Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dali podrzavate spomenik kralju Bosankom?

Da
92
81%
Ne
17
15%
Neznam
4
4%

Total votes: 113

kockica_kockica

#51 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

saibaba wrote:
komeba wrote:
komeba wrote:
Meni bi lično smetalo da na tom mjestu bude Prešernov park... Sta s nama ima neki Prešern a i slovenci su se pokazali kao prave karine pogotovu u zadnje vrijeme.. u ostalom tu je džamija i bila ..

za tvoju info taj neki Presern je bio pjesnik i knjizevnik i napisao jako lijepih stvari ... slucajno rodjen u Sloveniji nije to trazio i zbog toga sto je Slovenac ne treba ga osudjivati... da malo bolje poznajes knjizevnost znao bi da je taj covjek uvijek govorio o ravnopravnosti svih naroda... i treba nam biti cast da imamo park s njegovim imenom..
Sutra

#52 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Sutra »

Nemojte me pogresno shvatiti, ali mislim da nema smisla podizati nove spomenike, kad ni stare nismo u stanju odrzavati. Npr. crkva gdje je Tvrtko I krunisan i sahranjen je podijeljena lokalnom cestom i uopce se ne odrzava. Za one koji ne znaju, to je mjesto Mile kod Visokog.. al eto mozda je vaznije kopati piramide..
Hodidjed

#53 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Hodidjed »

Sutra wrote:Nemojte me pogresno shvatiti, ali mislim da nema smisla podizati nove spomenike, kad ni stare nismo u stanju odrzavati. Npr. crkva gdje je Tvrtko I krunisan i sahranjen je podijeljena lokalnom cestom i uopce se ne odrzava. Za one koji ne znaju, to je mjesto Mile kod Visokog.. al eto mozda je vaznije kopati piramide..
Ima smisla podici spomenike i ima smisla renovirati stare. Krenula je vec ideja da se renovira Bobovac :)
Pietje_Bel

#54 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

Sutra wrote:Nemojte me pogresno shvatiti, ali mislim da nema smisla podizati nove spomenike, kad ni stare nismo u stanju odrzavati. Npr. crkva gdje je Tvrtko I krunisan i sahranjen je podijeljena lokalnom cestom i uopce se ne odrzava. Za one koji ne znaju, to je mjesto Mile kod Visokog.. al eto mozda je vaznije kopati piramide..
Pa upravo jedan veliki spomenik u centru grada sa plocom na kojem pise da je to Tvrtko ili Tomas, Katarina koji je bio/bila kralj/kraljica Bosne i zivio/la od .... do ....., upravo bi to znacilo mnogo za omladinu koja bi odrasla sa idejom da je to stvarno nesto "njohovo" i da to trebaju cuvati. Ja tako mislim. Umjesto toga nam omladina provaljuje u Bobovac i rusi ono malo sto nam je ostalo. Mora negdje biti pocetak. Jedan spomenik u velikom parku umjesto one fontane, ili negdje pored fontane gdje u danu prode nekoliko hiljada ljudi bi stvarno znacilo puno za svijest gradana.
Sutra

#55 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Sutra »

Po mom misljenju bi bilo korisnije na bolji nacin odrzavati onu crkvu, i uciniti je nekako popularnijom, pa da djeca dodju na ekskurziju u osnovnoj skoli i vide gdje je taj Tvrtko postao kralj... Nisam ja protiv spomenika u gradu, samo mi je trenutno pored onakvog stanja Bobovca, Mila i mnogih drugih mjesta besmisleno praviti novi spomenik, a oni zapusteni i napusteni propadaju...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#56 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by mIRCerka »

Tema prebachena na RAZNO, stavljeno STICKY, nemojte zachatavati i drzite se pravila.
Hvala
Pietje_Bel

#57 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

Sutra wrote:Po mom misljenju bi bilo korisnije na bolji nacin odrzavati onu crkvu, i uciniti je nekako popularnijom, pa da djeca dodju na ekskurziju u osnovnoj skoli i vide gdje je taj Tvrtko postao kralj... Nisam ja protiv spomenika u gradu, samo mi je trenutno pored onakvog stanja Bobovca, Mila i mnogih drugih mjesta besmisleno praviti novi spomenik, a oni zapusteni i napusteni propadaju...
Kameni spomenik se ne odrzava i ne propada (ili vrlo vrlo sporo). Pogotovo kada bi se od kvalitetnog kamena napravio. Pa valjda nije problem izbiti stijenu neku na Igmanu ili Jahorini i pitati nekog umjetnika da to uradi po nekoj slici ili kamenoj ploci? Tu se nema sta odrzavati. To je masivni kamen i nemoze se razvaliti. Jedino graffiti. A i za to ima pomoc jer to mogu kriminalci ovi sitniji da ciste kao ovdje na zapadu. :thumbup:
ibrotuzla

#58 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by ibrotuzla »

Pietje_Bel wrote:
Image
A meni ovaj liči na Vuka Draškovića! Mogao bi od Gacka do Trebinja bez problema.
Imamo li kakvog ljepšeg za isklesati!!!
saibaba

#59 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by saibaba »

[/quote]
za tvoju info taj neki Presern je bio pjesnik i knjizevnik i napisao jako lijepih stvari ... slucajno rodjen u Sloveniji nije to trazio i zbog toga sto je Slovenac ne treba ga osudjivati... da malo bolje poznajes knjizevnost znao bi da je taj covjek uvijek govorio o ravnopravnosti svih naroda... i treba nam biti cast da imamo park s njegovim imenom..[/quote]
Nemam ništa protiv Prešerna kao pjesnika i umjetnika i ljudskog bića..
Postoji još mnogo književnika i pjesnika koji govore o ravnopravnosti i ljubavi zasto bi konkretno on bio taj po kojem će se zvati trg u centru grada Sarajeva.,
Zasto se taj trg nebi zvao recimo trg ljubavi i ravopravnosti.. to po meni puno ljepše zvuči..
kockica_kockica

#60 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

saibaba wrote:
za tvoju info taj neki Presern je bio pjesnik i knjizevnik i napisao jako lijepih stvari ... slucajno rodjen u Sloveniji nije to trazio i zbog toga sto je Slovenac ne treba ga osudjivati... da malo bolje poznajes knjizevnost znao bi da je taj covjek uvijek govorio o ravnopravnosti svih naroda... i treba nam biti cast da imamo park s njegovim imenom..[/quote]
Nemam ništa protiv Prešerna kao pjesnika i umjetnika i ljudskog bića..
Postoji još mnogo književnika i pjesnika koji govore o ravnopravnosti i ljubavi zasto bi konkretno on bio taj po kojem će se zvati trg u centru grada Sarajeva.,
Zasto se taj trg nebi zvao recimo trg ljubavi i ravopravnosti.. to po meni puno ljepše zvuči..[/quote]

ne zelim raspravu oko toga 8-) sto se mene tice nek zove kako god odluce ... I don't care ... :skoljka:
homo_sapiens

#61 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by homo_sapiens »

Pietje_Bel wrote:
Pa upravo jedan veliki spomenik u centru grada sa plocom na kojem pise da je to Tvrtko ili Tomas, Katarina koji je bio/bila kralj/kraljica Bosne i zivio/la od .... do ....., upravo bi to znacilo mnogo za omladinu koja bi odrasla sa idejom da je to stvarno nesto "njohovo" i da to trebaju cuvati. Ja tako mislim. Umjesto toga nam omladina provaljuje u Bobovac i rusi ono malo sto nam je ostalo. Mora negdje biti pocetak. Jedan spomenik u velikom parku umjesto one fontane, ili negdje pored fontane gdje u danu prode nekoliko hiljada ljudi bi stvarno znacilo puno za svijest gradana.
Taj prostor koji ti predlazes je predvidjen za nesto drugo.
Medjutim, misljenja sam da je prostor na platou ispred zgrade zajednickih institucija na M.Dvoru najidealniji; sto zbog simbolike samog okruzenja, sto zbog prometa javnosti .
Tamo ima sasvim dovoljno prostora da se ugradi i skladno ukomponuje jedan takav spomenik.
Lincoln-Burrows

#62 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Lincoln-Burrows »

Hodidjed wrote: GLASAM ZA SPOMENIK (ILI NJIH VISE) I KULINU BANU I KRALJU TVRTKU I KRALJICI KATARINI I TO PO CITAVOJ BIH, U SVAKOM GRADU, PLUS SVAKI GRAD DA IMA NESTO DA OBILJEZI NJIHOVU SREDNJEVJEKOVNU VLASTELU (Npr.spomenik Vlatku Vukovicu u Stocu ili Trebinju i Nevesinju itd).
A da se napravi spomenik kralju Tomislavu u Sarajevu?
http://www.crohis.com/ssrkulj1/tomislav.htm
klixober

#63 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by klixober »

Lincoln-Burrows wrote:
Hodidjed wrote: GLASAM ZA SPOMENIK (ILI NJIH VISE) I KULINU BANU I KRALJU TVRTKU I KRALJICI KATARINI I TO PO CITAVOJ BIH, U SVAKOM GRADU, PLUS SVAKI GRAD DA IMA NESTO DA OBILJEZI NJIHOVU SREDNJEVJEKOVNU VLASTELU (Npr.spomenik Vlatku Vukovicu u Stocu ili Trebinju i Nevesinju itd).
Ima ulica kralja Tomislava.

A da se napravi spomenik kralju Tvrtku u Splitu?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... /Bosna.jpg
Last edited by klixober on 27/08/2008 14:28, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#64 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

Lincoln-Burrows wrote:
Ne zachatavajte i ne gurajte temu u medunacionalno prepucavanje. Mozemo ovdje stavljati karte kada je Bosna bila osvojena sa strane hrvatske a mozemo i stavljati karte iz perioda kada je Bosna osvojila dijelove Hrvatske. Nemojmo temu gurati u tom smjeru.

Hvala
sheilak

#65 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by sheilak »

Ja mislim da bi se trebala pokrenuti inicijativa za izradu spomenika ili barem za obnovu i ocuvanje historijskih mjesta u Bosni, a koja imaju veze sa Bosanskim kraljevstvom ( mislim da je @ sutra spomenuo da je npr. crkva krunisanja bosanskih kraljeva podijeljenja cestom i da se niko o njoj ne brine. Zamislite da je u takvom stanju katedrala u Reims-u, mjestu krundibe francuskih kraljeva )

@ Pietje Bel :-D
SanYava

#66 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by SanYava »

ibrotuzla wrote:
Pietje_Bel wrote:
Image
A meni ovaj liči na Vuka Draškovića! Mogao bi od Gacka do Trebinja bez problema.
Imamo li kakvog ljepšeg za isklesati!!!
Boga ti ne lupetaj svašta.
Kaže se pametno - ispeci pa reci :roll:
Lincoln-Burrows

#67 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Pietje_Bel wrote: Ne zachatavajte i ne gurajte temu u medunacionalno prepucavanje. Mozemo ovdje stavljati karte kada je Bosna bila osvojena sa strane hrvatske a mozemo i stavljati karte iz perioda kada je Bosna osvojila dijelove Hrvatske. Nemojmo temu gurati u tom smjeru.

Hvala
Nitko ne začatava, i nije Hrvatska bila osvajana od Bosne niti je Bosna osvajana od Hrvatske, to su gluposti
koje ne postoje u povijesti. A prijedlog da Tvrtko bude u Splitu se slažem, mislim da i ima ulica a svi bi se složili
da bude i spomenik. I Tvrtko i Tomislav i Marija i Katarina su imena koja i dan danas nose veliki dio hrvatskog naroda,
zbog čega bi ih se stidili. I današnja BiH je na korijenima tih vladara i treba da ima spomenik.
Hodidjed

#68 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Hodidjed »

Lincoln-Burrows wrote:
Pietje_Bel wrote: Ne zachatavajte i ne gurajte temu u medunacionalno prepucavanje. Mozemo ovdje stavljati karte kada je Bosna bila osvojena sa strane hrvatske a mozemo i stavljati karte iz perioda kada je Bosna osvojila dijelove Hrvatske. Nemojmo temu gurati u tom smjeru.

Hvala
Nitko ne začatava, i nije Hrvatska bila osvajana od Bosne niti je Bosna osvajana od Hrvatske, to su gluposti
koje ne postoje u povijesti. A prijedlog da Tvrtko bude u Splitu se slažem, mislim da i ima ulica a svi bi se složili
da bude i spomenik. I Tvrtko i Tomislav i Marija i Katarina su imena koja i dan danas nose veliki dio hrvatskog naroda,
zbog čega bi ih se stidili. I današnja BiH je na korijenima tih vladara i treba da ima spomenik.
Cini mi se da u Splitu ima Sarajevska Ulica i ima restoran SARAJEVO :-D
Ali dobro, to je vec bio milje proslih vremena, bas kao sto u Sarajevu imaju Splitska i Beogradska Ulica, a tako se zovu i danas.
Lincoln-Burrows

#69 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Hodidjed wrote: Cini mi se da u Splitu ima Sarajevska Ulica i ima restoran SARAJEVO :-D
Ali dobro, to je vec bio milje proslih vremena, bas kao sto u Sarajevu imaju Splitska i Beogradska Ulica, a tako se zovu i danas.
off :)
A znaš li da je Split danas metropola ćevapa u Hrvatskoj,
u Splitu, kao nigdje drugdje u Hrvatskoj, brižno se njeguju status
i rodoslovlje ćevapa - sarajevskih, banjalučkih, travničkih.
I upravo se tako zovu ćevabđinice.

Nego nešto drugo, zbog čega se spomenik Tvrtku recimo ne bi gradio u Travniku
ili Kupresu, zašto on mora u Sarajevo.
Hodidjed

#70 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Hodidjed »

Lincoln-Burrows wrote:
Hodidjed wrote: Cini mi se da u Splitu ima Sarajevska Ulica i ima restoran SARAJEVO :-D
off :)
A znaš li da je Split danas metropola ćevapa u Hrvatskoj,
u Splitu, kao nigdje drugdje u Hrvatskoj, brižno se njeguju status
i rodoslovlje ćevapa - sarajevskih, banjalučkih, travničkih.
I upravo se tako zovu ćevabđinice.

Nego nešto drugo, zbog čega se spomenik Tvrtku recimo ne bi gradio u Travniku
ili Kupresu, zašto on mora u Sarajevo.
Sad se sjetih. Stvarno sam vidio natpis "Travnicki cevap" u Splitu :)

A dobro, moze spomenik i u Travniku, ne mora u Sarajevu.
Van Halen

#71 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Van Halen »

homo_sapiens wrote:
Pietje_Bel wrote:
Taj prostor koji ti predlazes je predvidjen za nesto drugo.
Medjutim, misljenja sam da je prostor na platou ispred zgrade zajednickih institucija na M.Dvoru najidealniji; sto zbog simbolike samog okruzenja, sto zbog prometa javnosti .
Tamo ima sasvim dovoljno prostora da se ugradi i skladno ukomponuje jedan takav spomenik.
Dobra ideja za lokaciju, još kad bi se ovo pitanje moglo pokrenuti pred kantonalnim vlastima...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#72 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by -LIBERO- »

A da pokrenemo peticiju!!?? (ako bilo akve peticije kod nas piju vode :D

Ja sam ZA,sto se spomenika tice.
Last edited by -LIBERO- on 27/08/2008 18:24, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#73 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Ja sam razmisljao o peticiji. Sta su koraci koji se trebaju napraviti da se ovo ostvari?
Mislim da je tvrtko idealan. Ja mislim da bi bilo dobro da se isklesa Tvrtko kako sjedi sa ljiljanom u ruci i sa krunom od ljiljana. Znaci u stvari da se napravi kopije kamene ploce koja se cuva u Sarajevskom muzeju. A lice bi se moglo detaljlnije izraditi na osnovu jedne slike koju imamo od Tvrtko I. Nebi bilo lose kada bi skupili odredenu sumu novca za ovo. Evo ja sam spreman dati npr 100 eura kada bi i drugi bili spremni dati i kada bi bili sigurni da ce se to ostvariti.

Koliko kosta takav kip? Cuo sam da umjetnici to dzaba rade i da je njima to drago. Zamolio bih vas da se drzite teme i da ne pocinjete o Hrvatstvo Bosne ili o Bosnjastvu Hrvata. To nije sada teme.

Pozz
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#74 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by -LIBERO- »

Pietje_Bel wrote:Ja sam razmisljao o peticiji. Sta su koraci koji se trebaju napraviti da se ovo ostvari?
Mislim da je tvrtko idealan. Ja mislim da bi bilo dobro da se isklesa Tvrtko kako sjedi sa ljiljanom u ruci i sa krunom od ljiljana. Znaci u stvari da se napravi kopije kamene ploce koja se cuva u Sarajevskom muzeju. A lice bi se moglo detaljlnije izraditi na osnovu jedne slike koju imamo od Tvrtko I. Nebi bilo lose kada bi skupili odredenu sumu novca za ovo. Evo ja sam spreman dati npr 100 eura kada bi i drugi bili spremni dati i kada bi bili sigurni da ce se to ostvariti.

Koliko kosta takav kip? Cuo sam da umjetnici to dzaba rade i da je njima to drago. Zamolio bih vas da se drzite teme i da ne pocinjete o Hrvatstvo Bosne ili o Bosnjastvu Hrvata. To nije sada teme.

Pozz
Moze se pokrenuti internet peticija!!???

Pokrenuti peticiju,uz agitovanje poznatih licnosti (Komsic,Filipovic,Tihic......svi ostali),i poeticijom prisiliti vlast grada da pocnu ,ako nista drugo,razmisljati o tome.

Ako mogu davati 15.000KM za pano stampani :-) ,koji prekriva srusenu zgradu "Olomanku" ,mogu dati i 15.000 nekom akedemskom umjetniku da napravi spomenik.

Ha ja... :bih:
Van Halen

#75 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Van Halen »

Treba se javit Komšiću na blog, možda se uz njegovu pomoć nešto može napraviti.
Post Reply