Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dali podrzavate spomenik kralju Bosankom?

Da
92
81%
Ne
17
15%
Neznam
4
4%

Total votes: 113

Pietje_Bel

#101 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

@Homo Sapiens

Mislim da je lokacija dobra ako ne odlicna. A sta mislis ispred bivse robne kuce Sarajka preko puta parka ili U parku preko puta Sarajke? :)
Eborg

#102 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Eborg »

Lokacija je dobra...Mislim da bi tu vishe imala simbolichkog znachaja (drzhavne institucije) dok bi u parku preko puta bivshe Sarajke bila vidjenija i vishe turistichki privlachna...
homo_sapiens

#103 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by homo_sapiens »

Pietje_Bel wrote:@Homo Sapiens

Mislim da je lokacija dobra ako ne odlicna. A sta mislis ispred bivse robne kuce Sarajka preko puta parka ili U parku preko puta Sarajke? :)

U parku preko puta "Sarajke" je planirana izgradnja drugog spomenika, isto tako znacajnog, i izgradnjom ovog doslo bi do prenatrpanosti.

Na platou ispred novog BBI Centra ga nema smisla raditi, jer ta lokacija nije za spomenik, posebno ove vrste, bez obzira na velik promet. Jednostavno - spomenik je nespojiv sa ambijentom.

Dobra lokacija bi bila i ispred Ekonomije, ali je i ta lokacija planirana za neki slican spomenik, i opet nema mjesta.

Ova lokacija ispred zajednickih institucija je, po meni najidealnija, ako ne, onda razmisljajmo o lokaciji ispred Zemaljskog muzeja, uz stecke. Evo fotos stecaka i lokacije ispred muzeja:

Image
Last edited by homo_sapiens on 30/08/2008 23:14, edited 1 time in total.
b.boja

#104 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by b.boja »

lokacija ispred zajednickih institucija je pun pogodak.
Pietje_Bel

#105 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Spomenik Kraljici Katarini Kosaci- Kraljeva Sutjeska:

Image

Image
Eborg

#106 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Eborg »

Nazhalost,bojim se politizacije ovog pitanja...

Стефан Твртко I Котроманић (рођен 1338, бан од 1353, краљ од 1377, умро 1391. године) био је један од најзначајнијих српских владара средњовековне Босне. :roll:
Pietje_Bel

#107 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Ma najmanji problem su nam Srbi. Ovo moramo mi Bosanci izmedu sebe rascistiti. Srbi su govorili kako je Slovenski predivan dijalekt Srpskog jezika. Kako su Hrvati svi pokatoliceni Srbi. To je bilo 1910. kada su mogli. Sada njihovi nacionalisti govore kako su vecina Hrvata pokatoliceni Srbi a Bosnjake smatraju svakako poturcenim Srbima. To je nama poznato. Ali ono sto se u Sarajevu i Pederaciji desava, na to oni nemaju ama bas nikakav uticaj. Bar ja tako mislim. :)
Eborg

#108 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Eborg »

Dok god se dijelimo u torove ovako "mi protiv njih" nishta od nas...

Jedina "prednost" ovog projekta je shto bi se pokrenuo na (pretpostavljam) opcinskom nivou koji je mnogo agilniji i pristupachniji od vishih institucija...
SanYava

#109 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by SanYava »

Eborg wrote:Historijski gledano,dizanje spomenika sultanu Mehmedu El-Fatihu bi bilo isto kao da podizhemo spomenik caru Francu Josephu,Adolfu Hitleru,Benitu Mussoliniju,Anti Pavelicu te Slobodanu Miloshevicu koji su svi bili strani okupatori/agresori Bosne i Hercegovine.Da ne spominjem mletachke,ugarske,hrvatske,srpske i slichne vladare,i oni su kroz historiju drzhali neke dijelove BiH...Isto kao da recimo stanovnici Zadra ili Bracha izgrade spomenik Tvrtku,on tada jeste formalno bio njihov kralj ali je bio okupator tog dijela danashnje Hrvatske...

Istina,neki su mozhda i pozitivno djelovali na BiH u nekim segmentima (osmanski i austro-ugarski vladari) zbog duzhine vladavine na ovim prostorima,ali opet realno gledajuci,oni su tada bili neprijatelji i okupatori...
Ne, to apsolutno nije isto.
Niste shvatili srž moga posta, a to je da su to ličnosti koje su obilježile historiju jednog naroda i jedne države, ovom slučaju - Bosne.
Podizati spomenik Fatihu i Hitleru nije isto, ja sam za to da se napravi Trg Historije Bosne i Hercegovine, zato sam ih sve i navela. ;-)
SanYava

#110 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by SanYava »

homo_sapiens wrote:
Evo fotosa sa lokacijom za koju mislim da bi bila najidealnija za spomenik:

Pogled sa juzne strane
Image
Image

Pogled sa sjeverne strane
Image

Pogled sa sjevero-istocne strane
Image
Lokacija je loša.
:roll:
IBM

#111 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by IBM »

Lokacija je odlicna.I bas treba da bude tu pred drzavnom institucijom a ne pred Sarajkom jer, vidjet cete, najveci otpor za ovo ce praviti sprske nacionalisticke stranke+organizacije(po mogucnosti hrvatske)

a radikalni muslimani ce radije dici u zrak mezar Alije.I. nego spomenik bosanskom kralju
Pietje_Bel

#112 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Do sada imamo 35 potpisa.
SanYava

#113 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by SanYava »

IBM wrote:Lokacija je odlicna.I bas treba da bude tu pred drzavnom institucijom a ne pred Sarajkom jer, vidjet cete, najveci otpor za ovo ce praviti sprske nacionalisticke stranke+organizacije(po mogucnosti hrvatske)

a radikalni muslimani ce radije dici u zrak mezar Alije.I. nego spomenik bosanskom kralju
Postoji plan po kojem čitav Marijn Dvor treba biti šetališe + trg.
Zato je bezveze stavljati spomenik na sasvim neprimjetnom mjestu.
Pietje_Bel

#114 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Sta mislite o ovoj lokaciji na Ilidzi kod Hotela Bosne, Hercegovine, Hrvatske itd...?

Image
Pietje_Bel

#115 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

sunce100 wrote:Ništa od toga.
Znate li vi koliko silnih dozvola treba za takvo što?! Ko će to ZVANIČNO I PO PROPISIMA predložiti i KOME?! Ko će to finansirati? Ko će odlučiti čiji bi se spomenik trebao graditi? U čijoj nadležnosti će biti održavanje?

Ma... prazna priča.
Ne.Nije prazna prica.
sheilak

#116 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by sheilak »

Pietje_Bel wrote:Do sada imamo 35 potpisa.
Gdje se moze potpisati?
Pietje_Bel

#117 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

sheilak wrote:
Pietje_Bel wrote:Do sada imamo 35 potpisa.
Gdje se moze potpisati?
eVO IMA OVA POSEBNA "NE PROPUSTI" tema:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=54196
cranbie

#118 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by cranbie »

Shvatam sto ti je interesantna ta daleka istorija-manje je mogucnosti za bilo kakvu provokaciju ako je spomenik nekom dalekom kralju ili kraljici nego nekom novijem "heroju", jer kod nas cak i jedan bezazleni Bruce Lee pobudi svojatanja i sukob.

Ako bi bilo kome digli spomenik to trebaju biti univerzalne vrijednosti zivota u Bosni-npr. jedinstvu ili toleranciji ili harmoniji suzivota , a ne nekim istorijskim licnostima.

E sad je pitanje ko bi to finansirao i kome bi to bilo na cast?
Pietje_Bel

#119 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

sunce100 wrote:
Pietje_Bel wrote:
sunce100 wrote:Ništa od toga.
Znate li vi koliko silnih dozvola treba za takvo što?! Ko će to ZVANIČNO I PO PROPISIMA predložiti i KOME?! Ko će to finansirati? Ko će odlučiti čiji bi se spomenik trebao graditi? U čijoj nadležnosti će biti održavanje?

Ma... prazna priča.
Ne.Nije prazna prica.

Pa, evo, molim te ako znaš odgovore na ova pitanja objavi ih. Ja bih volio znati. Dobit ćete moj potpis a i lobirat ću ako treba , čim mi bude jasna procedura realizacije vaše ideje.
Pa procedura je sledeca:

1) Sklupjanje potpisa (minimalno 5000).
2) Preko nekoliko veza kontaktirati uticajne ljude koji ce od ovoga napraviti jedan predmet i koji ce lobirati za ovaj projekat. Ja licno znam nekoliko ljudi koji bi mogli biti od koristi.
3)Osnovati komisiju/ udruzenje koja ce prezentovati nekoliko varijanata ministarstvu sporta i kulture kantona Sarajeva uz skupljene potpise. Ova platforma moze biti poduprijeta web stranicom.
4) Skupljanje novca, trazenje sponzora. Skupljanje novca moze mozda da ide preko fondacije Curia Bani i preko ovog foruma paralelno.
5) Trazenje konacnih dozvola.
6) Realizacija projekta.

Posto od Tvrtka I imamo i kamenu plocu sa originalnim likom lica i sliku sa orginalnim likom tijela i lica a i posto je Tvrtko I bio najznacajniji za Bosansko kraljevstvo; mislim da nebi trebalo biti mnogo polemike oko toga "kojeg kralja da izabremo". Druga velika licnost je zadnja Bosanska kraljica, kraljica Katarina ali od nje vec imamo jedan spoemenik veliki u kraljevoj sutjesci (vidi iznad).
Pietje_Bel

#120 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

sunce100 wrote:Spomenik kraljici Katarini ima i u Mostaru. Samo oni ne daju ni čuti da je to bila bosanska kraljica!
Vjeruj mi, znam šta govorim. Ideja nije loša, ali je nažalost jaaaaakooo teško ostvariva (da ne kažem nemoguća). Previše je tu politike. Srbi i Hrvati ne dozvoljavaju da se dižu spomenici ničemu što asocira na Bosnu i bosanstvo! Nadležni organi nikad neće dati odobrenje za izgradnju spomenika.
Finansijska konstrukcija će biti teško sklopiva jer izdataka ima veoma mnogo. Opstrukcije će se raditi na svakom koraku.
Nepitaju se Hercegovci iliti extremni Hrvati nista u Sarajevu. Ako ministarstvo kantona Sarajeva ( u kojem sjede Bosnjaci u glavnom) ovo odobri onda ce se to raditi. Nece se ovo odlucivati na drzavnom nivou. :-)
IBM

#121 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by IBM »

@Pietje_Bel: kontaktiraj ovehttp://mozaik.ba/index.php?id=tbk
Pietje_Bel

#122 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

IBM wrote:@Pietje_Bel: kontaktiraj ovehttp://mozaik.ba/index.php?id=tbk
Ja sada idem u svoj stan. Ja sam student i nemam internet u svome stanu. Nadam se da ce neko od forumasa malo voditi racuna o ovoj temi a ja cu probati svakog vikenda ili svakog drugog vikenda da budem prisutan i da napravim neke korake naprijed u vezi ovoga. Mozda neko od vas moze kontaktirati tu fondaciju Mozaik. Ja sada stvarno moram ici.

Pozdrav!
MA DAJ...

#123 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by MA DAJ... »

sunce100 wrote:Spomenik kraljici Katarini ima i u Mostaru. Samo oni ne daju ni čuti da je to bila bosanska kraljica!
Vjeruj mi, znam šta govorim. Ideja nije loša, ali je nažalost jaaaaakooo teško ostvariva (da ne kažem nemoguća). Previše je tu politike. Srbi i Hrvati ne dozvoljavaju da se dižu spomenici ničemu što asocira na Bosnu i bosanstvo! Nadležni organi nikad neće dati odobrenje za izgradnju spomenika.
Finansijska konstrukcija će biti teško sklopiva jer izdataka ima veoma mnogo. Opstrukcije će se raditi na svakom koraku.
Nikad cuo za ovaj spomenik,gdje se nalazi u Mostaru?
Hodidjed

#124 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Hodidjed »

Ko kaze da to nije bila Bosanska Kraljica? Citav svijet to tvrdi argumentima i na grobu joj to pise.
uvjek dobar gost

#125 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by uvjek dobar gost »

Kad tri kvazi naroda prestanu da navlače na svoju stranu kad prestanu da snuju snove o ekskluzivnim entitetima samo za pripadnike njihovih.. ili naših zavisi ko gleda... a kad mi ostali shvatimo da građanska hrabrost znači napredak... možda bude taj spomenik...
No sve dok se budu pitali ovi neki koje gledamo po televizijama zadnji petnaestak godina... mrka je kapa Bosanskom kralju, kljaljici, a i nama ostalima...

Ja sam ZA....
Post Reply