Spodoba bez srama i imalo ljudskosti
-
Toozla
Hano...zasto bih ja smatrao da u tebi ima vise ljudskosti nego u njima???hananah wrote:Hajde gospodjo "a" ti fino stavi citav moj citat pa onda komentarisi. Ja ostajem pri tome da je jako dobro da su strijeljani dok su jos kako kazes nevina djeca bili. Iz samo jednog razloga, da su pozivjeli uprljali bi ruke kao i ostali cetnici. Oprosti, ali nazovi me kako hoces, u mom zivotu nema niti jednog srbina osim kao slucajnog komsije ili radnog kolege. Nema i tako ce ostati do kraja mog zivota. Niti cu kad u beograd ili srbiju otici, crnu goru na ljetovanje ili nesto slicnu. Necu jer sam voljela taj narod, i eto suze lila nad tim strijeljanima i disala beograd punim plucima, imala prijatelja medju tim narodom, i sta se desilo, hinjski, jako hinjski su nam zabili noz u ledja. Mi zasljepljeni prijateljstvom medju njima to nismo ni primjetili dok jednog dana nije osvanula ukopana artireljija na svim brdima oko Sarajeva. Mi opet nismo vjerovali nego ono, kud ce oni na nas, pa rade i mira nesto pjevali gdje ce brat na brata. I sta se desilo, zato kazem da nisu bili streljani bilo bi najmanje jos 2800 cetnika u proslom agresorskom ratu. I ne mrzim, niti imam mracnu stranu, ne mrzim jer nisu dostojni moje mrznje samo ignorisanja, a mracnu stranu bih imala kada bih oprostila za sve ono sto su uradili i sto jos uvijek rade. Normalan covjek po meni ne moze reci da im vjeruje, normalan covjek po meni ce se sloziti sa mojom procjenom o 2800 extra cetnika najmanje.
I zbilja, zasto se ja uopce pravdam sto mi nije zao pobijenih srba. Da li se srbi pravdaju i kaju za djecu, omladinu, starce i zene, pobijene, silovane, protjerane... Da li se kaju sto su ovu zemlju oskatile za toliko nerodjene djece, jer ih nema ko radjati, nema ih ko praviti. I oni su nevini. Pa se niko od srba ne pravda, a ja samo rekoh da mi nije zao stijeljanih kragujevcana, a oni pobise Bosance, pa nikom nista.
Izokrenuto je sve naopacke, na kraju eto jos dodjoh u situaciju da se pravdam sto mi nije zao pobijenih potencijalnih zlocinaca
-
hananah
Sta mi ne valja? Sto mi nije zao mrtvih srba? Ne kontam, zasto bi mi ih bilo zao, ne bi mi bilo zao da taj narod totalno nestane. I nije me briga sta ko misli, jer samo ja znam kako je navece leci i pustiti suzu i sjetiti se kako me je moj otac pokrivao kad sam bila mala. I pomisliti koliko je nas ostalo bez roditelja jednog ili oba, i zato kazem, jos bi vise djece ostalo bez roditelja da je tih 7000 prezivjelo.
-
hananah
Eh, zacitali smo temu dobro, hajmo se sad vratiti na prvobitni topic. Iznapadali ste me i bas mi je drago, ja zbilja ne zelim da budem neko ko nisam, ja zbilja nemam snage ni volje da oprostim, ne zelim nikome rat, sto je bilo bilo je, samo isto tako kazem, da bi vece posljedice rata bile da nije bilo tog strijeljanja. Samo mi je zao da ne kontate sta zelim reci, cudno je to kako u covjeku jedna te ista stvar u razlicitom vremenskom periodu budi drugacija osjecanja. Prije sam plakala kad sam gledala taj film i kad sam o tome citala, no sad mi jednostavno svejedno i nimalo ne zalim za istom onom djecom za kojom sam plakala. Jer u medjuvremenu mom su se narodu desile grozne stvari, i desile bi se jos gore da su ta djeca prezivjela. I jos mi cudnije da oni koji su prosli ovaj rat, a ja sam ga malo osjetila pa mi je bilo grozno, dakle oni koji su prosli puno gore nego ja mogu biti u takvom stadiju da dopustaju da otvore srce onima koji su im zlo nanjeli. Time samo stvaraju plodno tlo za buduce zlocine. Zivi bili pa vidjeli za koju deceniju. Mozda se tad i sjetite Hane kad ponovo budete gledali kako se Bosna rusi, kad budete drhtali gladni u rovu ili podrumu. Zivi bili pa vidjeli dokle ce nas nase merhametli Bosansko srce dovesti 
-
Opanak u tranziciji
e jesi "merhametli"
djecu zoves "potencijalnim cetnicima"!?!
pa to potencijalni ne znaci da bi ta djeca i bili cetnici i zlocinci!
ma ti ako si buduci doktor,
ja onda, ubuduce na preglede idem veterinarima
davno sam ja skonto da ima bolje stoke neg' ljudi!
djecu zoves "potencijalnim cetnicima"!?!
pa to potencijalni ne znaci da bi ta djeca i bili cetnici i zlocinci!
ma ti ako si buduci doktor,
ja onda, ubuduce na preglede idem veterinarima
davno sam ja skonto da ima bolje stoke neg' ljudi!
-
hananah
meni se cini da da mnogi ne shvataju da ne postoji generacija na ovim prostorima koja nije osjetila srpski zlocin. I tako ce i biti sve dotle dok ne shvatimo ko su nam neprijatelji i tako se i pocnemo ponasati prema njima 
ne ubijati ih, ali ih izbaciti iz svoga okruzenja i ne dozvoliti da nam se nanovo i nanovo pod kozu uvlace, kao sto vidim mnogima su se vec uvukli, samo par godina nakon rata, sta ce biti za 10 godina
ne ubijati ih, ali ih izbaciti iz svoga okruzenja i ne dozvoliti da nam se nanovo i nanovo pod kozu uvlace, kao sto vidim mnogima su se vec uvukli, samo par godina nakon rata, sta ce biti za 10 godina
-
Tornjak
Jebiga ima nekih stvari sto Hananah spominje koje su tacne. Ja necu sada da optuzujem jedan cijeli narod za onaj zlocin koji se desio za vrijeme rata ali ipak su njihovi politicari to radili u njihovo ime i koje su oni podrzavali i opet kazem da nisu svi ali vecina i da je njima imalo bilo stalo da sprijece taj incident oni barem nisu trebali glasovati za te politicare koji su htjeli rat ili kada su vidjeli sta se spremalo oni su trebali da urade sve kako bi sprijecili rat, ali evo na danasnji dan ima ih koji se ponose cetnicima i koji su ponosni na sve ono sto se desilo.
-
smackhead
lapsus, lapsus... priznajem. ma ne volimo se ni sami, mozda je samo ono pdsvjesnobajadera wrote:Hmmm, jel' ovo lapsus linguae ili neznanjesmackhead wrote:mrznja srbofila prema kusturici je dokaz da bosna nema buducnosti, da u njoj srbi ne mogu biti ravnopravni osim ako se ne odreknu svoga imena, jezika i bilo cega sto ih definise.
mrznja koju srbofili pokazuju prema kusturici zavjet je svakome kome je stalo do normalnog, liberalnog drustva, gdje ljudi ne moraju polagati privatne racune i izbore primitivnoj rulji, da se bore iz petnih zila da tu zemlju sruse ili na neki, bilo kakav nacin, njen socijalni, politicki ili ekonomski napredak otezaju.![]()
SrboFILI vole Srbe, a SrboFOBI ne vole
Ja inace nemam nista protiv, cak naprotiv
-
smackhead
hananah wrote:Smack head, pominjes kako su mi roditelji bili "zli" pa su me odgojili da sam eto srbomrzac.
Da ti kazem nesto, jedan od mojih roditelja, moj brat i pola moje familije i prijatelja nisu zli, jer ih nema, jednostavno poginuli u ratu, sto na frontu, sto kao civili.
Drugo, sta ja sad trebam, da kazem: "Aferim, tako treba kusturice, samo tako, stani rame uz rame sa onima koji su rusili tvoj grad, u stvari, mi smo u krivu, mi i citav svijet, jer mi smo sami sebe gadjali, izvinjavam se srbima sto im ne vjerujem"
Trece, ne mrzim ja nikoga, niti sam zla, ja samo ne vjerujem i ne zelim neke dublje kontakte a kamoli prijateljstva sa srbima. Zasto? Zato sto kad ti je neko prijatelj onda i ne obracas paznju na ono sto ti radi "iza ledja", zato je najbolje drzati se na distanci sa onima koji su ubijali tvoje najmilije i tvoj najdrazi grad, pardon, opet grijesim, mi smo sami sebe gadjali.
macak u cizmama, to sto ti navodis ja nikad nisam rekla, ja sam samo koristila "negativnu matematiku" i rekla da bi bilo puno vise cetnika i samim tim puno vise ubijenih u Bosni i Hrvatskoj da tih 7000 nije strijeljano, eto neka svako od njih u prosjeku ima samo dvoje potomaka i neka ih je samo 10% posto u srpskim paravojnim formacijama, pa koliko je to dodatno poginulih u Bosni i Hrvatskoj?
kad generalises na osnovu nacije onda je tvoj argumenat jednostavno matematicki neutemeljen.
drugo je generalizovati ljude po religiji jer svjesno izabires da u nesto vjerujes.
-
hananah
Generalizovati po religiji kazes? Pa recimo i Grci i Rusi su pravoslavni i veliki dio Makedonije ali zasto bih ja po religiji generalizovala pa nisu svi pravoslavci isti, niti su svi pravoslavci cinili zlodjela po Bosni i Hrvatskoj. A ne generalizujem ni po naciji, uzeh svega 10 % srba kao potencijalne cetnike. Znaci ne generalizujem ni citavu naciju. I to samo 10%. Pa recite fala Hana sto smatras da je tako mali procenat srba potencijalni cetnik, sta me napadate 
-
smackhead
pa nepovezane su ti te stvari. mislim ipak kusturica nema puno veze s tim, a ginuli su i ljudi druge nacionalsnosti. oko 1500000 muslimana i oko 100000 srba, je zvanicna statistika, sto je proporcionalno isto po broju stanovnistva, samo je hrvata manje nego proporcionalno poginulo, mada je steta kad ljudi kinu i u kragujevcu i u sarajevu... sve to ipak pocinje od religijehananah wrote:Smack head, pominjes kako su mi roditelji bili "zli" pa su me odgojili da sam eto srbomrzac.
Da ti kazem nesto, jedan od mojih roditelja, moj brat i pola moje familije i prijatelja nisu zli, jer ih nema, jednostavno poginuli u ratu, sto na frontu, sto kao civili.
Drugo, sta ja sad trebam, da kazem: "Aferim, tako treba kusturice, samo tako, stani rame uz rame sa onima koji su rusili tvoj grad, u stvari, mi smo u krivu, mi i citav svijet, jer mi smo sami sebe gadjali, izvinjavam se srbima sto im ne vjerujem"
Trece, ne mrzim ja nikoga, niti sam zla, ja samo ne vjerujem i ne zelim neke dublje kontakte a kamoli prijateljstva sa srbima. Zasto? Zato sto kad ti je neko prijatelj onda i ne obracas paznju na ono sto ti radi "iza ledja", zato je najbolje drzati se na distanci sa onima koji su ubijali tvoje najmilije i tvoj najdrazi grad, pardon, opet grijesim, mi smo sami sebe gadjali.
macak u cizmama, to sto ti navodis ja nikad nisam rekla, ja sam samo koristila "negativnu matematiku" i rekla da bi bilo puno vise cetnika i samim tim puno vise ubijenih u Bosni i Hrvatskoj da tih 7000 nije strijeljano, eto neka svako od njih u prosjeku ima samo dvoje potomaka i neka ih je samo 10% posto u srpskim paravojnim formacijama, pa koliko je to dodatno poginulih u Bosni i Hrvatskoj?
-
hananah
Dobro, hajde ovako, da li je tebi poznato da je donedavno bilo zabranjeno bilo kojem Nijemcu doci u kragujevac, a da li si cuo slucajno da je srbinu zabranjeno doci u Sarajevo. Nisu ni svi Nijemci bili fasisti, pa im nije bilo pristupa u kragujevac. A Sarajevo puno momaka sa pala u kasnim dvadesetim pa na dalje. Pa ne reci da su oni na palama "njive orali" cetiri godine 
-
margareta
Prevod zaPrevod za papke: Earth Citizen = Stanovnik planete Zemlje ili Zemljanin.
COVJEK i KOZMOPOLITA a zasto se baviti DRUGIMA kada imamo SVOJE probleme ? Ili smo samo tek dokoni ? Stali smo MI ? Naucimo spoznati sebe kako bi smo naucili spoznati DRUGE
Margareta:
Veoma volim i cijenim Emira Kusturicu.
Autor: Smrt fasizmu Poslano: 21/01/2005 04:26
NA SARAJEVO.X.COM...Srpski sinaeast Emir Kusturica izjavio... Odkad je Kusturica postao Srbin???[/code][/quote]
COVJEK i KOZMOPOLITA a zasto se baviti DRUGIMA kada imamo SVOJE probleme ? Ili smo samo tek dokoni ? Stali smo MI ? Naucimo spoznati sebe kako bi smo naucili spoznati DRUGE
Margareta:
Veoma volim i cijenim Emira Kusturicu.
Autor: Smrt fasizmu Poslano: 21/01/2005 04:26
NA SARAJEVO.X.COM...Srpski sinaeast Emir Kusturica izjavio... Odkad je Kusturica postao Srbin???[/code][/quote]
Last edited by margareta on 29/01/2005 01:33, edited 1 time in total.
-
hananah
Zasto se baviti drugima kad imamo svoje probleme? Dobro pitanje! A drugo pitanje je. Da li se baviti drugima ako su nam oni stvorili probleme, da li se treba baviti njima u smislu da se bude oprezan da nam iste probleme ne stvaraju svakih 50-tak godina?