Slabo te pamcenje sluzi... Ako ces gledati istoriju onda je Palestina u Izraelu jer je Israel dosta stariji.Ahmmed wrote:Array, pišeš gluposti.....
Izrael je u Palestini.....Koliko ja znam i koliko me pamćenje služi!
Spielberg: Umro bih za SAD i Izrael
- Arminovski
Pitam se zasto se uopste trebao praviti...array wrote: Nemozes ga praviti u Njemackoj ili Teksasu.
-
Nesferatu
Koju istoriju?array wrote:Slabo te pamcenje sluzi... Ako ces gledati istoriju onda je Palestina u Izraelu jer je Israel dosta stariji.Ahmmed wrote:Array, pišeš gluposti.....
Izrael je u Palestini.....Koliko ja znam i koliko me pamćenje služi!
Onu zapisanu u Talmudu, jel tu?
Izreal je tipican jedna fasisticka tvorevina. Kad je stvoren, 70%+ stanovnistva u toj zemlji je bilo muslimanskog. Do tada, muslimani i Jevreji nikada nisu dolazili u konflikte. Zbog toga su i Jevreji dosli u Sarajevo, iz kojeg je vecina otisla, na pocetku rata, pod zastavom UN-a, dok su druge stanovnike Sarajeva, odlucili i dalje drzati u kazamatu u kojem smo bili, sljedece 4 godine, dok su nas komsije castile unakrsnom vatrom, bas sa nekog Jevrejskog groblja.
Kasnije u prici jedne djevojke, kojoj je otac Jevrej, a koja je Sarajka, prica mi ovako. Po dolasku u Zagreb odlazimo u Izrelsku amabasadu. Oni nam kazu, da nas mogu primit i imaju sve spremno ali mi moramo odredjene uslove ispuniti. Tipa. Promjeniti ime. Ime mora biti 100% Jevrejsko a ne sa Slavenskim konotacijama. Pod dva. Sluziti vojsku. Tri godine muskarac. Dvije godine zena. Sto znaci, stajati tri godine po tornjevima sa metkom u cijevi i posmatrati "sta to rade Palestinci" koji ne rade nista i ne idu nikud, a ako negdje i rade, rade za Izrealske kompanije tipa Levi Strauss, Raulph Lauren koje ih godisnje plate $600, dok prodaju jedan par tih istih pantalona po $50-60. Djevojka mi rece, posto je nama mati muslimanka, odlucili smo da idemo u Kanadu.
I za kraj. Svaki Jevrej nije za Izrael. Ko sto nije svaki Svabo Hitlerovac. To je vrlo jasno. Na mnogim univerzitetima postoje studentske Jevrejska udruzenja koje javno kritiziraju Izreal kao Zionisticku tvorevinu, i stav kojih je jasan. Dokle god, se ne rijesi pitanje Izraela i Palestine, u svijetu ce biti terorizma. Jer je to izvor rijeke Bosne, po ovom pitanju.
-
digger
Nisam znao da si fatmircic?furlan wrote:Nema veze sa Spilbergom ali meni se uvijek namece pitanje.
Kako to da nakon II svjetskog rata Evrpoljani kao odgovorni za holokaust jednog naroda nisu pokazali nimalo pokajanja i u znak dubokog postovanja poklonili Jevrejima jedan dio teritorije Njemacke ili Italije ili mozda Teksas u Americi kao podlogu za stvaranje Izraela.
Sta se bogati petljas gdje ti nije mjesto? Jel' te to onaj bolesni iranac podsjetio sta da lupetas?
Ako ti imas sta da ucinis za druge, pokloni svoju lokalnu babovinu Hamasu ili slicnima. Pokazi se na djelu.
-
Harrys
Zlata,pametna si ti,to sam zakljucio iz mnogih postova koje pises,samo imas jedan svoj problem,sto si antisemitski orijentisana.zlata wrote:Pa zanima me zato sto je Spielberg rek'o da bi umro i za SAD i za Izrael?Harrys wrote:Mene Zlata zanima zasto te bas zanima sta ci biti kad zarate SAD i Izrael.zlata wrote:Zanima me....sta ce Spielberg...kad zarate SAD i Izrael? Hoce'l' New York postati k'o SAO Krajina?
Zasto te recimo ne zanima sta ce biti kad zarate SAD i Mexiko.Hoce li Kalifornija postati SAO Krajina?
Reko'...sta ce coek? Il'ce k'o Milorad Pupovac...il'k'o Jovan Raskovic? A sto se tice Meksikanaca...raspravljamo o Spielberg-u. Ne smetaju meni Spielbergovi filmovi...dapace...smetaju mi ICIJE izjave tipa: "Dao bih zivot za A ili B"! Pa sto ga vec nije dao? Je'l'to njegov zivot vise vrijedi...pa jos zivi u Hollywood-u a ljetuje u Hamptons? Izraelu i danas dan treba vojska...a Americi takodjer!
Spilberg je samo jedna osoba,Americki gradjanin Jevrejskog porijekla koji je dao svoju licnu izjavu.Moze on biti i los kao covjek,zasto ne.I kakve veze sad to ima sa par milona Jevreja iz New Yorka.I sad narocito spominjanje SAO Krajina.Znamo da su ustali protiv svoje drzave.Na osnovu cega ti mislis da bi on ustao protiv svoje drzave.I ne samo on vec i Jevreji iz New Yorka.
Ma znam ,jedna od poznatih antisemitskih tvrdnji,da Jevreji nisu patrioti ni u jednoj zemji u kojoj zive.
Nisam te pitao dali ti smetaju Spilbergovi filmovi,vec da mi ukazes na tvoju tvrdnju da u filmovima prikazuje Izraelske teme.
-
digger
Ovo je isto kao da ti neko kaze od kuda pravo muslimanima da zive u Sarajevu i okolici jer ih negdje oko 1400 godine nije bilo u ovim krajevima.Nesferatu wrote:Koju istoriju?
Izreal je tipican jedna fasisticka tvorevina. Kad je stvoren, 70%+ stanovnistva u toj zemlji je bilo muslimanskog.
Rezonovanje da te bog sacuva...
-
digger
Sto me podsjeti na neku skoru TV izjavu gdje se Spilbergu zamjera od samih jevreja da ide isuvise daleko sto moze da pridonese mrznji drugih.Harrys wrote:Nisam te pitao dali ti smetaju Spilbergovi filmovi,vec da mi ukazes na tvoju tvrdnju da u filmovima prikazuje Izraelske teme.
Kako god okrenes, ne valja.
Ja mislim da bi u svakoj skoli trebala da postoji kopija filma "Shindlerova lista." Ma da isti govori o stradanju jevreja u Poljskoj, nacionalno-vjerska mrznja je nazalost univerzalna.
Jer da toga nema, ne bi bilo ni Manjaca, Keraterma, Darfura, ili incidenata kao u Abu Gharib zatvoru.
- Drvosjeca iz Dejcica
Hamas je posljedica, uzrok je okupacija i represija od strane Izraela. Zasto Hamasa i slicnih nije bilo prije 1947 godine? Zato sto nije bilo UZROKA.array wrote: Drugo, Hamas jeste problem za svijet pa i Palestince.
A sta Palestinci imaju da izgube? Nakon 60 godina okupacije i svakodnevnog izivljavanja i preventivnih napada "freedom figter"-a na Palestince, istim ne preostaje nista druge vec da se izbore za svoja prava ili da ih nestane. Ne podrzavam teroristicke metode Hamasa ali borbu Palestinaca svim legalnim sredstvima za svoja prava svakako podrzavam.array wrote:Hamas je zvanicno postavio za cilj "brisanje Izraela sa lica zemlje". Cak sad i nakon pobjede na izborima njihov je lider na pitanje da li ce brisati tu liniju iz statuta Hamasa odgovorio "nikad".
Izracunaj koliko im se vraca kroz naftu nad kojom iskljucivu kontrolu i monopol trenutno imaju americke korporacije? A koliko se sjecam iracki narod nikad nije trazio da im Amerikanci uspostavljaju svoju verziju demokratije. Sjeti se sta je bio povod za napad na Irak? Da li je to sto je bilo povod napada ikada dokazano, odnosno pronadjeno u Iraku. Ako pricamo o demokratiji onda je demokratski dokazati da je ta prijetnja bila stvarna, sto na zalost u slucaju sa Irakom nije tako.array wrote:Koliko ja znam Bush i Amerika se nisu obavezali da ce zbrisati Irak sa lica zemlje. Naprotiv, trose silne milijarde dolara da bi Iracanima uspostavili demokratiju.
-
zlata
Pa valla Digger nije ni tvoje rezonovanje bas nesta! Najprije...Turci nisu nase pradidove "uvozili". A ako su presli na Islam...potomci su im imali milijun prilika do sad'...odreci se i "vire i Kur'an-a". Isto k'o sto je nekad "neko" pres'o na Islam/Krscanstvo u Palestini....tako je nekad "neko" preso na Islam u BiH. Ako ne prihvatas da je BiH samo srpska, hrvatska ili bosnjacka...zasto bi prihvatio da Izrael/Palestina bude zidvoska. Ako ne prihvatas etnicki apartheid u BiH...zasto bi ga rado prihvatio u Palestini/Izraelu? Zasto bi samo Zidovi imali "pravo povratka"? Znaci...samo bi muslimani iz BiH trebali imati "pravo povratka"...jer ovi drugi imaju "rezervne" domovine!digger wrote:Ovo je isto kao da ti neko kaze od kuda pravo muslimanima da zive u Sarajevu i okolici jer ih negdje oko 1400 godine nije bilo u ovim krajevima.Nesferatu wrote:Koju istoriju?
Izreal je tipican jedna fasisticka tvorevina. Kad je stvoren, 70%+ stanovnistva u toj zemlji je bilo muslimanskog.
Rezonovanje da te bog sacuva...
-
zlata
Dapace Harrys. Nisam nimalo antisemitski orijetisana. Ne znas me..da bi mi mogu dodjeliti tu "titulu". Ako ista...ja sam "Zidovofil"! Samo..kad mi se milijuner iz Hollywood'a pocne kurciti svojim patriotizmom i nacionalizmom...gadi mi se. Jos..kad veli da bi "zivot dao". Po sta ga vec ne dade. Sto "golje" ginu za njega. Sad mi je nalik na te nase BiH "junake" k'o Radoncic i Ganic. Nekako im uvozni "patriotizam" sve ide u korist.Harrys wrote:Zlata,pametna si ti,to sam zakljucio iz mnogih postova koje pises,samo imas jedan svoj problem,sto si antisemitski orijentisana.zlata wrote:Pa zanima me zato sto je Spielberg rek'o da bi umro i za SAD i za Izrael?Harrys wrote: Mene Zlata zanima zasto te bas zanima sta ci biti kad zarate SAD i Izrael.
Zasto te recimo ne zanima sta ce biti kad zarate SAD i Mexiko.Hoce li Kalifornija postati SAO Krajina?
Reko'...sta ce coek? Il'ce k'o Milorad Pupovac...il'k'o Jovan Raskovic? A sto se tice Meksikanaca...raspravljamo o Spielberg-u. Ne smetaju meni Spielbergovi filmovi...dapace...smetaju mi ICIJE izjave tipa: "Dao bih zivot za A ili B"! Pa sto ga vec nije dao? Je'l'to njegov zivot vise vrijedi...pa jos zivi u Hollywood-u a ljetuje u Hamptons? Izraelu i danas dan treba vojska...a Americi takodjer!
Spilberg je samo jedna osoba,Americki gradjanin Jevrejskog porijekla koji je dao svoju licnu izjavu.Moze on biti i los kao covjek,zasto ne.I kakve veze sad to ima sa par milona Jevreja iz New Yorka.I sad narocito spominjanje SAO Krajina.Znamo da su ustali protiv svoje drzave.Na osnovu cega ti mislis da bi on ustao protiv svoje drzave.I ne samo on vec i Jevreji iz New Yorka.
Ma znam ,jedna od poznatih antisemitskih tvrdnji,da Jevreji nisu patrioti ni u jednoj zemji u kojoj zive.
Nisam te pitao dali ti smetaju Spilbergovi filmovi,vec da mi ukazes na tvoju tvrdnju da u filmovima prikazuje Izraelske teme.
Njegovo "junastvo" se broji u $$$. Podsjeca me na "nase" precane..kad se pocnu *urciti kol'ko im je stalo do otadzbine/domovine a inace zive u Cikagu ili Minhenu...i BiH/Srbije/Hrvatske...u zivotu nisu vid'li.
Heroj/Borac je stari otac mog dobrog prijatelja...covjek koji se je kao zidovski gerilac borio po sumama izmedju Galicije i Bukovine...ali kome je rat tol'ko odvratan...da je nakon 9 godina u Izraelu sklonio svoje sinove daleko. I ne kurci se da je heroj...i ne pripovjeda rat...i nikad od njega neces cuti nacionalistickih parola, niti sovinizma. Nije "za" ili "protiv" Izraela...al'mudar starac zna da je etnicki racizam/hegemonizam i otimanje za lebensraum.... dovelo do zla (rata i genocida) u Europi...i samo tako moze okoncati u Izraelu/Palestini. I sigurno mu se digne kosa na glavi kad cuje price protiv Izraela...jer se cesto iza tih kritika krije autenticni, "klasicni", antisemitizam.
Cak i ja volim preispitati sugovornike...je'l'to Izraela "ne valja" zato sto je "zidovski" ili zato sto se krse ljudska prava autohtonih zitelja tog prostora?
-
furlan
[quote="digger"][quote="furlan"]Nema veze sa Spilbergom ali meni se uvijek namece pitanje.
Kako to da nakon II svjetskog rata Evrpoljani kao odgovorni za holokaust jednog naroda nisu pokazali nimalo pokajanja i u znak dubokog postovanja poklonili Jevrejima jedan dio teritorije Njemacke ili Italije ili mozda Teksas u Americi kao podlogu za stvaranje Izraela.[/quote]
Nisam znao da si fatmircic?
Sta se bogati petljas gdje ti nije mjesto? Jel' te to onaj bolesni iranac podsjetio sta da lupetas?
Ako ti imas sta da ucinis za druge, pokloni svoju lokalnu babovinu Hamasu ili slicnima. Pokazi se na djelu.[/quote]
Digger
Uz svo postovanje za sve ono sto pises, bojim se da se nismo razumijeli.
Prije svega ne odobravam pobjedu Hamasa ,vec jednostavno govorimo o sistemu spojenih posuda, koja je prisutna i u nasoj svakodnevnici.
Problem nije od trenutka pobjede Hamasa nego mnogo duzi i dublji, sto ti dobro znas.Problem jevreja traje vijekovima a ne od ponovnog uspostavljanja Izraela.Uspostavljanje nacionalne drzave na teritoriji gdje zive i drugi me podsjeca i na nasu blisku proslost i sadasnjost.
A sto se tice bolesnog iranca poistovjecujem ga sa njegovim americkim bratom.Nije sve u zivotu crno bijelo.Postoji nekada i sredina.
Zasto da poklanjam svoju babovinu kada mi je mnogo jednostavnije da poklonim tvoju?Slijedim logiku koju ti odobravas, ili ti se omaklo?
Kako to da nakon II svjetskog rata Evrpoljani kao odgovorni za holokaust jednog naroda nisu pokazali nimalo pokajanja i u znak dubokog postovanja poklonili Jevrejima jedan dio teritorije Njemacke ili Italije ili mozda Teksas u Americi kao podlogu za stvaranje Izraela.[/quote]
Nisam znao da si fatmircic?
Ako ti imas sta da ucinis za druge, pokloni svoju lokalnu babovinu Hamasu ili slicnima. Pokazi se na djelu.[/quote]
Digger
Prije svega ne odobravam pobjedu Hamasa ,vec jednostavno govorimo o sistemu spojenih posuda, koja je prisutna i u nasoj svakodnevnici.
Problem nije od trenutka pobjede Hamasa nego mnogo duzi i dublji, sto ti dobro znas.Problem jevreja traje vijekovima a ne od ponovnog uspostavljanja Izraela.Uspostavljanje nacionalne drzave na teritoriji gdje zive i drugi me podsjeca i na nasu blisku proslost i sadasnjost.
A sto se tice bolesnog iranca poistovjecujem ga sa njegovim americkim bratom.Nije sve u zivotu crno bijelo.Postoji nekada i sredina.
Zasto da poklanjam svoju babovinu kada mi je mnogo jednostavnije da poklonim tvoju?Slijedim logiku koju ti odobravas, ili ti se omaklo?
-
digger
Furlan, dobro sam te razumio (nema potrebe za SMO se razumjeli).furlan wrote:Digger
Evo i ovdje na moj komentar pocinjes ponovo sa "cinjenicom" da "Problem jevreja traje vijekovima..." Kakav "problem": tvoj, moj, ciji...? Koji individualac i s kojim pravom moze da prikaci termin "problem" oko postojanja jedne nacije?
Ovo tvoje je nista drugacije od toga da neko (na serbiancafe?) mudro zakljuci da su muslimani u Bosni problem za Evropu--"islamski terorizam" i slicna sranja--pa sugerira da bi bilo najbolje da se svi isele. Ili su mozda problem posto vjeruju u Allaha a ne Isusa? Ili sto hoce da zive u miru?!?
Pogledaj svoju drugu observaciju: Kako to da nakon II svjetskog rata Evrpoljani kao odgovorni za holokaust... Evropljani?!? Koji: Holandjani, Englezi, Rusi, Bosanci-Hercegovci, Slovenci.... koji?
Kao razuman covjek mozes imati problem sa tim da je kreiranje Izraela dovelo do problema sa arapskim svijetom i da su tu u pitanju kompleksni problemi sa kojima se svijet susreo 1948 i vjerovao da ih je najbolje rijesio. Ili rezonovati sta bi se realno moglo uciniti da se problem rijesi.
A sugerisuci gornje te postavlja u kategoriju ignoranata sa stanovista istorije, politike i kojecega.
Ja ne znam sta ti mislis: samo mogu da vidim sta si napisao. A napisao si bezvezne i ilogicne postavke o kojima je nemoguce diskutovati. Ili sam ja plitak da vidim dubinu.
-
array
Nije tacno. Kada su prvo Britanci pa onda UN ponudili Palestincima i Zidovima nekoliko planova, Palestinci su sve i jedan plan odbili jer su htjeli sve za sebe a ne dijeliti teritoriju sa Israelom. Tek kad su izgubili jos teritorije 1967 kao traze da se Izrael povuce na te granice ali u programu jos uvijek hoce svu teritoriju za sebe.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hamas je posljedica, uzrok je okupacija i represija od strane Izraela. Zasto Hamasa i slicnih nije bilo prije 1947 godine? Zato sto nije bilo UZROKA.array wrote: Drugo, Hamas jeste problem za svijet pa i Palestince.
Izracunaj prvo ti koliko je Ameriku do sada kostao Irak i dodaj koliko ce ih jos kostati svake godine. Onda pretpostavi da ce Ameri koristiti Iracku naftu besplatno (sto nije slucaj) pa onda sve saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Ameri financijski gube u svemu tome.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Izracunaj koliko im se vraca kroz naftu nad kojom iskljucivu kontrolu i monopol trenutno imaju americke korporacije? A koliko se sjecam iracki narod nikad nije trazio da im Amerikanci uspostavljaju svoju verziju demokratije. Sjeti se sta je bio povod za napad na Irak? Da li je to sto je bilo povod napada ikada dokazano, odnosno pronadjeno u Iraku. Ako pricamo o demokratiji onda je demokratski dokazati da je ta prijetnja bila stvarna, sto na zalost u slucaju sa Irakom nije tako.array wrote:Koliko ja znam Bush i Amerika se nisu obavezali da ce zbrisati Irak sa lica zemlje. Naprotiv, trose silne milijarde dolara da bi Iracanima uspostavili demokratiju.
Osim toga, velika vecina Iracana je zadovoljna sto je Sadam otisa i ne bi htjeli da Ameri napuste Irak dok se sve ne smiri.
- Ahmmed
Digger,
volio bih da pročitam tvoj odgovor Zlati, mislim da bi to moglo doprinijeti kvaliteti ove rasprave.
Na nekoj od ranijih tema, na kojoj smo diskutirali o fašističkim izjavama novog iranskog predsjednika, rekao sam da bih volio na mjestu današnjeg Izraela i palestinskih teritorija, vidjeti državu,ma kako se ona zvala, u kojoj bi suverenitet dijelili i Izraelci i Palestinci, u kojoj bi i jedan i drugi narod bili ,u pravom smislu te riječi, konstitutivni na svakoj stopi te zemlje. U kojoj bismo, u jednoj vladi,vidjeli i Jevreje i Palestince.
Znam da zvuči utopistički,ali.....nada umire zadnja.....
A što se tiče ovog dijela tvog posta,u kojem pominješ moguće napise na nekom od srpskih siteova....
Ma,iskreno da ti kažem, ponekad mi bude žao što nas,muslimane, sve nisu iselili....Znam,zvuči glupo, no, kad me malodušnost uhvati, pomislim :
Baš bih volio vidjeti sretne i zadovoljne hrišćane i kršćane Balkana, koji su se konačno riješili "Azijatske" pošasti....Vjerovatno bi svi njihovi problemi time bili rješeni, med i mlijeko bi tekli na sve strane, živjelo bi se u sreći i blagostanju, bez mrskih poturica...
volio bih da pročitam tvoj odgovor Zlati, mislim da bi to moglo doprinijeti kvaliteti ove rasprave.
Na nekoj od ranijih tema, na kojoj smo diskutirali o fašističkim izjavama novog iranskog predsjednika, rekao sam da bih volio na mjestu današnjeg Izraela i palestinskih teritorija, vidjeti državu,ma kako se ona zvala, u kojoj bi suverenitet dijelili i Izraelci i Palestinci, u kojoj bi i jedan i drugi narod bili ,u pravom smislu te riječi, konstitutivni na svakoj stopi te zemlje. U kojoj bismo, u jednoj vladi,vidjeli i Jevreje i Palestince.
Znam da zvuči utopistički,ali.....nada umire zadnja.....
A što se tiče ovog dijela tvog posta,u kojem pominješ moguće napise na nekom od srpskih siteova....
Ma,iskreno da ti kažem, ponekad mi bude žao što nas,muslimane, sve nisu iselili....Znam,zvuči glupo, no, kad me malodušnost uhvati, pomislim :
Baš bih volio vidjeti sretne i zadovoljne hrišćane i kršćane Balkana, koji su se konačno riješili "Azijatske" pošasti....Vjerovatno bi svi njihovi problemi time bili rješeni, med i mlijeko bi tekli na sve strane, živjelo bi se u sreći i blagostanju, bez mrskih poturica...
- Drvosjeca iz Dejcica
Sta nije tacno? Nije tacno da HAMAS nije postojao 1947 godine i da je HAMAS posljedica a ne uzrok problema izmedju Izraela i Palestine? U to ne vjerujes ni sam.array wrote:
Nije tacno. Kada su prvo Britanci pa onda UN ponudili Palestincima i Zidovima nekoliko planova, Palestinci su sve i jedan plan odbili jer su htjeli sve za sebe a ne dijeliti teritoriju sa Israelom. Tek kad su izgubili jos teritorije 1967 kao traze da se Izrael povuce na te granice ali u programu jos uvijek hoce svu teritoriju za sebe.
Nema se sta pretpostavljati jer oni vec eksplatisu Iracku naftu po vrlo vrlo povoljnim uslovima. Stvar je u tome sto USA ima monopol i prednost nad svim projektima obnove infrastrukture i nad resursima. EU je prosle godine negodovala po ovom pitanju na sta su Amerikanci odgovorili u stili da su uglavnom oni proljevali krv u Iraku, pa prema tome je i logicno da oni imaju najveci dio kolaca u svemu tome. Drugo, kako tako smjelo tvrdis da je VELIKA VECINA Iracana zadovoljna okupacijom od strane Amerikanaca? Ovo si ipak samo tako lupio...array wrote: Izracunaj prvo ti koliko je Ameriku do sada kostao Irak i dodaj koliko ce ih jos kostati svake godine. Onda pretpostavi da ce Ameri koristiti Iracku naftu besplatno (sto nije slucaj) pa onda sve saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Ameri financijski gube u svemu tome.
Osim toga, velika vecina Iracana je zadovoljna sto je Sadam otisa i ne bi htjeli da Ameri napuste Irak dok se sve ne smiri.
-
digger
Ja razumijem Zlatu, ali je moj komentar bio samo kao glupava logika na glupavu logiku. U zoni Palestine nema onih koji su "pravi" i koji nisu. Primjer: niko ziv ne spominje da je uz kreiranje Izraela i Palestine direktno ostecen Jordan. Ili obrnuto: da je Jordan stvoren uzimajuci dio Palestine. A sto je najinteresantnije, Palestina kao drzava nije postojala! Znaci, valja proceprkati mape i istoriju pa vidjeti sta je tacno oko Trans-jordanije i Cis-jordanije, ili zasto je Britanska imperija ucinila ovo ili ono.Ahmmed wrote:Digger,
Ali je jedno tacno: da su Izraelci islamske vjere, ne bi se nista culo oko problema Palestine i palestinaca. Jer arapskom svijetu je sasvim u redu sto na primjer u Iraku Shiti ubijaju Sune i obrnuto. Sta ces... nesporazum "brace"... ah, bas su k'o dijeca...
Dok god pusu etno-vjerski vjetrovi, nosit ce i korov: ovdje, ili tamo.Na nekoj od ranijih tema, na kojoj smo diskutirali o fašističkim izjavama novog iranskog predsjednika, rekao sam da bih volio na mjestu današnjeg Izraela i palestinskih teritorija, vidjeti državu,ma kako se ona zvala, u kojoj bi suverenitet dijelili i Izraelci i Palestinci, u kojoj bi i jedan i drugi narod bili ,u pravom smislu te riječi, konstitutivni na svakoj stopi te zemlje. U kojoj bismo, u jednoj vladi,vidjeli i Jevreje i Palestince.
Znam da zvuči utopistički,ali.....nada umire zadnja...
Mi smo drzava stvorena na mrznji a ne na razumijevanju. I umjesto da se koristimo primjerima svojih stradanja i stradanja drugih, mi ih koristimo da dodamo benzin na vatru.A što se tiče ovog dijela tvog posta,u kojem pominješ moguće napise na nekom od srpskih siteova...
- danas
ja koliko vidim, niko ne osporava stradanje zidova u WWII (meni licno je to i dan-danas nesto toliko monstruozno da i dalje imam zazor prema nijemcima...).
elem, tema je trebala biti -- zasto neko hoce da gine za drzavu ciji cak nije ni drzavljanin. to me podsjeca na neko drugo "busanje u prsa", ali eto, tema ode u helac...
elem, tema je trebala biti -- zasto neko hoce da gine za drzavu ciji cak nije ni drzavljanin. to me podsjeca na neko drugo "busanje u prsa", ali eto, tema ode u helac...
-
array
Sto brate ne procitas detaljno postove pa onda valjaj gluposti ako bas hoces. Fino sam ti napisao da su svi planovi nakon drugog svjetskog rata propali jer Palestinci nisu htjeli ni da cuju za postojanje Izraela. Znaci bilo je to dosta prije okupacije drugih teritorija 1967 i prije osnivanja Hamasa. Palestinci nisu nikad htjeli ni da cuju za postojanje Izraela pa nece ni danas.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sta nije tacno? Nije tacno da HAMAS nije postojao 1947 godine i da je HAMAS posljedica a ne uzrok problema izmedju Izraela i Palestine? U to ne vjerujes ni sam.array wrote:
Nije tacno. Kada su prvo Britanci pa onda UN ponudili Palestincima i Zidovima nekoliko planova, Palestinci su sve i jedan plan odbili jer su htjeli sve za sebe a ne dijeliti teritoriju sa Israelom. Tek kad su izgubili jos teritorije 1967 kao traze da se Izrael povuce na te granice ali u programu jos uvijek hoce svu teritoriju za sebe.
Nema se sta pretpostavljati jer oni vec eksplatisu Iracku naftu po vrlo vrlo povoljnim uslovima. Stvar je u tome sto USA ima monopol i prednost nad svim projektima obnove infrastrukture i nad resursima. EU je prosle godine negodovala po ovom pitanju na sta su Amerikanci odgovorili u stili da su uglavnom oni proljevali krv u Iraku, pa prema tome je i logicno da oni imaju najveci dio kolaca u svemu tome. Drugo, kako tako smjelo tvrdis da je VELIKA VECINA Iracana zadovoljna okupacijom od strane Amerikanaca? Ovo si ipak samo tako lupio...array wrote: Izracunaj prvo ti koliko je Ameriku do sada kostao Irak i dodaj koliko ce ih jos kostati svake godine. Onda pretpostavi da ce Ameri koristiti Iracku naftu besplatno (sto nije slucaj) pa onda sve saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Ameri financijski gube u svemu tome.
A sto se Amerike i Iraka tice, uzmi digitron pa saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Amerika gubi na Iraku.
-
Pusur
Ja ne kontam sto si ti zapeo za Ameriku koja se slomila zub na Iraku???A sto se Amerike i Iraka tice, uzmi digitron pa saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Amerika gubi na Iraku.
Mislim tu su na gubitku najvise iracki narod jer ginu svaki dan i nakon dolaska "demokracije" a kako se cini to ce trajati jos dugo godina.
Sto se tice Palestine/Izraela ja ne kontam koliko treba da neko skonta sta se stvarno desava? PA uzmi kartu i broj muslimana koji su zivjeli 40 i neke i pogledaj danas. Pa reci na sta ukazuju cifre, kako se zove to sto se desava? Gledam lika sinoc zidova koji se bori za prava palestinaca i frajer sam kaze da zidovi koriste to sto im se desilo u WW II da bi danas radili to sto rade. Da su skontali dobar PR u svijetu pogotovo u EU (jer su osjecaju krivci za ono sto se desilo zidovima) da bilo kakva kritika Izraela je antisemitizam. MIslim lik govori kako ruse palestincima kuce jer se nalaze u agro zoni i frajer prikazuje sami kamen i kaze jel vama ovo lici na agro zonu, pa onda kako donacije koje palestici dobili pa posdili polja jagoda kako bi zaradivali novac, izraelci poslali flotu F16 i preorali cijelo polje....mislim da ne duzim nemam ja nista protiv zidova da se razumije ali imam protiv politike koju se vodi Izrael u Palestini i tako ja mislim da je vazno da se neko iako je u BIH distancira od toga a ne da sluzi vojsku dole.
Mislim ovo sto sam ranije pisao nije supljak nego cinjenice (kao prica ove djevojke sto su na kraju otisli u Kanadu a ima ih jos....)
-
furlan
Nijednom jedinom rijecju nisam doveo u pitanje postojanje jednog naroda sto pokusavas da mi prikacis i vrlo eksplicitno kazes.
Kreni malo od istorije koju ja ne poznajem odakle su bili sve protjerani, ko ih je tjerao i ko ih je zatvarao u geta.Zasto i iz kojih razloga su bili nepozeljni u neposrednoj blizini?Je li zato sto su prilikom podjele pameti dobili 80 % od ukupne koja je podijeljena,je li zato sto se nisu asimilirali nigdje i uvijek su ostajali ono sto jesu, sto se nisu odricali svoje vjere i svoje kulture, sto su uvijek obrtali lovu i drzali bankarstvo, sti ih optuzuju za Isusovu smrt, sto su dali ogroman broj naucnika, sto su se drzali zajedno,sto milion drugih stvar..
Ja to ne znam pa te molim da mi objasnis ti, kao vrli poznavalac.
Njemacka, Italija ,Austrija i sve ostale satelitske profasisticke vlade koje su organizovale na Evropskom tlu i izvrsavale unistavanje istih smatram da su Evropa.Ne primanja jevrejskih izbjeglica od strane Engleske,Portugala i Amerike i njihov povrat u Njemacku direktno u konc logore, pospjesujuci Gebelsovu propagandu ,da su svjetski problem.
Da ne govorimo e getima u Veneziji u 17-18 vijeku gdje su bili obiljezeni i ograniceni u kretanju i sa onim cime mogu da se bave,o protjerivanju iz Spanije,itd
E vidis da to nisu problemi sa kojima se svijet susreo 1948 kako ti kazes nego mnogo ranije. A ako nije bio problem zasto su ga rijesavali te godine.
A biti konstruktivan u tom pogledu je vrlo tesko.Stvaranje dvije drzave mozda jedino normalano rijesenje po mom laickom misljenju.
Medjutim rjesenje tog pitanja ostavljam tebi kao vrhunskom istoricaru,politologu i kojecemu.
Budi mi pozdravljen
Kreni malo od istorije koju ja ne poznajem odakle su bili sve protjerani, ko ih je tjerao i ko ih je zatvarao u geta.Zasto i iz kojih razloga su bili nepozeljni u neposrednoj blizini?Je li zato sto su prilikom podjele pameti dobili 80 % od ukupne koja je podijeljena,je li zato sto se nisu asimilirali nigdje i uvijek su ostajali ono sto jesu, sto se nisu odricali svoje vjere i svoje kulture, sto su uvijek obrtali lovu i drzali bankarstvo, sti ih optuzuju za Isusovu smrt, sto su dali ogroman broj naucnika, sto su se drzali zajedno,sto milion drugih stvar..
Ja to ne znam pa te molim da mi objasnis ti, kao vrli poznavalac.
Njemacka, Italija ,Austrija i sve ostale satelitske profasisticke vlade koje su organizovale na Evropskom tlu i izvrsavale unistavanje istih smatram da su Evropa.Ne primanja jevrejskih izbjeglica od strane Engleske,Portugala i Amerike i njihov povrat u Njemacku direktno u konc logore, pospjesujuci Gebelsovu propagandu ,da su svjetski problem.
Da ne govorimo e getima u Veneziji u 17-18 vijeku gdje su bili obiljezeni i ograniceni u kretanju i sa onim cime mogu da se bave,o protjerivanju iz Spanije,itd
E vidis da to nisu problemi sa kojima se svijet susreo 1948 kako ti kazes nego mnogo ranije. A ako nije bio problem zasto su ga rijesavali te godine.
A biti konstruktivan u tom pogledu je vrlo tesko.Stvaranje dvije drzave mozda jedino normalano rijesenje po mom laickom misljenju.
Medjutim rjesenje tog pitanja ostavljam tebi kao vrhunskom istoricaru,politologu i kojecemu.
Budi mi pozdravljen
-
digger
Bas hos' da me rashladis a ja i konja za bitku osedlao...danas wrote:... elem, tema je trebala biti -- zasto neko hoce da gine za drzavu ciji cak nije ni drzavljanin. to me podsjeca na neko drugo "busanje u prsa", ali eto, tema ode u helac...
-
FFK as Lucy01
U US je vrijeme taxe, pa je tako Exxon Shevron (najveca naftna kompanija na svijetu, Americka naravno) prijavio profit od 12.7 milijardi dolara za 2005. godinu, sto iznosi tacno 27% vise od profita koji su ostvarili u 2004. godini. Toliko o tome ko zaradjuje u Iraku...array wrote: Sto brate ne procitas detaljno postove pa onda valjaj gluposti ako bas hoces. Fino sam ti napisao da su svi planovi nakon drugog svjetskog rata propali jer Palestinci nisu htjeli ni da cuju za postojanje Izraela. Znaci bilo je to dosta prije okupacije drugih teritorija 1967 i prije osnivanja Hamasa. Palestinci nisu nikad htjeli ni da cuju za postojanje Izraela pa nece ni danas.
A sto se Amerike i Iraka tice, uzmi digitron pa saberi i oduzmi pa ces vidjeti koliko Amerika gubi na Iraku.
Isti problem su imali u 2004. godini kada nisu znali sta da rade sa 40 miliona dolara extra profita kojem se nisu nadali (a ni projektovali ga za tu godinu)...
Prije deset minuta sam razgovarala sa jednim mladim "republikancem" ovdje u firmi, koji kaze da je Bush u pravu jer hoce da taksene olaksice za najbogatije u Americi ucini permanentnim, sto je i predlozio sinoc u Americkom kongresu. Po njegovoj logici, oni koji su prebogati, treba da budu nagradjeni povratom takse (kao recimo Ben Afleck, koji je prijavio prihod u 2004. od 23 milona dolara i dobio nazad kroz taksene olaksice 1 milon dolara), a oni koji su siromasni i koji ne mogu da zarade dovoljno za zivot (kao samohrane majke, koje rade 2 posla da skoluju djecu...ili ratni invalidi koji izgube i ono malo zdravlja dok izganjaju beneficije) treba sve gurnut niz vodu...
Ode ovaj svijet u mp3 na kvadrat...yebem ti civilizaciju u kojoj vlada zakon zivotinja (zakoj jaceg), i u kojoj je bitno JA i DANAS...a za ostale i za sutra...who cares
A sto se tice teme, mislim da je veoma bitno sta izjavljuju poznati i slavni, jer njihove izjave cuju milioni, za razliku od mojih ili vasih izjava, koje ne idu daleko. Upravo zbog svoje slave, trebalo bi da traze pravdu i jednakost na svijetu, jer se njihov glas cuje dalje i jasnije nego moj npr. Zbog toga mislim da Spielbergova izjava ima mnogo vecu tezinu, nego mnogo militantnija izjava nekog prosjecnog Jevreja.
-
zlata
digger wrote:Bas hos' da me rashladis a ja i konja za bitku osedlao...danas wrote:... elem, tema je trebala biti -- zasto neko hoce da gine za drzavu ciji cak nije ni drzavljanin. to me podsjeca na neko drugo "busanje u prsa", ali eto, tema ode u helac...
-
digger
Bice dana za megdana...zlata wrote:digger wrote:Bas hos' da me rashladis a ja i konja za bitku osedlao...danas wrote:... elem, tema je trebala biti -- zasto neko hoce da gine za drzavu ciji cak nije ni drzavljanin. to me podsjeca na neko drugo "busanje u prsa", ali eto, tema ode u helac...![]()
Opa...Utece ti cura!