SPC i izjave njenih velikasa

Post Reply
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#1 SPC i izjave njenih velikasa

Post by MA DAJ... »

da se samo posjetimo sta su neki njeni izjavljivljali

Decrease font Enlarge font
Sveto trojstvo SPC: Pavle, Radovan i Ratko
Sveto trojstvo SPC: Pavle, Radovan i Ratko
Photo: Stock

Postoji nesumnjiv dokaz o tome da Crkva, kao nikada pre, ima političku moć i veliku političku podršku, a njeni poslenici arbitriraju u stvarima morala i vrše veliki uticaj na ukupno društvo i državu, što predstavlja pomak prema stvarnoj klerikalizaciji. Danas se ideologija Srpske pravoslavne crkve temelji na idejama Nikolaja Velimirovića i Justina Popovića. Kako to u praksi izgleda, svedoče izjave crkvenih delegata i njihovih deputata...

Afirmišući ideologiju nacionalizma, utemeljenu na kolektivnom identitetu, umesto naglašenog individualizma i partikularizma, koji su uspostavili intelektualni krvotok i preobrazili Evropu, SPC se organizuje nasuprot pojedincu i njegovoj slobodi, čineći od njega plašljivog, poslušnog i neukog jadnika, koji se čvrsto drži slova dogme i hrani se opasnim, zamršenim, ultrakonzervativnim, desničarskim i retrogradnim mitovima i idejama.

Pokušajima liberalizacije, modernizacije i promocije novih emancipatorskih pokreta i pojava, te neprekidnim promenama u ekonomskoj i društvenoj sferi, Crkva suprotstavlja vrednosti snažne i centralizovane „crkvene države“ i odbrambeni militarizam, te pokušava da negira svojstva razuma i na racionalnoj spoznaji utemeljenu interpretaciju prirode, društva i države.

Upravo ta nesposobnost SPC da, u objektivnom svetu, odabere skladne i logične odgovore na pitanja koja su nametnuta tranzicijom, globalizacijom, alter-globalističkim konceptom, kao i često odsustvo neposredne humanosti i razumevanja za druge i različite, vodi srpsko društvo u bolesno i licemerno bogomoljstvo.

+++

“Pokrivanje glave je simbol pokornosti žena mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti” (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998).

“Crkva smatra da je svaki odnos između muškarca i žene izvan braka blud” (Protojerej Dejan Dejanović, NIN, aprila 2002. Zaglupljivanje devojčica).

“Kada crkva kaže da žena treba da se boji muža, to znači da ona treba da bude u stalnom trepetu da ne povredi ljubav prema njemu” (Akademsko sebeukidanje, Vreme, 21. oktobra 2004, vladika jegarski Porfirije).

“Veliki pesnici među ženama mogu se na prste izbrojati, i to uzimajući u obzir čitavu ljudsku istoriju“ (Šta treba da zna svaka pravoslavna devojčica, Svetigora, Cetinje, 2000).

“Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće“ (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998).

“Mesto žene u svetu za poslednjih dve hiljade godina nije se nimalo izmenilo. Sve ono čemu uči Sveto pismo, čemu uči Crkva, i dalje je životno i aktuelno, i mesto žene u svetu ostaje neizmenjeno...” (Pravoslavna žena u savremenom svetu, časopis Istina, izdanje Pravoslavne eparhije dalmatinske).

“Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje“ (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998).

“Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje....Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova“ (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd, 1998).

“Majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom, ali neće da rađaju i podižu decu, jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet“ (Božićna poslanica patrijarha Pavla).

“Kada postoji na nebu može postojati i na zemlji, za nas je odbrambeni rat blagosloven, a napadačko osvajački osuđujemo – to je reč Hristova“. (Zbornik Rat i Crkva, u izdanju Mitropolije Crnogorsko-primorske).

“Jasno je da drugog puta nije bilo. Tako je sada i nama nametnut rat. Zato je taj naš rat pravedan jer je odbrambeni. Ne napadački ni osvajački“ (Patrijarh Pavle, Duga, 10-23 april 1999).
Sumpor i Arkan, lekovi za dušu: Amfilohije, higijeničar
Photo: Stock

“Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha“ (Patrijarh Pavle, u Božićnoj poslanici, 1995)

“Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko“ (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994).

“Nama je vrhovni komandant patrijarh Pavle“ (Željko Ražnatović Arkan, oktobar 1991).

“Tamo gde se prospe srpska krv i gde padnu srpske kosti, to mora biti srpska zemlja“ (Vladika Nikanor).

“..Gledam televiziju... Srebrenica... Trnovo… Godinske bare... Streljanje muslimana iz Srebrenice u Godinjskim barama... Nataša Kandić osuđuje Srbe za genocid nad muslimanima... Mučnina... Tuga... Nespokoj... I dalje gledam televiziju, оpеt bјеsni Irodijada, оpеt trаži glavu srpskоgа naroda na tanjiru. Što ne pročita “Na Drini ćupriju”? Luda li je, Bože dragi... “ (sveštenik Milorad Ostojić u Pravoslavlju od 15. marta 2006. u rubrici Reagovanje).

“Rаtničkо u srpsкоm narodu jeste оnо štо predstavlja odbranu svoga doma i svojih bližnjih. Маlо је primеrа kаdа је tо ratničko bilо u službi оsvајаčkih ciljеvа. Naprotiv, gоtоvо svi srpski rаtоvi imаli su isključivo odbrambeni karakter” (Boško Obradović u Pravoslavlju od 15. oktobra 2005).

“Smatramo da je najbolji odnos između države i crkve onaj koji je već bivao i pre, to je simfonija – saglasnost između države, odnosno društva i crkve“ (intervju patrijarha Pavla, Danas, 5-7. januara 2002).

“Posle patrijarha se ne govori i njegove odluke se ne komentarišu“ (Velimir Ilić, ministar u vladi Srbije).

“Eparhija žička smatra da prvo treba doneti Ustav kojim će se pravoslavlje proglasiti državnom verom, a SPC državnom crkvom, pa onda na toj osnovi pisati Zakon“ (Milan Radulović, ministar vera u vladi Vojislava Koštunice).

“Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare“ (Vladika Filaret na Slobodnoj Evropi, 25. maja 2005).

“Svi oni koji se protive verskoj dogmi, kao temelju moralnog vaspitanja, predstavljaju sledbenike satane“ (Saopštenje Informativne službe SPC od 24. novembra 2000, povodom protivljenja uvođenju veronauke u državne škole).
Mir Božji, mitraljez se rodi: Filaret, mirotočivi
Photo: www.pcnen.com

“Do razdvajanja Srbije i Crne Gore može doći samo protivno volji naroda, putem nasilja, krađe, ucena i pretnji. Zato će SPC ignorisati eventualnu odluku Crne Gore o samostalnosti“ (mitropolit Amfilohije Radović, na javnoj proslavi pravoslavne Nove godine, u Podgorici, 13. januara 2002).

“Crkva je tokom cele svoje istorije, uključujući i XX vek, morala da ostavi po strani svoje primarne dužnosti, kako bi se aktivno uključila u borbu za ujedinjenje srpstva, u kojoj je sveštenik morao da bude i učitelj, i sudija, i da uzme pušku da brani sebe i svoju porodicu“ (intervju patrijarha Pavla, Danas, 5.-7. januar 2001).

“Kosovo nam je drugo ime za najviša načela, za istinu i pravdu, za poredak i pravo, a Kosovski zavet nam je primenjeni Novi Zavet. Zato je pitanje Kosovo i Metohija neodvojivo od pitanja Srbije i sudbine srpskog naroda...“ (Poruka Patrijarha Pavla, u Pravoslavlju, od 15. marta 2007).

“Pustite te evroslinavce po Beogradu, ima ih jedan kombi da ih skupite, dve Nataše, dve Sonje, dva, ne znam kako se zove, Mirko Ðordevic, nažalost bili se dokopali prethodne vlasti, takozvane dosovske, gde se šljam okupio, nazadnjaci koji su usred Beograda demonstrirali svoja prava na nastranosti” (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija, 7. aprila 2004).

“Ove grupe nemaju nikakve veze sa Crkvom, a isto tako ni sa bićem srpskog naroda. To su izdajnice i nikakve žene. Ne želim da ulazim u to ko ih organizuje, ko ih plaća da bi se odevale u posebnu uniformu (crninu) i u koju svrhu baš u Beogradu propagiraju da srpske majke ubijaju svoju nerođenu decu“ (SPC povodom protesta Žena u crnom, Ženskog parlamenta i Beogradskog ženskog lobija ispred Patrijaršije, marta 1993).



“Feministkinje su za ubijanje nerođene dece. Na sreću, one nemaju nikakve veze sa bićem srpskog naroda“ (Vasilije Kačavenda, vladika zvorničko-tuzlanski, 1993).

“Čovek koji ne slavi krsnu slavu, manje je čovek“ (otac Raša, Niška eparhija).

“U mom kraju, u mom selu, Srbin je čovek, komunisti nisu Srbi govorili smo, to su Turci, ne može samo krv i meso da bude karakteristika Srba” (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija, 7. aprila 2004).

“Dojučerašnji marksisti koji i danas ispovijedaju svoj ateizam, sa takvim duhovnim otpadom pokušavaju da grade državu na laži” (Mitropolit Amfilohije).

“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva” (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, 1998, prema pisanju lista Vreme).

“Ateizam je krivac za ratove i siromaštvo i moralni sunovrat“. (Milan Radulović, republički ministar vera, Politika, 5-7. januar 2002).

“Srbofobija i bogoborstvo komunističkih hordi... učinili su itekako veliku pustoš na duhovnom polju srpstva“ (Pravoslavlje, 1. februara 2001).
Nećemo loj, hoćemo znoj: Atanasije uči decu da je čistoća bar pola zdravlja
Photo: STOCK

“U grobnici srpskog naroda, odnosno SFRJ, školstvo je bilo sazdano na temeljima ateizma... Vekovima je bogoljublje krasilo srpski nacion, a danas smo beslovesna rulja koju svaki hohštapler uspeva da zavede i prevari“ (Pravoslavlje, 1. februar 2001).

“Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj“ (Patrijarh Pavle u pismu lordu Karingtonu, avgusta 1991).

“Ima ljudi s neprijatnim znojem, šta da radite, jadni muslimani pošto jedu loj” (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija 7. aprila 2004).

“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).

“Postoji plan o sistematskom pokrivanju cele Srbije i Crne Gore mrežom sekti. Taj plan dolazi sa Zapada sa ciljem da se nad srpskim narodom planski i sistematski sprovodi zlo koje je vladika Nikolaj dobro primetio: duhovni genocid preko mnogobrojnih sekti - protestantskih, dalekoistočnih i satanskih“ (aktivni oficir Vojske Jugoslavije, Pravoslavlje, 1. februar 2001).

“Pojava i pojačan medijski nastup adventista ili u našem narodu poznatih kao sekta subotara predstavlja božiju opomenu i zvona na uzbunu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenim vernicima i njenom sveštenstvu“ (Ljubomir Ranković, protođakon i glavni urednik radio-stanice „Glas Crkve“ iz Valjeva).

“Postoji planetarna jevrejska zavera protiv hrišćanskog pravoslavlja, posebno protiv srpskog naroda i Rusije“ (list Logos, studentsko glasilo Bogoslovskog fakulteta, 1994).

“Među Srbima neće biti poremećenih ljudi koji bi hteli da nas zaraze smrtonosnom bolešću zapadne kulture. Daleko im lepa kuća sa njihovom naprednošću“ (Pravoslavlje, 1. juli 2002).

“Crkvu odvojiti od škole isto je kao majku odvojiti od deteta...“ (izjava Kancelarije za veronauku pri Patrijaršiji, Politika, 2. decembar 2002).

“Moderna edukacija i razvijanje nove svesti koja se sprovodi u edukatorskim radionicama jeste perfidno pranje mozgova dece. U naše vreme, nažalost, dolazi do sklapanja braka između postkomunističkog ateizma i zapadnog kapitalističkog hedonizma i iz takvog čudovišnog braka rađaju se monstrumi“ (Sinod Srpske pravoslavne crkve, 1.9.2002. povodom letnjeg kampa za edukaciju mladih u Sremskoj Mitrovici).
Sex, drugs & rock'n'roll: SPC u vreme prohibicije
Photo: Dragan Kujundžić

“Ali se zgražavam nad licemerjem i zapadnih nazovi hrišćana i zapadnih neljudskih državnika i organizacija i institucija kao što su evropska zajednica, Savet bezbednosti, Evropski parlament, licemera iz Svetskog saveta crkava i licemera iz Vatikana“ (Atanasije Jevtić, iz zbornika Jagnje božje i zvijer iz bezdana, Svetigora, Cetinje).

“Novi Beograd, najveći satanski eksperiment, vrhunac komunističkog egzibicionizma... sam po sebi nesreća, duhovni gulag, duhovni Goli otok, grad novog: novi blokovi, nova „svetilišta“, nove škole, nova obdaništa, nove prodavnice, nov studentski grad, nova hala sportova, nov auto-put - za novu decu, za nove studente, za nove ljude. Grad u pustinji, grad bez crkvi, grad bez rodbine, grad bez istorije, grad obezboženih, grad nekrštenih, grad rasrbljenih, grad mrtvih duša, grad budućih arijevaca, grad gde je do vrhunca dovedeno zlo“ (Pravoslavlje, 1. februar 2001).

“Rok kultura je krajnje zabrinjavajuća, duhovno odvratna i uvredljiva pojava za svakog makar malo pobožnog čoveka, a tim pre je neprihvatljiva za Hrišćanina... Čak i najmanje zabavljanje pravoslavnog Hrišćanina rok-kulturom jeste izdavanje svoje vere, javno vređanje svog Gospoda, udaljavanje od Njega, opštenje sa duhovima tame, igranje sa satanom“ (Arhimandrit Lazar Vitanijski, iz knjige Pokajanje - put u život večni).

*Svi citati preuzeti iz priručnika „Šta svaka građanka i građanin treba da znaju o Srpskoj pravoslavnoj crkvi“ Koalicije za sekularnu državu


http://www.e-novine.com/entertainment/e ... tikan.html


i ove zadnje izjave od Saromona

http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... 7165#hrono

zar je moguce da jedna vjerska ustanova daje i dozvolja ovakve zjave?
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#2 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by JThomas »

jes' brate zbirka bisera, mora se priznati :D :lol:
User avatar
Prolaznik
Posts: 700
Joined: 14/07/2004 19:43

#3 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:12, edited 1 time in total.
User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#4 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by kiky »

spc je davnoprestao biti crkva koja služi bogu ...
spc je srbijanska paradržavna agitatorska ekstremnonacionalistička služba ...
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#5 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by MA DAJ... »

Prolaznik wrote:
JThomas wrote:jes' brate zbirka bisera, mora se priznati :D :lol:
На жалост, ово није збирка бисера већ политичка платформа по којој се дјелује већ десетљечима.

stani malo,znaci da se spc nalazi u dubokoj politickoj sceni srbije?
stari grad Visegrad
Posts: 2215
Joined: 23/03/2009 18:35

#6 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by stari grad Visegrad »

velikasi ??? kakvi velikasi, go lopov, otimacina, ubijanja i propovjedi....
Last edited by stari grad Visegrad on 23/10/2010 21:35, edited 1 time in total.
Bušman
Posts: 2146
Joined: 08/04/2008 08:48

#7 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Bušman »

Uh, al ovdje ima bisera za bukvare :D :D
“Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje“ (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998).
:shock: :shock: :-) :-)
“Tamo gde se prospe srpska krv i gde padnu srpske kosti, to mora biti srpska zemlja“ (Vladika Nikanor).
:lol: :lol: :lol: :lol: Ne dao bog Srbinu da se posjece u restoranu u Americi, bio bi treci svjetski rat.
“Feministkinje su za ubijanje nerođene dece. Na sreću, one nemaju nikakve veze sa bićem srpskog naroda“ (Vasilije Kačavenda, vladika zvorničko-tuzlanski, 1993).
Kacavenda :lol: :lol: :lol:
“U mom kraju, u mom selu, Srbin je čovek, komunisti nisu Srbi govorili smo, to su Turci, ne može samo krv i meso da bude karakteristika Srba” (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija, 7. aprila 2004).
Vladimir Iljic Ataturk :lol: :lol: :lol:
“Ateizam je krivac za ratove i siromaštvo i moralni sunovrat“. (Milan Radulović, republički ministar vera, Politika, 5-7. januar 2002).
:lol: :lol: :lol: :lol: Bolje da ne kazem nista.
“Novi Beograd, najveći satanski eksperiment, vrhunac komunističkog egzibicionizma... sam po sebi nesreća, duhovni gulag, duhovni Goli otok, grad novog: novi blokovi, nova „svetilišta“, nove škole, nova obdaništa, nove prodavnice, nov studentski grad, nova hala sportova, nov auto-put - za novu decu, za nove studente, za nove ljude. Grad u pustinji, grad bez crkvi, grad bez rodbine, grad bez istorije, grad obezboženih, grad nekrštenih, grad rasrbljenih, grad mrtvih duša, grad budućih arijevaca, grad gde je do vrhunca dovedeno zlo“ (Pravoslavlje, 1. februar 2001).
Jel se ovdje ono krije Ratko Mladic :lol:
“Rok kultura je krajnje zabrinjavajuća, duhovno odvratna i uvredljiva pojava za svakog makar malo pobožnog čoveka, a tim pre je neprihvatljiva za Hrišćanina... Čak i najmanje zabavljanje pravoslavnog Hrišćanina rok-kulturom
jeste izdavanje svoje vere, javno vređanje svog Gospoda, udaljavanje od Njega, opštenje sa duhovima tame, igranje sa satanom“ (Arhimandrit Lazar Vitanijski, iz knjige Pokajanje - put u život večni).
Tako je! Zivjelo produhovljivanje uz zvuke Svetlane Raznatovic i polugole djevojcice koje plesu po stolovima :lol: :lol: :lol:
User avatar
Zombie Ba
Posts: 37
Joined: 30/09/2010 19:48

#8 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Zombie Ba »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kakvih bisera ima ovdje.
Da nešto kažem u vezi ovoga ateist sam tako sam sam izabrao ne vjerujem u Boga iz određenih razloga prvi je što ako je tu dozvoljava da ovakvi ljudi žive :lol:
Ali nije ovo samo u SPC ovo je svugdje IZ najjača politička stranka u BiH + dodamo vrhbosnu i Kačavendu.Ili u svijetu je još uvijek tako ja ne propagiram da ljudi ne vjeruju u Boga jednostavno propagiram da vjera nema veze sa politikom barem ne bi trebala.I sam Hitler je bio proizvod tadašnje crkve koji su ga uvjerili u nebeski njemački narod i arijevsku rasu moš mislit budala kako fino mi znamo da su srbi nebeski narod :lol: :mrgreen:
User avatar
NightSkyWalker
Posts: 1990
Joined: 03/09/2010 19:48

#9 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by NightSkyWalker »

"Bosna je kao sljiva koja uzrije pa otpadne"
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#10 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by JThomas »

“Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare“
zemunski žargon :lol:

pičke jajare hajte na šake :lol: :lol: :lol:
User avatar
ratata
Posts: 2138
Joined: 23/02/2010 04:52
Location: Alipašino

#11 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ratata »

JThomas wrote:
“Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare“
zemunski žargon :lol:

pičke jajare hajte na šake :lol: :lol: :lol:
ne kontam šta je smiješno ovdje, možda religioznost, hrabrost i patriotizam ?

i šta ti znaš o Zemunu uopšte :-)
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9942
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#12 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Bosanac sa dna kace »

ratata wrote:
JThomas wrote:
“Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare“
zemunski žargon :lol:

pičke jajare hajte na šake :lol: :lol: :lol:
ne kontam šta je smiješno ovdje, možda religioznost, hrabrost i patriotizam ?

i šta ti znaš o Zemunu uopšte :-)
pa sad kad uzmeš u obzir da je Filaret najveća jajara među srbima..... :lol: :lol: :lol:
User avatar
ultima_palabra
Posts: 55883
Joined: 15/12/2008 16:53

#13 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

Nekad kontam ima li ta crkva više išta hrišćansko :-?
Pa prije 10-15 godina je Sveti Sava bio spominjan jedno 20 puta više od Isusa... sad se i on spominje 20 puta manje od Kosova :-)
kecher II
Posts: 557
Joined: 26/10/2009 12:56
Location: Holiday in Cambodia

#15 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by kecher II »

najzalosnije od svega je sto ta SPC ima jako veliki uticaj na oblikovanje i djelovanje politke i svijesti srbije i srba,
nivo SPC-a i srbije i srpskog naroda u velikoj vecini je negdje u nivou sa iranom, afganistanom i slicnim zemljama sa extremnim uticajem religije na vodjenje drzavne politike i oblikovanja svijesti kod stanovnistva ili slicno onom americkom svesteniku sa floride koji je htio da spali kuran, bezlicni ljudi, ljudi bez stava, bez sopstvenog misljenja, bez sopstevnog pogleda na zivot i svijet..., srbija i srbi kada bi SPC ostavili po strani mogli bi da budu napredna nacija i narod, imaju potencijala od sporta preko filma, muzike, kulture uopste do nauke vrlo veliki potencijal ali ih SPC sa ovim srednjovijekovnim stavovima i drze u tom vremenu i nedaju im da se razviju u moderan i savremeni oblik drzave, nacije, naroda.... daleko od toga da zelim da kazem da smo mi eto u BiH na nekom visokom nivou razvoja drustvene svijeti ali kako god pogledam ne vidim neki veliki i bitni uticaj IZ na formiranje drustvene svijesti u BiH kod tog dijela stanovnistva koji se izjasnjavaju kao bosnjaci/muslimani, cak mislim da se ovo kao ''muslimani'' vecina izjanjsva vise onako kao iz neke navike ili ne znam ni ja cega nego sto se oni stavrno tako i osjecaju i slijede taj put.
MA DAJ... wrote:“Kada crkva kaže da žena treba da se boji muža, to znači da ona treba da bude u stalnom trepetu da ne povredi ljubav prema njemu”
MA DAJ... wrote:“Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha“ (Patrijarh Pavle, u Božićnoj poslanici, 1995)
evo ove dvije izjave su prave srednjovijekovne iliti danas ovakve stavove mozes naci u zabitima afganistana, irana... ili pojedinih americkih svecenika.
User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13126
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#16 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by kamen spoticanja »

MA DAJ... wrote:
“Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko“ (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994).


“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).
:shock: :-)
User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

#17 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Sezam »

nek im se dragi Bog smiluje vakim pomahnitalim, bice da ih je crni djavo uzeo k sebi :roll:
Nezbilj
Posts: 706
Joined: 16/08/2009 00:23

#18 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Nezbilj »

Vasilije Kačevenda: "Gospodine Bože podari snagu Miloradu Dodiku da odbrani Srpsku od nerazumnih i sve češćih napada"
Utorak, 03 mart 2009
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije pomolio se Gospodu Bogu da podari snage svima onima koji vode Republiku Srpsku (RS) - Skupštini i Vladi RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, i svim ljudima roda našega, da ujedinjeni, bez podjela, brane i odbrane Srpsku od nerazumnih i sve češćih napada.
"Izgleda da su ponovo došla teška vremena po srpski narod. Ratna zbivanja, hvala Bogu, ostala su iza nas, i to što se desilo tada niko iz roda našega nije želio. Ratna zbivanja natopila su krvlju mučeničku RS i izgleda mnogima nije dosta tih strahota pa ponovo diraju srpski narod i Srpsku", kazao je u nedjelju vladika Vasilije u besjedi, nakonsvete arhijerejske liturgije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Donjem Crnjelovu.

Na stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske navodi se da se vladika Vasilije zapitao - kome i kakvim ljudima je do svađe, mržnje i podjela i da li su ti koji to žele uopšte ljudi.

"Da li takvi znaju da pod nebeskim svodom ima mjesta za sve ljude, i da se red u svijetu održava ljubavlju, a ne mržnjom", kazao je vladika Vasilije.

Postavljajući pitanje zašto nekome smeta dejtonska BiH i u njoj RS, episkop Vasilije je naglasio da ljude raduje što u ovoj nesreći sve srpske stranke ujedinjene teže ka odbrani svete Srpske.

"Neka zna svaki onaj koji bude radio na razjedinjenju sloge u odbrani Srpske da će odgovor morati dati pred licem Svevišnjega, koji će ga pitati zašto prodade svetinje, zašto izdade zemlju i zašto ostade gluv na vapaje majki u crno zavijenih i sinova njihovih koji iz grobova vapiše za jedinstvom i odbranom onoga za šta život dadoše", kazao je vladika Vasilije.

Prema njegovim riječima, neka Gospod izlije svoj blagoslov na cijelu BiH i neka pomogne da ujedinjeni svi u božanskoj i čovječijoj ljubavi, u istini, pravdi i ravnopravnosti gradimo na ovim prostorima za sve nas srećniju budućnost.

_______________________________________________________________

Dodik zaledio odose s „vlasnikom“ Trebinja, vladikom Grigorijem
30/04/2010 23:57:00


BANJA LUKA - U nekoliko posljednjih mjeseci vidno su zahladnili odnosi između do jučer nerazdvojnih prijatelja i poslovnih ortaka, premijera RS-a Milorada Dodika i zahumsko-hercegovačkog vladike Grigorija. Nakon poraza SNSD-a na lokalnih izborima u Bileći, iz najbližeg okruženja Dodiku je sugerirano da uzroke poraza, pored ostalog, ...

... treba tražiti i u svojoj pretjeranoj bliskosti s vladikom Grigorijem, čija je popularnost u Istočnoj Hercegovini na opasnoj nizbrdici. Grigoriju se zamjera neodmjereno bogaćenje, spočitava mu se da je postao vlasnik pola Trebinja, da je pod plaštom Crkve izrastao u najvećeg hercegovačkog tajkuna, da se u njegovom vlasništvu nalaze hoteli, mediji, poljoprivreda dobra, i da svoj vrtaoglavi poslovnu uspon prvenstveno duguje Miloradu Dodiku i Investicijskoj banci Republike Srpske koja posluje po Dodikovom diktatu.

I dok vladika Grigorije niže poslovni uspjeh za uspjehom, niti jedan razvojni projekat vlade RS-a u Hercegovini nije odmakao dalje od ideje. O izgradnji aerodroma u Trebinju više niko i ne priča a definitivno je propao i „posao stoljeća“ u Gacku, gdje je ČEZ najavljivao megalomansku investiciju od oko 3 milijarde KM! Istočna Hercegovina postala je slijepo crijevo RS-a, u kojem kakvu-takvu privrednu živost pokazuje još samo vladika Grigorije!

____________________________________
User avatar
Hunkar
Posts: 655
Joined: 04/05/2008 18:05
Location: peskun

#19 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Hunkar »

“Postoji planetarna jevrejska zavera protiv hrišćanskog pravoslavlja, posebno protiv srpskog naroda i Rusije“ (list Logos, studentsko glasilo Bogoslovskog fakulteta, 1994).
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: aaaaaaaaaaaajjjjjj :-) :-)
“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).
ne mogu da vjerujem da u 3 recenice moze stati ovolika kolicina fasizma i gluposti :-)
poostar
Posts: 1217
Joined: 22/01/2008 13:15
Location: Picin Han

#20 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by poostar »

"Budimo ljudi, iako smo Srbi"

(Patrijarh Pavle)

:lol: :lol: :lol: :lol:
Hodidid
Posts: 2015
Joined: 27/09/2010 12:09

#21 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Hodidid »

Sve su to ucenici upokojenog patrijarha Nikolaja Velimirovica inace velikog antisemite, Ljoticevog duhovnog pokrovitelja. Osobe koju je Adolf Hitler fascinirao. Prema tome nista nas ne treba cuditi kad su u pitanju izjave SPC i njihovih glasila.
theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#22 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by theTruePath »

poostar wrote:"Budimo ljudi, iako smo Srbi"

(Patrijarh Pavle)

:lol: :lol: :lol: :lol:

:lol:
User avatar
Master Exploder
Posts: 36
Joined: 05/06/2010 02:32

#23 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Master Exploder »

RFE
Sveštenik Srspke pravoslavne crkve, Filaret 22. septembra 1991. prenosi jednu priču iz hrvatskog rata koju je negdje i od nekoga čuo:
TV PRILOG-FILARET

U srpskom selu uhvatili su malog Iliju i naočigled majke su ga zaklali i odnijeli sa sobom. Majka mu se zove Milica. To je bilo 2. avgusta ove godine, na njegov rođendan. Majka je trčala za njima da joj barem mrtvo dijete daju. Nisu joj dali dijete, odnijeli su ga i poslije su ga spalili. Ostala je samo lobanja.


Image

"Septembra 1991, kod manastira Komogovine u Hrvatskoj (između Gline i Kostajnice), budući vladika mileševski Filaret slikao se držeći mitraljez u ruci. Na toj fotografiji, koja je obišla ceo svet, uz oc Filareta bio je i jedan od srpskih akademika - Ratislav Petrović, dokazujući tako metaforično da su Srpska crkva i Srpska akademija zajedno krenule u državotvornu avanturu koja će Srbe skupo Koštati."

"Otac Filaret je ostao upamćen i po učešću u jednom od udarnih dnevnika RTS-a, kada je gledaocima, držeći u ruci dečiju lobanju, ispričao da su Muslimani pred živom majkom sekirom odsekli glavu njene devojčice. Pokazao je i sekiru kojom je to učinjeno. Od Bogosava Marjanovića, novinara "Ilustrovane politike", saznali smo da ga je tadašnji glavni urednik lista iste večeri nazvao i rekao mu da odmah sutra ujutro nađe Filareta i da sa njim napravi intervju. Na molbu gospodina Marjanovića da obave razgovor, otac Filaret se prvo nećkao, ali je kasnije ipak pristao. Dogovoreno je da se nađu u Filaretovom stanu na Dušanovcu. "Kad sam tamo u zakazano vreme stigao sa fotoreporterom, vrata mi je otvorio jedan kršan mladić, kratko podšišan, u kožnoj vindjakni i rekao mi da je Filaret skoknuo nekim poslom i da će se odmah vratiti. Dok smo ga čekali, onaj mladić nam je objasnio da je on, navodno, student Bogoslovije u
Beogradu i da je došao da nešto Filaretu pomogne u kući. Nije mi ličio na bogoslova", kaže gospodin Marjanović.
Kada je otac Filaret stigao, poveo je gospodina Marjanovića i fotoreportera u drugu sobu, a mladića "bogoslova" je ostavio u trpezariji, ostavivši i vrata između dve prostorije širom otvorena. "Filaret nam je ponovio onu priču, sada u još jezivijem obliku. Na stolu je stajala i sekira kojom je, navodno, odsečena glava devojčici. Fotoreporter je, dok smo razgovarali, snimao i Filareta i sekiru. Na kraju smo zatražili da fotografišemo lobanju. Filaret nam je odgovorio: 'Ma šta će vam lobanja, evo dovoljno je - imate sekiru.' Sa čuđenjem smo mu objasnili da je ta fotografija ključni dokaz i dokument njegove priče, da smo mi ilustrovani list i da bez te slike nema ni ubedljive priče. Opet je ponovio pomalo nervozno: 'Ne, ne možete slikati lobanju.' Pitali smo ga, opet sa čuđenjem, kako je to mogla da snimi televizija, a mi ne možemo. 'Televizija je nešto drugo', rekao je i ustao od stola, dajući nam do znanja da je svaki dalji razgovor izlišan."

izvor: Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj
User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#24 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Bosnolog »

Ovo je sramota i diskriminacija od strane SPC ali sam iznenaden ponasanjem Katolicke crkve,

Puljicu sramota sto ste se ovako ponijeli,..Crnogorski narod ima pravo da ima svoju crkvu,...ovi u vjerskim odorama su izvor zla i nesporazuma predugo,a posebno SPC-a,......Koja sramota,......... :x :x :x :x :x
Skandal na sastanku REKOM-a: Mitropolit Mihailo pozvan, pa otjeran!


Predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve zauzeli jedinstven stav o prisustvu vladike crnogorskog, te su zaprijetili napuštanjem skupa :evil: :evil:


fena/tanjug 04/11/2010 20:32:00
image Foto: F. F.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo udaljen je danas sa sastanka REKOM-a u Sarajevu pošto su njegovo udaljavanje zatražili predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve uslovili su svoje prisustvo na današnjem skupu u Sarajevu, koji predstavlja regionalnu inicijativu za utvrđivanje istine i pomirenja, neprisustvovanjem predstavnika Crnogorske pravoslavne crkve, a njihovom zahtjevu je udovoljeno, javila je Federalna televizija (FTV).

On je napuštajući skup rekao da u njegovom radu učestvuju "ljudi koji se plaše istine", a monsinjor Andrija Kopilović iz Katoličke crkve je svoj zahtjev obrazložio dobrim odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Mi imamo vrlo dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a jasno je da Crnogorska pravoslavna crkva, za sada, nije kanonska", rekao je Kopilović.

Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) organizovala je u Sarajevu konsultacije sa vjerskim zajednicama na regionalnom nivou o mogućnostima i potrebi osnivanja ove komisije.

Iako je pozvan, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), vladika Mihajlo udaljen je sa sastanka.

Posljedica je to negodovanja predstavnika Rimokatoličke crkve iz Subotice koji nije želio sjediti za stolom sa vladikom Mihajlom bez predstavnika Pravoslavne crkve iz Srbije, koja inače osporava kanonsku utemeljenost crnogorske crkve.

Odluka organizatora, iako protivna njihovim stavovima i onome što zagovaraju, donesena je kako ne bi bio ugrožen proces osnivanja REKOM-a, a on bi bio ugrožen jer su predstavnici crkava imali jedinstven stav o prisustvu vladike crnogorskog, te su zaprijetili napuštanjem skupa. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... jeran.html
Umjesto da rade na pomirenju posvadanih naroda,religija i medusobnom respektu oni nastavljaju da omalovazavaju i podnistavaju druge,....Fujjjj gadite mi se,........
hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

#25 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by hercegovac_pravi »

Vidim da se dosta forumaša smije ovim biserima, što nije nimalo začuđujuće jer je količina idiotizma iznešena u ovim izjavama SPC "prvaka" enormna. Ali uvjek se sjetite da su ovakve misli utkane u samu srž duhovnog bića naših dragih "komšija"..e tada ovkave izjave nisu smiješne već objašnjavaju otkud onoliki broj koljača 1992 godine.
Post Reply