Klodovik wrote:
Plata predsjednika SAD je 8 do 9 puta veća od prosječne godišnje zarade SAD. Ili recimo 3 do 4 puta veća od zarade redovnog profesora na dobrom fakultetu u Americi.
Koliko platu bi ti tražio da si Premijer FBiH?
Samo da dopunim da je plata profesora na dobrom (drzavnom) univerzitetu u SAD-u nekih 70,000 ~ 75,000 dolara. Da prezive valja zavrnuti rukave, zaroviti se u industriju i ponuditi joj projekte (k'o fol za studente) od kojih onda 10% ide profesoru koji onda sluzi kao 'project manager' dok vodi studenta. U SAD-u se slabo placa prica
Dok sam bio student (profesorov rob) radio bi kojekakve proracune, a onda bi mi on dao cek (njegov vlastiti). Par puta je cek dostizao 1000 dolara. Koliko je on ubirao - te teme se nismo doticali...
Znaci, industrija je majka...
Sta ima veze ako Kenan postane nekakav menadzer? Ukoliko mu se posreci, vjerovatno ce skontati da nije dorastao tome (ako nije, sta ja znam), razocarati se i vratiti nize (vjerovatno ne svojom voljom). A mozda ce i proplivati na vrijeme.
Iz vlastitog iskustva, sto je sef veci, to je i veca taraba sto se tice posla - sto jei razumljivo. Niko nije Mr. Bond da sve zna, tako da se nakon neke 'visine' sve pocne oslanjati na ove nize menadzere, koji se opet oslanjaju na one jos nize i tako dalje. Stub 'menadzerstva' nije znanje, makar ne iskljucivo (kao sto pojedini ovdje potenciraju), jer zaista niko nije u stanju da zna toliko (pa da ima i 1000 godina radnog staza). Stub je jednostavno nekakvo postovanje podredjenih prema tom covjeku (makar nekakva minimalna kolicina) - inace sve se srusi kao kula od karata. Isto tako, taj menadzer mora imati dobar odnos sa podredjenima. Par puta je moj boss pojeo poparu zbog sranja kojeg je tim u kojem radim napravio (na njega se derao sam vlasnik firme sto je jedno 5-6 stepenica iznad njega) - ja bih umro da sam bio na njegovom mjestu. Ako sef nije u stanju da na taj nacin zastiti svoje ljude, onda pisi propalo, jer uskoro ce i meni biti strasno tesko da ostajem poslije regularnog radnog vremena, a kada se time zaraze i ostali - na koga ce se sef osloniti? Zbog tog sefa sam i ja provodio rodjendane i praznike u kojekakvim fabrikama i taj trud se cuo do samom vrha, a nije pripisan samom tom sefu (kao sto bi neki uradili) - znaci propusti pozitivno nagore, a zastiti od negativnog odozgo - i imaces dobru osnovu. Sve su to neke finese koje se ne uce u skoli, a potrebno je 'uzgojiti' i dobra ledja...
Mislim da Kenanu nedostaje znanje, ali jos vise mu nedostaje to postovanje koje je neophodno za zdravog menadzera.