Spasavanje managera Kenana

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Alfons Kauders

#176 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Alfons Kauders »

ssmmiilleeyy wrote:@Alfonso ne zanimaju me bankovni racuni niti jbmg tih ljudi samo me zanima koje su to privatne kompanije u kojima ti tvoji prijatelji rade :-D

Cisto onako informativno,al malo mi je glupo da jedan programer zaradjuje vise od recimo predsjednika drzave evo konkretno u tvom slucaju taj tvoj prijatelj sef prodaje ( u privatnoj kompaniji) zaradjuje vise od Mustafe Mujezinovica :-)
obama zaradjuje $400k godisnje...

a sta mislis koliko zaradi jedan mark zuckerberg? ili steve jobs? ili warren buffet? koliko ljudi u americi zaradjuje 10 puta vise od obame? desetine hiljada druze, ako ne i vise...

samo se kod nas plate u javnom sektoru uzimaju kao neko mjerilo...

ako je tebi glupo da neko zaradjuje vise od mujezinovica, sta predlazes? da mu dignemo platu na 10 hiljada? :D ili da ovim u privredi smanjimo plate hiljadu-dvije? :D
Last edited by Alfons Kauders on 12/12/2010 16:34, edited 1 time in total.
esoes

#177 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by esoes »

ssmmiilleeyy wrote: Cisto onako informativno,al malo mi je glupo da jedan programer zaradjuje vise od recimo predsjednika drzave evo konkretno u tvom slucaju taj tvoj prijatelj sef prodaje ( u privatnoj kompaniji) zaradjuje vise od Mustafe Mujezinovica :-)
ko je rekao da "zaradjuje vise od MM"?

Mada pretpostavljam da si mislio na "licni dohodak" iliti platu. :-D

Btw, znas li kolika je plata predsjednika SAD-a?

citat sa http://www.dalje.com

"Samom predsjedniku SAD-a plaću određuje Kongres i ona iznosi 400.000 dolara godišnje"
Alfons Kauders

#178 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:ne zarađuje on više od mustafe mujezinovića, on samo ima veću platu od mustafe mujezinovića... :D

i što je majke ti nevjerovatno da direktori firmi koje obrću milione i prave velike profite imaju platu nekoliko hiljada...? svugdje u svijetu su to ljudi sa najvećim platama.
dobar :D
ssmmiilleeyy

#179 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by ssmmiilleeyy »

Alfons Kauders wrote:
ssmmiilleeyy wrote:@Alfonso ne zanimaju me bankovni racuni niti jbmg tih ljudi samo me zanima koje su to privatne kompanije u kojima ti tvoji prijatelji rade :-D

Cisto onako informativno,al malo mi je glupo da jedan programer zaradjuje vise od recimo predsjednika drzave evo konkretno u tvom slucaju taj tvoj prijatelj sef prodaje ( u privatnoj kompaniji) zaradjuje vise od Mustafe Mujezinovica :-)
obama zaradjuje $400k godisnje...

a sta mislis koliko zaradi jedan mark zuckerberg? ili steve jobs? ili warren buffet? koliko ljudi u americi zaradjuje 10 puta vise od obame? desetine hiljada druze, ako ne i vise...

samo se kod nas plate u javnom sektoru uzimaju kao neko mjerilo...

ako je tebi glupo da neko zaradjuje vise od mujezinovica, sta predlazes? da mu dignemo platu na 10 hiljada? :D ili da ovim u privredi smanjimo plate hiljadu-dvije? :D
Porediš Tržište SAD i tržište BiH :-) :-)

Po tvojim postovima izgleda kao da su Programeri Najpametniji ljudi na svijetu :D i kao da svijet bez njih ne bi mogao funkcionirati

@JTthomas nije riječ o Direktorima čije firme obrću milione (malo je takvih Kompanija koje se mogu pohvaliti milionskim obrtom) nego diskutujemo o Šef-u prodaje (koji radi u privatnoj firmi ne u firmi koja je u njegovom vlasnistvu vec radi za nekog drugog)

@Alfonso samo sam trazio imena Kompanija u kojima tvoji poznanici rade :-D
ultima_palabra

#180 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:ne zarađuje on više od mustafe mujezinovića, on samo ima veću platu od mustafe mujezinovića... :D
Legendo :thumbup:

Na zapadu su državni poslovi najlošije plaćeni... u Americi ljudi rade par godina za vladu, dok se ne probiju i steknu neka poznanstva... onda skontaju kako se mogu pozicionirati kao vladini dobavljači ili konsultanti za neki kurac i postanu tajkuni...umjesto da klepaju malo sa budžeta, oni klepaju puno, a nisu direktno na njemu :-)

Ovih primjera koje @Alfons navodi ima, samo po meni nedovoljno :roll: Da ih je više bili bismo normalnija zemlja...
JThomas

#181 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by JThomas »

ne, stvarno ne kontam što ti je nepojmljivo da direktor prodaje firme koja dobro posluje i pravi pare (za razliku od administracije) ima nekoliko hiljada platu. pa ne okreće se svijet oko administracije, pobogu, to je naš izopačeni sistem vrijednost.

dobar je primjer što ti kažu, u SAD ti hiljade i hiljade ljudi imaju veću platu od obame iako je on šef najmoćnije države na svijetu.
Alfons Kauders

#182 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Alfons Kauders »

ssmmiilleeyy wrote:
Porediš Tržište SAD i tržište BiH :-) :-)

Po tvojim postovima izgleda kao da su Programeri Najpametniji ljudi na svijetu :D i kao da svijet bez njih ne bi mogao funkcionirati

@JTthomas nije riječ o Direktorima čije firme obrću milione (malo je takvih Kompanija koje se mogu pohvaliti milionskim obrtom) nego diskutujemo o Šef-u prodaje (koji radi u privatnoj firmi ne u firmi koja je u njegovom vlasnistvu vec radi za nekog drugog)

@Alfonso samo sam trazio imena Kompanija u kojima tvoji poznanici rade :-D
kako sam poredio 'trziste' sad i bih? druze, javni i privatni sektor, dva potpuno odvojena pojma... npr. da ja vodim firmu sa par desetina miliona prometa godisnje, rado bi nekome dao platu od 10000 ako bi mi napravio pola miliona dobiti... zar ti ne bi? ako ne, molim te mi objasni mi zasto...

fakat te ne kontam, je li tebi stvarno neobicno da dobar inzinjer, arhitekta ili ekonomista imaju vecu platu od jednog mustafe mujezinovica ili borjane kristo?! wtf? :-) znaci ekonomista koji vodi neku banku ili osiguravajucu kucu treba zaraditi manje od tih debila? ili inzinjer koji vodi tim ljudi koji razvijaju softver ili projektuju hidrocentralu? nije da te pokusavam zajebavat, al fakat ne konatm sto ti je cudno da neki strucnjak zasluzeno dobije dobru platu... :roll: da se mene pita, mujezin i ekipa bi imali makar duplo manje, sta bi tek onda reko? :D

a imena kompanija i imena ljudi necu navoditi, kao sto sam vec rekao... ne pada mi na pamet ofirati ljude...
ssmmiilleeyy

#183 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by ssmmiilleeyy »

Ok da ne zacatavamo temu a i glava me pocela boliti :lol:

Necemo vise :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#184 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Pera Trta »

Ovo vaše razbacivanje sa platama i sličnim kurcima-palcima, samo pokazuje koliko ste mentalno malo odmakli od Kenana koga blatite.
Zato predlažem moderaciji da temu zaključa, jer ista ode u OT i PM :D
Klodovik

#185 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Klodovik »

JThomas wrote:ne, stvarno ne kontam što ti je nepojmljivo da direktor prodaje firme koja dobro posluje i pravi pare (za razliku od administracije) ima nekoliko hiljada platu. pa ne okreće se svijet oko administracije, pobogu, to je naš izopačeni sistem vrijednost.

dobar je primjer što ti kažu, u SAD ti hiljade i hiljade ljudi imaju veću platu od obame iako je on šef najmoćnije države na svijetu.
Plata predsjednika SAD je 8 do 9 puta veća od prosječne godišnje zarade SAD. Ili recimo 3 do 4 puta veća od zarade redovnog profesora na dobrom fakultetu u Americi.

Koliko platu bi ti tražio da si Premijer FBiH?
atko

#186 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by atko »

Pera Trta wrote:Ovo vaše razbacivanje sa platama i sličnim kurcima-palcima, samo pokazuje koliko ste mentalno malo odmakli od Kenana koga blatite.
Kakvo ba razbacivanje ... govorimo da bi zaradio platu moras da prolijes znoj a da dodjes u situaciju da prolievas znoj prvo moras da propisas krv ;)

Govorimo da je ovo kapitalizam ... nista se ne poklanja i nikome nista nije zagarantovano;) ... a sto nam se opasno priblizava i sve je manje prostora za zajebanciju u na drzavnoj sisi ;) sto se sisalo sisalo ;)

I drago mi je da je tako zbog bezlicnjaka koji bi da se uvale na budzet i da citav zivot sisaju zagarantovanu crkavicu, ako se neko pokusa izdici svojim idejama i radom iznad horizonta njihove ucmalosti odmah povlace za nogu jer dobro nam je svima u nasoj barustini, svi smo isti, svi imamo diplome nema da neko smije vise ;)
ssmmiilleeyy

#187 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by ssmmiilleeyy »

Drzavna Sisa je Sisa nek priča ko šta hoće tu da je upasti i libo te racku :lol: :lol: :lol:

@Atko normala da je sve teze upasti u drzavnu instituciju jer ovi nasi iz Dijaspore ubise stelama sve poslove ili ovi iz ostalih gradova prodaju starci kravu i daju pare da im se Dijete zaposli :D
atko

#188 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by atko »

ssmmiilleeyy wrote:Drzavna Sisa je Sisa nek priča ko šta hoće tu da je upasti i libo te racku :lol: :lol: :lol:

@Atko normala da je sve teze upasti u drzavnu instituciju jer ovi nasi iz Dijaspore ubise stelama sve poslove ili ovi iz ostalih gradova prodaju starci kravu i daju pare da im se Dijete zaposli :D
To sarajveo grad za stanovanje a ostali gradovi za drzanje krava :lol: ...

U ostalom neko ko drzi kravu, znaci vec nesto radi, ima neki mini biznis ... i odluci prodati taj biznis i investirati u nesto drugo ... pa ti vidi :wink: :D ... znaci neko ko drzi kravu je sposobniji i preduzetniji od nekoga ko se smuca po ferhadiji sa kafe na kafu i kuka kako dosli seljaci i pozavrsavase po dva faklteta nemoze FGR do njih da udje na fax :D

U ostalom pa doskora je BiH bila jedna ledina ... malo tito asfaltiro pa smo se poceli kurciti ... tih prica kako je neko begovske loze jer mu je dedo hiljadu sedamsto i neke imo pola grbavice ... pa od cega je dedo zivo? bio sef sportskog drustva zeljeznicar? il je po toj istoj grbavici krave cuvo ...

Izgovori tog tipa odrazavaju sav jad onih koji ih koriste :wink:
ssmmiilleeyy

#189 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by ssmmiilleeyy »

@Atko :lol: :lol: :lol: :lol: malo se salimo s njima :lol: :lol: :lol: znas da svi mrze Sarajevo

A ima ona reklama kad paraziti napadnu uzvrati udarac :D tako nesto

Ma ne i ja se protivim Ispijanju kafica po cijeli dan nezaposlenim (treba zakon uvesti prije ulaska u Kafic pokazati platnu listu ili index) studenti i zaposleni mogu njima je opravdano :D

A ima nas 3 mil kad ne mozemo sve zaposliti e onda ebo nas i nasu Ekonomiju :D

Nemoj da mi zamjere ovi iz ostalih gradova ( salimo se malo)
Alfons Kauders

#190 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Alfons Kauders »

atko wrote:
Pera Trta wrote:Ovo vaše razbacivanje sa platama i sličnim kurcima-palcima, samo pokazuje koliko ste mentalno malo odmakli od Kenana koga blatite.
Kakvo ba razbacivanje ... govorimo da bi zaradio platu moras da prolijes znoj a da dodjes u situaciju da prolievas znoj prvo moras da propisas krv ;)

Govorimo da je ovo kapitalizam ... nista se ne poklanja i nikome nista nije zagarantovano;) ... a sto nam se opasno priblizava i sve je manje prostora za zajebanciju u na drzavnoj sisi ;) sto se sisalo sisalo ;)

I drago mi je da je tako zbog bezlicnjaka koji bi da se uvale na budzet i da citav zivot sisaju zagarantovanu crkavicu, ako se neko pokusa izdici svojim idejama i radom iznad horizonta njihove ucmalosti odmah povlace za nogu jer dobro nam je svima u nasoj barustini, svi smo isti, svi imamo diplome nema da neko smije vise ;)
upravo tako... :thumbup:

ali nazalost kod nas vecina svijeta tako ne razmislja, pa i dalje kontaju da fakultet vrijedi koliko je vrijedio u doba njihovih staraca, tj. sezdesetih i sedamdesetih... ne pada im na pamet da smo tada imali privredu u usponu i 20 puta manje ljudi sa diplomama...

samo u zadnjih 10 godina broj studenata na fakultetima se udvostrucio, sada ih je oko sto hiljada... u isto vrijeme kvalitet obrazovanja je srozan, a i dalje se nastavljaju proizvoditi kadrovi koji nam ne trebaju niti ce nam uskoro trebati, da ne idemo u detalje, mogao bi komotno nabrojati desetak fakulteta koje je besmisleno upisivati jer vise jednostavno nema potrebe za tim kadrovima i nece je biti jos par decenija...

svako ko misli da ce cisto po osnovu diplome ili mjesta rodjenja naci dobar posao zivi u veeeeelikoj zabludi koja je mnoge rodjene carsijanere i nadobudne strebere kostala buducnosti... ne bih rekao da je menadzer kenan jedan od njih, ali mi se ipak cini da se malo precijenio i ocekivao previse, u svakom slucaju zelim mu srecu kao i svima koji traze posao...
JThomas

#191 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by JThomas »

Klodovik wrote:
JThomas wrote:ne, stvarno ne kontam što ti je nepojmljivo da direktor prodaje firme koja dobro posluje i pravi pare (za razliku od administracije) ima nekoliko hiljada platu. pa ne okreće se svijet oko administracije, pobogu, to je naš izopačeni sistem vrijednost.

Plata predsjednika SAD je 8 do 9 puta veća od prosječne godišnje zarade SAD. Ili recimo 3 do 4 puta veća od zarade redovnog profesora na dobrom fakultetu u Americi.

pa neće biti manja od prosječne. kakve to veze ima s onim što sam ja napisao?

ono što kažem jest da u privatnom sektoru hiljade i hiljade ljudi imaju veću platu od obame, iako je on najmoćnija politička figura na svijetu. i to je svugdje u kapitalizmu tako, plate u državnom sektoru nisu etalon svega i ne vrti se svijet oko njih.
harisl

#192 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by harisl »

Klodovik wrote: Plata predsjednika SAD je 8 do 9 puta veća od prosječne godišnje zarade SAD. Ili recimo 3 do 4 puta veća od zarade redovnog profesora na dobrom fakultetu u Americi.

Samo da dopunim da je plata profesora na dobrom (drzavnom) univerzitetu u SAD-u nekih 70,000 ~ 75,000 dolara. Da prezive valja zavrnuti rukave, zaroviti se u industriju i ponuditi joj projekte (k'o fol za studente) od kojih onda 10% ide profesoru koji onda sluzi kao 'project manager' dok vodi studenta. U SAD-u se slabo placa prica :D
Dok sam bio student (profesorov rob) radio bi kojekakve proracune, a onda bi mi on dao cek (njegov vlastiti). Par puta je cek dostizao 1000 dolara. Koliko je on ubirao - te teme se nismo doticali...
Znaci, industrija je majka...

Sta ima veze ako Kenan postane nekakav menadzer? Ukoliko mu se posreci, vjerovatno ce skontati da nije dorastao tome (ako nije, sta ja znam), razocarati se i vratiti nize (vjerovatno ne svojom voljom). A mozda ce i proplivati na vrijeme.
Iz vlastitog iskustva, sto je sef veci, to je i veca taraba sto se tice posla - sto jei razumljivo. Niko nije Mr. Bond da sve zna, tako da se nakon neke 'visine' sve pocne oslanjati na ove nize menadzere, koji se opet oslanjaju na one jos nize i tako dalje. Stub 'menadzerstva' nije znanje, makar ne iskljucivo (kao sto pojedini ovdje potenciraju), jer zaista niko nije u stanju da zna toliko (pa da ima i 1000 godina radnog staza). Stub je jednostavno nekakvo postovanje podredjenih prema tom covjeku (makar nekakva minimalna kolicina) - inace sve se srusi kao kula od karata. Isto tako, taj menadzer mora imati dobar odnos sa podredjenima. Par puta je moj boss pojeo poparu zbog sranja kojeg je tim u kojem radim napravio (na njega se derao sam vlasnik firme sto je jedno 5-6 stepenica iznad njega) - ja bih umro da sam bio na njegovom mjestu. Ako sef nije u stanju da na taj nacin zastiti svoje ljude, onda pisi propalo, jer uskoro ce i meni biti strasno tesko da ostajem poslije regularnog radnog vremena, a kada se time zaraze i ostali - na koga ce se sef osloniti? Zbog tog sefa sam i ja provodio rodjendane i praznike u kojekakvim fabrikama i taj trud se cuo do samom vrha, a nije pripisan samom tom sefu (kao sto bi neki uradili) - znaci propusti pozitivno nagore, a zastiti od negativnog odozgo - i imaces dobru osnovu. Sve su to neke finese koje se ne uce u skoli, a potrebno je 'uzgojiti' i dobra ledja...
Mislim da Kenanu nedostaje znanje, ali jos vise mu nedostaje to postovanje koje je neophodno za zdravog menadzera.
Alfons Kauders

#193 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Alfons Kauders »

Klodovik wrote:

e jbg care... ovlasti i odgovornosti americkog predsjednika dosta vece :D

ako cemo vec porediti, onda treba sabrati plate sva tri clana predsjednistva, te predsjednika i premijera entiteta... sto izlazi na nekih 30000 mjesecno... :D tj 35 puta vise od prosjecne plate i 20 puta vise od plate redovnog profesora na bih fakultetima... :D
Klodovik

#194 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Klodovik »

Alfons Kauders wrote:
Klodovik wrote:

e jbg care... ovlasti i odgovornosti americkog predsjednika dosta vece :D

ako cemo vec porediti, onda treba sabrati plate sva tri clana predsjednistva, te predsjednika i premijera entiteta... sto izlazi na nekih 30000 mjesecno... :D tj 35 puta vise od prosjecne plate i 20 puta vise od plate redovnog profesora na bih fakultetima... :D
Jesu, naravno. Ali i on ima zamjenika, savjetnike, šefove agencija, sekretare, podsekretare... svi oni primaju svoju platu. Odvojeno od njega.

Ko će se ovdje peglati sa ministrima, novinarima, politikom i strankama za tri milje, ako može u privatluku (ili gdje već) uzeti i više. Niko pametan. Zato i imaš ovakve ljude u administraciji.
JThomas

#195 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by JThomas »

mi svega toga imamo najviše na svijetu po glavi stanovnika. gdje još ima na svijetu da administracija uzima 60% bruto proizvoda? u americi sigurno ne.
stochar

#196 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by stochar »

sorry ako je vec neko nesto slichno rek'o, ali mi ovdje imamo mali problem sa radom u vrijeme fakulteta, i chinjenicom da veliki broj mladih misli da ga sa zavrsenim fakultetom automatski cheka mjesto direktora, ili u najmanju ruku vodje sektora, poslovnice, ogranka...

procitajte biografije velikih svjetskih biznismena, glumaca, rezhisera. vecina ih je na pocetku karijere nosila kafe u studijima/firmama, i radili su dok nisu dobili priliku da se pokazhu. to je neka vrsta "chelichenja", i provjere. naravno, kod nas je to malo gore, i ako dopustish godionama ce te provjeravati bez da ti plate, ali zaista ima masa poslova gdje sama diploma nije dovoljna i gdje se najprije chovjek mora dokazati. posebno menadzment, to shto je neko nabub'o koliko mrkvi proizvede bolivija i nauchio neke pojmove, ne znachi da ce znati ubijediti poslovnog partnera da ulozhi milijarde dolara, ili da pokrene neshto.
Klodovik

#197 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Klodovik »

JThomas wrote:mi svega toga imamo najviše na svijetu po glavi stanovnika. gdje još ima na svijetu da administracija uzima 60% bruto proizvoda? u americi sigurno ne.
Slažem se. Treba administraciju srezati do maksimuma. Ali i privatnike maksimalno pritisnuti za poreze.
JThomas

#198 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by JThomas »

porezno opterećenje kakvo je kod nas ne bi izdržale ni mnogo jače privrede. da se smanji, al' da se efikasno naplaćuje, e to bi počelo ličiti na normalnu državu.
Klodovik

#199 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Klodovik »

JThomas wrote:porezno opterećenje kakvo je kod nas ne bi izdržale ni mnogo jače privrede. da se smanji, al' da se efikasno naplaćuje, e to bi počelo ličiti na normalnu državu.
Samo još treba naći ljude koji će to uraditi. Smanjiti administraciju, smanjiti poreze i povećati efikasnost naplate... I sve to za platu od dvije, tri milje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#200 Re: Spasavanje managera Kenana

Post by Chmoljo »

Klodovik wrote:
Samo još treba naći ljude koji će to uraditi. Smanjiti administraciju, smanjiti poreze i povećati efikasnost naplate... I sve to za platu od dvije, tri milje.
tu nije potrebna pamet, nego mu*a. to je pticama na grani jasno.
Locked