SPALIONICA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Cossack

#26 Re: SPALIONICA

Post by Cossack »

Ova priča oko štetnosti spalionice je totalno neutemeljena i dokaz našeg neznanja. Ima google, lako je doći do informacija ako se hoće. Ja sam bio u obilasku jedne spalionice u Kopenhagenu i tačno znam kako rade. U planu im je gradnja još jedne spalionice koja će bukvano na sebi imati skijališe kao dokaz građanima o tome koliko je ista ekološki prihvatljiva.

Ako ova na Stupu bude izgrađena po standardima nema apsolutno nikakve opasnosti po građane. Najlakše je reći: "Ne u mome dvorištu!". Takvi smo mi.
Last edited by Cossack on 06/09/2013 11:19, edited 1 time in total.
SmokingMan

#27 Re: SPALIONICA

Post by SmokingMan »

Nadam se da će biti što dalje od moje kuće... 8-)
Pasiflora

#28 Re: SPALIONICA

Post by Pasiflora »

Cossack wrote:Ova priča oko štetnosti spalionice je totalno neutemeljena i dokaz našeg neznanja. Ima google, lako je doći do informacija ako se hoće. Ja sam bio u obilasku jedne spalionice u Kopenhagenu i tačno znam kako rade. U planu im je gradnja još jedne spalionice koja će bukvano na sebi imati skijališe kao dokaz građanima o tome koliko je ista ekološki prihvatljiva.
Sigurna sam da spalionica u Kopenhagenu ima sve sto treba, majke mi to ti apsolutno vjerujem, ali:
Cossack wrote:Ako ova na Stupu bude izgrađena po standardima
Zaista ne mislim da vrijedi cekati pa se uvjeriti.
DaffyDuck

#29 Re: SPALIONICA

Post by DaffyDuck »

Cossack wrote:Ova priča oko štetnosti spalionice je totalno neutemeljena i dokaz našeg neznanja. Ima google, lako je doći do informacija ako se hoće. Ja sam bio u obilasku jedne spalionice u Kopenhagenu i tačno znam kako rade. U planu im je gradnja još jedne spalionice koja će bukvano na sebi imati skijališe kao dokaz građanima o tome koliko je ista ekološki prihvatljiva.

Ako ova na Stupu bude izgrađena po standardima nema apsolutno nikakve opasnosti po građane. Najlakše je reći: "Ne u mome dvorištu!". Takvi smo mi.
Ljudi su s razlogom skepticni, i hajd ti meni reci gdje ti zivis?! Ko ovdje ista radi po standardima i postuje iste?
Bitno je da pojedinci izvuku korist a zakoni i standardi nikog ne interesuju, eventualno se uradi nesto da se zamazu oci i to je to. Kakva god da je spalionica, nije joj mjesto u gradu.
NeenaSa

#30 Re: SPALIONICA

Post by NeenaSa »

Dokle vise. :facepalm:
Gotov' sve vodi fuseraju, zarad profiterstva.
Ukoliko je (su) dobili dozvolu, ... digitalna nemanipulirana (a kako znam, i potonju bi manipulisali) emisija.
Image
blue033

#31 Re: SPALIONICA

Post by blue033 »

Možda će i ova na Stupu biti izgrađena po svim standardima, ali uzevši u obzir gdje mi živimo ta spalionica više neće biti održavana po standardima. To je užasno skupo a ovdje nema nikakvih kontrola i nema odgovarajućih sankcija. Samo će jednog dana neko objaviti informaciju o povećanju od 500% oboljelih od raznih bolesti, ali tada će biti kasno za reagovanje. Imamo identičnu situaciju u Zenici, ljude truju i nikom ništa.
swatch

#32 Re: SPALIONICA

Post by swatch »

Ceste nisu u stanju napraviti da traju duze od par mjeseci a da ti spalionicu napravi po nekom standardu :-? Fakat gdje ti zivis?
Neradnik

#33 Re: SPALIONICA

Post by Neradnik »

DaffyDuck wrote: Ljudi su s razlogom skepticni, i hajd ti meni reci gdje ti zivis?! Ko ovdje ista radi po standardima i postuje iste?
Bitno je da pojedinci izvuku korist a zakoni i standardi nikog ne interesuju, eventualno se uradi nesto da se zamazu oci i to je to. Kakva god da je spalionica, nije joj mjesto u gradu.
Tacno tako.Mogli su je napraviti van grada jer kad imas mogucnosti napravit u gradu sigurno imas i izvan njega.
manekenka u penziji

#34 Re: SPALIONICA

Post by manekenka u penziji »

Ma naravno, bit ce izgrađena po PS-u, kao i sve do sada. Sjetimo se Zeničana i zračnih filtera te kako sad uzivaju u čistom zraku, a rak im je nepoznanica kao i špansko selo. :evil:
Drugo, mi i Kopenhagen smo po standardima udaljeni kao i nebo i zemlja. Tačno moram da se nadovežem na predohdnog forumaša koji je rekao da ne vrijedi čekati izgradnju pa se uvjeriti u štetnost iste.
Meni se čini da je cilj tvog posta da nam se pohvališ sa svojim turističkim aktivnostima po Kopenhagenu i da nam kažeš kako smo mi neznalice. Ubuduće govori u svoje ime!
Neradnik

#35 Re: SPALIONICA

Post by Neradnik »

Ma mozda on ima veze sa ovom sto se treba pravit pa nam baca bombe :lol:
Nije slucajno iso u obilazak spalionice u kopenhagenu :lol:
Ko to ide na odmor i obilazi spalionice? :D
JOINT_1921
Vozim: odlično

#36 Re: SPALIONICA

Post by JOINT_1921 »

Pa covjek je u pravu, nije stetna ako se napravi kako treba... S obzirom da je velik rizik po stanovnistvo mora se uraditi kako treba...
dadoka84

#37 Re: SPALIONICA

Post by dadoka84 »

Nek je izmjeste van grada. Gdje ce spalionicu praviti u sred naselja. Boriti se svim priznatim i nepriznatim metodama protiv ovoga.
StupskaBitanga

#38 Re: SPALIONICA

Post by StupskaBitanga »

Znam iz prve ruke da ovo mirno nece proci i da su se gradjani ovog naselja ciji je broj svakim danom veci masovno pobunili. Prekoputa Grizelja imate obdaniste i skolu KSC. Nize dole ogromno stambeno naselje a tu je i veliki broj individualnih stambenih objekata
NeenaSa

#39 Re: SPALIONICA

Post by NeenaSa »

dadoka84 wrote:Nek je izmjeste van grada. Gdje ce spalionicu praviti u sred naselja. Boriti se svim priznatim i nepriznatim metodama protiv ovoga.
@dadoka84, ovo sto postavih je , doduse ne u centru grada, al' je ipak u gradu.
I funkcionira.
cpu_fan

#40 Re: SPALIONICA

Post by cpu_fan »

U centru Beča postoji spalionica i kao kompenzaciju okolni kvart , ne znam sad u kojem radijusu, od te spalionice ima besplatno grijanje. E sad prema standardima EU 100% da su im kontrole rigorozne što se tiče emisije štetnih materije, a poznavajući našu zemlju i Tomu Grizelja ovo će vjerovatno biti katastrofa veća od Fukushime. Važno je samo da sad neko stavi par tisućica u "pađe". A da ne spominjemo da će ljudima u okolini automatski oboriti vrijednost nekretnina.

Ako se ne varam da se prije dvije-tri godine Grizelj na toj lokaciji treb'o baviti robotikom :roll:
Miki123

#41 Re: SPALIONICA

Post by Miki123 »

Ima još tih spalionica po gradovima, u naseljenim mjestima. To je ok, ali kako ubijediti svijet kod nas da će se poštovati sva pravila kao u npr. Švedskoj, gdje u Malmoue ima spalionica u gradu? Iako mi se Grizelj čini ok, opet ne bih smio garantovati da će tu poštovati sva pravila kao neki gunderson u Švedskoj.. možda u početku...
kinzekonze

#42 Re: SPALIONICA

Post by kinzekonze »

Haris033 wrote:
Malo im što svaku noć ne mogu zaspati od smrada sa farme krava, još samo ovo fali!!! :angry:
Ti bi da zivis na selu i da ti mirise. Ne ide to dvoje zajedno :lol:
dadoka84

#43 Re: SPALIONICA

Post by dadoka84 »

A koja je razlika ako se spalionica napravi van naseljenog mjesta. Znajuci nas ovo nece dobro proci po obicne gradjane. :cry:

Postaviti senzore i vanjski displej pa ako prekoraci granice vrijednosti dignuti sve u zrak... Niko nije lud da na zastitu okoline daje ogromne pare... (niko nije lud u BiH).
StupskaBitanga

#44 Re: SPALIONICA

Post by StupskaBitanga »

Grizelj je totalno neozbiljan
Kakvu je skalameriju sagradio od sive cigle i stakla i to u konačnici izgleda kao cirkus
Pasiflora

#45 Re: SPALIONICA

Post by Pasiflora »

http://www.avaz . ba/vijesti/sarajevo/mjestani-stupa-potpisuju-peticiju-protiv-spalionice

Naslovnica » Vijesti » Sarajevo | objavljeno: 06.09.2013. 07:53 | Autor: K. Ke – F.N.

Nakon neuspjele javne rasprave

Mještani Stupa potpisuju peticiju protiv spalionice
Nakon neuspjele javne rasprave o radu spalionice otpada na Stupu, mještani ovog naselja najavili su potpisivanje peticije koju će uputiti Ministarstvu za okoliš i turizam FBiH da bi spriječili izdavanje okolišne dozvole.

Kako su nam rekli iz Savjeta MZ “Stup I”, ni pod koju cijenu neće dozvoliti da ovo postrojenje nastavi s radom.

- Već danas (jučer, op. a.) krećemo s potpisivanjem peticije da bismo spriječili da se dozvoli rad spalionici koja bi mogla trovati naše porodice. Ako ni peticija ne urodi plodom, ići ćemo na sud - kazali su iz ove mjesne zajednice.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hajmo, sto vise ljudi potpisati peticiju - ovo je vrlo, vrlo vazno :roll:
cocochanel

#46 Re: SPALIONICA

Post by cocochanel »

pa ako su visocaci uspjeli sprijeciti izgradnju spalionice u Visokom, bilo bi sramota da sarajlije to dopuste..i to Grizelju..
Pasiflora

#47 Re: SPALIONICA

Post by Pasiflora »

cocochanel wrote:pa ako su visocaci uspjeli sprijeciti izgradnju spalionice u Visokom, bilo bi sramota da sarajlije to dopuste..i to Grizelju..
Kada, kako? Reci nam nesto o tome, pls.
staradis

#48 Re: SPALIONICA

Post by staradis »

Moze li mi neko kratko reci kako pomoci u ovome. Licno nemam veze sa Stupom ali mi jako smeta smog koji je postao nemoguc?
cocochanel

#49 Re: SPALIONICA

Post by cocochanel »

Pasiflora wrote:
cocochanel wrote:pa ako su visocaci uspjeli sprijeciti izgradnju spalionice u Visokom, bilo bi sramota da sarajlije to dopuste..i to Grizelju..
Kada, kako? Reci nam nesto o tome, pls.
pa prevent je htio praaviti spalionicu..cini mi se pretprosle godine je to bilo..i to je trebala biti neka savremena, citav projekat napravljen..bila javna rasprava...ali lokalna zajednica se ostro usprotivila..tako da od toga nista nije bilo..
Fauja Singh

#50 Re: SPALIONICA

Post by Fauja Singh »

Jebo majku koji su to kreteni, pa to je nevjerovatno. Nije valjda dovoljno sto smo citav rat svakodnevno granatirani i ko zna sta sve udisali, nije dovoljno ni smo smo zimi redovno najzagadjeniji grad u evropi, pa nam sad treba spalionica i to ni manje ni vise nego U GRADU.
Jel onaj ljigavac Tomislav Grizelj mogao smisliti ikakvu drugu lokaciju, ona dva sina sam mu stalno vidjao a sad ih nigdje, garant ih je ispalio a mi i nasa djeca nek se trujemo.
Post Reply