spajanje modema i kompjutera...problem

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
dottore
Posts: 1320
Joined: 06/02/2008 18:18
Location: Canton SA

#1 spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dottore » 19/12/2011 18:12

Preko USB.a radi sve ok, samo mi smeta monitoru, tj. treperi slika

Preko LAN.a ne radi, instalirani LAN driveri, i sl. ali nece... U cemu bi mogao biti problem...
Na starom kompjuteru je radilo sve OK..


User avatar
dottore
Posts: 1320
Joined: 06/02/2008 18:18
Location: Canton SA

#2 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dottore » 19/12/2011 18:26

Sliver wrote:
dottore wrote:Preko USB.a radi sve ok, samo mi smeta monitoru, tj. treperi slika

Preko LAN.a ne radi, instalirani LAN driveri, i sl. ali nece... U cemu bi mogao biti problem...
Na starom kompjuteru je radilo sve OK..
koja ti ej dodjeljena IP adresa LANu?
to provjeravam kako?

kad spojim preko LAN.a, ne zmiga ona lampica na modemu nikako, uopce ga ne prepoznaje...

User avatar
Mini_Star
Posts: 180
Joined: 21/09/2011 18:59

#3 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Mini_Star » 19/12/2011 18:40

Stavi glavu u frizider i LAN ce da proradi :D

User avatar
Decerto
Posts: 2447
Joined: 14/09/2010 07:58
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
Contact:

#4 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Decerto » 19/12/2011 20:08

Mini_Star wrote:Stavi glavu u frizider i LAN ce da proradi :D
tebe i onog loky-a treba banovati sa ovog foruma.

on topic : imas li tacne ethernet drivere ?

User avatar
dottore
Posts: 1320
Joined: 06/02/2008 18:18
Location: Canton SA

#5 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dottore » 19/12/2011 20:54

Decerto wrote:
Mini_Star wrote:Stavi glavu u frizider i LAN ce da proradi :D
tebe i onog loky-a treba banovati sa ovog foruma.

on topic : imas li tacne ethernet drivere ?
da...
prvo instalirao sa CD.a od maticne, i onda skinuo update sa oficijelne stranice... jos moram da kabal promjenim, jedino je to ostalo :mrgreen: da li je moguce da nije kabal uredu, jer mi je neki dan prenapon( grmljavina) ubio maticnu, napojnu i procesor..... :mrgreen:

User avatar
Decerto
Posts: 2447
Joined: 14/09/2010 07:58
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
Contact:

#6 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Decerto » 19/12/2011 21:36

Ne znam,probaj sa drugim kablom,ak ne bude radilo onda moze bit da ne radi ethernet port.

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#7 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dragan.s » 19/12/2011 21:39

Pa ako si stavio novu matičnu onda nije do nje pošto je LAN integrisan. Do kabla može biti, ali to je jako rijedak slučaj. Prije će biti do ADSL modema. Možda je havarija dohvatila i njega.
Lampice trebaju svijetliti bez obzira da li si instalirao drajvere.
A IP adresu gledaš u mrežnim konekcijama. Control Panel>network Connections pa desni klik na "Local Area Connection" i odaberes Properties. Selektuješ TCP/IP i klikneš na Properties. Treba ti biti postavljeno na Automatic IP address.

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#8 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Loky » 20/12/2011 01:10

Decerto wrote:
Mini_Star wrote:Stavi glavu u frizider i LAN ce da proradi :D
tebe i onog loky-a treba banovati sa ovog foruma.

on topic : imas li tacne ethernet drivere ?

Eto ti mu pomazes..Bravo majstoreee....
C/P: ethernet drivere - sta ti je to???
De onda covjeku napisi onako kako pise na kompu a ne ono sto si negdje cuo i vidjeo..
Objasni mu da treba u Device manager da pogleda drivere od Network adaptera...

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#9 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Loky » 20/12/2011 01:19

dottore wrote:Preko USB.a radi sve ok, samo mi smeta monitoru, tj. treperi slika

Preko LAN.a ne radi, instalirani LAN driveri, i sl. ali nece... U cemu bi mogao biti problem...
Na starom kompjuteru je radilo sve OK..
Vrati opet na stari komp pa prvjeri ga. Mozda je to nekada davno bilo i radilo.
Provjeri dali ti je instaliran driver u Control Panel- System - Device manager pa Network adapters (tu ti treba biti jedan adapter LAN znaci zicni (to ti je driver za tvoju karticu od kompa)
Ako ti je lakse idi direktno na modem (izbaci ruter) pa ces vidjeti dali imas internet.
Ako imas internet prikopcaj ponovo ruter pa probaj. Ruteru ne treba driver za LAN.
Obavezno kad prikopcas idi na restart - nekada se desi da ga ne prepozna od prvog puta.
Lakse bi bilo da si postavio koji OS imas.
Pretpostavljam WINXp ali nemam pojma.

Javi dalje ako zapne...

User avatar
green man
Posts: 199
Joined: 10/04/2007 19:32

#10 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by green man » 20/12/2011 01:25

Kad spomenu grmljavinu... Isti slučaj mi se desio skoro.
Prvo kabl bio uključen u računar i nakon grmljavine nestade neta. da provjerim do čega je to isto kablo uštekam u laptop i o5 ništa. no međeutim kad sam prešalto na usb kabl i instalirao drivere radi normala, tako da mislim da je grom spržio nešto u modemu...

IcedFlame
Posts: 1210
Joined: 06/11/2003 00:00
Location: Sarajevo

#11 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by IcedFlame » 20/12/2011 01:40

Od udara groma najcesce strada ili ethernet izlaz na modemu ili sama mrezna kartica, tako da je 99% problem u tvojoj mreznoj. Kupi drugu mreznu i ubaci, i rijesi se USB-a :)

User avatar
green man
Posts: 199
Joined: 10/04/2007 19:32

#12 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by green man » 20/12/2011 01:46

Ako je do mrežne na kompu što mi ne radi kad uštekam u laptop? tako da ipak mislim da je vrisno neki hepek u modemu...

IcedFlame
Posts: 1210
Joined: 06/11/2003 00:00
Location: Sarajevo

#13 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by IcedFlame » 20/12/2011 01:50

Odgovarao sam postavljacu teme, jer on je napisao da mu na drugom kompjuteru radi.

Kod tebe je onda crkao ethernet port na modemu. Imam jednu takvu Motorolu SB5101E, radi preko USB-a najnormalnije, ali mrezni izlaz - jok. Spalio je grom :)

User avatar
green man
Posts: 199
Joined: 10/04/2007 19:32

#14 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by green man » 20/12/2011 01:56

Ti gromovi su me već nekoliko puta koštali telefona, kartica, para i živaca.... :x

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#15 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Loky » 20/12/2011 04:26

green man wrote:Ti gromovi su me već nekoliko puta koštali telefona, kartica, para i živaca.... :x

Potrazi produzni kabal sa zastitom. Ali pazi ne uzimaj one jeftine. Trazi da imaju na sebi ETHERNET ulaz i izlaz (da zastitis i internet).
Bilo bi manje problema da su adapteri sa 3 zice ali nisu , vecinom su sa 2 bez uzemljenja.

Nije mi jasno kako ti nije prvo modem ostecen nego je ruter??

User avatar
dottore
Posts: 1320
Joined: 06/02/2008 18:18
Location: Canton SA

#16 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dottore » 20/12/2011 10:49

na starom kompu, bilo spojeno preko LAN... onda u neki dan kad je grmilo, sve mi se sprzilo :mrgreen:
kupio novu napojnu, spojio nije radilo
nova maticna, nije radilo
novi procesor, sve radi :lol:

znaci prije je radilo normalno preko LAN.a i USB.a, sad radi samo preko USB.a
ne mislim da je pregorilo nesto u modemu, jer bi UTP trebao da pregori prvi... probacu danas sa novim kablom :thumbup:

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#17 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by dragan.s » 20/12/2011 12:08

dottore wrote: ...
znaci prije je radilo normalno preko LAN.a i USB.a, sad radi samo preko USB.a
ne mislim da je pregorilo nesto u modemu, jer bi UTP trebao da pregori prvi... probacu danas sa novim kablom :thumbup:
UTP kabl će pregoriti zadnji. Prije njega će izgoriti mrežni filteri u računaru i u modemu. Kod tebe se to sa mrežnog filtera prenijelo i na matičnu ploču pa si nju morao zamijeniti.
Da bi lampice svijetlile na oba kraja (računar i modem) potrebno je da sve bude ispravno (LAN na računaru, LAN na modemu i kabl), a nema veze sa tim da li su drajveri instalirani ili ne. Uđi u BIOS za trenutak i pogledaj pozadi lampicu od LAN-a. Ako je sve u redu ona će blinkati bez obzira što OS još nije startovan.

User avatar
Drakovac
Posts: 7
Joined: 07/10/2011 16:39

#18 Re: spajanje modema i kompjutera...problem

Post by Drakovac » 20/12/2011 20:37

Ako je kojim slučajem korisnik kablovskog NET-a onda može biti i do MAC adrese, s obzirom da je promijenio računar.

Post Reply