SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

User avatar
Novi_Nick
Posts: 2872
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by Novi_Nick »

Uspostavljanjem centralističkog uređenja, srpske i hrvatske političke elite prestaju tretirati ideju o autonomiji i političkoj posebnosti Bosne i Hercegovine kao realan politički problem, a zalaganje Spahe i JMO za autonomiju ostaje tek lijepa želja bez šire političke podrške. Umjesto toga, ključno pitanje u državi postaje “hrvatsko pitanje” tj. rješavanje hrvatskog nezadovoljstva postojećim centralističkim državnim uređenjem.


Prije 9h Prije 2h

Image
Piše: Danijal Hadžović

Dvadeset tri glasa poslanika Jugoslovenske muslimanske organizacije u Skupštini Kraljevine SHS bila su presudna da se 1921. donese prvi, Vidovdanski ustav novouspostavljene jugoslovenske države. Ovim ustavom Kraljevina SHS formalno je konstituisana kao unitarna, strogo centralistička država s dinastijom Karađorđevića na čelu. U zamjenu za glasove za ovaj Ustav Spaho je, pored ulaska u vladu Nikole Pašića na poziciji ministra trgovine i industrije, dobio i „turski paragraf“ ugrađen u Ustav, tj. odluku da od 26 oblasti na koje je država administrativno podijeljena, njih šest koje su obuhvatale BiH ne prelazi njene historijske granice. Pored toga, Spaho je sa Pašićem dogovorio da agrarna reforma koju su kraljevske vlasti već počele provoditi raspodjelom begovskih imanja zemljoradnicima koji su je obrađivali, a koji su velikom većinom bili Srbi, bude dosta blaža te da dotadašnji vlasnici za oduzetu zemlju budu adekvatno obeštećeni

Ovo je svakako bio najvažniji i najznačajniji politički potez koji je Spaho povukao u svojoj političkoj karijeri. No da li je on za interese BiH i Bošnjaka u konačnici bio pozitivan? Mišljenja po ovom pitanju duboko su podijeljena. U bošnjačkoj historiografiji i javnom mnijenju općenito se pozitivno nastoji prikazati ovaj sporazum kao mudar potez i izvlačenje maksimuma mogućnosti iz datih historijskih okolnosti, gdje je Spaho na kraju uspio izdejstvovati očuvanje teritorijalne kompaktnosti BiH. Ipak, treba uzeti u obzir da je usvajanjem Vidovdanskog ustava ukinuta bilo kakva političko-administrativna posebnost Bosne i Hercegovine, a šest oblasti koje su ostale unutar granica BiH imale su krajnje simbolične nadležnosti u odnosu na centralnu vlast u Beogradu. Kada se uzmu u obzir događaji koji su prethodili, ali i uslijedili nakon prihvatanja Vidovdanskog ustava, može se tvrditi da je u pitanju bila pogrešna politička odluka s dugoročno negativnim posljedicama.

Image
Rezultat slika za upit
(Administrativna podjela prema Vidovdanskom ustavu)


Kraljevina SHS formirana je u dramatičnim uslovima 1918., u kojima su se, s jedne strane, južnoslavenske zemlje zapadno od Drine nalazile na strani poražene Austro-Ugarske, dok je s druge strane stajala pobjednička Kraljevina Srbija s velikim ambicijama o teritorijalnom širenju i južnoslavenskom ujedinjenu. Suočeni s opasnošću da Italija otkine ogromne dijelove obale ili da uđu ponovo u sastav neke nove austrijske države, političari iz Hrvatske i Slovenije okrenuli su se ka Srbiji i ideji stvaranja jugoslovenske države koju je srpsko rukovodstvo ranije proklamovalo kao ratni cilj. 29. oktobra 1918. godine Hrvatski sabor je donio odluku o raskidanju svih državnopravnih odnosa i veza Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije s Monarhijom, te proglasio stvaranje nove Države Slovenaca, Hrvata i Srba (sastavljene od južnoslavenskih teritorija poražene Austro-Ugarske), a nekoliko dana kasnije, Vijeće je formiralo pokrajinske vlade za Sloveniju, Dalmaciju i BiH, čime je jasno naglašena tendencija za federalnim uređenjem države. Formirana je i centralna Vlada Narodnog vijeća SHS, a BiH je kao jedna od pokrajina novoproglašene države organizovala svoju unutrašnju upravu i institucije.

S obzirom da Država SHS nije imala izgledne šanse da bude međunarodno priznata, delegacija Narodnog vijeća ove novoproglašene države sastavljene od 30 članova 28. novembra 1918. otišla je u Beograd da s Vladom Srbije i regentom Aleksandrom pregovara o ujedinjenu. Delegacija Države SHS zahtijevala je republikanizam i federalizam s očuvanjem postojećih političkih jedinica. Predstavnici Srbije htjeli su unitarizam i monarhizam s dinastijom Karađorđevića na čelu. Argument snage svakako je bio na strani Srbije. Pored činjenice da su se našli na strani pobjednika, Srbija je na raspolaganju imala vojnu silu, u tom trenutku prijeko potrebnu za uvođenje reda i sigurnosti na teritoriji Države SHS u koju su italijanske trupe već uveliko prodirale. Predstavnici Države SHS u konačnici su popustili po pitanju oblika vladavine i prihvatili da se proglasi Kraljevina SHS s dinastijom Karađorđevića na čelu. No nisu popustili po pitanju unutrašnjeg uređenja. Stoga je odlučeno da će se o uređenju nove države odluka donijeti naknadno, u ustavotvornoj skupštini, pri čemu bi za usvajanje prvog ustava bilo potrebno 2/3 glasova. Prvog decembra 1918. godine Aleksandar Karađorđević proglasio je Kraljevinu SHS. Do usvajanja novog ustava, nastavile su da funkcionišu postojeće političke jedinice sa svojim institucijama.

Naredne dvije i po godine u novoj državi će stoga obilježit žestoka politička borba glede političkog uređenja zemlje. Na jednoj strani stajali su kraljevski dvor i vodeće dvije srpske stranke, Narodna radikalna i Demokratska stranka, koje su željele centralističko uređenje. Stjepan Radić i HSS koji su uživali plebiscitarnu podršku Hrvata, beskompromisno su zagovarali federaciju. Slovenska ljudska stranka i Muslimanska narodna stranka predlagali su kompromisno rješenje – da se Jugoslavija administrativno podijeli na postojeće jedinice koje će biti organizovane kao autonomne pokrajine. Ovog stava, zanimljivo, bio je i drugi čovjek radikala Stojan Protić, koji je zagovarao podjelu države na 9 historijskih oblasti, od kojih bi Bosna i Hercegovina bila jedna od njih.

Ipak, Nikola Pašić i Aleksandar Karađorđević bili su odlučni da novoj državi nametnu centralističko uređenje. Problem je bio što su Srbi demografski činili manje od 50% stanovništva u novoj državi, tako da je i podrška u Narodnoj skupštini njihovoj ideji uređenja bila daleko ispod dvotrećinske. Stoga su u datom periodu poduzeli čitav niz aktivnosti, smicalica i poteza, ne bi li na kraju njihov željeni koncept uređenja bio usvojen. Tako je Aleksandar poništio prvobitni dogovor o potrebnoj 2/3 većini za novi ustav, te umjesto toga donio odluku da će za izglasavanje ustava biti potrebna prosta natpolovična većina. Ipak, prorežimske stranke imale su manje od polovine zastupnika. Komunistička partija (koja je na izborima 1920. završila kao četvrta) bila je zabranjena nedugo nakon izbora, tako da njihovi zastupnici nisu mogli glasati. Poslanici HSS-a bojkotovali su rad Skupštine, pa ni oni nisu glasali. Pašić shvata da glasovi JMO-a postaju presudni i da je za to neophodno Spahu odvući od Radića i privući na svoju stranu. Ustav je u konačanici donesen tijesnom većinom, s glasovima 223 poslanika Ustavotvorne skupštine: Demokratske stranke 89, Narodne radikalne stranke 87, Saveza zemljoradnika 3, Jugoslovenske muslimanske organizacije 23, Džemijeta (stranke koja je okupljala Turske i Albance) 11, Kmetijske stranke (tzv. Slovenački radikali dr. Bogumila Vošnjaka) 10 i glasa Spasoja Piletića kao nezavisnog poslanika. Protiv je bilo 35 poslanika (socijalisti, republikanci i Srpska zemljoradnička stranka) a apstinirao je čak 161 poslanik - Hrvatske republikanske seljačke stranke i Komunističke partije Jugoslavije, Narodnoga kluba i Jugoslovenskog kluba.

Image
Rezultat slika za upit

Na taj način, u krajnje sumnjivoj parlamentarnoj proceduri, Spaho je postao kum centalističkom uređenju Jugoslavije. Koliko je to samom Spahi i BiH u konačnici donijelo koristi, pokazali su događaji koji su uslijedili. Shvativši da je nasamaren od Pašića i da većinu stavki iz dogovora ovaj ne namjerava ispoštovati, Spaho je već 1922. napustio vladu, nakon čega se okrenuo savezu sa Radićem i ponovo gorljivo počeo zagovarati autonomiju BiH i decentralističko uređenje zemlje.

No bilo je već kasno. Kraljevina SHS je potvrđena kao unitarna centralistička država, a politički predstavnici ostalih naroda nisu imali izgledne šanse za preuređenje države bez volje srpskih političkih elita.

Dvadesete godine dvadesetog stoljeća u Kraljevini SHS obilježit će ogorčena borba između Srba i Hrvata glede uređenja nove države, koja će kulminirati ubistvom Radića u Skupštini 1928., a zatim i kralja Aleksandra u Marseju 1934.

Posljedice prihvatanja Vidovdanskog ustava po Bosnu i Hercegovinu su dugoročno bile štetne. Iako su hrvatske nacionalne političke elite BiH idejno tretirale kao hrvatsku zemlju te težile da se ona pripoji Hrvatskoj, što su tokom austrougarskog perioda u BiH otvoreno zagovarale i dvije bh. hrvatske stranke, Hrvatska narodna zajednica i Hrvatska katolička udruga, u događajima koji su prethodili stvaranju i uređenju zajedničke jugoslovenske države, svi zvanični prijedlozi federalističkog uređenja koji su dolazili zapadno od Drine podrazumijevali su i BiH kao zasebnu političku jedinicu. Naime, s obzirom da su ispred sebe imali težnju srpskih elita za unitarnim uređenjem, hrvatskim predstavnicima nije trebao dodatni front protiv Bošnjaka po pitanju BiH, niti su u takvim okolnostima imali realnu mogućnost zahtijevati širenje prema Bosni i Hercegovini.

No, uspostavljanjem centralističkog uređenja, srpske i hrvatske političke elite prestaju tretirati ideju o autonomiji i političkoj posebnosti Bosne i Hercegovine kao realan politički problem, a zalaganje Spahe i JMO za autonomiju ostaje tek lijepa želja bez šire političke podrške. Umjesto toga, ključno pitanje u državi postaje “hrvatsko pitanje” tj. rješavanje hrvatskog nezadovoljstva postojećim centralističkim državnim uređenjem.

To, hrvatsko pitanje, uz mnogo veću kooperativnost novog vladara-namjesnika kneza Pavla i pritisak zapadnih saveznika, prvenstveno Velike Britanije, rješava se 1939. upravo preko leđa BiH – Sporazumom Cvetković-Maček, tj. proglašavanjem Banovine Hrvatske kojoj su date velike nadležnosti, ali i veliki dijelovi teritorije Bosne i Hercegovine.

Image
(Granice Banovine Hrvatske - crveno)
Rezultat slika za upit


Tek je izbijanje Drugog svjetskog rata spriječilo da ova podjela trajno zaživi u praksi, a pobjeda i volja Narodno-oslobodilačkog pokreta omogućila da Bosna i Hercegovina ponovo povrati svoju državnost.

Ipak, ostat će veliko pitanje da li bi se stvari u Kraljevini Jugoslaviji odigravale kako jesu da Spaho svojim glasovima nije omogućio stvaranje centralističke države te potonje brisanje BiH s političke mape, te da je u početnim godinama principijelno istrajao na savezu sa Hrvatima i Slovencima, zahtijevajući decentralističko uređenje s BiH kao jednom od administrativnih jedinica kao minimuma ispod kojeg ne ide.

Historijski primjer koji zorno demonstrira da žrtovanje osnovnih principa zarad dnevno-političke prinude i problema može u konačnici imati fatalne posljedice.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/13 ... atske.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da Bosnjackobosanski neprijatelji u sprezi sa nekim domacim Bosnjackobosanskim politickim izdajnicima, ne rade na istoj izdaji Bosnjakabosanaca i njihove drzave Bosne i Hercegovine, kao sto je to ubaceni (citaj srpski) takozvani bosnjackobosanski politicki izdajnik SPAHO uradio 1921 godine?
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#2 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by cyprus »

Pa u tadašnjoj situaciji, teško da je Spaho mogao šta drugačije izvuć...
Škobo Habu
Posts: 8987
Joined: 19/06/2013 17:54
Location: Kod Sirogojna na sijelu.

#3 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by Škobo Habu »

cyprus wrote: 10/12/2019 03:19 Pa u tadašnjoj situaciji, teško da je Spaho mogao šta drugačije izvuć...
Čovjek bi nešto i napisao, ali kad se jedan propali žurnalista igra historičara, uopšte ne ulazeći u meritum stvari, još povlačeći neke paralele sa današnjicom, onda nema ni potrebe komentarisati bezvezno "mrčenje tastature".
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#4 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by high_volume »

Škobo Habu wrote: 10/12/2019 08:33
cyprus wrote: 10/12/2019 03:19 Pa u tadašnjoj situaciji, teško da je Spaho mogao šta drugačije izvuć...
Čovjek bi nešto i napisao, ali kad se jedan propali žurnalista igra historičara, uopšte ne ulazeći u meritum stvari, još povlačeći neke paralele sa današnjicom, onda nema ni potrebe komentarisati bezvezno "mrčenje tastature".
Da, u pravu si. Teškom mukom sam se natjerao da pročitam tekst Danijala Hadžovića, misleći da je i ovaj tekst jedan u nizu njegovih senzacionalističkih i tekstova punih pljuvačina i podlosti, s ciljem skretanja pažnje na interese koje on slijedi. I djelomično jesam u pravu, Mehmed Spaho je desetinama godina obilježen kao jedan od najistaknutijih prvaka Bosne i Hercegovine, i kroz Hadžovićev tekst perfidno se provlači ideja minimiziranja svih njegovih zasluga i pripisuje odgovornost Spahi za današnje stanje u BiH, što je potpuno besmisleno i "Danijelhadžovićevki" podlo, kao i uostalom skoro svi njegovi tekstovi, iz kojih prosto vrište kompleksi i beskrupulozna želja za pozicioniranje u novinarskim visinama, a jedva da je do koljena...

Međutim, moram priznati, tekst je napisan vrlo "čitljivo", bez gramatičkih grešaka, dinamično i zanimljivo, i kod neukog čitaoca može djelovati "razumno" i prihvatljivo, podudarno razmišljanju Hadžovića i ideji koju provlači.

Ovo je ipak tema za istoričare, a ovaj forum ih je imao dosta i ima i danas, pa da se tema preseli na pdf. Istorija, da čitamo...
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50401
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#5 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by Bloo »

O Tito...Danijal.

Tema prebacena.
Škobo Habu
Posts: 8987
Joined: 19/06/2013 17:54
Location: Kod Sirogojna na sijelu.

#6 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by Škobo Habu »

high_volume wrote: 10/12/2019 09:03
Da, u pravu si. Teškom mukom sam se natjerao da pročitam tekst Danijala Hadžovića, misleći da je i ovaj tekst jedan u nizu njegovih senzacionalističkih i tekstova punih pljuvačina i podlosti, s ciljem skretanja pažnje na interese koje on slijedi. I djelomično jesam u pravu, Mehmed Spaho je desetinama godina obilježen kao jedan od najistaknutijih prvaka Bosne i Hercegovine, i kroz Hadžovićev tekst perfidno se provlači ideja minimiziranja svih njegovih zasluga i pripisuje odgovornost Spahi za današnje stanje u BiH, što je potpuno besmisleno i "Danijelhadžovićevki" podlo, kao i uostalom skoro svi njegovi tekstovi, iz kojih prosto vrište kompleksi i beskrupulozna želja za pozicioniranje u novinarskim visinama, a jedva da je do koljena...

Međutim, moram priznati, tekst je napisan vrlo "čitljivo", bez gramatičkih grešaka, dinamično i zanimljivo, i kod neukog čitaoca može djelovati "razumno" i prihvatljivo, podudarno razmišljanju Hadžovića i ideji koju provlači.

Ovo je ipak tema za istoričare, a ovaj forum ih je imao dosta i ima i danas, pa da se tema preseli na pdf. Istorija, da čitamo...
Pun je internet ovakvih članaka, tako da nije teško sastaviti jedan ovakav copy/paste tekst po svojoj ideološkoj volji.

Mi o Spahi možemo donosti sud, ali se on mora bazirati na historijskim činjenicama. Mislim da po tom pitanju ima dovoljno literature.
Moramo biti prvo svjesni da su tadašnji muslimani u K SHS ušli kao apsolutni gubitnici. Ušli su i Hrvati, međutim, u južnoslovensku zajednicu su ušli sa dovoljno poliitčkog i historijskog kapitala da postanu ozbiljan igrač. Poslovično ambiciozni Slovenci su bili posve svjesni da im Kraljevina omogućava ono što nikada do tada u historiji nisu imali - potpunu autonomnost kao naroda.

Bošnjaci, odnosno muslimanski narod koji je predstavljao, u političkom smislu, Spaho, a koji je pod svojim političkim fesom ima onamjeru da okupi i one muslimane koji nisu današnji Bošnjaci, bili su prepušteni sami sebi, bez ikakvog jačeg stranog pokroviteljstva koje bi stalo u njihovu odbranu.
Otud i Spahino lutanje, otud sklapanje dealova koji su bili jalovi, i sva ta tranzicija bošnjačke političke inteligencije od pro-srpskih do pro-hrvatskih stavova.

U tom kontekstu imamo jednog Safet bega Bašagića koje je prošao cjelokupnu metamorfozu od bošnjačkog rodoljuba do pro-hrvatskog intelektualca, pa opet današnjim modernim bošnjačkim mitomanima ne smeta da ga obasipaju lovorikama, dok se otvoreno preziru neki čiji je grijeh bio što su komunisti, jugoslovenskog svjetonazora, recimo.

U svoje vrijeme, Spahin JMO, uradio je za muslimane u K SHS onoliko koliko su mu okolnosti omogućavale. Nije K SKS gledala blagonaklono na muslimane, pogotov se treba sjetiti pokolja u Šahovićima 1924. godine, i reakcija političke klike na sva dešavanja.
User avatar
geralt
Posts: 5175
Joined: 14/09/2017 12:45

#7 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by geralt »

Spaho je u ranoj fazi politicke karijere imao reputaciju kao projugoslovenski i prosrpski politicar, i ideja o relativno centraliziranoj kraljevini mu 1921. vjerovatno nije bila licno ni nesto pretjerano mrska. Jednostavno je imao tu nesrecu da su njegovi sagovornici na "drugoj strani stola" bili neiskreni i bez ikakve spremnosti na kompromis s njim.

Nesto slicno Vidovdanskom ustavu bi bilo nasilu progurano sa ili bez Spahe. Bez njega bi se vjerovatno Sestojanuarska diktatura desila 8 godina ranije.

Treba biti iskren i reci da u gornjem tekstu ima dosta i istine. JMO su vodili ljudi iz begovskih porodica, kojima je licni interes (odsteta za agrarnu reformu) bio daleko ispred interesa Bosne i ostatka naroda. Spaho je bio ministar u vecini vlada u Kraljevini, te je sredinom 1930-ih uz Koroseca pristao na utapanje u JRZ i postao vjerni saradnik vlasti, iako je dotad Bosna vec bila izbrisana sa mape.

Spaho se time nije izdvajao od ostalih politicara u Kraljevini, medju kojima ima jako malo "principijelnih" licnosti sa konstantnim ideoloskim stavom. Tako su komunisti od neprijatelja Jugoslavije kao "tamnice naroda" postali njeni branitelji, Radic je od republikanca postao monarhista, Pribicevic od velikosrbina-unitariste federalista i saveznik Hrvata, Slovenci od hrvatskih saveznika postali srpski, Aleksandar Karadjordjevic se na kraju pomirio sa federalizacijom u odredjenoj mjeri, srpski radikali pristali na konkordat sa Vatikanom i izjednacenje katolicanstva i pravoslavlja... Cak je i Ante Pavelic u jednom periodu pristajao na Jugoslaviju u odredjenoj formi. Svi su "gurali svoje" u granicama realnih mogucnosti, pa tako i Spaho.
90minut
Posts: 12889
Joined: 07/04/2019 10:56

#9 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by 90minut »

Hajvan wrote: 10/12/2019 21:24 tko je Danijal Hadžović?
Čovjek koji je izmislio vodu u koljenu
User avatar
tovarish
Posts: 3504
Joined: 26/05/2008 23:57

#10 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by tovarish »

Ja bi Spahu uporedio sa Alijom. Obojica su vodili Bosnu u jako teškim vremenima i obojica su donosili jako loše odluke za Bosnu. E sad, jesu li te odluke oni donosili svjesno i sa (lošom) namjerom ili su jednostavno bili nesposobni, lakovjerni i naivni, to je pitanje na koje treba naći pravi odgovor.

Po mom mišljenju, ima tu oboga i još na to treba dodati malo sebičnosti i ličnih ambicija, čime si dobio jako lošu kombinaciju za Bosnu i njen narod.
User avatar
Van Halen
Posts: 2782
Joined: 08/04/2008 10:37

#11 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by Van Halen »

Ubili su ga jer je bio protiv podjele Bosne!

Jun. 29

Nema nikakve sumnje da je moj otac otrovan, kaže Emina Kadić, kćerka jednog od najznamenitijih bošnjačkih političara 20. stoljeća Mehmeda Spahe, vođe Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) i prvog Bošnjaka u Vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Nije bio bolestan

Danas se navršava 75 godina od smrti jednog od najznačajnijih bosanskih političara, koji je umro 29. juna 1939. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Emina Kadić, njegova jedina živa nasljednica, i sama ima 92 godine, ali pamćenje je još dobro služi.

– On je bio čovjek koji je volio sve ljude svijeta. Nikada ih nije dijelio po nacionalnosti. Njegovi najbolji prijatelji bili su drugih religija, Jelavić, Ungar, Ljeskovac. Volio je Bosnu, borio se za muslimane. Uvijek je gledao da ih zaposli što više, pogotovo kada je bio ministar saobraćaja. Bio je vođa muslimana i na kraju je ubijen u toj borbi – kaže Emina.

Priče da je Spaho umro prirodnom smrću ne stoje, jer, kako kaže Emina, koja je imala 17 godina kada je izgubila oca, on, faktički, nikada nije bio bolestan.

– Nikada se nije požalio na zdravlje. Imali smo kućnog ljekara, njegovog prijatelja dr. Vejsila Bičakčića. Nikada ga nije ni pregledao, jer nije trebalo. Otac je bio snažan čovjek, jak. Priče da je možda bio slabog zdravlja, pa da je zbog toga umro, nisu tačne. To neki naši profesori zagovaraju, ne znam zbog čega – kaže Kadić.
Kadić: Protivio se sporazumu Cvetković-Maček

Ona ističe da se pouzdano zna ko je naredio njegovo ubistvo, a to je knez Pavle, kojem je Spaho bio smetnja.

– Moj otac bio je smetnja sporazumu Cvetković-Maček. Nije dao da podijele Bosnu, tačnije da ona nestane. Zbog toga je sigurno i ubijen, i to na Vidovdan. U to više nema sumnje. Otrovali su ga u hotelu “Srpski kralj” u Beogradu. Konobar je nekoliko godina kasnije mom bratu Ziji priznao da je ubacio otrov u njegovu šoljicu. Zbog čega nikada nije provedena istraga, to je druga priča – naglašava Emina Kadić.
Šok i nevjerica

Navodi da je u vrijeme očeve smrti bila mlada i da tada nije ni znala koliki je to bio gubitak, koliki će šok i nevjericu izazvati među porodicom, ali i svim njegovim prijateljima, cijelim narodom Bosne.

– Zanimljivo je, a to mi je majka Habiba kasnije pričala, da se nakon njegove smrti o tome uopće nije smjelo govoriti, niti se Spaho uopće više smio spominjati. Takva je bila politika. O tome niko nije smio ništa ni pitati. Majka nije željela ni da se uradi obdukcija. Možda i zbog vjerskih načela, ili nečeg drugog, ali na tome je sve stalo – kaže Emina Kadić.

Bio je divan otac

Emina Kadić kaže da je njen otac bio veliki zaljubljenik u cvijeće, a da je kuća u Sarajevu bila okružena ružičnjakom, lozama i staklenicima.

– Često je boravio u Beogradu, ali kada dođe u Sarajevo, najviše se odmarao u bašči. Bio je divan otac, suprug. Nije bio strog. Bila sam njegova mezimica. Znam i da je jako volio moju majku Habibu, bila je to velika ljubav. Vodio nas je na krstarenja i putovanja. Bila sam mala, ali i tada sam uživala – priča Kadić.

Istinski lider Bošnjaka

Dr. Mehmed Spaho bio je prvi Bošnjak u Vladi Kraljevine SHS koji se snažno zalagao za prava Bošnjaka muslimana. Bio je jedan od utemeljitelja Jugoslavenske muslimanske organizacije. Njegov politički život počinje učlanjivanjem u Muslimansku narodnu organizaciju (MNO), koja je bila prva bošnjačka politička stranka u doba Austro-Ugarske. Već tada postaje istinski vođa Bošnjaka.

Jedinstveno je njegovo držanje po pitanju podjele Bosne sporazumom Cvetković-Maček. Bio je svjestan da bi podjela Bosne značila i kraj Bošnjaka, a ne samo Bosne. Bio je i ostao bosanski političar koji je principe autonomije, i posebnosti BiH unutar jugoslavenske zajednice, čvrsto afirmirao kao cilj vlastite politike.
User avatar
dr_Evil
Posts: 12289
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#18 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by dr_Evil »

Veliki lajk (sto bi rekli danasnji klinci) za temu. Vec neko vrijeme pokusavam da povucem paralelu izmedju JMO i SDA.

Spaho, velika enigma moram reci na politickoj sceni. Kada citam o Spahi uvijek dobijem dojam da je bio vise na strani naroda od ostatka njegove stranke, on i brat mu (kasnije fasisticki reis koji se zalagao za pan-islamizam) dolaze iz radnicke porodice i razumiju potrebe naroda, dok ostali dolaze vecinom iz propalih begovskih porodica(oni kazu agrarnom reformom, ali ono sto nije uzela reforma uzele su kurve i kafane po becu i Pesti, pa ko je kriv) kojima je jedini cilj bio ponistavanje reforme. Ako citamo susjedne autore oni ce uvijek istaci da je Vidovdanskom ustavu pored "turskog" paragrafa prethodila velika korupcija clanova JMO, posto vec znamo da su ovi prodavali mater, vjeru, jezik i naciju (citaj maloprije spomenutog Safveta i ostale) spreman sam povjerovati u ovo. Ovaj ustav je bio spahina historijska greska bez obzira na okolnosti, isto kao koalcijia sa SDS-om i HDZ-om pred rat Aliji. Ali rekoh vec, spreman sam vjerovati da je shvatio sta je uradio i da je zbog toga pokusao sprijeciti Cvetkovic-Macek.

Poslije Spahe JMO Je stranka koja se zajedno sa reisom, Spahinim bratom stavila potpuno na raspolaganje poglavniku, jeste Ademaga bio doglavnik ali nije imao nikakav pravi uticaj na narod, te je JMO preuzeo, ili kako rece Dzafer Kulenovic kad ga novinari upitase jel podrzava konacno NDH: " Mi smo u ovome od prvog dana". AMin
User avatar
dr_Evil
Posts: 12289
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#19 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by dr_Evil »

Nekako s proljeća wrote: 18/12/2019 07:49
Image
Braca koja ti je ovo knjiga?
User avatar
dr_Evil
Posts: 12289
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#21 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by dr_Evil »

Nekako s proljeća wrote: 18/12/2019 11:17 Image
Fala, kupit cu. Mirise mi na jos jednu knjigu koja brani autonomaski pokret, a napada sve ostalo, ali sam primjetio da nikad nista nije crno i bijelo pa valja sve procitati
User avatar
dr_Evil
Posts: 12289
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#22 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by dr_Evil »

Da malo i zakuhamo!

JMO ili ti ga Spaho je osnovao "Narodnu uzdanicu", ovo drustvo trebalo je da bude protuteg "Gajretu" (Gajret je placao skolovanje, internate itd Bosnjacima ali ih je poducavao da budu srbi, i to radikalni, "Narodna uzdanica" je radila isto samo je bila pro-rvacka).

Kako je Spaho usao u koaliciju sa sprskim radikalima i dvorom (nesto kao bakir aga sa Dodikom i Vucicem), dok je istovremeno Narodnom uzdanicom ucio mlade da budu hrvati, a Dzafera ucio sta ga ceka sa NDH(mozda).

Dal se moglo odgovoriti drustvom koje je ucilo mlade da budu Bosnjaci, bosanci, muslimani bilo sta osim Hrvatima.

Dakle dal je bio genijalan politicar koketirao sa obje strane ili se prodavao za saku dukata.
User avatar
geralt
Posts: 5175
Joined: 14/09/2017 12:45

#23 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by geralt »

Medjunacionalni odnosu u Kraljevini Jugoslaviji su bili prilicno kompleksni, i tesko je povuci direktnu paralelu sa 90-im i danasnjom situacijom. Cak su i Hrvati imali podjele na famozne Kolindine "orjunase", HSS-ovce, ustase i komuniste, od kojih su svi imali drasticno razlicite ideje i zeljena drustvena uredjenja. Srbi su imali takodjer imali svoje medjusobne podjele i ni u jednom trenutku nisu imali nadpolovicnu vecinu, tako da su koalicije bile prilicno ideoloski "sarene", stalno su se mijenjale, i dosta su podsjecale na dejtonsku Bosnu. Neke od bizarnijih koalicija su bile izmedju Radicevog HSS i Pasicevih radikala sredinom 20-ih, izmedju komunista i ustasa pocetkom 30-ih, itd.

U Spahine licne razloge ne bih ulazio, no cinjenica je da je pred kraj zivota on bio potpredsjednik Jugoslovenske radikalne zajednice, te da je on uz Slovenca Koroseca bio (barem formalno) treci ili cetvrti covjek u drzavi (iza princa Pavla i Stojadinovica). No, kad su Srbi shvatili da im je mir sa Hrvatima vrijedniji od saveza sa Bosnjacima i da je Macek neko s kim se moze postici dogovor i kompromis, Spaho i Bosnjaci su zrtvovani bez previse razmisljanja.
User avatar
dr_Evil
Posts: 12289
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#24 Re: SPAHINO HISTORIJSKO DA: Kako je kobna bošnjačka greška iz 1921. otvorila vrata podjeli BiH između Srbije i Hrvatske!

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 18/12/2019 16:15 Medjunacionalni odnosu u Kraljevini Jugoslaviji su bili prilicno kompleksni, i tesko je povuci direktnu paralelu sa 90-im i danasnjom situacijom. Cak su i Hrvati imali podjele na famozne Kolindine "orjunase", HSS-ovce, ustase i komuniste, od kojih su svi imali drasticno razlicite ideje i zeljena drustvena uredjenja. Srbi su imali takodjer imali svoje medjusobne podjele i ni u jednom trenutku nisu imali nadpolovicnu vecinu, tako da su koalicije bile prilicno ideoloski "sarene", stalno su se mijenjale, i dosta su podsjecale na dejtonsku Bosnu. Neke od bizarnijih koalicija su bile izmedju Radicevog HSS i Pasicevih radikala sredinom 20-ih, izmedju komunista i ustasa pocetkom 30-ih, itd.

U Spahine licne razloge ne bih ulazio, no cinjenica je da je pred kraj zivota on bio potpredsjednik Jugoslovenske radikalne zajednice, te da je on uz Slovenca Koroseca bio (barem formalno) treci ili cetvrti covjek u drzavi (iza princa Pavla i Stojadinovica). No, kad su Srbi shvatili da im je mir sa Hrvatima vrijedniji od saveza sa Bosnjacima i da je Macek neko s kim se moze postici dogovor i kompromis, Spaho i Bosnjaci su zrtvovani bez previse razmisljanja.
Nesto kao Boban-Karadzic, vec sam pisao da je smijesno koliko bosnjacki politicari ne uce iz historije, uvijek na iste fore padaju
Post Reply