"Solidarnost" akademske zajednice u BiH
- madner
#51 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Uzivaj, samo mi objasni kako te "uhodim" ako se prvi javim i te me citiras 
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#52 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Grozna slika.Loulou wrote:Akademska zajednica BiH je pijaca (najblaže rečeno). Znam, jer sam se sticajem okolnosti, u određenim okvirima, tokom (na sreću!) relativno kratkog perioda, kretala unutar nje.
Mentalitet "nezamjeranja" i običaji mahale tamo su najupečatljiviji. Talovi, urote, "čuvaj ti mene - čuvaću ja tebe" princip funkcioniranja... O sujeti da ne pišem. Bilo je i fizičkih obračuna.
Ali, šta reći i očekivati ako se političkom linijom i sličnim talovima stiže do zvanja i pozicija?
Svaka čast pozitivnim primjerima koji su, na našu nesreću i nesreću naše budućnosti, malobrojni.
U cemu je problem ? Pa svi ti ljudi su valjda nekad imali ideale, gdje su nestali ? Zar oni koji imaju djecu nemaju duznost reagovati na ovaj skandal, ako ni zbog cega drugog onda radi vlastite djece ? Zar se bas sve moze kupiti ?
- Loulou
#53 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ideali (ako ih je bilo, ako su oni bili razlog "pozicioniranja"), nažalost, nestaju ulaskom u sistem. Po (BushovomLatina wrote:Grozna slika.
U cemu je problem ? Pa svi ti ljudi su valjda nekad imali ideale, gdje su nestali ? Zar oni koji imaju djecu nemaju duznost reagovati na ovaj skandal, ako ni zbog cega drugog onda radi vlastite djece ? Zar se bas sve moze kupiti ?
Dakle, sve su ovo situacije iz bilo koje sfere života države, ne samo AZ.
A što se tiče reakcije na ovaj i sl. skandale, samo bih ponovila ono što je neko svojevremeno primijetio - "ovdašnji narod ne diže se više ni na Viagru".
- JThomas
#54 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
-
oldplague
#55 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Solidarnost Gluhe Zajednice. Ili Akademske Bukovice. 
- Loulou
#56 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Eee...Ali u tome i jeste problem.JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
Jasan je meni začarani krug ovdje (članovi akademske zajednice su prije svega članovi društva. Njegov produkt i produkt odnosa u njemu), ali, zar je (općenito) irealno da akademska zajednica bude generator promjena?
Mada, bili su oni generator promjena i ranije, ali bi se debata o njihovoj prirodi (šta znači bolje, a šta gore) trebala odvijati na pdf "Filozofija"
-
oldplague
#57 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Institucije društva nikada nisu generator promjena, takvo bi djelovanje bilo autodestruktivno. Možemo biti veoma sretni ako nisu kočnica promjenama, i puna šake brade.Loulou wrote:Eee...Ali u tome i jeste problem.JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
Jasan je meni začarani krug ovdje (članovi akademske zajednice su prije svega članovi društva. Njegov produkt i produkt odnosa u njemu), ali, zar je (općenito) irealno da akademska zajednica bude generator promjena?
Mada, bili su oni generator promjena i ranije, ali bi se debata o njihovoj prirodi (šta znači bolje, a šta gore) trebala odvijati na pdf "Filozofija"
- JThomas
#58 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
znaš ti kako je nama na prvoj godini rekao prof. durmišević (pominje se ponegdje i u ovim člancimaLoulou wrote:Eee...Ali u tome i jeste problem.JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
i po meni je sto posto u pravu, zašto bi promjene generisali oni kojima je dobro?
- madner
#59 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ohpet ja
Konkretno, sta je akademska zajednica trebala poduzeti u ovom slucaju ako doticni nisu ni okrivljeni ni osudjeni? Konkretne prijedloge.
Slazem se sa tim profom.
Konkretno, sta je akademska zajednica trebala poduzeti u ovom slucaju ako doticni nisu ni okrivljeni ni osudjeni? Konkretne prijedloge.
Slazem se sa tim profom.
-
oldplague
#60 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ništa. Eventualno sprovesti internu istragu na fakultetima.madner wrote:Ohpet ja![]()
Slazem se sa tim profom.
- madner
#61 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.oldplague wrote:Ništa. Eventualno sprovesti internu istragu na fakultetima.madner wrote:Ohpet ja![]()
Slazem se sa tim profom.
-
oldplague
#62 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Htjedoh reći da su trebali javno insistirati na tome. Mada ne vidim kakve bi fajde bilo od toga.madner wrote:Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.oldplague wrote:Ništa. Eventualno sprovesti internu istragu na fakultetima.madner wrote:Ohpet ja![]()
Slazem se sa tim profom.
-
Klodovik
#63 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ovi kojima je sada loše će za 20, 30 godina govoriti kao prof. Durmišević.JThomas wrote:znaš ti kako je nama na prvoj godini rekao prof. durmišević (pominje se ponegdje i u ovim člancimaLoulou wrote:Eee...Ali u tome i jeste problem.JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
), onako grubo, neuvijeno? "pa vi ste ti koji moraju da se bune i bore, pa neću se ja buniti, meni je dobro."
i po meni je sto posto u pravu, zašto bi promjene generisali oni kojima je dobro?
-
staza
#64 Diskrecija!
Ma, krajnje je diskutabilno šta se treba uraditi u tom slučaju.
Evidentno je da kao za mnoge druge stvari u društvu: od onih koji se druže po caffeima sa teenagerkama do gospodskih kriminalaca svi sve znaju, ali samo neka se mome ne dogodi ništa, a tuđem se može i prešutjeti samo da se javno ne izjasni.
A naravno uvijek se može iskoristiti tema i da se na internetskom forumu (bez malicioznosti u odnosu na ovu vrijednu temu) ili uz jutarnju kahvu nađe tema za razgovor.
Akademski dio je najvredniji činilac ovoga društva: što ih više sa titulama, to bolje, pogotovo zato što imamo najviše nepismenih na Balkanu (mislim da je Albanija u blagom vodstvu ispred nas, uskoro vjerovatno i Kosovo).
Naši akademski: doktori, magistri, asistenti: premalo su plaćeni, a vjerujem da raspolažu mnogo komplementarniji i specificiranijim znanjima u poređenju sa mnogim zemljama u svijetu: rat i nedavna prošlost uništili su potrebu za ekonomskom pomoći obrazovanju i nauci uopće.
I u Evropi i SAD-u dešavaju se ovakvi skandali, ali niko se ne odlučuje tako javno i žestoko blatiti svoje akademce.
A razlika između prijespomenutih profesora i nekih (mnogih) drugih ne mora i biti velika: ovo je možda rađeno u radikalnijoj formi, a spomenuti nisu bili dovoljni šarmeri da za iste činove studentice ne moraju platiti.
To najbolje pokazuje operacija Indeks u Zagrebu, gdje su se čuli isti komentari: da mnogi drugi su bili vješti da naplate i sakriju svoju naplatu.
Da ne govorimo o tome da je u Zagrebu, što će da se našalimo možda biti prisutno u Indeksu 2, otvorena latentna rasprava o tome čime se sve univerzitetski profesori još bave i gdje sve još zarađuju plate.
Što bi u narodu rekli Marx i Engels: Berimo gljive oko naše njive.

Evidentno je da kao za mnoge druge stvari u društvu: od onih koji se druže po caffeima sa teenagerkama do gospodskih kriminalaca svi sve znaju, ali samo neka se mome ne dogodi ništa, a tuđem se može i prešutjeti samo da se javno ne izjasni.
A naravno uvijek se može iskoristiti tema i da se na internetskom forumu (bez malicioznosti u odnosu na ovu vrijednu temu) ili uz jutarnju kahvu nađe tema za razgovor.
Akademski dio je najvredniji činilac ovoga društva: što ih više sa titulama, to bolje, pogotovo zato što imamo najviše nepismenih na Balkanu (mislim da je Albanija u blagom vodstvu ispred nas, uskoro vjerovatno i Kosovo).
Naši akademski: doktori, magistri, asistenti: premalo su plaćeni, a vjerujem da raspolažu mnogo komplementarniji i specificiranijim znanjima u poređenju sa mnogim zemljama u svijetu: rat i nedavna prošlost uništili su potrebu za ekonomskom pomoći obrazovanju i nauci uopće.
I u Evropi i SAD-u dešavaju se ovakvi skandali, ali niko se ne odlučuje tako javno i žestoko blatiti svoje akademce.
A razlika između prijespomenutih profesora i nekih (mnogih) drugih ne mora i biti velika: ovo je možda rađeno u radikalnijoj formi, a spomenuti nisu bili dovoljni šarmeri da za iste činove studentice ne moraju platiti.
To najbolje pokazuje operacija Indeks u Zagrebu, gdje su se čuli isti komentari: da mnogi drugi su bili vješti da naplate i sakriju svoju naplatu.
Da ne govorimo o tome da je u Zagrebu, što će da se našalimo možda biti prisutno u Indeksu 2, otvorena latentna rasprava o tome čime se sve univerzitetski profesori još bave i gdje sve još zarađuju plate.
Što bi u narodu rekli Marx i Engels: Berimo gljive oko naše njive.
- JThomas
#65 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
hoće ako zaimajuKlodovik wrote:
Ovi kojima je sada loše će za 20, 30 godina govoriti kao prof. Durmišević.
al fakat, gdje ste vi vidjeli da sistem ruše oni kojima je u istom kao bubregu u loju? zašto i bi? to niti je bilo, niti će ikad biti. sisteme ruše i mijenjaju žrtve, nezadovoljni, potlačeni...oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
-
Klodovik
#66 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Pa, naravno da će zaimati. Šta će drugo raditi u životu? Smijenit će se generacije.JThomas wrote:hoće ako zaimajuKlodovik wrote:
Ovi kojima je sada loše će za 20, 30 godina govoriti kao prof. Durmišević.![]()
al fakat, gdje ste vi vidjeli da sistem ruše oni kojima je u istom kao bubregu u loju? zašto i bi? to niti je bilo, niti će ikad biti. sisteme ruše i mijenjaju žrtve, nezadovoljni, potlačeni...oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
Ovo sad ode malo sa teme, ali ako se govori o akademskoj zajednici, ne znam zašto bi taj sistem uopće trebalo u cjelosti rušiti.
- Latina
#67 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Stokholmski sindrom. Tu tesko da ima spasa.oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
Ono sto je Operacija Index u Zagrebu postigla je :To najbolje pokazuje operacija Indeks u Zagrebu, gdje su se čuli isti komentari: da mnogi drugi su bili vješti da naplate i sakriju svoju naplatu.
a ) pokazala funkcionisanje pravne drzave na djelu ( sto daje sigurnost gradjanstvu )
b ) demistificirala je grupu Nedodidrljivih koji ce su u buducnosti ipak zapitati na koji nacin da zarade novce
Bez obzira na zamjerke, to je svakako pozitivna i znacajna akcija u opstedrustvenom smislu.
- JThomas
#68 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
u ovakvom društvu, svi ne mogu nikako zaimati, a niti većina, nego jedan mali postotakKlodovik wrote:
Pa, naravno da će zaimati. Šta će drugo raditi u životu? Smijenit će se generacije.
Ovo sad ode malo sa teme, ali ako se govori o akademskoj zajednici, ne znam zašto bi taj sistem uopće trebalo u cjelosti rušiti.
i nisam mislio tako, više na vladajući sistem vrijednosti i uzusa u društvu generalno.
- Loulou
#69 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ja sam pominjala promjene, koje mogu biti na bolje i na gore. AZ jeste insitucija društva ali, zar to znači da treba biti njegova retrogradna snaga? Zašto postoji akademija? Ako ona ne "vuče" naprijed, ko će? Ukazivati, podizati svijest, educirati? I ako članovi te iste akademije pate od sindroma "sužene slike" ("meni je dobro, što ću se buniti") kakvu oni poruku o funkciji akademije prenose? Koga oni na taj način educiraju? Zato u svom prvom postu na ovoj temi i jesam rekla da su tamo najupečatljiviji "običaji mahale". Zar AZ treba izjednačiti s mahalom?
A za to da oni jesu/mogu biti generatori društvenih promjena imamo blizak primjer (Memorandum SANU-a iz 1986.). Ali, ovo nije tema o tome.
Ja sam (vrlo) svjesna stvarnog stanja "na terenu", ali to nije razlog da ga prihvatam i prestanem smatrati da akademija treba biti sve ono što ovdje nije. Ma kako u ovom vremenu i prostoru zvučalo utopistički.
A za to da oni jesu/mogu biti generatori društvenih promjena imamo blizak primjer (Memorandum SANU-a iz 1986.). Ali, ovo nije tema o tome.
Ja sam (vrlo) svjesna stvarnog stanja "na terenu", ali to nije razlog da ga prihvatam i prestanem smatrati da akademija treba biti sve ono što ovdje nije. Ma kako u ovom vremenu i prostoru zvučalo utopistički.
-
staza
#70 Ma naravno...
Zašto ponavljati ono što je već jasno denotiraono i konotirano: izgleda da se možda nije na prvo čitanje razumjelo... što i nije za zamjeriti, jer se dešava.Ono sto je Operacija Index u Zagrebu postigla je :
a ) pokazala funkcionisanje pravne drzave na djelu ( sto daje sigurnost gradjanstvu )
b ) demistificirala je grupu Nedodidrljivih koji ce su u buducnosti ipak zapitati na koji nacin da zarade novce
Bez obzira na zamjerke, to je svakako pozitivna i znacajna akcija u opstedrustvenom smislu.
- shana_majka
#71 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
.
Last edited by shana_majka on 23/03/2009 11:56, edited 1 time in total.
- Latina
#72 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Vani je seksualno uznemiravanje na poslu jako cesto. Novine su pune clanaka o tome. Obicno ako zena odredjenom mocniku ne odgovori na zeljeni nacin ( ne pristane na seksualni odnos ), dobije otkaz. Nakon toga dosta ovih zena ulozi privatnu tuzbu zbog nelegalnog otpustanja s posla. Dosta njih dobije znacajnu odstetu. NIkad nisam cula za slucajeve seksualnog uznemiravanja studentica od strane profesora na fakultetu ( mada ne sumnjam da postoji ).
Mozda je privatna tuzba put naprijed za djevojke koje su zloupotrijebljene na ovaj nacin. A mozda je najbolje sve ovo zaboraviti. Do narednog skandala.
Mozda je privatna tuzba put naprijed za djevojke koje su zloupotrijebljene na ovaj nacin. A mozda je najbolje sve ovo zaboraviti. Do narednog skandala.
-
Abacija
#73 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ne moze AZ ali moze policija. Ovdje se radi o onima koji ZNAJU a sute.madner wrote:
Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.
- madner
#74 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Ponavljam sta su trebali uraditi?Abacija wrote:Ne moze AZ ali moze policija. Ovdje se radi o onima koji ZNAJU a sute.madner wrote:
Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.
Predpostavimo da je neko izasao i popljuvao iste, a od istrage nista, sta onda?
-
Abacija
#75 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH
Nama ovdje nije cilj da neko nekog popljuje po medijima nego da dadne izjavu u policiji. A policija ima mehanizme kako da drzi istragu zatvorenom za javnost.madner wrote:
Ponavljam sta su trebali uraditi?
Predpostavimo da je neko izasao i popljuvao iste, a od istrage nista, sta onda?