"Solidarnost" akademske zajednice u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

madner

#51 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by madner »

Uzivaj, samo mi objasni kako te "uhodim" ako se prvi javim i te me citiras :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#52 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Latina »

Loulou wrote:Akademska zajednica BiH je pijaca (najblaže rečeno). Znam, jer sam se sticajem okolnosti, u određenim okvirima, tokom (na sreću!) relativno kratkog perioda, kretala unutar nje.
Mentalitet "nezamjeranja" i običaji mahale tamo su najupečatljiviji. Talovi, urote, "čuvaj ti mene - čuvaću ja tebe" princip funkcioniranja... O sujeti da ne pišem. Bilo je i fizičkih obračuna.
Ali, šta reći i očekivati ako se političkom linijom i sličnim talovima stiže do zvanja i pozicija?
Svaka čast pozitivnim primjerima koji su, na našu nesreću i nesreću naše budućnosti, malobrojni.
Grozna slika.

U cemu je problem ? Pa svi ti ljudi su valjda nekad imali ideale, gdje su nestali ? Zar oni koji imaju djecu nemaju duznost reagovati na ovaj skandal, ako ni zbog cega drugog onda radi vlastite djece ? Zar se bas sve moze kupiti ?
Loulou

#53 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Loulou »

Latina wrote:Grozna slika.

U cemu je problem ? Pa svi ti ljudi su valjda nekad imali ideale, gdje su nestali ? Zar oni koji imaju djecu nemaju duznost reagovati na ovaj skandal, ako ni zbog cega drugog onda radi vlastite djece ? Zar se bas sve moze kupiti ?
Ideali (ako ih je bilo, ako su oni bili razlog "pozicioniranja"), nažalost, nestaju ulaskom u sistem. Po (Bushovom :mrgreen: ) principu - "Ili si s nama ili protiv nas". Imaš mogućnost biti "dio tala" ili se "boriti s vjetrenjačama", talasati". Ako se odluciš za "ganjanje" pravde, bez dobre zaleđine, bivaš izopćen, i TI bivaš taj s kojim nešto nije u redu. TI si taj koji je lud. (Gledali ste "Changeling"? S tom razlikom što ovdje nema beskompromisnog, "čudotvnornog" svećenika). Treća mogućnost je da onako, konformisticki, "pustiš sve da ide kako voda nosi". Nemaš nikakve koristi, ali zadržavaš poziciju, prehranjujes sebe i porodicu, ne talasaš i nikom nisi prijetnja. Mada, nisam sigurna koliko (dugo) može ovo funkcionirati jer, jednom kad se nađeš pod pritiskom, doveden si u situaciju da "biraš" izmedu opcije 1 i 2.
Dakle, sve su ovo situacije iz bilo koje sfere života države, ne samo AZ.

A što se tiče reakcije na ovaj i sl. skandale, samo bih ponovila ono što je neko svojevremeno primijetio - "ovdašnji narod ne diže se više ni na Viagru". :mrgreen:
JThomas

#54 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by JThomas »

akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
oldplague

#55 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by oldplague »

Solidarnost Gluhe Zajednice. Ili Akademske Bukovice. :mrgreen:
Loulou

#56 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Loulou »

JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
Eee...Ali u tome i jeste problem.
Jasan je meni začarani krug ovdje (članovi akademske zajednice su prije svega članovi društva. Njegov produkt i produkt odnosa u njemu), ali, zar je (općenito) irealno da akademska zajednica bude generator promjena?
Mada, bili su oni generator promjena i ranije, ali bi se debata o njihovoj prirodi (šta znači bolje, a šta gore) trebala odvijati na pdf "Filozofija"
:mrgreen:
oldplague

#57 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by oldplague »

Loulou wrote:
JThomas wrote:akademska zajednica je tačno kao ostatak društva, ni bolja ni lošija.
Jasan je meni začarani krug ovdje (članovi akademske zajednice su prije svega članovi društva. Njegov produkt i produkt odnosa u njemu), ali, zar je (općenito) irealno da akademska zajednica bude generator promjena?
Mada, bili su oni generator promjena i ranije, ali bi se debata o njihovoj prirodi (šta znači bolje, a šta gore) trebala odvijati na pdf "Filozofija"
Institucije društva nikada nisu generator promjena, takvo bi djelovanje bilo autodestruktivno. Možemo biti veoma sretni ako nisu kočnica promjenama, i puna šake brade.
JThomas

#58 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by JThomas »

Loulou wrote:
znaš ti kako je nama na prvoj godini rekao prof. durmišević (pominje se ponegdje i u ovim člancima :D ), onako grubo, neuvijeno? "pa vi ste ti koji moraju da se bune i bore, pa neću se ja buniti, meni je dobro."

i po meni je sto posto u pravu, zašto bi promjene generisali oni kojima je dobro?
madner

#59 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by madner »

Ohpet ja :D

Konkretno, sta je akademska zajednica trebala poduzeti u ovom slucaju ako doticni nisu ni okrivljeni ni osudjeni? Konkretne prijedloge.

Slazem se sa tim profom.
oldplague

#60 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by oldplague »

madner wrote:Ohpet ja :D

Konkretno, sta je akademska zajednica trebala poduzeti u ovom slucaju ako doticni nisu ni okrivljeni ni osudjeni? Konkretne prijedloge.

Slazem se sa tim profom.
Ništa. Eventualno sprovesti internu istragu na fakultetima.
madner

#61 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by madner »

oldplague wrote:

Slazem se sa tim profom.
Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.
oldplague

#62 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by oldplague »

madner wrote:
oldplague wrote:

Slazem se sa tim profom.
Kako moze akademska zajednica provest istragu na fakultetima? Nemaju ni ovlastenja ni mandat za takvo nesto.
Htjedoh reći da su trebali javno insistirati na tome. Mada ne vidim kakve bi fajde bilo od toga. :|
Klodovik

#63 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Klodovik »

JThomas wrote:
Loulou wrote:
znaš ti kako je nama na prvoj godini rekao prof. durmišević (pominje se ponegdje i u ovim člancima :D ), onako grubo, neuvijeno? "pa vi ste ti koji moraju da se bune i bore, pa neću se ja buniti, meni je dobro."

i po meni je sto posto u pravu, zašto bi promjene generisali oni kojima je dobro?
Ovi kojima je sada loše će za 20, 30 godina govoriti kao prof. Durmišević.
staza

#64 Diskrecija!

Post by staza »

Ma, krajnje je diskutabilno šta se treba uraditi u tom slučaju.
Evidentno je da kao za mnoge druge stvari u društvu: od onih koji se druže po caffeima sa teenagerkama do gospodskih kriminalaca svi sve znaju, ali samo neka se mome ne dogodi ništa, a tuđem se može i prešutjeti samo da se javno ne izjasni.
A naravno uvijek se može iskoristiti tema i da se na internetskom forumu (bez malicioznosti u odnosu na ovu vrijednu temu) ili uz jutarnju kahvu nađe tema za razgovor.
Akademski dio je najvredniji činilac ovoga društva: što ih više sa titulama, to bolje, pogotovo zato što imamo najviše nepismenih na Balkanu (mislim da je Albanija u blagom vodstvu ispred nas, uskoro vjerovatno i Kosovo).
Naši akademski: doktori, magistri, asistenti: premalo su plaćeni, a vjerujem da raspolažu mnogo komplementarniji i specificiranijim znanjima u poređenju sa mnogim zemljama u svijetu: rat i nedavna prošlost uništili su potrebu za ekonomskom pomoći obrazovanju i nauci uopće.
I u Evropi i SAD-u dešavaju se ovakvi skandali, ali niko se ne odlučuje tako javno i žestoko blatiti svoje akademce.
A razlika između prijespomenutih profesora i nekih (mnogih) drugih ne mora i biti velika: ovo je možda rađeno u radikalnijoj formi, a spomenuti nisu bili dovoljni šarmeri da za iste činove studentice ne moraju platiti.
To najbolje pokazuje operacija Indeks u Zagrebu, gdje su se čuli isti komentari: da mnogi drugi su bili vješti da naplate i sakriju svoju naplatu.
Da ne govorimo o tome da je u Zagrebu, što će da se našalimo možda biti prisutno u Indeksu 2, otvorena latentna rasprava o tome čime se sve univerzitetski profesori još bave i gdje sve još zarađuju plate.
Što bi u narodu rekli Marx i Engels: Berimo gljive oko naše njive.
:thumbup:
JThomas

#65 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by JThomas »

Klodovik wrote:
hoće ako zaimaju :D

al fakat, gdje ste vi vidjeli da sistem ruše oni kojima je u istom kao bubregu u loju? zašto i bi? to niti je bilo, niti će ikad biti. sisteme ruše i mijenjaju žrtve, nezadovoljni, potlačeni...oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
Klodovik

#66 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Klodovik »

JThomas wrote:
Klodovik wrote:
hoće ako zaimaju :D

al fakat, gdje ste vi vidjeli da sistem ruše oni kojima je u istom kao bubregu u loju? zašto i bi? to niti je bilo, niti će ikad biti. sisteme ruše i mijenjaju žrtve, nezadovoljni, potlačeni...oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
Pa, naravno da će zaimati. Šta će drugo raditi u životu? Smijenit će se generacije.

Ovo sad ode malo sa teme, ali ako se govori o akademskoj zajednici, ne znam zašto bi taj sistem uopće trebalo u cjelosti rušiti.
Latina

#67 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Latina »

oni koji u nas šute, šute, i onda još malo šute...a u dobrom postotku čak i brane svoje tlačitelje.
Stokholmski sindrom. Tu tesko da ima spasa. ;-)
To najbolje pokazuje operacija Indeks u Zagrebu, gdje su se čuli isti komentari: da mnogi drugi su bili vješti da naplate i sakriju svoju naplatu.
Da ne govorimo o tome da je u Zagrebu, što će da se našalimo možda biti prisutno u Indeksu 2, otvorena latentna rasprava o tome čime se sve univerzitetski profesori još bave i gdje sve još zarađuju plate.
Ono sto je Operacija Index u Zagrebu postigla je :

a ) pokazala funkcionisanje pravne drzave na djelu ( sto daje sigurnost gradjanstvu )

b ) demistificirala je grupu Nedodidrljivih koji ce su u buducnosti ipak zapitati na koji nacin da zarade novce

Bez obzira na zamjerke, to je svakako pozitivna i znacajna akcija u opstedrustvenom smislu.
JThomas

#68 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by JThomas »

Klodovik wrote:
Pa, naravno da će zaimati. Šta će drugo raditi u životu? Smijenit će se generacije.

Ovo sad ode malo sa teme, ali ako se govori o akademskoj zajednici, ne znam zašto bi taj sistem uopće trebalo u cjelosti rušiti.
u ovakvom društvu, svi ne mogu nikako zaimati, a niti većina, nego jedan mali postotak :)

i nisam mislio tako, više na vladajući sistem vrijednosti i uzusa u društvu generalno.
Loulou

#69 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Loulou »

Ja sam pominjala promjene, koje mogu biti na bolje i na gore. AZ jeste insitucija društva ali, zar to znači da treba biti njegova retrogradna snaga? Zašto postoji akademija? Ako ona ne "vuče" naprijed, ko će? Ukazivati, podizati svijest, educirati? I ako članovi te iste akademije pate od sindroma "sužene slike" ("meni je dobro, što ću se buniti") kakvu oni poruku o funkciji akademije prenose? Koga oni na taj način educiraju? Zato u svom prvom postu na ovoj temi i jesam rekla da su tamo najupečatljiviji "običaji mahale". Zar AZ treba izjednačiti s mahalom?

A za to da oni jesu/mogu biti generatori društvenih promjena imamo blizak primjer (Memorandum SANU-a iz 1986.). Ali, ovo nije tema o tome.

Ja sam (vrlo) svjesna stvarnog stanja "na terenu", ali to nije razlog da ga prihvatam i prestanem smatrati da akademija treba biti sve ono što ovdje nije. Ma kako u ovom vremenu i prostoru zvučalo utopistički.
staza

#70 Ma naravno...

Post by staza »

Ono sto je Operacija Index u Zagrebu postigla je :

a ) pokazala funkcionisanje pravne drzave na djelu ( sto daje sigurnost gradjanstvu )

b ) demistificirala je grupu Nedodidrljivih koji ce su u buducnosti ipak zapitati na koji nacin da zarade novce

Bez obzira na zamjerke, to je svakako pozitivna i znacajna akcija u opstedrustvenom smislu.
Zašto ponavljati ono što je već jasno denotiraono i konotirano: izgleda da se možda nije na prvo čitanje razumjelo... što i nije za zamjeriti, jer se dešava.
shana_majka

#71 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 23/03/2009 11:56, edited 1 time in total.
Latina

#72 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Latina »

Vani je seksualno uznemiravanje na poslu jako cesto. Novine su pune clanaka o tome. Obicno ako zena odredjenom mocniku ne odgovori na zeljeni nacin ( ne pristane na seksualni odnos ), dobije otkaz. Nakon toga dosta ovih zena ulozi privatnu tuzbu zbog nelegalnog otpustanja s posla. Dosta njih dobije znacajnu odstetu. NIkad nisam cula za slucajeve seksualnog uznemiravanja studentica od strane profesora na fakultetu ( mada ne sumnjam da postoji ).

Mozda je privatna tuzba put naprijed za djevojke koje su zloupotrijebljene na ovaj nacin. A mozda je najbolje sve ovo zaboraviti. Do narednog skandala. :cry:
Abacija

#73 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Abacija »

madner wrote:
Ne moze AZ ali moze policija. Ovdje se radi o onima koji ZNAJU a sute. :x
madner

#74 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by madner »

Abacija wrote:
madner wrote:
Ne moze AZ ali moze policija. Ovdje se radi o onima koji ZNAJU a sute. :x
Ponavljam sta su trebali uraditi?

Predpostavimo da je neko izasao i popljuvao iste, a od istrage nista, sta onda?
Abacija

#75 Re: Solidarnost akademske zajednice u BiH

Post by Abacija »

madner wrote:
Ponavljam sta su trebali uraditi?

Predpostavimo da je neko izasao i popljuvao iste, a od istrage nista, sta onda?
Nama ovdje nije cilj da neko nekog popljuje po medijima nego da dadne izjavu u policiji. A policija ima mehanizme kako da drzi istragu zatvorenom za javnost.
Post Reply