Šok i nevjerica: Carla Del Ponte se nagodila s Beogradom

Kisni_dan

Post by Kisni_dan »

Da je postojala sprega Medjunarodnog suda i nepravde, vec je svima jasno!
Jasno je kao dan da je svijet Srbiji progledao kroz prste zbog Kosova.
spreca

Post by spreca »

kub lajkan wrote:Ne mozemo mi pomest' ispred svoje avlije, koliko nam oni mogu smeca navuc'...
Da to si savim u pravu
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bagavac wrote:
basta sljezove boje wrote:zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme
Upravo tako... Na faksu kod mene ima jedan momak, Benjamin, zidov... Idemo na ista predavanja, on se bavi pored toga politikom.
... a i pjeva u kulturno-umjetnickom drustvu... :D
pesak

Post by pesak »

spreca wrote:
pesak wrote:
komeba wrote: Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?
Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.

Kad bi vas takvih kao ti bilo "malo' vise nista nam nebi trebalo ali Srbija i dan danas negira sve sto vec i vrabci na grani znaju srbija se nije otkazala od svojih veliko srbskih ambicija sto je jos gora stvar zbog cega ce ispastati i sami gradani srbije.s a n u je velika rak rana srbije
Jeste. potpuno si u pravu. Rak rana su i crkva i tajne sluzbe koje sve drze. Sta da ti kazem ?Ima nas ipak normalnih ljudi jos uvek...evo ti nekoliko linkova...

http://www.zamislisrbiju.org ...naslovna strana je sjajna i postovi "Tisine"
http://www.ldpcukarica.org.yu/ -dodjite u posetu...
http://www.dbpd.org/
http://www.helsinki.org.yu/?lang=sr
i fond za humanitarno pravo Natase Kandic koji vec ne mogu neko vreme da otvorim
spreca

Post by spreca »

pesak wrote:
spreca wrote:
pesak wrote: Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.

Kad bi vas takvih kao ti bilo "malo' vise nista nam nebi trebalo ali Srbija i dan danas negira sve sto vec i vrabci na grani znaju srbija se nije otkazala od svojih veliko srbskih ambicija sto je jos gora stvar zbog cega ce ispastati i sami gradani srbije.s a n u je velika rak rana srbije
Jeste. potpuno si u pravu. Rak rana su i crkva i tajne sluzbe koje sve drze. Sta da ti kazem ?Ima nas ipak normalnih ljudi jos uvek...evo ti nekoliko linkova...

http://www.zamislisrbiju.org ...naslovna strana je sjajna i postovi "Tisine"
http://www.ldpcukarica.org.yu/ -dodjite u posetu...
http://www.dbpd.org/
http://www.helsinki.org.yu/?lang=sr
i fond za humanitarno pravo Natase Kandic koji vec ne mogu neko vreme da otvorim
Dobrih i losih ima na sve strane ipak dobrota uvijek pobjeduje
pesak

Post by pesak »

Bas je Vesna Pesic, borac za ljudska prava jos iz vremena Titovog, koje mi sad izgleda kao raj na zemlji, e, ona je pre neki dan govorila da krivica uvek mora da se prizna...na kraju...i navela primer iz "Zlocina i kazne" Dostojevskog, kad je Raskoljnikov ,ubica, ipak na specifican nacin priznao zlocin coveku koji je vodio istragu.,.nije mogao da cuti o svom strasnom zlocinu. Kad- tad.
suncokret13

Post by suncokret13 »

nema senzacija,
da su htjeli oni bi uhvatili i karadzica i mladica,vec poodavno.
nego tu i tamo radi nekog mira dignu k'o fol neku hajku...

sta se krije iza njihovog nehapsenja,pojma nema,ali sigurno nesto veliko ?
vjerovatno su nezeljeni svjedoci.

a opet zapad ima ''mehanizam i instrumente'' za nezeljene svjedoke,ali njih ne koristi ?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 17:35, edited 1 time in total.
klif

Post by klif »

Nekako bi mi bilo logičnije da je ovakva inicijativa pokrenuta od vlasti Bosne i Hercegovine.

Al' hajde, bolje iko nego niko.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 17:35, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Nancy, zar stvarno vjeruješ da možemo dobit u novom procesu? I prošli put je bilo sasvim dovoljno materijala makar za saučesništvo u genocidu. Al kad neko ne želi da vidi ne može se tu ništa.

Samo ću napomenuti da su u prethodnom postupku za nas bila dva muslimana (jedan izabran od strane BiH) i Novozelanđanin. Treći musliman bio je samo za saučesništvo u genocidu.

Ostali su bili protiv. Glasanje je bilo u stilu ko će kome ako neće svoj svome. Jedini izuzetak je čovjek sa dalekog Novog Zelanda na kojeg Rosa & Leonid nisu imali uticaja. Čak nam ga je zabio i hadžo iz "crvene" Venecuele, kojekakvi suci iz Madagaskara, Sijera Leone, Meksiko......da ne pominjem one glavne, u njih sam od početka sumnjao.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 17:34, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Ne bi bilo fer. Ovo nisu novi dokazi. Samo potvrda da su sakriveni. Ali pošto život nije fer moguće je da Hrvati dobiju podršku suda. Ne znam kako funkcioniše taj vitalni kad je u pitanju predsjedništvo. Ako je u pitanju ustavni sud možda imamo šanse.
Ja sam mislio da nemamo šanse da dobijemo. Ako su nas ubjedljivo odbili prvi put odbit će nas opet.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

Šandor wrote:Ne bi bilo fer. Ovo nisu novi dokazi. Samo potvrda da su sakriveni. Ali pošto život nije fer moguće je da Hrvati dobiju podršku suda. Ne znam kako funkcioniše taj vitalni kad je u pitanju predsjedništvo. Ako je u pitanju ustavni sud možda imamo šanse.
Ja sam mislio da nemamo šanse da dobijemo. Ako su nas ubjedljivo odbili prvi put odbit će nas opet.
Tako nekako ...
Mislim da su naši vozovi prošli ... davno ... puno sam pisala o samoj presudi i sad mi je već pomalo svejedno.
Iako nije fer, bez obzira na sve, volim vidjeti kad neko (Hrvati) odmah adekvatno reagira, nekako mi to liči na pravu državu, ono zaozbilje ... Da se ne vraćamo na naš proces i zastupnike i sav 'trud' koji su uložili i šlamperaj i površnost i potkupljivost ...
Na koncu, vjerovatno svako dobije baš ono što i zaslužuje ...
Falsh Gordon

Post by Falsh Gordon »

Trebao si ga pitati da li Palestinu smatra drzavom?!?!? Odnosno Palestince ljudima!
bagavac wrote:
basta sljezove boje wrote:zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme
Upravo tako... Na faksu kod mene ima jedan momak, Benjamin, zidov... Idemo na ista predavanja, on se bavi pored toga politikom. Kada smo se upoznali pita on mene odakle sam inace. Ja kazem njemu BiH... Kaze on meni: "BiH nije zemlja vec PR (Public Relations)... I niko je nikada nece uzmati za ozbiljno... "...
pesak

Post by pesak »

Otvoreno (+Vijesti)
HTV1 16.04.2007. 22:20

O tome je li Karla Del Ponte pomogla Srbiji da zataji neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BIH? Del Ponte prozvao i sir Geoffrey Nice bivši glavni tužitelj na suđenju Slobodnu Miloševiću. Hoće li Hrvatska ako se potvrde tvrdnje o dogovoru Del Ponte i Beograda zatražiti raspravu u UN- u. Donosimo i sadržaj dijela zatajenih dokumenata.

Voditelj: Sanja Mikleušević Pavić
Urednik: Sanja Mikleušević Pavić
jezičar

Post by jezičar »

KENJAC wrote:Zato Bosanci, odgovor za vecinu problema trebamo traziti u svojoj avliji!!
Mile Dodik bi bio nula danas, da mu 1998 godine nije Sulejman Tihic i SDA "sacuvali kozu" i rs!! O tome sam pisao dovoljno, pa da vas sad ponovo ne "zamaram"!!

A da ti isti Dodikovci nisu sacuvali kozu 92 istom tom Tihicu u Samcu!!! I tako dok oni u talu razvaljuju guzove tom ostatku Bosanskog naroda, sto je jos ostao tamo, vi naprdjujete o tome s kim je Karla u talu ,sta je reko Hag, sta je reko zamjenik sekretara za pitku vodu drzava Alabame i sta o svemu tome misli arapski svijet!
Nekad mi stvarno izgledate smijesni!
Svaka čast na komentaru. :thumbup: Odakle ova informacija? Sinoć na Novoj TV javljaju da je od HAYATA.Jebo HAYAT, svakako su nacionalisti isto k'o i četnici. Nema tačne informacije od Hayata. To je mahalska TV pravljena za MZ Toka-Džeka i ovo sigurno nije tačno. Oni znaju za deal Del Ponte i Srbije... HA,HA,HA,... :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 17:50, edited 1 time in total.
kicky

Post by kicky »

Nancy Drew wrote:Nevjerovatno kako nas se (na forumu) ne dotiče vijest koja je ovih dana cijeli region digla na noge :roll: ...
da ne govorimo o tome da je ovo apsolutni br 1 u svim medijima ex Yu i da se samo o tome govori ...
kod nas to je vijest za 21-i min Dnevnika (FTV) ... :( 8) (Što opet više govori o FTV danas nego o cijelom slučaju ...al' druga priča)
To je i mene iznenadilo. Jutarnji list je objavio informaciju oko 20:30 u subotuna svojom internet portau, a ja sam je u roku saqt vremena objavio na forumu. Ljudi su ragirali ko da je to lanjski snijeg... Meni je ova vijetsb ako je istinita šokantna, i što je važno potkopava moja stajališta o Haškom sudu koja sam dosad imao
prleitihi

Post by prleitihi »

Strašna Carla je u problemima. Doduše, kada se malo uputite o čemu se radi, pedeset posto optužbi na njen račun otprve otpadne, a kada još malo pročeprkate, otpadne još barem trideset, ako ne i četrdeset, posto. Jedva, dakle, da išta ostaje.

Pa ipak "željezna" gospođa je uzdrmana, najviše činjenicom da joj kritike prvi put dolaze od istaknutog člana vlastitog tužiteljskog tima, istina poodavno bivšeg, a ne, kao dosad, iz usijanih "patriotskih" krugova. Ovi su samo radosno pljesnuli rukama i uključili se kada je tužitelj u procesu Slobodanu Miloševiću, Geiffrey Nice, optužio bivšu šeficu, jer sada, kao, ispada da se obistinilo što su oni otpočetka govorili. Moš mislit.

Ali, dobro, uzmimo da se Nice ne obračunava s Del Ponte, kako izgleda, zbog privatnih razmirica iz prošlosti, nego da njegovo pismo zbilja odražava ono što su i spomenuti krugovi godinama tvrdili (da je Haag, navodno, prosrpski). Da li ovi u tom slučaju pristaju da se na njih odnosi i postotak istinosti u Niceovom pismu, koji je, upozoravamo ih, poražavajuće nizak?

Jer, to pismo promašilo je u onom osnovnom i najbitnijem. Pokazalo se, naime, da zatamnjivanje dijelova dokumenata dobivenih iz Beograda nije nimalo utjecalo na presudu Međunarodnog suda pravde o srpskom genocidu u BiH, jer on te dokumente nije ni zatražio. A još je manje utjecalo na suđenje Miloševiću, jer sam Nice priznaje da se njima u nezatamnjenoj verziji koristio.

Lijepo, i što je onda od Niceovih optužbi uopće ostalo. Pa, očito, jedva išta, ali razmotrimo i taj miligramski ostatak, jer on ipak nije bez neke Del Pontine krivice. Što je, dakle, ostalo? To što se u saopćenju glavne haaške tužiteljice niječe da je bilo ikakvog njenog dogovora s Beogradom, što je, blago rečeno, neuvjerljivo.

Pa, ne bi se valjda u Beogradu na svoju ruku osmjelili slati u Haag stenograme prepune kao ugalj crnih florova?! Uostalom, iz samog Beograda neizravno je potvrđeno postojanje dogovora (uz opasku da se on odnosio samo na neobjavljivanje dokumenata u javnosti), pa čak je to učinila i sama Del Ponte (prebacujući, međutim, odgovornost za to s tužiteljstva na Tribunal).

Eto, tu je ta kora od banane na koju je stala glavna haaška tužiteljica. Bilo bi puno pametnije da je Del Ponte rekla da ovakve nagodbe anglosaksonsko pravosuđe obilato dopušta i, još važnije, da se ovim, što nitko ne spominje, htjelo pomoći srbijanskoj vladi čiji je predsjednik Zoran Đinđić samo nekoliko tjedana prije brutalno ustrijeljen.

E da, bilo bi još zanimljivo čuti je li i Hrvatskoj napravljen neki ovakav ustupak, preciznije još neki osim odustajanja od progona Mirka Norca i njegovog prebacivanja u nadležnost hrvatskih sudova. Ovako, tužiteljica se sama zakoprcala u mreži poluistina i premda je za gušu hvataju i neki koji sto puta više lažu, sada se mora sama i vaditi.

Žao nam je jedino što su ovi drugi i općenito sto puta gori od nje, i svakako želimo više sreće njoj nego njima. Ali, to se ionako podrazumijeva.

Marinko ČULIĆ
marijindvorac

Post by marijindvorac »

prleitihi wrote: E da, bilo bi još zanimljivo čuti je li i Hrvatskoj napravljen neki ovakav ustupak, preciznije još neki osim odustajanja od progona Mirka Norca i njegovog prebacivanja u nadležnost hrvatskih sudova. Ovako, tužiteljica se sama zakoprcala u mreži poluistina i premda je za gušu hvataju i neki koji sto puta više lažu, sada se mora sama i vaditi.
Hrvatska ima potvrdjen dogovor sa Hagom da sve ono sto je od "nacionalnog interesa" moze biti zatamnjeno.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

pesak wrote:...Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.
Sve to lijepo zvuci ali je vise buckuris.

Ganjati pravdu je (dokazano) nemoguce jer nikakav politicki sud ne bi donio drugaciju odluku. Ako je Karla stvarno petljala u Beogradu onda je trebala dobiti bar jednog od gornjih kurajbera ali nije pa je ta kao nagodba samo dimna zavjesa za publiku. Dalje, poznato je da se nacije tesko izvinjavaju a dobar primjer su japanci vizavi koreje i Kine. A da li "postoji pravda" i sta to stvarno znaci to samo isticu advokati dok pregovaraju koliko ce masla pokupiti.
pesak

Post by pesak »

marijindvorac wrote:
pesak wrote:...Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.
Sve to lijepo zvuci ali je vise buckuris.

Ganjati pravdu je (dokazano) nemoguce jer nikakav politicki sud ne bi donio drugaciju odluku. Ako je Karla stvarno petljala u Beogradu onda je trebala dobiti bar jednog od gornjih kurajbera ali nije pa je ta kao nagodba samo dimna zavjesa za publiku. Dalje, poznato je da se nacije tesko izvinjavaju a dobar primjer su japanci vizavi koreje i Kine. A da li "postoji pravda" i sta to stvarno znaci to samo isticu advokati dok pregovaraju koliko ce masla pokupiti.
I sta onda treba raditi po tebi ?
Post Reply