smrtna kazna za i protiv

Locked
CondoR

#376 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by CondoR »

Protiv smrtne kazne iz više razloga.

Smrtna kazna po težini kazne se ne može mjeriti sa kaznom dugotrajnog zatvora, jer je kazna
dugotrajnog zatvora znatno teža.

Niko nema pravo oduzeti život drugom. Demokratska društva se pravom bore protiv neprava.
Ukoliko bi oduzimali drugom život izjednačavate se sa zločincem.

EKLJP, sastavni dio našeg Ustava zabranjuje smrtnu kaznu.

Kroz historiju je bilo oo 150 načina izvršenja smrtne kazne. Najteži su prženje na ražnju 24 sata, i bacanja
u vrelo ulje. Francuskom revolucijom i donošenjem prvih krivičnih zakona počinje borba prvo protiv nehumoanosti u izvršenju smrtne kazne i njenoj zloupotrebi pa danas do ukidanja smrtne kazne.

Većina razloga protiv je već i iznesena na ovoj temi .
kemtrejls

#377 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by kemtrejls »

Ma kakva demokratija za gadove koji zaslužuju najgoru patnji prilikom smaknuća.
Za mnoge je električna stolica isuviše humana!
Šerijat ima dobre principe,ukradeš-odsiječe ti se ruka kojom si ukrao...!
Bez takvih zakona nema uvođenja reda.
Kakva demokratija kod nas,nama bez batine nema ništa.
JouRneyMan

#378 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by JouRneyMan »

Uvjek sam bio i bit cu protiv smrtne kazne,smatram da da to zlocinca samo oslobadja muka i patnji. :wink:
skorpija1S

#379 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by skorpija1S »

Za,svima koji su zasluzili,pa bi bilo manje i kriminala i ubistava nevinih ......
JouRneyMan

#380 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by JouRneyMan »

Nezrelo razmisljanje!!!!!!!!!!!!
sule_krug

#381 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by sule_krug »

cini mi se da neki forumasi gledaju previse filmove
neko rece kao neko opljacka milione i nakon 4 god zatvora izadje i zivi ko hadjija de nam majketi reci ko je to napravio takvo nesto i da zivi tako, to se moze vidjeti samo u filmovima.
a sto se tice sada smrtne kazne
da li znate koliko se nevinih ljudi osudi na smrtnu kaznu?
i sta da ste vi na njegovom mjestu
da li bi i tada bili za
a koliko ja znam ovo je 21 stoljece a razmisljamo ko da je 12 stoljece
stvarno ne kontam sta je s ovim ljudima koji su ZA
iako njima niko nista nije skrivio ili takvo nesto napravio oni su za ubijanje kriminalaca
ubijanje pa dokle vise da se ubijamo bez obzira sto su napravili nesto ipak su ljudi isti kao i svi ostali
a takvih ima pametnih bolesnih itd
te ljude treba lijeciti a ne ubijati
dozivotna kazna zar to nije dovoljno
s tim bi dobili jos bolesnije drustvo , ne zdravije nego bolesnije
mi se trebamo okrenuti necem pozitivnom a ne negativnom
ljudi pa sta je svama dokle vise zelje za ubijanjem zasto biti kao oni (ubice itd) zasto?
paratrooper

#382 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by paratrooper »

sule_krug wrote:stvarno ne kontam sta je s ovim ljudima koji su ZA
iako njima niko nista nije skrivio ili takvo nesto napravio oni su za ubijanje kriminalaca
ja recimo nisam protiv smrtne kazne 8-)

kako mislis da su ubice ljudi kao svi ostali ? jesu pojavom mozda ...

moje misljenje; da svaki covjek i zena trebaju dobiti priliku i pomoc i sve sto je moguce da budu zadovoljni i dobri ljudi, ako tu priliku ne prihvate i izaberu put nasilja , onda drustvo treba da izabere put odmazde.
ubijanje pa dokle vise da se ubijamo bez obzira sto su napravili nesto ipak su ljudi isti kao i svi ostali
a takvih ima pametnih bolesnih itd
stipu se demagogije prijatelju, svijet u kojem zivis nije raj nit je zamisljen da se u njega transformira.
Arminovski

#383 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Arminovski »

alen_zenica wrote:Za one koji su protiv.
Znači da npr. neki monstrum koji je u srebrenici ubio 100 ljudi i koji se poslije gordo kaje i dobije 5 godina zatvora zaslužuje da živi.
Ma dajte !!!!
Stvarno ste odlutali pustite vi evropske principe .
Oni nemaju Karadžića I Mladića i još desetine njima sličnih.
Ovo je pokvareno društvo i nema šansi da vi možete ovdje da provodite tzv evropske principe kad mi nismo još sazreli za takve stvari.
Otiđite u Potočare i sve će vam biti jasno.
A vi tamo što cvilite za ljudska prava gledajte da se što udobnije smjestite u vaše dijasporske fotelje i da komentarišete stvari koje su vas uglavnom zaobišle.
.
I za monstrume postoje adekvatne kazne. Nisi nikoga pitao niti je ko rekao da je pet godina adekvatna kazna. Ja mislim da je dozivotni zatvor najgora kazna a smrt je samo lagan izlaz.
tranquil

#384 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by tranquil »

Protiv, bez izuzetka.

Država ne smije uzimati život. Kada pričamo o monstrumima koji možda zaista ne zaslužuju da žive, pretpostavljamo da bi pravedna država osuđivala njih a oslobađala pravedne. Nažalost, tako idealna država ne postoji. Država je aparat, ljudska kreacija, i prema tome podložna zloupotrebi od strane ljudi. A onda, kada se neko dohvati vlasti da može slati ljude u smrt - legalno - tada mogu nastati gadni problemi.

Doživotna kazna je sasvim u redu. Možda neko i nije zaslužio da živi, ali rizik uvođenja smrtne kazne je prevelik.
boca junior

#385 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by boca junior »

samo dogmatski indoktrinisana budala moze da bude - protiv smrtne kazne.

mnogi zasluzuju da budu ubijeni i to vise puta.

dozivotna kazna je glupost. zasto posteni ljudi treba da poreznim sredstvima izdrzavaju zatvorenike kojima je za dzaba obezbjedjen smjestaj i hrana? jeftinije ispaliti mu metak u celo.
tranquil

#386 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by tranquil »

boca junior wrote:samo dogmatski indoktrinisana budala moze da bude - protiv smrtne kazne.

dozivotna kazna je glupost. zasto posteni ljudi treba da poreznim sredstvima izdrzavaju zatvorenike kojima je za dzaba obezbjedjen smjestaj i hrana? jeftinije ispaliti mu metak u celo.
hvala na ovom ničim izazvanim "dogmatski indoktrinisana budala".

Jasno je da mnogi zaslužuju da budu ubijeni, ali ne smije se rizikovati i dopustiti državi da ona odlučuje ko živi a ko umire. Država nije uvijek pravedna i sve dok postoji smrtna kazna, ako se desi da neko "iznutra" zloupotrebi sistem - lete glave, a to je u ovom svijetu moguće. Eto, samo zato što imam drugo mišljenje nazvan sam "dogmatski indoktrinisanom budalom", a sada zamislite da se ovdje ponovo uvede smrtna kazna. Kotrljale bi se glave....
boca junior

#387 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by boca junior »

tranquil wrote:
boca junior wrote:samo dogmatski indoktrinisana budala moze da bude - protiv smrtne kazne.

Jasno je da mnogi zaslužuju da budu ubijeni, ali ne smije se rizikovati i dopustiti državi da ona odlučuje ko živi a ko umire. Država nije uvijek pravedna i sve dok postoji smrtna kazna, ako se desi da neko "iznutra" zloupotrebi sistem - lete glave, a to je u ovom svijetu moguće. Eto, samo zato što imam drugo mišljenje nazvan sam "dogmatski indoktrinisanom budalom", a sada zamislite da se ovdje ponovo uvede smrtna kazna. Kotrljale bi se glave....
ni sam ni citao tvoj post. pisao sam generalno.

drzava nije nikad u pravu. ja sam za anarhiju ali to je utopija. mozemo se jedino pouzdati u ispravnost sudskog postupka. ali kada je zlocin dokazan beyond reasonable doubt onda je dokazan beyond resonable doubt.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#388 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Slažem se,

samo nekom je smrt preblaga - takve treba zazidat i ubacivat im frtalj bajatog hljeba dnevno do kraja života.
milivoje

#389 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by milivoje »

''Oko za oko-zub za zub''
:-D
mofo33

#390 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by mofo33 »

ZA
veliki zlocinci su neizlijecivi, spasa im nema.
bolje da ih djavo nosi nego da drustvo financira bijedni zivot im po zatvorima i bolnicama.
( zlo mi od preseravanja u stilu "nema drustvo pravo ubiti"...a odakle to zlocincima pravo uzimati zivote?)
Last edited by mofo33 on 27/04/2008 16:39, edited 1 time in total.
_cezar_

#391 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by _cezar_ »

ja sam za.

neki vidim se pitaju odakle drzavi pravo da ubije bilo koga, jer je pravo na zivot jedno od osnovnih ljudskih prava.
ali i pravo na slobodu spada tu. i pravo na i imovinu. onda odakle drzavi pravo da nekog zatvori, ili da naplacuje kaznu.

pravo joj daje onaj drustveni ugovor izmedju nje i gradjana (valjda vas vecina zna sta je).
Pasiflora

#392 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Pasiflora »

Posto smo uglavnom iznjeli svoja misljenja, molim sve one poji su PROTIV smrtne kazne da iznesu svoje misljenje kako bi trebalo kazniti onog Austrijanca koji je svoju kcer drzao u podrumu 24 godine, silovao i napravio 7 djece.
chuchumbamayumbe

#393 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by chuchumbamayumbe »

Dozivotni zatvor, po mogucnosti totalna izolacija.
atko

#394 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by atko »

sitno wrote:Posto smo uglavnom iznjeli svoja misljenja, molim sve one poji su PROTIV smrtne kazne da iznesu svoje misljenje kako bi trebalo kazniti onog Austrijanca koji je svoju kcer drzao u podrumu 24 godine, silovao i napravio 7 djece.
Pregaziti valjkom u podne na najprometnijem trgu pri brzini valjka od 1cm po minuti ;) (inace, ja nisam PROTIV, ja sam za ZA ;))
kemtrejls

#395 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by kemtrejls »

sitno wrote:Posto smo uglavnom iznjeli svoja misljenja, molim sve one poji su PROTIV smrtne kazne da iznesu svoje misljenje kako bi trebalo kazniti onog Austrijanca koji je svoju kcer drzao u podrumu 24 godine, silovao i napravio 7 djece.
Hraniti ga svaki dan sa po par kapi solne kiseline,također mu kapati na par mjesta na koži,a na rane stavljati tuzlansku sol.
Kombinovanim kliještima mu čupati nokte i nebi bilo loše kad se skupi društvo da on posluži kao pepeljara. :x
Ali,dragi moji,sve to bi trebalo da se odvija uz nadzor liječnika,da gad nebi slučajno umro jer to bi bila nagrada za njega!
paratrooper

#396 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by paratrooper »

c'mon ljudi, kakvo mucenje, mislim nisam protiv smrtne kazne , ali jesam protiv mucenja bilo koga, pragmaticno je rijesiti se problema a ne vuc ih i umnozavat narednih 20 -30 godina.
zrikavac48

#397 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by zrikavac48 »

tranquil wrote:

Bezbeli neistomisljenika.
Frane-x

#398 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Frane-x »

U RS ima smrtna kazna.
mofo33

#399 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by mofo33 »

Frane-x wrote:U RS ima smrtna kazna.
slabo je koriste... :mrgreen:
beki.n

#400 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by beki.n »

evo ja cu to onako ukratko. moj stav je da smrtna kazna treba biti legalna oblik kazne. Medutim, takva kazna bi se trebala izvrsiti u striktno definisanim okolnostima. Npr,
1. da ne postoji sumnja u odgovornost pocinioca zlocina
2. da je pocinjeni zlocin uzrokovao smrt zrtve
3. da izvrsenje smrtne kazne bude izvrseno na zlocinu na nacin koji je najbrziji isto humaniji itd.
Vjerovatno moglo bi bit jos kakvih uslova al et dosta je.

Moji argumenti za smrtnu kaznu su sljedeci:

1. ljudi su spremni do pocine tako gnusne zlocine da ne postoji druga kazna koja bi mogla biti odgovarajuca. Mislim svako od nas moze se sjetit nekih stravicnih primjera sto kod nas tokom 1992-1995, sto negdje drugo u svijetu.
2. smrtna kazna je effektivno sredstvo za sprecavanje zlocina (deterrent). znajuci da pocinioc izlase se mogucoj sopstvenoj smrti sa cinjenjem zlocina zasigurno mijena percepciju i njegovo ponasanje. iskreno mislim da su nase kazne preblage za ubistvo. kao rezultat, vec mozemo cut medu masama stvari poput "odlezat cu te" (ko fol par godina u cuzi nije neki belaj).
3. Ne postojanje smrtne kazne je totalno ne profitabilno.
za sve osudene moras obezbijedit zatvorski smjestaj. ti ljudi postaju socijalana odgovornost na teretu drzave. sredstva se izdvajaju od poreza. kao rezultat imas sljedecu situaciju. da porodica zrtve sa placanjem poreza izdrzava ubicu zrtve. pa zar to nije smijesno. Zar ne bi bilo bolje ulozit u korisnije stvari.
Eto toliko od mene
Locked