Smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Prozor

#26 Re: Smrt

Post by Prozor »

malo su jake ove slike sto trebaju da predstave viziju o Dzehennemu, mozda nisu za mladju raju(djecu) koja redovno koristi youtube, ali ostrascujuci efekat ima, ako si vjernik...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Smrt

Post by dr.gog »

Shvatanje Stvoritelja kao mučitelja,shvatanje Njegove milosti uporedo sa predstavom o vječnoj vatri i mukama--Ne prihvatam, ja lično ,jer sam uvjeren da je milost daleko veća nego što je mi pojmimo.
I gdje je logika beskrajne patnje??.

Strašno me to sve podsjeća na katolički srednjovjekovni misticizam,izmišljotinu o Čistilištu i Limbu(nigdje više nego tu nije došla do izražaja licemjernost ljudske mašte koja Božju kaznu slika kroz svoje predstave i želje :oops: ).I postaje onda ,također licemjerno,kad se ljudi naslušaju ovakvih stvari,govoriti im o Božjoj dobroti..
Tu se sjetim nebulozne horror knjižice pod nazivom Evanđelje po Barnabi,koju su vjeroučitelji Bošnjačke gimnazije ispredavali i kopirali,kao autentični -pravi odslik kršćanske poruke.Mislim da bi John Carpenter morao pozvati Quentina Tarantina,uz Kustinu suradnju,da bi iole vjerno dočarali takav idiotizam i mesarsko-genocidno oslikavanje Božjeg karaktera.
Užas.I manipulacija par exellance.

I zar od smrti i nestanka ima nešto više kao opcija kraja?.Po meni je daleko razumnije,uz ono što naučih,da postoji puki nestanak-ništavilo i naspram njega vječni život u dimenziji nama zasad nepojmljivoj.Kakvi lonci vrelog ulja,kakvi plamenovi koji se ne gase,kakvi bolovi...Gdje je tu osnovna odlika Onoga u kojeg vjerujete kao i ja,gdje je ljubav i blagost i nepojmljiva mudrost?.U tim jeftinim hororima je definitivno nema.
Maja_XXX

#28 Re: Smrt

Post by Maja_XXX »

Mene je tako strah smrti...Pogotovo navece kad legnem u krevet,obuzmu me takve pesimisticne misli...I onda vidim kako su srecni oni vjernici koj zaista i doslovno vjeruju u pakao i raj (znam po mojoj baki)..Meni je sve to nekako naivno i nikad se necu moci pomiriti s tim i zadovoljiti tim objasnjenjima...Ima li slicnih pacijenata?? :D
sofist

#29 Re: Smrt

Post by sofist »

Sta te ima biti strah smrti ako ne vjerujes u zagrobni zivot? Po ateistima umres i gotovo.
Maja_XXX

#30 Re: Smrt

Post by Maja_XXX »

Ne, nisi me razumio..Nisam ateista, vjerujem u Boga ali ne u smislu da shvacam to sve doslovno kao 90% vjernika koji zamisljaju Boga kao nekog starog, sijedog muskarca koji nadgleda svaki nas pokret i koji ce u skladu s tim da nas posalje ili u raj gdje tece med i mlijeko ili u "dzehenemske vatre"...
NIN

#31 Re: Smrt

Post by NIN »

dr.gog wrote:Tu se sjetim nebulozne horror knjižice pod nazivom Evanđelje po Barnabi,koju su vjeroučitelji Bošnjačke gimnazije ispredavali i kopirali,kao autentični -pravi odslik kršćanske poruke.
.............................A sto se tice teme, mogu jedino reci da je, po meni, sasvim bezrazlozno i neutemeljeno se bojati smrti! Ja se, evo, uopste ne bojim smrti! A zasto bih? Da vam pravo kazem, vise me jeza hvata na zivot u bolesnom drustvu, drustvu kakvo je nase! Onoga cega se stvarno bojim je, mozda, bolest i patnja, da budem iskren. Smrti nikako! Evo sta kaze Epikur, jos prije 2,300 godina:

"...death is nothing to us. For all good and evil consists in sensation, but death is deprivation of sensation. And therefore a right understanding that death is nothing to us makes the mortality of life enjoyable, not because it adds to it an infinite span of time, but because it takes away the craving for immortality. For there is nothing terrible in life for the man who has truly comprehended that there is nothing terrible in not living. [Death] does not then concern either the living or the dead, since for the former it is not, and the latter are no more."

:)
sofist

#32 Re: Smrt

Post by sofist »

Maja_XXX wrote:Ne, nisi me razumio..Nisam ateista, vjerujem u Boga ali ne u smislu da shvacam to sve doslovno kao 90% vjernika koji zamisljaju Boga kao nekog starog, sijedog muskarca koji nadgleda svaki nas pokret i koji ce u skladu s tim da nas posalje ili u raj gdje tece med i mlijeko ili u "dzehenemske vatre"...
S bradom ili bez? :D

Ma svakog normalnog je strah. Nekoga od samog tog momenta a nekoga od onog sto dolazi kasnije. Ako uopste ista dolazi. :-D
RIZVA

#33 Re: Smrt

Post by RIZVA »

svaka ljudska dusa ce osjetiti smrt
Prozor

#34 Re: Smrt

Post by Prozor »

dr.gog wrote:Shvatanje Stvoritelja kao mučitelja,shvatanje Njegove milosti uporedo sa predstavom o vječnoj vatri i mukama--Ne prihvatam, ja lično ,jer sam uvjeren da je milost daleko veća nego što je mi pojmimo.

Strašno me to sve podsjeća na katolički srednjovjekovni misticizam,izmišljotinu o Čistilištu i Limbu(nigdje više nego tu nije došla do izražaja licemjernost ljudske mašte koja Božju kaznu slika kroz svoje predstave i želje :oops: ).I postaje onda ,također licemjerno,kad se ljudi naslušaju ovakvih stvari,govoriti im o Božjoj dobroti..
Tu se sjetim nebulozne horror knjižice pod nazivom Evanđelje po Barnabi,koju su vjeroučitelji Bošnjačke gimnazije ispredavali i kopirali,kao autentični -pravi odslik kršćanske poruke.Mislim da bi John Carpenter morao pozvati Quentina Tarantina,uz Kustinu suradnju,da bi iole vjerno dočarali takav idiotizam i mesarsko-genocidno oslikavanje Božjeg karaktera.

I zar od smrti i nestanka ima nešto više kao opcija kraja?.Po meni je daleko razumnije,uz ono što naučih,da postoji puki nestanak-ništavilo i naspram njega vječni život u dimenziji nama zasad nepojmljivoj.Kakvi lonci vrelog ulja,kakvi plamenovi koji se ne gase,kakvi bolovi...Gdje je tu osnovna odlika Onoga u kojeg vjerujete kao i ja,gdje je ljubav i blagost i nepojmljiva mudrost?.U tim jeftinim hororima je definitivno nema.
Pa dobro dr. gog, sta ti, mislis o Dzehennemu, Paklu?
sapati srca

#35 Re: Smrt

Post by sapati srca »

dr.gog wrote:Shvatanje Stvoritelja kao mučitelja,shvatanje Njegove milosti uporedo sa predstavom o vječnoj vatri i mukama--Ne prihvatam, ja lično ,jer sam uvjeren da je milost daleko veća nego što je mi pojmimo.

Cesto se zaboravlja vrijeme nastanka Objave...Vrijeme koje je u svemu drukcije od naseg...Da ne nabrajam sve razlicitosti...Oblik drustva, zakoni, nacin zivljenja koji su formirali kolektivnu svijest...Barnabino Evanđelje za mnoge je vjerodostojnije ne iz razloga koje navodis nego sto je ljudima razmnije,blize i logicnije vjerovati nekom ko je bio svjedok necega...Osim ako se iscitava i tumaci na nacin da se kod slusalaca formira svijest o superiornosti svoje i laznosti druge vjere...Naravno, ne smatram je slikom krscanske poruke, i vec vise puta sam naglasio da se smisao svake Objave ne stice uvidom u fragmente, ili odgovarajuce zeljene njene dijelove, vec kopletnim uvidom u univerzalnost poruke koju svaka nosi...Metafore, alegorije, simbolika je forma kojom su pisane Objave, shodno vremenu u kojem su nastale i u kojem su pisane i ako se doslovno tumace (gorice, bice mucen onja koji ne vjeruje, u vatru ce biti bacan...itd...) veoma lahko im je pripisati negativne konotacije...I vjerujem da sve ovo znas i da si bio bezbroj puta svjedok manipulacijom bilo kojih fragmeneta Objava (Talmud, Biblija, Kur'an...) u cilju promovisanja svoje vjere kao ispravne, a druge kao lazne...Stanje duha je ono sto moze biti patnja ili ushit, jer ne odlazi nam tijelo nakon smrti tamo gdje idemo, vec dusa koja je esencijalna...I zivot ovdje moze biti neprolazna patnja, (koliko ljudi pati duhom iznutra), koliko ljudi zivi džehennem ili pakao u svakom danu...Koliko ljudi se ubija jer je nezadovoljno ne materijalnim statusom vec onim sto osjeca...stanjem duha...
Kad bi svako od nas bio suden za svaku grijesnu misao koju je za zivota pomislio, ili djelo koje je pocinio ne bi bilo nijednog da ne bi bio kaznjen...On nas u svakoj Objavi upucuje na Put Ljubavi i Dobrocinstva, na staze razumijevanja razlicitosti, saosjecanja sa slabijim, siromasnijim, nemocnijim...na cinjenje dobra i prastanje...Mi svojoj djeci zelimo najbolje, onako kako znamo i umijemo pricom, savjetom, nagradom i kaznom pokusavamo da ih cuvamo od djela koja drugima i njima nanose patnju i bol...Pokusavamo da ih usmjerimo da cine dobro, da poimaju i razlikuju dobra od losih djela...Zar nismo i mi Bozija djeca...S kojom razgovara putem Poslanika, putem Objava, zar ne razgovara s nama kroz beskraj onoga sto je stvorio za nas...
Milost Boga je nemjerljiva, neshvatljiva po nasim etalonima, nedohvatljiva nasom percepcijom, nerazumljiva nasim poimanjem onog sto nazivamo pravda...nedodirljiva u nasim besmislenim minornim pokusajima da je oslikamo projekcijma nezovoljstva vlastitog stanja nutrine.....
Benighted

#36 Re: Smrt

Post by Benighted »

sapati srca wrote:Kad bi svako od nas bio suden za svaku grijesnu misao koju je za zivota pomislio, ili djelo koje je pocinio ne bi bilo nijednog da ne bi bio kaznjen..
Bog stvorio sve,bog stvorio covjeka.Jedina svrha egzistencije covjeka je obozavanje boga.Bog ce onda unistiti sve.Bog ce izvesti svakog covjeka ponasob i ispitivati za svaku gresnu misao i djelo.Bog ce kazniti covjeka.
Po nekoj mojoj logici ovako vidjenje je blasfemija.
Interesantno je to utjelovljavanje covjekovih zelja u bogu.
sapati srca

#37 Re: Smrt

Post by sapati srca »

Benighted wrote:
sapati srca wrote:Kad bi svako od nas bio suden za svaku grijesnu misao koju je za zivota pomislio, ili djelo koje je pocinio ne bi bilo nijednog da ne bi bio kaznjen..
Bog stvorio sve,bog stvorio covjeka.Jedina svrha egzistencije covjeka je obozavanje boga.Bog ce onda unistiti sve.Bog ce izvesti svakog covjeka ponasob i ispitivati za svaku gresnu misao i djelo.Bog ce kazniti covjeka.

Covjek je stvorio boga.Jedina svrha egzistencije boga je opravdavanje covjekovih zelja.Covjek bi zelio izvesti svakog covjeka ponasob i ispitivati za svaku gresnu misao i djelo.Covjek bi zelio kazniti covjeka.

Koja je od ove dvije verzije bliza istini?
Nijedna meni...jer si u svakoj dodao ono sto ja ne mislim...vec ono sto ti mislis...
Prenebregnuo si u mom postu recenicu koja kazuje o nacinu pisanja Objave (metafore, simbolika, alegorija)...Na zidu pise ljudi su zlo Osjecas li se zlim kad si to procitao, ili razumijevas da je to neko kao metaoforu napiso...I u nasem drustvu postoji zakon koji kaze da je zabranjeno krasti, varati, ubijati, pa to ljudi ipak cine...I mi ih kaznjavamo zar ne? Ispitujemo ih i sudimo im...Zasto?
Benighted

#38 Re: Smrt

Post by Benighted »

i ja na edit da izbjegnem endlles raspravu,a ono uhvatilo, sjoooj... :D mea culpa.
sapati srca

#39 Re: Smrt

Post by sapati srca »

Benighted wrote:i ja na edit da izbjegnem endlles raspravu,a ono uhvatilo, sjoooj... :D mea culpa.
Ista stvar... :D prenebregni odgovor...tema je dobra i bez rasprave :-D
Benighted

#40 Re: Smrt

Post by Benighted »

sapati srca wrote:I u nasem drustvu postoji zakon koji kaze da je zabranjeno krasti, varati, ubijati, pa to ljudi ipak cine...I mi ih kaznjavamo zar ne? Ispitujemo ih i sudimo im...Zasto?
Ne mozes poredit ljudski i "boziji" sud , mi odredjujemo zakone da koliko mozemo uvedemo red u prakticnom zivotu,ispitujemo samo one koje su pocinili djela za koje su unaprijed propisane kazne i sudimo im da ih ili bar na tren odstranimo iz drustva ili resocijaliziramo,kazne imaju tendeciju humanizacije... spot the diference...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#41 Re: Smrt

Post by Latina »

NIN wrote:@Latinice poradi na logici!
Moja logika je besprijekorna, a zaista ( zbog nacina na koji diskutujes s drugima ) nisi vrijedan daljeg osvrta.

sapati srca wrote: se smisao svake Objave ne stice uvidom u fragmente, ili odgovarajuce zeljene njene dijelove, vec kopletnim uvidom u univerzalnost poruke koju svaka nosi...
Naravno, i stvar je u tome sto osoba koja ne uspije dokuciti univerzalnost i ljepotu te poruke - gubi na individualnom planu, a istovremeno ni jednog trenutka ne osiromasuje poruku koju smo dobili.
Stanje duha je ono sto moze biti patnja ili ushit, jer ne odlazi nam tijelo nakon smrti tamo gdje idemo, vec dusa koja je esencijalna...I zivot ovdje moze biti neprolazna patnja, (koliko ljudi pati duhom iznutra), koliko ljudi zivi džehennem ili pakao u svakom danu...Koliko ljudi se ubija jer je nezadovoljno ne materijalnim statusom vec onim sto osjeca...stanjem duha...
Svakodnevno vidimo tracak Dzenneta ( iliti Raja ) u prirodi, literaturi, muzici, poeziji i svakodnevno mozemo vidjeti bolnost Dzehennema ( iliti Pakla ) oslikanu kroz ljudska djela. Pa Raj i Pakao su na Zemlji, i sasvim povrsno je pricati o Bozijoj kazni nakon smrti, kad su nam vec ocigledni. Mi cemo samo vidjeti ono sto vec poznajemo.
Milost Boga je nemjerljiva, neshvatljiva po nasim etalonima, nedohvatljiva nasom percepcijom, nerazumljiva nasim poimanjem onog sto nazivamo pravda...nedodirljiva u nasim besmislenim minornim pokusajima da je oslikamo projekcijma nezovoljstva vlastitog stanja nutrine.....

A covjek koji ne moze ni dvije minute bez kisika, ni dva dana bez vode, ni jednu ili dvije sedmice bez hrane, i dalje se prsi i prkosi. Sebi.
Last edited by Latina on 20/06/2008 09:32, edited 1 time in total.
sapati srca

#42 Re: Smrt

Post by sapati srca »

Benighted wrote:
sapati srca wrote:I u nasem drustvu postoji zakon koji kaze da je zabranjeno krasti, varati, ubijati, pa to ljudi ipak cine...I mi ih kaznjavamo zar ne? Ispitujemo ih i sudimo im...Zasto?
Ne mozes poredit ljudski i "boziji" sud , mi odredjujemo zakone da koliko mozemo uvedemo red u prakticnom zivotu,ispitujemo samo one koje su pocinili unaprijed propisane kazne i sudimo im da ih ili bar na tren odstranimo iz drustva ili resocijaliziramo,kazne imaju tendeciju humanizacije... spot the diference...
I ne poredim ga...Niti to iko moze...Vrati se na kontekst napisanog...Objave proklamuju red, da se ne bi cinilo zlo i pravio nered na Zemlji...Zar te Bog u Objavi ne socijalizuje :-D Pa kad se oglusis imas stanje džehennema i ovdje :-D I kad nekoga kaznom socijalizujes sa tendencijom humanizacije sta postignes? Da kasnije zivi da ne krede, ubija, vara :-D Zar to i Bog ne trazi od nas u svim Objavama...Zar ne cinis kroz primjer koji si naveo ono sto On Objavom ti kazuje? Nisi u koliziji sa objavljenim...
KotromanichII

#43 Re: Smrt

Post by KotromanichII »

Shvatanje Stvoritelja kao mučitelja,shvatanje Njegove milosti uporedo sa predstavom o vječnoj vatri i mukama--Ne prihvatam, ja lično ,jer sam uvjeren da je milost daleko veća nego što je mi pojmimo.
Allah je milostiv a i strogo kaznjava, kad nebi bilo njegove kazne na sto bi to licilo onda, jednostavno neki ljudi zasluzuju kaznu da ih cak i kosti bole a kamoli meso. Zamisliti samo sta neko radi u ratu, neki silovatelj, koljac, ubica i sta sve ne, zamisli koliko je nasilnika trglo dijete iz majcini ruku i otikunlo mu glavu, pa zar ovakvi ne zasluzuju kaznu, de molim te, dodji te sebi,budite realni

Allah kaze u kuranu:

43. Tebi se neće reči ništa što već nije rečeno poslanicima prije tebe. Gospodar tvoj zaista prašta, a i bolno kažnjava.

puka pravednost

Ne, nisi me razumio..Nisam ateista, vjerujem u Boga ali ne u smislu da shvacam to sve doslovno kao 90% vjernika koji zamisljaju Boga kao nekog starog, sijedog muskarca koji nadgleda svaki nas pokret i koji ce u skladu s tim da nas posalje ili u raj gdje tece med i mlijeko ili u "dzehenemske vatre"...
a ko ga tako zamislja ?????? muslimani ga tako ne zamisljaju niti ga mogu zamisliti

evo sta On sam akze o sebi

1. Reci: "On je Allah – jedan!

2. Allah je Utočište svakom!

3. Nije rodio i rođen nije,

4. i niko Mu ravan nije!"

poslanik Muhammed je rekao
Jedna od uzivanja u Raju je da kad se Allah pokaze vjernicima kad budu usli u Raj, to ce im biti najbolja nagrada iznad koje vece nema, a to je gledanje u ljepotu Allaha, zaboravit ce na sva druga uzivanja tad.
sffovac

#44 Re: Smrt

Post by sffovac »

jedina sigurna stvar u zivotu je smrt
ne vidim sto bi je se kao nje same bojali ili trebali bojati

s druge strane svi mi tezimo beskonacnosti, iako je ista za nas razum nepojmljiva
za zivota smo ubijedzeni da cemo vjecno zivjeti

zar to nije stanje duse koje se prenosi na same nas, nase poimanje svijeta, vremena i prostora
zbog cega bilo koja religija, zasto reinkarnaci, zagrobni zivot, raj ... je li ga covjek uistinu izmislio samo da bi umirio svoje unutrasnje strahove, a iako je izmislio, koji su porivi bili da to izmisli, sta ga tjera na to
zar to sve nije nastojanje da dokazemo da ovo sto jesmo sada nije samo to vec da ima jos nesto

neke od religija kazu da nam je on udahnuo dusu u bezivotno tijelo, znaci da u nasim tijelima postoji nesto strano, nesto sto nam ne pripada ili je to bas nesto ono sto nas cini nama, bez cega ovo sve ne bi funkcionisalo ili imalo smisla

zar ne postoji nesto u nama sto i nije nase i sto nas tjera da bjezimo od realnosti inace bi bili apsolutni, spremni za ovaj fizicki svijet bez i jedne mane i smrt bi i bila prirodna pojava, onda pitanje zasto je se bojati, kada smo potrosne ljuske
dr.gog

#45 Re: Smrt

Post by dr.gog »

NIN wrote:
dr.gog wrote:Tu se sjetim nebulozne horror knjižice pod nazivom Evanđelje po Barnabi,koju su vjeroučitelji Bošnjačke gimnazije ispredavali i kopirali,kao autentični -pravi odslik kršćanske poruke.
.........................A sto se tice teme, mogu jedino reci da je, po meni, sasvim bezrazlozno i neutemeljeno se bojati smrti! Ja se, evo, uopste ne bojim smrti! A zasto bih? Da vam pravo kazem, vise me jeza hvata na zivot u bolesnom drustvu, drustvu kakvo je nase! Onoga cega se stvarno bojim je, mozda, bolest i patnja, da budem iskren. Smrti nikako! Evo sta kaze Epikur, jos prije 2,300 godina:

"...death is nothing to us. For all good and evil consists in sensation, but death is deprivation of sensation. And therefore a right understanding that death is nothing to us makes the mortality of life enjoyable, not because it adds to it an infinite span of time, but because it takes away the craving for immortality. For there is nothing terrible in life for the man who has truly comprehended that there is nothing terrible in not living. [Death] does not then concern either the living or the dead, since for the former it is not, and the latter are no more."

@Latinice,@NIN,mislim da je doslo do malog kurshlusa zbog ove nesretne usporedbe sa nacizmom.Stoga sam obrisao vasu malu konverzaciju,jer je fakat banalnost u pitanju,nevrijedna nerviranja,nije secer u vodu pao :) Svima nekad izleti prejak termin u afektu.
Izvinjavam se obadvoma jer sam prilicno oskudno opisao svoje misljenje,te ostavio prostor za "paljenje".Nije kriv NIN,nego ja(s tim sto on ima vecu alergiju na nacizam od mene :D ).Dakle,@Latinice izvinjavam se :) ,opet da ponovim..

Naime,nisam mislio politizirati jednu nesretnu epizodu BiH gimnazijskog zivota,jer je ,iskreno receno ,Bosnjacka Gimnazija skola pristojnog standarda,i uci se mnogo i naporno-to znam iz prve ruke.Sve ostale konotacije,pa i politicke me ne interesiraju na ovom podforumu.
Ono sto je ,po meni ,bilo greska,jeste da je u tom osjetljivom poslijeratnom periodu,onom prvom valu vjerskog budjenja i pojave reformatorskih trendova(selefije i arapska vjeronaucna literatura),medju inteligentne i veoma vrijedne gimnazijalce dospjela apokrifna novozavjetna knjiga tzv.Evandjelja po Barnabi(Varnavi).O licnosti neobicno vrijednog i predanog pratioca i prijatelja apostola Pavla(takodjer vrhunski obrazovanog covjeka koji je govorio 5-6 tadasnjih jezika,i vrsnog hebrejskog teologa--NIN,on je naime tecno govorio grcki jezik i poznavao njihovu filozofiju ;-) ),dakle/o licnosti Barnabinoj nema posebnih zapisa osim nesto malo u djelima Apostolskim,gdje se navodi prilicno nagao razlaz izmedju njega i Pavla,no bez svadje,i pretpostavlja se da je bio prakticne prirode(gdje se treba ici u to vrijeme radi sirenja Evandjelja-nisu se slozili)

1997-e godine se odnekud u Sarajevu pojavila skripta prevoda Barnabinog evandjelja,prevedena od strane arapskog teologa ili nekog ko se tako predstavio,bez navoda sa kojeg je jezika djelo uopste prevedeno.Sljedeci logiku tadasnjih trendova koji su naturali svu silu saudijske literature, bez kontrole Islamske zajednice(a tu ima sjajnih umova i vrsnih prevodilaca),skripta je nekako nasla put i do vjeronauka u toj elitnoj novoj gimnaziji nacionalnog predznaka u imenu.
Dosao sam do primjerka iste,i ostao uzasnut kolicinom nelogicnosti,brutalnoscu i citavim nizom paganskih mnogobozackih mitoloskih slika,koje traga nemaju u samim Isusovim poukama i cak su u potpunoj suprotnosti sa opstim Isusovim ucenjima o Bogu kao pojmu izjednacivom sa pojmom Ljubav(Agape).
Izvinjavam se zbog nedostatka vremena da dovedem tekst do kraja jer se trenutno javljam s posla :roll: ,no potrudicu se da objasnim tu nesretnu epizodu koja je podosta doprinijela krivom,misticnom shvatanju Evandjelja,koje od pocetka promoviraju saudijski vjerski kulturtregeri beskrajnim ponavljanjima povrsnih analiza,i navodjenjem jezivih apokrifnih djela.Vadjenje iz konteksta je takodje r dio tog defaulta..no o tom poslije..hvala na strpljenju.. :)

Eventualne primjedbe i prepirku ostavite za PP,a slicno ne postirajte na teme.
sapati srca

#46 Re: Smrt

Post by sapati srca »

dr.gog wrote:
NIN wrote:
.........................A sto se tice teme, mogu jedino reci da je, po meni, sasvim bezrazlozno i neutemeljeno se bojati smrti! Ja se, evo, uopste ne bojim smrti! A zasto bih? Da vam pravo kazem, vise me jeza hvata na zivot u bolesnom drustvu, drustvu kakvo je nase! Onoga cega se stvarno bojim je, mozda, bolest i patnja, da budem iskren. Smrti nikako! Evo sta kaze Epikur, jos prije 2,300 godina:

@Latinice,@NIN,mislim da je doslo do malog kurshlusa zbog ove nesretne usporedbe sa nacizmom.Stoga sam obrisao vasu malu konverzaciju,jer je fakat banalnost u pitanju,nevrijedna nerviranja,nije secer u vodu pao :) Svima nekad izleti prejak termin u afektu.
Izvinjavam se obadvoma jer sam prilicno oskudno opisao svoje misljenje,te ostavio prostor za "paljenje".Nije kriv NIN,nego ja(s tim sto on ima vecu alergiju na nacizam od mene :D ).Dakle,@Latinice izvinjavam se :) ,opet da ponovim..

Naime,nisam mislio politizirati jednu nesretnu epizodu BiH gimnazijskog zivota,jer je ,iskreno receno ,Bosnjacka Gimnazija skola pristojnog standarda,i uci se mnogo i naporno-to znam iz prve ruke.Sve ostale konotacije,pa i politicke me ne interesiraju na ovom podforumu.
Ono sto je ,po meni ,bilo greska,jeste da je u tom osjetljivom poslijeratnom periodu,onom prvom valu vjerskog budjenja i pojave reformatorskih trendova(selefije i arapska vjeronaucna literatura),medju inteligentne i veoma vrijedne gimnazijalce dospjela apokrifna novozavjetna knjiga tzv.Evandjelja po Barnabi(Varnavi).O licnosti neobicno vrijednog i predanog pratioca i prijatelja apostola Pavla(takodjer vrhunski obrazovanog covjeka koji je govorio 5-6 tadasnjih jezika,i vrsnog hebrejskog teologa--NIN,on je naime tecno govorio grcki jezik i poznavao njihovu filozofiju ;-) ),dakle/o licnosti Barnabinoj nema posebnih zapisa osim nesto malo u djelima Apostolskim,gdje se navodi prilicno nagao razlaz izmedju njega i Pavla,no bez svadje,i pretpostavlja se da je bio prakticne prirode(gdje se treba ici u to vrijeme radi sirenja Evandjelja-nisu se slozili)

1997-e godine se odnekud u Sarajevu pojavila skripta prevoda Barnabinog evandjelja,prevedena od strane arapskog teologa ili nekog ko se tako predstavio,bez navoda sa kojeg je jezika djelo uopste prevedeno.Sljedeci logiku tadasnjih trendova koji su naturali svu silu saudijske literature, bez kontrole Islamske zajednice(a tu ima sjajnih umova i vrsnih prevodilaca),skripta je nekako nasla put i do vjeronauka u toj elitnoj novoj gimnaziji nacionalnog predznaka u imenu.
Dosao sam do primjerka iste,i ostao uzasnut kolicinom nelogicnosti,brutalnoscu i citavim nizom paganskih mnogobozackih mitoloskih slika,koje traga nemaju u samim Isusovim poukama i cak su u potpunoj suprotnosti sa opstim Isusovim ucenjima o Bogu kao pojmu izjednacivom sa pojmom Ljubav(Agape).
Izvinjavam se zbog nedostatka vremena da dovedem tekst do kraja jer se trenutno javljam s posla :roll: ,no potrudicu se da objasnim tu nesretnu epizodu koja je podosta doprinijela krivom,misticnom shvatanju Evandjelja,koje od pocetka promoviraju saudijski vjerski kulturtregeri beskrajnim ponavljanjima povrsnih analiza,i navodjenjem jezivih apokrifnih djela.Vadjenje iz konteksta je takodje r dio tog defaulta..no o tom poslije..hvala na strpljenju.. :)

Eventualne primjedbe i prepirku ostavite za PP,a slicno ne postirajte na teme.
Uvazavauci napisano i slazuci se s njim....ne mogu a da ne primjetim nesto sto mi je uvijek smetalo...U poplavi narucene, propagandne vjerske literature uvijek me zanimalo zasto niko ne samo tada, nego i danas na pojavu i poplavu takve vrste propagande ne reaguje javno...Da kaze da je to laz, da obrazlozi i argumentuje i kaze o cilju i svrsi takvih publikacija...Da na nacin kao sto si lijepo ovdje napisao isto i javno ne ucini...Bez obzira dal se radi o stampanju Sionskih spisa, Kur'anima u kojima su izmjenjeni ajeti, ili namjernom iskrivljavanju i mijenjanju Evanđelja...Zasto se niko od tolikog broja krscanske i islamske uleme tada javno ne obrati i ukaze na nepravilnosti, stetnost i pogubnost takvih stvari...Zar nije moralna, duhovna, ljudska pa cak i profesionalna obaveza na takve pojave reagovati, i na taj nacin zaustaviti ili bar ublaziti stetu koja nastaje namjernim pogresnim oblikovanjem stavova kod citalacke publike trajno trajno formirajuci antagonizme prema drukcijem...Da zajedno nastupe prevodioci i stucnjaci obe vjeroispovjesti i da zajedno ukazu i osude vjerske falsifikate, vjerovatno ne bi takve skripte nalazile put do djece koja sticu znanja o vjeri,o kulturi religija, o ljepoti razlicitosti u godinama kada oni formiraju svoje stavove...iskrivljene usvojene stavove jako je tesko pa skoro i nemoguce kasnije ispravljati...Ostaju trajni antagonizmi...za koje svojim nedjelovanjem krivicu snosi i jedna i druga ulema...i indolentnoscu i nedjelovanjenjem ide na ruku naruciocima takvih publikacija...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#47 Re: Smrt

Post by Latina »

dr.gog wrote:
@Latinice,mislim da je doslo do malog kurshlusa zbog ove nesretne usporedbe sa nacizmom.Stoga sam obrisao vasu malu konverzaciju,jer je fakat banalnost u pitanju,nevrijedna nerviranja,nije secer u vodu pao :) Svima nekad izleti prejak termin u afektu.
Hm, ne znam sta bih rekla, prejak termin je mala rijec za tu vrstu kvalifikacije.
nego ja(s tim sto on ima vecu alergiju na nacizam od mene :D ).Dakle,@Latinice izvinjavam se :) ,opet da ponovim..
Mozda ja na isti imam vecu alergiju od tebe. Prihvatam izvinjenje sa zadrskom, i molim te da ne trazis od mene da reagujem na PP, ako ti vec dajes objasnjenja ove vrste, onda je valjda prirodno da odgovorim. TI si citavu temu ispolitizirao svojom opaskom i mislim da nije u redu sada reci da te 'politicke konotacije ne zanimaju'.

Kad je u pitanju 'Evandjelje po Barnabi' voljela bih isto procitati i sama donijeti zakljucak, ukoliko to nije neki problem.

Na samu temu trenutno nemam sta dodati.
budhist

#48 Re: Smrt

Post by budhist »

da li se ikada iko zapitao zašto smrt,kako volim da se vodim logikom a ne nekim fantazijama o svijetovima koji su obloženi cviječem,oblacima i ugošćavaju dobre ljude ili u njima gori vječna vatra i primaju veliki broj ložača,rekao bih da je smrt za neke ljude nagrada ili ustvari blagoslov ako hočete da ga tako nazovem jer nekim ljudima je ovaj svijet kazna i zašto onda zamišljamo neke svijetove,pa svijetovi več postoje i vidimo ih a pitanje je zašto su tako daleko i nedokučivi su materijalnim formama života..............................??????????????????????????????? :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
rmesa

#49 Re: Smrt

Post by rmesa »

Esselamu alejkum

Pogledajte ovaj snimak,ako Bog da i obratite paznju i sjecajmo se smrti...

http://www.youtube.com/watch?v=XkYopb7tZEk
dr.gog

#50 Re: Smrt

Post by dr.gog »

[quote="Latinica
Kad je u pitanju 'Evandjelje po Barnabi' voljela bih isto procitati i sama donijeti zakljucak, ukoliko to nije neki problem.

Na samu temu trenutno nemam sta dodati.[/quote]

Bilo bi mi jako drago da neko procita taj spis i donese hladan i promisljen zakljucak, ne bih da ispadam zlokobnik glede teksta koji nekima zaista znaci prosvjetljenje glede razumjevanja Novog Zavjeta.S tim neka se prvo procita nekoliko Isusovih prica(alegorija) iz Evandjelja.Ono sto mene interesuje je izokretanje karaktera kroz apokrifne tekstove koji se predstavljaju autenticnim i namjerno sakrivenim...Pokusacu ga iskopat u svom kompjuteru..pa se javim.. :)
Post Reply