Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post Reply
jefferson

#226 Re: Smeta li Vam cirilica?

Post by jefferson »

@ Zuzimu:
Cirilica je personifikacija srpstva u cije ime su se vrsili stravicni zlocini u ovoj zemlji. Da li si ikada imao susret sa policijom RS-a dovoljno je da im pogledas patrolno auto i sve ce ti biti jasno. Zastava RS-a se koristi kao njihova sluzbena i ona im je simbol drzavnosti. Himna, zastava i grb, jezik i pismo su simbol drzavnosti, zar ne? Oni to sve imaju.

Da li ikad imao priliku da na sportskim manifestacijama vidis zastavu FBIH? Sta ta zastava nama simbolizira? Ona je nametnuta i izmisljena, te kao takva nema nikakvu historijsku utemeljenost, dok zastava RS je samo preslika zastave SRBIJE I RUSIJE. Zato je toliko vole. Simbolizuje pravoslavlje i srpstvo. Vjeru i naciju.

Takodjer i drzavna zastava je modifikovana ali nju smo prihvatili kao svoju originalnu, ali opet i ona nam je nametnuta. Prava nasa zastava je ona sa ljiljanima pod kojom smo se borili i zivote davali za nju. Sto opet ne znaci da nam ova sadasnja zastava nije draga, ali i ona je modificirana da bi tri naroda imala neku zajednicku dodirnu tacku.

No, odosmo daleko od teme.
Imao sam ja susret sa policijom, dobrovoljcima i ostalim gamadima kada je to bilo najvaznije, stoga mojne mi prosipati taj pateticni patriotizam.
Cirilica se ovdje koristila davno prije Kosovske bitke i prije nego sto su istocni susjedi pomislili da su nebeski narod.
Cirilica karakterise bosansku nezavisnost do 1463 godine, to sto ti nisi dovoljno obrazovan pa to ne znas, nije problem ni cirilice ni latinice, nego problem svih nas da takvi ljudi hodaju medju nama.
hopcup

#227 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by hopcup »

ако овај форум представља популацију која живи у овој нашој, јадној држави, ми смо усрали мотику за наредних 7 милиона година
huone

#228 Re: Smeta li Vam cirilica?

Post by huone »

jefferson wrote:@ Zuzimu:
Cirilica je personifikacija srpstva u cije ime su se vrsili stravicni zlocini u ovoj zemlji. Da li si ikada imao susret sa policijom RS-a dovoljno je da im pogledas patrolno auto i sve ce ti biti jasno. Zastava RS-a se koristi kao njihova sluzbena i ona im je simbol drzavnosti. Himna, zastava i grb, jezik i pismo su simbol drzavnosti, zar ne? Oni to sve imaju.

Da li ikad imao priliku da na sportskim manifestacijama vidis zastavu FBIH? Sta ta zastava nama simbolizira? Ona je nametnuta i izmisljena, te kao takva nema nikakvu historijsku utemeljenost, dok zastava RS je samo preslika zastave SRBIJE I RUSIJE. Zato je toliko vole. Simbolizuje pravoslavlje i srpstvo. Vjeru i naciju.

Takodjer i drzavna zastava je modifikovana ali nju smo prihvatili kao svoju originalnu, ali opet i ona nam je nametnuta. Prava nasa zastava je ona sa ljiljanima pod kojom smo se borili i zivote davali za nju. Sto opet ne znaci da nam ova sadasnja zastava nije draga, ali i ona je modificirana da bi tri naroda imala neku zajednicku dodirnu tacku.

Imao sam ja susret sa policijom, dobrovoljcima i ostalim gamadima kada je to bilo najvaznije, stoga mojne mi prosipati taj pateticni patriotizam.
Cirilica se ovdje koristila davno prije Kosovske bitke i prije nego sto su istocni susjedi pomislili da su nebeski narod.
Cirilica karakterise bosansku nezavisnost do 1463 godine, to sto ti nisi dovoljno obrazovan pa to ne znas, nije problem ni cirilice ni latinice, nego problem svih nas da takvi ljudi hodaju medju nama.
To je bila BOSANCICA, bosanska verzija cirilice koja se znatno razlikovala od ove koja se danas koristi.

A cinjenica je da Srbi i u Bosni i Hrvatskoj forsiraju cirilicu vise zbog nekog inata nego sto su nesto posebno vezani za to pismo.

Meni licno ne smeta, ali ne zelim da se ono forsira bosnjackoj djeci u manjem entitetu ako oni i njihovi roditelji to ne zele.
Bodkin

#229 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Bodkin »

huone wrote:

To je bila BOSANCICA, bosanska verzija cirilice koja se znatno razlikovala od ove koja se danas koristi.

A cinjenica je da Srbi i u Bosni i Hrvatskoj forsiraju cirilicu vise zbog nekog inata nego sto su nesto posebno vezani za to pismo.

Meni licno ne smeta, ali ne zelim da se ono forsira bosnjackoj djeci u manjem entitetu ako oni i njihovi roditelji to ne zele.

Jer su inace latinica danas i od prije 600 godina iste

Sent from my Lumia
jefferson

#230 Re: Smeta li Vam cirilica?

Post by jefferson »

huone wrote:

Pismo evolvira sa vremenom. Kada citas na engleskom spise iz 17, 18 vijeka jedva kontas sta pise. Jezik nije staticna pojava.
Problem je ovdje sto ljudi na obje strane, forsiraju pitanje pisma kao da je ono nastalo 1992-1995. ka da je licno Radovan karadzic izmislio to pismo. Istorija BiH nije pocela 1992, ni 1943, ni 1908, ni 1878, ni 1463, nego 1189 godine (ime Bosna). Stoga, kada pricamo o pismu, de da se prvo sjetimo nase istorije, bez obzira sto nacionalisti u Banja Luci misle da BiH nikad nije bilo, a oni u Sarajevu da je BiH pocela 1463 godine.
Cirilica je najmanji problem tih roditelja. Ako je to jedini problem bosnjacke djece u manjem entitetu onda tesko nama kada se taj problem prevazidje.
DaysleepeR

#231 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by DaysleepeR »

Neki dan na Pinku odgledah skoro cijeli film prije nego sam skontao da je titl na ćirilici. Shodno tome, ne smeta mi.

Pretpostavljam da smeta samo polupismenima koji je ne znaju ni čitati, pa onda traže svakojake razloge da se ukine kako se ne bi naprezali da im ne daj bože ne bi mozak otekao.
sinuhe

#232 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by sinuhe »

Ali najbolji su ovi koji kazu da ne znaju cirilicu. Sta tu ima da se ne zna, par znakova :lol:
huone

#233 Re: Smeta li Vam cirilica?

Post by huone »

jefferson wrote:Cirilica je najmanji problem tih roditelja. Ako je to jedini problem bosnjacke djece u manjem entitetu onda tesko nama kada se taj problem prevazidje.
Naravno da nije jedini problem ali jeste dio svih problema i diskriminacije sa kojom se suocavaju Bosnjaci i njihova djeca u manjem entitetu.
hopcup

#234 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by hopcup »

neki idioti neće nikad shvatit da je bolje znat nešto, nego ne znat. na veliku žalost, takvi su u ovoj fildžan državi ogromna većina.
Romanija

#235 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Romanija »

Ako zivis u zemlji gdje zive ljudi koji koriste oba pisma, onda je i normalno i pozeljno i ljudski da se oba pisma uce u skolama i koriste. SDA Bosnjaci M-92 nisu ni svjesni kako u nekim stvarima lice onim 'anamo'.
certified_fascist

#236 Re: Smeta li vam cirilica?

Post by certified_fascist »

zlata wrote: Inace nakon zadnjeg krvavog povjesnog iskustva,
cirilica im je postala
pismo siledzija i nasilnika: Srba i Rusa.

ps. pitaj Poljake, Cehe, Madjare, Slovake
sta misle o cirilici?
Na'sto ih podsjeca? :roll:

K'o kad bi Srbina pit'o na sto ga podsjeca "Za Dom Spremni"!
Eto na'sto!

I eto zasto ljudi pi*de kad vide cirilicno pismo.
Imaju TRAUME od "Cirilicara"!
Koliko znam za Poljake, Čehe i Slovake, oni misle da je ćirilica/azbuka rusko pismo. Tačka. Ono što ti pišeš da ih "podsjeća" na nešto, ili da imaju "traume" od nje vrijedi samo za nepismene krkane koji stalno moraju sve generalizirati jer im su generalizacije kao mapa bez koje se sa svojim ograničenim mentalitetom ne mogu snaći u svijetu. Iz istog razloga mrze njemački jer su Nijemci počeli drugi svjetski rat (briga ih što ga čak njihovi djedovi jedva pamte).
Normalnim ljudima je jasno da jezik ili pismo neće nikad napraviti nasilnika i siledžiju od poštenog čovjeka.

On-topic: Ne, ćirilica mi nikako ne smeta. Naprotiv, uz svaki natpis na latinici bih stavio isti na ćirilici jer mi je super gledati kako analna ološ uvijek popizdi. A isto i obrnuto u RS-u, da Srbi ne misle da ih podržavam.
radostan dan

#237 Re: Smeta li vam cirilica?

Post by radostan dan »

certified_fascist wrote:
On-topic: Ne, ćirilica mi nikako ne smeta. Naprotiv, uz svaki natpis na latinici bih stavio isti na ćirilici jer mi je super gledati kako analna ološ uvijek popizdi. A isto i obrnuto u RS-u, da Srbi ne misle da ih podržavam.
pihhh, a taman da te lajkujem...Image

Jedinstvo_Manchester dana 13/12/2013 15:42

Ево ја ћу од сада на овом форуму да пишем само ћирилицом jер желим да описменим оне који је не знају или су је заборавили па да обнове, нека то буде мој мали допринос бољем разумјевању међу људима у овој држави.
ćirilo, ti li si brate? :)
Last edited by radostan dan on 13/12/2013 19:06, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#238 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by L u c i f e r »

Ma ne smeta vala, šta će mi smetati, mada je ružna i grbava... :roll:

Al ovo sa engleskim na ćirilici mi je vrh. :lol:
radostan dan

#239 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by radostan dan »

ćirilica, latinica...isti kuvac, u pitanju su nijanse.

Image
spreca

#240 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by spreca »

ovako je i u rusiji...nazivi mjesta ulica ..sve je dvojezicno...cirilica i latinica........i mnoge druge stvari su latinicne
shmizlica

#241 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by shmizlica »

:lol: :lol: :lol: radosni :thumbup:

ali fakat ovi mladi naraštaji to površno uče i stvarno ne znaju.....prije par godina jedno djevojče došlo kod mene da traži literaturu za maturski....ne sjećam se teme više...i ja razaberem i odvojim par knjiga i još izdvojim jednu kao u njoj je najbolje objašnjeno. kaže ona ''uf, to na ćirilici. ne znam ja ćirilicu'' ja ostala :shock: meni besmisleno. znaš jezik, ne znaš pismo. pa nismo preko svijeta, hebemu :-)
Cherry-Cherry

#242 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Cherry-Cherry »

Како је могуће да неко не зна ћирилицу, када се учи у школи ? Неписмењаковићи дебилни.
radostan dan

#243 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by radostan dan »

spreca wrote:ovako je i u rusiji...nazivi mjesta ulica ..sve je dvojezicno...cirilica i latinica........i mnoge druge stvari su latinicne
ne :izet: me spreča, propade mi fazon...
pogledaj žutu tablu bolje.
shmizlica

#244 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by shmizlica »

Cherry-Cherry wrote:Како је могуће да неко не зна ћирилицу, када се учи у школи ? Неписмењаковићи дебилни.
uče jedno ili dva polugodišta i više ne koriste.....i zaborave.....nema više jedne sedmice latinica, druge ćirilica, pa hajd zaboravi :mrgreen:
spreca

#245 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by spreca »

radostan dan wrote:
spreca wrote:ovako je i u rusiji...nazivi mjesta ulica ..sve je dvojezicno...cirilica i latinica........i mnoge druge stvari su latinicne
ne :izet: me spreča, propade mi fazon...
pogledaj žutu tablu bolje.
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cачаk sad ukapirah :lol: :lol: :lol:
radostan dan

#246 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by radostan dan »

shmizlica wrote:
ali fakat ovi mladi naraštaji to površno uče i stvarno ne znaju.....prije par godina jedno djevojče došlo kod mene da traži literaturu za maturski....ne sjećam se teme više...i ja razaberem i odvojim par knjiga i još izdvojim jednu kao u njoj je najbolje objašnjeno. kaže ona ''uf, to na ćirilici. ne znam ja ćirilicu'' ja ostala :shock: meni besmisleno. znaš jezik, ne znaš pismo. pa nismo preko svijeta, hebemu :-)

meni druže sa tenisa teže pada jedna druga vrsta nepismenosti po novinama, forumu, medijima, bosanskim, srpskim und kroarišen natirlih.

npr -srbski, bezpredmetno, bezpravno....

tako da sam ja ovo novu glasovnu promjenu u bsh jeziku, po vlastitom izboru nazvao - jeBačenje po zvučnosti.
shmizlica

#247 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by shmizlica »

ma preseravanja, da prostiš....nek je drugačije pa makar....jedino je što sad kako god da kažeš ne možeš da fuliš...sve je ispravno u nekoj jezičnoj varijanti :mrgreen: samo se možeš zahebati pa govoriti pogrešnim jezikom :razz:

ja nisam načisto kojim govorim :?
Yug

#248 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Yug »

hopcup wrote:ако овај форум представља популацију која живи у овој нашој, јадној држави, ми смо усрали мотику за наредних 7 милиона година
Kamo srece da je tako,kamo srece....Jos je gore kolega :-D
zambaklija

#249 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by zambaklija »

nesmeta i nepoistovjećujem ćirilicu so srbi :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#250 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Matijevic_Vlado »

ne, al mi smeta kad neko misli da je to za mene, kao omladinca :mrgreen: , nepoznanica kao egipatski hijeroglifi. nedavno me covjek pita da mi "prevede" na latinicu neki formular.rekoh mu da zivim u BiH, gdje bi svaki imalo pismen covjek trebao znati sluzbeno pismo svoje domovine
Post Reply