Probaj grb Vogosce, on je "neustavan."cyprus wrote:Ja mislim da grb Breze nije toliko lošZUZIMUR wrote:Ne mogu vise trollat, kao sto kazete. Izvini ako te umaram, ali ja sam pokrenuo ovu temu da bismo vodili normalnu diskusiju i razmjenjivali stavove i gledista.Itakoto wrote:Jebo te, koji uporan troll. Umori me.
Ja mislim da niko jos uvijek nije zakljucio zasto ja ne odobravam cirilicu tamo gdje joj nije mjesto. Jer je cirilica u RS-u produkt jedno - dimenzionalne politike koja je imala za cilj unistiti i opstruirati drzavu BIH, negirati njeno postojanje, i koja je tri godina bjeso mucno mucila i terorizirala ovaj grad. Podrzavam Hrvate u njihovim nastojanjima da ne dozvole da se cirilicno pismo legalizira u pravnom sustavu Hrvatske, jer sam taj cin je nista drugo nego pokusaj da se marginalizira i umanji osjecaj ponosa i casne borbe koje su pripadnici HV-a vodili na svom teritoriju.
Hrvatski Srbi su kontrolirali 25% teritorije Hrvatske gdje su imali paradrzavu RSK sa vladom, policijom i sopstvenim sustavom.
Srbi u Hrvatskoj nisu bili manjina, to su postali tek poslije oslobadjajucih akcija HV -a kojom su srusili RSK.
Srbi su svojom voljom otisli iz Hrvatske te su postali manjina.
Muslimani - Bosnjaci - Bosanci u tome nazalost nisu uspjeli, nisu slomili RS zbog toga se moramo nositi sa time da cirilica bude zastupljena, iako je to samo provokacija srpske strane, nista vise, pa nam je proizvoljno svejedno sto se cirilica ravnopravno nalazi u nasem pravnom okviru, ali se lokalno kod stanovnistva, ona izrazito neravnomjerno koristi i upotrebljava.
Ona samo i iskljucivo sluzi kao paravan srpskim funkcionerima da opstruisu bosansku naciju, govor jezik i pismo. Jer zamislite samo ovo:
U RS -u ne postoji nesto sto se zove bosanski jezik, nego se to strucno upotrebljava kao jezik i pismo bosnjackog naroda. Koja je razlika? Razlika je tome sto zakon u RS - u ne poznaje niti priznaje bosanski jezik koji mi forsiramo. E pa zasto bi mi onda pristali na formulaciju cirilicu u nasem federalnom sistemu? Ako je vec ne mozemo u potpunosti eliminisati, hajmo je bar nepriznati i potpuno zanemariti. Ja bih rado cirilicu skinuo sa ovih nasih "tabli", sta ce jedna takva tabla sa dvojezicnim natpisom na ulazu u Vogoscu, Ilijas, Hadzice, Visoko, Brezu, Kakanj kad tamo Srbe mozete na prste jedne ruke nabrojati!!!!
Zasto je jednostavno ne bi nazvali pismom BOSANSKOG pravoslavnog naroda u FBIH? Nekako mi to zvuci ljepse, da se niko ne nadje uvrijedjen.
Grb Federacije je neustavan jer predstavlja samo dva ravnopravna naroda, ne i treci, grb Banja Luke je neustavan je simbolizuje samo Srbe, grb Opcine Breza neustavan jer simbolizuje samo Bosnjake, grb opcine Posusje neustavan jer simbolizuje samo Hrvate, a vi zapeli za jednaku zastupljenost latinice i cirilice u gradu, koji kroz ono sto je prosao, u toj cirilici moze samo vidjeti pamflet, ili ti kratku brosuru jedne politike koja je za sobom ostavila na hiljade mrtvih, zaklanih ljudi i silovanih zena. Ne treba nista vise pisati.
Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
-
ZUZIMUR
#201 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
- cyprus
#202 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Probo, al nije po mom ukusu...ZUZIMUR wrote:Probaj grb Vogosce, on je "neustavan."
-
ZUZIMUR
#203 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Nemojte vise trollat temu, molim vas, uozbiljite se. 
-
rokan
#204 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
pjesma za ZUZIMURA (mora da je u mladosti prolazio kao metalac iz pjesme
)

-
detroit-mercy
#205 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ostankom u toj krnjoj Jugoslaviji geopoliticko stanje u BiH i na podrucju bivse Juge bi se znatno promijenilo, doslo bi do odliva Hrvata iz BiH, prelivanja velikog broja Srba iz Hrvatske u BiH i kurko bi ikada vise dobio nezavisnost. Milosevic bi dobio legitimitet za rat u Hrvatskoj i nikada ni on ni Vojo ne bi zavrsili u Hagu. Ne povlaci nikakve paralele sa Crnom Gorom, jer ne mogu biti povucene. Srbija je bila iscrpljena ratovima, sankcijama, bombardovanjima tako da im na kraju nije vise trebo sukob u CG. Kako naivno razmisljanje da bi ikada vise mogao da se izvuces iz te krnje Jugoslavije.ZUZIMUR wrote:Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...JoseMujica wrote:ZUZIMUR sve je to šababa kababa šupljiranje...za sve druge opcije osim naivnog ulaska u rat trebaš imati pismeno i politički zrelo vođstvo.
Toga u BiH nit je bilo, niti ima dan danas i zato jesmo tu đe jesmo.
Samo je trebalo povlaciti mudre poteze, pa cak i ako je to podrazumijevalo odredjene ustupke srpskoj strani. Ostanak u Jugoslaviji je za nas bio najbolja moguca varijanta od ponudjenih jer nas tada Srbi nisu toliko mrzili kao sto su poslije kad je poceo rat i ubijanja.
Sve do pocetka aprila 1992. god, dok nije napadnuta Bijeljina mogli smo izbjeci sukob. Samo do prvih dana aprila moglo se pregovarati, poslije smo zaglibili, i morali smo u rat. Tad je vec bilo kasno i za BRATSTVO i za te parole, moralo se ratovat.
Ne moze me niko ubijediti da bi bolje prosli sa ratom, nego bez njega-
-
ZUZIMUR
#206 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Bombardovanje Srbije je bilo 7 godina ranije, 1999. godine, mart- juni mjesec. Do 2006. godine sankcije su davno bile podignute... Tako da...detroit-mercy wrote:Ostankom u toj krnjoj Jugoslaviji geopoliticko stanje u BiH i na podrucju bivse Juge bi se znatno promijenilo, doslo bi do odliva Hrvata iz BiH, prelivanja velikog broja Srba iz Hrvatske u BiH i kurko bi ikada vise dobio nezavisnost. Milosevic bi dobio legitimitet za rat u Hrvatskoj i nikada ni on ni Vojo ne bi zavrsili u Hagu. Ne povlaci nikakve paralele sa Crnom Gorom, jer ne mogu biti povucene. Srbija je bila iscrpljena ratovima, sankcijama, bombardovanjima tako da im na kraju nije vise trebo sukob u CG. Kako naivno razmisljanje da bi ikada vise mogao da se izvuces iz te krnje Jugoslavije.ZUZIMUR wrote:Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...JoseMujica wrote:ZUZIMUR sve je to šababa kababa šupljiranje...za sve druge opcije osim naivnog ulaska u rat trebaš imati pismeno i politički zrelo vođstvo.
Toga u BiH nit je bilo, niti ima dan danas i zato jesmo tu đe jesmo.
Samo je trebalo povlaciti mudre poteze, pa cak i ako je to podrazumijevalo odredjene ustupke srpskoj strani. Ostanak u Jugoslaviji je za nas bio najbolja moguca varijanta od ponudjenih jer nas tada Srbi nisu toliko mrzili kao sto su poslije kad je poceo rat i ubijanja.
Sve do pocetka aprila 1992. god, dok nije napadnuta Bijeljina mogli smo izbjeci sukob. Samo do prvih dana aprila moglo se pregovarati, poslije smo zaglibili, i morali smo u rat. Tad je vec bilo kasno i za BRATSTVO i za te parole, moralo se ratovat.
Zasto se sada ne bore za Srpsko Kosovo, ipak im tu pocinje historija i mnogo vise su vezani za Kosovo nego za BIH.
Ne smiju pokrenuti rat radi ogromnog ekonomskog znacaja koje im clanstvo u EU donosi, tako da su spremni dati Kosovo za EU, sto je bilo nezamislivo u devedesetim.
-
radostan dan
#207 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

neću više...
-
modem33
#208 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Meni smeta cirilica ...... svugdje u svijetu se koristi latinica.
Drugo, ja ne znam citati cirilicu ... i ne zelim da je znam.
Ustavom zabraniti cirilicu, arapska pisma i slicno ..... Dosta je hijeroglifa u drzavi.
Ustavom zabraniti cirilicu, arapska pisma i slicno ..... Dosta je hijeroglifa u drzavi.
- Paranoid
#209 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Navikavaj se..a imaš i prevod..modem33 wrote:Meni smeta cirilica ...... svugdje u svijetu se koristi latinica.

- cyprus
#210 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
radostan dan wrote:
neću više...
-
flexibila
#211 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Hadzo nesmeta mi CIRILICA, citam je i pisem je, jedno pismi i jezik vise dobro dodje za komunikaciju.ZUZIMUR wrote:Posto se u Hrvatskoj podigla toliko pompa oko dvojezicnih tabli na institucijama vlasti u Vukovaru, mene bi zanimalo da li i u kolikoj mjeri Vama smeta cirilica na ovim "nasim" tablama, i koliko ste toleranti prema istoj?
Cirilica se naravno poistovjecuje sa Srbima, ali nesto nisam toliko ubjedjen da ovi nasi "domaci" iz RS -a istu masovno koriste u svakodnevnoj komunikaciji vec imam osjecaj da je vise zloupotrebljavaju kao sredstvo manipulacije, dominacije i "silovanja" mozga te kao prikaz i trijumf politike koja je dovela do stvaranja manjeg bh. entiteta.![]()
Posmatrajuci neki globalni nivo, kao sredstvo komuniciranja koristi se latinica, cirilice nema ni na mapi. Ne kazem da ne postoji kao pismo, samo isticem da njen uticaj je nemjerljiv i neosjetan.
Meni smeta sto kao drzavljanin BIH, nemam licno pravo da se izjasnim da li zelim da mi se pri izdavanju licne karte, pasosa i svih pratecih dokumenata, za sve kategorije dopisuje cirilicno pismo.
Ja to ne zelim jer cirilicu vidim kao dio ideologije protiv koje sam se borio u ratu, vidim je takodjer kao dio identiteta koji pripada srpskom korpusu, ciji ja nisam dio.
Prema tome, volio bih kada bi mi se omogucila sloboda izbora pri odabiru pisma na kojem zelim da mi se izdaju licni dokumenti. Valjda na to imam pravo. Ne znam stvarno sto nam se to pravo uskracuje?![]()
Ko zeli, nek mu se podaci ispisuju na cirilici ili obrnuto.
Zasto , primjerice u Sarajevu, na zgradama istitucija stoji cirilicno pismo kada se zna da je postotak Srba u gradu sveden da zanemarljiv broj? Koliki broj Srba u Sarajevu se sluzi cirilicom? Izvjestaji, dopisi, pisma sta vec, uglavnom se sve pise latinicom.
Ne znam kako vi gledate na to, ali ja zastupam ideju da samo jedinice lokalne samouprave gdje Srbi cine preko 30% stanovnista bi trebali imati priliku da se izjasne o tome da li da koriste cirilicu kao sluzbeno pismo. Slicno misljenje, cini mi se imaju i Vukovarci.
Jasno mi je da je ne znam tacno po kojem zakonu, cirilica sluzbeno pismo u BIH, ali hajde, budite realni, koliko ljudi koristi isto pismo? Ono se uglavnom koristi u propagadne svrhe, ili kad treba da se stavi akcenat da je nesto samo eksluzivno srpsko.
Nemojte mi prozvati srbomrzcem, jer to nisam. Ima dosta prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti, s nekima sam razgovarao na ovu temu i dosta njih se slozilo da cirilicu uopste ne koriste u svakodnevnom zivotu, pa prema tome ne vidim neki znacaj u njenoj sluzbenoj primjeni u gradu gdje se 99% stanovnistva njome ne zna niti zeli sluziti.
Uglavnom da rezimiramo. Ja sam dao svoje vidjenje situacije sa cirilicnim pismom u BIH, od licnih karata do tabli.
Ako neko zeli da ostavi post na ovoj temi, neka to uradi, pa da kulturno vodimo diskusiju.
Zamolio bih moderatore da ovu temu ne zakljucavaju, ostavite joj malo prostora za razvoj, da vidimo kuda ce ici.
Mozda sam bio preostar za neciji ukus, ali sam sam iskoristio slobodu izrazavanja misljenja i anonimnost koju mi forumanje pruza, tako da se i Vama, forumasi pruza prilika da ostavite neko svoje razmisljanje na ovu temu.
E sta si zelio postavljanjem teme da postignes to je posebno pitanje, pismo kao pismo ti dodje kao inteligencija. To ti dodje ako znas Francuusko, Englesko, Njemacko pismo si inteligentan, a ako znas Cirilicno pismo (dali to bilo Srbsko. Bugarsko ili Rusko) onda si jos vise inteligentan.
-
muzicar_iz_parka
#212 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Hrvat i Slovenac
Vozili se u autu Slovenac i Hrvat i razgovaraju.
Kaže Hrvat: Znaš, ja sam ti sinoć sanjao Ljubljanu, svu u plamenu, lete bombarderi, gore ulice, ljudi bježe.
A na to kaže Slovenac - baš šteta jer sam ja sanjao baš suprotnu stvar. Zagreb sav u svečanosti, ljudi na ulicama, na Markovom trgu puštaju glazbu, veselje, a po gradu nekakvi plakati i nešto piše na njima.
Pa šta piše?
Nemam pojma, ne razumijem ćirilicu!
-
detroit-mercy
#213 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Tako da sta?ZUZIMUR wrote:Bombardovanje Srbije je bilo 7 godina ranije, 1999. godine, mart- juni mjesec. Do 2006. godine sankcije su davno bile podignute... Tako da...detroit-mercy wrote:Ostankom u toj krnjoj Jugoslaviji geopoliticko stanje u BiH i na podrucju bivse Juge bi se znatno promijenilo, doslo bi do odliva Hrvata iz BiH, prelivanja velikog broja Srba iz Hrvatske u BiH i kurko bi ikada vise dobio nezavisnost. Milosevic bi dobio legitimitet za rat u Hrvatskoj i nikada ni on ni Vojo ne bi zavrsili u Hagu. Ne povlaci nikakve paralele sa Crnom Gorom, jer ne mogu biti povucene. Srbija je bila iscrpljena ratovima, sankcijama, bombardovanjima tako da im na kraju nije vise trebo sukob u CG. Kako naivno razmisljanje da bi ikada vise mogao da se izvuces iz te krnje Jugoslavije.ZUZIMUR wrote:
Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...
Zasto se sada ne bore za Srpsko Kosovo, ipak im tu pocinje historija i mnogo vise su vezani za Kosovo nego za BIH.
Ne smiju pokrenuti rat radi ogromnog ekonomskog znacaja koje im clanstvo u EU donosi, tako da su spremni dati Kosovo za EU, sto je bilo nezamislivo u devedesetim.
Srbija je bila bacena na koljena, plus vidjela je protiv koga je ratovala, vojska porazena, generali pohapseni, plus Slobo u Hagu, plus ekonomija u kurcu i ti bi opet krenuo u jednu takvu avanturu
Glede cirilice, haj ne provaljuj se nego malo vise procitaj o genezi tog pisma i njegovom znacaju u staro bosanskoj drzavi
A koliko kome smeta cirilica u BiH moze da vidis po tablama naziva mjesta, kad vozis kroz Federaciju tacno mozes znati kad si dosao u neko mjesto gdje zive uglavnom Hrvati
- It_is_a_Leclerc
#214 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ne smeta. Smatram to tekovinom bosanske države. Tečno je čitam i pišem, i smatram to svojom prednošću.
Ipak smo mi, u usporedbi sa nekima, jedna civilizovana država u kojoj je nezamislivo da nekoj etničkoj grupi zabranite pravo da čita i piše pismo koje želi.
Ipak smo mi, u usporedbi sa nekima, jedna civilizovana država u kojoj je nezamislivo da nekoj etničkoj grupi zabranite pravo da čita i piše pismo koje želi.
- Styling
#215 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Evo i malo trivije.
Dok sam radila za jednu stranu organizaciju, jednog dana mi je dosao sef projekta koji je Britanac i rekao :"Dobio sam pismo na ruskom jeziku. Mozes li mi pomoci da odgonetnem sta pise?" Oplakala sam na ovaj njegov komentar.
Pismo je bilo iz Banja Luke, pisano je na engleskom ali kucano na cirilici?! Smjesno izgleda. Fakat nekada znaju pretjerati sa upotrebom cirilice.
Dok sam radila za jednu stranu organizaciju, jednog dana mi je dosao sef projekta koji je Britanac i rekao :"Dobio sam pismo na ruskom jeziku. Mozes li mi pomoci da odgonetnem sta pise?" Oplakala sam na ovaj njegov komentar.
Pismo je bilo iz Banja Luke, pisano je na engleskom ali kucano na cirilici?! Smjesno izgleda. Fakat nekada znaju pretjerati sa upotrebom cirilice.
- spreca
#216 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Styling wrote:Evo i malo trivije.
-
radostan dan
#217 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
...samo još ovu

-
radostan dan
#218 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
šta je ba ovo, niko neće da komentariše, poslije ove zadnje slike?

- shmizlica
#219 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
hebote 9 stranica oko čega!!!
tek na po knjige i skontam da je ćirilica
tek na po knjige i skontam da je ćirilica
-
Salonski Kriticar
#220 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Meni je najbolje sto bi vecina ovih koji bi protjerali cirilicu iz Bosne i Hercegovine bez ikakvih problema rekla da se zalaze za BiH u kojoj su svi gradjani ravnopravni. I ne bi vidjeli nista cudno u takvom svom razmisljanju.
- FIDELCA
-
Bodkin
#222 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Styling wrote:Evo i malo trivije.
Taj nije malo pretjerao, taj je debil na kvadrat
Sent from my Lumia
- Jedinstvo_Manchester
#223 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ћирилица смета само фашистима и полуписменим људима који сваки други дан не знају да прочитају преглед програма на БХТ1 јер је тај дан на ћирилици, смета ми сто сваки фашизам на овом форуму се оправдава и гледа другачије ако си на крају поста поставио овај смајли
! Освјестите се, ко дира у ћирилицу дира у све што Босна као земља јесте. Било би боље свима којима смета ћирилица да се описмене јер су полуписмени, а кад им је Бог дао да у својој земљи имају два службена писма нек то схвате као богаство а не као нешто лоше. Ево ја ћу од сада на овом форуму да пишем само ћирилицом јер желим да описменим оне који је не знају или су је заборавили па да обнове, нека то буде мој мали допринос бољем разумјевању међу људима у овој држави.
-
detroit-mercy
#224 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Nije to nistaStyling wrote:Evo i malo trivije.
-
muzicar_iz_parka