Slucaj Belgija
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#26 Re: Slucaj Belgija
Nije Belgija Srbija, pa da se raspada.
- Bosnolog
#27 Re: Slucaj Belgija
braco3 wrote:Ne impliciram, ali mozda se i BiH jednom razidje sporazumno.cyprus wrote:Ja ne pušim tu priču o prirodnim i vještačkim tvorevinama, ali postoji druga činjenica koja ide u prilog tome da eventualni raspad Belgije neće uticat na stanje u BiH, mada bi to neki separatisti u našem slučaju mogli pokušat nać analogiju. Ipak, nije velika mudrost uočiti razliku između sporazumnog razilaska u Belgiji i haosa koji bi nastao pri pokušaju separacije kod nas. Dakle, i u prvom osnovne je učenicima valjda jasna razlika između jednostranog i dvostranog proglašenja nezavisnosti. Kao što neko reče, ako Kosovo nije uticalo, neće ni Belgija sigurno... Mada ja bih volio da Belgija ostane jedna država, nisam baš fan stvaranja novih...
PS Ispravka za uvodni post. Brisel nije dio Flandrije, nego zasebno administrativna cjelina (nešto slično ko distrikt Brčko), koje istina jeste neka vrsta enklave okružene flamanskim područjem, ali je u njemu mnogo više stanovnika koji govore francuskim jezikom (Valonaca).
Ako bi ikad raspad bio neizbjezan, pa bolje da se to desi sporazumno nego ratom.
Ne treba smetnuti sa uma da vise nema drustvene imovine...manje vise sve je necije privatno vlasnistvo i jaka je sprega izmedju politicara i BiH kapitalista , a nerjetko su i jedno i drugo .
Cisto sumnjam da bi isti dozvolili da im se ''roka'' po imovini..
Sledece sto svakako ne treba zanemariti da je i sama BiH je vec uveliko etnicki jasno podjeljena..
Na sto spade velenebeska sila da nas ubjeduju kako se treba u miru razici,....Eh tuge nakon svega sto se desi da nas trolovi ubjeduju da jos sanjaju otvorenih ociju o podjelama onog sto im ne pode za rukom kada su bezmude kukavice sa svim onim sto imadose spali na to da nam predlazu miran pristanak na BH nestanak,.
Lijepo je sanjati mokre znove,....
Promjeni pelene kada se probudis i ako se probudis mokar ,??????
Sanjao sam nocas da te nema,tvoje ime dozivam kroz san,ruzan san,neka druga zemlja,.........
- cyprus
#28 Re: Slucaj Belgija
Bosna i Hercegovina se sporazumno ne može raspast! To je skoro pa aksiom. Navedi mi ti jedan razlog zašto bi najbrojniji BH narod (Bošnjaci) samovoljno pristao na disoluciju njihove jedine zemlje... Druga stvar, uporedi bližu i dalju historiju BiH i Belgije, pa mi reci da ne vidiš razliku... Treća stvar, pogledaj etničku kartu BiH i Belgije i reci mi da ne vidiš razliku...braco3 wrote:Ne impliciram, ali mozda se i BiH jednom razidje sporazumno.cyprus wrote:Ja ne pušim tu priču o prirodnim i vještačkim tvorevinama, ali postoji druga činjenica koja ide u prilog tome da eventualni raspad Belgije neće uticat na stanje u BiH, mada bi to neki separatisti u našem slučaju mogli pokušat nać analogiju. Ipak, nije velika mudrost uočiti razliku između sporazumnog razilaska u Belgiji i haosa koji bi nastao pri pokušaju separacije kod nas. Dakle, i u prvom osnovne je učenicima valjda jasna razlika između jednostranog i dvostranog proglašenja nezavisnosti. Kao što neko reče, ako Kosovo nije uticalo, neće ni Belgija sigurno... Mada ja bih volio da Belgija ostane jedna država, nisam baš fan stvaranja novih...
PS Ispravka za uvodni post. Brisel nije dio Flandrije, nego zasebno administrativna cjelina (nešto slično ko distrikt Brčko), koje istina jeste neka vrsta enklave okružene flamanskim područjem, ali je u njemu mnogo više stanovnika koji govore francuskim jezikom (Valonaca).
Ako bi ikad raspad bio neizbjezan, pa bolje da se to desi sporazumno nego ratom.
Ne treba smetnuti sa uma da vise nema drustvene imovine...manje vise sve je necije privatno vlasnistvo i jaka je sprega izmedju politicara i BiH kapitalista , a nerjetko su i jedno i drugo .
Cisto sumnjam da bi isti dozvolili da im se ''roka'' po imovini..
Sledece sto svakako ne treba zanemariti da je i sama BiH je vec uveliko etnicki jasno podjeljena..
- cyprus
#29 Re: Slucaj Belgija
Želim reći da svako ko želi da dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine mora znati da time izaziva stanje haosa...1mustra wrote:To je tacno, ali cinjenica da bi razlaz izazvao haos ne garantira da ga nece bit. Takvo razmisljanje je jako opasno, i ne smije se niko ponasat tako da izaziva taj haos, pod izgovorom da do toga ionako nece doci.cyprus wrote: Ipak, nije velika mudrost uočiti razliku između sporazumnog razilaska u Belgiji i haosa koji bi nastao pri pokušaju separacije kod nas.
Zasto?Mada ja bih volio da Belgija ostane jedna država, nisam baš fan stvaranja novih...
Sto se mene tice, ako Belgijanci ne zele Belgiju, nek je i ne bude.
A mislim, ako Belgijanci žele da se raziđu, nek se raziđu, ne mogu im ja branit. Ali eto moj subjektivni stav, koji ima objektivno uporište, jeste da ne volim disolucije država i stvaranje novih.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#30 Re: Slucaj Belgija
jah sranja u Belgji

-
KENJAC
#31 Re: Slucaj Belgija
Jel to znaci da, ako se ujedine dvije Koreje , da ce se i Bosna ujedinit???? Po meni su jednake sanse za obadvije opcije!
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#32 Re: Slucaj Belgija
S kim?KENJAC wrote:Jel to znaci da, ako se ujedine dvije Koreje , da ce se i Bosna ujedinit????
- Komrad
#33 Re: Slucaj Belgija
cyprus wrote: Želim reći da svako ko želi da dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine mora znati da time izaziva stanje haosa...
A mislim, ako Belgijanci žele da se raziđu, nek se raziđu, ne mogu im ja branit. Ali eto moj subjektivni stav, koji ima objektivno uporište, jeste da ne volim disolucije država i stvaranje novih.
Neka drzava
- Država
#34 Re: Slucaj Belgija
Zar još uvijek postoje osobe koje vjeruju da ćemo mi dopustiti da granica Srbije bude na Dobrinji???
Bolje grob nego rob...

Bolje grob nego rob...
- Komrad
#35 Re: Slucaj Belgija
Ma na ulazu u Pale kakva DobrinjaDržava wrote:Zar još uvijek postoje osobe koje vjeruju da ćemo mi dopustiti da granica Srbije bude na Dobrinji???
Bolje grob nego rob...
![]()
![]()
![]()
![]()