SLR svijet - kutak za početnike

Čarobni svijet fotografije
User avatar
lonely_wolf
Posts: 1781
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Has thanked: 49 times
Been thanked: 27 times
Contact:

#1 SLR svijet - kutak za početnike

Post by lonely_wolf » 22/07/2013 21:09

Pošto u posljednje vrijeme ima veoma puno zaljubljenika u fotografiju koji se odlučuju ući u SLR-svijet odlučih se otvoriti ovu temu za pitanja i podpitanja iz sfere SLR fotografije, a sve u svrhu da bi imali bolju preglednost i da bi lakše pomogli jedni drugima, jer otvoreno je puno tema koje su haman pa iste pa se jedna te ista pitanja i odgovori ponavljaju periodično.
voda_ wrote:Imam pitanje vezano za blendu kod DSLR fotoaparata. Čitala sam na netu i koliko sam shvatila optimalan broj listića blende je oko 4, tj. bolje da je što manji broj? Šta ovi listići uopće znače? A što se tiče maksimalnog otvora blende, što je veći broj u pitanju, kvalitetnija je slika, i više košta objektiv?
Ostale karakteristike DSLR aparata sam manje-više shvatila, ali me ova blenda ubija. :mrgreen:
Još da otkrijem u čemu je ovdje fazon, pa da krenem u potragu za svojim idealnim DSLR-om. Pomagajte :mrgreen:
BLENDA -Tomislav Buza

Blenda, zasun, otvorenost objektiva, f vrijednost objektiva sve su to, među fotografima, prihvaćeni nazivi koji se odnose na takozvani otvor koji je smješten u samom objektivu kojim se regulira količina propuštenog svijetla u zadanoj jedinici vremena – ekspoziciji.
Kod današnjih objektiva blenda je najčešće set preklapajućih metalnih listova koji u međusobnom odnosu čine otvor kojeg još u fotografiji nazivamo dijafragmom jer samim izgledom podsjeća na oblik dijafragme.
Image
Slika 1: Zatvorena blenda, vrijednost f broja je 22
Image
Slika 2: Poluotvorena blenda, vrijednost f broja je 10
Image
Slika 3: Otvorena blenda, vrijendost f broja je 1,8

Za svakog fotografa je otvor blende prilično bitan element u tzv. sustavu svijetlog trojstva digitalne fotografije (ekspozicija, otvor blende, ISO vrijednost).
Svako od ovo troje je u međusobno ovisnom odnosu te kombinacijom vrijednosti svakog od njih reguliramo osvjetljenje buduće fotografije.

Dakle kontroliramo količinu-snop svijetla koji puštamo na senzor (blenda), duljinu, vrijeme kojem izlažemo senzor samom svijetlu (ekspozicija) te osjetljivost senzora na izloženo svijetlo (ISO vrijednost).
Vrijednost otvora blende, možemo ga nazvati i iris, označavamo f brojem. Primjerice na objektivu to najčešće bude prikazano u obliku


F 1:1,4 ili 1:1,8 ili 1:2,8 – ako se radi o objektivima sa stalnim (fiksnim) otvorom blende
F 1:3,5-4,5 ili 1:3,5-5,6 – ako se rado o objektivima koji nemaju stalni otvor blende već isti varira s promjenom žarišne duljine (zumom).
Kod izrade fotografije blendom osim što reguliramo količinu – snop svijetla na senzor, u nekakvom kreativnom segmentu reguliramo i takozvani DOF odnosno Depth of Field, bukvalno prevodeći Dubina polja, ali za naše potrebe možemo je zvati i dubinska oštrina, odnosno ne oštrina ili čak dubinska oštrina polja.
Dubinska oštrina polja se odnosi na određeni segment fotografije koji je nam je na određenoj udaljenosti od žarišta fotoaparata, a koji se nalazi u oštrini. U suštini to je udaljenost između najbliže i najudaljenije točke na fotografiji gdje nam je scena/kadar oštar.
Smanjenjem otvora blende, odnosno povećavajući f vrijednost povećavamo i spomenutu udaljenost točaka oštrine na fotografiji. Primjerice sa prilično zatvorenom blendom, odnosno velikim brojem f, recimo 16 ili 22 dobivamo situaciju gdje nam je udaljenost najbliže i najudaljenije točke velika te je najvjerojatnije cijela fotografija oštra.
Kod izrazito otvorene blende, odnosno f vrijednosti 1.8 ili 1.4 dubinska oštrina je prilično plitka te je sve osim elemenata unutar početne i završne točke udaljenosti, a koja je prilično mala, neoštro.
Možda najbolje da tu razliku na fotografiji ilustriram na slijedećim primjerima.
Možda najbolje da tu razliku na fotografiji ilustriram na slijedećim primjerima.
Image
Slika 4: Na ovoj fotografiji je korišten veliki otvor blende, odnosno mala vrijednost f broja, 1.8. Fokus je na ‘njušci’ prvog automobila. Otvor blende je prikazan na slici 1.
Image
Slika 5: Isto kao i kod gornje fotografije, f 1.8, ali je fokus na ‘njušci’ drugog automobila. Dakle na obje fotografije se vidi taj relativno mali razmak odnosno udaljenost točaka koje definiraju odnosno opisuju područje u fokusu.
Image
Slika 6: Ovdje je korištena vrijednost f 8. Otvor blende je malo smanjen te je skoro cijeli prvi autić u fokusu, dok drugi, za razliku od prethodnih fotografija, ipak nije u toliko velikom bluru. Otvor blende je prikazan na slici 2.
Image
Slika 7: Vrijendost blende je stavljena na f 22. Dakle, otvor blende je maksimalno zatvoren i svjetlost ide kroz sitnu rupicu (vidi slika 3 za prikaz otvora blende). Dubina polja fokusa je znatno veća, oba autića su fokusirana. Pritom treba imati na umu da promjenom otvora blende utječemo i na duljinu ekspozicije. Pri blendi f 1.8 ekspozicija je bila 1/125 sekunde, dok je pri bledni f 22 ekspozicija porasla na 1,5 sekundi.


User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#2 Re: SLRsvijet_kutak za početnike

Post by NIN » 22/07/2013 23:30

:thumbup:

Ako sta mogu pomoc, tu sam. :)

User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#3 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by bpsang » 23/07/2013 06:31

Dobra tema...

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#4 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by NIN » 23/07/2013 13:50

Da i ja koju, jel'.

Nego, da ne bih sad birao terminologiju kojom bi pocetnicima ucinio post neinteresantnim, za pocetak da objasnimo sta je to zapravo (D)SLR fotoaparat. Naime, radi se o aparatima koji imaju mogucnost mijenjanja objektiva i to im je glavna karakteristika. SLR se odnosi na princip na kojem je baziran rad samog aparata ali o tome mozemo drugom prilikom.

Dakle, ovi aparati su koncipirani na nacin da se sva mudrologija nalazi u tijelu aparata sto se tice obrade svjetlosnih informacija koje padaju na senzor (u film aparatu umjesto senzora svjetlost se skuplja na film), a nacin kadriranja zavisi od objektiva koji je navrnut na tijelo. Vrsta objektiva ima pregrst - od ribljeg oka koje hvata 180 stepeni po dijagonali pa sve do super teleobjektiva cija je zizna daljina i do 1000mm (hiljadu). Takodjer, nacin na koji su objektivi napravljeni diktira i njihovu cijenu - od onih jednostavnih sa nekoliko leca unutar objektiva pa sve do onih zaista kompleksnih koji su izrazito skupi. Osim po izgledu, razlike medju njima su ocite, sto po konstrukciji, tako i po kvaliteti obrade svjetlosti koja prolazi kroz njih do senzora, koji stvara ono sto fotografisemo.

Takodjer vrijedi napomenuti da razliciti proizvodjaci imaju razlicite navoje svojih objektiva tako da se Pentaxov objektiv ne moze navrnuti na Olympusov aparat. Iz tog razloga, kada se neko odlucuje uloziti nesto novca u fotoaparat, mora se gledati na dostupnost, pristupacnost sto se cijena tice i kvalitet.

Eto, malo za pocetak... :)

Kpet
Posts: 148
Joined: 04/07/2013 21:27

#5 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Kpet » 23/07/2013 17:25

svaka cast za ovo, potrebno kao hljeb :)) za pocetak pitanje za sve: smijem li koristiti i fotke sa ovog foruma da ih postavim ovdje na temu, ako imam pitanje vezano za neku?

Je li ovo istina?- negdje sam procitao da je Pentax izmislio SLR (Single Lens Reflex) fotografiju?

User avatar
vaučer
Posts: 3145
Joined: 04/08/2009 15:22
Been thanked: 6 times

#6 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by vaučer » 23/07/2013 17:47

Super tema.
Evo ja sam recimo SLR početnik (fotografiram 7-8 godina rekreativno, zadnje dvije na DSLR aparatu).
Imao sam par foto aparata prije sadašnjeg Nikona D5000 od kojih mi je Canon G7 bio super prelazni model na kojem sam dosta naučio eksperimentirajući s M, manual modom. Preporučio bih svima da čitaju puno prije same kupovine kako bi bolje upoznali terminologiju a da nakon odabira aparata isprobavaju naprednije funkcije, pokušavaju primjeniti neke fotografske efekte i 'kopirati' primjere drugih fotografa. Vježba i istraživanje - to je valjda smisao hobi fotografije.

neocekivana_sila
Posts: 558
Joined: 22/09/2005 13:48

#7 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by neocekivana_sila » 23/07/2013 19:22

kako je tesko uslikati mjesec.. sinoc mi nije poslo za rukom :sad:

User avatar
Glavni Moderator
Posts: 38
Joined: 11/06/2013 02:45

#8 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Glavni Moderator » 23/07/2013 19:38

Super tema :thumbup:

E posto vidim da ima strucnjaka ja bi imao pitanje o samim aparatima. Dakle, za rodjendan zelim zeni kupiti dobar fotoaparat iz 2 razloga, prvi je sto je izrazila zelju jer bi htjela da se bavi fotografijom kao hobijem (znaci pocetnik je), a drugi je taj da cemo uskoro dobiti nasu prvu bebu pa bi naravno zeljeli sto bolje i sto kvalitetnije slike nase bebe.

Iz nekog razloga zena je spomenula da bi voljela da ima nikon ili canon, ne znam ima li neki poseban razlog ali sam to jednostavno upamtio :)

Sto se tice samih objektiva, bar onih kvalitetnijih to joj mogu kupovati za neke naredne poklone i kad se malo ufura u samu fotografiju. Sad zasad mislim da je dovoljan dobar aparat sa nekim objektivom koji dodje inclusive ili nekim jeftinijim objektivom.

Ja licno o svemu ovome nemam pojma pa mi nemojte zamjeriti. Ako sta trebam uslikati uslikam telefonom i zadovoljan sam :)

Okvirna cijena oko ili do 1000 eura. Nadam se da za ove pare moze dobiti lijep poklon. Ako ne, mogu ja cijenu malo i povecati ali radje nebi :)

P.S. Ili mozda u okviru ove ili priblizno ove cijene postoji neka kombinacija dobrog aparata i dobrog objektiva pa da onda ima sve u prvom poklonu? :)

Hvala

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1781
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Has thanked: 49 times
Been thanked: 27 times
Contact:

#9 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by lonely_wolf » 23/07/2013 23:11

Glavni Moderator wrote:... za rodjendan zelim zeni kupiti dobar fotoaparat iz 2 razloga, prvi je sto je izrazila zelju jer bi htjela da se bavi fotografijom kao hobijem (znaci pocetnik je), a drugi je taj da cemo uskoro dobiti nasu prvu bebu pa bi naravno zeljeli sto bolje i sto kvalitetnije slike nase bebe...
Da ti probam pomoći, kod kupovine bilo cega veoma je tesko odrediti limit jer uvjek fali jos malo da bi se uzelo nesto bolje, tako da i u ovom slucaju to nije iznimka.Posto si dao limit u eurima predpostavljam da zivis vani pa ce ti samim tim i nabavka opreme biti povoljnija.Posto radim sa Nikonom mogu ti reci utiske i preporuke za taj brend, mada ni Canon nije nista bolji ili losiji, sve je to u par dekika :D .
Postoji par kombinacija koje se mogu itekako uklopiti u tvoj budjet medjutim ja da biram sebi izabrao bi
Nikon D7000 (oko 800€) sa objektivom Nikkor 50mm f/1,8G (oko 190€), e sad da se vratim na prvu recenicu,
Nikon D7100 (oko 1050€) sa objektivom Nikkor 50mm f/1,8G (oko 190€) sad ako se mozes protegnuti :D :thumbup:
Nikon D7100 je novi model i izasao je u aprilu ove godine i sami je vrh aparata namjenjenih za amatersko bavljenje fotografijom, dok je D7000 model star par godina i po kvalitetu gotovo nista losiji od D7100 (@DoradO i @Dasi rade sa D7000 pa pogledaj njihove fotke).
Na kraju izbor je tvoj, sretno sa kupovinom :thumbup: :thumbup: :thumbup:

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1781
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Has thanked: 49 times
Been thanked: 27 times
Contact:

#10 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by lonely_wolf » 23/07/2013 23:20

neocekivana_sila wrote:kako je tesko uslikati mjesec.. sinoc mi nije poslo za rukom :sad:
Kod fotografisanja mjeseca treba ti neki zoom objektiv sa bar 200mm i postavke aparata kao da fotkas po danu ( ISO 100-400, f/8, 1/100-200) moze i iz ruke al' je tripod (stativ) pozeljniji.

User avatar
Qler
Posts: 19536
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 33 times
Been thanked: 44 times

#11 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Qler » 23/07/2013 23:41

Ja sam uslikao mjesec sa mobitelom neku vece. ISO na 80, ukljucio blic radi brzeg "okidanja" vjerovatno tada smanji otvor blende, taj f :) i upalio ND filter (jos nisam siguran sta taj ND filter radi...)
Sliku imate na temi mobitel kao fotoaparat

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1781
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Has thanked: 49 times
Been thanked: 27 times
Contact:

#12 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by lonely_wolf » 24/07/2013 00:05

Da se nadovezem na druga @NIN-a...

OSNOVNI POJMOVI
Senzori i croop faktor
Senzori su elektronicki uredjaji ciji je zadatak pretvaranja svjetlosti u elektricne impulse. Najcesce se izvode kao matrica fotosenzibilnih elemenata.
Sto je croop faktor? Kod SLR fotoaparata koristio se (najcesce) 35mm film. Danasnji fotoaparati najcesce nemaju velicinu senzora kolika je bila "velicina slike" kod analognog filma. Odnos velicine senzora i slike na analognom filmu zove se croop faktor i iznosi najcesce oko 1.5x puta za DX tijela kod Nikona odnosno oko 1.6x za Canon, dakle manji je od 35mm filma. Fotoaparati kojima je senzor iste velicine ko u analognom filmu zovu se FULL FRAME (FX) fotoaparati.
JPEG, RAW...
Velika vecina fotoaparata sprema slike u ovim formatima, dakle, moze se izabrati dali da sprema sliku ko JPEG (kompresirana slika), RAW ili i jedno i drugo.
Kod RAW formata slika se sprema onako kako ju je procitao senzor, dakle u izvornom obliku. To nam daje daleko vecu kvalitetu slike i autonomiju za post-procesing, medjutim mana ovog formata je sto su fajlovi "teski" i po nekoliko desetina Mbajta.
JPEG je kompresovana fotografija nastala iz RAW-a obradjena direktno u aparaatu i njena kvaliteta zavisi prevashodno od kvaliteta algoritma za kompresovanje RAW-a u JPEG. Prednost mala "tezina" fajlova, nekoliko Mbajtova, a mana je sto gubi na kvaliteti tj. pikseli imaju puno manje informacija nego u RAW formatu.
Stabilizacija slike
U koliko fotografirate iz ruke (dakle bez stativa ili polaganja aparata na neki zid, podlogu i slicno) neminovno je treskanje fotoaparata, sto ce kod nepovoljnih svjetlosnih uvjeta (sjena, slaba umjetna rasvjeta i slicno) rezultirati mutnom slikom. Da bi to izbjegli proizvodjaci su implementirali stabilizaciju slike u objektivu ili fotoaparatu koja djelomicno kompenzira tresnju fotoaparata (ne ocekujte cuda, ali pomaze poprilicno).
Blenda (Aperture)
Blenda je zapravo otvor koji propusta svjetlost. Njena otvorenost (promjer) se oznacava sa F. Neki od primjera su F1:1.4, F1:2.8. Zasto su to bas ovi brojevi, to se racuna po korijenu iz 2 ali cu preskociti taj dio jer je nebitan. Inace se preskace ovaj 1: pa se pise samo F1.4, F2.8. Sto je veci broj koji stoji uz F to znaci da je otvor blende uzi, sto znaci da u istim uvjetima propusta manje svjetla.
Shutter (Zatvarac)
Shutter blokira ili propusta svjetlo do senzora. Brzina shuttera zapravo pokazuje koliko vremena shutter propusta svjetlo do senzora. Neke od tipicnih vrijednosti su 1/125, 1:250 i slicno. Dakle, vrijeme 1/125 zapravo govori da shutter propusta svjetlo tocno 1/125 sekunde. Sto je duze vrijeme zatvaraca, to ce vise svjetlosti pasti na senzor sto cini sliku svjetlijom i obrnuto.
ISO vrijednost
Kod starih analognih fotoaparata postojali su filmovi sa razlicitim osjetljivostima. Kod digitalnih fotoaparata ISO osjetljivost predstavlja osjetljivost samog senzora. Tipicne vrijednosti su ISO100, ISO200... do nekih ISO6400 ako se ne varam. Sto je veci broj uz ISO to znaci da je senzor osjetljiviji te da ce slika pri istom osvjetljenju, blendi i brzini zatvaraca biti svjelija. Jel da da je to super stvar!? Ali uvjek postoji ali. Sto je veci ISO broj to znaci da cete imati vise suma na fotografiji.
Ekspozicija
Ekspozicija predstavlja kolicinu svjetla koja dolazi na senzor. Ovisi o otvoru blende i brzini shuttera. Sto je veci otvor blende vise svjetla ce uci na seznor, isto kao i ako je brzina zatvaraca niza.
U koliko povecate otvor blende za 1 vrijednost i smanjite shutter speed za jednu vrijednost ekspozicija ce ostati ista.
Primjer:
U koliko slikajete sa ovim postavkama:
F8 i 1/125 i prebacite se na F5.6 i 1/250 ekspozicija ce ostati ista.
Pojam vrijeme ekspozicije je isti kao i shutter speed (brzina zatvaraca)

to be continued... :run:

User avatar
Glavni Moderator
Posts: 38
Joined: 11/06/2013 02:45

#13 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Glavni Moderator » 24/07/2013 00:33

lonely_wolf wrote:
Glavni Moderator wrote:... za rodjendan zelim zeni kupiti dobar fotoaparat iz 2 razloga, prvi je sto je izrazila zelju jer bi htjela da se bavi fotografijom kao hobijem (znaci pocetnik je), a drugi je taj da cemo uskoro dobiti nasu prvu bebu pa bi naravno zeljeli sto bolje i sto kvalitetnije slike nase bebe...
Da ti probam pomoći, kod kupovine bilo cega veoma je tesko odrediti limit jer uvjek fali jos malo da bi se uzelo nesto bolje, tako da i u ovom slucaju to nije iznimka.Posto si dao limit u eurima predpostavljam da zivis vani pa ce ti samim tim i nabavka opreme biti povoljnija.Posto radim sa Nikonom mogu ti reci utiske i preporuke za taj brend, mada ni Canon nije nista bolji ili losiji, sve je to u par dekika :D .
Postoji par kombinacija koje se mogu itekako uklopiti u tvoj budjet medjutim ja da biram sebi izabrao bi
Nikon D7000 (oko 800€) sa objektivom Nikkor 50mm f/1,8G (oko 190€), e sad da se vratim na prvu recenicu,
Nikon D7100 (oko 1050€) sa objektivom Nikkor 50mm f/1,8G (oko 190€) sad ako se mozes protegnuti :D :thumbup:
Nikon D7100 je novi model i izasao je u aprilu ove godine i sami je vrh aparata namjenjenih za amatersko bavljenje fotografijom, dok je D7000 model star par godina i po kvalitetu gotovo nista losiji od D7100 (@DoradO i @Dasi rade sa D7000 pa pogledaj njihove fotke).
Na kraju izbor je tvoj, sretno sa kupovinom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vidio sam dosta slika od dorado i cesto kontao kakvu li ovaj ludjak (u pozitivnom smislu) opremu ima, ako je njemu dovoljan D7000 sigurno mogu garantovati da je i mojoj zeni pocetnici dovoljan :)

Evo vidim da je na amazonu uz besplatnu dostavu D7000 bez objektiva 646 eura

http://www.amazon.de/gp/product/B0042X9 ... =1&s=photo

a D7100 bez objektiva 999 eura

http://www.amazon.de/Nikon-D7100-SLR-Di ... 017&sr=1-3

Sad mi se otvorilo par novih pitanja jer evo ispalo je da se za ove pare moze uzeti lijep poklon

1.) da li ovaj objektiv koji preporucujes spada u kako bih rekao "univerzalne" objektive, objektiv kojim se mogu praviti odlicne kucne fotografije? Sto bi se reklo jako dobre fotografije amaterskog fotografa? Glavnina slikanja ce vjerovatno biti nasa beba pa samim tim nam treba sto bolji objektiv za takvo nesto. Ako nekad pozeli da slika mrave i kojekakve baje mogu joj kasnije kupiti objektiv za te male stvari, samo primjera radi :).

2.) Ako bih odlucio da povecam cijenu za tih nekih 350 eura koliko je ova druga kamera skuplja onda me zanima da li je pametnije uzeti to sto si ti predlozio, noviju kameru i taj objektiv, ili cak tu stariju kameru a neki bolji objektiv? Da li cu u kvaliteti slika napraviti vecu razliku ako 350 eura dodam na tu noviju umjesto za stariju kameru, ili mozda da uzmem stariji tip kamere a umjesto objektiva od 190-200 eura neki od 500 eura? I nezaboraviti da je u pitanju pocetnik ako to sta znaci :)

3.) Evo vidim da na amazonu kruzi jos jedna kamera skoro identicne cijene kao i D7000, radi se o D5200 koja je ovdje samo 1 euro jeftinija od D7000. Da li veci broj poslije ovog D predstavlja noviju i kvalitetniju kameru ili to ne mora da znaci?

http://www.amazon.de/Nikon-D5200-SLR-Di ... 164&sr=1-5

4.) Posto radis sa nikon mozes li mi naravno kad nadjes vremena napisati malo o razlici izmedju ova dva modela D7000 i D7100, da li su podjednako komplikovani ili podjednako jednostavni. Puno se bolje poznajem u telefone pa ne znam da li su ove kamere razlikuju poput npr iphone-a 3gs i iphone-a 4 sto smatram velikom razlikom ili pak kao iphone 4 i iphone 4s sto po meni ne predstavlja veliku razliku? Sad ce biti da se ti slabije razumijes u telefone, ili pak u iphone :)

5.) Da li kamerama prolazi brzo vrijeme u tehnickom smislu kao i telefonima? Da li ce se ova kamera D7000 ili D7100 za 5 godina i dalje smatrati dobrom kamerom ili pak kamerom koju treba ubrzo zamjeniti novijom? Da li je u ovom pogledu mozda bolje kupiti odmah ovu D7100 jer kako rece ova D7000 je vec godinama u prodaji? Ili se i ova D7000 jos uvijek otima i jos ce se dugo otimati vremenu? :)

6.) Kakav je ovo objektiv i da li mu je cijena realna? Jer cini mi se da je bolje kupiti kameru inclusive sa objektivom jer je tako jeftinije ako nadjem odgovarajucu kombinaciju kamere i objektiva

http://www.amazon.de/gp/product/B00438Q ... =1&s=photo

Sa ovako nekom cijenom bi bio i vise nego sretan jer bi se ovdje mogla uklopiti i fenomenalna vecera i sve za hiljadarku :), ali ako bas moram onda nije iskljucena ni ova verzija pod brojem 7 ili neka slicna njoj :)

7.) Isto pitanje kao i pod 6 samo druga kamera u pitanju

http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCT ... =1&s=photo

8.) Znam da je i ovako previse pitanja ali kad je bal nek je maskenbal :). Po cemu se taj tvoj predlozeni objektiv razlikuje od ovih, koji je bolji? :) Kako vec rekoh treba nam za slikanje bebe i slika sa godisnjih odmora i eventualno nekih usputnih kucnih slika :)

E sad me vec stvarno sramota koliko sam stvari pitao, slobodno polako :), imam jos jedno mjesec dana fore da odlucim koju kameru, nije mi jos 5 do 12 :)

Hvala, hvala, hvala
Last edited by Glavni Moderator on 24/07/2013 03:46, edited 2 times in total.

User avatar
Glavni Moderator
Posts: 38
Joined: 11/06/2013 02:45

#14 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Glavni Moderator » 24/07/2013 00:49

NIN, wolf, moram jos jednom da vam se zahvalim na ovim postovima i da kazem da se kao malo dijete radujem svakom novom postu jer kao prvo zelim zeni izabrati sto bolju kameru ali je i mene licno sve ovo pocelo jako zanimati i mozda vrlo vrlo brzo ovo postane i moj hobi.

Primjetio sam nesto sto vi kao slobodno mogu reci strucnjaci mozda podrazumjevate a prvo ja a mozda i drugi pocetnici ne kontamo pa da upitam, a vama ako nije tesko da i to naglasite. Npr da li kod blende u primjeru f1:1.4 i f1:2.8 znaci da je npr ova 1:2.8 bolja i automatski skuplja (ili cak losija) ili to zavisi od same situacije i onog sto se slika? Isto pitanje je i u slucaju ISO100 ili ISO200 ili vec koji ima da veci broj predstavlja npr bolji kvalitet?

Postoje li neke prosjecne vrijednosti koje kada bi amater nastimao i nebi vise nista pomjerao dobijao prilicno dobre slike, bar za pocetak? :)

P.S. Sad sam ponovo preletio ove postove i nesto me kopka :) na pocetku sam mislio da kad se kupuje objektiv mozes kupiti sa blendom npr 1:1.4 ili sa blendom 1:2.8 itd, ali sad nisam siguran jeli to tako ili se ustvari na jednom te istom objektivu moze birati koju blendu hoces u kojem trenutku? Da li to isto vrijedi i za ovaj ISO? :) Da li je to ono sto oni profesionalni fotografi stalno okrecu onaj objektiv lijevo desno dok slikaju manekenke :)? Ja sam se dugo pitao koji vrag vise onaj objektiv ne ostave na miru, sta ga stalno vrte tamo vamo :lol:

User avatar
black
Posts: 15317
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 107 times

#15 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by black » 24/07/2013 11:23

@Glavni Moderator nemoj se lomiti, mirne dushe kupi D7100, odlicne performanse, odlicno kuciste otporno na vremenske prilike itd. za razliku od modela prije na ovom nema optickog niskopropusnog filtera (OLPF), sto daje bolju ostrinu i boje itd itd...
dobra tema, i naravno potrudicu se da doprinesem :)

User avatar
Dasi
Posts: 2228
Joined: 27/05/2006 01:06

#16 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Dasi » 24/07/2013 11:35

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:47, edited 1 time in total.

User avatar
black
Posts: 15317
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 107 times

#17 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by black » 24/07/2013 11:38

Dasi wrote:
Jeb se! :)

Glavni... hos kupiti moj d7000? Tj ti kupi taj d7100 a ja tebi dam d7000 i razliku u parama :))
:lol:

nisam znao da si uzeo D7000 :mrgreen:

User avatar
Dasi
Posts: 2228
Joined: 27/05/2006 01:06

#18 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Dasi » 24/07/2013 11:41

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:47, edited 1 time in total.

User avatar
Glavni Moderator
Posts: 38
Joined: 11/06/2013 02:45

#19 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by Glavni Moderator » 24/07/2013 15:00

black wrote:@Glavni Moderator nemoj se lomiti, mirne dushe kupi D7100, odlicne performanse, odlicno kuciste otporno na vremenske prilike itd. za razliku od modela prije na ovom nema optickog niskopropusnog filtera (OLPF), sto daje bolju ostrinu i boje itd itd...
dobra tema, i naravno potrudicu se da doprinesem :)
Ma kupio bi ja njega mirne duse ali kako vidis dusa nije mirna dok mora skociti preko hiljadarke :) ja sve gledam kako da to izbjegnem :) tjesim se da i ovaj D7000 valja :) jer je razlika u prilicno velikih 350 eura izmedju jednog i drugog modela :), a pitanje je da li ovaj 7100 stvarno vrijedi tih 350 eura i to da li vrijedi jednom pocetniku koji je dosad slikao najobicnijim sony fotoaparatom :)

User avatar
DoradO
Posts: 4363
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

#20 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by DoradO » 24/07/2013 15:26

sto bolan zbunjujete momka :-)

d7000 + kvalitetan objektiv + osnovno poznavanje u obradi fotografije pa da vidim ko ce primjetit tu razliku u ostrini a u novcaniku hoce sigurno :D

neki su ovdje svjedoci da nam je profesionalac na kafi rekao da je sa D3x-a presao na D7000, naravno nije rekao da je ''bolji'' ali da je lakse raditi sa njim i njegovim RAW fotografijama

u pravim rukama i pravim staklom u svim uvjetima moze dati vrhunski rezultat

User avatar
graue_maus
Posts: 3471
Joined: 13/11/2011 15:01
Been thanked: 1 time

#21 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by graue_maus » 24/07/2013 15:29

pratim samo nastavite , super tema .............

User avatar
black
Posts: 15317
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 107 times

#22 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by black » 24/07/2013 16:49

DoradO wrote:sto bolan zbunjujete momka :-)

d7000 + kvalitetan objektiv + osnovno poznavanje u obradi fotografije pa da vidim ko ce primjetit tu razliku u ostrini a u novcaniku hoce sigurno :D

neki su ovdje svjedoci da nam je profesionalac na kafi rekao da je sa D3x-a presao na D7000, naravno nije rekao da je ''bolji'' ali da je lakse raditi sa njim i njegovim RAW fotografijama

u pravim rukama i pravim staklom u svim uvjetima moze dati vrhunski rezultat
bas me interesuje ko je lik koji ide sa konja na magarca :mrgreen: ja sam nedavno radio sa D3 i razlika je ogromna.. :wink:
naravno slazem se ja sa tim da sve u rukama nindje postaje ubojito oruzje :mrgreen: al razlike ipak postoje..ja sam predlozio a on zna koliko mu je dug jorgan..
a on tj ona kao pocetnik na prvu nece primjecivati razlike dok se (i ako se) vise ne udubi i posveti fotografiji, tek onda ce da vidi koja je to vreca bez dna :mrgreen:

voda_
Posts: 4
Joined: 21/07/2013 20:40

#23 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by voda_ » 24/07/2013 18:54

Ih moje pitanje je čak otvorilo novu temu. :mrgreen:

Hvala na odgovoru za blendu lonely_wolf, konačno je shvatih! :mrgreen:

indijanac_
Posts: 29
Joined: 24/07/2013 18:51

#24 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by indijanac_ » 24/07/2013 19:03

DSLR* :D


Usput, odlicna tema :thumbup:Hajd imam i pitanje jedno. Treba mi jednostavan, nezahtjevan software za pravljenje panoramskih fotografija, neke preporuke?

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1781
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Has thanked: 49 times
Been thanked: 27 times
Contact:

#25 Re: SLR svijet - kutak za početnike

Post by lonely_wolf » 24/07/2013 19:20

Dasi wrote:
black wrote:nisam znao da si uzeo D7000 :mrgreen:
Znao si...znao si... :D
Sheba ja temu :)

Pa do "blicova" si guzovache dos'o sad bi i do aparata :nevjerujem: :lol: :lol: :lol:

Post Reply