Valahi, od sad cu brizljivije citati njegove postove.Vodenjak wrote: Ma ne znas ti @kekeca...
Zna on i gore slagati, kad je turizam u pitanju!
Posebno kad treba da se baci u Evropu...![]()
Slovenija zadužena kao bivša Jugoslavija
-
Mrmak
Vecernjak pise o situaciji u Sloveniji?
Mozda bi bolje bilo da napise nesto o dugu od 27 milijardi eura koji je Hrvatska skuckala i njenim ekonomskim perspektivama.
Meni se sve cini da se isti film vrti kod svih na ovom jebenom poluotoku.
Za koju godinu plesace se argentinski tango ispred Sabora.
Jedan dobar intervju
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... Section=15
Mozda bi bolje bilo da napise nesto o dugu od 27 milijardi eura koji je Hrvatska skuckala i njenim ekonomskim perspektivama.
Meni se sve cini da se isti film vrti kod svih na ovom jebenom poluotoku.
Za koju godinu plesace se argentinski tango ispred Sabora.
Jedan dobar intervju
Obavezno procitati:ANĐELKO BILUŠIĆ, UMIROVLJENI PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA U ZAGREBU I JEDAN OD VODEĆIH STRUČNJAKA ZA FINANCIJE, OBJAŠNJAVA ZAŠTO HRVATSKA EKONOMIJA SRLJA U PROPAST wrote:...- HNB je nedavno izdao studiju u kojoj je kao glavni problem nacionalne ekonomije označio visoku inozemnu zaduženost, žaleći se kako teško kontrolira državno i zaduživanje banaka u inozemstvu. Je li to dobar alibi za vođenje sadašnje monetarne politike?
- Nije. Mada, da nije tragično, bilo bi smiješno slušati Vladine dužnosnike kako tumače da nama ovih 27 milijardi eura inozemnog duga nije problem, da mi to možemo vraćati, da imamo bonitet, da nam vjerovnici vjeruju i tome slično. To je čista katastrofa. Kao da se zaboravlja da je Jugoslavija zapala u najveću krizu kada je dostigla 22 milijarde dolara duga. To je bio krah bivše države. Tada se radilo o 1000 dolara duga po glavi stanovnika, a danas je, u Hrvatskoj koja je u bivšoj državi bila najveći izvoznik, dug 6500 dolara po glavi stanovnika! Dug se povećao šest i pol puta i slušamo uvjeravanja kako to nije veliki problem. Dug servisiramo kroz priljev od turizma i doznaka naših iseljenika koji obiteljima šalju novac u efektivi. Servisirajući dug zatvaramo prostore nužnom razvoju, a bez njega nema ni zapošljavanja.
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... Section=15
- valterbranisarajevo
Navodjenje prosjecne plate u nekoj drzavi bas i nije neki pokazatelj kako ljudi u stvari zive. Postoje mnoge drzave koje imaju manju prosjecnu platu cak i od BiH, ali su ekonomski mnogo stabilniji od nas (recimo Bugarska - citat: "Bugarske javne škole imaju oko 100.000 nastavnika, dok prosečna mesečna plata u njima iznosi oko 150 evra".
Da bio sam u Sloveniji, imam tamo familije i prijatelja. Mnogi su penzioneri, a ima i onih kojima su se firme raspale pa su sada na cekanju (ne znam kako se to kod njih zove.
U razgovoru sa prosjecnim pripadnikom srednjeg staleza u Sloveniji svi kazu da je bilo bolje za vrijeme Tite jer je bilo "vec dinarjev". Naravno i tamo ces naci mnogo mladih "europejaca" koji ce se vjerovatno javiti i ovdje i reci kako je sada puno bolje jer mozes putovati i studirati gdje hoces - jest dok si na grbaci tati i mami.
Slovenija je u Jugoslaviji makar imala tu cast da je nazovu najrazvijenijom republikom. U Eu to sigurno nikada nece biti. Svidja mi se izjava nekog hrvatskog politicara: U Jugoslaviji je Hrvatska bila druga, a u EU ce biti sto druga" Po tome Slovenija je bila treca a u EU je sto treca.
Izgubila je veliko YU trziste gdje je bila prodavac a dobila veliko EU trziste gdje je kupac. Cak i oni trgovinski sporazumi koje je potpisala sa drzavama bivse YU gdje su pokusali vratiti svoje pozicije su kada je postala clanica EU su prestali vrijediti te sada za njih vrijede sporazumi EU gdje opet u konkurenciji sa Njemackom, Francuskom, Italijanskom privredom nemaju nikakve sanse ....
U Sloveniji ce tek pravi problem nastati 1.1.2007. kada ce Tolar na kojem su mogli upisivati nula koliko im je trebalo zamijeniti Euro gdje to nece moci ciniti, a tada ce vec poceti dolaziti rate od ovih dugova na naplatu.
Da bio sam u Sloveniji, imam tamo familije i prijatelja. Mnogi su penzioneri, a ima i onih kojima su se firme raspale pa su sada na cekanju (ne znam kako se to kod njih zove.
U razgovoru sa prosjecnim pripadnikom srednjeg staleza u Sloveniji svi kazu da je bilo bolje za vrijeme Tite jer je bilo "vec dinarjev". Naravno i tamo ces naci mnogo mladih "europejaca" koji ce se vjerovatno javiti i ovdje i reci kako je sada puno bolje jer mozes putovati i studirati gdje hoces - jest dok si na grbaci tati i mami.
Slovenija je u Jugoslaviji makar imala tu cast da je nazovu najrazvijenijom republikom. U Eu to sigurno nikada nece biti. Svidja mi se izjava nekog hrvatskog politicara: U Jugoslaviji je Hrvatska bila druga, a u EU ce biti sto druga" Po tome Slovenija je bila treca a u EU je sto treca.
Izgubila je veliko YU trziste gdje je bila prodavac a dobila veliko EU trziste gdje je kupac. Cak i oni trgovinski sporazumi koje je potpisala sa drzavama bivse YU gdje su pokusali vratiti svoje pozicije su kada je postala clanica EU su prestali vrijediti te sada za njih vrijede sporazumi EU gdje opet u konkurenciji sa Njemackom, Francuskom, Italijanskom privredom nemaju nikakve sanse ....
U Sloveniji ce tek pravi problem nastati 1.1.2007. kada ce Tolar na kojem su mogli upisivati nula koliko im je trebalo zamijeniti Euro gdje to nece moci ciniti, a tada ce vec poceti dolaziti rate od ovih dugova na naplatu.
-
zzzzz
Dug je zao drug
ko' sto nas narod kaze. Nikome nije dobro da je PREzaduzen, bez obzira radi li se o drzavi ili pojedincu.
Medjutim pitanje je kad je neko prezaduzen? Da bi se to znalo, osim visine duga treba uzeti u obzir i kreditnu sposobnost tog nekog, neceg ko se zaduzuje.
Evo nekoliko primjera, Svedska je duzna 100 milijardi dolara, Saudijska Arabija 200 milijardi a Norveska ni jedan jedini dolar. Meni nekako djeluje puno 20 milijardi za malenu Sloveniju
To znaci da se za Sloveniju ne mijenja nista, samo trebaju nastaviti da rade kao i do sad.
Medjutim pitanje je kad je neko prezaduzen? Da bi se to znalo, osim visine duga treba uzeti u obzir i kreditnu sposobnost tog nekog, neceg ko se zaduzuje.
Evo nekoliko primjera, Svedska je duzna 100 milijardi dolara, Saudijska Arabija 200 milijardi a Norveska ni jedan jedini dolar. Meni nekako djeluje puno 20 milijardi za malenu Sloveniju
Za ovo nisi u pravu, Slovenija je i do sad vodila racuna o svojim izdacima pa im je zato bez problema dozvoljen prelazak na euro. Mislim da je evropska komisija odbila isti zahtjev Litvanije (ili je bila Latvija) zato sto im je inflacija veca od 3% koliko iznosi limit za EU clanice.U Sloveniji ce tek pravi problem nastati 1.1.2007. kada ce Tolar na kojem su mogli upisivati nula koliko im je trebalo zamijeniti Euro gdje to nece moci ciniti, a tada ce vec poceti dolaziti rate od ovih dugova na naplatu.
To znaci da se za Sloveniju ne mijenja nista, samo trebaju nastaviti da rade kao i do sad.
Last edited by zzzzz on 01/09/2006 22:45, edited 1 time in total.
-
mala-i
igrom slučaja dosta vremena sam provodila u Sloveniji.neupitno je da se tamo dosta dobro živi,kada kao jedinicu poređenja uzmemo našu zemlju.ali,meni je fascinirala otvorena jugonostalgija i iz godine u godinu sve jači kult Tita...voljela bih negdje naći šta sociolozi kažu o tome...
- valterbranisarajevo
Statisticki podaci o inflaciji i ostalim ekonomskim podacima se mogu vrlo lako falsifikovati kao sto je to uradila Grcka prije prelaska na Euro. Ako je kod njih inflacija pod kontrolom zasto njihov Tolar ima najvise nula od svih bivsih Jugoslovenskih republika (Vidio sam da postoji novcanica od 10.000 Tolara) Kada se uvede euro stampanja novca i dodavanja nula nece biti jer ce sve to ipak biti u ingerenciji centralne banke u Frankfurtu. Prelazak na Euro je protresao i mnogo jace ekonomije od Slovenacke. Ipak nije tu samo najveci problem zaokruzivanje cijena ima tu jos mnogo drugih posljedica.
- Vodenjak
Informacije radi zbog onih koji ne znaju, 1990 je Juga bila duzna 16 milijardi...SherlockHolmes wrote:Kao prvo, izuzetno je glupo porediti vrijednost nekih dvadesetak milijardi dolara iz recimo 70-ih, i sada.
Kao drugo, i sam tekst kaze da su razlog zaduzenosti banke koje duguju na ima kredita privrede i gradjana. Dakle, ukljuceni su dugovi obicnog Slovenca za kredit za stan, auto, itd, sto onda i nije puno. Potsjecanja radi, takvih kredita nije bilo u ono doba, sem za privilegovane, a ti "krediti" su bili maltene bespovratni.
Kao trece, Slovenija ovim ne krpi nekakve megalomanske "gubitase" (sjeca li se ko tog tada ustaljenog termina?) koji od pocetka nisu imali smisla i hrane ega mocnika, pa time ima realne sanse i da ih jednom vrati. Kolika je momentalna pokrivenost je stvar trenutka.
Kad se vec gadjamo godinama, da se gadjamo pravim...
- kekec
Ma taman i da je bila toliko u plusu, ona je bila "grobnica naroda".Vodenjak wrote: Informacije radi zbog onih koji ne znaju, 1990 je Juga bila duzna 16 milijardi...
A to je sustina cijele price.
-
Mrmak
kekec wrote:Ma taman i da je bila toliko u plusu, ona je bila "grobnica naroda".Vodenjak wrote: Informacije radi zbog onih koji ne znaju, 1990 je Juga bila duzna 16 milijardi...
![]()
A to je sustina cijele price.
Jes' zato smo svi sad pred rajskim vratima samo sto sv. Petar nesto zajebava pa neda preko reda da udjemo.
rag_chewer/cyberbulevar.com forum wrote:
Generacijo moja
Za svu djecu koja su rodjena i prezivjela
1950-te, 60-te & 70-te !!
Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetis
U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja djece" na bocicama sa lijekovima, vratima i ormarima.
Mi, kada smo imali 10-11 go dina nismo nosili Pampers-e i pisali se u krevet.
Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zracnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.
Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga
Jeli smo mlijecne sladolede, bijeli hljeb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU
Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svjetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga i svega ostalog sto je samo djecija masta bila u stanju da smisli,
Nerijetko, niko nije mogao da nas nadje po cijeli dan.
I nikad nije bilo problema...
Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica
naucili smo kako da rijesimo problem
Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmjerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.
Nama nisu prodavali drogu ispred skole...
Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......
MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ISLI NAPOLJE
DA SE DRUZIMO S NJIMA !
Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga.
Igrali smo se la lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to prezivjeli bez posljedica!
Isli smo biciklom ili pjeske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!
Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!
Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.
Poslednjih 50 go dina su bile najplodonosnije godine u istoriji covjecanstva
Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje i naucnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greske, uspjeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo s tim !
I ti pripadas toj generaciji?
CESTITAM!
MOZDA CES ZELJETI DA PODIJELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO STO SU ADVOKATI, DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI !
Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vasoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali
Pozdrav generaciji. ZIVJELI !!!
- Vodenjak
I tebe je prevario...Mrmak wrote:kekec wrote:Ma taman i da je bila toliko u plusu, ona je bila "grobnica naroda".Vodenjak wrote: Informacije radi zbog onih koji ne znaju, 1990 je Juga bila duzna 16 milijardi...
![]()
A to je sustina cijele price.![]()
![]()
Jes' zato smo svi sad pred rajskim vratima samo sto sv. Petar nesto zajebava pa neda preko reda da udjemo.
rag_chewer/cyberbulevar.com forum wrote:
Generacijo moja
Za svu djecu koja su rodjena i prezivjela
1950-te, 60-te & 70-te !!
Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetis
U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja djece" na bocicama sa lijekovima, vratima i ormarima.
Mi, kada smo imali 10-11 go dina nismo nosili Pampers-e i pisali se u krevet.
Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zracnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.
Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga
Jeli smo mlijecne sladolede, bijeli hljeb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU
Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svjetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga i svega ostalog sto je samo djecija masta bila u stanju da smisli,
Nerijetko, niko nije mogao da nas nadje po cijeli dan.
I nikad nije bilo problema...
Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica
naucili smo kako da rijesimo problem
Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmjerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.
Nama nisu prodavali drogu ispred skole...
Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......
MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ISLI NAPOLJE
DA SE DRUZIMO S NJIMA !
Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga.
Igrali smo se la lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to prezivjeli bez posljedica!
Isli smo biciklom ili pjeske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!
Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!
Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.
Poslednjih 50 go dina su bile najplodonosnije godine u istoriji covjecanstva
Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje i naucnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greske, uspjeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo s tim !
I ti pripadas toj generaciji?
CESTITAM!
MOZDA CES ZELJETI DA PODIJELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO STO SU ADVOKATI, DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI !
Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vasoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali
Pozdrav generaciji. ZIVJELI !!!
E, @kekec, @kekec...
- kekec
Mrmak, brzo citas, pa se nesto i previdi.
Ukratko, onaj "generacijski" tekst kao da sam sam pisao.
A, u slucaju da opet budes brz u citanju, evo nesto sto ce
te navesti na ispravan zakljucak:
http://www.moja-jugoslavija.com/
bice nesto od toga:) . A dolar me ne brine bas mnogo.
Ima dugova, a jos vise drugova.
A sto se Slovenije tice, zaboli me za njih. Ja samo znam, izmedju ostalog,
da su nasu sumu koristili, a svoju cuvali. A njihov dug je samo njihov.
Eto im ga, kad su htjeli "hljeba pored pogace".
http://www.moja-jugoslavija.com/
odnos 1:7, ali ne dadose mu dusmani.Eh da je docekati 1990 Antu Markovica i konvertibilni dinar,
obicne plate bile preko 1000 maraka.
Vodenjak, nista jos nije propalo. Vrti se na pravom mjestu iMorao mu je propasti godisnji...
Valjda dolar pao pa porasli dugovi!
- danas
that's about it...kekec wrote: A sto se Slovenije tice, zaboli me za njih. Ja samo znam, izmedju ostalog,
a vi i dalje samo kupujte u merkatoru; od vasih para (i onih deviza iz slovenacke banke) braca slovenci vracaju svoj dug
- Vodenjak
Nek´ si ti nama ziv i zdrav!kekec wrote:Mrmak, brzo citas, pa se nesto i previdi.
http://www.moja-jugoslavija.com/![]()
odnos 1:7, ali ne dadose mu dusmani.Eh da je docekati 1990 Antu Markovica i konvertibilni dinar,
obicne plate bile preko 1000 maraka.![]()
Vodenjak, nista jos nije propalo. Vrti se na pravom mjestu iMorao mu je propasti godisnji...
Valjda dolar pao pa porasli dugovi!
-
JBL
U kojoj to Sloveniji?Šandor wrote:U Sloveniji je prosječna plata preko 1100 eura. I uvijek su bili mnogo razvijeniji od ostatka Jugoslavije.
p.s.: prije pomenuti stancic mozes i kupiti za skromnih 100.000eur.
-
njonjica
Ja ne kupujem u Merkatoru od samog pocetka.danas wrote: a vi i dalje samo kupujte u merkatoru; od vasih para (i onih deviza iz slovenacke banke) braca slovenci vracaju svoj dug
Nasih prizvoda ima jako malo, nekih 20-tak posto, a sta cu ja kad volim domace.....
- danas
ne kupujem ni ja... ali ima ih sto misle da je bogomdan...njonjica wrote:Ja ne kupujem u Merkatoru od samog pocetka.danas wrote: a vi i dalje samo kupujte u merkatoru; od vasih para (i onih deviza iz slovenacke banke) braca slovenci vracaju svoj dug
Nasih prizvoda ima jako malo, nekih 20-tak posto, a sta cu ja kad volim domace.....
-
klif
Slovenija kao geopoliticki subjekt ne ostavlja utisak na mene. Ne znam da li se to moze nazvati ravnodusnost, ipak sam se radovao pobjedama Krizaja, Petrovica, brace Petric, rado slusao Buldozer, Lacni Franc... Ali nekako, oni i ja, nismo uspjeli uspostaviti neku dublju vezu. Ne sjecam se da sam tamo dozivio neki sjajan provod (bio sam dosta puta), osjetio bliskost i toplinu tih ljudi ili ikad imao prijetelje iz Slovenije. No, vjerovatno je do mene.mala-i wrote:igrom slučaja dosta vremena sam provodila u Sloveniji.neupitno je da se tamo dosta dobro živi,kada kao jedinicu poređenja uzmemo našu zemlju.ali,meni je fascinirala otvorena jugonostalgija i iz godine u godinu sve jači kult Tita...voljela bih negdje naći šta sociolozi kažu o tome...
Sada imam utisak da su na neki nacin "dobrovoljno" odsjeceni od kulturoloskog i kulturnog kruga kome su pripadali (ili pripadaju), a da nisu uspjeli stvoriti sopstveni identitet. "Nazad" nece ili ne mogu, naprijed, sad kad su se oslobodili Jugoslavije i "utolili glad" za "demokratijom" i ekonomskim razvojem, cini mi se i mogu, ali valjda nemaju kud, pa im se ne da. "Juzna braca i Svedi" nad kojima su gajili - barem se meni tako cini(lo) - osjecaj superiornosti, su bitno iza njih i sluze im samo za popravljenje spoljnotrgovinskog bilansa. Vise ne igraju u istoj ligi. Ali mislim da im nesto fali. Ne "juznjaci" kao ljudi i "zemljaci". Cini mi se da im nedostaje taj osjecaj superiornosti, koga ne mogu imati nad Svabama i Austrijancima.
Nemam nikakve empirijiske dokaze za svoju tvrdnju, govorim o svom licnom dozivljaju tih ljudi i njihove drzave. O mojoj emociji. Mislim da je to jedina drzava na svijetu u kojoj ne bih mogao zivjeti.
Znam da dolaze nove generacije koje ce zaboraviti da smo nekada zivjeli u jednoj drzavi. Nasa djeca ce imati malo ili nimalo zajednickog, ali se ja za to ne osjecam krivim.
Zelim im da ekonomski budu onoliko razvijeni, koliko oni to zele. A ja cu tu i tamo otici u Merkator.