Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Alfons Kauders

#76 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Sarajevo1946 wrote:Sve je to lijepo u teoriji, ali praksa je puno drugačija i ja stvarno ne znam kakva konkretno promjena treba da se desi pa da ovdje stvari krenu naprijed. Ali promjena mora biti krupna, revolucionarna, jer stanje privrede i općenito ekonomije Bosne i Hercegovine nije ništa drugo nego slika kolektivne svijesti jednog napaćenog naroda. Elem, da ne davim više na ovoj temi, ionako ona nema toliko veze sa privredom BiH.
Samo nekoliko bitnih izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja, nekoliko izmjena poreznih odredaba koji omogućavaju povoljnije uslove za ostvarenu dobit stranim ulagačima (paradoks je da su porezni uslovi za domaće privrednike u nas izjednačeni sa stranim ulagačima), čišćenje FIPE, koja je lošom upravljačkom politikom direktorice dovedena na najniže pozicije, državne firme koja nema niti jedan pozitivan poslovni rezultat, a stalno oglašava slobodna radna mjesta, i modifikacijom ostalih zakona i propisa koji su u direktnoj vezi za stranim ulaganjima, sve u njihovu korist, npr. omogućavanjem kupovine energenata pod povoljnijim uslovima, zakup državnog zemljišta jeftinije od ostalih, itd., itd.

Nemogućnost profita je jedini kamen spoticaja stranom ulagaču, jedina prepreka prenosu kapitala, opreme i tehnologije u našu malu državu, nije politička nestabilnost ili ratna mogućnost...

Zašto bi neki evropski privredni gigant prenosio proizvodnju u Kinu pa trošio novac na daleki transport, kad može jeftinije proći s nama.
iako bi kao pravnik rado rekao da se sve moze srediti novim zakonima, bojim se da to nije slucaj... tacno je da imamo masu nelogicnih ogranicenja i krs poslovnu klimu, ali bojim se da imamo puuuuno vecih problema...

zakonski okvir se moze i treba unaprijediti, ali tu je jos dosta faktora zbog kojih niko bitan nece investirati u bih... infrastruktura nam je nikakva, radna snaga gora od nikakve, trziste cijele bih s danasnjim standardom je siromasnije od prosjecnog grada velicine sarajeva u EU... mi se rado volimo busati u prsa i pricati o tome kako imamo jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, niske troskove poslovanja i sl... ali to jednostavno nije istina - da jeste, bilo bi investitora, ko sto i sam kazes - zaboli ih za sve probleme ako na kraju dana mogu biti u plusu

da imam na kamari par stotina miliona, ulagao bi ih u poljsku, tursku, cehu - a niposto ovdje... jedini izuzetak je energetski sektor, tu bi jos i imali ponuditi nesto... nazalost u vecini drugih sektora nismo dovoljno konkurentni ni u regionalnim okvirima, kamoli svjetskim ili evropskim
poznanik

#77 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:...zakonski okvir se moze i treba unaprijediti, ali tu je jos dosta faktora zbog kojih niko bitan nece investirati u bih... infrastruktura nam je nikakva, radna snaga gora od nikakve, trziste cijele bih s danasnjim standardom je siromasnije od prosjecnog grada velicine sarajeva u EU... mi se rado volimo busati u prsa i pricati o tome kako imamo jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, niske troskove poslovanja i sl... ali to jednostavno nije istina - da jeste, bilo bi investitora, ko sto i sam kazes - zaboli ih za sve probleme ako na kraju dana mogu biti u plusu

da imam na kamari par stotina miliona, ulagao bi ih u poljsku, tursku, cehu - a niposto ovdje... jedini izuzetak je energetski sektor, tu bi jos i imali ponuditi nesto... nazalost u vecini drugih sektora nismo dovoljno konkurentni ni u regionalnim okvirima, kamoli svjetskim ili evropskim

Nažalost, uglavnom si u pravu :( Međutim, razumnom strategijom razvoja, uokvirivanjem evo samo ovih nedostataka koje smo obojica elabolirali, za kratko vrijeme može se postići promjena.

Problem je u percepciji vlasti, u međustranačkim i odnosima pojedinaca, kojima je bitnije vlastito pozicioniranje radi stvaranja uslova za vlastitu korist, nego zajednički pristup rješavanju strateških problema.
Muhamed Đakmić

#78 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Muhamed Đakmić »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:...zakonski okvir se moze i treba unaprijediti, ali tu je jos dosta faktora zbog kojih niko bitan nece investirati u bih... infrastruktura nam je nikakva, radna snaga gora od nikakve, trziste cijele bih s danasnjim standardom je siromasnije od prosjecnog grada velicine sarajeva u EU... mi se rado volimo busati u prsa i pricati o tome kako imamo jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, niske troskove poslovanja i sl... ali to jednostavno nije istina - da jeste, bilo bi investitora, ko sto i sam kazes - zaboli ih za sve probleme ako na kraju dana mogu biti u plusu

Nažalost, uglavnom si u pravu :( Međutim, razumnom strategijom razvoja, uokvirivanjem evo samo ovih nedostataka koje smo obojica elabolirali, za kratko vrijeme može se postići promjena.

Problem je u percepciji vlasti, u međustranačkim i odnosima pojedinaca, kojima je bitnije vlastito pozicioniranje radi stvaranja uslova za vlastitu korist, nego zajednički pristup rješavanju strateških problema.
Kvalitetnih ljudi koji će povesti sve što si napisao nema. Možemo se zavaravati, ali nema. I u tom je sam problem, što na papiru sve to perfektno izgleda, ali samo društveno uređenje Bosne i Hercegovine, kao i svijest cijele nacije gurnute u ambis ne dozvoljavaju da ti ljudi ikad isplivaju.
Alfons Kauders

#79 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Alfons Kauders »

Sarajevo1946 wrote:
poznanik wrote:

Kvalitetnih ljudi koji će povesti sve što si napisao nema. Možemo se zavaravati, ali nema. I u tom je sam problem, što na papiru sve to perfektno izgleda, ali samo društveno uređenje Bosne i Hercegovine, kao i svijest cijele nacije gurnute u ambis ne dozvoljavaju da ti ljudi ikad isplivaju.
i meni se cini... vec 20 godina nemamo nista... stancamo nove kadrove, koji ni nakon skolovanja koje je za kurac nemaju gdje steci iskustvo... energoinvest, tas, soko, namjenska industrija generalno, zgp, hidrogradnja, agrokomerc itd... firme u kojima su stasale dvije generacije menadzera, inzinjera, ekonomista i strucnjaka svih profila sad mrtve ili na koljenima...

i onda se cudimo sto za deset godina nismo u stanju izgraditi nekoliko kilometara zaobilaznice, sto nam obdanista kupuju nekakve ruske pastete, sto imamo najgori i najnekonkurentiji telecom u evropi i sto su nam strane banke i osiguravajuce kuce poklopile cijeli finansijski sektor

svi koji su imali muda i mozga da nesto naprave davno su se isfurali odavde
AliceInChains

#80 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by AliceInChains »

Dosta mi je tog defetizma. Nas narod nije toliko nerazvijen i ne zivi u Africkim tribe-krajevima. Ali je ova drzava politicki uredena kao jedna od najsiromasnijih drzava ove planete. Znaci, nema ekonomskog razvoja naroda/drzave bez odredenog poboljsanja politickog sistema/uvjeta za razvoj, i obrnuto. To je prosta simbijoza.

Ovu drzavu su nam uredili "prijatelji", Jos nam sjede na vrhu drzave i ne mrdaju prstom. Moramo se dogovarati sa 50 posto stanovnistva, kojima je bitniji napredak susjedstva, umjesto BIH.

I sad pogledajte susjedstvo. Svi se raspadaju, iako imaju puno bolje prilike/uvjete (nepodjeljena drzava, jedan narod odlucuje o sudbini drzave --> sloznost u donosenju odredenih zakona, u projektiranju, u upravljanju, itd.)....a nama hoce da glume zapad.
AliceInChains

#81 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by AliceInChains »

AliceInChains wrote:Dosta mi je tog defetizma. Nas narod nije toliko nerazvijen i ne zivi u Africkim tribe-krajevima. Ali je ova drzava politicki uredena kao jedna od najsiromasnijih drzava ove planete. Znaci, nema ekonomskog razvoja naroda/drzave bez odredenog poboljsanja politickog sistema/uvjeta za razvoj, i obrnuto. To je prosta simbijoza.

Ovu drzavu su nam uredili "prijatelji", Jos nam sjede na vrhu drzave i ne mrdaju prstom. Moramo se dogovarati sa 50 posto stanovnistva, kojima je bitniji napredak susjedstva, umjesto BIH.

I sad pogledajte susjedstvo. Svi se raspadaju, iako imaju puno bolje prilike/uvjete (nepodjeljena drzava, jedan narod odlucuje o sudbini drzave --> sloznost u donosenju odredenih zakona, u projektiranju, u upravljanju, itd.)....a nama hoce da glume zapad.
P.S.: Sta se ponašanja susjedstva prema nama tice, to više govori o njihovoj mentalnoj i kulturnoj naprednosti. Zamislite jednog zdravog covjeka, koji se u prolazu ismijava jednom invalidnom covjeku na štakama, jer je sporiji od njega.
Muhamed Đakmić

#82 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Muhamed Đakmić »

Jaro, halali, ali ti reče da ti je dosta defetizma, a onda nas proglasi invalidom.
AliceInChains

#83 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by AliceInChains »

Sarajevo1946 wrote:Jaro, halali, ali ti reče da ti je dosta defetizma, a onda nas proglasi invalidom.
Drzava je invalidno uredena(u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, ali i zbog Hrvatske i Srbije), a ne narod, kao sto bi neki to htjeli ukazati. Ja ne mislim, da su Hrvati, ili Srbi u susjednim drzavama kao narod ista napredniji od nas.

Svi se nadaju o Federaciji kao nekoj Zapadnoj Njemackoj, u zaboravu, da ta ista Zapadna Njemacka nije ovisila od Demokratske Njemacke, niti je etnicki bila podjeljena (stavise, rijesila se na vrlo nekulturan nacin svoje manjine, bas kao i genocidni dio BIH).
madner

#84 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by madner »

Kakve crne manjine, zidovi su sebe smatrali Njemcima i bili su smatrani Njemcima od drugih Njemaca. :roll:
AliceInChains

#85 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by AliceInChains »

madner wrote:Kakve crne manjine, zidovi su sebe smatrali Njemcima i bili su smatrani Njemcima od drugih Njemaca. :roll:
Da je to istinski bilo tako, nebih doslo do onih sranja. I muslimani, koji su se izjasnjavali Jugoslovenima, Hrvatima, ili Srbima nisu bili postedeni od branioca Jugoslavije/Srbije/Hrvatske. Ali da zidovi nisu kocili razvoj Njemacke, stavise, cini li su Njemacku elitu, tu si upravu. Njemacka bi danas bila i duplo jaca i duplo veca.
nosara

#86 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by nosara »

"LJUBIMICA Europe je na rubu", naslov je koji je objavio njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung u kojem se opširno analizira financijska kriza kod naših susjeda Slovenaca. Naime, njemački tisak podsjeća kako je u vrijeme proširenja Europske unije Slovenija bila ljubimica jer je bila po svemu najbolja od novopridošlih članica Europe, no teška kriza kao i uvođenje eura oslabilo je Sloveniju.

Ili pomoć MMF-a ili EU

Štoviše u uvodu teksta u podsjećanju "na neke bolje dane" Sloveniju se uspoređuje s Austrijom i to kao "produžetak mnogo čišće Austrije" te naglašava kako je "do jučer" Slovenija bila model mlađim članicama Europske unije.

No danas je Sloveniju svom žestinom pogodila dužnička kriza, a Moody je nedavno smanjio kreditni rejting zemlje na svega dva koraka do smeća. Slovenija se našla u problemima jer je izvoz pao za petinu te loši zajmovi dvije najveće banke i to Nove Ljubljanske banke i Nove Kreditne banke Maribor.ž

Danas je aktualna priča da slovenska Vlada traži hitno od Europske unije pomoć u iznosu od 1,3 milijardi eura, a koju za sada službeni izvori u Vladi demantiraju. U tekstu se citira Vladimir Gligorov poznati ekonomski analitičar koji poručuje da bi Slovenija trebala vrlo skoro zatražiti pomoć ili EU-a ili MMF-a.

Mali dug, ali ne može se refinancirati

Slovenija je dužna 17 milijardi eura, što zapravo nije mnogi ali problem je u tome što se taj dug ne može refinancirati. Nezaposlenost je na visokih 8,2 posto, a Slovenci u vrijeme štednje primaju i manje plaće. Najava smanjivanja dječjeg doplatka kao i naknade za nezaposlene mogao bi Sloveniju dotući.

Nema kraja lošim vijestima: I Fitch im srezao rejting!

Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je danas rejting Slovenije s ocjene "A" na "A-", s negativnom prognozom. Rezanje rejtinga uslijedilo je svega nekoliko dana nakon što su isto učinile i agencije Moody`s i Standard&Poor`s.

Fitch je svoju odluku obrazložio tvrdnjama da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.

Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i sljedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati na oko 63 posto u 2014. godini.

"Ako ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga", upozoravaju iz agencije Fitch!
:lol:

Jebeni lopovi... Dosla maca na vratanca... :wink:
bogumila

#87 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by bogumila »

AliceInChains wrote:Dosta mi je tog defetizma. Nas narod nije toliko nerazvijen i ne zivi u Africkim tribe-krajevima. Ali je ova drzava politicki uredena kao jedna od najsiromasnijih drzava ove planete. Znaci, nema ekonomskog razvoja naroda/drzave bez odredenog poboljsanja politickog sistema/uvjeta za razvoj, i obrnuto. To je prosta simbijoza.

:thumbup: :bih:
StupskaBitanga

#88 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by StupskaBitanga »

hajrovali smo od kraha slovenacke industrije :thumbup:
nosara

#89 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by nosara »

StupskaBitanga wrote:hajrovali smo od kraha slovenacke industrije :thumbup:
Jedna lopovska druzina manje na nasem trzistu... :wink:
kenzo

#90 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by kenzo »

ne moze niko uspjeti na racun drugog..to uradise i sad im se vraca polako..gazit janeze!
HM 2011

#91 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by HM 2011 »

poznanik wrote:
cetmi wrote:...Slučaj ulaska Hrvatske u EU i izlazak iz Cefte bi mogao biti određeni vjetar u leđa našoj privredi..
Proizvodnja prehranbenih proizvoda bi mogla naglo skočiti uvođenjem carinske stope na hrvatske proizvode i to je sigurno šansa za naša mala i srednja preduzeća da potisnuodređene hrvatske monopoliste..samo primjer recimo JANE koja nam uvaljuje desetine miliona svoje vode..kad se uvedu carine neće baš tako biti imuni na udare ovih naših malih proizvođača..naš deficit je najveći na ovim bezveznim stvarima..mi godinama trpimo dficit na hrvatskoj mizeriji..pa nije hrvatska neka ekonomsko-tehnički superiorna sila da nas ubija godinama..stvar je da su oni ukrupnili preduzeća i sa te polazne tačke ušli u Ceftu..a mi smo ušli ko grlom u jagode..
Mi sigurno imamo i tržište i potencijal za otvaranej najmanje 100 000 radnih mjesta u prehrambenoj industriji i poljoprivredi..kada bi samo ovu priliku iskoristili naš BDP bi skočio za duplo, a onda bi bili na konju..
Iako sumnjam da to ove naše hajvane zanima..lakše prodati Telecom..zato se Fahro i upro toliko..

Carine se ne mogu tek tako jednostavno "uvesti", ne mogu sa CEFT-om, još teže sa EU u okviru SSP. Prosto zato što postoji mogućnost reciprociteta, što postoji opasnost od svake vrste sankcioniranja BiH izvoza, što bi bilo skoro katastrofalno, obzirom na izvoz el. energije, aluminija i sl. koji čine ogroman prihod BiH privredi.

Izlaz je u dovođenju stranog kapitala, u instaliranju njihove proizvodnje u nas postizanjem povoljnih uslova za siguran i kontinuiran profit.
Paralelno s razvojem strane tehnologije, razvijali bismo i našu, sticali radna iskustva, preuzimali praksu i polako počeli sa stvaranjem vlastite proizvodnje i njene distribucije, a uz povoljne uslove rada i konkurenciju na tržištu.
Taj izlaz može postojati samo ako se napravi oslobađanje od plaćanja poreza, međutim sa niskom cijenom kineske radne snage se opet ne možemo mjeriti, tako da....

Jedini izlaz je u mentorstvu starijih i bogatijih nad mlađim, sa znanjem, bez iskustva..........

Međutim ideologija gradnje društva je nerazvijena u ovoj državi, kontinuirano je pod napadom podsvjesne želje da se što više uništi društvo......

Ja recimo imam želju i trudim se da ovo društvo bude bolje, zaista ulažem napor prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i radnih zadataka, međutim, jedna lasta ne čini proljeće, a njena krila se jako brzo troše.....
occupylove

#92 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by occupylove »

Slovenija koja je bila jedan od uzora za nove clanice EU a je dozivjela i dozivjece sudbinu Grcke , Spanije ..
a zasto ?
zato sto je cijeli sistem skoncetrisan u rukama nekolicine tehnokrata i bankara ili korporacija , sistem koji vise ne funkcionira , problem je mnogo dublji
na nasem primjeru i uopste primjeru Istocne Evrope i te "svete globalizacije te tranzicije" u divlji kapitalizam bez ikakvih regularnosti uz mafijasku privatizaciju, gdje je samo kraktorocni profit vazan a ne planski i mudri razvoj ?
kada sagledamo doista gigantske skandale ( skandal LIBOR , banke i narko-kartele , masovne prevare i izbjegavanje placanja poreza velikih korporacija ,i jos mnogo toga , jer afere sa javljaju jedna za drugom ..)
vidimo da je cijeli sitem neoliberalna -trzista ili otvoreno recimo; kapitalizma ovakvoga kakav je danas ?
propada
EU odbrojava svoje posljednje dane , kada se ovo desava jednoj Sloveniji ?
a sta mislite kako je u Bugarskoj , Rumuniji , Latviji, Estoniji i ostaloj periferiji EU ? ;-)
Septembar je pocetak velikoga raspleta u EU
tema bi bila bolje naslovljena kao ; 'a sta dalje rodjace u EU ?" :lol:

.
poznanik

#93 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by poznanik »

occupylove wrote:...Septembar je pocetak velikoga raspleta u EU...
Zašto septembar, šta očekuješ u septembru?
breuer

#94 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by breuer »

poznanik wrote:
start devetogodišnjeg školovanja za dotičnog klinca :D

našlo se ono govoriti o raspadu kapitalizma :-)
occupylove

#95 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by occupylove »

poznanik wrote:
pa u Evropi je znamo sezona godisnjih odmora a pocetkom Septembra ce se odrzati vise sastanaka bankara i finasijskih oligarha , jer istice rok za ispunjenje zahtjeva koje mora ispuniti Grcka , a i Spanija ( nista nisu uradili , traze jos para :D )
Italija takodjer , evo sada Slovenija , zadnji krediti i stimulus se trosi , treba oko novih oko 500 milijardi Eura ali odakle ?
zato je Septembar kao pocetak raspleta , kada se guzonje i parlamentarci vrate sa godisnjih odmora i zateknu praznu kasicu-prasicu :lol:
a nije smijesno , u pitanju je sistemska greska , dok se sistem komplet ne promijeni nikakvi stimulusi i krediti i stampanje novca nece pomoci osim kratkorocno
uopste zurba sa globalizacijom i divljom privatizacijom i sirenje uticaja ( EU clanice su vecinom i NATO clanice , obratite paznju i na tu cinjenicu )
na istok u duhu cistokrvnoga imperijalizma , za nove drzave totalno nepripremljenje niti socijalno niti pshiloski niti infrastrukturom ?
obija im se o glavu i svima ostalima sada
brojke sve govore kao i cinjenica da se govori o nezmislivom ; raspadu EU
samo prije godinu dana bi vas nazvali ludjakom da to spomenete a danas ?
sjetite se frke u Julu sa Grckom i njihovim parlamentarnim izborima i panike oko opstanka EU ?
Bodkin

#96 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Bodkin »

breuer wrote:
poznanik wrote:
start devetogodišnjeg školovanja za dotičnog klinca :D

našlo se ono govoriti o raspadu kapitalizma :-)
Bio je lik jedan ovdje koji je prognozirao raspad usa i gradjanski rat tamo 2008 kad je kriza pocela :D

to su ti teoreticari zavjere. Misle da je svugdje kao kod nas i da ljudi nemaju planova i da je sve pusteno da ide svojim tokom a u medjuvremenu zavrni sta mozes dok si tu :)

Tapatalk
zahvalan

#97 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by zahvalan »

nezaposlenost u sloveniji 8 % u Bosni 35 % i vama drago sto oni propadaju

:run:

necu da spominjem merkator i DP (kupise ga slovenci) koji nam plasiraju slovenske proizvode na nasim policama.

Sta to mi izvozimo u Sloveniju dal mi imamo svoj lanac trgovina u SLovenije ?
Muhamed Đakmić

#98 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Muhamed Đakmić »

zahvalan wrote:nezaposlenost u sloveniji 8 % u Bosni 35 % i vama drago sto oni propadaju

necu da spominjem merkator i DP (kupise ga slovenci) koji nam plasiraju slovenske proizvode na nasim policama.

Ja Sloveniju ne volim, generalno su jako bahati i arogantni, dovoljno je pogledati krizu oko stare devizne štednje. Propasti neće, suludo je o tome razmišljati, ali ne znam šta je problematično sa tim da se na ovoj temi ukaže da nije ni Slovenija zlatna i da i njihova ekonomija ima značajne probleme koje kapitalizam zna donijeti sa sobom.
zahvalan

#99 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by zahvalan »

Sarajevo1946 wrote:
zahvalan wrote:nezaposlenost u sloveniji 8 % u Bosni 35 % i vama drago sto oni propadaju

Ja Sloveniju ne volim, generalno su jako bahati i arogantni, dovoljno je pogledati krizu oko stare devizne štednje. Propasti neće, suludo je o tome razmišljati, ali ne znam šta je problematično sa tim da se na ovoj temi ukaže da nije ni Slovenija zlatna i da i njihova ekonomija ima značajne probleme koje kapitalizam zna donijeti sa sobom.
Ne volim je ni ja ali hajde da se saberemo i prihvatimo realnost,slovenci su nam tusnuli merkator i preko njega prodaju svoje proizvode. Slovenci opet imaju kakav takav bankarski sektor dok mi imamo samo strane banke,slvenci nam se igraju s politicarima tako sto im nude mito i korupciju (sve u vezi autoputeva) znaci ljudi se igraju s nama

oni su za nas zlatni, opet ti kazem pogledaj koliko ima zaposlenih Slovenaca,koliko zaposlenih Srba(u Srbiji) koliko Hrvata u Hrvatskoj) a koliko zaposlenih ima Bosna i Hercegovina. Vidjet ces da smo najgori u regiji ;-)

mi treba da se zabrinemo sami za sebe,siguran sam da grke i slovence zaboli K.... sto ima 500 hiljada nezaposlenih Bosanaca
Muhamed Đakmić

#100 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Muhamed Đakmić »

Ma znam ja to, ali forum je ionako cirkus. Mi na forumu samo i možemo pametovati. Ima ovdje dosta pametnih ljudi, kako onih koji znaju detektovati probleme Bosne i Hercegovine, tako i onih koji su sposobni ponuditi određena rješenja, ali oni u ovoj masi ionako ne mogu isplivati. Stoga nama haman ostaje da sjedimo skrštenih ruku i forumom se bavimo. Imamo svake dvije godine izbore, štancamo stranke, još ih samo nekoliko nije bilo na vlasti, a stanje nam ne postaje bolje. Šta je rješenje, revolucija i razbijanje glave cjelokupnoj vladajućoj garnituri? Ni tu nema garancije da bi došlo nešto bolje.
Post Reply