iako bi kao pravnik rado rekao da se sve moze srediti novim zakonima, bojim se da to nije slucaj... tacno je da imamo masu nelogicnih ogranicenja i krs poslovnu klimu, ali bojim se da imamo puuuuno vecih problema...poznanik wrote:Samo nekoliko bitnih izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja, nekoliko izmjena poreznih odredaba koji omogućavaju povoljnije uslove za ostvarenu dobit stranim ulagačima (paradoks je da su porezni uslovi za domaće privrednike u nas izjednačeni sa stranim ulagačima), čišćenje FIPE, koja je lošom upravljačkom politikom direktorice dovedena na najniže pozicije, državne firme koja nema niti jedan pozitivan poslovni rezultat, a stalno oglašava slobodna radna mjesta, i modifikacijom ostalih zakona i propisa koji su u direktnoj vezi za stranim ulaganjima, sve u njihovu korist, npr. omogućavanjem kupovine energenata pod povoljnijim uslovima, zakup državnog zemljišta jeftinije od ostalih, itd., itd.Sarajevo1946 wrote:Sve je to lijepo u teoriji, ali praksa je puno drugačija i ja stvarno ne znam kakva konkretno promjena treba da se desi pa da ovdje stvari krenu naprijed. Ali promjena mora biti krupna, revolucionarna, jer stanje privrede i općenito ekonomije Bosne i Hercegovine nije ništa drugo nego slika kolektivne svijesti jednog napaćenog naroda. Elem, da ne davim više na ovoj temi, ionako ona nema toliko veze sa privredom BiH.
Nemogućnost profita je jedini kamen spoticaja stranom ulagaču, jedina prepreka prenosu kapitala, opreme i tehnologije u našu malu državu, nije politička nestabilnost ili ratna mogućnost...
Zašto bi neki evropski privredni gigant prenosio proizvodnju u Kinu pa trošio novac na daleki transport, kad može jeftinije proći s nama.
zakonski okvir se moze i treba unaprijediti, ali tu je jos dosta faktora zbog kojih niko bitan nece investirati u bih... infrastruktura nam je nikakva, radna snaga gora od nikakve, trziste cijele bih s danasnjim standardom je siromasnije od prosjecnog grada velicine sarajeva u EU... mi se rado volimo busati u prsa i pricati o tome kako imamo jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, niske troskove poslovanja i sl... ali to jednostavno nije istina - da jeste, bilo bi investitora, ko sto i sam kazes - zaboli ih za sve probleme ako na kraju dana mogu biti u plusu
da imam na kamari par stotina miliona, ulagao bi ih u poljsku, tursku, cehu - a niposto ovdje... jedini izuzetak je energetski sektor, tu bi jos i imali ponuditi nesto... nazalost u vecini drugih sektora nismo dovoljno konkurentni ni u regionalnim okvirima, kamoli svjetskim ili evropskim