Slovenija i dzamija

Mislite li da ce muslimani u Sloveniji dobiti svoj Islamski i kulturni centar?

Poll ended at 01/01/2005 17:44

Da
9
75%
Ne
3
25%

Total votes: 12

neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

Image
Image
Image

PRVI PROJEKAT NA TEMU "ISLAMSKI KULTURNI CENTAR LJUBLJANA"

Razgovarala: Edina ZEJNIĆ
[email protected]

Admin Isaković, ambiciozni i talentovani student arhitekture na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani i član Društva BH4 je pod okriljem Univerziteta u Ljubljani 23.03.2006. imao uspješnu odbranu (odlično ocijenjen) svog diplomskog rada pod mentorstvom doc. Črtomira Mihelja na temu «Islamski kulturni centar u Ljubljani» (IKC) koji je trenutno jedinstven u Sloveniji.
BOŠNJACI.net: Za početak: predstavite nam svoj projekat «IKC».
Admin ISAKOVIĆ: Projekat Islamski kulturni centar Ljubljana sam napravio uz pomoć mentora doc. Črtomira Mihelja, za savjete o islamskoj arhitekturi sam zamolio gospodina Kemala Zukića, direktora Instituta za Islamsku arhitekturu u Sarajevu. Prije svega je projekat napravljen u svrhe studijskog programa, koji kasnije možda preraste u konkursno rješenje. Radi se o tendenciji ka ˝modernom˝ bez odbacivanja tradicije te naravno za arhitekturnu studiju o uključenju sličnog objekta u prostor. IKC Ljubljana koji sam projektovao sadrži sva realna ograničenja koja je predvidio Zavod za urbanizam Ljubljana i ispunjava sve programske zahtjeve koje je imala Islamska zajednica u Sloveniji. Sve u svemu diplomski rad predstavlja detaljan katalog za onog ko se bude prihvatio realnog konkursa.

BOŠNJACI.net: Zašto ste se odlučili za diplomski rad na temu «Islamski kulturni centar» Ljubljana?
Admin ISAKOVIĆ: Zbog aktuelnosti, jer je tema obrađivana u medijima, a i u svakadašnjem životu i u vodama struke i zbog zanimljivosti, jer projekat zauzima dosta širok program (sakralni prostori, kancalarije, stanovi, biblioteke, restoran, učionice,...) i konkretnosti, jer se radi o potrebama muslimana u Sloveniji na konkretnoj lokaciji, koja ima svoje prohtjeve, ograničenja i arhitekturne prepreke.

BOŠNJACI.net: Koji koncept ste izabrali za «IKC» Ljubljana?
Admin ISAKOVIĆ: Koncept je kuća poslanika Muhammeda a.s. u Medini. Kod projektovanja je vidljiva crvena nit početka Islama. Islam je pokazan u simbolnom govoru igrom i opredijeljenošću masa kubusa, rasporedom prostora, proporcijama i slično. Pet stubova Islama = pet objekata. Pet atrijskih objekata stvara atrijski kompleks sa uskim ulicama orijenta inkomponiranih u zelenom ambijentu. Prisutnost motiva vode, posebno uređenje parkova, prisutnost svjetlosti kao jednog od glavnih aduta islamske arhitekture sve kroz veo nijansi bijele i plave boje u mozaičnim pločicama, ornamentima, arabeskama, kaligrafijskim rukotvorinama, mušarabijama,...

BOŠNJACI.net: Stil «IKC» Ljubljana nije ni turski ni arapski?
Admin ISAKOVIĆ: Da, stil je evropski. Ništa manje od bilo kojih drugih reprezentativnih objekata po kapitolima Evrope. Projekat IKC je projektovan na moderan i tradicionalan način sa adaptivnim pristupom i kroz modernu optiku. Pokušavao sam pokazati da je moguće prezentirati objekat koji ne sakriva obrisa orijenta, a ujedno ne odskače iz margina lokalnog gradskog tkiva. Objekat poštuje prostor, okolinu i zajednicu oko sebe. Nije impozantski ni ispostavljen ni sakriven, a najmanje indifirentan.

Projekat IKC Ljubljana Admina Isaković

Projekat IKC Ljubljana

Atrij IKC Ljubljana

BOŠNJACI.net: Vaš projekat «IKC» Ljubljana je minimalističan i potpun?
Admin ISAKOVIĆ: Da, «Manje je više», mislim da je Van de Rohe rekao nešto slično i mislim da je objekat dorađen kad se mu ne može ništa ni oduzeti ni dodati bez da bi se načela njegova estetika i cjelokupna vrijednost. Ne želim biti neskroman, međutim, moram reći da sam rezultatom veoma zadovoljan i da mi je uspjelo ostvariti svoju zamisao.

BOŠNJACI.net: Planovi za budućnost?
Admin ISAKOVIĆ: Pa, prije svega dobiti iskustva, tehničnog i praktičnog znanja...a kasnije - ko zna? Možda se prijavim na konkurs kad do toga dođe (smijeh).

Image
Himera

Post by Himera »

dinash wrote:
violentjack wrote:O cemu ti Missa imam zvanicne podatke Slovenije census i Bosnjaka ima vise naravno :x
bosnjaka koliko ja znam je jako malo. sto se muslimana tice, mladina (okt. 2001) kaze vako:

"po popisu prebivalstva iz leta 1991 se za pripadnike islama šteje 29.719 prebivalcev, po raziskavi slovenskega javnega mnenja za leto 1999 pa pripadnost islamski skupnosti izkazuje 1,1 odstotka anketiranih. Islam je v naši državi tretja najbolj razširjena veroizpoved, ali bolje, islamska skupnost je najštevilnejša nekrščanska verska skupnost pri nas"

matematiku odradi sam.

pa jos jedan interesantan podatak:

Image
Džamija v Spodnjem Logu pod Mangartom med prvo svetovno vojno

To su ti brojevi iz 1991-ve međuvremenu bi još jedan popis pa se je brojka malo ovaj puno promjenila u korist bošnjačke i albanske zajednice islamske vjeroispovjesti.Među spomenutim zajednicama se razvio pravo dobar odnos koji još drži i saradnja je dobra na svim nivoima pa se čak i bošnjačka i albanska mafija ujedinila pa sanđaklije vidjele da sa srbima neja fajde rekli hajmo i mi.To sve bi ok dok se ne pojaviše vehabije pa prvo oteli mesdžid u Jesenicama te krenuli dalje da razaraju IZ Slovenije.Taj belaj vrlo dobro ide na ruku Sloveniji vele nek se dobro izjebu između se a od onog lopovčine reisa samo mir,mir niko nije kriv umjesto da napravi dar mar sasječe problem nama ne on ga samo pomeo pod tepih i glumi nekog evro muslimana.

Sve dok su dvije struje koje vuču svaka na svoju stranu neće biti džamije,tek kad se ujedine te dvi struje pojedini ljudi oćeraju iz političkog života IZ Slovenije tad će biti džamija.Gore pomenutu džamiju su napravili Bošnjački vojnici sa namjerom obavljanja namaza u predahu borbi.P...ke italijanske koje su se bojale legendarnih CRVENIH FESOVA srušile džamiju i promjenile sve nišane sa križom kako bi se zametnuo trag njihovoj noćnoj mori a to sve uradili kao čin odmazde
Himera

Post by Himera »

violentjack wrote:40 godina skoro se pokusava rijesiti to sa damijom

Vec 1968 dok je drug Kardelj=zidov bio na celu Slovenije fakticki i jedan od Titovih glavnih ljudi..sacica tadasnjih Bosanskih emigranata je trazilo dzamiju ali bez uspjeha

U ovih 30 i nesto godine..od sacice Muslimana..danas ih ima 50 000..dok samo u Jesenicama gradu na sjeveru cine oko 25% Stanovnistva..i samim brojem koje cine u tom gradu..bi zasluzili dzamiju..ali eto

Danas u skoro sve i jednom gradu imas Katolicku crkvu..mozes je naci u Kljucu gdje bilo 1% Katolika..naci ces je u Krupuj..gdje Katolika bila da ih mozes prebrojati na prste..ili na nekim drugim podrucjima..dok broj Muslimana konstantno raste..i najvjerivatnije ce ih biti i do 100 000 za nekih 25 godina..a jos dzamije nemaju :x
violente kad stižeš? bujrum u Jesenice :D
Post Reply