PRVI PROJEKAT NA TEMU "ISLAMSKI KULTURNI CENTAR LJUBLJANA"
Razgovarala: Edina ZEJNIĆ
[email protected]
Admin Isaković, ambiciozni i talentovani student arhitekture na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani i član Društva BH4 je pod okriljem Univerziteta u Ljubljani 23.03.2006. imao uspješnu odbranu (odlično ocijenjen) svog diplomskog rada pod mentorstvom doc. Črtomira Mihelja na temu «Islamski kulturni centar u Ljubljani» (IKC) koji je trenutno jedinstven u Sloveniji.
BOŠNJACI.net: Za početak: predstavite nam svoj projekat «IKC».
Admin ISAKOVIĆ: Projekat Islamski kulturni centar Ljubljana sam napravio uz pomoć mentora doc. Črtomira Mihelja, za savjete o islamskoj arhitekturi sam zamolio gospodina Kemala Zukića, direktora Instituta za Islamsku arhitekturu u Sarajevu. Prije svega je projekat napravljen u svrhe studijskog programa, koji kasnije možda preraste u konkursno rješenje. Radi se o tendenciji ka ˝modernom˝ bez odbacivanja tradicije te naravno za arhitekturnu studiju o uključenju sličnog objekta u prostor. IKC Ljubljana koji sam projektovao sadrži sva realna ograničenja koja je predvidio Zavod za urbanizam Ljubljana i ispunjava sve programske zahtjeve koje je imala Islamska zajednica u Sloveniji. Sve u svemu diplomski rad predstavlja detaljan katalog za onog ko se bude prihvatio realnog konkursa.
BOŠNJACI.net: Zašto ste se odlučili za diplomski rad na temu «Islamski kulturni centar» Ljubljana?
Admin ISAKOVIĆ: Zbog aktuelnosti, jer je tema obrađivana u medijima, a i u svakadašnjem životu i u vodama struke i zbog zanimljivosti, jer projekat zauzima dosta širok program (sakralni prostori, kancalarije, stanovi, biblioteke, restoran, učionice,...) i konkretnosti, jer se radi o potrebama muslimana u Sloveniji na konkretnoj lokaciji, koja ima svoje prohtjeve, ograničenja i arhitekturne prepreke.
BOŠNJACI.net: Koji koncept ste izabrali za «IKC» Ljubljana?
Admin ISAKOVIĆ: Koncept je kuća poslanika Muhammeda a.s. u Medini. Kod projektovanja je vidljiva crvena nit početka Islama. Islam je pokazan u simbolnom govoru igrom i opredijeljenošću masa kubusa, rasporedom prostora, proporcijama i slično. Pet stubova Islama = pet objekata. Pet atrijskih objekata stvara atrijski kompleks sa uskim ulicama orijenta inkomponiranih u zelenom ambijentu. Prisutnost motiva vode, posebno uređenje parkova, prisutnost svjetlosti kao jednog od glavnih aduta islamske arhitekture sve kroz veo nijansi bijele i plave boje u mozaičnim pločicama, ornamentima, arabeskama, kaligrafijskim rukotvorinama, mušarabijama,...
BOŠNJACI.net: Stil «IKC» Ljubljana nije ni turski ni arapski?
Admin ISAKOVIĆ: Da, stil je evropski. Ništa manje od bilo kojih drugih reprezentativnih objekata po kapitolima Evrope. Projekat IKC je projektovan na moderan i tradicionalan način sa adaptivnim pristupom i kroz modernu optiku. Pokušavao sam pokazati da je moguće prezentirati objekat koji ne sakriva obrisa orijenta, a ujedno ne odskače iz margina lokalnog gradskog tkiva. Objekat poštuje prostor, okolinu i zajednicu oko sebe. Nije impozantski ni ispostavljen ni sakriven, a najmanje indifirentan.
Projekat IKC Ljubljana Admina Isaković
Projekat IKC Ljubljana
Atrij IKC Ljubljana
BOŠNJACI.net: Vaš projekat «IKC» Ljubljana je minimalističan i potpun?
Admin ISAKOVIĆ: Da, «Manje je više», mislim da je Van de Rohe rekao nešto slično i mislim da je objekat dorađen kad se mu ne može ništa ni oduzeti ni dodati bez da bi se načela njegova estetika i cjelokupna vrijednost. Ne želim biti neskroman, međutim, moram reći da sam rezultatom veoma zadovoljan i da mi je uspjelo ostvariti svoju zamisao.
BOŠNJACI.net: Planovi za budućnost?
Admin ISAKOVIĆ: Pa, prije svega dobiti iskustva, tehničnog i praktičnog znanja...a kasnije - ko zna? Možda se prijavim na konkurs kad do toga dođe (smijeh).