SLO vs HR - Lahko prihajamo

Post Reply
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#1 SLO vs HR - Lahko prihajamo

Post by StLouis »

http://www.net.hr/vijesti/page/2007/05/15/0532006.html



Slovenska karta je lakrdija
delo.si
FOTO: delo.si
O novom slovenskom kartografskom uratku oglasio se i premijer. Od Ljubljane očekuje da se ogradi. Ne boji se referenduma o ulasku Hrvatske i prijateljstvo neće kupovati teritorijem.

ZAGREB - Ivo Sanader nazvao je najnovije slovensko kartografsko presizanje u hrvatski teritorij "lakrdijom od karte" i rekao kako očekuje da se slovenska vlada distancira od tog zemljovida.

Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse Marjan Podobnik je u ponedjeljak u Ljubljani predstavio "zemljovid slovensko-hrvatske granice" na kojem je, kako tvrdi, osam neriješenih graničnih točaka između dviju država.

Ustvrdio je da je Slovenija u arbitrarnom određivanja granica u bivšoj Jugoslaviji izgubila dijelove teritorija u Istri, Žumberku i Međimurju te od Hrvatske zatražio da Sloveniji ustupi cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more, a u suprotnom prijeti referendumom protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Sanader je komentirao tu kartu na kojoj su ucrtana područja Hrvatske koje Slovenija smatra svojim teritorijem i rekao da je riječ o "lakrdiji od karte".

"Očekujemo od slovenske vlade da se distancira od tog zemljovida", rekao je Sanader.

Dodao je ta karta nema nikakve šanse ustvrdivši da je to nešto iz prošlosti, nešto što spada u 20. stoljeće. "Tu mislim na one koji su to radili u drugim prilikama i od strane drugih susjeda", dodao je Sanader.

Premijer je istaknuo da ulazak Hrvatske u Europsku uniju Slovenija ne može ugroziti te da joj ne bi bilo u interesu da eventualno iskoristi protiv Hrvatske mogućnost referenduma o novom članu EU koja postoji u slovenskom ustavu.

"Ja duboko vjerujem da će Slovenija procijeniti da li joj je to u interesu ili nije. Prije svega jednom takvom solističkom politikom, ako bi se išlo u tom smjeru, treba dobro procijeniti kome bi to štetilo, Hrvatskoj sigurno ne", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je rekao da slovenski premijer Janez Janša nikad nije dijelio takva stajališta i da je on jedan od onih koji je pokušao naći rješenje, a ako se bilateralno ne može postići da se ide na međunarodnu pravosudnu instituciju.

"Ja mislim da postoji dovoljno političke volje u Sloveniji da se zajednički odlučimo da konačno izađemo pred međunarodnu pravosudnu instituciju i na taj način pridonesemo rješenju ovog otvorenog pitanja", zaključio je.

Sanader je ponovio već više puta izrečenu tezu da su Slovenija i Hrvatska dvije prijateljske i susjedne zemlje, ali da to prijateljstvo Hrvatska neće kupovati teritorijem.

Prethodni članci:
Mesić: Samo neka Slovenci crtaju karte (15.05.2007.)

Podobnik: Neće Hrvatska u EU (14.05.2007.)

Hina|Net.hr
15.05.2007.

Image


http://www.net.hr/vijesti/page/2007/05/14/0653006.html
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#2

Post by StLouis »

Podli Slovenci :oops:

Podobnik: Neće Hrvatska u EU
Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse Marjan Podobnik ponovno je u ponedjeljak najavio sakupljanje potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Podržavamo ulazak Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, ali ne pristajemo na hrvatske pretenzije prema slovenskom teritoriju i moru", rekao je Podobnik na konferenciji za novinare na kojoj je skupina stručnjaka predstavila "kartu slovensko-hrvatske granice" na kojoj je, kako su rekli njegovi autori, iznešeno osam neriješenih graničnih točaka između dviju država kao i teze koje je Podobnik iznosio i ranije o granici u Istri.

Ponovno se tvrdilo da je Slovenija oštećena granicom jer je ona postignuta dogovorom bivših komunističkih čelnika u vrijeme Jugoslavije i da je slovenski "etnički prostor" u prošlosti išao i južnije od rijeke Dragonje.

Podobnik je u ponedjeljak najavio da bi, u slučaju da Hrvatska i dalje bude izražavala "teritorijalne težnje" prema Sloveniji i protivila se slobodnom pristupu Slovenije međunarodnim vodama, krenuo u akciju prikupljanja 40.000 potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u EU.

Iako Podobnik više nije u aktivnoj politici, slovenski mediji dali su puno prostora njegovoj novoj inicijativi oko referenduma o ulasku Hrvatske u EU kao i zemljovidu koji će, kako je najavio, podijeliti zastupnicima u slovenskom parlamentu i stranim predstavnicima.

Slovenska državna televizija u prilogu o tome tvrdi da će "novi Podobnikov zemljovid vjerojatno ponovno izazvati zaoštravanje između Ljubljane i Zagreba", dok ljubljansko Delo navodi da cilj Podobnikovog zemljovida "nije određivanje granice nego prikazivanje stanja".

Neki mediji navode da je Podobnikova akcija potpora stajalištima sadašnje vlade jer on podržava pristup mogućim pregovorima o granici s pozicija koje je lani u Bijeloj knjizi predstavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Navodi se također da je Podobnik poznat kao "oštar protivnik", tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan kojim je "podijeljen cjelovit Piranski zaljev".

Ljubljansko Delo najavljuje da će Podobnik ustanoviti posebni znanstveni institut koji će proučavati slovensko-hrvatske odnose, posebno granična pitanja, a koji će se zvati Zavod za kulturno nasljeđe 25. lipnja 1991.

Vodeći slovenski dnevni list donosi i sliku Podobnikove karte koja problematizira granično područje južno od rijeke Dragonje, pa i prostor sve do rijeke Mirne, budući da neki povjesničari i etnolozi iz Podobnikova kruga navode da su i na tom prostoru nekoć živjeli Slovenci i da su granice među nekadašnjim jugoslavenskim republikama arbitrarno određene, pri čemu je Slovenija bila oštećena.

Na novinarsko pitanje o odnosima sa Slovenijom u vezi s državnom granicom, hrvatski predsjenik Stjepan Mesić odgovorio je kako nikad nije volio razgovarati u kategorijama ultimatuma pa tako i slovenskog ultimatuma.

"Naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati karte kakve god žele, u Sloveniju mogu zahvatiti i Helsinki i Reykyavik. To me uopće ne zanima, no ako želimo dobre odnose, onda moramo sjesti i dogovoriti se jer je granicu utvrdila Badinterova komisija. Granica između Hrvatske i Slovenije je utvrđena, to je granica bivših republika", poručio je Mesić.

Ponovivši da prijateljima u Sloveniji predlaže da se ide na Međunarodni sud pravde u Haagu, zaključio je kako ne zna zašto to ne odgovara Slovencima.

"Mi unaprijed prihvaćamo odluku i nema više nikakvih sporova", zaključio je predsjednik Mesić.




Net.hr
14.05.2007.
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#3

Post by StLouis »

Mesić: Samo neka Slovenci crtaju karte
FaH
Predsjednik Mesić komentirao je 'zemljovid hrvatsko-slovenske granice', koji je u Ljubljani predstavila Slovenska nacionalna alijansa Marjana Podobnika.

Mesić je rekao da je državne granice između dviju zemalja utvrdila još Badinterova komisija.

"Nikad nisam volio razgovarati u kategorijama ultimatuma, pa tako i slovenskog ultimatuma. Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve hoće, u Sloveniju oni mogu zahvatiti i, recimo, Helsinki, mogu i Rejkyavik, to mene uopće ne interesira", izjavio je predsjednik Mesić za HTV.

Sloveniju je pozvao da sve svoje zemljovide pošalje Međunarodnom sudu pravde u Haagu, čiju će presudu o granici, ma kakva bila, Hrvatska prihvatiti.

Na spornom zemljovidu, prema riječima njegovih autora, izneseno je osam neriješenih graničnih točaka između Hrvatske i Slovenije. Podobnik tvrdi da je Slovenija prilikom arbitrarnog određivanja granica u bivšoj Jugoslaviji izgubila dijelove teritorija u Istri, Žumberku i Međimurju.

Od Hrvatske stoga traži da Sloveniji ustupiti cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more, a u suprotnom prijeti referendumom protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, za što je već počeo prikupljati potrebnih 40 tisuća potpisa.

Net.hr/Hina
15.05.2007.
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#4

Post by cyprus »

Joj, vakog osvajanja teritorije se ni Srbija nije sjetila. :lol:
User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

#5

Post by suncokret13 »

nece ratovati ??

zivjela republika medjumurje !
User avatar
rajvosa^
Posts: 1787
Joined: 18/05/2006 19:38

#6

Post by rajvosa^ »

Jesu slovenci namazani. Jel oni fakat kontaju da im ovako nesto moze proci?
User avatar
JohnnyS
Posts: 13647
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#7

Post by JohnnyS »

Slovenska vlada ogradila se od Podobnikova zemljovida

LJUBLJANA - Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse Marjan Podobnik, koji je u ponedjeljak predstavio "novi zemljovid" slovensko-hrvatske granice i najavio prikupljanje potpisa slovenskih državljana za referendum o ulasku Hrvatske u EU, nije povezan sa slovenskom vladom, tumačenje je Roka Srakara, savjetnika za odnose s javnošću u kabinetu slovenskog premijera Janeza Janše.

Na pismeno postavljeno pitanje hoće li slovenski premijer komentirati spomenuti zemljovid, što ga je izdala Podobnikova novoustanovljena izdavačka kuća "Zavod 25. lipnja", s obzirom da je to u Hrvatskoj izazvalo veliko zanimanje, pa i reakcije najviših državnih dužnosnika, rečeno je da se radi o privatnoj inicijativi.

"Riječ je o aktivnosti civilne udruge koja je u svojim inicijativama slobodna i nezavisna od vladinih struktura", navodi se u priopćenju.

Isto tako, dodaje se da su pogledi slovenske vlade na moguće inicijative da se u Sloveniji održi referendum o ulasku Hrvatske u EU već poznati i da ih je premijer iznio 6. travnja nakon sastanka parlamentarnih stranaka.

Janša je tada u parlamentu rekao da na sastanku parlamentarnih stranaka nije bilo riječi o mogućem raspisivanju referenduma o ulasku Hrvatske u EU, dodajući da takav referendum predstavlja "jednu mogućnost koja je, s obzirom na slovenske zakone koji reguliraju pitanje referenduma, vrlo udaljena i malo izvjesna". Osim toga, Janša je dodao da inicijative za održavanje referenduma, što ih iznosi jedan dio stranaka, "nisu ozbiljna stvar".

Na sastanku parlamentarnih stranaka odlučeno da se na dnevni red zasjedanja ne postavi pitanje rezolucije o odnosima s Hrvatskom, kako je to predlagala Slovenska pučka stranka (SLS), jedna od četiriju koalicijskih stranaka u slovenskoj vladi.

Krug ljudi uključenih u Podobnikovu inicijativu pripada Slovenskoj nacionalnoj alijansi (SNZ), populističkom krilu SLS-a. Podobnik je bio potpredsjednik slovenske vlade od 1996. do 2000. godine u vrijeme koalicijske vlade lijevog centra, a zadnjih godina nije aktivan u visokoj politici. Ne bi ga trebalo zamjenjivati s Janezom Podobnikom, njegovim starijim bratom, koji je sada predsjednik SLS-a i ministar za okoliš i prostor u aktualnoj vladi desnog centra.

Slovenska nacionalna alijansa (SNZ) je "narodnjačko", odnosno populističko krilo koje djeluje u sklopu Slovenske pučke stranke, a prije nego što ga je preuzeo Podobnik, njegov predsjednik bio je kontroverzni Joško Joras, često proglašavan u slovenskim medijima kao "borac za južnu granicu". Joras još uvijek djeluje u istom krilu, zajedno s Podobnikom.
User avatar
Pasiflora
Posts: 3838
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

#8

Post by Pasiflora »

Ma pustite Slovence!!!! Netko krenuo od sjevera ka jugu i skontao da je presao drzavu za pola dana, pa hajde malo da je prosiri...
Sve su to gluposti - mogu crtati do Sudnjeg dana: dzaba - Slovenija je i dalje velicine fildzana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#9

Post by pirmin »

sitno wrote: dzaba - Slovenija je i dalje velicine fildzana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nek` smo mi ko Kina . :oops:
User avatar
Hantraga
Posts: 3358
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

#10

Post by Hantraga »

Posto planiraju da prave stazu za veliku nagradu Slovenije u Formuli 1...

Po standardima Formule 1 staza im je kratka, pa im je taj dio Piranskog poluotoka neophodan da nadogreade jos koji kilometar staze... :D
User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#11

Post by dalmatinka »

Hantraga wrote:Posto planiraju da prave stazu za veliku nagradu Slovenije u Formuli 1...

Po standardima Formule 1 staza im je kratka, pa im je taj dio Piranskog poluotoka neophodan da nadogreade jos koji kilometar staze... :D
:D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=syOh_XTTFvQ
User avatar
JohnnyS
Posts: 13647
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#12

Post by JohnnyS »

User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#13

Post by dalmatinka »

JohnnyS
Ma ima puno puno bolje:

http://www.youtube.com/watch?v=eqp1SDV5K_0
:lol: :lol: :lol
Taj mi je omiljeni :lol: :lol: 8-) 8-)
Hierarchia
Posts: 3109
Joined: 29/10/2006 21:54

#14

Post by Hierarchia »

pirmin wrote:
sitno wrote: dzaba - Slovenija je i dalje velicine fildzana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nek` smo mi ko Kina . :oops:
:D :D :D :D :D
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#15

Post by StLouis »

dalmatinka wrote:
JohnnyS
Ma ima puno puno bolje:

http://www.youtube.com/watch?v=eqp1SDV5K_0
:lol: :lol: :lol
Taj mi je omiljeni :lol: :lol: 8-) 8-)
a tek ovaj :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=lCC46Gjy ... ed&search=
sulesavic
Posts: 3459
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

#16

Post by sulesavic »

Mrsko mi gledati, jesu li to Pervan i drugovi na ovim klipovima?
Post Reply