Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

E. Jaganjac wrote:Meno bas ovo jakao zanima. Iako je istina i prije "curila" a sada izlazi podrzana kredibilnim svjedocima, ogromna vecina gradjana RBiH ce i dalje glasati za SDA, SDP, SBiH, SDS, HDZ i td. Ako postaje vise nego jasno da je u svemu ovome Sefer bio i ostao i posten i patriota, zbog cega ni do sada ni od sada malo ko glasa za njegovu BPS. Za mene takvo ponasanje glasaca je jedna vrsta simbioze sadomazohizma, naivnosti, gluposti, nebrige, malogradjanstine, sta jos ne...Mozda smo sami krivi sto nam se desava to sto nam se desava.
Glasacu ja prvi onog trenutka kada Sefer okupi oko sebe zavidan broj strucnih, pametnih, ambicioznih ljudi koji su u stanju da vode drzavu!
Mogu imati (i imam!) dobro misljenje o njemu, ali on sam ipak ne moze da nas izvuce iz corsokaka.
Mnogo, mnogo vise od simpatija prema njemu nam je potrebno!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Vodenjak wrote:
E. Jaganjac wrote:Meno bas ovo jakao zanima. Iako je istina i prije "curila" a sada izlazi podrzana kredibilnim svjedocima, ogromna vecina gradjana RBiH ce i dalje glasati za SDA, SDP, SBiH, SDS, HDZ i td. Ako postaje vise nego jasno da je u svemu ovome Sefer bio i ostao i posten i patriota, zbog cega ni do sada ni od sada malo ko glasa za njegovu BPS. Za mene takvo ponasanje glasaca je jedna vrsta simbioze sadomazohizma, naivnosti, gluposti, nebrige, malogradjanstine, sta jos ne...Mozda smo sami krivi sto nam se desava to sto nam se desava.
Glasacu ja prvi onog trenutka kada Sefer okupi oko sebe zavidan broj strucnih, pametnih, ambicioznih ljudi koji su u stanju da vode drzavu!
Mogu imati (i imam!) dobro misljenje o njemu, ali on sam ipak ne moze da nas izvuce iz corsokaka.
Mnogo, mnogo vise od simpatija prema njemu nam je potrebno!
Za to je potrebna lova, a znamo ko je ima...lopovi i placenici tudjih interesa. Kako bi bilo dati im podrsku prvo, a onda ce se i strucnjaci okupiti oko njih.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Jedini barem donekle normalni u moru ludila...

SDP

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
joker

Post by joker »

sudnjidan wrote:Ako si "obican" gradjanin (radnik, gradjanin, poljoprivrednik...), ne moze ti biti isto jer jer su za vrijeme vlasti Alijanse:
- smanjeni doprinosi na place zaposlenih, a istovremeno uvecan priliv sredstava u budzet.
- poslodavci su oslobodjeni placanja doprinosa za sve novozaposlene radnike u prvih 12 mjeseci.
- visestruko uvecani prihodi od carine dovodjenjem u red carinskih ispostava koje su bile (i danas su) legla kriminala i nelegalnog finansiranja nacionalnih stranaka.
- stabilizovani penzioni fondovi i penzionerima osigurana redovna isplata postojecih plus 1,5 zaostala penzija koje im je ostala duzna SDA
- vlastitim sredstvima tj. prihodom BH Telekoma napravljeno prvih 11,5 km autoputa (gdje otisao prihod Telekoma u periodu 1996-2000? U Bicakcicev kamen temeljac za auto put?)
- ekonomskim i administrativnim mjerama, bez imalo represije, raspustena tzv. hrvatska samouprava, a svi oni koji su namjeravali rusiti drzavu, bilo da su radili u policiji, bilo u vojsci, bilo u carini, zavrsili su tamo gdje treba - na ulici (najveci dio HDZ-ovih "samouporavljaca" vracen je na svoja stara mjesta povratkom koalicije SDA-HDZ)
- prvi put su se u budzetu nasla sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje

Nisam siguran ovo za oslobadjanje poslodavaca, mislim da je to i ranije bilo, ali u PIO fondu je izvrsena reorganizacija i stabilizacija pod vodjstvom stranaca i to je bio proces koji je zapoceo za vrijeme tog istog Bicakcica, a samo je finalizaciju imao u periodu vladavine Zlatka.
Prihodi od carina povecani? Nisam siguran, ali jesu povecani prihodi od poreza na promet zahvaljujuci Nikoli Grabovcu koji je ojacao poresku i izvrsio njenu reorganizaciju. Doduse, porez se poceo prikupljati samo u kantonima sa bosnjackom vecinom, a Grabovac je imao aferu AM Sped. Ali valjda je to cijena koalicije sa ex-HDZ (NHI).
Autoput je zapocet za vrijeme alijanse, a zavrsen za vrijeme ovih. Tako, necemo dvostrukih arsina-ako je PIO zasluga SDP-a, onda je autoput zasluga ovih sada. Ili obrnuto. (trebalo bi to posmatrati kao proces, a ne kao zaslugu ovih ili onih)
Ovo za ukidanje samouprave, to ti mislis. Taj dio drzave je i tada (vise nego sad) funkcionisao zasebno. Porezi, carine, propisi FBiH se nisu primjenjivali na ovim podrucjima. Ne pricaj bajke.
Sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje postoje i sada predvidjena budzetom. Ali je problem sto su ona oduvijek bila nedovoljna. Tako da im ni to ne mozes navesti kao zaslugu.

Kad vec pricamo o ekonomskim efektima vladavine tih tvojih idola, u tom periodu direktne strane investicije (FDI) su bile nize nego prethodnih godina, u pogledu prava-nijedan SDA-ovac nije osudjen za lopovluke (sto se ocekivalo-valjda da bi i ovi njih danas postedili), socijalni programi-smanjene invalidnine i smanjen broj onih koji ih primaju (sto ti je socijaldemokratski duh kod Zlajinog SDP-a).

U tvom maniru totalne ogranicenosti, ja bih sada trebao reci kako je SDA sada u ovom mandatu poplocala glavnu ulicu, kako je zapocela projekat zaposljavanja mladih (gdje kanton godinu snosi troskove umjesto poslodavca), kako su imali projekat zbrinjavanja mladih putem povoljnih kredita, zbrinjavanja demobilisanih boraca. Pa to su sve stvari koje MORAJU oni koji vladaju raditi. Poenta je u krucijalnim stvraima. Sta je od velikih stvari uradjeno? Sada da je Zlatkov SDP na vlasti ti bi rekao evo zapoceti pregovori sa EU. Ali posto je Terzic premijer... Ma i to je proces.

Nikakvog znacajnijeg napretka nema sada niti je bilo za njihove vladavine. To ti ima trend uravnotezenog, ravnomjernog rasta...
joker

Post by joker »

Vodenjak wrote: Slazes li se onda da je za sve greske, pljacku, kriminal, ubistva, raspad drzave, izdaju, shurovanje sa cetnicima i ustasama i prije i u toku i nakon rata, dakle da je za sve to sto je radio dobar dio rukovodstva SDA kriv Alija Izetbegovic?

Ili ces mozda reci da je Zlatko veci autoritet u SDP-u nego sto je Alija bio u SDA-u?
:? :shock:

Ti stvarno pojma nemas o tome sta su ideje.
Koliko se god trudio da etiketiras pojedine ovdje da su komunjare starog kova, svojim pisanjem samo pokazujes da si ti tipicni predstavnik onih koje su, prvo komunisti, a onda ovi postkomunisticki idioti izoblikovali u licnost zakovanu u jednoumlje i licnost kojoj je kult licnosti jedini nacin vladavine!

Koliko se god neko trudio da u svojim postovima izrazi razocarenje idejom nacionalizma i shovinizma koji se granici sa fasizmom i koga praktikuju ljudi koji su na vlasti ovih 15 godina, i koliko se god ti isti trudili da objasne zasto smatraju da je socijaldemokratija jedina realna opcija za BiH ukoliko ta paskupusana drzava zeli da opstane, da se demokratski reorganizuje i sacuva socijalni mir, ne mozes ti da se odupres porivu koji te goni da u svemu tome napadas predsjednika jedne od stranaka koje se bore za socijaldemokratiju (i objektivno, u ovom trenutku, jedine relevantne snage koja, ako je ostalo imalo razuma moze da se suprotstavi moronima koji iz dana u dan sve vise ruse i pljackaju zemlju!)

Probaj da shvatis da se ovdje niko nije zalozio ni dijelom za Zlatka Lagumdziju niti za bilo koga drugog, ali zato jeste za onu ideju za koju se partija na cijem je celu zalaze i da nikome od onih koji su za SDP nije stalo ni 10% do Zlatka koliko je obozavaocima SDA stalo do odbrane nicim utemeljenog mita rahmetli nam rahmetlije!
I to jos puno prije nego je isti to postao!
Ma Alija I. je za mene prvi predsjednik RBiH, a lopovluci SDA su kulminirali nakon rata i postali ociti i obicnom covjeku (u ratu se nije imala kontrola nad mnogim stvarima pa su i lopovluci bili nekontrolisani) kada je doslo do slicnog razracunavanja unutar SDA kada je iz nje sto otjerano, sto otislo sve sto valja. Isto se to desilo i SDP-u skoro pod Zlajinom palicom. Ova danasnja Zlatkova SDP nema veze sa socijaldemokratijom i to je cinjenica.
Ja nikad nisam bio niti za "komunisticku varijantu" socijaldemokratije, niti sam za nacionalisticke opcije. Zelim biti umjeren u svemu u zivotu, pa tako i u politici. Problem nasih ljudi je sto su uvijek skloni ekstremnim opcijama (sada je li u pitanju "komunizam", nacionalizam, ili nesto trece-sasvim je svejedno).

P.S. Ne vidim razliku ni u nastupu "vas" i "njih" na ovom forumu... I po tom pitanju mogu reci ista govna...
da pamtis

Post by da pamtis »

a lopovluci SDA su kulminirali nakon rata
da su se poslije rata rodila tri mala Tita i napravili tri velika velika gola otoka sto bi se danas lijepo zivilo, ali eto poslije rata haman samo kukolji ostali.....
p/s sjebaste rudnik kreka sjebaste, jel dosao na red telekom???/
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:
Vodenjak wrote: Slazes li se onda da je za sve greske, pljacku, kriminal, ubistva, raspad drzave, izdaju, shurovanje sa cetnicima i ustasama i prije i u toku i nakon rata, dakle da je za sve to sto je radio dobar dio rukovodstva SDA kriv Alija Izetbegovic?

Ili ces mozda reci da je Zlatko veci autoritet u SDP-u nego sto je Alija bio u SDA-u?
:? :shock:

Ti stvarno pojma nemas o tome sta su ideje.
Koliko se god trudio da etiketiras pojedine ovdje da su komunjare starog kova, svojim pisanjem samo pokazujes da si ti tipicni predstavnik onih koje su, prvo komunisti, a onda ovi postkomunisticki idioti izoblikovali u licnost zakovanu u jednoumlje i licnost kojoj je kult licnosti jedini nacin vladavine!

Koliko se god neko trudio da u svojim postovima izrazi razocarenje idejom nacionalizma i shovinizma koji se granici sa fasizmom i koga praktikuju ljudi koji su na vlasti ovih 15 godina, i koliko se god ti isti trudili da objasne zasto smatraju da je socijaldemokratija jedina realna opcija za BiH ukoliko ta paskupusana drzava zeli da opstane, da se demokratski reorganizuje i sacuva socijalni mir, ne mozes ti da se odupres porivu koji te goni da u svemu tome napadas predsjednika jedne od stranaka koje se bore za socijaldemokratiju (i objektivno, u ovom trenutku, jedine relevantne snage koja, ako je ostalo imalo razuma moze da se suprotstavi moronima koji iz dana u dan sve vise ruse i pljackaju zemlju!)

Probaj da shvatis da se ovdje niko nije zalozio ni dijelom za Zlatka Lagumdziju niti za bilo koga drugog, ali zato jeste za onu ideju za koju se partija na cijem je celu zalaze i da nikome od onih koji su za SDP nije stalo ni 10% do Zlatka koliko je obozavaocima SDA stalo do odbrane nicim utemeljenog mita rahmetli nam rahmetlije!
I to jos puno prije nego je isti to postao!
Ma Alija I. je za mene prvi predsjednik RBiH, a lopovluci SDA su kulminirali nakon rata i postali ociti i obicnom covjeku (u ratu se nije imala kontrola nad mnogim stvarima pa su i lopovluci bili nekontrolisani) kada je doslo do slicnog razracunavanja unutar SDA kada je iz nje sto otjerano, sto otislo sve sto valja. Isto se to desilo i SDP-u skoro pod Zlajinom palicom. Ova danasnja Zlatkova SDP nema veze sa socijaldemokratijom i to je cinjenica.
Ja nikad nisam bio niti za "komunisticku varijantu" socijaldemokratije, niti sam za nacionalisticke opcije. Zelim biti umjeren u svemu u zivotu, pa tako i u politici. Problem nasih ljudi je sto su uvijek skloni ekstremnim opcijama (sada je li u pitanju "komunizam", nacionalizam, ili nesto trece-sasvim je svejedno).

P.S. Ne vidim razliku ni u nastupu "vas" i "njih" na ovom forumu... I po tom pitanju mogu reci ista govna...
"Vas i njih...."

Ima razlike...

"Mi" smo mnogo, mnogo mirni i kulturni u ophedjenju sa "njima" gdje dobrim dijelom i ti spadas koliko se god punt´o i otim´o!
Poslije svega sto nam je uradjeno, zasluzili su mnogo, mnogo gore...

A vidim, nasao si opravdanja za Aliju...
Osim sto lazes da je bio prvi predsjednik BiH, ocito ti je tesko prihvatiti i cinjenicu da je i njegova stranka kao i stranke sestrice joj, od prvog dana bila najvecim dijelom sastavljena od isfrustriranih malih ljudi (moralno i intelektom malih!), lokalnih sicardzija i hodzica, neznalica i probisvjeta...
Oni casni izuzeci, tipa Rusmira Mahmutcehajica, samo su potvrdjivali pravilo da se radi o skupu olosha koji je bio u stanju samo da srusi sve sto je stvarano decenijama a nikako da stvara bilo sta novo osim kula u oblacima svojim zaludjenim ovcicama!
Jedino sto im se ne moze osporiti je da nisu bili glupi u svemu tome. Natrpali su svoje dzepove milionima i milionima maraka, obezbijedili svoje potomstvo za sva vremena a sada zavlace tebe i tebi slicne da povlacite paralelu izmedju onoga sto su oni uradili u svojih 14 godina, a sta SDP za onu jednu godinu u sredini njihovog mahnitog pohoda!

Ti si, @joker, predstavnik najopasnijeg dijela populacije u BiH, kad je njena buducnost u pitanju! Tako kulturno, u rukavicama pokusavas da pokazes ljudima kako divljanju morona na vlasti nema alternative, "napadajuci" iste te morone i postavljajuci se kao iznad situacije u kojoj se nalazimo! Ti si "analitican" i ti vidis sve ocima "objektivnog" posmatraca!

A glavni ti zadatak nije da odbranis SDA jer i ti i oni znate da je to vise nemoguce! Tvoj je glavni zadatak da ocrnis bilo kakvu alternativu tim djubretarima jer i to je pobjeda za iste! U tom slucaju ce biti kao i kad one 24 SDA-pizde ne glasase protiv prodaje EP. Ko, eto, ne znaju sta im je raditi a vrlo dobro su znali sta ce se desiti ako se suzdrze!
Iste takve pizde ce biti svi oni koji ne izidju na izbore iduce godine a mogu to da urade! Gori su, mnogo su gori takvi cak i od onih koji se otvoreno zalazu za bilo koju opciju iz neraskidive koalicije SDA-SDS-HDZ!

A tebe sto se tice, mislim da, na zalost, imas sanse! Nastavi sa svojom borbom i SDA ce zadrzati vlast i u pet narednih godina uspjeti da uradi ono sto je i naumila - da betonira postojece stanje!
Stanje u kojemu ce uz pozivanje na velikog Allaha vladati nad svojim stadom, a isto vise nece ni blejati, a kamo li se zbog cega joguniti...
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:(...)
Iste takve pizde ce biti svi oni koji ne izidju na izbore iduce godine a mogu to da urade! Gori su, mnogo su gori takvi cak i od onih koji se otvoreno zalazu za bilo koju opciju iz neraskidive koalicije SDA-SDS-HDZ!
(...)
Pizda... k'o izda !!

Ja cu jopet za njiha... nasi su.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
Vodenjak wrote:(...)
(...)
Pizda... k'o izda !!

Ja cu jopet za njiha... nasi su.
Ti da cutis!

Image

:D :D :D
joker

Post by joker »

vratnik wrote:Nema potrebe da padas od smijeha, nije to gore sarkazam, vec mozda ironija, a ako je sarkazem (znaci posljedica uvrede), onda sam valjda izgovorio istinu, pa si ti na to reagovao. Ne barataj stranim rijecima ako ti nisu jasne, pokazujes da nemas sta reci.Ali da prestanemo voditi privatnu diskusiju? (Naravno, ti mozes sad meni svasta nesto nagovorit', ali meni je dosta).
Evo ovako: precesto sam dole, da bi mi ti rekao da nisam potkovan da ista komentarisem. Prevelik broj ljudi koje poznajem, i koji su zavrsavali fakultete kvalifikovano pusi zato sto ne igraju po pravilima koja im namecu divljaci. Sad, isto kao sto si ti protiv zlatka sam to i ja, i sigurno sam na makar tri teme na istog bacao "i drvlje i kamenje", ali je fakt da je glasanje za druge ljevicare (dok ne stvore kakvu SasvimZdruzenuLjevicu) gubljenje glasova.
Ali evo da se ponovim: nije bitan forum i za koga cu ja glasati, nego kako cemo mi motivisati neglasace da glasaju lijevo?
(sad kad smo vidjeli da si i ti ljevicar, a da glasove ubijedjenih Nacio-glasaca niko ne moze ugroziti)
Sarkazam ili ironija, svejedno, isto znace (s tim da je razlika samo u ostrini). Kada vec zelis dijeliti nekome lekcije o pismenosti, ti ili sudnji dan, onda malo pogledajte znacenje rijeci u rijecniku. Cini mi se da ja sam imam skole kao vas dvojica zajedno. :lol: Stoga, odstupite...

P.S. Ti takav tesko da ces ikoga motivisati da glasa lijevo. Na ovaj nacin samo stvarate pogresnu sliku o ideji socijaldemokratije idolopoklonicki pricajuci o Zlatkovom SDP-u kao ekskluzivnom predstavniku socijaldemokratije, a sve ostale etiketirajuci kao male, zeljne samo vlasti, partijom 2 covjeka i sl.
Znaci princip je unisti sve oko sebe, pa makar bili i socijaldemokratski orijentisani, da bi se uzeli njihovi glasovi i domoglo vlasti. Divna poruka glasacima. Evo i ja kontam glasati za ZlatkoSDP...
joker

Post by joker »

Vodenjak wrote: "Vas i njih...."

Ima razlike...

"Mi" smo mnogo, mnogo mirni i kulturni u ophedjenju sa "njima" gdje dobrim dijelom i ti spadas koliko se god punt´o i otim´o!
Poslije svega sto nam je uradjeno, zasluzili su mnogo, mnogo gore...

A vidim, nasao si opravdanja za Aliju...
Osim sto lazes da je bio prvi predsjednik BiH, ocito ti je tesko prihvatiti i cinjenicu da je i njegova stranka kao i stranke sestrice joj, od prvog dana bila najvecim dijelom sastavljena od isfrustriranih malih ljudi (moralno i intelektom malih!), lokalnih sicardzija i hodzica, neznalica i probisvjeta...
Oni casni izuzeci, tipa Rusmira Mahmutcehajica, samo su potvrdjivali pravilo da se radi o skupu olosha koji je bio u stanju samo da srusi sve sto je stvarano decenijama a nikako da stvara bilo sta novo osim kula u oblacima svojim zaludjenim ovcicama!
Jedino sto im se ne moze osporiti je da nisu bili glupi u svemu tome. Natrpali su svoje dzepove milionima i milionima maraka, obezbijedili svoje potomstvo za sva vremena a sada zavlace tebe i tebi slicne da povlacite paralelu izmedju onoga sto su oni uradili u svojih 14 godina, a sta SDP za onu jednu godinu u sredini njihovog mahnitog pohoda!

Ti si, @joker, predstavnik najopasnijeg dijela populacije u BiH, kad je njena buducnost u pitanju! Tako kulturno, u rukavicama pokusavas da pokazes ljudima kako divljanju morona na vlasti nema alternative, "napadajuci" iste te morone i postavljajuci se kao iznad situacije u kojoj se nalazimo! Ti si "analitican" i ti vidis sve ocima "objektivnog" posmatraca!

A glavni ti zadatak nije da odbranis SDA jer i ti i oni znate da je to vise nemoguce! Tvoj je glavni zadatak da ocrnis bilo kakvu alternativu tim djubretarima jer i to je pobjeda za iste! U tom slucaju ce biti kao i kad one 24 SDA-pizde ne glasase protiv prodaje EP. Ko, eto, ne znaju sta im je raditi a vrlo dobro su znali sta ce se desiti ako se suzdrze!

A tebe sto se tice, mislim da, na zalost, imas sanse! Nastavi sa svojom borbom i SDA ce zadrzati vlast i u pet narednih godina uspjeti da uradi ono sto je i naumila - da betonira postojece stanje!
Stanje u kojemu ce uz pozivanje na velikog Allaha vladati nad svojim stadom, a isto vise nece ni blejati, a kamo li se zbog cega joguniti...
Ma ja ne znam stvarno gdje sam rekao da treba glasati za SDA. Samo sam rekao da ne treba glasati za ZlatkoSDP i na taj nacin dati Zlatku mogucnost da okupi "alijansu" u kojoj ce on opet biti glavni i sjebat je kao sto je sjebao SDP i kao sto je sjebao tu istu alijansu i prvi put.

Ima i drugih opozicionara, a ako vi mislite da je ZlatkoSDP jedina opcija ili ste ograniceni ili ste isti kao ovi iz SDA. Na taj nacin se ne pokusavaju uzeti glasovi od SDA, naprotiv, pokusavaju se uzeti glasovi od ostalih malih stranaka kako bi se ZlatkoSDP izdigla i prestala biti mala...
Tulipan

Post by Tulipan »

umro je mostar wrote:
MedoX wrote:U Istocnom Mostaru vecinu ima SDA...ili kako bi se danas reklo, izbornim jedinicama sa bosnjackom vecinom...

U Tuzli je SDA dobio vise vijecnickih mjesta od SDPa, ali je za nacelnika izabran Jasmin Imamovic, prije svega kao covjek,a ne kao clan SDPa,pa to nije pobjeda SDPa...

U Zenici je pobjedila SDA....

U Sarajevu na gradskom nivou pobjedila je SDA...

RURALNA STRANKA???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? :shock:
U Mostarskim izbornim jedinicama, dakle gradskim SDA je iza SBiH i SDP-a, a u Tuzli SDA nije dobila vise od SDP-a jer je SDP od 30 dobio 13 vjecnickih mjesta, a ako je SDA dobila vise, znaci da bi imala apsolutnu vlast i da niko osim njih i SDP-a ne bi bio u opstinskom vijecu tuzle, a znamo da svako malo mirnes arlauche sa govornice tog vijeca, a tamo postoji i SBiH i ZA Boljitak i pnezioneri. Dakle bas onako koliko je seljaka doslo u Tuzlu toliko je i dobila SDA. Stanje glasova SDA u gradskim sredinama odrazava koliko se promjenila struktura stanovnistva u odredjenom mjestu. Sto vise dobija SDA to znaci da je mjesto vise naseljeno ruralnim stanovnistvom. Zenica jeste grad, ali je po mentanlnom sklopu ljudi trenutno nazalost najvece selo u BiH, a ni Mostar ne zaostaje, samo mi imamo vise vrsta seljaka i seljacina. Dakle SDA jeste ruralna stranka nepismenih ljudi, kao njenih simpatizera i glasacha.

Jesi li siguran u to što govoriš? Ja se dobro sjećam posljednjih izbora. Koliko mene sjećanje služi SDA je sa SBiH dobila većinu i u Cernici(uži dio grada).
Herc

Post by Herc »

joker,upravo ti radis ono za sta druge orkivljujes.Govoris da ne treba glasati za SDP nego za neke druge stranku,a po svemu sudeci ti si opredjeljen za SDU.Ja sam za to da svako pokaze sta nudi,i onda neka ljudi odluce.Ali ja sumnjam da trenutno SDU moze ista ponuditi i sumnjam da moze dobiti vise od 1% na drzavnom nivou u najboljem slucaju.Mi svi dijelimo istu sudbinu i zelimo isto..a to je bolja buducnost u boljoj drzavi.Ja sam realan i mislim da trenutno samo SDP moze parirati nacionalistima,ali volio bih da vlada bilo ko,samo ne nacionalne stranke.Na ovim izborima glasam za SDP.Ako dobiju i pokazu se kao losi,iduci put mijenjam izbor.Ali trenutno je to jedini spas.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Herc wrote:joker,upravo ti radis ono za sta druge orkivljujes.Govoris da ne treba glasati za SDP nego za neke druge stranku,a po svemu sudeci ti si opredjeljen za SDU.Ja sam za to da svako pokaze sta nudi,i onda neka ljudi odluce.Ali ja sumnjam da trenutno SDU moze ista ponuditi i sumnjam da moze dobiti vise od 1% na drzavnom nivou u najboljem slucaju.Mi svi dijelimo istu sudbinu i zelimo isto..a to je bolja buducnost u boljoj drzavi.Ja sam realan i mislim da trenutno samo SDP moze parirati nacionalistima,ali volio bih da vlada bilo ko,samo ne nacionalne stranke.Na ovim izborima glasam za SDP.Ako dobiju i pokazu se kao losi,iduci put mijenjam izbor.Ali trenutno je to jedini spas.
Ne slazem se sa ovim. Sudeci po onome sta je Lagumdjija rekao u Briselu i Vasingtonu (plus sva ostala dosadasnja podrska velikosrpskom projektu), ako SDP pobjedi desit ce se ovo:

-Bosnjaci ce legalizovati genocidnu tvorevinu (pravno, putem insitucija trenutne ilegalne zakonodavne vlasti).

-Odmah poslije toga Srbija i tzv Rs raspisjuju referndum za izdvajanje. Prema internacionalnom pravu, ako zrtva odustane od pravde, priznaje se "status sqo", ili kako kazu the new chetnics "realno stanje a terenu". U tom slucaju sve sto treba da urade nosioci veliosrpskog projekta je da raspisu referndum o izdvajanju i nema viose Bosne.

-Do sada izdajnici i agresor na RBiH nisu to mogli uraditi jer Pariski "sporazum" (formalizacija Dejtona) nije nikada ratifikovana u institucijama zakonodavne vlasti BiH, sto znaci da treci konstitutivni narod nije odustao od cjelovite BiH-Republike BIH.

S toga, sa cisto pravnog gledista pobjeda SDP-a na narednim izborima znaci pravnu legalizacijeu genocidne tvorevine i nestanak Bosne. Zato je Lagumdjija hiljadu puta opasniji neprijatelj Republike biH i od samog Karadzica, jer Karadzic ne moze natjerati (prevariti) Bosnjake da legalizuju genocidnu tvorevinu i tako ukinu hiljadugodisnji kontinuitet bosanske drzave, a Lagumdjia moze i HOCE, to je javno rekao i u Briselu i u Vasingtonu.

Sjetite se samo sta je Karadzic govorio kod izbora prvog Predsjednika Predsjednistva Republike biH. Ako pobjedi Durakovic bit ce rata, a ako pobjedi Alija nece-razlog koristio je zastrasivanje da dovede na celo covjeka za koga je znao da ce mu prepisati pola Bosne (najmanje). I opet bio je rat i plus genocid. Isto je sada, svi velikosrpski nacionalisti ce pozdraviti pobjedu Lagumdjije jer to znaci da ce im dati veliku Srbiju bez borbe, a ako bi pobjedio Sefer to bi bio kraj RS, na ovaj ili onaj nacin. Da se razumijemo, ako ovdje neko misli da ce se velikosrpski projekat ugusiti i Bosna spasiti tako sto necemo nista raditi, da ce to neko drugi uraditi, varaju se. Drzava i dignitet dostojan zivljenja se brane a ne dobivaju na tacni. Za one kojima status naroda bez drzave odgovora (kao recimo kod Roma i Kurda), to je njihov problem, ali aktivno raditi na tome da se i ostali nagovore na takvu ideju je kriminal.

Ako ipak jos uvijek ne vjerujete ovo, procitajte sta su patrioti RBiH rekli za Aliju jos 1994, dok jos nije stvorio Republiku srpsku. Bili su u pravu, kao sto su i sada u pravu, jer je tada Alija bio hiljadu puta opsaniji i od samog Karadzica, jer bez dobrovoljnog pristanka na NAGODBE nebi bilo ni Dejtona ni genocidne tvorevine (niko u svijet je nebi priznao). Historija se ponavlja, sada imamo druge Alice, koji bi da zauvjek dokrajce postojanje hiljadugodisnje drzave Bosne. Za one koji uporno kazu MORALI smo, evo sada NE MORAMO, a i nismo morali jer dok Alija nije smjenio Sefera 60% RBiH je bilo slobodno, a poslije sa KOS-ovim agentom Rasimom Delicem imali smo i dogovoreni genocid i sveli se na 25%,

http://www.hdmagazine.com/bosnia/tuzba-ai.html
joker

Post by joker »

Herc wrote:joker,upravo ti radis ono za sta druge orkivljujes.Govoris da ne treba glasati za SDP nego za neke druge stranku,a po svemu sudeci ti si opredjeljen za SDU.Ja sam za to da svako pokaze sta nudi,i onda neka ljudi odluce.Ali ja sumnjam da trenutno SDU moze ista ponuditi i sumnjam da moze dobiti vise od 1% na drzavnom nivou u najboljem slucaju.Mi svi dijelimo istu sudbinu i zelimo isto..a to je bolja buducnost u boljoj drzavi.Ja sam realan i mislim da trenutno samo SDP moze parirati nacionalistima,ali volio bih da vlada bilo ko,samo ne nacionalne stranke.Na ovim izborima glasam za SDP.Ako dobiju i pokazu se kao losi,iduci put mijenjam izbor.Ali trenutno je to jedini spas.
Pa da iskren budem, na opstinskom nivou i jesam glasao za SDU, na ostalim nivoima nisam. Za svaki nivo je glas dobio onaj za koga sam smatrao da najpribliznije zastupa moje stavove po odgovarajucim politickim, ekonomskim, drustvenim i drugim pitanjima.

Stvar je u tome sto meni stranke ne formiraju stav, nego ja dam podrsku na izborima onim koji su najblize mojim stavovima. E to bi trebali raditi svi, pa bi pobjedjivale stranke koje to zasluze vise od ostalih (nijedna nije savrsena), a ne stranke koje imaju naslijedjeno biracko tijelo koje se za njih opredjelilo jednom na pocetku pa ma sta uradili opet glasa za njih (SDA, SDP...).

Ako se neko ne slaze sa ovim, to je iz razloga sto upravo postupa na gore opisani nacin. A ja nisam clan niti jedne stranke ili partije, niti direktno zavisim od bilo koje od njih, pa smatram da mogu OBJEKTIVNO sagledati stvari...

P.S. Za stranke sam ja onaj problematicni dio glasaca na koje ne mogu uvijek racunati i koje smatraju "prevrtljivim", jer ja jednostavno ako neko ne ispuni moja ocekivanja naredni put za njih ne glasam (pa sam zato prevrtljiv, valjda). A ovi sto su me dosad prozivali da sam SDA, pa SBiH, pa sad ti SDU (sorry ako grijesim) spadaju u one "sigurne" glasove, jer ma sta oni da urade dok su na vlasti, vas glas imaju. Takvi su i ovi SDA-ovci i zato i danas imamo situaciju da ogroman broj ljudi glasa za SDA (sigurni glasovi).
joker

Post by joker »

Ne dragi Herc, upravo si ti izmanipulisan ovim tvrdnjama da samo SDP moze ovo, samo SDP moze ono... a da drugi nemaju snage za bilo sta. Pa kako neko to moze tvrditi kada ti drugi nisu dosad ni imali sansu da pokazu sta mogu, znaju i umiju. To je ona ista strategija koju je i SDA svojevremeno koristila.
SDP kaze-samo se mi mozemo nositi sa nacionalizmom i pobijediti nacionaliste, niko drugi
SDA je govorila-samo mi mozemo zastupati interese muslimana (Bosnjaka) i jedino mi mozemo pobijediti nacionalizam iz okruzenja, niko drugi

"...princip je isti, sve su ostalo nijanse..."
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

uh, ovo pravo komplikovano, nego da se ne patim, ja ko i dosad necu ni izlazit na izbore... a vi se slobodno dogovorite i izaberite novu vlast koja opet nista nece napravit...
rei

Post by rei »

joker wrote:
Ne dragi Herc, upravo si ti izmanipulisan ovim tvrdnjama da samo SDP moze ovo, samo SDP moze ono... a da drugi nemaju snage za bilo sta. Pa kako neko to moze tvrditi kada ti drugi nisu dosad ni imali sansu da pokazu sta mogu, znaju i umiju. To je ona ista strategija koju je i SDA svojevremeno koristila.
SDP kaze-samo se mi mozemo nositi sa nacionalizmom i pobijediti nacionaliste, niko drugi
SDA je govorila-samo mi mozemo zastupati interese muslimana (Bosnjaka) i jedino mi mozemo pobijediti nacionalizam iz okruzenja, niko drugi

"...princip je isti, sve su ostalo nijanse..."

joker, pa koja je to onda stranka, najbliza tvojim stavovima ... :-)
joker

Post by joker »

Pa kako kad, ja sam onaj "prevrtljivi"... :-)

U nekom momentu zavisno od situacije iz okruzenja i u samoj drzavi (ako govorimo o drzavnom nivou) neka stranka nudi dobru opciju kao odgovor na tu situaciju, i u tom momentu je pametno glasati za njih. Medjutim, u drugom momentu kad se promjene te okolnosti ta opcija mozda vise nije dobra. Ako ovi nisu izasli sa novom opcijom koja odgovara novonastaloj situaciji, a stara opcija je za ove okolnosti losa, zasto bih ja glasao opet za njih?

Ima vise stranaka sa kojima bih mogao naci dodirne tacke, ali sve one imaju i dosta tacaka u kojima se razilazimo u stavovima. Stoga, za razlicite nivoe vlasti i biram razlicite stranke u zavisnosti od opcija koje one nude za odgovarajuce okolnosti na nivoima za koje se glasa.

Nisam od onih koji tvrde da samo ova ili samo ona stranka ili partija moze rijesiti sve "ovozemljske" probleme, a takvih je forum prepun. A tvrditi tako nesto je ipak malo neozbiljno...

I u svakom slucaju, biram one koje su po mom misljenju najmanje lose.
rei

Post by rei »

joker wrote:Pa kako kad, ja sam onaj "prevrtljivi"... :-)

U nekom momentu zavisno od situacije iz okruzenja i u samoj drzavi (ako govorimo o drzavnom nivou) neka stranka nudi dobru opciju kao odgovor na tu situaciju, i u tom momentu je pametno glasati za njih. Medjutim, u drugom momentu kad se promjene te okolnosti ta opcija mozda vise nije dobra. Ako ovi nisu izasli sa novom opcijom koja odgovara novonastaloj situaciji, a stara opcija je za ove okolnosti losa, zasto bih ja glasao opet za njih?

Ima vise stranaka sa kojima bih mogao naci dodirne tacke, ali sve one imaju i dosta tacaka u kojima se razilazimo u stavovima. Stoga, za razlicite nivoe vlasti i biram razlicite stranke u zavisnosti od opcija koje one nude za odgovarajuce okolnosti na nivoima za koje se glasa.

Nisam od onih koji tvrde da samo ova ili samo ona stranka ili partija moze rijesiti sve "ovozemljske" probleme, a takvih je forum prepun. A tvrditi tako nesto je ipak malo neozbiljno...

I u svakom slucaju, biram one koje su po mom misljenju najmanje lose.
pa vidim ne odgovarati SDA, SDP, bezbeli ni Harisova kako sam
skontala pa ne znam koja je to hmmmm :? :lol: hajd dobro mozda
i ja ne poznajem sve :-D
joker

Post by joker »

Sorry, rei. Nisam aktivista nijedne od njih tako da ih i ne propagiram. Nemam razloga za to. Svako bi trebao razmisliti o ponudjenim opcijama.

Ali eto da budem malo odredjeniji

-opstinski nivo vec sam glasao za SDU.
-kantonalni nivo- jos ne znam
-federalni nivo-mozda SDU, SBiH ili BOSS (bio bi i SDP u opticaju da nije Zlatka)
-drzavni nivo-SBiH ili SDU

P.S. Ovo su neke mogucnosti koje mi se motaju po glavi, sto nikako ne znaci da je definitivni izbor niti da se poistovjecujem sa navedenim strankama... O clanstvu, aktivizmu ili necem slicnom u doticnim strankama nema govora...
wanderer

Post by wanderer »

sudnjidan wrote:Ne treba zamjerati pristalicama SDA sto na ovom forumu brane svoju politicku opciju, bilo otvorenom podrskom SDA, bilo eufemistickim i defetistickim porukama tipa "za koga glasati kada su svi isti".
Ne kaki. Postovi kao ovaj tvoj su samo dokaz da nema velike razlike izmedju "mindseta" tzv. SDP i SDA, gdje ovi drugi svakog sa drugacijim misljenjem godinama odmah proglasavaju "cetnikom". Znaci, novokomponovana SDP je poprimila iste metode onih protiv kojih se, kao, bore, a sve normalno istjerala iz stranke.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

joker wrote:Sorry, rei. Nisam aktivista nijedne od njih tako da ih i ne propagiram. Nemam razloga za to. Svako bi trebao razmisliti o ponudjenim opcijama.

-federalni nivo-mozda SDU, SBiH ili BOSS (bio bi i SDP u opticaju da nije Zlatka)

P.S. Ovo su neke mogucnosti koje mi se motaju po glavi, sto nikako ne znaci da je definitivni izbor niti da se poistovjecujem sa navedenim strankama... O clanstvu, aktivizmu ili necem slicnom u doticnim strankama nema govora...
Jesi li ti ovo ozbiljan za BOSS il' to neka zajebancija ?

Care moj za BOSS glasaju samo polupismeni (i nepismeni) tuzlanski taksisti...
rei

Post by rei »

joker wrote:Sorry, rei. Nisam aktivista nijedne od njih tako da ih i ne propagiram. Nemam razloga za to. Svako bi trebao razmisliti o ponudjenim opcijama.

ma joj onako pricamo , naravno da nisam ni ja aktivista, a nemam pojma sta vam je ovo SDU :? morat cu se raspitati :-)
joker

Post by joker »

wanderer wrote:
sudnjidan wrote:Ne treba zamjerati pristalicama SDA sto na ovom forumu brane svoju politicku opciju, bilo otvorenom podrskom SDA, bilo eufemistickim i defetistickim porukama tipa "za koga glasati kada su svi isti".
Ne kaki. Postovi kao ovaj tvoj su samo dokaz da nema velike razlike izmedju "mindseta" tzv. SDP i SDA, gdje ovi drugi svakog sa drugacijim misljenjem godinama odmah proglasavaju "cetnikom". Znaci, novokomponovana SDP je poprimila iste metode onih protiv kojih se, kao, bore, a sve normalno istjerala iz stranke.
U pravu si. Upravo to i ja govorim... Prigovaraju njima neke stvari, a isto to i oni rade...
Post Reply