Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post Reply
MedoX

Post by MedoX »

Stranke koje traze glasace u bosnjackom birackom tijelu,a koje bi trebale dobiti svoje mjesto u vlasti...:

SDA - Stranka demokratske akcije
SDU - Socijaldemokratska unija
SDP - Socijaldemokratska partija
SBIH - Stranka za Bosnu i Hercegovinu
BPS - Bosanskohercegovacka patriotska stranka
BOSS - Bosanska stranka
LDS - Liberalno-demokratska stranka
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ne treba zamjerati pristalicama SDA sto na ovom forumu brane svoju politicku opciju, bilo otvorenom podrskom SDA, bilo eufemistickim i defetistickim porukama tipa "za koga glasati kada su svi isti". U pitanju je normalna stranacka utakmica po demokratskim pravilima i zasada pobjedjuju oni koji smatraju da je dobro i da nista ne treba mijenjati, cak su u to uspjeli ubijediti veci dio biracke populacije. Smijesno je i optuzivati samo ruralni dio stanovnistva zato sto u BiH vlada aktuelna garnitura politicara.
Podsjecam na jedan od najboljih textova Senada Avdica o Belmi i Selmi koji na fantastican nacin analizira tzv. biracko tijelo u BiH. Drugim rijecima, kad narod pozeli pravnu drzavu, autoput, manje poreze, onda ce i svoj glas dati strankama koje su to u stanju napraviti.
Selma i Belma: Bajka sa tužnim happyendom

Selma ima 24 godine. Završila je fakultet, društvenog smjera, u roku. Kad je donijela diplomu u crvenoj futroli u porodični stan, nana je gutajući nekoliko najbitnijih slogova rekla: "Šućur Allahu". Selma nema afiniteta prema politici, gadi joj se ta vrsta angažmana, ona je nekako više "nageta" na nešto konkretno, biznis, menadžment, konsalting. Pričale su joj starije kolege da su se prije rata politikom bavili bubuljičavi štreberi i rahitične junferice; riječju, karijeristi kojima ništa drugo nije preostalo u životu.
Selma najvjerovatnije neće raditi u "svojoj struci", jer već ima posao što joj ga je otac otpočeo prije pet-šest godina; biznis, menadžment, konsalting.
Najbolja jaranica joj je Belma, znaju se još od prvog srpskog ustanka u Sarajevu, kad su imale taman toliko godina da se bez problema mogu provući ispod ježa na barikadi na Vrbanji.
I Belma je bez ozbiljnih problema završila fakultet navakat, doduše, studirala je nešto malo iz oblasti prirodnih nauka (ne bez društva, dapače) i njoj je također nana haman nakon što je unijela u kuću onu crvenu futrolu nazdravila sa "šućur Allahu" i još dodala: "Ačkosum, šćeri".
Nakon što su oficijelno i kurtoazno proslavile diplomu svaka u krugu svojih fakultetskih kolega, našle su se iza ponoći zajedno u FIS-u, popile stanovitu količinu džin-tonika (Belma koji primjerak džina više jer ne vozi; tačnije, nema auto) i hladno-vrele glave otišle na spavanje. Blizu su stanovale, pa im nije bio problem dogovoriti se oko parkiranja - gdje god to urade nikom neće biti daleko.
Selma je nekoliko dana nakon prvog akademskog mamurluka počela raditi kod tate u dućanu; trebalo joj je, pametnoj kakva već jeste, obrazovanoj kakvog je samo ovdašnji prosvjetno-pedagoški praoci umiju utjeloviti još koja nedjelja pa da preuzme većinu poslova.
Belmi je otac zijanio već prve godine rata; ne baš previše herojski - spucalo ga zalutalo zrno sa Vraca, taman kad je mislio da je sve životne probleme riješio nakon što se od Bristola prebacio do Ekonomske škole.
Selma je radila svoj posao, koji se iz dana u dana usložnjavao - uvećavao, Belma se sve više družila sa srednjoškolskim kolegom koji je duboko zagazio u socijaldemokratske plićake.
Ali i dalje svakog utorka, petka, a pogotovo subote, dvije su se najbolje drugarice bez dogovora (tek uz rutinsko SMS navođenje) u FIS-u "okupljale" uz manje-više isti volumen džin-votki. I mali SDP-ovac bi se u neko doba pojavio, stidljivo se vrpoljeći oko Belme.
Jedne se večeri tu našla i neka ubij-bože mrcina, koja ne samo što je izgledala jezivo, neartikulirano, nego je na isti način i razmišljala - osvjedočeni karataš.
I da skratimo, ovu modernu, posttranzicijsku bajku, u kojoj je sve istinito osim imena, događaja i ljudi; osvanu pred Selminim očima tog kobnog izbornog prijepodneva ime onog karataša - strvine što ga je isturila vladajuća nacionalistička stranka, s jedne, i njene životne prijateljice Belme, koju je obrlatio dosadni, suhonjavi SDP-ovac, s druge strane.
Svijet joj se, kosmos joj se, okrenuo oko glave, i ha se sabrala zaokružila je ime karataškog šampiona; mislila je Selma, odvagala je sve, voli Belmu, ali joj stalno misli lete prema radnji koju je dobio njen otac (nezakonito, doduše, ali ko je išta u ratu zakonito dobio) a za koju više može uraditi onaj rogobatni karataš nego krhka i poštenjem oskrnavljena prijateljica Belma i njen aseksualni prijatelj koji nakon prve pive počne srati o socijalnoj pravdi, potrebi da se uspostavi poredak koji će omogućiti jednaku šansu za sve, besplatnom školovanju, liječenju...
Ova bajka sa krajnje tužnim happyendom, a koja ima podosta uporišta u stvarnim činjenicama i socijalnim situacijama, zapravo ima za cilj relativizirati gotovo definitivno standardiziranu sliku prema kojoj nacionalistički jaram mi, koji se iz ne znam kojih razloga smatramo urbano-civiliziranom vrstom, moramo zahvaliti seljačko-ruralnoj većini koja nam, navodno, već deceniju i po odlučuje o vrsti i principima ropstva što ga moramo trpjeti.
Oh, kakva zabluda: nacionalistički okvir zapravo je konstrukcija ovdašnje kleptokratske urbane elite a ne tlapnja ruralnih kamikaza; SDA je istovremeno izbor kriminalaca i akademika, ubica i pijačnih bosova, u SDA-ove idejne principe podjednako se krvoločno kunu i pisci i hladnokrvne ubojice ("Allaha mi, nisam"), i sifilizirane urnebesne prostitutke, kao i tankoćutne hanumice dok ibadete u večeri rane, doslovice kompletna društvena nomenklatura kojoj naruku ide nepostojanje države, pravnog poretka, demokratske kontrole nad polugama državnog aparata.
Brojnost, žilavost, vitalnost i prilagodljivost na "novonastale uvjete" te strukture (kojoj će tepanje predstavljati ako je nazovemo mafijom i šljamom) potpuno je potcijenjena, kritički potpuno amnestirana.
Prođite ulicom, bacite pogled na kafiće, butike, slastičarne, a da ne govorimo o fabrikama i serioznijim poslovnim prostorima: sve je to zaposjela struktura koja je izrodila svoje kćerke Selme koje će do zadnje kapi krvi (a kamoli banalnim glasačkim listićem) braniti orangutanske fizionomije karataša na štetu svojih čestitih i smjernih "najboljih" prijateljica.
Za to je nepravedno i netačno, neodgovorno i besmisleno odgovornost za hiperprodukciju nacionalizma adresirati na "ruralne, neobrazovane, siromašne" strukture društva: ma nikako; i SDA i HDZ i SDS stvorila je elitistička, prosvijećena (duhovna) elita a uspješno je 15 godina u životu održavaju urbane strukture koje su se neviđeno obogatile.
Svi naši urbani fenomeni, od Sarajevo film festivala do Mostarskog kulturnog ljeta, podliježu istoj matrici: bogati nacionalisti žele transcendirati stvarnost parama koje su krvave, ukradene, opljačkane...
MedoX

Post by MedoX »

U Istocnom Mostaru vecinu ima SDA...ili kako bi se danas reklo, izbornim jedinicama sa bosnjackom vecinom...

U Tuzli je SDA dobio vise vijecnickih mjesta od SDPa, ali je za nacelnika izabran Jasmin Imamovic, prije svega kao covjek,a ne kao clan SDPa,pa to nije pobjeda SDPa...

U Zenici je pobjedila SDA....

U Sarajevu na gradskom nivou pobjedila je SDA...

RURALNA STRANKA???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? :shock:
Jasho

Post by Jasho »

Jedina politička opcija koja može BiH odvesti u Evropsku uniju je SDP i niko drugi. Liberali sa Lamijom Tanović bi takođe mogli biti dobar partner, ali koliko će biti sposbni da nadjačaju po broju glasova nacionaliste
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

MedoX wrote: RURALNA STRANKA?? :shock:
Picka je polni organ, dok je pizda karakterna osobina.
Jel' sad jasnije od kud ruralna?
Jasho

Post by Jasho »

Medox pobrkao si lončiće! U tuzli SDA ima samo 4 viječnićka mjesta dok SDP ima 15, dok u Sarajevu SDA ni u jednoj općini nema načelnika i jedino je u općini stari grad bolja od SDP-a po broju viječnika!
MedoX

Post by MedoX »

Jasho wrote:Medox pobrkao si lončiće! U tuzli SDA ima samo 4 viječnićka mjesta dok SDP ima 15, dok u Sarajevu SDA ni u jednoj općini nema načelnika i jedino je u općini stari grad bolja od SDP-a po broju viječnika!
Nop...prvo ti pod SDP u Tuzli si zaracuno SDU, u Centru naprimjer u Sarajevu,SDA ima vise mjesta nego SDP.... ne znam tacno za druge opcine...samo otkud Semiha Borovac na gradonacelnickoj poziciji u Sarajevu,ako je SDP toliko jak???????? :x
Jasho

Post by Jasho »

Ponovo griješiš! SDP je sam osvojio 15 mandata u Tuzli, bez SDU, a što se tiće Opčine Centar SDP i SDA imaju identičan broj viječnika (po 11)!
mostarac

Post by mostarac »

MedoX wrote:U Istocnom Mostaru vecinu ima SDA...ili kako bi se danas reklo, izbornim jedinicama sa bosnjackom vecinom...

U Tuzli je SDA dobio vise vijecnickih mjesta od SDPa, ali je za nacelnika izabran Jasmin Imamovic, prije svega kao covjek,a ne kao clan SDPa,pa to nije pobjeda SDPa...

U Zenici je pobjedila SDA....

U Sarajevu na gradskom nivou pobjedila je SDA...

RURALNA STRANKA???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? :shock:
U Mostarskim izbornim jedinicama, dakle gradskim SDA je iza SBiH i SDP-a, a u Tuzli SDA nije dobila vise od SDP-a jer je SDP od 30 dobio 13 vjecnickih mjesta, a ako je SDA dobila vise, znaci da bi imala apsolutnu vlast i da niko osim njih i SDP-a ne bi bio u opstinskom vijecu tuzle, a znamo da svako malo mirnes arlauche sa govornice tog vijeca, a tamo postoji i SBiH i ZA Boljitak i pnezioneri. Dakle bas onako koliko je seljaka doslo u Tuzlu toliko je i dobila SDA. Stanje glasova SDA u gradskim sredinama odrazava koliko se promjenila struktura stanovnistva u odredjenom mjestu. Sto vise dobija SDA to znaci da je mjesto vise naseljeno ruralnim stanovnistvom. Zenica jeste grad, ali je po mentanlnom sklopu ljudi trenutno nazalost najvece selo u BiH, a ni Mostar ne zaostaje, samo mi imamo vise vrsta seljaka i seljacina. Dakle SDA jeste ruralna stranka nepismenih ljudi, kao njenih simpatizera i glasacha.
joker

Post by joker »

vratnik wrote:Ne znam sta se hvatas tog JEDNOG. Ja samo kazem da je Ljevica jedina opcija, a ako je vec tako onda su socijaldemokrati jedina stranka koja se moze poceti (ozbiljno) baviti politikom. Ostalo su zasad entuzijasti (diletanti). Evo da nacrtam: zato sto smo stoka (impulsivni, agresivni, religijom i krvavim tradicijama zatrovani gorstaci, tek izasli iz rata u kojem su nasi najbolji pomrli / rastjerani, a govna isplivala na povrsinu, naravno u oba slucaja s obaveznim izuzecima) nam je potrebna gradjanska opcija ili diktatura (a to necemo?). Nista drugo ne pali.
Za mene SDP nije zlatko (ego-kreten) vec ideja. A sad, s tim da sam ja u dijaspori (sto znaci na sigurnom, jel'te), mogao bih biti za SDAHDZSDS i svake godine uzivati, posto se "moj rodni kraj" ne mijenja.. Da je situacija idealna (ili makar malo bolja), ja bih rekao kao i Stari, ne mijenjaj tim koji dobija, ali ovo je skoro pa dno. Ako ti to ne priznajes, onda se i tebe da negdje u ovom talu pronaci.. SDA?
Pa ja sam za socijaldemokratsku ideju, ali otkud pravo nekome da tu ideju prisvaja za sebe kao da je on jedini tumac i jedini koji moze pricati o socijaldemokratiji. Sto je najzalosnije ova danasnja SDP ima veze sa socijaldemokratijom koliko i SDA ili bilo koja druga stranka u BiH. Koji socijalni program je ta stranka provela dok je bila na vlasti, osim sto je smanjila invalidnine i poistovjetila nase invalide odbrambenog rata sa cetnicima???!!!
Ako cemo polemisati o socijaldemokratiji ok. Ali ako cemo nju poistovjecivati sa SDP-om, e tu se nikad necemo sloziti. Oni sto su otisli iz SDP su cinili srz socijaldemokratskog tijela te stranke. Danas, u toj stranci je ostalo jos svega par ljudi da valjaju kao sto je Bogicevic. Ali niko pominjuci ideju socijaldemokratije i ne pominje SDU, cak je alergicniji prema njima nego prema SDA. To je ispranost mozga licnoscu (Zlatkovom), a ne idejom (socijaldemokratije).
A najljepse je vidjeti kad nam se jave pojedinci iz kapitalisticke dijaspore (jos po mogucnosti iz USA ili UK) i pocnu pricati i srati o socijaldemokratiji. Nemojte barem vi o tome...

P.S. Ti ocito ne pratis. Ja sam ti ba vijecnik SDA i normalno da sam u talu pa ih branim... :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

joker wrote:(...)
P.S. Ti ocito ne pratis. Ja sam ti ba vijecnik SDA i normalno da sam u talu pa ih branim... :lol:
Uspio si u zivotu...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

joker wrote:Pa ja sam za socijaldemokratsku ideju, ali otkud pravo nekome da tu ideju prisvaja za sebe kao da je on jedini tumac i jedini koji moze pricati o socijaldemokratiji(...)
Pa eto tumaci je i SDU i BOSS, na nacin koji se zove "bogu plakat"...
Kurt_Kombajn

#113 Re: Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post by Kurt_Kombajn »

wanderer wrote:Nesto kontam ZA koga u stvari glasati... Vjerujem da dosta naroda, bas kao i ja, zna PROTIV koga glasati, ali to ipak nije dovoljno.

Ko je u stvari alternativa?
Osnivam novu stranku, glasajte za mene:

Image

Smrt fasizmu, sloboda zivotinjama!
vratnik

Post by vratnik »

joker wrote:
vratnik wrote:Ne znam sta se hvatas tog JEDNOG. Ja samo kazem da je Ljevica jedina opcija, a ako je vec tako onda su socijaldemokrati jedina stranka koja se moze poceti (ozbiljno) baviti politikom. Ostalo su zasad entuzijasti (diletanti). Evo da nacrtam: zato sto smo stoka (impulsivni, agresivni, religijom i krvavim tradicijama zatrovani gorstaci, tek izasli iz rata u kojem su nasi najbolji pomrli / rastjerani, a govna isplivala na povrsinu, naravno u oba slucaja s obaveznim izuzecima) nam je potrebna gradjanska opcija ili diktatura (a to necemo?). Nista drugo ne pali.
Za mene SDP nije zlatko (ego-kreten) vec ideja. A sad, s tim da sam ja u dijaspori (sto znaci na sigurnom, jel'te), mogao bih biti za SDAHDZSDS i svake godine uzivati, posto se "moj rodni kraj" ne mijenja.. Da je situacija idealna (ili makar malo bolja), ja bih rekao kao i Stari, ne mijenjaj tim koji dobija, ali ovo je skoro pa dno. Ako ti to ne priznajes, onda se i tebe da negdje u ovom talu pronaci.. SDA?
Pa ja sam za socijaldemokratsku ideju, ali otkud pravo nekome da tu ideju prisvaja za sebe kao da je on jedini tumac i jedini koji moze pricati o socijaldemokratiji. Sto je najzalosnije ova danasnja SDP ima veze sa socijaldemokratijom koliko i SDA ili bilo koja druga stranka u BiH. Koji socijalni program je ta stranka provela dok je bila na vlasti, osim sto je smanjila invalidnine i poistovjetila nase invalide odbrambenog rata sa cetnicima???!!!
Ako cemo polemisati o socijaldemokratiji ok. Ali ako cemo nju poistovjecivati sa SDP-om, e tu se nikad necemo sloziti. Oni sto su otisli iz SDP su cinili srz socijaldemokratskog tijela te stranke. Danas, u toj stranci je ostalo jos svega par ljudi da valjaju kao sto je Bogicevic. Ali niko pominjuci ideju socijaldemokratije i ne pominje SDU, cak je alergicniji prema njima nego prema SDA. To je ispranost mozga licnoscu (Zlatkovom), a ne idejom (socijaldemokratije).
A najljepse je vidjeti kad nam se jave pojedinci iz kapitalisticke dijaspore (jos po mogucnosti iz USA ili UK) i pocnu pricati i srati o socijaldemokratiji. Nemojte barem vi o tome...

Ovo za tal ti pocinjem vjerovati. Ne znam zasto u istom dahu onda spominjes da si "pristalica ideje socijalne demokratije".
Poprilicno je jasan tvoj stav o javljanju pojedinaca iz dijaspore, to smo mi koji "kakimo na daljinu", za razliku tvog politickog stava koji bas pristaje uz tvoj nadimak. A da ti objasnim i zasto: da si ti neki socijaldemokrata, onda bi bio za Ljevicu. A ako si za istu, onda nema svrhe glasati za npr. Stranku zelenih vrabaca, ili slicno posto je to izgubljen glas. Prema tome, da zavrsimo sa naduravanjem: ti nisi (politicki) na istoj strani. Znaci da si hajrovao ili da si slijep.
Eh, ako se mislis naduravati sa mnom i reci: ja sam sposoban, meni ova situacija (tajkooni, rodovske / plemenske i ine zajednice) ne trebaju da budem na istom mjestu gdje sam sad, onda ti je svejedno ko je na vlasti? Pa ako je tako, onda glasaj za ljevicu, posto su neke stvari vise no ocite: srednja klasa ne postoji, kriminalci i kriminalci politicari se setaju u preskupim autima bez straha, penzioneri gladuju, sve dobre politicke akcije su organizovane do u detalj populisticki (prizivanje straha pred izbore, vjerovatno cemo imati tih 18 km autoputa u ljeto 2006). I da ne nabrajam dalje, ko hoce da vidi, moze.
Nadam se samo da ti neces iz tipicnog pubertetskog razloga (ne znam sta je, ne zanima me ko si sta si i sta hoces, ja sam protiv!) poceti naduravati sa mnom, posto si mi, kao sto rekoh, bas kao i nadimak.
SDP!
PS: a vidis, ja niti sam vijecnik SDP, niti od njih dobijam platu. Zlaja je po meni jedan klasicni ego-kreten, ali je opet u STRANCI koja jedina moze skrenuti ulijevo. (skupiti dovoljno glasova). Eh sad, ako ti je i ova recenica nesto sto bi ti mogao uzeti kao nesto sto je proturjecno u korijenu, samo da citiram nekog. (ne znam ko je, nemam volje da se prisjecam): kapitalizam je najgori sistem na svijetu, ali nema boljeg.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:

A osim toga, nisu nas za svog mandata ni u Evropu odveli..
Ma u pravu si ti @joker...
Ovi iz SDP-a se samo foliraju da nesto znaju, a u stvari im je samo cilj da narodu pokradu naftarice...
Mosh misliti koji su to lopovi i kriminalci...
Herc

Post by Herc »

Za vrijeme vladavine SDA se desilo:
-BiH u konkurentnosti sa 84. mjesta pala na 95.Pretekli nas SiCG i Makedonija.Stojimo otprilike u rangu sa Albanijom.
-Povecala se nezaposlenost
-afera Energopetrol
-SDA je na drzavnom nivou koalirala sa SDS.Koalicija SDA-HDZ-SDS jos vise podijelila BiH.Prave se 3 etnicki cista-jednonacionalna prostora
-Sarajevo i sluzbeno postalo "muslimanski grad" kada je gradsko vijece formirano bez Srba.SDA kao vijecnika iz reda "ostalih" postavila M. Alaima koji kao nije Bosnjak nego "Musliman"
-Narod je postao jos siromasniji.Vlada totalno beznadje,na marginama smo svih svjetskih desavanja.Drzava se raspada,mi dublje tonemo.
....i jos milion razloga zasto ne smiju pobijediti nacionalisti.

Ako na iducim izborima opet pobijede nacionalisti,ja u ovoj drzavi stvarno ne vidim perspektivu.Zelim samo da normalno zivimo,sto sigurno nije moguce sa koalicijom SDA-HDZ-SDS.Svoj glas cu dati SDP-u koji su zadnja nada da se zaustavi podjela drzave.Ne izaci na izbore je isto kao da ste glasali za nacionaliste.
joker

Post by joker »

vratnik wrote:
joker wrote:

Ovo za tal ti pocinjem vjerovati. Ne znam zasto u istom dahu onda spominjes da si "pristalica ideje socijalne demokratije".
Poprilicno je jasan tvoj stav o javljanju pojedinaca iz dijaspore, to smo mi koji "kakimo na daljinu", za razliku tvog politickog stava koji bas pristaje uz tvoj nadimak. A da ti objasnim i zasto: da si ti neki socijaldemokrata, onda bi bio za Ljevicu. A ako si za istu, onda nema svrhe glasati za npr. Stranku zelenih vrabaca, ili slicno posto je to izgubljen glas. Prema tome, da zavrsimo sa naduravanjem: ti nisi (politicki) na istoj strani. Znaci da si hajrovao ili da si slijep.
Eh, ako se mislis naduravati sa mnom i reci: ja sam sposoban, meni ova situacija (tajkooni, rodovske / plemenske i ine zajednice) ne trebaju da budem na istom mjestu gdje sam sad, onda ti je svejedno ko je na vlasti? Pa ako je tako, onda glasaj za ljevicu, posto su neke stvari vise no ocite: srednja klasa ne postoji, kriminalci i kriminalci politicari se setaju u preskupim autima bez straha, penzioneri gladuju, sve dobre politicke akcije su organizovane do u detalj populisticki (prizivanje straha pred izbore, vjerovatno cemo imati tih 18 km autoputa u ljeto 2006). I da ne nabrajam dalje, ko hoce da vidi, moze.
Nadam se samo da ti neces iz tipicnog pubertetskog razloga (ne znam sta je, ne zanima me ko si sta si i sta hoces, ja sam protiv!) poceti naduravati sa mnom, posto si mi, kao sto rekoh, bas kao i nadimak.
SDP!
PS: a vidis, ja niti sam vijecnik SDP, niti od njih dobijam platu. Zlaja je po meni jedan klasicni ego-kreten, ali je opet u STRANCI koja jedina moze skrenuti ulijevo. (skupiti dovoljno glasova). Eh sad, ako ti je i ova recenica nesto sto bi ti mogao uzeti kao nesto sto je proturjecno u korijenu, samo da citiram nekog. (ne znam ko je, nemam volje da se prisjecam): kapitalizam je najgori sistem na svijetu, ali nema boljeg.
Hahaha... Pa ne mogu da vjerujem da ne mozes uociti sarkazam u onome za tal i vjecnistvo. Pa ti si mi spocitao da sam u talu i da sam vjerovatno SDA linija, pa se ja onako nasalih. Hahaha...

Ma ne stvarno, procitaj neki od mojih postova pa nadji bilo koji gdje sam ih ja pohvalio. Hahaha... Ja dobre zajebancije.

Eh da se vratim onoj temi. Malo mi glupo izgleda kada mi neko iz dijaspore prica o stanju u Bosni, o kriminalu, korupciji, siromastvu koje ovdje vlada, o zavrsavanju poslova preko rodbinskih i drugih veza itd., itd... Kao da ste vi ovdje, a ja tamo. Pa to ja sve vidim svaki dan zadnjih 10 godina (ogranicit cu se na period od kraja rata da ne idem dalje u dubiozu, jer bih se onda morao vratiti do kraljevine SHS). Kljucna konstrukcija ovdje je SVAKI DAN. Bez prestanka zadnjih deset godina. SVAKI DAN je isto, iako je dvije godine na vlasti bio taj vas famozni Zlatko (moj nije) koji je "privatizovao" SDP (koja bi mogla biti moja). Ali ovakvo stanje je prisutno SVAKI DAN i ni u te dvije godine se nije promijenilo iako je bilo obecanja da ce se desiti promjene. Samo obecanja, a najveca promjena su bili glumci, komad isti, isti pocetak i kraj. Prema tome, nemoj mi ti iz dijaspore pricati kako mi je bilo ili ce biti drugacije, kad sam ja ovdje bio, vidio i osjetio ista govna. I danas ih svi mi ovdje kusamo.

A SDP je poceo pogresnu kampanju, jer SDA oni i ne diraju svjesni da njihove glasove ne mogu uzeti, pa su odlucili pokusati preoteti te glasove od stranaka koje bi mogle biti na istoj ili slicnoj liniji kao i oni SDU, BOSS, Liberali, SBiH i sl. Otuda i svo ovo nastojanje da se stvori osjecaj kako se ne isplati davati glasove tamo nekome malom, kao samo oni mogu prikupiti koliko toliko snage da se odupru onim zelenasima (SDA). Pa to je isti metod koji je koristila i SDA koja je plasila ljude kako ce se samo Bosnjaci razbiti u milion partija i kako samo SDA stiti njihove interese. Ma ista, ako ne i gora govna su ti koje Zlatko vodi.
I nemojte price kao jebo Zlaju, bitna je partija. Dok god je Zlatko u njoj i na njenom celu, partija je Zlatko. To je cinjenica.

P.S. Nadam se da sam pojasnio ovo za SDA. Hahaha...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

joker wrote:
vratnik wrote:
joker wrote: Pa ja sam za socijaldemokratsku ideju, ali otkud pravo nekome da tu ideju prisvaja za sebe kao da je on jedini tumac i jedini koji moze pricati o socijaldemokratiji. Sto je najzalosnije ova danasnja SDP ima veze sa socijaldemokratijom koliko i SDA ili bilo koja druga stranka u BiH. Koji socijalni program je ta stranka provela dok je bila na vlasti, osim sto je smanjila invalidnine i poistovjetila nase invalide odbrambenog rata sa cetnicima???!!!

SDP!
Hahaha... Pa ne mogu da vjerujem da ne mozes uociti sarkazam u onome za tal i vjecnistvo. Pa ti si mi spocitao da sam u talu i da sam vjerovatno SDA linija, pa se ja onako nasalih. Hahaha...

Ma ne stvarno, procitaj neki od mojih postova pa nadji bilo koji gdje sam ih ja pohvalio. Hahaha... Ja dobre zajebancije.

Eh da se vratim onoj temi. Malo mi glupo izgleda kada mi neko iz dijaspore prica o stanju u Bosni, o kriminalu, korupciji, siromastvu koje ovdje vlada, o zavrsavanju poslova preko rodbinskih i drugih veza itd., itd... Kao da ste vi ovdje, a ja tamo. Pa to ja sve vidim svaki dan zadnjih 10 godina (ogranicit cu se na period od kraja rata da ne idem dalje u dubiozu, jer bih se onda morao vratiti do kraljevine SHS). Kljucna konstrukcija ovdje je SVAKI DAN. Bez prestanka zadnjih deset godina. SVAKI DAN je isto, iako je dvije godine na vlasti bio taj vas famozni Zlatko (moj nije) koji je "privatizovao" SDP (koja bi mogla biti moja). Ali ovakvo stanje je prisutno SVAKI DAN i ni u te dvije godine se nije promijenilo iako je bilo obecanja da ce se desiti promjene. Samo obecanja, a najveca promjena su bili glumci, komad isti, isti pocetak i kraj.
Ovo NIJE TACNO. Doba vladavine Alijanse je bilo uveliko postedjeno glupih nacionalistickih tema na prvim stranicama novina. Kad su pokusali nesto da se trzaju (npr. hrvatska samouprava) takvi bi dobili po usima i usutili se. A tebi ako je bilo isto i ako nisi vidio razliku, onda je to tvoj problem.

Stavljanje znaka jednakosti je ocito navodjenje vode na nacionalisticki mlin, a to sto uporno pricas da ne radis (navijas) za njih, bas i nije ubjedljivo...
joker

Post by joker »

kub lajkan wrote: Ovo NIJE TACNO. Doba vladavine Alijanse je bilo uveliko postedjeno glupih nacionalistickih tema na prvim stranicama novina. Kad su pokusali nesto da se trzaju (npr. hrvatska samouprava) takvi bi dobili po usima i usutili se. A tebi ako je bilo isto i ako nisi vidio razliku, onda je to tvoj problem.

Stavljanje znaka jednakosti je ocito navodjenje vode na nacionalisticki mlin, a to sto uporno pricas da ne radis (navijas) za njih, bas i nije ubjedljivo...
Pa sad mozda si se ti osjecao bolje i osjetio razliku jer su bili "tvoji" na vlasti. Meni (obicnom gradjaninu) je isti kurac i sada i onda.
Mozda cu se i ja tako osjecati kada dodju "moji" na vlast i mozda cu osjetiti promjenu... :lol: :lol: :lol:
vratnik

Post by vratnik »

Nema potrebe da padas od smijeha, nije to gore sarkazam, vec mozda ironija, a ako je sarkazem (znaci posljedica uvrede), onda sam valjda izgovorio istinu, pa si ti na to reagovao. Ne barataj stranim rijecima ako ti nisu jasne, pokazujes da nemas sta reci.
Ali da prestanemo voditi privatnu diskusiju? (Naravno, ti mozes sad meni svasta nesto nagovorit', ali meni je dosta).
Evo ovako: precesto sam dole, da bi mi ti rekao da nisam potkovan da ista komentarisem. Prevelik broj ljudi koje poznajem, i koji su zavrsavali fakultete kvalifikovano pusi zato sto ne igraju po pravilima koja im namecu divljaci. Sad, isto kao sto si ti protiv zlatka sam to i ja, i sigurno sam na makar tri teme na istog bacao "i drvlje i kamenje", ali je fakt da je glasanje za druge ljevicare (dok ne stvore kakvu SasvimZdruzenuLjevicu) gubljenje glasova.
Ali evo da se ponovim: nije bitan forum i za koga cu ja glasati, nego kako cemo mi motivisati neglasace da glasaju lijevo?
(sad kad smo vidjeli da si i ti ljevicar, a da glasove ubijedjenih Nacio-glasaca niko ne moze ugroziti)
sudnjidan

Post by sudnjidan »

vratnik wrote:Nema potrebe da padas od smijeha, nije to gore sarkazam, vec mozda ironija, a ako je sarkazem (znaci posljedica uvrede), onda sam valjda izgovorio istinu, pa si ti na to reagovao. Ne barataj stranim rijecima ako ti nisu jasne, pokazujes da nemas sta reci.
:lol: :lol: :lol:
Vratnik, imas piće od mene slijedeći put kada dođeš u SA.
vratnik

Post by vratnik »

sudnjidan wrote:
vratnik wrote:Nema potrebe da padas od smijeha, nije to gore sarkazam, vec mozda ironija, a ako je sarkazem (znaci posljedica uvrede), onda sam valjda izgovorio istinu, pa si ti na to reagovao. Ne barataj stranim rijecima ako ti nisu jasne, pokazujes da nemas sta reci.
:lol: :lol: :lol:
Vratnik, imas piće od mene slijedeći put kada dođeš u SA.
Zamisli kako ce to izgledati: idem po sudnji dan da popijemo po jednu za dusu. Da imam nanu kojoj bi ovo mogao ispricati, slag bi je strefio. (ma sejtane jedan, pa djavo te odnio!)
sudnjidan

Post by sudnjidan »

joker wrote:Pa sad mozda si se ti osjecao bolje i osjetio razliku jer su bili "tvoji" na vlasti. Meni (obicnom gradjaninu) je isti kurac i sada i onda.
Mozda cu se i ja tako osjecati kada dodju "moji" na vlast i mozda cu osjetiti promjenu... :lol: :lol: :lol:
Ako si "obican" gradjanin (radnik, gradjanin, poljoprivrednik...), ne moze ti biti isto jer jer su za vrijeme vlasti Alijanse:
- smanjeni doprinosi na place zaposlenih, a istovremeno uvecan priliv sredstava u budzet.
- poslodavci su oslobodjeni placanja doprinosa za sve novozaposlene radnike u prvih 12 mjeseci.
- visestruko uvecani prihodi od carine dovodjenjem u red carinskih ispostava koje su bile (i danas su) legla kriminala i nelegalnog finansiranja nacionalnih stranaka.
- stabilizovani penzioni fondovi i penzionerima osigurana redovna isplata postojecih plus 1,5 zaostala penzija koje im je ostala duzna SDA
- vlastitim sredstvima tj. prihodom BH Telekoma napravljeno prvih 11,5 km autoputa (gdje otisao prihod Telekoma u periodu 1996-2000? U Bicakcicev kamen temeljac za auto put?)
- ekonomskim i administrativnim mjerama, bez imalo represije, raspustena tzv. hrvatska samouprava, a svi oni koji su namjeravali rusiti drzavu, bilo da su radili u policiji, bilo u vojsci, bilo u carini, zavrsili su tamo gdje treba - na ulici (najveci dio HDZ-ovih "samouporavljaca" vracen je na svoja stara mjesta povratkom koalicije SDA-HDZ)
- prvi put su se u budzetu nasla sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje

Hajde da zanemarimo prijem u Vijece Evrope jer od toga "obican" gradjanin zaista nema prakticne koristi, osim sto je to samo jedna od stepenica na putu ka slobodnom kretanju drzavljana BiH po Evropi.

Ali, dzaba sve kada je Lagumdzija izrucio sest alzirskih probisvjeta koje ni njihova zemlja ne zeli. Nema veze sto bi isto uradila i SDA, kao sto su na americki mig raspustili Pogorelicu. Ili, sto je "poistovjetio cetnike i branioce", kako njegove rijeci iz konteksta izvlace pristalice SDA kada su pritijesnjeni argumentima.

Meni jos nije kasno da se odlucim glasati za SDA u oktobru naredne godine jer... Matematika je egzaktna disciplina.

SDP = 2 godine vlasti = 11,5 kilometara autoputa
Ako SDA bude isla njihovim tempom, trebalo bi biti:
SDA = 4 godine vlasti (2 x 2 godine) = 23 kilometra autoputa (2 x 11,5 km).

To znaci da cemo, ako SDA zeli dostici SDP, u oktobru naredne godine moci autoputem do ulaza u Kakanj. E, onda dolazim u dilemu za koga da glasam. A ako autoput dodje do Kaknja i prodje ga makar 100 metara, dilema nema: glasam za SDA. Naravno, podrazumijeva se da pare za autoput nece biti osigurane kreditima i zaduzenjem drzave vec prihodom BH Telekoma (od kojeg drzava ima sve manje koristi nakon sto su ga 2002. ponovo preuzeli kriminalizirani SDA kadrovi i rastjerali hiljade korisnika u zagrljaj Eronetu, ratnom plijenu HDZ-ove mafije).
Posto su sanse da se ovo dogodi manje od izgleda Zelje i Sarajeva da u istom tom oktobru naredne godine udju u Ligu prvaka, svaka diskusija je bespredmetna. :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:

I nemojte price kao jebo Zlaju, bitna je partija. Dok god je Zlatko u njoj i na njenom celu, partija je Zlatko. To je cinjenica.

P.S. Nadam se da sam pojasnio ovo za SDA. Hahaha...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slazes li se onda da je za sve greske, pljacku, kriminal, ubistva, raspad drzave, izdaju, shurovanje sa cetnicima i ustasama i prije i u toku i nakon rata, dakle da je za sve to sto je radio dobar dio rukovodstva SDA kriv Alija Izetbegovic?

Ili ces mozda reci da je Zlatko veci autoritet u SDP-u nego sto je Alija bio u SDA-u?
:? :shock:

Ti stvarno pojma nemas o tome sta su ideje.
Koliko se god trudio da etiketiras pojedine ovdje da su komunjare starog kova, svojim pisanjem samo pokazujes da si ti tipicni predstavnik onih koje su, prvo komunisti, a onda ovi postkomunisticki idioti izoblikovali u licnost zakovanu u jednoumlje i licnost kojoj je kult licnosti jedini nacin vladavine!

Koliko se god neko trudio da u svojim postovima izrazi razocarenje idejom nacionalizma i shovinizma koji se granici sa fasizmom i koga praktikuju ljudi koji su na vlasti ovih 15 godina, i koliko se god ti isti trudili da objasne zasto smatraju da je socijaldemokratija jedina realna opcija za BiH ukoliko ta paskupusana drzava zeli da opstane, da se demokratski reorganizuje i sacuva socijalni mir, ne mozes ti da se odupres porivu koji te goni da u svemu tome napadas predsjednika jedne od stranaka koje se bore za socijaldemokratiju (i objektivno, u ovom trenutku, jedine relevantne snage koja, ako je ostalo imalo razuma moze da se suprotstavi moronima koji iz dana u dan sve vise ruse i pljackaju zemlju!)

Probaj da shvatis da se ovdje niko nije zalozio ni dijelom za Zlatka Lagumdziju niti za bilo koga drugog, ali zato jeste za onu ideju za koju se partija na cijem je celu zalaze i da nikome od onih koji su za SDP nije stalo ni 10% do Zlatka koliko je obozavaocima SDA stalo do odbrane nicim utemeljenog mita rahmetli nam rahmetlije!
I to jos puno prije nego je isti to postao!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Meno bas ovo jakao zanima. Iako je istina i prije "curila" a sada izlazi podrzana kredibilnim svjedocima, ogromna vecina gradjana RBiH ce i dalje glasati za SDA, SDP, SBiH, SDS, HDZ i td. Ako postaje vise nego jasno da je u svemu ovome Sefer bio i ostao i posten i patriota, zbog cega ni do sada ni od sada malo ko glasa za njegovu BPS. Za mene takvo ponasanje glasaca je jedna vrsta simbioze sadomazohizma, naivnosti, gluposti, nebrige, malogradjanstine, sta jos ne...Mozda smo sami krivi sto nam se desava to sto nam se desava.
Post Reply