Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
TojoOptics wrote: ↑13/02/2025 17:32
Iz knjige "Sarajevo" u kojoj je predgovor napisao gradonacelnik Sarajeva Muhamed Kresevljakovic, ne pise ime autora, prijeratnih fotografija je jako malo, uglavnom su fotografije eksterijera i enterijera bogomoljki, par fotki iz vremena Olimpijade, ostalo su fotografije iz rata. Ove koje sam skenirao nisu cemu kao fotografije (izbor fotki je u najmanju ruku diskutabilan), ali prikazuju prijeratni grad. Fotografija Titove sa automobilima u prvom planu je izabrana za monografiju evidentno bez ikakvog kriterija.
zlatno doba sarajeva, duša da te zaboli u kakvoj kasabi sada obitavamo.
hvala ti na doprinosu temi i za one divne kolorisane slike.
Vic Rattlehead wrote: ↑14/02/2025 14:54
Nema na cemu i hvala, svi manje vise pozitivno doprinosimo ovoj temi. Info: fotografije nisu kolorisane, vec su snimljene u boji. A, za zivot u kasabi, pa poluobrazovana provincija donijela je svoje "vrijednosti", a kada kazem poluobrazovana to je jos eufemizam.
Nema na cemu i hvala, svi manje vise pozitivno doprinosimo ovoj temi. Info: fotografije nisu kolorisane, vec su snimljene u boji. A, za zivot u kasabi, pa poluobrazovana provincija donijela je svoje "vrijednosti", a kada kazem poluobrazovana to je jos eufemizam.
tipicno provincijsko razmisljanje, ono bas postalo, kako kazu mladja raja, krindz
evo ja sam ljakan, problem neki 'beže' ?
Pa najveći priliv nepismene (koji su onda opismenjivani na kursevima) i polupismene seoske i populacije iz kasaba, a i iz manjih BiH gradova i ostalih ex-Yu republika, Sarajevo je imalo iza 1945 pa sve do sredine 1970ih, potom se usporilo pa opet donekle ubrzalo do 1991. Podaci su samo za 6 užih gradskih općina, a za nekadašnju "Zajednicu općina Sarajeva" dati ispod. Wikipediji je izvor "Demografska Analiza Kantona Sarajevo po općinama u Periodu 2013–2019. Godine". Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Prema tome je Sarajevo tada kontinuirano "poseljačivano" u daleko većoj mjeri, nego iza zadnjeg rata.
TojoOptics wrote: ↑14/02/2025 18:18
Bila na uglu radnja sportske opreme, prodavali i maske za ronjenje, peraja i to dobre kvalitete. Zaboravio sam kako se zvala, mozda Bosnasport?
Bio i prvi fri šop--sad jel prvi il medju prvim tu je negdje
Bila na uglu radnja sportske opreme, prodavali i maske za ronjenje, peraja i to dobre kvalitete. Zaboravio sam kako se zvala, mozda Bosnasport?
zar nije bosnasport bio dole oko jat-ovog nebodera? mescini na cosku preko puta poste
Robna kuća Čelik, imala prve pokretne stepenice u Sarajevu.
Nije to je naprijed, prve pokretne stepenice u Sarajevu. Nego sa desne strane dzamije Ferhadije, danas je neki gastro pub tu. Jebiga, davno bilo, nestala jos prije rata mislim. Kao dijete mati me vodila.