SLIKE IZ DIJASPORE...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
StLouis

Post by StLouis »

repeater wrote:
StLouis wrote:
repeater wrote: ej, a mahala je super u poredjenju sa ostatkom grada. recimo, dok sam se setao centrom st.louisa, dobro sam ostao ziv jelda, imao sam osjecaj kao da prolazim kroz film stalker od tarkovskog.
:D sigurno si vidio pejzaze north i east side( nesto poput hirosime 1945), s tim da je zapad ko zapad, uglancan...trebao si otici u Ladue, Clayton, West End, U City...i nema dalje :D
jel' west end onaj dio oko washington univ. kampusa? dobro to se pika kao izuzetak. onda onaj dio oko jevrejske bolnice, tu sam jeo u jednom divnom soul food restoranu.
west end je kod jewis hospital, a erija kod wash u se zove u city. to je nasa fifth avenue :lol:
StLouis

Post by StLouis »

Nosferatu wrote:Jedan od nagorih slums u kojima sam bio u Americi je taj East St. Louise koji je u Illinoisu u stvari. Bijafra. Ima li Bosnja da zive uopste tamo? Ma garant ima, ima nas svugdje....
east stl je posebna prica za sebe. pripada ilinouisu...cisto sumnam da bilo koji bjelac, a kamoli nasa familija zivi preko Mississippi river, tj. east side..opet, sve zavisi gdje se kreces, daleko bilo, ima i lijepih dijelova grada, nego najgore je kada dodjes u posjetu nekom od nasih, pa te provozaju :-)
dashing

Post by dashing »

StLouis wrote:
Nosferatu wrote:Jedan od nagorih slums u kojima sam bio u Americi je taj East St. Louise koji je u Illinoisu u stvari. Bijafra. Ima li Bosnja da zive uopste tamo? Ma garant ima, ima nas svugdje....
east stl je posebna prica za sebe. pripada ilinouisu...cisto sumnam da bilo koji bjelac, a kamoli nasa familija zivi preko Mississippi river, tj. east side..opet, sve zavisi gdje se kreces, daleko bilo, ima i lijepih dijelova grada, nego najgore je kada dodjes u posjetu nekom od nasih, pa te provozaju :-)
nisam nikad bila u st. louisu, ali nedavno je moj muz putovao iz pekinga i u avionu upoznao americkog poslovnog covjeka koji je iz st. louisa. kada mu je moj muz rekao da je iz bosne - ovaj je sa odusevljenjem pricao kako ima bosance u svojoj fabrici i kako su jako vrijedni radnici/ takodjer je pricao da su doselili u neki dio st. louisa koji je nekada bio grozan, ali kaze kad su bosanci tu doselili, ofarbali i sredili kuce, baste, itd. kaze, totalno promijenili taj dio grada na bolje.

hajde reko super - da i o nama neko nesto fino kaze!
Hantraga

Post by Hantraga »

To je tacno. bosanska zajednica je puno uradila u obnavljanju juznog djela grada St.Louis...

Taj dio grada je nekad bio naseljen njemcima, ali su se oni iselili i mnoge kuce, poslovni objekti su ostali prazni...

Ja kad sam dosao 1996 na vecini tih zgrada su bile stvaljenje drvene sperploce koje su stitile zgradu od daljeg demoliranja, posto su sva stakla vec bila polupana...

Veliki talas nasih ljudi 1998 koji su dosli iz njemacke sa velikim kapitalom, uloziuli su novac u mali privatne biznise....Tako da je poslije 1999 nastao totalni preporod juznog djela STL...

U to vrijeme kuce su se mogle kupiti i za $50000 - $60000 u tim djelovima grada...Danas preuredjen dio grada i vrijednosti mnogih od tih kuca je preko $100000.

U South STL, se sad nalaze bosanske cevapcinice, kafici, kafei, prodavnice, mesnice, videoteke, kulturni centri, privatne organizacije i mnogi drugi objekti...

Ulicom se vozaju samo najskuplja auta(bosanac ne bi bio bosanac da nevozi mecku ili bmw, cak iako radi kao sobar u hotelu :lol: )

Vecina Amerikanaca ce ti posvjedociti ovo isto sto je ovaj covjek rekao u avionu...
Mnogi amerikanci koji su rodom iz juznog djela STL, nemogu da vjeruju kako je ozivio taj dio grada u zadnjih 10 godina...

Ne znam za ostale gradove i drzave, ali bosanci u STL imaju vrlo dobru reputaciju i cesto su hvaljeni kao zajednica u lokalnim medijima...
Ako si bosanac vrlo ti je lako dobiti posao, jel reputacija nasih ljudi je lojalnost i marljivost...Sve firme koje su imale bar jednog bosnju, uvjek ce primiti druge...
EI Presidente

Post by EI Presidente »

StLouis wrote:
EI Presidente wrote:
repeater wrote:u d.c.-ju zivim samo u pjesmi jednog lokalnog benda. na zalost, jer stvarno mi se dopada grad.
za prave zivim u austinu, tj. dobar dio vremena.
zivio sam u Austinu tri godine - sjajan grad, fakat mi fali. pozz

dao sam sebi tri godine da odlucim u koji grad cu se odesliti; DC, ili Austin...DC je divan, a u Austinu je uvijek suncano... :)

p.s; nemoj da vam ja postiram koju slicicu :D
Ma DC razvaljuje, samo je zara. Al' nema boljeg mjesta na istocnoj obali. Meni je u DCju fenomenalno i definitivno ga preporucujem.

Austin je pun pozitivne energije, i nije pretjerano skup. Najbolji je za mladju raju koja voli izlaske, muziku, itd. Ljeto u Austinu je, barem meni, uzasno. Temperature su visoke i covjek izgubi volju za zivotom. Najdrazi period mi je negdje od Novembra pa do Februara. Ako hoces negdje autom iz Austina-nemas gdje. Imas Dallas i Houston koji su neopisivo ruzni i odbojni. Mozda San Antonio (grad za one sto vole texmex kulturu), ali i on brzo dosadi. Jedini interesantan grad gdje se moglo autom iz Austina je New Orleans (8 sati voznje.) No i New Orleans nije vise sto je bio nakon Katrine.
Najveca mana Austina je sto je u sredini nicega. Iako je liberalna oaza, ipak cesto moras deverat s konzervativnim idiotima.
dripac

Post by dripac »

ed0 wrote:Slika aus Dojcland tacnije Dortmund.

http://www.slatka-tajna.de/slike/062605 ... 10063.html

Pjevuljka aus Dortmund.

http://www.slatka-tajna.de/slike/062605 ... 10091.html
Moglo je proći i bez seljakluka.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

I meni se DC svidja prilicno. Volim i Boston, nije ni prevelik ni premal, nego onako pod nogu sto se kaze.

A sto se tice slumsa, nisam bio u St.Louisu al sto ih New Jersey-u ima to je cudo :D
car-x

Post by car-x »

naschmarkt, jedna od beckih zelenih pijaca..

Image
StLouis

Post by StLouis »

Hantraga wrote:To je tacno. bosanska zajednica je puno uradila u obnavljanju juznog djela grada St.Louis...

Taj dio grada je nekad bio naseljen njemcima, ali su se oni iselili i mnoge kuce, poslovni objekti su ostali prazni...

Ja kad sam dosao 1996 na vecini tih zgrada su bile stvaljenje drvene sperploce koje su stitile zgradu od daljeg demoliranja, posto su sva stakla vec bila polupana...

Veliki talas nasih ljudi 1998 koji su dosli iz njemacke sa velikim kapitalom, uloziuli su novac u mali privatne biznise....Tako da je poslije 1999 nastao totalni preporod juznog djela STL...

U to vrijeme kuce su se mogle kupiti i za $50000 - $60000 u tim djelovima grada...Danas preuredjen dio grada i vrijednosti mnogih od tih kuca je preko $100000.

U South STL, se sad nalaze bosanske cevapcinice, kafici, kafei, prodavnice, mesnice, videoteke, kulturni centri, privatne organizacije i mnogi drugi objekti...

Ulicom se vozaju samo najskuplja auta(bosanac ne bi bio bosanac da nevozi mecku ili bmw, cak iako radi kao sobar u hotelu :lol: )

Vecina Amerikanaca ce ti posvjedociti ovo isto sto je ovaj covjek rekao u avionu...
Mnogi amerikanci koji su rodom iz juznog djela STL, nemogu da vjeruju kako je ozivio taj dio grada u zadnjih 10 godina...

Ne znam za ostale gradove i drzave, ali bosanci u STL imaju vrlo dobru reputaciju i cesto su hvaljeni kao zajednica u lokalnim medijima...
Ako si bosanac vrlo ti je lako dobiti posao, jel reputacija nasih ljudi je lojalnost i marljivost...Sve firme koje su imale bar jednog bosnju, uvjek ce primiti druge...

tacno. uopznao sam bosanaca koji su prije decenije preselili iz zapadne europe u saint louis. neki su donijeli veliki kapital, poneke familie su donijele preko 300.000 dolara. pokupovali su stare kuce u juznom dijelu grada, za bagatelu, obnovili ih i zaradili trostruko. ja sam cijelo vrijeme zivio u skupim erijama(creve cour, cwe), i placao rentu za jednosoban stan 600-700 dolara. jest da je lijepo zivjeti u atraktivniim dijelovima, ali ja volim komfort. u juznom dijelu grada sam kupio kucu, za 135.000 obnovljena, prostrana, zdrava, veliki vrt, garaza, parket, 1500 square ft. za jednu godinu joj je cijena poskupjela 25.000. na kraju krajeva, nije do mjesta gdje zivis, sve je do individualca; ako si sretan,i ako znas uzivati u zivotu, cijeli svijet imas na dlanu:)

JACA DIJASPORA, JACA BOSNA I HERCEGOVINA.

:)
Last edited by StLouis on 14/12/2006 00:57, edited 1 time in total.
StLouis

Post by StLouis »

EI Presidente wrote:
StLouis wrote:
EI Presidente wrote: zivio sam u Austinu tri godine - sjajan grad, fakat mi fali. pozz

dao sam sebi tri godine da odlucim u koji grad cu se odesliti; DC, ili Austin...DC je divan, a u Austinu je uvijek suncano... :)

p.s; nemoj da vam ja postiram koju slicicu :D
Ma DC razvaljuje, samo je zara. Al' nema boljeg mjesta na istocnoj obali. Meni je u DCju fenomenalno i definitivno ga preporucujem.

Austin je pun pozitivne energije, i nije pretjerano skup. Najbolji je za mladju raju koja voli izlaske, muziku, itd. Ljeto u Austinu je, barem meni, uzasno. Temperature su visoke i covjek izgubi volju za zivotom. Najdrazi period mi je negdje od Novembra pa do Februara. Ako hoces negdje autom iz Austina-nemas gdje. Imas Dallas i Houston koji su neopisivo ruzni i odbojni. Mozda San Antonio (grad za one sto vole texmex kulturu), ali i on brzo dosadi. Jedini interesantan grad gdje se moglo autom iz Austina je New Orleans (8 sati voznje.) No i New Orleans nije vise sto je bio nakon Katrine.
Najveca mana Austina je sto je u sredini nicega. Iako je liberalna oaza, ipak cesto moras deverat s konzervativnim idiotima.

DC poznajem prilicno dobro, i zaista ima neku posebnu karizmu, samo ja sam se umorio od zime i sparine...evo, sad bih se odselio:) Austin je prekrasan, ali opet ta vrucina...da li je sparna, ili suha klima u Austinu?
Zhaba

Post by Zhaba »

ed0 wrote:Slika aus Dojcland tacnije Dortmund.

http://www.slatka-tajna.de/slike/062605 ... 10063.html

Pjevuljka aus Dortmund.

http://www.slatka-tajna.de/slike/062605 ... 10091.html
od svega ti nade "Teferic" u p.m. sa maminim curama koje u stiklama po blatu kolo igraju i idiotima koji ih jos gledaju ko da zensko nisu nikad vidjeli :roll: :roll: Image Image
repeater

Post by repeater »

EI Presidente wrote: Austin je pun pozitivne energije, i nije pretjerano skup. Najbolji je za mladju raju koja voli izlaske, muziku, itd. Ljeto u Austinu je, barem meni, uzasno. Temperature su visoke i covjek izgubi volju za zivotom. Najdrazi period mi je negdje od Novembra pa do Februara. Ako hoces negdje autom iz Austina-nemas gdje. Imas Dallas i Houston koji su neopisivo ruzni i odbojni. Mozda San Antonio (grad za one sto vole texmex kulturu), ali i on brzo dosadi. Jedini interesantan grad gdje se moglo autom iz Austina je New Orleans (8 sati voznje.) No i New Orleans nije vise sto je bio nakon Katrine.
ljeto je ludnica u austinu, pogotovo osmi mjesec. ali, ujedno moras priznati da je fino docekati novu godinu u majici kratkih rukava. evo, danas mi javljaju da je temp. 78 preko dana. ne slazem se sa tobom da je austin u "sredini nicega." dobro o dallasu i east texasu necemo gubiti rijeci, ali juznozapadni dio texasa je raj za ljubitelje prirode. pri tom mislim na enchanted rock i na big bend (nacionalni park na granici sa mx) i naravno carsijce uzduz I-10 kao sto su fredericksburg (stara njemacka kolonija gdje i danas prave fantasticno pivo) ili marfa (gdje je sniman jedan dio filma giant sa j. deanom). ova mjesta je lako obici autom iz austina. houston na prvi pogled vecini ljudi izgleda nakaradno, mozda zbog toga sto se radi o gradu koji je nikao u posljednjih 50 godina i za to vrijeme postao cetvrti grad po velicini u zemlji. houston nije los, samo treba vremena da se naviknes na njega. ali svakao valja skoknuti tamo preko vikenda. san antonio, takodje fin grad.
Daisy

Post by Daisy »

Nema nikog u Londonu?
Ovdje je neuobicajeno toplo za ovo doba godine. Klimatske promjene nema sta, ali daleko od hladne kisne engleske.
Nedavno je bio Bosanski filmski festival- tacnije, filmovi sa SFFa su dosli ovdje, nije bilo lose.
Inace sto se tice nase kulture nema bas nekih dogadjanja. Zanima me kako je u ostalim dijelovima svijeta?
EI Presidente

Post by EI Presidente »

repeater wrote:
EI Presidente wrote: Austin je pun pozitivne energije, i nije pretjerano skup. Najbolji je za mladju raju koja voli izlaske, muziku, itd. Ljeto u Austinu je, barem meni, uzasno. Temperature su visoke i covjek izgubi volju za zivotom. Najdrazi period mi je negdje od Novembra pa do Februara. Ako hoces negdje autom iz Austina-nemas gdje. Imas Dallas i Houston koji su neopisivo ruzni i odbojni. Mozda San Antonio (grad za one sto vole texmex kulturu), ali i on brzo dosadi. Jedini interesantan grad gdje se moglo autom iz Austina je New Orleans (8 sati voznje.) No i New Orleans nije vise sto je bio nakon Katrine.
ljeto je ludnica u austinu, pogotovo osmi mjesec. ali, ujedno moras priznati da je fino docekati novu godinu u majici kratkih rukava. evo, danas mi javljaju da je temp. 78 preko dana. ne slazem se sa tobom da je austin u "sredini nicega." dobro o dallasu i east texasu necemo gubiti rijeci, ali juznozapadni dio texasa je raj za ljubitelje prirode. pri tom mislim na enchanted rock i na big bend (nacionalni park na granici sa mx) i naravno carsijce uzduz I-10 kao sto su fredericksburg (stara njemacka kolonija gdje i danas prave fantasticno pivo) ili marfa (gdje je sniman jedan dio filma giant sa j. deanom). ova mjesta je lako obici autom iz austina. houston na prvi pogled vecini ljudi izgleda nakaradno, mozda zbog toga sto se radi o gradu koji je nikao u posljednjih 50 godina i za to vrijeme postao cetvrti grad po velicini u zemlji. houston nije los, samo treba vremena da se naviknes na njega. ali svakao valja skoknuti tamo preko vikenda. san antonio, takodje fin grad.
ha,ha enchanted rock...otkad to nisam cuo...bio sam, vidio sam, nije mjesto gdje bi se vracao cesto. Fredericksburg je super za otic na rucak, ali moram priznati da mi Luckenbach nikad nije bio dosadan, jesil bio tamo? mraka, posebno ako dobar bend svira, i ako ima motordzija :lol: Interesantno mjesto za posjetiti je i Johnson City, gdje mozes obici LBJ farmu i vidjet TX kakav je bio prije 50 i vise godina...Nema govora, oko Austina ima hejbet mjesta za otic na rucak/veceru (Oasis, Leander, Gruene, itd.) no ja ne govorim o tome. Nema interesantnog grada za otici i provesti par dana, osim ako ne odes avionom. Nekad je potrebno promijeniti texashku atmosferu, barem meni. A priroda jeste lijepa; obisao sam istocni Texas koji je pun prelijepih farmi, itd. samo meni sve to postane isto nakon 200 milja...Nacogdoches, Lufkin, Taylor...sve su to sati i sati voznje, a kad stignes-nista posebno
Mojne mi vrucine tokom cijele godine sviju ti :D ja sam covjek od sezona, proljece, ljeto, jesen, zima...to mi je pravo falilo dok sam bio u Austinu.
A nova godina u Austinu je posebna prica :D pozdrav
mrak

Post by mrak »

Univerzitetska biblioteka u Becu, jedno jako lijepo mjesto. Steta sto nemam bolju fotografiju...

Image[/img]
car-x

Post by car-x »

mrak wrote:Univerzitetska biblioteka u Becu, jedno jako lijepo mjesto. Steta sto nemam bolju fotografiju...
meni su stolovi u ovoj biblioteci bili tijesni nekako. uglavnom sam ucio u biblioteci na tehnickom univerzitetu, a poslije 7 sati u onoj na AKH.. a vala, vecinu vremena provedoh u prizemlju TU biblioteke:

Image
Baghira

Post by Baghira »

Freakica u Minkenu? :D Pa bona sto ne vices, da odemo na kafu podjahkad :oops: :D
mrak

Post by mrak »

car-x wrote: meni su stolovi u ovoj biblioteci bili tijesni nekako. uglavnom sam ucio u biblioteci na tehnickom univerzitetu, a poslije 7 sati u onoj na AKH.. a vala, vecinu vremena provedoh u prizemlju TU biblioteke:
Meni je ta TU biblioteka nekako pravo zagusljiva, uvijek je prepuna, a AKH da ne spominjem. Jesi ikada probao nacionalnu? Jako lijepo mjesto, ali joj fali taj neki middle-age flair koju ima gorenavedena Univerzitetska..

I evo jos ponesto iz Beca, gender-aware saobracajni znakovi:

Image
Hantraga

Post by Hantraga »

Kopa ovaj jaro ik sve baca njoj na glavu... :lol: :lol:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

A vidi kod nje i neki kuranfil niko na ljevoj strani...
Hantraga

Post by Hantraga »

:lol: :lol: :lol:
Tandzika

Post by Tandzika »

Pa koliko se vas bechi u tom Bechu, majke vam???? :D:D
pirmin

Post by pirmin »

Bec rulz ! :D 8-)
Lace

Post by Lace »

mrak wrote:
car-x wrote: meni su stolovi u ovoj biblioteci bili tijesni nekako. uglavnom sam ucio u biblioteci na tehnickom univerzitetu, a poslije 7 sati u onoj na AKH.. a vala, vecinu vremena provedoh u prizemlju TU biblioteke:
Meni je ta TU biblioteka nekako pravo zagusljiva, uvijek je prepuna, a AKH da ne spominjem. Jesi ikada probao nacionalnu? Jako lijepo mjesto, ali joj fali taj neki middle-age flair koju ima gorenavedena Univerzitetska..

I evo jos ponesto iz Beca, gender-aware saobracajni znakovi:

Image
mislim da se zene ne bune ako nema ovaj znak u zenskoj verziji :D
pirmin

Post by pirmin »

Ima ih jos:

Image

Svaki drugi znak ce imati zensku siluetu. :D
Post Reply