Slicna sudbina
-
violentjack
Bar ne pisem kao ti sve malim slovima
Ili nisi cuo za to VELIKO Slovo
Znas imena se pisu VELIKIM SLOVOM, GRADOVI..ITD
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Kao npr. Ekavica?violentjack wrote:Bar ne pisem kao ti sve malim slovima
-
violentjack
A wrote:Jevrej iz Sandzakahorns&drums wrote:p.s. i nisam Bosanac, iz Sandzaka sam![]()
![]()
![]()
![]()
Cetnik u dusi...
![]()
![]()
-
stavrogin
horns&drums wrote:Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
A sto se tice mudzahedina, bilo je i kod hrvsta njemackih placenika, kod srba grka, bugara, rumuna, rusa, bjelorusa pa to niko ne pominje.
Da, s tim sto su ti placenici, kao i svi drugi na svijetu, popljackali i otisli, dok su ovi drugi dobili pasose, cijela sela u bescijenje...
Razlika je izmedju placenika i "elementa"
Sada mi daj neku jedinicu iz hr vojske koja se zvala Sedma Njemacka. Ma daj...
No drago mi je da bar razmisljas da nebi mijenjao ove srbe&ostale za palestince...
To sto nema inflacije, to ti ameri i stranci ne daju, inace bi otisli davno u pizdu materinu. Ti ameri sto pljuju po njima zbog nekog Iraka npr. (Ako zelis, Sadama kao Slobinog sponzora).
E isto ti je tako i s Jevrejima iz Izraela i europskim Jevrejima. Nigdje veze. Jevreje koje poznajem boli kurac za Izrael i Palestinu i tako ni tebe ne treba toliko da tangira u tolikoj mjeri u kojoj te tangira. Nisam jos zaboravio ono paljenje jevrejske zastave pred ambasasom (koju je ovdje vecina "politicara" zdusno podrzala)
mozda bi ti volio da se nisu borili za islamsku drzavu, mozda se ti za nju nebi borio, ili tvoji prijatelji, ali ovako ili onako ste se na kraju ipak izborili upravo za to i nista drugo. ko je onda bio budala, ovi sto su se za to borili ili ne, sam procijeni.
kod srba je situacija uvijek bila jasnija. srbi su sekularan narod, crkva je samo ikebana. kod muslimana je drugacije jer njima je islam vazniji od drzave, nacije, tradicije, demokratije. islam nadomjesta te vrijednosti, on je za muslimane dublji i vazniji od trica i sitnica tipa tolerancija, multikultura, zapadna filozofija razmisljanja, ekonimija i pizdarije.
turska je naprednija zemlja od bosne, u bosni je moda postiti (pa se napiti za bajram) samo da bi bili dio kolektiva, tamo se raja vise fura na individualizam, bar ovi neki koje sam ja upoznao.
adios
- horns&drums
Ovo su kametove rijeci, ne moje. Ja sam ga citirao ali nisam stavio opciju quote pa je ispalo kao da ja to navodim.Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
A sto se tice mudzahedina, bilo je i kod hrvsta njemackih placenika, kod srba grka, bugara, rumuna, rusa, bjelorusa pa to niko ne pominje.
-
kame
Stavrogine, stoko cetnicka! Kod vas crkva bila ikebana?stavrogin wrote:horns&drums wrote:Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
Da, s tim sto su ti placenici, kao i svi drugi na svijetu, popljackali i otisli, dok su ovi drugi dobili pasose, cijela sela u bescijenje...
No drago mi je da bar razmisljas da nebi mijenjao ove srbe&ostale za palestince...
To sto nema inflacije, to ti ameri i stranci ne daju, inace bi otisli davno u pizdu materinu. Ti ameri sto pljuju po njima zbog nekog Iraka npr. (Ako zelis, Sadama kao Slobinog sponzora).
E isto ti je tako i s Jevrejima iz Izraela i europskim Jevrejima. Nigdje veze. Jevreje koje poznajem boli kurac za Izrael i Palestinu i tako ni tebe ne treba toliko da tangira u tolikoj mjeri u kojoj te tangira. Nisam jos zaboravio ono paljenje jevrejske zastave pred ambasasom (koju je ovdje vecina "politicara" zdusno podrzala)
mozda bi ti volio da se nisu borili za islamsku drzavu, mozda se ti za nju nebi borio, ili tvoji prijatelji, ali ovako ili onako ste se na kraju ipak izborili upravo za to i nista drugo. ko je onda bio budala, ovi sto su se za to borili ili ne, sam procijeni.
kod srba je situacija uvijek bila jasnija. srbi su sekularan narod, crkva je samo ikebana. kod muslimana je drugacije jer njima je islam vazniji od drzave, nacije, tradicije, demokratije. islam nadomjesta te vrijednosti, on je za muslimane dublji i vazniji od trica i sitnica tipa tolerancija, multikultura, zapadna filozofija razmisljanja, ekonimija i pizdarije.
turska je naprednija zemlja od bosne, u bosni je moda postiti (pa se napiti za bajram) samo da bi bili dio kolektiva, tamo se raja vise fura na individualizam, bar ovi neki koje sam ja upoznao.
adios
Ovo "stoka cetnicka"
Napomena: procitati knjigu Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj Milorada Domanica.
Cuj srpska crkva ikebana, stoka cetnicka.
Pa mame ti se najebem, u parlament dovodite popa s krstom u ruci od 5 kila, da krsti zastupnike. Regrute krstite, najboljem uceniku dajete kip Svetog Save itd.
Mame ti se najebem pogane i cetnicke!
-
BECHO
U Bosni je isto moda ici u crkvu, ne samo nedjeljom nego svakim danom a krst, kandilo, tamjan i tri prsta su postali jedno od 'demokratskih' obiljezja srpskog kolektivnog 'sekularizma'!stavrogin wrote:horns&drums wrote:Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
adios
-
Tisina
jelde da se dobro drzi ? i ja bi mu dala 18 ni jednu viseviolentjack wrote:Aludirao sam na momka od 18 godina pod imenom HOrns drums,
, A OVAJ HORNS BOLAN SINKO ZAVUCI SE BOLAN< nemoj da ti cika Jack dode u Sarajevo, iako sumnjam da si tamo
a to ti prijetis? i sta ce cika Jack uciniti kad dodje u Sarajevo, zasto si uopste otisao iz njega kad ga tako zarko branis,da ga branis sa distance..?
-
Tisina
Pooll je najveci historicar!!Pooll wrote:O dje ste historicari...violentjack wrote:Seha ti ili Horns ste citali
Smrt ivana Ilicha,Uskrnuce, POVJEST BALKANA 6-20 Stoljeca
Covjek koji ima garazu povjesnih knjiga ne zna ko je bio iza Mlade Bosne?
Eh, to je vise carsijska prica, pa ga malkce branis, i ovo
A, boze smijeha kad mi neki novopeceni decko baca historijske teze na sto
Bolan ja sam historicar, i ako je taj Horns iako cisto sumnjam u Sarajevo mogu ga definitivno osramoti sto se toga tice![]()
![]()
-
Tisina
ne znam za Bosnjake, ali Bosnaci bilo koje vjeroispovjesti nisu ..stavrogin wrote:horns&drums wrote:Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
adios
prvo su se borili da ne bi bili pobijeni,znas prije ekonomije, drzave,religije, nekako nam je u zadnjem ratu opstanak bio primaran a onda i za Bosnu i Hercegovinu, jer bez obzira koliko je neko nacionalista ne treba mnogo pameti da bi se shvatilo da je ultra glupost teziti jednonacionalnoj sredini
-
statijeba
"Sarajevski pravoslavci su dobili dozvolu da sagrade crkvu ali povrsina nije smjela biti veca od bivolje koze(demokratija, sta's). Ali su se sjetili da kozu izrezu na trake i tako su dobili vecu povrsinu. I nije se smjela vidjeti izvana (opet ona demokratija) pa je ukopana dobrim dijelom u zemlju.
E, ali dozvolu nisu trazli od vlasti u Sarajevu, nego od sultana u Carigradu. "
Ovo isto one bajke o Kraljevicu Marku,Sneski i sedam patuljcica
E, ali dozvolu nisu trazli od vlasti u Sarajevu, nego od sultana u Carigradu. "
Ovo isto one bajke o Kraljevicu Marku,Sneski i sedam patuljcica
- horns&drums
To je jedna urbana legenda kojih Sarajevo, za razliku od drugih gradova, ima na pretek. Kada budem imao vise vremena postirati cu vam ih.
Nego kame, otkud ti ti smajliji??????

Nego kame, otkud ti ti smajliji??????
-
Svemirski_Jebach
cinjenicno: nazalost...potpuna besmislicaA wrote:Kame, po tebi bi pola Holivuda bilo u zatvoru za ubistvo. Jel' razumijes da su Serdar Ivan Petrovic i ostali - likovi? Njegos pise sta govori lik A, lik B... Zamisli u onaj vakat da je Njegos pisao legal disclaimer ispod svakog dijaloga "pisac ovih redova se ogradjuje od rijeci Serdara Ivana Petrovica".
I stavi se u istorijski kontekst - Crna Gora je ratovala sa Turskom, opisuju se vremena RATA, vremena kad se Islam nasilno sirio.
-
statijeba
Sta ti je ba?Dok su Osmanlije vladale svi su imali sva prava.Sve vjerske zajednice pa tako i jevreji.Za vrijeme osmanlija napravljene su i sinagoge i gotovo sve crkve i manastiri u BiH.horns&drums wrote:To je jedna urbana legenda kojih Sarajevo, za razliku od drugih gradova, ima na pretek. Kada budem imao vise vremena postirati cu vam ih.
Meni ne trebaju bajke i legende "pacenickog potlacenog nebeskog naroda".Evo ti autentican dokaz koji se cuva u Fojnici u samostanu...

prevod:
Ja sam sultan Mehmed han,
neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaca povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika - raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napadati, ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje.
Takoder iz tudine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvecujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprostaviti dok god ovi služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni
-
BigusDickus
A danak u krvi je vjerovatno bio jedna u nizu podsticajnih mjera.
-
Svemirski_Jebach
evo da i ja kazem nesto o ovoj temi, nepretenciozno (sto je moguce vise) mada necu moci izbjeci i osobne stavove...
Otomanska imperija u BiH od 1463 do 1878:
Kao najjaca vojna sila u tom periodu (ili jedna od najjacih) okupirala je BiH koja se nasla putu njenog sirenja sto je u to doba bilo sasvim normalno.
Turci su poznati po nacinu svog drzavnog i drustvenog uredjenja o cemu sada ne bih, te su u skladu sa svojim uvjerenjima gradili objekte po Bosnia mahom vjerskog karaktera (govorim o onome sto je ostalo do danas) te manji broj nekih profanih ili vojnihg objekata.
Sto se tice privredne djelatnosti, uz dominaciju poljoprivrede i nizak stupanj razvoja proizvodnih snaga u to vrijeme (u Europi takodje - mracni srednji vijek) - sva dostignuca bila su zanemarljiva i svodila su se na male zanatske djelatnosti.
Medjutim kada je industrijska revolucija uz naravno renesansu nesto ranije pocela tresti svijet (koji je ponavljam do tada bio u mraku zahvaljujuci Crkvi prije svega) pod uticajem velikih ljudi i prosvijetitelja te kasnije ideja francuske revolucije, otomanska imperija u globalu a posebno u BiH je pocela da stagnira i gubi korak sa ostalim silama sto ce se nesto kasnije pokazati u velikoj krizi koja je zavrsila padom imperije.
Sto se tice polozaja manjina (vjerskih) u BiH u vrijeme Turaka, moze se reci da je njihov polozaj nije bio lagan, ali ipak nije bio nepodnosljiv, barem za vecinu. Naravno moramo uzeti u obzir drustveni razvoj tog vremena i odnose gospodar - kmet. Ovaj odnos nije bio pravedan ali takav je odnos postojao u cijeloj europi i bio je jedan od stadija koji ce dovesti do oslobadjanja ljudi od zavisnog odnosa. Vjerske slobodne u to vrijeme - kratko receno - postojala je mogucnost ispoljavanja vjere (sto je za vecinu tadasnje europe bilo nezamislivo) ali uz velika ogranicenja.
Elem, da zakljucim ovo poglavlje - dio jedan o turcima:
Historijska nuznost ih je dovela kao osvajace na ove prostore, svoj trag su ostavili u jednom aspektu - arhitektura i pomalo stil zivljenja ali generalno nisu nam ostavili mnogo cime bi se ponosili.
Moje vidjenje Turske tadasnje - ni najbolji ni najgori - bilo je i boljih vremena ali i gorih .
Kraj 1. dijela, nastovit ce se - malo poslije slijedi Austro-Ugarska
Otomanska imperija u BiH od 1463 do 1878:
Kao najjaca vojna sila u tom periodu (ili jedna od najjacih) okupirala je BiH koja se nasla putu njenog sirenja sto je u to doba bilo sasvim normalno.
Turci su poznati po nacinu svog drzavnog i drustvenog uredjenja o cemu sada ne bih, te su u skladu sa svojim uvjerenjima gradili objekte po Bosnia mahom vjerskog karaktera (govorim o onome sto je ostalo do danas) te manji broj nekih profanih ili vojnihg objekata.
Sto se tice privredne djelatnosti, uz dominaciju poljoprivrede i nizak stupanj razvoja proizvodnih snaga u to vrijeme (u Europi takodje - mracni srednji vijek) - sva dostignuca bila su zanemarljiva i svodila su se na male zanatske djelatnosti.
Medjutim kada je industrijska revolucija uz naravno renesansu nesto ranije pocela tresti svijet (koji je ponavljam do tada bio u mraku zahvaljujuci Crkvi prije svega) pod uticajem velikih ljudi i prosvijetitelja te kasnije ideja francuske revolucije, otomanska imperija u globalu a posebno u BiH je pocela da stagnira i gubi korak sa ostalim silama sto ce se nesto kasnije pokazati u velikoj krizi koja je zavrsila padom imperije.
Sto se tice polozaja manjina (vjerskih) u BiH u vrijeme Turaka, moze se reci da je njihov polozaj nije bio lagan, ali ipak nije bio nepodnosljiv, barem za vecinu. Naravno moramo uzeti u obzir drustveni razvoj tog vremena i odnose gospodar - kmet. Ovaj odnos nije bio pravedan ali takav je odnos postojao u cijeloj europi i bio je jedan od stadija koji ce dovesti do oslobadjanja ljudi od zavisnog odnosa. Vjerske slobodne u to vrijeme - kratko receno - postojala je mogucnost ispoljavanja vjere (sto je za vecinu tadasnje europe bilo nezamislivo) ali uz velika ogranicenja.
Elem, da zakljucim ovo poglavlje - dio jedan o turcima:
Historijska nuznost ih je dovela kao osvajace na ove prostore, svoj trag su ostavili u jednom aspektu - arhitektura i pomalo stil zivljenja ali generalno nisu nam ostavili mnogo cime bi se ponosili.
Moje vidjenje Turske tadasnje - ni najbolji ni najgori - bilo je i boljih vremena ali i gorih .
Kraj 1. dijela, nastovit ce se - malo poslije slijedi Austro-Ugarska
-
statijeba
I to je diskutabilno.Danak u krvi je predmet sasvim druge diskusije.Po nekim stranim historicarima to je bio siguran put iz bijede ka blagostanju i aristokraciji i otpor tkzv "danku u krvi" u stvari nije bio toliko veliki kako se zeli prikazati,jer roditelji sa mnogo muske djece su u mnogim slucajevima bili sretni da se bar jedno dijete izvuce iz bijede i uziva u aristokratskim blagodetima.Osim toga po Noelu Malcolmu sva ta djeca su imala kontakt sa roditeljima.Recimo on za primjer uzima Mehmed Pasu Sokolovica koji nije odveden u sepetu sa dvije godine kako to opisuje Ivo Andric nego je imao kontakt sa rodnim krajem i familijom,gdje je na kraju i izgradio cupriju...