Skrtost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#126 Re: Skrtost

Post by Edin H. »

Kaže jaran:
“Konobar račun!”
“74 marke”
“Jesi li nas zavrn’o?”
“Nisam!”
“Hajd’ se zakuni Alahom.”
Neće
Kaže jaran: “E zato što si nas zavrn’o da te nagradim. Evo ti stoja.” :izet:
kB27

#127 Re: Skrtost

Post by kB27 »

Zoya wrote: 19/07/2024 14:11
kB27 wrote: 19/07/2024 14:09
Zoya wrote: 19/07/2024 14:06 Pokloni među kolegama bi trebalo biti na dobrovoljnoj bazi. Ako se ne vidiš u tome sasvim je ok, niti želiš da se tebi išta kupuje za rođendan.
Osim sto si "cudak" i outlier, nerijetko i "cigan" i "skrtica" i slicno (iako gotovo nikad nije rijec o parama). Doduse kod nas si mega-cudak kad kazes "necu danas na pauzu ostat cu da nesto zavrsim". :mrgreen:

Koga takve stvari doticu, iskreno nije mu lako. Mene srecom ne.
Hm, to mi nije u redu.
Tako je kod mene bilo... sto je najgore ne mislim da sam bio dio nekog groznog kolektiva, cak po nekim drugim parametrima suprotno.

Onda je next level sto se tu formiraju klanovi i grupice za organizaciju tih skupljanja priloga za rodjendane. Pa onda ni za svakoga visina priloga nije ista, zavisi kome se kupuje. Pa situacije gdje te niko ne pita hoces li ili neces, nego nastup poput "Jutro kolega, daje se za Semsin rodjendan po 20KM" ili "Pa gdje si ti kolega jucer na pauzi, ali nema veze dali smo za tebe 20KM za Semsin rodjendan", i slicno. :mrgreen:

A najvise me iritiralo kad se u slicnim situacijama, u skladu sa tiktok i influenserskim furkama, znala dati ogromna lova za neke tako glupe, retardirane i beskorisne poklone. Jer najcesce o kupovini poklona odlucuju debili. 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#128 Re: Skrtost

Post by Truba »

svi mi o sebi imamo visoko misljednje i uljepšavamo
ali ja stvarno ne volim trošiti novce niti volim da iko na mene troši novce

plaća ode na kraju sva

mogu zamisliti na štobi ličio život da ne kočim potrošnju to bi bilo zaduženje ko sfrj i sve republike zajedno poslije

mogu pogledati cini mi se prosle godine 700 u plusu
dakle to je manje od 60 mjesecno sve što sam zaradio potrošio sam
basicm

#129 Re: Skrtost

Post by basicm »

Vi ste stipse i to profesionalne, iz pisanja se vidi.
Truba

#130 Re: Skrtost

Post by Truba »

pare ne dam
malo zaradim malo potrošim
i to je to

tuđe neću svoje nemam
ko partizani :D
ShnjaZZZ

#131 Re: Skrtost

Post by ShnjaZZZ »

Edin H. wrote: 19/07/2024 14:15 Kaže jaran:
“Konobar račun!”
“74 marke”
“Jesi li nas zavrn’o?”
“Nisam!”
Neće
Ovako je jednom konobar dobio otkaz zbog mene. Bilo nas 5-6 popilo se malo više, zavrno nas za nekih 15-ak maraka. U tom lokalu tad bio je novi. Da je bio ko od starih to ne bi uradio jer uvijek fin bakšiš ostavimo. Drugi put ja sve hinjski pisao i kad je došao da naplati hoće da nas sjebe, a ja papir hop i gazdi. Gazda se izvinjava kad je skonto :D kaže platite samo hranu, piće besplatno od mene. Odbili smo naravno. Dolazimo iduće sedmice, kaže gazda odradio je tu noć i gotovo.

Kasnije mi malo bi žao, ko zna u kakvom je stanju tad bio, možda mu je očajnički trebao posao ali ako išta na svijetu mrzim kad neko misli da je on pametan, a ja budala. 😁
Edin H.

#132 Re: Skrtost

Post by Edin H. »

ShnjaZZZ wrote: 19/07/2024 14:25
“Konobar račun!”
“74 marke”
“Jesi li nas zavrn’o?”
“Nisam!”
Neće
Ovako je jednom konobar dobio otkaz zbog mene. Bilo nas 5-6 popilo se malo više, zavrno nas za nekih 15-ak maraka. U tom lokalu tad bio je novi. Da je bio ko od starih to ne bi uradio jer uvijek fin bakšiš ostavimo. Drugi put ja sve hinjski pisao i kad je došao da naplati hoće da nas sjebe, a ja papir hop i gazdi. Gazda se izvinjava kad je skonto :D kaže platite samo hranu, piće besplatno od mene. Odbili smo naravno. Dolazimo iduće sedmice, kaže gazda odradio je tu noć i gotovo.

Kasnije mi malo bi žao, ko zna u kakvom je stanju tad bio, možda mu je očajnički trebao posao ali ako išta na svijetu mrzim kad neko misli da je on pametan, a ja budala. 😁
Ovaj jaran je tada baš bio pri šutu, imao dobar privatni posao, eto ostalo mi u sjećanju.

Totalna kontra od onoga što bi uglavnom svako drugi uradio - nagradio ga. :D

Istina još je dodao: “zamolio bih Vas da posjetite dentistu”, s obzirom da je mali bio krezav.
dječak sa šibicama

#133 Re: Skrtost

Post by dječak sa šibicama »

Nepisano pravilo kaze da pare koje si krvavo zaradio, ne rasipas bas tako lako kao one sto su dosle lagano.
ShnjaZZZ

#134 Re: Skrtost

Post by ShnjaZZZ »

Edin H. wrote: 19/07/2024 14:35
ShnjaZZZ wrote: 19/07/2024 14:25
“Konobar račun!”
“74 marke”
“Jesi li nas zavrn’o?”
“Nisam!”
Neće

Ovaj jaran je tada baš bio pri šutu, imao dobar privatni posao, eto ostalo mi u sjećanju.

Totalna kontra od onoga što bi uglavnom svako drugi uradio - nagradio ga. :D

Istina još je dodao: “zamolio bih Vas da posjetite dentistu”, s obzirom da je mali bio krezav.
:lol: :lol: :lol:
Edin H.

#135 Re: Skrtost

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 19/07/2024 14:39 Nepisano pravilo kaze da pare koje si krvavo zaradio, ne rasipas bas tako lako kao one sto su dosle lagano.
“Ne troši onaj ko ima, nego ko je naučio.”

Valja li ova? :D
laik1981

#136 Re: Skrtost

Post by laik1981 »

Edin H. wrote: 19/07/2024 14:55
dječak sa šibicama wrote: 19/07/2024 14:39 Nepisano pravilo kaze da pare koje si krvavo zaradio, ne rasipas bas tako lako kao one sto su dosle lagano.

Ta je i najistinitija, pogotovo kada je ostavljanje baksisa u pitanju.
Zoya

#137 Re: Skrtost

Post by Zoya »

kB27 wrote: 19/07/2024 14:16
Zoya wrote: 19/07/2024 14:11
kB27 wrote: 19/07/2024 14:09

Osim sto si "cudak" i outlier, nerijetko i "cigan" i "skrtica" i slicno (iako gotovo nikad nije rijec o parama). Doduse kod nas si mega-cudak kad kazes "necu danas na pauzu ostat cu da nesto zavrsim". :mrgreen:

Koga takve stvari doticu, iskreno nije mu lako. Mene srecom ne.
Hm, to mi nije u redu.
Tako je kod mene bilo... sto je najgore ne mislim da sam bio dio nekog groznog kolektiva, cak po nekim drugim parametrima suprotno.

Onda je next level sto se tu formiraju klanovi i grupice za organizaciju tih skupljanja priloga za rodjendane. Pa onda ni za svakoga visina priloga nije ista, zavisi kome se kupuje. Pa situacije gdje te niko ne pita hoces li ili neces, nego nastup poput "Jutro kolega, daje se za Semsin rodjendan po 20KM" ili "Pa gdje si ti kolega jucer na pauzi, ali nema veze dali smo za tebe 20KM za Semsin rodjendan", i slicno. :mrgreen:

A najvise me iritiralo kad se u slicnim situacijama, u skladu sa tiktok i influenserskim furkama, znala dati ogromna lova za neke tako glupe, retardirane i beskorisne poklone. Jer najcesce o kupovini poklona odlucuju debili. 8-)
:lol: što me nasmija.
Kod nas na poslu se taj novac meni uplaćuje pa ja obavezno pitam šta da kupim jer pojedine kolege JA ne poznajem baš dobro a neko drugi ih bolje zna pa mi da ideju. Što se sume novca tiče svima se isto daje/ kupuje poklon. Poklone kupujemo isključivo kada neko napuni okruglo godina, 30, 40, 50, 60 ,kada se neka porodi, ode u penziju, izgubi nekog u familiji ( u ovom slučaju kupujemo cvijeće). Naravno ko ne želi da učestvuje ni ne tjeramo ga niti mislimo nešto ružno o toj osobi.
dječak sa šibicama

#138 Re: Skrtost

Ne znam, meni ta zvuci kao ona "sto je dzaba, nije za pare" :D

Ja skrt nisam, volim potrositi i ne brojim svaki dinar, ali volim ih i stediti pa imati onako na kamari. Neki mi merak pogledati stanje na kartici a nakotilo se par hiljada viska. To je neki gust :D
moimoi

#139 Re: Skrtost

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 19/07/2024 15:03

Ne znam, meni ta zvuci kao ona "sto je dzaba, nije za pare" :D

Ja skrt nisam, volim potrositi i ne brojim svaki dinar, ali volim ih i stediti pa imati onako na kamari. Neki mi merak pogledati stanje na kartici a nakotilo se par hiljada viska. To je neki gust :D
Stednja je must kada imas kuka i porodicu. Moras moci zivjeti bez posla barem 1 god. Tako na to gledam.
dječak sa šibicama

#140 Re: Skrtost

Meni je to nekakav kredit bez kredita, kad sam u situaciji zaraditi nesto para mimo posla, freelenserski, ja to lijepo skupim na karticu i onda bez zajebancija sa kreditom, ulazem po kuci sta treba. Aparatura, namjestaj, neko putovanje, a sve bez srkleta sa kreditima i dugovima.
moimoi

#141 Re: Skrtost

Post by moimoi »

Znam za slucaj lika kojeg je sestra pomagala (dijaspora), on joj kukao vazda kako nema love. Umre lik tek se ispostavi da na racunu ima preko 100k :D
I sve to na kraju dobije cer sa kojim nije imao kontakta 30-40 god.
A sestra ostala pod upitnikom :?
:lol:
dječak sa šibicama

#142 Re: Skrtost

moimoi wrote: 19/07/2024 15:10 Znam za slucaj lika kojeg je sestra pomagala (dijaspora), on joj kukao vazda kako nema love. Umre lik tek se ispostavi da na racunu ima preko 100k :D

ja imam drugare, bracni par, imaju neku tetku u Americi a tetka prima neku dobru penziju ovdje, od muza valjda ili sehidnina nisam siguran. Ona nema djece i sad njima dala u amanet da joj te pare podizu i salju tamo, medjutim drugarica namazana i svako malo zakuka tetki joj moram maloj kupiti pantole, moramo djecu na more, mora se ovo ono, i sta ce tetka im sve halali. Na kraju njima ode skoro milju svaki mjesec :D

Treba se snaci u zivotu :D
dječak sa šibicama

#143 Re: Skrtost

Isto tako, sjetim se komsije, taj je pred rat imao kucu u Nahorevu, vikendicu u Cavtatu, vikendica u rodnom gradu negdje u RS, pun nekretnina i ovaj stan u kojem je zivio. Dobra penzija, a tri sina u Americi, sinovi salju.

Covjek bi rekao ovaj zivi ko hadzija, kad jok, lik jeo krompir svaki dan :D sin mu uveo plinsko centralno, on to nije ni palio, ja mu udjem par puta zamoli me da mu nastimam tv kanale i slicno, ko penzioner pa se ne razumije. U kuci zindan, ne grije covjek, januar mjesec, on u debelom dzemperu.
Umro je ima par godina, ostale pare, sve je te kuce i vikendice prodao i skrtario na racunu, navodno nekoliko stotina hiljada markica ostalo.

E to je skrt covjek, pred smrt, ima para, a on jede krompir svaki dan. Za sta je on stedio, za sarkofag.
moimoi

#144 Re: Skrtost

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 19/07/2024 15:14
moimoi wrote: 19/07/2024 15:10 Znam za slucaj lika kojeg je sestra pomagala (dijaspora), on joj kukao vazda kako nema love. Umre lik tek se ispostavi da na racunu ima preko 100k :D

ja imam drugare, bracni par, imaju neku tetku u Americi a tetka prima neku dobru penziju ovdje, od muza valjda ili sehidnina nisam siguran. Ona nema djece i sad njima dala u amanet da joj te pare podizu i salju tamo, medjutim drugarica namazana i svako malo zakuka tetki joj moram maloj kupiti pantole, moramo djecu na more, mora se ovo ono, i sta ce tetka im sve halali. Na kraju njima ode skoro milju svaki mjesec :D

Treba se snaci u zivotu :D

Namazamo
moimoi

#145 Re: Skrtost

Post by moimoi »

E tako je moja pokojna nana imala najbolju prijateljicu tetu A.

Uglavnom ta zena je rodjena bogata.. prava burzuazija iz onog vakta.. kuca na Hvaru i to gradu Hvaru iz samo more, zgradica u Zagrebu sa par stanova i ko zna gdje jos ne. Zena u tom jednom stanu zivjela bas skromno. Nikada se ta nije udavala jer je vazda mislila da je samo radi love zele, niti ima djecu… na kraju je sve ostavila drzavi :roll:

A moja stara nazalost nikada nije zeljela da joj se ulizuje, iako sam je nagovarala hiljadu puta :lol:
Truba

#146 Re: Skrtost

Post by Truba »

Dzinna wrote: 19/07/2024 16:19
plain vanilla wrote: 19/07/2024 12:49
Zoya wrote: 19/07/2024 12:35
Mora da si jarac u horoskopu. Nema većih škrtica od njih.
imaju bikovi :oops: :D
Ma bikovi su jako čudni
Sve im je skupo i tesko dat pare ali časte cijelu kafanu
Nenormalno
Jes dobro si
Znam ih nekoliko
daario naharis

#147 Re: Skrtost

Post by daario naharis »

Ukratko:

- Častim brata svaki put kad izađemo (kafa, sok, kolač, pizza)
- Mamu svaki put kad izađemo (+platim po nekad račun roditeljima 100-200 KM)
- Rođendan svojim roditeljima i bratu
- Kolegama na poslu svakih pola godine kupim veliku Milku da se pocaste

Na poslu se sve slavi, auto, babine, rođendani, vjenčanja itd. Ja to nista ne slavim, ne donosim torte i slično osim rođendana, tada izdvojim 50KM.

Inace ucestvujem u svim rođendanima oko 5KM po osobi i 20 KM za babine.

Ja kupio stan, ozenio se, auto kupio nisam nista pocastio = nisam dobio kovertu od kolega.
Dinostula

#148 Re: Skrtost

Post by Dinostula »

Ja sam bik recimo jednom sam gledao na sat od struje i racunao koliko se kilovata potrosi dok sam pravio picu da mi mogao da izracunam sta je isplatljivije narucivati pizzu ili praviti domacu naravno trebalo je sabrati i cijenu sastojaka da se ustanovi da li tu ima ekonomske racunice. :lol:
daario naharis

#149 Re: Skrtost

Post by daario naharis »

Dinostula wrote: 19/07/2024 16:57
Ja sam bik recimo jednom sam gledao na sat od struje i racunao koliko se kilovata potrosi dok sam pravio picu da mi mogao da izracunam sta je isplatljivije narucivati pizzu ili praviti domacu naravno trebalo je sabrati i cijenu sastojaka da se ustanovi da li tu ima ekonomske racunice. :lol:
Ja sam bik sta si zakljucio da ja ne racunam?
Digla_da_kreci

#150 Re: Skrtost

Post by Digla_da_kreci »

Horoskop mjerilo kakav si coek :-)
Dinostula wrote: 19/07/2024 16:57 Ja sam bik recimo jednom sam gledao na sat od struje i racunao koliko se kilovata potrosi dok sam pravio picu da mi mogao da izracunam sta je isplatljivije narucivati pizzu ili praviti domacu naravno trebalo je sabrati i cijenu sastojaka da se ustanovi da li tu ima ekonomske racunice. :lol:
Mjeris li pizzu kad narucis da vidis jesi li zakinut za koji cm? :lol:
Post Reply