Škotski referendum

Post Reply
cyprus

#201 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

skenderija04 wrote:@Cyprus

Ok je to, ali ako neko hoce da se odvoji znaci da postoji motiv za to. Mislim da niko nije lud da radi protiv sebe.

I na kraju, koja je razlika izmedju nacionalizma i patriotizma? Tanka je linija koja to razdvaja.

Zbog toga je jucerasnji dan bio fantastican. Skoti su imali priliku da glasaju i odlucili su da ostanu.Danas je novi dan, svi prihvataju volju vecine, i prica je zavrsena. Sve, ali sve se moze napraviti ako postoji dobra volja i ako se postuju pravila igre.
Pa za sve što čovjek ili grupa radi postoji motiv - pa i za ubistvo... To ne znači da su svi motivi opravdani, a u kraju ruku ni korisni za onoga ko je motiviran... Ne kaže se džabe: ''pazi šta želiš...''

A i nacionalizam i patriotizam se jbg mogu različito definisati, pa zbog toga često dolazi do konfuzije... Ja lično ovako pravim razliku: patriotizam isključuje mržnju, a nacionalizam uključuje... Ako hoćeš na konkretnom primjeru: za mene bosanskohercegovački patiota ne može biti neko ko mrzi Banja Luku ili Široki Brijeg, odnosno da budem preciziniji Banjalučane i Širokobriježane... Dobro, u pogledu Škotske, to jeste pitanje malo kompleksnije...
Bodkin

#202 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
JohnnyS wrote:Cipre, zašto izjednačavaš želju za samostalnošću s nacionalizmom? A i da je jednako, tih par sličica su obične parole, nikakvi argumenti. Čak i kad bih prihvatio to kvaziljevičarstvo, "volimo se, svi smo jednaki, granice su u glavama, Viva Che, svima je krv iste boje" i ostalu demagogiju, činjenica je da je negiranje nacionalnog otišlo u potpuno neželjenom smjeru za salonske Vilozofe lijeve orijentacije, jer je došla jedna uistinu anacionalna ideologija, ali pogubnija po ljudska prava i slobode od bilo kakvog nacionalizma - liberalni kapitalizam. Pitanje je dana kad će biti cool i urbano - veličati svoju naciju :D
Pa nisam ti ja neki naročiti ljevičar... Samo sam radikalni antinacionalista :mrgreen: Jedina ideja za koju bih ikad uzeo pušku u ruke jeste borba protiv nacionalizma :oops: Taj korov savremene civilizacije će morati kad-tad nestati...

Nisam ni neko ko želi unificirati sve ljude i izbrisati razlike... Ne vidim ništa loše u multietničnosti i uvažavanju razlika... Razlike su dobre... Ali razlike ne smiju biti razlog za:

1) odvajanje jednih od drugih
2) konflikt jednih i drugih

Nisam ni protiv koncepta država... Neka ih, makar zbog reprezentativnog fudbala :mrgreen: Samo bih želio da se postojeće granice više ne prekrajaju... Nema razloga za to...

Ukratko - ja sam za mir u svijetu :mrgreen: Ozbiljan sam... A mira u svijetu neće biti dok je nacionalizma...
Oksimoron ti je da si za drzave ali da se ne prekrajaju. Dok je drzava bice i zelje za prekrajanjem. Ne moras cak ni imati razlicite nacije ili religije. Pogledaj ukrajinu
cyprus

#203 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

Bodkin wrote:Oksimoron ti je da si za drzave ali da se ne prekrajaju. Dok je drzava bice i zelje za prekrajanjem. Ne moras cak ni imati razlicite nacije ili religije. Pogledaj ukrajinu
Nisam reko da sam za države, nego da nisam protiv :mrgreen:

Pod premisom da će ljudska civilizacija dalje ostvarivati progres na svim poljima, onda smatram da se racionalni interesi svake zajednice i pojedinca mogu realizovati u okviru postojećih država, bez ikakvih prekrajanja... Samo treba imat volje među kritičnom masom... A nje neće biti dok je nacionalizma... Nacionalizam postavlja princip: ili će biti po vašem ili po našem...

Dobro jeste ovo pomalo utopijski... ali nečemu se mora težiti...
skenderija04

#204 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

cyprus wrote:
skenderija04 wrote:@Cyprus

Ok je to, ali ako neko hoce da se odvoji znaci da postoji motiv za to. Mislim da niko nije lud da radi protiv sebe.

I na kraju, koja je razlika izmedju nacionalizma i patriotizma? Tanka je linija koja to razdvaja.

Zbog toga je jucerasnji dan bio fantastican. Skoti su imali priliku da glasaju i odlucili su da ostanu.Danas je novi dan, svi prihvataju volju vecine, i prica je zavrsena. Sve, ali sve se moze napraviti ako postoji dobra volja i ako se postuju pravila igre.
Pa za sve što čovjek ili grupa radi postoji motiv - pa i za ubistvo... To ne znači da su svi motivi opravdani, a u kraju ruku ni korisni za onoga ko je motiviran... Ne kaže se džabe: ''pazi šta želiš...''

A i nacionalizam i patriotizam se jbg mogu različito definisati, pa zbog toga često dolazi do konfuzije... Ja lično ovako pravim razliku: patriotizam isključuje mržnju, a nacionalizam uključuje... Ako hoćeš na konkretnom primjeru: za mene bosanskohercegovački patiota ne može biti neko ko mrzi Banja Luku ili Široki Brijeg, odnosno da budem preciziniji Banjalučane i Širokobriježane... Dobro, u pogledu Škotske, to jeste pitanje malo kompleksnije...
Necu o nasim primjerima jer su stvarno toliko izlizani...Samo pogledas temu i vidis :D

Sustina je druga. Ni Skotsko DA ni Skotsko NE kao takvo vec primjer koji su dali citavom svijetu.

Cameron je jutros rekao recenicu za pamcenje:"Mogao sam blokirati referendum ali ja sam na prvom mjestu demokrata"

Zamisli da da je pokusao braniti glasanje? Izazvao bi nezadovoljstvo i frustraciju i udebljao bi broj pristalica nezavisnosti,

Ovako je izasao na glasanje, iznio argumente ,pobijedio i zatvorio Skotsko pitanje na najbolji moguci nacin. To je jedini ispravan nacin. Ostalo je sviranje nekoj stvari.
agnostic_front

#205 Re: Škotski referendum

Post by agnostic_front »

cyprus wrote:
Bodkin wrote:Oksimoron ti je da si za drzave ali da se ne prekrajaju. Dok je drzava bice i zelje za prekrajanjem. Ne moras cak ni imati razlicite nacije ili religije. Pogledaj ukrajinu
Nisam reko da sam za države, nego da nisam protiv :mrgreen:

Pod premisom da će ljudska civilizacija dalje ostvarivati progres na svim poljima, onda smatram da se racionalni interesi svake zajednice i pojedinca mogu realizovati u okviru postojećih država, bez ikakvih prekrajanja... Samo treba imat volje među kritičnom masom... A nje neće biti dok je nacionalizma... Nacionalizam postavlja princip: ili će biti po vašem ili po našem...

Dobro jeste ovo pomalo utopijski... ali nečemu se mora težiti...
Pa ako i ostatk svijeta prihvati neoliberalni kapitalizam, ne vidim zašto se ovo boldirano ne bi desilo, a dalje i ovo što si ti napisao.
Vitezanin

#206 Re: Škotski referendum

Post by Vitezanin »

Evo što ćemo mi na Balkanu uvijek biti u k..... Primijer Škotske je podnio ostavku nakon što mu je ideja poražena na refendumu. E sad takvu reakciju političara treba usporediti s reakcijama svih naših političara (poraženih!) nakon izbora. Pogledajte njihove ratničke govore na Youtube nakon što su popušili.

Mi nemamo pojma šta je demokracija- to nije samo pravo glasa nego nešto što mi nećemo ovdje nikada ostvariti.
jefferson

#207 Re: Škotski referendum

Post by jefferson »

Jebo ovo.
Nigdje balvana, kamiona poprjecenih an cesti, ljudi u maskiranim uniformama, jezeva, popova/svecenika/imama da vaze o istoriji. Nigdje osvete za ono sto su im englezi radili prije 400+ godina.
Jebo to, dosada ziva, sivilo!
cyprus

#208 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

skenderija04 wrote:Necu o nasim primjerima jer su stvarno toliko izlizani...Samo pogledas temu i vidis :D

Sustina je druga. Ni Skotsko DA ni Skotsko NE kao takvo vec primjer koji su dali citavom svijetu.

Cameron je jutros rekao recenicu za pamcenje:"Mogao sam blokirati referendum ali ja sam na prvom mjestu demokrata"

Zamisli da da je pokusao braniti glasanje? Izazvao bi nezadovoljstvo i frustraciju i udebljao bi broj pristalica nezavisnosti,

Ovako je izasao na glasanje, iznio argumente ,pobijedio i zatvorio Skotsko pitanje na najbolji moguci nacin. To je jedini ispravan nacin. Ostalo je sviranje nekoj stvari.
Pa dobro - to jeste jedna od suština :-D Demokratija - super, bravo za Škote i Britance generalno...

Međutim, to može tako u Škotskoj i rijetko gdje drugo... U Škotskoj su se ipak prvenstveno razmatrali neki racionalni argumenti... Postoji i dio Ujedinjenog Kraljevstva gdje to ne bi bilo baš tako mirno, demokratski i kulturno :oops: Zašto? Zato što tu ne bi dominantno pitanje bilo raspodjela novca i buduća perspektiva, nego ko će koga - protestanti katolike ili obrnuto...
dalje

#209 Re: Škotski referendum

Post by dalje »

hAZNADAR wrote: Da, da je Beograd 92-ge vodio istu politiku kao London danas i uvazavao nas i opcenito tumacio kao sto London tumaci uvazava Skote - BiH bi ostala u YU i Bosnjaci bili zadovoljni i blazom autonomijom.
A Sarajevo nista nije naucilo na tim primjerima.
Last edited by dalje on 19/09/2014 19:25, edited 1 time in total.
JohnnyS

#210 Re: Škotski referendum

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:
Cuj ima vise smisla, pa ljudi su odabrali da ostanu. O kakvom smislu pricamo?

Ja na ovaj referendum gledam skroz ravnodušno, totalno nenavijački (za razliku od dobrog dijela okupljenih), veseli me da negdje postoji zemlja koja nakon što se napola podijeli oko prebitne stvari sutradan nastavi normalno živjeti. Škotska je ušla samostalno i svojevoljno u zajednicu s Engleskom. Hrvatsku su okupirali Mađari 1100 i neke i otada, unatoč prividima neke državnosti samo mijenjaju gospodare, ulazeći u raznorazne države bez svoje volje, kako se velikim silama digne. Bosna također,otkako su je Turci okupirali, ide od gazde do gazde, bio to Kaiser, Kralj ili maršal. Baš zato, što državnost Škotske ima kontinuitet dok je ovih balkanskih državica prekidan u više navrata, ta država ima više smisla. To što su glasali protiv, nema nikakve veze s time...
skenderija04

#211 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

cyprus wrote:
Pa dobro - to jeste jedna od suština :-D Demokratija - super, bravo za Škote i Britance generalno...

Međutim, to može tako u Škotskoj i rijetko gdje drugo... U Škotskoj su se ipak prvenstveno razmatrali neki racionalni argumenti... Postoji i dio Ujedinjenog Kraljevstva gdje to ne bi bilo baš tako mirno, demokratski i kulturno :oops: Zašto? Zato što tu ne bi dominantno pitanje bilo raspodjela novca i buduća perspektiva, nego ko će koga - protestanti katolike ili obrnuto...
U pravu si, ali ja ne zelim da priznam da je neko iz Edinburga normalniji od nekoga iz Sarajeva samo zato sto je on Skot a Sarajlija Bosanac.

Ovo je dobro da se desilo i vrijedi vise od milion sati mlacenja prazne slame.

Ovo je jedino ispravno i ma koliko mi karikirali i smijali se nasim reakcijama siguran sam da necemo ponoviti devedesete jer smo vidjeli na svom primjeru kako ne treba i na tudjem kako treba. Na kraju i oni da bi dosli do ovog nivoa prosli su kroz zestoko sibanje kroz vijekove. Dakle vidjeli su kako ne treba

I na kraju, najbolje bi bilo da i kod nas ljudi glasaju iz interesa a ne iz emocija. A doci ce i to vrijeme kad tad.
hAZNADAR

#212 Re: Škotski referendum

Post by hAZNADAR »

Cybernetic wrote:Nisu Skoti glupani kao Balkanci. Znaju ljudi da svoje interese mogu bolje braniti unutar Britanije i da ih nacionalni romantizam nece spasiti od neoliberalizma. Unutar Britanije mogu efektivnije cuvati kakvu-takvu ekonomsku autonomiju nego sto bi to bilo moguce u odnosu prema EU centrima moci. Jedni su rekli AYE, drugi NAW, ali svi su poslali jasnu poruku Londonu i njegovoj politici mjere stednje.
Nisu Skoti nista pametniji od Balkanaca ili Balkanci gluplji. Da su u Britaniji politicari, tkzv probrana elita i mediji u sluzbi politike kao kod nas - imao bi i tamo i rat i balvane i mozda mnogo gore posto nije bas da tamo nema temperamenta i divljanja.

Balkanci su samo imali nesrecu da su se mediji stavili na raspolaganje budalama umjesto da su nezavisni. I ksenofobija je stvorena, mrznja i otud sve ostalo. Svi narodi u svijetu su podlozni medijskoj manipulaciji. Da slucajno mediji u Evropi dopadnu u ruke desnicarima i ultranacionalsitima - imao bi u rekordnom roku i separacije i okupacije i vjekovna prava i ugrozenosti, i mrznju, etnicka ciscenja, kulturocide,...
Ali Kemal

#213 Re: Škotski referendum

Post by Ali Kemal »

Skoti su propustili sjajnu priliku da formiraju 'treci' :D
Imaju naftu, viski i sta im jos treba, ispali su pi*kice :oops:
zavrzlama

#214 Re: Škotski referendum

Post by zavrzlama »

hAZNADAR wrote:
Cybernetic wrote:Nisu Skoti glupani kao Balkanci. Znaju ljudi da svoje interese mogu bolje braniti unutar Britanije i da ih nacionalni romantizam nece spasiti od neoliberalizma. Unutar Britanije mogu efektivnije cuvati kakvu-takvu ekonomsku autonomiju nego sto bi to bilo moguce u odnosu prema EU centrima moci. Jedni su rekli AYE, drugi NAW, ali svi su poslali jasnu poruku Londonu i njegovoj politici mjere stednje.
Nisu Skoti nista pametniji od Balkanaca ili Balkanci gluplji. Da su u Britaniji politicari, tkzv probrana elita i mediji u sluzbi politike kao kod nas - imao bi i tamo i rat i balvane i mozda mnogo gore posto nije bas da tamo nema temperamenta i divljanja.

Balkanci su samo imali nesrecu da su se mediji stavili na raspolaganje budalama umjesto da su nezavisni. I ksenofobija je stvorena, mrznja i otud sve ostalo. Svi narodi u svijetu su podlozni medijskoj manipulaciji. Da slucajno mediji u Evropi dopadnu u ruke desnicarima i ultranacionalsitima - imao bi u rekordnom roku i separacije i okupacije i vjekovna prava i ugrozenosti, i mrznju, etnicka ciscenja, kulturocide,...

Ko se bunio referendumu o nezavisnosti Slovenije...
Ko se bunio referendumu o nezavisnosti Hrvatske...
Ko se bunio referendumu o nezavisnosti BIH..
Ko se bunio o referendumu o nezavisnosti CG.

Neznam da je ijedan narod osim srpskog...
Ali Kemal

#215 Re: Škotski referendum

Post by Ali Kemal »

zavrzlama wrote:Ko se bunio referendumu o nezavisnosti Slovenije...

Ko se sada buni kada je u pitanju referendum :D

Nije u pitanju ni jedan narod, nego prosta cinjenica da jedno drustvo treba da je zrelo za referendum.
muha_sa

#216 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

Ali Kemal wrote:

Nije u pitanju ni jedan narod, nego prosta cinjenica da jedno drustvo treba da je zrelo za referendum.
:lol: :lol:

bujrum, ko vam brani :?
Bodkin

#217 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

zavrzlama wrote:
hAZNADAR wrote:

Ko se bunio referendumu o nezavisnosti Slovenije...

:-) kakva budalastina. bil se bunili bosnjaci referendumu rs-a? bil se bunii hrvati da su srbi organizovali referendum u hr?
p206

#218 Re: Škotski referendum

Post by p206 »

i vi ste naivni, čuj nema i kod njih balkanske seljadije

prošli derbi Everton Liverpool je najbolji primjer toga, kad je Steven Naismith inače Škot, uletio klizeći svom imenjaku Stevenu Gerrardu, Englezu i mrko ga pogledao... to sve govori da su ko i mi
muha_sa

#219 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

Bodkin wrote:
:-) kakva budalastina. bil se bunili bosnjaci referendumu rs-a? bil se bunii hrvati da su srbi organizovali referendum u hr?
:lol:

ne bi se bunili, bujrum :D

gdje su to srbi u hr mogli organizovat referendum :?
Bodkin

#220 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:
Cuj ima vise smisla, pa ljudi su odabrali da ostanu. O kakvom smislu pricamo?

Ja na ovaj referendum gledam skroz ravnodušno, totalno nenavijački (za razliku od dobrog dijela okupljenih), veseli me da negdje postoji zemlja koja nakon što se napola podijeli oko prebitne stvari sutradan nastavi normalno živjeti. Škotska je ušla samostalno i svojevoljno u zajednicu s Engleskom. Hrvatsku su okupirali Mađari 1100 i neke i otada, unatoč prividima neke državnosti samo mijenjaju gospodare, ulazeći u raznorazne države bez svoje volje, kako se velikim silama digne. Bosna također,otkako su je Turci okupirali, ide od gazde do gazde, bio to Kaiser, Kralj ili maršal. Baš zato, što državnost Škotske ima kontinuitet dok je ovih balkanskih državica prekidan u više navrata, ta država ima više smisla. To što su glasali protiv, nema nikakve veze s time...
ja sam se osvrnuo na tvoje cudjenje o ostsanku. mislim vise od 50% skota je skontalo da im je bolje da ostanu i da na kraju krajeva zele da ostanu. zato je to gledanje kroz balkansku prizmu malo poglupo. prvo bi se podrzavalo jer su se drzave odvojile od jugoslavije pa bi se protivilo jer imaju tu neki srbi koji bi da se separatisu :)
Bodkin

#221 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

muha_sa wrote:
Bodkin wrote:

da su mogli hipoteticki. nemoj se i ti praviti naivan. dobro znas sta sam ja htio reci i da odgovaram na gluposti zavrzlame
zavrzlama

#222 Re: Škotski referendum

Post by zavrzlama »

Ali Kemal wrote:

opet samo srbi.. ne zele referendum na cijeloj teritoriji suverene drzave,nego na samo jednom dijelu iste :wink:
Ali Kemal

#223 Re: Škotski referendum

Post by Ali Kemal »

muha_sa wrote:
Ali Kemal wrote:

:lol: :lol:

bujrum, ko vam brani :?
A sto bujrum?
muha_sa

#224 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

Ali Kemal wrote:
A sto bujrum?
pardon :-)

vi koji zagovarate referendum izvolite, ne znam šta cekate.
muha_sa

#225 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

Bodkin wrote:
muha_sa wrote:
Bodkin wrote:

da su mogli hipoteticki. nemoj se i ti praviti naivan. dobro znas sta sam ja htio reci i da odgovaram na gluposti zavrzlame
jebo hipoteticki :-) --de nam fakte.
Post Reply