Namjeravam kupiti novi auto i dvoumim se izmedju Skoda Octavia 1.9TDI Elegance + i Renault Fluence 1.5 Dinamique dCi. Oba automobila imaju po nesto sto mi se dodatno svidja, a i nekih minusa. Kada je u pitanju Skoda Octavia nju vozim vec skoro godinu dana, sa navedenim motorom i opremom (sluzbeno vozilo) i prezadovoljan sam, no s njom prelazim oko 30.000km godisnje, sto sigurno nece biti slucaj s privatnim vozilom. Molim da se ljudi ukljucuju u diskusiju i savjetovanja ako zaista imaju neki konkretan komentar potkrijepljen realnim argumentom, uz najmanju primjesu subjektivnosti.
Skoda pro:
- Vozilo duze testirano u praksi, tek doslo sa facelifta, ima provjereno kvalitetan motor;
- Vozilo ima 5 vrata i nesto veci prtljaznik;
- U slucaju prodaje za 5 godina, ocekujem da ce moci da se proda za nesto vecu cijenu i to bez posebnog natezanja (ovdje svi size za TDI motorima);
- Vozilo je tvrdo i robusno, kao za nase ceste;
- Ima 4 godine haos garanciju, ili do 100.000 predjenih km;
- obavezan servis na 15.000km, cijena servisa oko 240KM sa PDV-om
Skoda contra:
- generacijski staro vozilo, vrlo brzo ce izaci nova generacija Octavie, a ovaj ce izgledati staro, tacnije - sminka;
- TDI motor je stvarno bucan;
- sva dodatna oprema se placa krvnim zrncima (tipa parking senzori i zavjese na zadnjoj klupi)
- Ima manji medjuosovinski razmak od Fluence-a:
Fluence pro:
- generacijski novo vozilo, pa ce duze vrijeme biti "novo";
- znacajno mi se cini udobnijim od Octavia-e;
- ima nesto vise opreme (tempomat, 6. brzinu, nekih sitnica i ludih pretinaca);
- motor je u tehnickom smislu tih, dobre performanse i nesto jeftiniji za registraciju, nesto ekonomicniji;
- bas izgleda onako agresivno i napucano (priznajem, licni dojam
Fluence contra:
- skuplji je, ali neznatno od Octavia-e;
- meksi je, pa mi se cini da nije bas plaho izdrzljiv na nasim cestama;
- polovnog, ako ga prodas, prodas, napatis se plaho...
- servis kosta oko 210KM, obavezan na 10.000km, garancija na 140.000 ili 3 godine, ali to bas nije to, prilicno te uslovljavaju i lazu (imao sam Renaulta prije, pa znam);
- ima 4 vrata, generalno je ulazak u cockpit nesto nezgrapniji i zahtijeva nekakvu vratolomiju za razliku od Octavia-e;
- brate izvedba gepeka je nekako bas jeftina, nema termo i zvucne izolacije na strani gepeka, u salonu je cak i skripilo kad sam otvarao gepek;
Kako nisam nikako vozio Fluence-a duze vrijeme, svjestan sam da neke stvari prosto mogu da zaobidjem u razmatranju (prosto, u salonu te filuju brojnim, ali totalno nepotrebnim informacijama). Volio bih savjet od nekoga ko je imao iskustva, ima ili zaista zna da me ispravi ili na ovu listu doda nesto realno, sto moze uticati na moju odluku. Naravno, svako ima svoje misljenje, i ne ocekujem da ovdje dobijem odgovor sta da kupim, vec cisto misljenje ljudi na bazi realnih argumenata i iskustava.
Hvala svima koji doprinesu ovoj diskusiji.