Skloni se odatle, PROPUH!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mrtva kokoš

#1 Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by mrtva kokoš »

E ovako dragi forumashi ponukan ovim danasnjim vjetrom odlucih da otvorim ovu temu da vidim koliko vam cesto neko govori, odnosno koliko vam se puta dogodilo da cujete dobro poznatu recenicu, skloni se odatle, ubice te propuh! :-)
Mnogo puta sam cuo da su se nekome okrenula usta zato sto je oprao kosu i izasao na propuh, a isto tako sam cuo da ljudi u evropi i americi uopste neznaju za pojam propuh.
Da li vi vjerujete li u to, da li vam se desilo nekad sto od tog "propuha" , i da li on sluzi samo da razbije poneko prozorsko krilo, pomjeri poneka usta ili je njegova uloga mnogo veca. Kako sam negdje procitao da je...
Jedna od najvećih grešaka Hitlera je potez kojim je napao Rusiju s kojom je bio potpisao sporazum o nenapadanju. No, da li je baš tako bilo? Mit kaze da je na ogromnoj mapi Evrope koju je Adolf imao u svojoj kancelariji svaka figurica (koja je reprezentovala segmentirane njemačke armije) bila na svom položaju u Poljskoj... dok spremacica nije otvorila prozor kancelarije i dok nas najveći izum nije upleo svoje prste i otpuhao sve figurice na dio mape ispod koje je pisalo Rusija, na šta su kasnije generali neupitno reagovali i napali istu zemlju.
:-)
Da li je propuh izmisljotina nekih pametnih da bi zagorcao zivote nas smrtnika ili je on stvaran lik stvarno ne bih znao reci, ali ako jeste onda je mnogo zajeban.To ne znaci da nema dobrih strana, valja nam provjetriti stan, osusiti haljine i jos stosta :-D
Image

Ewo dok vam ovo pisem dopire glas moje mame zatvori taj prozor ubice te propuh, a ja necu lijep je dan :-) :D
Last edited by mrtva kokoš on 31/12/2009 12:49, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Truba »

:lol: :lol: :lol: bukvalno ovog momenta sam zatvarao prozor da bi mama mogla izaći iz sobe da ne bi bilo propuha

međutim propuh ovdje u mojoj sobi znači pad svega i svačega sa polica i zidova :mrgreen: te lupanje vrata i otpadanje kreča sa zida :mrgreen:
Did

#3 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Did »

Ja prekjucer izvadio zub i reko mi zubar da taj dan ne jedem nista toplo i da ne izlazim na propuh!! A zivim u srednjoj Evropi.
mrtva kokoš

#4 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by mrtva kokoš »

Did wrote:Ja prekjucer izvadio zub i reko mi zubar da taj dan ne jedem nista toplo i da ne izlazim na propuh!! A zivim u srednjoj Evropi.
ti su u srednjoj blizu nama, pa su culi od nas :D prvenstveno mislim na skndinavce :D
mrtva kokoš

#5 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by mrtva kokoš »

komi wrote:međutim propuh ovdje u mojoj sobi znači pad svega i svačega sa polica i zidova :mrgreen: te lupanje vrata i otpadanje kreča sa zida :mrgreen:
sta mislis moze li propuh cistiti prasinu. :D jedino propuh poslije krecenja moze za jedan dan osusiti zidove, on ti je nesto poput chuck norrisa :D
Kilroy

#6 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Kilroy »

Splinter wrote:
Did wrote:Ja prekjucer izvadio zub i reko mi zubar da taj dan ne jedem nista toplo i da ne izlazim na propuh!! A zivim u srednjoj Evropi.
ti su u srednjoj blizu nama, pa su culi od nas :D prvenstveno mislim na skndinavce :D
neko te slagao :)
mrtva kokoš

#7 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by mrtva kokoš »

Kilroy wrote:
Splinter wrote:
nisi ni ti skandinavac,samo zivis tamo :D
Kilroy

#8 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Kilroy »

Splinter wrote:
Kilroy wrote:
Splinter wrote: ti su u srednjoj blizu nama, pa su culi od nas :D prvenstveno mislim na skndinavce :D
nisi ni ti skandinavac,samo zivis tamo :D
baska to :D to sam ja cuo od skandinavaca da se plaho boje propuha ;-)
Kilroy

#9 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Kilroy »

sad sto kod nas narod zove propuh i kad je jedan prozor otvoren to je druga stvar :D
cel

#10 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by cel »

moj dedo kada je propuh kaže "zatvaraj vrata POMETE"
samo malo

#11 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by samo malo »

Bogami moja nana je govorila promaha! :kravata:
TheMule

#12 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by TheMule »

To za Hitlera je glupost.
A u Americi znaju za propuh, ali tamo su ljudi manje osjetljivi. Sve je stvar navike. I kad se naucis na propuh, bolje se cuvati
sheilak

#13 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by sheilak »

TheMule wrote:To za Hitlera je glupost.
Ma, kakva crna glupost. Postoje tonski i video zapisi tog legendarnog propuha! :D

Inace, ko nije cuo za to upozorenje:PROPUH!!! Kao da si u najmanju ruku izlozen radijaciji u Cernobilju, tolika je strka i panika kada puhne cak i blagi vjetric kroz prostorije.
Ja volim propuh, vjetar, cist hladan zrak. Nekad ga namjerno pravim :-D Doduse, znam da moze imati posljedice u vidu upale grla ili glavobolje, ali mislim da nije zasluzio takvu hajku koju vode prije svega nase nane/bake i dide. :-D Na primjer, ljeti-nije mi jasno da cak i tada vriste ako barem pokusam napraviti zrak da cirkulira stanom. Ne vidim razliku izmedju povjetarca vani, u kojem svi uzivaju i blagog propuha, kojeg smatraju perfidnim ubicom. :-D
dezurni_ucenik

#14 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 21:06, edited 1 time in total.
stochar

#15 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by stochar »

fakat, nigdje nisam cuo da se ljudi boje propuha k'o sto je to kod nas slucaj. propuh je, pored 'da se ne izofiras', jedan od najvecih strahova prosjecnog bosanca. a i to sam povez'o sa propuhom, jer da se od propuha dobije rak il' srcani udar, bosanci se ne bi tol'ko bojali, ko'ko se boje da im se usta ne iskrive pa da im se onda narod smije... :)

nego, rekose neki da se i vani boje propuha. nije zajebancija, fakat me zanima kako se na engleskom kaze propuh? mislim, hrvati kazu promaja, prevodi se kao draft, draught i pull (prema taktikanova automatskom rjecniku), ali nije mi nista jako k'o kad kazes: PROPUH!
exliberal

#16 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by exliberal »

stochar wrote:fakat, nigdje nisam cuo da se ljudi boje propuha k'o sto je to kod nas slucaj. propuh je, pored 'da se ne izofiras', jedan od najvecih strahova prosjecnog bosanca. a i to sam povez'o sa propuhom, jer da se od propuha dobije rak il' srcani udar, bosanci se ne bi tol'ko bojali, ko'ko se boje da im se usta ne iskrive pa da im se onda narod smije... :)

nego, rekose neki da se i vani boje propuha. nije zajebancija, fakat me zanima kako se na engleskom kaze propuh? mislim, hrvati kazu promaja, prevodi se kao draft, draught i pull (prema taktikanova automatskom rjecniku), ali nije mi nista jako k'o kad kazes: PROPUH!
Ma u americi kad im kazes propuh (draft) ljudi te pogledaju ko sta???...to je ovdje nesto nepoznato... Ja sam uvijek mrzio to kad mi neko zvoca za propuh ali sad sto sam stariji sve vise mi smeta....( ostario coek sta ces).Meni je najsmjesnije kad idam za ovom mojom koja je rodjena u Kanadi i zatvaram prozore ili vrata i gundjam da ce me propuh ubit...ona me gleda ko sta to ti pricas...ali sad je skontala...pocela i ona poprimat balkanstinu ...jos kad joj kazem da ubi s noga :lol: :lol: :lol:
Ajatolah_

#17 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Ajatolah_ »

Ja volim propuh u proljetnim danima, kada je nekih 25 C i nije za klime, ali zato fino razgodi temperaturu :) .

A inače se sav naježim kad me neko upozori na propuh. :x :D
sheilak

#19 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by sheilak »

A meni razbjesne one tete i cike u autobusu, troli, tramvaju koji ne da protestiraju kada neko pokusa otvoriti prozor u zagusljivom vozilu na +40, a oni nesretnim slucajem sjede pored, nego su se spremni i potuci se ako neko se ipak usudi otvoriti prozor. To ne mogu shvatiti nikako. Mislim, ako se neko vec plasi za svoje zdravlje zbog propuha, zasto onda ne ustupi mjesto nekom ko se ne plasi ili ko se vise plasi gusenja nego propuha. :?

Takve zovem propuh-mimoze, a spremna sam i na obracun s njima. :-D ( Bez zeze.)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#20 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Chmoljo »

stochar wrote:fakat, nigdje nisam cuo da se ljudi boje propuha k'o sto je to kod nas slucaj. propuh je, pored 'da se ne izofiras', jedan od najvecih strahova prosjecnog bosanca. a i to sam povez'o sa propuhom, jer da se od propuha dobije rak il' srcani udar, bosanci se ne bi tol'ko bojali, ko'ko se boje da im se usta ne iskrive pa da im se onda narod smije... :)

ko se sjeća Andrićeve pripovijetke, koja se mislim zvala "Crven cvet" tu je naišao na osebujan lik profesora Čokrljanovića, rođen kao Čokrljan. :D njegov strah od propuha je bio toliki da su ga učenici prozvali Durchug (njem.)

sad, je li to riječ za propuh, dijasporo pojasni malo bolje... :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Truba »

engleski je draft

:mrgreen:

stranci se boje nekih drugih stvari kojih se mi ne bojimo
tako ti je to

:mrgreen:
sheilak

#22 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by sheilak »

Durchzug-jeste propuh. I da, ima i Nijemaca koji se toga boje i koje propuh zaista cini bolesnim. Oni imaju naucna objasnjenja za to ( koja su tacna ), ali Zugluft ne djeluje isto na sve.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by Chmoljo »

sheilak wrote:Durchzug-jeste propuh. I da, ima i Nijemaca koji se toga boje i koje propuh zaista cini bolesnim. Oni imaju naucna objasnjenja za to ( koja su tacna ), ali Zugluft ne djeluje isto na sve.
odabij, ti nisi dijaspora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :evil:
minjonja

#24 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by minjonja »

znam da sam se ljeti sa bazena uvijek vracala pjeske kuci mokre kose i nikad mi nista nije bilo, nikakvo okretanje usta. samo jednom kad je bilo hladno vani, mozda kraj jeseni, otisli na zatvoreni bazen i osusila kosu tamo, ali ujutro kad sam se probudila bolile me usi pa mi je stara toplo ulje sipala. doduse, usi su me i onako znale zaboljeti i kad nisam isla na bazen ili svjeze okupana vani izlazila.

znam hejbet stranaca koji se tusiraju pa odu na posao/skolu/biciklo/grad i nikad nisu pricali price o propuhu niti se ikom ista desilo sto bi bosnjo sa propuhom povezao (okretanje usta ili mozdani udar). jedna njemica ni nema fena kuci a svako jutro se kupa i ode tako na posao i u toku dana joj se susi kosa na poslu.

s druge strane, znam jednu djevojku (odavlen je) okrenula joj se usta i morala svaki dan nekoliko sedmica neke sprice u vrat primati :-) doktor joj rekao da je od propuha i nije smjela kosu prati mjesec dana i sad djevojka ne smije bez kape izaci iako je skroz ozdravila. ima traume od toga.

ja se bogami sad odo kupat i drzite mi fige da mi se sta ne okrene :D
sheilak

#25 Re: Skloni se odatle, PROPUH!!

Post by sheilak »

Chmoljo wrote:
sheilak wrote:Durchzug-jeste propuh. I da, ima i Nijemaca koji se toga boje i koje propuh zaista cini bolesnim. Oni imaju naucna objasnjenja za to ( koja su tacna ), ali Zugluft ne djeluje isto na sve.
odabij, ti nisi dijaspora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :evil:
Jesi diskriminatoran! :D ( uh, jedva napisah!)
Post Reply