Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hajde da napravimo temu na kojoj tjemo stavljati slike Banjaluke, sve ono lijepo shto ima Banjaluka, i shto ste vi ovjekovjechili svojim aparatima, podijelite i sa drugima. Za pochetak stavljam tri slichice lijepog grada Banjaluke.
dali vam je poznato da je SDS 1992 na jednoj sjednici razmatrao i donio odluku da Vrbas nemoze biti vise zelen vec ono srpski plav ..... pokusaj bojenja nije uspio ....vise banja luke su pokusavali da konstanto dodavaju plavu boju u vrbas da bi se zelena boja istrjebila ...
KulinBan wrote:dali vam je poznato da je SDS 1992 na jednoj sjednici razmatrao i donio odluku da Vrbas nemoze biti vise zelen vec ono srpski plav ..... pokusaj bojenja nije uspio ....vise banja luke su pokusavali da konstanto dodavaju plavu boju u vrbas da bi se zelena boja istrjebila ...
vjerovali ili ne ziva istina .......
vjerovao ti ile ne-ne seri...
pricas gluposti, prijatelju... a sve da bi ispao zanimljiv sto nisi..
koji qrac je uopce "Banj"? jel to rijech, mislim da je "banja" korijen rijechi i skrachena na "banj" znachi otprilike koliko i "kita", jad i chemer dragi "eksperti", jad i chemer, satrashte se da nam svaki trag zatrete pa koliki to kompleksi moraju biti Tito dragi
gdje nestade Jarin post o posjeti Shehitlucima ili ti "Banj brdu" pri kojem je vodich "ekspert" na pitanje neupucenog pitca gdje da trazi etimologiju rijechi "Shehitluci" rekao u rijechi "Sheher"
Čuh on the face of the place da je ovo Banj Brdo...Naziv Šehitluci se ne spominje... A i kad se pita za njih, kazu potiče od "šeher"...
Molim Banjalučane da objasne šta je Banj Brdo ( za koje nikad ne čuh prilikom predratnih posjeta ovom Augustinčićevom spomeniku posvećenom partizanskoj antifašističkoj borbi)...možda je do mene ).
koji qrac je uopce "Banj"? jel to rijech, mislim da je "banja" korijen rijechi i skrachena na "banj" znachi otprilike koliko i "kita", jad i chemer dragi "eksperti", jad i chemer, satrashte se da nam svaki trag zatrete pa koliki to kompleksi moraju biti Tito dragi
hej saio ,
stoji sve, i jad i chemer i kompleksi...
samo mala korekcija shto se tiche etimologije (ako mozhe ):
"Banja" dolazi od srednjovjekovne rijechi "ban" (npr. kulin), odnosno "banija" (oblast kojom vlada dotichni gospodin). a "luka" isto nema veze sa lukom u smislu u kojem mi danas upotrebljavamo tu rijech nego je koliko je meni poznato oznachavala jedan dio obradive, plodne zemlje.
i pored toga: najgore shto se mozhe uraditi je pravdati ovo zlochinachko zatiranje kulture i tradicije nekoliko zadnjih vijekova (da i ne govorim o protjerivanju ljudi) nekim tobozhnjim povratkom davnim korijenima...
eto...(al ja cu ipak trazhiti tragove dervisha pa shta bude )
hej saio ,
stoji sve, i jad i chemer i kompleksi...
samo mala korekcija shto se tiche etimologije (ako mozhe ):
"Banja" dolazi od srednjovjekovne rijechi "ban" (npr. kulin), odnosno "banija" (oblast kojom vlada dotichni gospodin). a "luka" isto nema veze sa lukom u smislu u kojem mi danas upotrebljavamo tu rijech nego je koliko je meni poznato oznachavala jedan dio obradive, plodne zemlje.
i pored toga: najgore shto se mozhe uraditi je pravdati ovo zlochinachko zatiranje kulture i tradicije nekoliko zadnjih vijekova (da i ne govorim o protjerivanju ljudi) nekim tobozhnjim povratkom davnim korijenima...
eto...(al ja cu ipak trazhiti tragove dervisha pa shta bude )
Lady, OK su ti objasnjenja ( luka =livada, polje i sl.), ali više su za temu o jeziku...ovdje se ne radi o nepoznavanju jezika nego o ignorisanju jednog toponima iz sasvim drugih razloga ...