Upoznajte Tuzlu :)
-
maida95
#1051 Re: Upoznajte Tuzlu :)
juče mi amidža priča za nekog čovjeka, Nedim se zove, prezime mu ne znam, bit će kandidat ali sve kontam da će proći totalno nezapaženo. Kaže da bi čovjek bio stvarno dobar, ali eto.. ko zna.
-
nightvision
#1052 Re: Upoznajte Tuzlu :)
To je onda nedim causevic, ekonomista, kandidat ispred sbih. Mozda i jeste dobar covjek ali mu je strankamaida95 wrote:juče mi amidža priča za nekog čovjeka, Nedim se zove, prezime mu ne znam, bit će kandidat ali sve kontam da će proći totalno nezapaženo. Kaže da bi čovjek bio stvarno dobar, ali eto.. ko zna.
-
nightvision
#1053 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Bato je kukicev kandidat za gradonacelnika.sumirprimus wrote:zajenćKI sbbsda KANDIDAT za TZ gradonacelnika Bato...
dobar cojk, pusti Haruna sda niz vodu...
-
maida95
#1054 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Da, vidjela sam. Štetanightvision wrote:To je onda nedim causevic, ekonomista, kandidat ispred sbih. Mozda i jeste dobar covjek ali mu je strankamaida95 wrote:juče mi amidža priča za nekog čovjeka, Nedim se zove, prezime mu ne znam, bit će kandidat ali sve kontam da će proći totalno nezapaženo. Kaže da bi čovjek bio stvarno dobar, ali eto.. ko zna.
- seln
#1055 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Jasmin je postao zivi dokaz za onu Mesinu tezu da nista ne kvari covjeka kao vlast.maida95 wrote:Da, vidjela sam. Štetanightvision wrote:To je onda nedim causevic, ekonomista, kandidat ispred sbih. Mozda i jeste dobar covjek ali mu je strankamaida95 wrote:juče mi amidža priča za nekog čovjeka, Nedim se zove, prezime mu ne znam, bit će kandidat ali sve kontam da će proći totalno nezapaženo. Kaže da bi čovjek bio stvarno dobar, ali eto.. ko zna.
Mislim, svaka cast, u prva dva mandata je stvarno mnogo toga uradio. U trecem je samo zivio od stare slave, u cetvrtom je postao lame duck...
sta ce tek biti u petom?
- salik79
#1056 Re: Upoznajte Tuzlu :)
seln wrote:jeko toba?sumirprimus wrote:zajenćKI sbbsda KANDIDAT za TZ gradonacelnika Bato...
Bahrudin Hadziefendic, unuk sehida Muhamedage Hadziefendica. Momak iz jedne od najcasnijih i najuglednijih tuzlanskih porodica. Nadam se da ga politika nije/nece iskvarila/iskvariti...
Sjecam se da je bio tesko ranjen u masakru na Kapiji.
-
nightvision
#1057 Re: Upoznajte Tuzlu :)
To sto dolazi iz tuzlanske porodice ne znaci nista. Vec sama cinjenica da je kandidat sbb-a govori da nije potpuno cist. Saberes to s time da je ministar lopovske koalicije sda-hdz-sbb i jos dodas na to da ga je kao kandidata pogurala kantonalna sda s kukicem na celu i postane ti jasno da je kvaran kao truHla jabuka.salik79 wrote: Bahrudin Hadziefendic, unuk sehida Muhamedage Hadziefendica. Momak iz jedne od najcasnijih i najuglednijih tuzlanskih porodica. Nadam se da ga politika nije/nece iskvarila/iskvariti...
-
cove41
#1058 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Prije svega disclaimer, nisam siguran da li se radi o istom čovjeku. Da li je taj Muhamedaga Hadziefendić bio SS major ili se radi o nekom imenjaku?salik79 wrote:seln wrote:jeko toba?sumirprimus wrote:zajenćKI sbbsda KANDIDAT za TZ gradonacelnika Bato...
Bahrudin Hadziefendic, unuk sehida Muhamedage Hadziefendica. Momak iz jedne od najcasnijih i najuglednijih tuzlanskih porodica. Nadam se da ga politika nije/nece iskvarila/iskvariti...
-
nightvision
#1059 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Dobro si primjetio. Bas divno od sda da guraju kandidata sa tako svijetlom fashistickom istorijom. Mogli su naci i potomke hitlera i musolinija za gradsko vijece, kad je bal nek je maskembal.cove41 wrote:Prije svega disclaimer, nisam siguran da li se radi o istom čovjeku. Da li je taj Muhamedaga Hadziefendić bio SS major ili se radi o nekom imenjaku?
Avaz gura kandidate...
Kaze bato, nije mogao dobiti posao jer nije bio podoban... Zato je sad podoban.
http://www.avaz.ba/clanak/243679/bahrud ... o-medicine
-
sumirprimus
#1060 Re: Upoznajte Tuzlu :)
pitajte djedove ne skitajte.rijetki su tad bili van domobranske vojske. 
- seln
#1061 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Niko nije kriv za grijehe djedova...sumirprimus wrote:pitajte djedove ne skitajte.rijetki su tad bili van domobranske vojske.
ali hvaliti se djedom i istovremeno kukati kako je zbog istog bio diskriminiran...
-
sumirprimus
#1062 Re: Upoznajte Tuzlu :)
da ne bude da ga branim,iznosim kako mislim da je bilo.seln wrote:Niko nije kriv za grijehe djedova...sumirprimus wrote:pitajte djedove ne skitajte.rijetki su tad bili van domobranske vojske.
ali hvaliti se djedom i istovremeno kukati kako je zbog istog bio diskriminiran...
pokuso je formirat narodnu odbranu,zbog napada cetnika sa majevice i ozrena.
nado se pomoci njemaca u odvajanju od ndh..
dosta je tada tuzlaka i drugih mejstana iz okolnih opstina pripadalo toj istoj jedinici.
kasnije kad je dosla naredba o formiranju 13ss, dosta njih i pobjeglo u partizane.
jer je prvi i najaci strah bio od cetnika.
-
sumirprimus
#1063 Re: Upoznajte Tuzlu :)
jebeno vrijeme sa lokalnim stanovnistvom ostavljenim na milost i nemilost...
- salik79
#1064 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!
Da ne bi bilo zabune, moja kompletna porodica i sa oceve i sa majcine strane je bila u partizanima, neki su bili nosioci Spomenice, neki komesari cete, rahmetli nena i politicki komesar za tuzlanski kraj, tako da sam i preko svih njih itekako bio upucen u ratna zbivanja u i okolo Tuzle, te o aktivnostima rahmetli Muhamedage. Moj rahmetli djed (cija ceta je, izmedju ostalih, ucestvovala i u oslobadjanju Zagreba) mi je potvrdio da je rahmetli Muhamedaga i njegova Legija u tom vaktu bila jedina barijera cetnickim upadima i klanjima na cijelom podrucju SI Bosne, jer partizani jos uvijek nisu imali kapacitet za takvo sta, jer bi ujedno kompromitovali svoje polozaje, te bili izlozeni kako cetnickim, tako i nacističkim i ustaskim napadima. Stoga su taj "posao" prepustili Legiji, koja je koristila svoju poziciju da bi od ustasko-nacistickih vlasti dobili dovoljno MTS-a za borbu protiv, iskljucivo, povampirenih cetnickih hordi. Uglavnom, Legija nikada nije dosla u sukob sa partizanskim odredima, cak su imali i tajni dogovor, da kada bi partizani (nocu) prolazili pored pojedinih kontrolnih tacaka/punktova/posti, na kojima bi bile mješovite patrole, da pucaju u zrak (i jedni i drugi). Dodatni dokaz tome je i da prilikom oslobodjenja Tuzle Hadziefendiceva legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor, da su njegovi vojnici odmah polozili oruzje, te da je Muhamedaga cijeli mjesec dana nakon oslobodjenja zivio kao slobodan covjek u svom gradu, bez ikakvih privodjenja i ispitivanja. Tek kada je nekom zasmetao, a ujedno njegova imovina zapala za oko plus nezajazljiva zelja za dokazivanjem, odlucise ga uhapsiti te prijekim sudom osuditi na smrt strijeljanjem na sred carsije...Muhamedaga je, kao i mnogi drugi "dupli igraci" u porobljenoj Europi, naknadno zaplatio glavom zbog necijih ambicija i pohlepe, a njegova jedina zelja je bila pomoci i sacuvati narod od pokolja i progona.
Da ne bi bilo zabune, moja kompletna porodica i sa oceve i sa majcine strane je bila u partizanima, neki su bili nosioci Spomenice, neki komesari cete, rahmetli nena i politicki komesar za tuzlanski kraj, tako da sam i preko svih njih itekako bio upucen u ratna zbivanja u i okolo Tuzle, te o aktivnostima rahmetli Muhamedage. Moj rahmetli djed (cija ceta je, izmedju ostalih, ucestvovala i u oslobadjanju Zagreba) mi je potvrdio da je rahmetli Muhamedaga i njegova Legija u tom vaktu bila jedina barijera cetnickim upadima i klanjima na cijelom podrucju SI Bosne, jer partizani jos uvijek nisu imali kapacitet za takvo sta, jer bi ujedno kompromitovali svoje polozaje, te bili izlozeni kako cetnickim, tako i nacističkim i ustaskim napadima. Stoga su taj "posao" prepustili Legiji, koja je koristila svoju poziciju da bi od ustasko-nacistickih vlasti dobili dovoljno MTS-a za borbu protiv, iskljucivo, povampirenih cetnickih hordi. Uglavnom, Legija nikada nije dosla u sukob sa partizanskim odredima, cak su imali i tajni dogovor, da kada bi partizani (nocu) prolazili pored pojedinih kontrolnih tacaka/punktova/posti, na kojima bi bile mješovite patrole, da pucaju u zrak (i jedni i drugi). Dodatni dokaz tome je i da prilikom oslobodjenja Tuzle Hadziefendiceva legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor, da su njegovi vojnici odmah polozili oruzje, te da je Muhamedaga cijeli mjesec dana nakon oslobodjenja zivio kao slobodan covjek u svom gradu, bez ikakvih privodjenja i ispitivanja. Tek kada je nekom zasmetao, a ujedno njegova imovina zapala za oko plus nezajazljiva zelja za dokazivanjem, odlucise ga uhapsiti te prijekim sudom osuditi na smrt strijeljanjem na sred carsije...Muhamedaga je, kao i mnogi drugi "dupli igraci" u porobljenoj Europi, naknadno zaplatio glavom zbog necijih ambicija i pohlepe, a njegova jedina zelja je bila pomoci i sacuvati narod od pokolja i progona.
-
sumirprimus
#1065 Re: Upoznajte Tuzlu :)
dobri moj saliče...

- spreca
#1066 Re: Upoznajte Tuzlu :)
jedan djikan iz onog anamo rata iz mog kraja, bi pred ovo rato kad malo popije a svi znaju da je bio u cetnicima a imao je boracku penziju bi znao reci...."da nije bilo legije.zelenog kadra i domobrana ovdje sada nebi bilo vaseg 'uveta"....mnogi znaju samo komunisticku propagandu koja je uglavnom bila srpska.......a partizani se nisu nesto bas ni trudili da nas zastite bar po selima oko Tuzle.....nas su cetnici cesto pljackali i napadali pa cak i posle rata...prijedju preko Sprece popljackaju i nazad......otac rahmetli mi je pricao da prakticno godinu posle rata 46 su mu iz stale ukrali volove .....a bio je pocetak proljeca i pocetak sezone oranja itd.......prepozno je jednog djikana na nekoj posleratnoj proslavi koja je bila obavezna za sve mjestane...ali tad je djikan nosio ordenjesalik79 wrote:Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!
-
nightvision
#1067 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Bogami, u kuci mog djeda je nocio cak i jedan narodni heroj, te davne '43. Nije istina da se moralo u domobrane, pogotovo se nije moralo biti oficir u ss diviziji...sumirprimus wrote:pitajte djedove ne skitajte.rijetki su tad bili van domobranske vojske.
-
sumirprimus
#1068 Re: Upoznajte Tuzlu :)
domobrani su tad bili "vojska".nightvision wrote:Bogami, u kuci mog djeda je nocio cak i jedan narodni heroj, te davne '43. Nije istina da se moralo u domobrane, pogotovo se nije moralo biti oficir u ss diviziji...sumirprimus wrote:pitajte djedove ne skitajte.rijetki su tad bili van domobranske vojske.
ko jna od 45-90te...
ko sad os bih...
naravno ako nisi htio, uvijek si mogo pobjec u partizane...
-
nightvision
#1069 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Manje -vise cak je i nebitno da li je ovom liku djed bio fashista ili nije. Meni je bitnije sta se danas dogadja. A dogadja se to da kandidat lopovske sbb za gradonacelnika ima podrsku jednog kriminalca kakav je kukic. Pametnom dosta.
-
sumirprimus
#1070 Re: Upoznajte Tuzlu :)
tek je meni bitno, ionako sam neopredijeljen... 
-
nightvision
#1071 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Pa dje si nesvrstani, nisam te prepoznao.... 
-
sumirprimus
#1072 Re: Upoznajte Tuzlu :)
nesvrstan ko talibannightvision wrote:Pa dje si nesvrstani, nisam te prepoznao....
pardon kurd oni su vise ulijevo ne?
- salik79
#1073 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Ovom "liku", kao sto napisah, djed zasigurno nije bio fasista, a stav o njemu sam iznio na osnovu onoga sto znam, a ne na osnovu pretpostavki. Druga stvar je sto dobijem nagon na povracanje kada mu spomenu stranku. Uostalom, manje-vise, kao i za sve ostale "zvucnije" stranke...nightvision wrote:Manje -vise cak je i nebitno da li je ovom liku djed bio fashista ili nije. Meni je bitnije sta se danas dogadja. A dogadja se to da kandidat lopovske sbb za gradonacelnika ima podrsku jednog kriminalca kakav je kukic. Pametnom dosta.
- salik79
#1074 Re: Upoznajte Tuzlu :)
99,99% tacno. U ovom slucaju zaista i vazi ona "in vino veritas".spreca wrote:jedan djikan iz onog anamo rata iz mog kraja, bi pred ovo rato kad malo popije a svi znaju da je bio u cetnicima a imao je boracku penziju bi znao reci...."da nije bilo legije.zelenog kadra i domobrana ovdje sada nebi bilo vaseg 'uveta"....mnogi znaju samo komunisticku propagandu koja je uglavnom bila srpska.......a partizani se nisu nesto bas ni trudili da nas zastite bar po selima oko Tuzle.....nas su cetnici cesto pljackali i napadali pa cak i posle rata...prijedju preko Sprece popljackaju i nazad......otac rahmetli mi je pricao da prakticno godinu posle rata 46 su mu iz stale ukrali volove .....a bio je pocetak proljeca i pocetak sezone oranja itd.......prepozno je jednog djikana na nekoj posleratnoj proslavi koja je bila obavezna za sve mjestane...ali tad je djikan nosio ordenjesalik79 wrote:Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!
- seln
#1075 Re: Upoznajte Tuzlu :)
Tih "partizana" je bilo bukadar u sjeveroistocnoj Bosni. Neki su presli u partizane doslovno u sudijskoj nadoknadi.salik79 wrote:99,99% tacno. U ovom slucaju zaista i vazi ona "in vino veritas".spreca wrote:jedan djikan iz onog anamo rata iz mog kraja, bi pred ovo rato kad malo popije a svi znaju da je bio u cetnicima a imao je boracku penziju bi znao reci...."da nije bilo legije.zelenog kadra i domobrana ovdje sada nebi bilo vaseg 'uveta"....mnogi znaju samo komunisticku propagandu koja je uglavnom bila srpska.......a partizani se nisu nesto bas ni trudili da nas zastite bar po selima oko Tuzle.....nas su cetnici cesto pljackali i napadali pa cak i posle rata...prijedju preko Sprece popljackaju i nazad......otac rahmetli mi je pricao da prakticno godinu posle rata 46 su mu iz stale ukrali volove .....a bio je pocetak proljeca i pocetak sezone oranja itd.......prepozno je jednog djikana na nekoj posleratnoj proslavi koja je bila obavezna za sve mjestane...ali tad je djikan nosio ordenjesalik79 wrote:Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!
Neki su ostali u sumi, ako je vjerovati svjedocima i kitabima, do 1950.