Sjecanje:Bijeljina-15 godina od "oslobodjenja"

bl4ever

Post by bl4ever »

seadp wrote:
tetakk wrote:Tako su cetnici "oslobadjali" gradove i sela od turaka, balija, poturica, mudzahedinskih falangi, ustasko-muslimanskih snaga....
Razumijem ih donekle sto skirivaju zlocine i zlocince, ali sto izmisljaju razno razne nebuloze da bi prikrili svj mnogobrojne zlocine.

bl4ever (citat):
sve je to tacno, a ja se nadam da ce se Goran sjetiti da nas u septembru podsjeti na 16-godisnjicu (da, bilo je to 1991!!) napada hrvatskih snaga na Gradisku i Srbac, takodje gradove koji su u BiH a nikoga ne zanimaju jer ih nisu napadali srbi...
HV napala Bos.Bradisku, a cetnici zauzeli Staru Gradisku....nidje veze

Nikakvog napada iz pravca Hrvatske nije bilo na Bos.Gradisku iako je ako hocemo po "pravici" bilo razloga jer na na teritoriji Bos.Gradiske bili smjesteni topovi koji su tukli po dubini Hrvatske.
Zbog slabog odaziva na mobilizaciju ispaljeno je par minobacackih granata na Bos.Gradisku od strane cetnika, jer u to doba vise Bos.Gradiska nije bila na dometu minobacaca HV.
U septembru 1991 je napadnuta Stara Gradiska iz Bos.Gradiske i to na nacin da su tenkovi pucali sa keja i ulica Bos.Gradiske.Ono sto smo gledali na TV-Sa nije uopce odgovaralo istini.Popucala stakla i krhotine stakla po cesti na izlozima su nastala od detonacija djelovanja tenkova.Narod je to sve gledao iz zgrada i sa keja, navijajuci.
Hrvatska vojska je bila malobrojna i slabo je uzvracala na napad.
Brzo je slomljen otpor HV i cetnicke snage su presle na drugu stranu Save.

Zato...bl4ever mojne bezze mlatit praznu slamu, nego reci ti nama nesto o cetnickoj domicinloj jedinici "Skorpioni"(nema veze sa onim "Skorpionima" iz srebrenickog masakra) koji su krivci za mnogobrojne zlocine u Bos.Gradisci?

Ima nas koji ne zaboravljamo...

Kud bas nadjete Bosansku Gradisku ?
Pa tu sam rodjen. ;-)

Sto znaci, da znam sve iz prve ruke.

Hrvati su granatirali malo,, ,vise iz shege,, nego zaozbiljno.
Mislim .... negdje dvatri civila je stradalo od hrvatske granate,,, ali je zato bilo moguce vidjeti nekoliko leseva Bosnjaka kako plutaju po Savi prerezanog vrata.

Jedina steta koja se dogodila Bosanskoj Gradisci je bila 1993 kada je bosnjacka diverzantska grupa u sastavu Hrvatske vojske "Berbir" pokusala osloboditi grad. Naime, tad je ubijeno 13 cetnickih specijalaca koji su malteretirali i ubijali nerspske civile prije toga.
Nazovi ih specijalcima, jer su poubijani ko golubovi za vrijeme dva sata napada.
Pola Bos Gradiske je bilo oslobodjeno. Sve od Hiseta prema Staroj Gradisci i ...a tad je doslo pojacanje cetnicima iz Banja Luke.

To je vidljivo kao steta od granata, jer su nasi Berberci imali tri zarobljena cetnicka tenka, i rokali su sa Hrvatske strane Gradiske na Chedomire oko bolnice .

Ponavljam ipak,,, to je bilo 1993!
Znaci, dugo poslije pocetka rata.
Sejo moj, nisi ti Gradiske ni na razglednici vidio, vjerujem da si bio negdje malo juznije, oko 10-tak kilometara, pa ti je ovo promaklo. Jer, znao bi da je pokret JNA preko Save iz pravca BL bio sedmicu dana nakon sto su prve granate pale na Bos. Gradisku, tj. dok BL korpus nije bio ukljucen u sukobe... cisto da se zna... A Bijeljine mi je, kao i svih zrtava, zaista zao... mada to neki nece moci reci za sebe
bl4ever

Post by bl4ever »

seadp wrote:Mozda bi ti trebao bolje provjeriti svoju informaciju?

Ja sam izasao u Maju 94'e
Berbir je napao cini mi se oko 6 do 8 mjeseci prije toga.
To je bilo 50'tak najzescis momaka koji su prvi izasli cim je JNA okupirala grad.

Moja dva rodjaka su bila tu; tako da znam prilicno sve detalje.
Niko nije ocekivao pomoc Hrvatske vojske.
Oni su se nadali da ce uhvatiti cetnike na spavanju i osloboditi vecinu grada prije zore. Onda bi sa zarobljenim oruzjem naoruzali nas koji smo se skrivali po podrumima.
Vecina Gradiske je bila na strateskim pozicijama vec zauzeta, samo su trebali nasi uci u grad, ali tad je dosla cetnicka avijacija, i tenkovi.
a druga grupa koja je trebala osloboditi Bos.Dubicu nije ni dosla blizu grada.
Odmah su bili otkriveni, tako da su nasi momci morali se povuci jer su cetnici iz SAO Krajine poceli da ih okruzuju.
Sto se tice Bos.Gradiske, mogli su zauzeti grad sa malo jacim napadom, da su oni iz Dubice bili uspjesniji.
Ali, kada je vec dan svanuo i chedomiri alarmirali citavu eskadrilu iz Banja Luke i tenkovske brigade sa Kozare, nisu mogli puno uciniti.
Morali su se povuci.
I da, jos ovo... avijacija 1994???
Koja nevidjena glupost... oladi, prika
Goran_35

Post by Goran_35 »

Veliku ulogu u sirenju mrznje su odigrali novinari i mediji.Mnogo prije rata,dopisnici za beogradske medije iz Bijeljine su slali izvjestaje o navodnom osnivanju ni manje ni vise nego "Handzar Divizije"!!??Nevjerovatne lazi su pricane,a istovremeno Seselj je redovno dolazio u Bijeljinu,vrsio smotre srpskih dobrovoljaca po okolnim selima,gdje su im uglavnom i bili kampovi za obuku.Jos prije rata Srbi su drzali vlast u Bijeljini iako na nivou grada nisu bili nikakva vecina vec manjina.Proglasena je autonomija po sablonu kao i u ostalim djelovima BiH,takozvane "Srpske Autonomne Oblasti".Imali su svu vlast,drzali su i opstinu ipoliciju i vojsku.Po gradu su hodali cetnici,pisali su parole :"ovo je srbija" ,"seselj",apsolutno nisu imali nikakvu potrebu za sukobom.Jedini razlog za sukob je pocetak rata,odnosno planiranog etnickog ciscenja i ostvarenje plana stvaranja velike srbije.Zbog propagande,o "handzar divizijama" o "20 000 HOS-ovaca koji ce udariti iz pravsa Brckog" ,kada je Arkan usao u grad,vecina Srba,zena i djece je vec bila na sigurnom kod familije baba i deda u okolnim selima ili u Srbiji.Muskarci su ostali,naravno do zuba naoruzani,a sa arkanovcima su upadali i naoruzani cetnici iz okolnih sela.Mnogi koji su imali srecu da ne budu likvidirani,su u najmanju ruku premlacivani i trazeno im je da priznaju gdje kriju oruzije kojeg u stvari i nemaju itd,itd.Jedno od premlacivanja je bilo u zgradi TO.Hodnici su bili krvavi a tukli su bejzbol palicama.Klecalo se u hocniku sa glavom povijenom ka podu.Pored premlacivanja,veoma uspjesno su koristili i psiholoski faktor.Naime dok se klecalo i dobivalo bejzol palicom po glavi i ledjima u jednom momentu ulazi tip isti kao Draza Mihajlovic.U ruci nosi kofer u kojem zveckaju "instrumenti za mucenje" i kaze lijepi moji muslimani,ne bojte se necu ja vama nista...To je gore bilo od udaraca..Kasnije se doznalo da je to izvjesni Vicentije,seoska luda iz obliznjeg sela koji se poslije svega vozao na opljackanom mopedu "tomos automatic" sa praznom zoljom na ledjima.I gdje je koji Bosnjak slucajno ponovo otvorio lokal,on bi kocio,bac'o moped u stranu i nisanio praznom zoljom.Vjerovatno su ga gledali sa strane i smijali se dok muslimani padaju po podu od straha...

U toku ciscenja bijeljine,bili su prisutni novinari i mediji iz srbije.Na ovoj slici je TV Novi Sad snimila ubijenog mladica,za koga su oni rekli da je u "Srbin" i da su ga ubili "muslimanski teroristi" a da su mu prethodno "skidali gace da vide da li je Srbin".To je psiholosko-propagandni efekat koji je izazvao jos veci gnijev i bijes medju Srbima i od zrtve napravio monstruma a od monstruma napravio "oslobodioca"

Image
Tvrtko_I

Post by Tvrtko_I »

Novosadsku TV nisam gledao ali se dobro sjecam price o momku kojeg su "muslimanski ekstermisti" prvo skinuli pa onda objesili za drvo. Mora da je kamerman obukao frajera prije ovog snimka.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Ovo je Goran Jelisic - "srpski Adolf" ,kako se sam nazivo.Poznat po zvjerskim ubistvima u Brckom.Inace je iz Bijeljine.Navodno jednom se vozao po gradu u autu bez prednjeg vjetrobrana.Na haubi je bio zarobljeni mali Rom kojeg je vezao lancem i tjerao da laje...

Image
Maksim

Post by Maksim »

Interesantno je da se Jelisic izivljavao na Bosnjacima u Brckom dok je Bosnjake Bijeljine navodno masovno spasavao. Njegovi roditelji su cak razocarani i sokirani sto je to uradio, jer se prije rata sve druzio s Bosnjacima.
Liska

Post by Liska »

Stvarno mi nikada nece biti jasno sta je to sto natjera ljude,kao sto je ovaj Adolf, da se iz mirnih ljudi preobrate u zvijeri. On je po svemu bio normalan i nacionalno neopterecen do rata, prema onome sto sam procitao u knjizi Slavenke Drakulic.
Znam da je offtopic, ali zamolio bih onog tipa iz Banja Luke da konacno otvori temu sa slikama ratnih zlocina HV po Bos. Gradisci. Nema potrebe cekati do septembra.
zlatan01

Post by zlatan01 »

Liska wrote:Stvarno mi nikada nece biti jasno sta je to sto natjera ljude,kao sto je ovaj Adolf, da se iz mirnih ljudi preobrate u zvijeri. On je po svemu bio normalan i nacionalno neopterecen do rata, prema onome sto sam procitao u knjizi Slavenke Drakulic.
Znam da je offtopic, ali zamolio bih onog tipa iz Banja Luke da konacno otvori temu sa slikama ratnih zlocina HV po Bos. Gradisci. Nema potrebe cekati do septembra.
Kazu da lopova napravi prilika, dakle prilika da ukrade. Po slicnom sablonu ovakvi bijednici postaju zlocinci. Zlo u njima je cucalo i cekalo priliku. Priliku kakvu su njegovi djedovi imali 1941-45, a i vise puta izmedju dva rata. Licno sam vidio dosta ljudi, predratnih marginalaca koji su docekali svojih pet minuta, dobili sansu da maltretiraju ljude koje su cijeli svoj zivot gledali odozdo. Rat je k'o bujica, podigne mulj sa dna i treba vremena da se mulj vrati na dno, gdje mu je mjesto.
seadp

Post by seadp »

bl4ever wrote: I da, jos ovo... avijacija 1994???
Koja nevidjena glupost... oladi, prika
Cetnicka avijacija je dijelovala za vrijeme citavog rata.
Spustali su se ispod radara i napadali u kratkim intervalima.
Najpoznatiji napadi avijacije su se dogodjali u Bihacu sve do kontraofanzive u Maju 95'e.

Ocigledno je da ti nisi bio budan u to vrijeme,,, ili si gledao previse TV Novi Sad :-)
laudrup

Post by laudrup »

bl4ever (citat) o cemu ti pricas?
JNA napala nakon pada granata na Bos. Gradisku. Izgleda da ste ti i seadp vise (previse) vjerovali medijima nego svojim ocima.
JNA je sa cini mi se 2 aviona prvo napala barikade sa Hrvatske strane mosta a onda su dosli tenkovi i sve rasturili. Cak je jedan tenk bio pokraj bolnice i pucao na Hrvatsku (vjerovatno sa namjerom da Hrvati gadjaju bolnicu). Iz Hrvatske taj dan (august ili septembar 1991) nije ispaljen ni metak na Bos Gradisku, samo su se povukli prema Novoj Gradisci i Novskoj. Vojnici JNA su sa keja u Bos. Gradisci pucali na Hrvatsku. Sve je u stvari bilo komicno jer se znalo da ce JNA napasti oko 16.00 (isticao ultimatum Hrvatskoj) taj dan i okolne zgrade su bile pune raje koja je posmatrala napad (ja sam sve gledao sa obliznjeg nebodera). Eto toliko su Hrvati bili opasni
:)
JNA je nakon toga konstantno bombardirala Hrvatsku a nakon par sedmica su pale te prve 3 granate na Bosanku Grdisku.

Sto se tice seadp-a tu se slazem s tobom bl4ever. Kakva avijacija tita ti?
Osim tog prvog napada JNA na Hrvatsku avijacija je djelovala po Bos. Gradisci u toku Oluje i kasnije NATO bombardiranje pred sami kraj rata.
O tome da su sve strateske tacke u gradu bile zauzete i da su Hisete bilo oslobodjene u toku akcije jedinice Berbir 1992 , mogu ti samo reci da je to ono sto je javio radio Zagreb kao sto se pricalo i da su nasi dosli do sela Nova Topola i drze pod kontrolom put za Banja Luku, a to je sve jedna obicna laz ili bolje receno bajka. Ti ili vjerujes u bajke ili nise bio U Bos. Gradsci u to vrijeme.
Jedinica Berbir nije uopste usla u grad (bili su vrlo blizu) nego kad su ubili Skorpione bili su otkriveni i napadnuti, pa su se morali povuci (plivati) nazad preko Save u Hrvatsku.
Kazes da se nije ocekivala pomoc od Hrvatske. Pa kako osloboditi grad i drzati ga bez artiljerije? Hrvatska je trebala pruziti podrsku u toku napada ali kao i mnogo puta kasnije se predomislila u zadnji cas, kad su nasi vec bili preko Save i spremni za napad.

Sto se tice teme i Bjeljine. Ja se i danas sjecam tog dana. Bio je Bajram i Radnik iz Bjeljine je trebao taj dan doci u Bosansku Gradisku i igrati protiv Kozare. Nama nije bilo jasno sto je utakmica odgodjena. Koje smo budale bili ali to je vec druga tema.
Migi1

#86 Re: Sjecanje:Bijeljina-15 godina od "oslobodjenja"

Post by Migi1 »

Bosanska Gradiska u ratu! Hm...Gradiska je tri puta bila granatirana od strane HV.1992,1994,1995 I to su skoro na ista mjesta padale granate! JNA je bila na keju tog dana kada su napali Staru Gradisku,bio sam na keju kao i citavo naselje gledali tenkove i ostale oklope i onda su rekli da se pokupimo i da odemo sa keja jeli krece pucnjava! A ovo za ovu Dirvezantsku akciju Berbir bojne.tj domaci muslimana koji su presli na Hrvatsku stranu i posle napali Gradisku kod gradske deponije.Tu je poginulo 16 vojnika i Skorpiona,a sto se tice tih Bosnjaci vojnika,dosta ih je ubijeno i baceno u savu.Oni su bili otkriveni od straze penzionera koji su cuvali svoje kuce na kanalu! I bosnjaci nisu ni presli kanal niti su uspjeli!Borbe su se vodile po tim livadama i barama gde je gradska deponija! A nisu nista ni unistili od tehnike...oni bu bili zadrzani u tom podruciju livada,bara i deponije tj.Srpska vojska i narod je uspostavio liniju na kanalu i na tom je mjestu cekao tenkove i minobacace iz BL.i kada su dosli krenuli su u ciscenje.I sve do te akcije Bosnjacima nista nije falilomniti ih je ko dirao...posle toga je krenulo u odmazdu i posle su odlazili za HR i dalje! To je sve sto je Bos.Gradiska dozivela u ratu! Zlocina je bilo na svim stranama,to je nominovna stvar u ratu!Niko nije bio svetac.
Hodidid

#87 Re: da

Post by Hodidid »

bl4ever wrote:sve je to tacno, a ja se nadam da ce se Goran sjetiti da nas u septembru podsjeti na 16-godisnjicu (da, bilo je to 1991!!) napada hrvatskih snaga na Gradisku i Srbac, takodje gradove koji su u BiH a nikoga ne zanimaju jer ih nisu napadali srbi...
Mislis na Bosansku Gradisku i Srbac? Vidim da ti se prefiks Bosanska izgubio negdje u bespucima povijesne zbiljnosti.
Nego oko moje sta si ti ocekivao da ce hrvati raditi nakon sto su srpski rezervisti izmedju ostalog i iz tih b-h opcina pregazili Savu i krenuli u slobodarski pohod "oslobadjanja" Novske, Nove Gradiske Pakraca i Lipika od hrvata?

Razmisljas ko svabe u Drezdenu u II svjetskom ratu. Au majku mu vidi bombarduju nas engleske pizde.
Hodidid

#88 Re:

Post by Hodidid »

Maksim wrote:Interesantno je da se Jelisic izivljavao na Bosnjacima u Brckom dok je Bosnjake Bijeljine navodno masovno spasavao. Njegovi roditelji su cak razocarani i sokirani sto je to uradio, jer se prije rata sve druzio s Bosnjacima.
Svi oni imaju nekoga koga su spasili. Ja znam licno ljude koji su materijal za SIPU zbog pocinjenih ratnih zlocina. Ali i oni su spaili par komsija i skolskih drugova. Zlu ne trebalo nek se nadje. osim toga puno je lakse ubijati ljude koje ne poznajes i i s kojima nisi dijelio apsolutno nista u zivotu. Puno je lakse depersonificirati i dehumanizirati te ljude i stvoriti povoljnu klimu za progone, likvidacije i ratne zlocine kad su potpuno nepoznati.

Pa nije prijeratna DB organizirala paravojne ratne postrojbe iz zafrkancije koje su zbog svoje mobilnosti i bezobzirnosti mogle i bile upotrebljavane sirom BiH pa i Hrvatske.

Vecinom su ratne zlocine po gradovima cinili ljudi koji su dolazili iz drugih opcina.
Locked