mozda bi bolje bilo da je tema Balticke zemlje pa da o svima njima raspravljamo nego ovako pojedinacno.
a estonija je mnogo toga napravila od svoje n ezavisnosti
Sjajna mala Estonija
-
El_comadante
- sinuhe
#52 Re: Sjajna mala Estonija
Tartu je drugi najveci grad u Estoniji sa nesto preko sto hiljada stanovnika, ali je i vise od toga. U Tartu je smjesten najveci estonski univerzitet dok je univerzitet u Tallinnu osnovan tek 2005. Naravno u Tallinnu se od ranije nalazi tehnicki univerzitet osnovan 1918 a u Tartu je obnovljen univerzitet u 19 vijeku nakon sto je ugasen za vrijeme Velikog sjevernog rata.
Tartu je tako kolijevka estonskog skolstva iako su univerzitet do 1918 vodili Nijemci pa se i danas tamo nalazi estonski nacionalni muzej i ministarstvo obrazovanja. Rijedak je to slucaj u istocnoj Evropi i mislim da bi samo Krakov u Poljskoj mogao biti nesto slicno. Za vrijeme SSSR-a Tartu je zbog velike vazduhoplovne baze bio zatvoren grad te su medjunarodne konferencije univerziteta odrzavane u Tallinnu. Tartu je centar svemirskog i genetickog istrazivanja u Estoniji.
Evo o saradnji tehnickog univerziteta sa Japancima
Tartu je tako kolijevka estonskog skolstva iako su univerzitet do 1918 vodili Nijemci pa se i danas tamo nalazi estonski nacionalni muzej i ministarstvo obrazovanja. Rijedak je to slucaj u istocnoj Evropi i mislim da bi samo Krakov u Poljskoj mogao biti nesto slicno. Za vrijeme SSSR-a Tartu je zbog velike vazduhoplovne baze bio zatvoren grad te su medjunarodne konferencije univerziteta odrzavane u Tallinnu. Tartu je centar svemirskog i genetickog istrazivanja u Estoniji.
Evo o saradnji tehnickog univerziteta sa Japancima
http://www.eas.ee/en/eas/news?option=co ... temid=2891Estonia to enhance cooperation with Japanese enterprises and universities
May 6, 2013
On 7 – 10 May, Enterprise Estonia, in cooperation with the Innovation and Business Centre of the Tallinn University of Technology (TUT), will organise a visit to Japan in order to introduce Estonia as a breeding ground for innovative companies and to enter into a Memorandum of Understanding with a Japanese commercial bank. The delegation will be headed by Undersecretary of the Ministry of Economic Affairs and Communications, Taavi Kotka; the agenda includes meetings with representatives of various public authorities and universities.
"Economic cooperation between Japan and Estonia has considerably grown in recent years. The aim of the visit is to introduce Estonia and find ways to further enhance this cooperation," commented delegation head Taavi Kotka.
Enterprise Estonia will sign a Memorandum of Understanding with the largest bank in the world, Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), to launch cooperation in exchanging investment-related information.
"This is an important step in the development of business between Japan and Estonia," said Kristi Tiivas, Director of the Investment and Trade Development Division of Enterprise Estonia. "Enterprise Estonia's Representative in Tokyo, Mr Kosaku Yamaguchi, has contributed a great deal of effort to reach this meaningful step, which may bring real benefits to both sides," she added.
The delegation plans to hold meetings and seminars at Japanese companies and universities, including Mitsubishi, Expedia, and Tokyo Denki University.
During the visit, Enterprise Estonia will hold an IT seminar for local SMEs, to introduce the good business environment of Estonia, where new businesses can be launched. Such excellent models of Estonian innovation as Transferwise and GuardTime will participate in the IT seminar.
One of the goals of TUT in Japan is to introduce its scientific achievements. Researchers from TUT, led by the Docent of the Faculty of Information Technology at TUT, Innar Liiv, have cooperated with the Mitsubishi Motors Corporation to study the conditions of use and driving of electric cars under Nordic conditions. The representation from TUT will be headed during the visit by the Director General of the Innovation and Business Centre, Tea Varrak.
- Kemal Malovčić
#53 Re: Sjajna mala Estonija
Divna zemlja.
Kako turistički otići za Estoniju iz B&H i za koliko $?
- nOrMaLaC
#54 Re: Sjajna mala Estonija
Mislim da je teško pronaći aranžman za Estoniju uopšte u regionu, a pogotovo u BiH. Ja sam imao želju da posjetim Baltikum i Estoniju uopšte kada se igrala utakmica u Talinu, jer me nešto privlači istočna EvropaKemal Malovčić wrote:Divna zemlja.
Mislim da je najjeftinije otići za Estoniju preko Skandinavije, npr. sa Wizzairom iz Beograda ili Tuzle za Skavstu aerodrom ili pak za Geteborg aerodrom.
Skavsta aerodrom je drugi aerodrom Štokholmski. Ima dobre veze sa Baltičkim zemljama i sa Poljskom. Prevoznici su Wizzair i Ryanair. Cijene karata su između 20 i 50 Eura, mislim.
Druga opcija i najskuplja je preko Istanbula npr, avionom ili pak iz Beograda preko Varšave.
Autom se može obići i napraviti lijepu turu preko BiH Mađarske Slovačke Poljske pa dalje na Litvu Latviju i na kraju Estoniju.
Eto toliko,
- sinuhe
#55 Re: Sjajna mala Estonija
Turizam je razvijen u Estoniji i najcesci gosti su Finci, Svedjani i Rusi. Finci i Svedjani su ranije dolazili po alkohol i da se opijaju. Jedno vrijeme je Tallinn bio popularan i medju mladim Englezima, ne znam da li je jos uvijek.Tallinn je lijep grad sa ocuvanim starim gradom a centar zimskog turizma im je Otepää na jugoistoku zemlje, ako volis nordijsko skijanje. Kako otici tamo najpovoljnije iz BiH ne znam.
- Kemal Malovčić
#56 Re: Sjajna mala Estonija
nOrMaLaC wrote:Mislim da je teško pronaći aranžman za Estoniju uopšte u regionu, a pogotovo u BiH. Ja sam imao želju da posjetim Baltikum i Estoniju uopšte kada se igrala utakmica u Talinu, jer me nešto privlači istočna EvropaKemal Malovčić wrote:Divna zemlja.
Kako turistički otići za Estoniju iz B&H i za koliko $?![]()
Mislim da je najjeftinije otići za Estoniju preko Skandinavije, npr. sa Wizzairom iz Beograda ili Tuzle za Skavstu aerodrom ili pak za Geteborg aerodrom.
Skavsta aerodrom je drugi aerodrom Štokholmski. Ima dobre veze sa Baltičkim zemljama i sa Poljskom. Prevoznici su Wizzair i Ryanair. Cijene karata su između 20 i 50 Eura, mislim.
Druga opcija i najskuplja je preko Istanbula npr, avionom ili pak iz Beograda preko Varšave.
Autom se može obići i napraviti lijepu turu preko BiH Mađarske Slovačke Poljske pa dalje na Litvu Latviju i na kraju Estoniju.Za to zadovoljstvo treba sigurno izdvojiti između 500 i 1500 Eura, mislim
![]()
Eto toliko,
I meni je želja obići cijeli Baltik, a kad i ako stan€m na nog€, nadam se da ću to učiniti.
Estonac, Arvo Part:
- sinuhe
#57 Re: Sjajna mala Estonija
Intervju:premijer Andrus Ansip(Liberali)
-Rast plata
-Izuzetno veliko povjerenje gradjana u vladu
http://news.postimees.ee/2646102/estoni ... rs-as-well
-Rast plata
-Izuzetno veliko povjerenje gradjana u vladu
http://news.postimees.ee/2646102/estoni ... rs-as-well