Šitska zajednica u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Abdulvahid

#251 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Abdulvahid »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:to je razumljivo,ali sto su bili presudni momenti takve odluke :?:
Imalo je puno presudnih momenata, a i cijeli taj put nije bio samo tako "odjednom", vec se desavao postepeno.
Jedno od presudnijih stvari je upravo bio i odnos prema poslanikovoj (s) porodici i pokusaji sunnizma da Bajramovanjem na Dan ubistva skoro cijele poslanikove porodice ucine da je muslimanima vaznije kada je Isusu spustena sofra sa neba, kada je Jahja (a.s) jeo korijenje po Jordanskoj pustinji itd itd, od sjecanja na taj najtragicniji dan za muslimanski ummet

Evo, sjetih se pocetka tog mog istrazivanja, kada ja ovdje u inostranstvu, naviknut na Hanefijsko predstavljanje islama, nakon iftara sa jednim Palestincem, onako uz caj i kahfu, mu se pocnem hvaliti (navodeci rijeci hodze iz dzamije u mom rodnom gradu) da sam mezheba imam Azema Ebu Hanife, kao i da su se svi islamski alimi slozili da je mezheb Ebu Hanife najispravniji mezheb u islamu. Onaj moj prijatelj Palestinac mi objasni da je on safijskog mezheba, pa jos rece da je kojim slucajem tacno da su se islamski alimi slozili da je Ebu Hanifin mezheb najispravniji, zar ne mislim da bi i on volio pripadati tom mezhebu. Ali kaze, to nije tacno. Shvatih da on nevjeruju u to da je Ebu Hanifin mezheb najispravniji
Ovo me prilicno pogodilo, a i natjeralo da se zapitam dali su tacne i druge stvari koje sam naucio od nasih hodza i iz onih jedinih (Hanefijskih) knjiga kojima smo tamo imali pristup
I tako je pocelo moje istrazivanje i proucavanje

Selam
Interesantno, iz ovog tvog pisanja moze se naslutiti da si jos kao mali indoktriniran pricama o najispravnijem mezhebu, o jedino ispravnom putu, o bezgrjesnosti itd i nije ni cudo da si sve to nasaha upravo u siizmu.
A da si od pocetka citao na ne samo na slijepo vjreovao, procitao bi da sam imam Ebu-Hanife r.a. kaze, da su to samo njegova misljenja i ako se nadje vjerodostojan hadis a njegovo misljenje suprotno tom hadisu. Da uzmemo hadis a bacimo njegovo misljenje.
Al bojati se da si opet krenuo istim putem sljepog sljedjenja i slusanja "jedino ispravnih" imama, sto opet dovodi do stanja ispranog mozga u kojem se ti ocito nalazis.
Moj savjet isto sto si primjenio sa hanefijskim meshebom ucini i sa siizmom, kriticki se osvrni na to da vi proklinjete Poslanikovu saws zenu, da mrzite Zubejra ra koji je Poslanikov saws tetic, da mrzite Poslanikovog saws 2xzeta, da mrzite Alijinog r.a. zeta, da mrzite Poslanikovog saws druga (kako Allah dz.s. u Kuranu kaze) i punca, da mrzite Poslanikovog saws pisara objave, itd itd....
HomeArt

#252 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by HomeArt »

arzuhal wrote:Ko nije bio u BiH na dan ašure, taj fešte i derneka u životu svom nije vidio i nema pojma šta je veselje. Karneval u Riju je seoska igranka naspram bajramovanje dana ašure u, recimo, samo Živinicama, a dalje da ne pričam...
Arzo moj dobri imas pleh hurmasica za ovo i to onih velikih ko taban :D
ragib

#253 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ragib »

U historijskim izvorima se pravi razlika među ashabima koji su gajili simpatije prema hazreti Aliji više nego prema drugim ashabima. Takvi ashabi se nazivaju šiatu Ali - Alijini simpatizeri. Njih historija pamti kao pozitivnu pojavu. Nasuprot njih postoje samo Alijine pristaše. Pamte se kao negativci zbog toga sto su izmislili i stalno pothranjivali navedene tenzije. Danas se uglavnom šijje mogu posmatrati kao ova druga skupina i ako oni sebe rado azivaju šiatu Ali.
BHF_Manijak

#254 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

E-B wrote:
arzuhal wrote:Ko nije bio u BiH na dan ašure, taj fešte i derneka u životu svom nije vidio i nema pojma šta je veselje. Karneval u Riju je seoska igranka naspram bajramovanje dana ašure u, recimo, samo Živinicama, a dalje da ne pričam...
Vrlo duhovito, cak si i segu poceo tjerat u vezi Bajramovanja na dan kada je pobijena skoro cijela poslanikova familija

Kakvo god da je to Bajramovanje u Bosni, ono u sebi nema ni trunku sjecanja na stravican pokolj kojem je na taj isti dan bila izlozena skoro cijela poslanikova porodica.
Cak naprotiv, Bajramovanjem na taj dan se od muslimana nastoji izbrisati sjecanje na njih i na ono sto im se desilo na taj dan

selam
Jest jest, uzmemo sve kandzije pa se degenjecimo po ledjima... :zzzz: Previse se ovdje krvi prolio vrli moj da bi se i na taj dan prolejvalo, Poslanik nije "svetkovao" dan pogobije Hamze npr ili drugih insana, smrti svoje djece itd stoga.... :oops: A obidji malo Sarac-ismailovu na dan Asure, ili neku drugu tekiju, pa vidi sto i tamo "dernece", ma ludilo, sve one kugle ko u disku pa se tandaraju lijevo desno... :zjev:
arte.fakt

#255 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by arte.fakt »

E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:Jest jest, uzmemo sve kandzije pa se degenjecimo po ledjima... :zzzz: Previse se ovdje krvi prolio vrli moj da bi se i na taj dan prolejvalo, Poslanik nije "svetkovao" dan pogobije Hamze npr ili drugih insana, smrti svoje djece itd stoga.... :oops: A obidji malo Sarac-ismailovu na dan Asure, ili neku drugu tekiju, pa vidi sto i tamo "dernece", ma ludilo, sve one kugle ko u disku pa se tandaraju lijevo desno... :zjev:
Nemoras se ti kandzijat, ko to kaze.
Sjeti ih se, sjeti se muka koja je na taj dan prozivljavala skoro cijela poslanikova familija. Sjeti se kako ih je Jezidova muslimanska vojska ubijala jednog po jednog, zedne, umorne, tuzne zbog znanja da nakon njihovog ubistva dolazi red na drugog poslanikovog potomka da bude ubijen itd itd
Sjeti se svega toga, oni su bili poslanikova krv. Kroz to sjecanje tih ih mozda bude zao, pa mozda i koju suzu prolijes za tu skupinu najcasnijih osoba na zemlji.
A to kome je sofra na taj dan pala s neba, ili ko je na taj dan izasao iz ribe, to ionako za nas muslimane ima samo simbolican znacaj, a druga stvar, to je najvjerovatnije i izmisljeno od strane nasibija da bi te time zaokupili i ucinili da se ne sjetis najvece tragedije u istoriji islama

selam
ja se sjetim samo ko ih je izda na taj dan ... kazem ellhamdulilah kad nam Allah dz.s. ukaza skim ne treba imati posla ...
ljubav_aha

#256 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:to je razumljivo,ali sto su bili presudni momenti takve odluke :?:
Imalo je puno presudnih momenata, a i cijeli taj put nije bio samo tako "odjednom", vec se desavao postepeno.
Jedno od presudnijih stvari je upravo bio i odnos prema poslanikovoj (s) porodici i pokusaji sunnizma da Bajramovanjem na Dan ubistva skoro cijele poslanikove porodice ucine da je muslimanima vaznije kada je Isusu spustena sofra sa neba, kada je Jahja (a.s) jeo korijenje po Jordanskoj pustinji itd itd, od sjecanja na taj najtragicniji dan za muslimanski ummet

Evo, sjetih se pocetka tog mog istrazivanja, kada ja ovdje u inostranstvu, naviknut na Hanefijsko predstavljanje islama, nakon iftara sa jednim Palestincem, onako uz caj i kahfu, mu se pocnem hvaliti (navodeci rijeci hodze iz dzamije u mom rodnom gradu) da sam mezheba imam Azema Ebu Hanife, kao i da su se svi islamski alimi slozili da je mezheb Ebu Hanife najispravniji mezheb u islamu. Onaj moj prijatelj Palestinac mi objasni da je on safijskog mezheba, pa jos rece da je kojim slucajem tacno da su se islamski alimi slozili da je Ebu Hanifin mezheb najispravniji, zar ne mislim da bi i on volio pripadati tom mezhebu. Ali kaze, to nije tacno. Shvatih da on nevjeruju u to da je Ebu Hanifin mezheb najispravniji
Ovo me prilicno pogodilo, a i natjeralo da se zapitam dali su tacne i druge stvari koje sam naucio od nasih hodza i iz onih jedinih (Hanefijskih) knjiga kojima smo tamo imali pristup
I tako je pocelo moje istrazivanje i proucavanje

Selam

E-B ,postoje 22 grupacije/sekte u shiite,kojoj pripdas ti i zasto :idea:

Shias are divided into 22 sub-sects. These are:

1. Sabaiyyah Sect: The founder of this sect is Abdullah bin Saba. Basis of their beliefs are; Ascribing Uluhiyyat (praying and obeying only to …) to Hazrath Ali (as) and his descendants. They claim that Hazrath Ali (as) is not death, the one who has died was a Satan incognito as Ali (as). Hazrath Ali (as) ascended to heaven. Thunder is his voice; flash of lightening is his scourge’s clatter.

2. Kamiliyyah Sect: According to this sect, Imamate (duties and rank of Imam) is a nur (heavenly light). One other attribute of imam is prophet at the same time. These people claim that sahaba (Companions of Prophet) are unbelievers.

3. Ulyaniyyah Sect: The followers of this sect who pray and obey to Hazrath Ali (as) and to his descendants claim that Hazrath Ali (as) sent Hazrath Mohammad (pbuh) as a messenger.

4. Mughapriyyah Sect: They say that Allah (swt) has a shape of a mortal man and carries a crown, which is made of a heavenly light and believe so many other outdated superstitions that would even amaze Satan himself.

5. Mansuriyyah Sect: “Imams are blameless; prophets are not free from mistakes. Imams are higher in ranks.” They believe such like superstitions and myths.

6. Hatabiyyah Sect: According to them world is eternal. There is no Hell. They do not accept Haram (anything that is prohibited by faith), or Halal (anything that is permissible under Islam).

7. Hashimiyyah Sect: They think of Allah in shape of a human.

8. Numaniyyah Sect: They are also called as Sataniyyah Sect. Just like Hashimiyyah Sect, they think of Allah in shape of a human.

9. Yonusiyyah Sect: They claim that Allah sits on a throne and the angels always see Him.

10. Nasriyyah Sect: They claim that Allah penetrated into Hazrath Ali (as) and his descendants. That is to say they became a united whole.

11. Canahiyyah Sect: They drivel by claiming that Allah’s spirit was with Hazrath Adam and passed to the other Prophets and to the twelve Imam.

12. Gurabiyyah Sect: These sect’s members by defending an opininion of Hazrath Ali’s (as) likeness to Prophet Muhammad (pbuh) claim that Angel Gabriel revealed to Prophet Muhammad (pbuh) by mistake.

13. Zarrariyyah Sect: They believe that all the other attributes of Allah except the Life Attribute came into being afterwards.

14. Zarramiyyah Sect: They say that Imamet came down from Ali (as) to his son Mohammad Hanafi and from him to the others.

15. Mufavizzah Sect: They are in dark by saying that Allah created Prophet Mohammad and he created the heavens and earth and the universe.

16. Badahiyyah Sect: Their situation is much weirder than the others are. They claim that Allah created his creations without thinking of their pasts and futures.

17. Banaiyyah Sect: Just like Nasriyyah Sect they believe in becoming one (Allah and Hazrath Ali and his descendants)

18. Salahiyyah Sect: They are mutazillah (man is the owner of his acts and they negate the effects of fate) in faith, Hanafis (school of the oldest of the four schools of thought or jurisprudence within Sunni Islam. The Hanafi sect named after its founder, Abu Hanifa) in practice.

19. Sulaymaniyyah Sect: They accept Hazrath Abu Bakr’s (as) and Hazrath Omar’s (as) Imamate however reject of their being imam prior to Hazrath Ali.

20. Imamiyyah Sect: According to them, Hazrath Mohammad (pbuh) appointed Hazrath Ali (as) as imam personally and he was the one who can choose the following imams because of Hazrath Mohammad’s will.

21. Garrudiyyah Sect: They claim that the words of our Prophet about Imamet clearly refer to Hazrath Ali (as) and blame Companions of Prophet of being blasphemous.

22. Ismailiyyah Sect: By the followers of this sect under the cover of religion, it had been tried to be founded a kingdom. Under the leadership of Ubaydullah whom was one of the descendants of ibn-i Meymoon it became an Empire spreading from Damascus to Morocco. After 270 years of ruling, it fell in the year 570 (Islamic calendar). These are also called as Batinis.

They, by keeping their imams distinct from others consider them as being approved by the divine enlightenment. According to them, their imams are blameless, they do not make mistakes, and they do not sin. They cannot be responsible for their acts because they know things, which anybody cannot.
psydelija

#257 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

:thumbup:
arzuhal wrote:Koliko čovjek naziva selam, neko bi pomislio da fakat želi mir :D
ja nebi tako "daleko" sa zakljuckom, ali mi sistem "1 post 1 selam" malo iritantno deluje.

@e-b,

tvoja retorika je katastrofalna... ti ako sebe smatras kako pises, da si sledbenik onog najboljeg sto islam ima, trebas shodno tome i da se ponasas.., da siris veru, ljuvav, mir, toleranciju... tvoji postovi moraju/trebaju imati neku vrstu topline.., itd.

drugo, tvoj susret sa palestincem (odgovor na pitanje @ljubav-kako da ne) i prica kako si hodzu u svom rodnom gradu slusao da samo "trubi" kako je hanefijski mezheb najbolji mi zvuci na sledecu: iza sedam gora, planina i mora, u jednoj zabiti zivela je jedna omanja zajenica... u tom selu egzistirao je samo jedan pekar (kujtim :-D ), koji nadaleko i nasiroko nije imao konkurencije, ali, ipak svaki je dan "smarao" musterije kako je njegovo pecivo najbolje...
ova je prica naravno izmisljena. :)
da zakljucim, niti je pakar iz price imao potrebe hvaliti se o svom pecivu, niti je
tvoj hodza imao potrebe pricati kako je hanefijski mezheb najbolji/najcistiji, jer konkurencije nije bilo u oba slucaja.

do skoro, 98.5% muslimanskog zivlja iz ex-juge nije imalo pojma o siijama, ahmedijama, ismailijama, alevitima i istalim nitima... tako da mi je prica sa hidzom slabo verodostojna.

ps. dohvatio si se svojih teza ko pijan plota, popusti malo, sledbenici poslanika muhameda moraju biti meki i lepe naravi!

svako dobro.
Tvrtko II Kotromanić

#258 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:
Nebih detaljnije zalazio koje su sve shiia podgrupe tokom istorije postojale, ali mnoge od tih grupa koje si naveo su ili izmisljene, ili su postojale vrlo kratko vrijeme i na vrlo ogranicenom prostoru
Vjerovatno znas koje shiia grupe postoje danas u svijetu, pa ti nece biti tesko da prepostavis kojoj od njih pripadam

Inace, sekta "ehlul sunne wel dzemata" nastala je TEK u 4 vijeku po hidzri, i osnovao ju je imam Esarija (bivsi mutazelija). Zaista je skoro nemoguce prebrojati sve sekte koje su tokom 9 vijekova postojanja nastale iz tog Esarijevog experimenta, pa zato o svim sektama nastalim u sunnizmu necu ni govoriti.
Zbog toga bi zaista i bilo vrlo tesko predpostaviti kojoj podsekti sunnizma pripada neki pojedinac danas, a znajuci da se DANAS samo wehabije dijele u bezbroj podsekti, pa od njih imas tekfirovce, pa "ehlul-hadis", pa hizbovce, pa tablik, pa deobandije, pa barelvije, te obicne selefije, i jos Bog zna koliko samo podsekti ima samo kod wehabija, a da ne pominjem brojne tarikate kod sufija itd itd i to sve u sunnizmu DANAS

selam
prvo, ja kao musliman, sunit, sebe ne smatram nikakvim sektasem, niti smatram da sam u nekoj sekti, moj Islam je onaj Islam i od prije 4 stoljeca po hidrzi, bez tih neki imama, bez samopovredjivanja, mrznje prema ashabima itd itd

i ostavi se selama vise, nije ni selam za svakoga
Val

#259 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Val »

psydelija wrote:

do skoro, 98.5% muslimanskog zivlja iz ex-juge nije imalo pojma o siijama, ahmedijama, ismailijama, alevitima i istalim nitima... tako da mi je prica sa hidzom slabo verodostojna.
ne znam odkud ti ova statistika il je to tvoj zakljucak,vjerovatno nisi bio rodjen u tom vremenu pa je to neka tvoja predpostavka ?Za siizam se i te kako znalo! Imam Homejni je bio heroj svih muslimana vjernika u vremenu komunizma i socijalizma,kad sirom svijeta nisi smio Boga spomenut, on je napravio islamsku revoluciju.On je bio heroj vjernika kako za sitte tako i za suniite.O tome mozes pitati srednjovjecne skolovanje muslimane,vjernike koji su preziveli taj perido.U nasoj kuci se i tekako pricalo o tome i ako sam bila dijete sjecam se dobro toga vremena.

Danas je narod,posebno omladina zatrovana medijskom iranomrznjom,kako zapadnom tako i wehabijskom.

E-B i tebe moram demantovat sto se tice tvog bajramovanja na dan asure.Ne osporavam da zele pojedinci da se taj zalosni togadjaj zataska i zaboravi ali
dan Asure dan zaljenja za poslanikovom porodicom je obiljezen i u Turskoj i to uz prosustvo sultana Taipa Erdogana a prisustvovali su kako siie tako i suniije

Val

#260 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Val »

selam jeste za svakoga a selam alejkum za odabrane

وَعِبَادُ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى ٱلْأَرْضِ هَوْنًۭا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ ٱلْجَٰهِلُونَ قَالُوا۟ سَلَٰمًۭا(63)

Mlivo

A robovi Milostivog, oni koji hodaju po Zemlji ponizno, i kad im se obrate neznalice, kažu: "Selam!"(63)

Korkut

A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: "Mir vama!", 25:63

problematika ovog takodjer stoji u losem Korkutovom prevodu Kuran koji se kod nas koristi.

u Textu Kuranskom nikako ne stoji da se nekome naziva selam! Zapravo, doslovce pise:

"KALU - SELAMA!" = "Kazu - Selam!" !!

Dakle, ne "selam vama", ne "selam na vas" ili sl, nego samo Selam!
Val

#261 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Val »

Val wrote:
selam jeste za svakoga a selam alejkum za odabrane

وَعِبَادُ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى ٱلْأَرْضِ هَوْنًۭا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ ٱلْجَٰهِلُونَ قَالُوا۟ سَلَٰمًۭا(63)

Mlivo

A robovi Milostivog, oni koji hodaju po Zemlji ponizno, i kad im se obrate neznalice, kažu: "Selam!"(63)

Korkut

A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: "Mir vama!", 25:63

problematika ovog takodjer stoji u losem Korkutovom prevodu Kuran koji se kod nas koristi.

u Textu Kuranskom nikako ne stoji da se nekome naziva selam! Zapravo, doslovce pise:

"KALU - SELAMA!" = "Kazu - Selam!" !!

Dakle, ne "selam vama", ne "selam na vas" ili sl, nego samo Selam!
doduse na ovo bi dodala jos jedan zakljucak.Nije samo problem u dobrom ili losem prijevodu Kurana vec i u nekopententnim vodjama,koji nam ovoe katastrofalne greske poturaju svjesno ili nesvjesno.

Dio iz govora rejs uleme hej rejs-uleme Mustafe Cerica, pa tako i Kuran tumaci (prevodi ubacujući citavu jednu rijec: "vama" !!!
Iskreno predani Milostivom Allahu su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju „Neka je mir vama".(Kur'an, 25:62-63).

Dakle, biti ljubazan prema onome koji je grub prema tebi nije znak slobosti, već je to znak moralne i duhovne premoći. Jer, onaj koji vrijeđa osjećanja drugoga pokazuje svoju nemoć pred velićinom duha onog kojeg on želi da uvrijedi.

U tome je, dakle, velićina islama - svima donosi ponešto i onima koji ga napadaju, jer žive od toga, i onima koji ga brane, jer ih to čini važnim. Islam je svima blagodat kao blagodat sunca, koje grije svakoga - i onog koji to vidi i onog koji to ne vidi.
http://www.medzlis-zvornik.info/index.p ... i&Itemid=7

Vrhovni poglavar,sta da radimo mi obicni smrtnici.
psydelija

#262 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

Val wrote:
psydelija wrote:

ne znam odkud ti ova statistika il je to tvoj zakljucak,vjerovatno nisi bio rodjen u tom vremenu pa je to neka tvoja predpostavka ?Za siizam se i te kako znalo! Imam Homejni je bio heroj svih muslimana vjernika u vremenu komunizma i socijalizma,kad sirom svijeta nisi smio Boga spomenut, on je napravio islamsku revoluciju.On je bio heroj vjernika kako za sitte tako i za suniite.O tome mozes pitati srednjovjecne skolovanje muslimane,vjernike koji su preziveli taj perido.U nasoj kuci se i tekako pricalo o tome i ako sam bila dijete sjecam se dobro toga vreme.
recenicu si izvuko iz konteksta... cifra je proizvoljna. no, 1,5% nije nimalo bezazlena cifra. rec je o nekih 70000 ljudi (realno nemoguce ni toliko).

prvo, naravno, ne samo da se nije znalo puno o drugim meshebima, vec, i oni koji su nesto znali nisu smeli pricati.
ma ni danas ljudi nemaju pojma o tome... drugo, tacno, homejnieva revolucija je izazvala potres sirom sveta, potres koji svet jos do dana danasnjeg drzi, i po meni, iranska ce revolucija u istoriji po efektu imati karakter slican francuskoj, ako ne i veci.
trece, siitska zajednica je u bifsoj jugi jedino u beogradu (srbija) pri iranskom k. centru i ambasadi bila organizovano, za druga mesta mi nije poznato... i danas vise ima muslimana stranaca u bg-u nego li u sa.

@e-b,
kada su hudbe o kojima pricas drzane, koje godine?
ljubav_aha

#263 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:
Nebih detaljnije zalazio koje su sve shiia podgrupe tokom istorije postojale, ali mnoge od tih grupa koje si naveo su ili izmisljene, ili su postojale vrlo kratko vrijeme i na vrlo ogranicenom prostoru
Vjerovatno znas koje shiia grupe postoje danas u svijetu, pa ti nece biti tesko da prepostavis kojoj od njih pripadam
Inace, sekta "ehlul sunne wel dzemata" nastala je TEK u 4 vijeku po hidzri, i osnovao ju je imam Esarija (bivsi mutazelija). Zaista je skoro nemoguce prebrojati sve sekte koje su tokom 9 vijekova postojanja nastale iz tog Esarijevog experimenta, pa zato o svim sektama nastalim u sunnizmu necu ni govoriti.
Zbog toga bi zaista i bilo vrlo tesko predpostaviti kojoj podsekti sunnizma pripada neki pojedinac danas, a znajuci da se DANAS samo wehabije dijele u bezbroj podsekti, pa od njih imas tekfirovce, pa "ehlul-hadis", pa hizbovce, pa tablik, pa deobandije, pa barelvije, te obicne selefije, i jos Bog zna koliko samo podsekti ima samo kod wehabija, a da ne pominjem brojne tarikate kod sufija itd itd i to sve u sunnizmu DANAS

selam
ja sam ONA ne ON ;zar je moje forumsko ime tako masculine :D :lol:

i dalje ne znam odgovor, kojoj pripadas sekti :)

znam za podjele ostalih grupa/kategorija ,koje su uslovljene razlicitm faktorima
Callahan44

#264 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Callahan44 »

jos samo da ti pasha shvatis da je i hazreti Alija, radiallahu anhu, postovao svoju bracu Ebu Bekra, Omera i Osmana, te da ih je prihvatio kao svoje halife

osim ako ne mislis da se plasio da kaze istinu i da se suprotstavi takvim nasilnicima, te da je slijedio i podrzavao nepravedne vladare?

E-B wrote: Mislim da on zna da ja nisam podijelio muslimane, kao i da je svjestan da ta podjela postoji vec odavno.
Cak je podjela muslimana postojala i za vrijeme poslanika (s), kada su se muslimani tada dijelili na muhadzire i ensarije, na kurejsije i na neke druge, na arape i na nearape, itd itd,

Kasnije je nastala i politicka podjela muslimana na one koji su za Aliju (a.s) i one koji su podrzavali vladajuceg halifu. Zbog razlicitog shvatanja i poimanja pojedinih stvari u vezi samog vjerovanja muslimani su se takodje podjelili na murdzije, qaderije, jebrije, pa su tako u cetvrtom vijeku nastale i sunnije, itd. Vise o tome u textu Podjele u islamu - na stranici ehlulbejt.com

selam
Callahan44

#265 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Callahan44 »

dedo selim bi na ovo odgovorio: selam i bite :)

arzuhal wrote:Koliko čovjek naziva selam, neko bi pomislio da fakat želi mir :D
BHF_Manijak

#266 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

Pa obojica su, i Omer i Ebu Bekr, postupili u skladu sa Kur'anom i Sunnetom, sta ne valja?!

A st ne procita i odmah ispod ovog jedan hadis, u kojem Alija navodi razloge svog nepriznavanja vlasti Ebu Bekru i na koji nacin to kasnije cini... :wink:
arzuhal

#267 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by arzuhal »

@E-B

Molim Uzvišenog Stvoritelja da te uputi na pravi put, da tvoj razum prosvjetli, raširi prsa i očisti jezik. Amin, ja Rabbe-l-'alemin :)

selam
jorgun

#268 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by jorgun »

arzuhal wrote:@E-B

Molim Uzvišenog Stvoritelja da te uputi na pravi put, da tvoj razum prosvjetli, raširi prsa i očisti jezik. Amin, ja Rabbe-l-'alemin :)

selam
Lijepa dova, al nema ništa od toga. Sve dok se laže na ashabe Poslanika, a.s., nemože se očekivati nikakva uputa, prosvjetljenje, čišćenje itd. Očekuj samo još gore zastranjivanje, tminu i prljavštinu.
Callahan44

#269 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Callahan44 »

de samo onda reci zasto je Alija pristao da mu takvi zalimi i dzahili budu halife
kako je mogao dopustiti, da krse Allahovu rijec i poslanikov, alejhiselam, sunnet
ja koliko znam o Aliji, radiallahu anhu, on se nikoga osim Boga nije plasio i nije ga bilo stid reci istinu ni pred kim

E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:Pa obojica su, i Omer i Ebu Bekr, postupili u skladu sa Kur'anom i Sunnetom, sta ne valja?!
Niti su oni postupali u skladu sa Kur'anom, a niti sa sunnetom.

Za Omera to nije ni cudo, jer su u to vrijeme i prosjecno upucene zene bolje poznavale islam i islamske zakone od Omera (neko je vec postirao onaj hadis o mehru - pogledaj to ponovo)

O Ebu Bekrovom sunnetu ratovanja i prisiljavanja naroda da plati zekeat smo vec diskutovali, kao i da je to u direktnoj suprotnosti sa poslanikovim sunnetom, jer poslanik (s) nikad nije nekog na silu tjerao da plati zekeat.

I na kraju najgore sto je Ebu Bekr uradio je to sto je nakon sebe ukazom odredio da taj isti Omer bude sledeci vladar nakon njega, a uprkos tome da Omer nije imao pojma o islamu i islamskim zakonima

p.s. (sjetih se da neki sunnije tvrde da poslanik (s) nije ostavio ko ga treba nasljediti nakon njegove smrti. Ukoliko bi ta sunni tvrdnja bila tacna, onda bi to ujedno znacilo da je Ebu Bekr (postavljajuci Omera za vladara nakon sebe) prekrsio i taj poslanikov sunnet o neostavljanju nasljednika iza sebe)

selam
Callahan44

#270 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Callahan44 »

elhamdulillah
Alija je mudar bio
nije htio razdor u ummetu niti bilo sta sto bi nastetilo islamu i muslimanima

selam

E-B wrote:
Callahan44 wrote:de samo onda reci zasto je Alija pristao da mu takvi zalimi i dzahili budu halife
kako je mogao dopustiti, da krse Allahovu rijec i poslanikov, alejhiselam, sunnet
ja koliko znam o Aliji, radiallahu anhu, on se nikoga osim Boga nije plasio i nije ga bilo stid reci istinu ni pred kim
Imam Ali (a.s) nije zelio napraviti razdor izazvajuci medjumuslimanski rat, koji bi se u tom slucaju dogodio. U odnosu na tadasnju cjelokupnu situaciji to bi imalo katastrofalne posljedice

Pokusajmo razmotriti situaciju koja je bila u to vrijeme.
Iako su u to vrijeme u Medini vec postojali munafici, ipak je najveca prijetnja dolazila od napada susjednih kršćana pod vlašću Vizantije. Ovo je bila vrlo velika opasnost jos od 10 godine po Hijri, kada je poslanik (s) vodio vojnu ekspediciju na Tebuku radi suzbijanja Vizantske prijetne.
Sem toga na arapskom poluostrvu se Museilema proglasavajuci za poslanika pripremao da napadne Medinu. Da se Imam Ali (a.s) tada pobunio protiv Ebu Bekra ummet bi bio potpuno razjedinjen, boreci se izmedju sebe, a i protiv Museileme. Koja bolja prilika i koje bolje vrijeme bi vise odgovaralo Vizantijcima za napadu, nego u slucaju tako podjeljenih muslimana, u borba izmedju sebe i u borbi protiv Museileme?
Uz tako mlad, slab i unutrasnjim previranjima razjedinjen ummet postojao je veliki rizik da Vizantija napadne i sruši mladu muslimansku drzavu. U takvim okolnostima, prioritirajuci interese vjere-dina, Imam Ali (a.s) ne zeli pokretati bilo sta a sto bi moglao nanijeti štetu islamu i njegovim sljedbenicima.
Takav stav samo pokazuje velicinu Imama (a.s), koji je bio spreman žrtvovati svoje pravo, ukoliko se time islam i njegovi sljedebnici zašticuju od nasilja.

I sta sada mislis, da se tada imam Ali (a.s) pobunio, dali bi poslanik (s), susrecuci ga na ahiretu rekao: "O Allija, zasto si izazvao razdor u mom ummetu, zasto nisi postupio onako kako sam te poucavao da cinis da bi ih sacuvao"

Poznato ti je da je poslanik (s) govorio: "Ali je prema meni, kao što je bio Harun u odnosu na Musaa, samo što poslije mene nema više Poslanika."

Pogledajmo kako je u slicnoj prilici (tj u odsustvu Musa a.s) postupio Harun (a.s)
"O Harune," - povika Musa - "šta te je spriječilo, kad si ih vidio da su zalutali, da za mnom nisi pošao? Zašto nisi naređenje moje poslušao?"
"O sine majke moje," - reče Harun - "ne hvataj me za bradu i za kosu moju! Ja sam se plašio da ti ne rekneš: ’Razdor si među sinovima Israilovim posijao i nisi postupio onako kako sam ti rekao.’"
(Kur'an 20:92-94)

Imam Ali (a.s) je i na ovaj nacin dokazao da je on prema poslaniku (s) ono sto je bio Harun (a.s) prema Musa (a.s), jer se i imam Ali (a.s) kao i Harun (a.s) brinuo da ne izazove razdor u umetu koji mu je ostavljen

selam
BHF_Manijak

#271 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:Pa obojica su, i Omer i Ebu Bekr, postupili u skladu sa Kur'anom i Sunnetom, sta ne valja?!
Niti su oni postupali u skladu sa Kur'anom, a niti sa sunnetom.

Za Omera to nije ni cudo, jer su u to vrijeme i prosjecno upucene zene bolje poznavale islam i islamske zakone od Omera (neko je vec postirao onaj hadis o mehru - pogledaj to ponovo)

O Ebu Bekrovom sunnetu ratovanja i prisiljavanja naroda da plati zekeat smo vec diskutovali, kao i da je to u direktnoj suprotnosti sa poslanikovim sunnetom, jer poslanik (s) nikad nije nekog na silu tjerao da plati zekeat.

I na kraju najgore sto je Ebu Bekr uradio je to sto je nakon sebe ukazom odredio da taj isti Omer bude sledeci vladar nakon njega, a uprkos tome da Omer nije imao pojma o islamu i islamskim zakonima

selam
Kako nije postupio u skladu sa sunnetom i Kur'anom, jel fino receno da se iza Poslanika nista ne nasljedjuej?! JEste, kako to onda nije u skladu sa Kur'anom???

Al pazi ovo "a uprkos tome da Omer nije imao pojma o islamu i islamskim zakonima" jest eto, trebo je kod tebe na instrukcije ici.... :lol: :lol: :lol: :roll: Daj bolan kakve gluposti valjas to ne bi ni pas s maslom mogo pojesti, kako kaze Dino...Ucili su od najboljeg ucitelja, i onda ti dodje ovakav dzahil kakav si ti i veli da taj covjek nije imao pojma o islamu niti islamskim propisima...Jes ti dobar jarane, na cemu si da mi je znat, bijelo ili?! :shock: :oops:
bijela

#272 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by bijela »

ya Rabbena....
ema_

#273 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

bijela wrote:ya Rabbena....

Ya Ali, ya Husejn, ya Hasan..... :mrgreen: što bi rekla naša braća 8-)
bijela

#274 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by bijela »

polubraća
ljubav_aha

#275 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

:lol:
Locked