Šitska zajednica u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ema_

#201 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

psydelija wrote:
ema_ wrote:Čuj, mi blatimo šijje? :-) :lol:

Sami su sebe zaprljali blatom koje ništa neće očistiti, de malo pregledaj postove ovog pametnjakovića, gdje proklinje Poslanikove, saws, najbliže, od njegove voljene Aiše, najbližih ashaba, pa gdje aminuje na nekakve gajb-poznavaoce koji sebe stavljaju u rang Stvoritelja.. :roll: :roll:
ja vidim da se samo vodi destruktivna i nekonkurentna debata i da je vec nekoliko stranica sve off...

hajmo se zamisliti kada bi nas uvazeni poslanik sirio islam na nacin na koji mi to danas cinimo, dokle bi stigao?
ne daleko, sigurno!

oprastajmo jedni drugima, jer spasen ce biti onaj koji je mislostiv, koji oprasta...

Niko ko je imalo ljubomoran na svoju vjeru NEĆE prešutjeti i okrenuti glavu kad se ružno govori o Majci pravovjernih, o pravdenim halifama, o Poslanikovim, saws, drugovima, kad se iznose neistine na islam koji je čist od onoga šta mu otpadnici žele pripisati kao npr. Božja svojstva nekakvim svojim vođama i slične podvale.. o tome se ovdje radi ;-)
ljubav_aha

#202 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
ema_ wrote:Čuj, mi blatimo šijje? :-) :lol:

Sami su sebe zaprljali blatom koje ništa neće očistiti, de malo pregledaj postove ovog pametnjakovića, gdje proklinje Poslanikove, saws, najbliže, od njegove voljene Aiše, najbližih ashaba, pa gdje aminuje na nekakve gajb-poznavaoce koji sebe stavljaju u rang Stvoritelja.. :roll: :roll:
ja vidim da se samo vodi destruktivna i nekonkurentna debata i da je vec nekoliko stranica sve off...

hajmo se zamisliti kada bi nas uvazeni poslanik sirio islam na nacin na koji mi to danas cinimo, dokle bi stigao?
ne daleko, sigurno!

oprastajmo jedni drugima, jer spasen ce biti onaj koji je mislostiv, koji oprasta...
psydelija,hajde postavi spisak sketi iz oba ogranka; sto mislis zasto postoje tolike sekte unutar shi'ah /tema je o njima/ :?:
ljubav_aha

#203 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

carobnjak_iz_voza wrote:
ljubav_aha wrote: postoje slicnosti,logicno;ali upravo postojanje razlicitosti ,koje su uslovile postojanje raznih sekti

sukobi sunni i shiite postoje jako dugo;primjeri su lokacije gdje su obe grupe prisutne u istoj sredini,sto nije tipican slucaj za npr. BiH
stoga se postavlja pitanje: sto i ko podrzava danas takve sukobe :?:
Prvenstveno Iran i KSA to potenciraju zbog rivaliteta i pokušaja da dominiraju stanjem na bliskom istoku.I dok su se oni tako nadmetali u komšiluk im dodje Izrael
tako nekako :) eh sad pametni ,ujedinjeni i pismeni jevreji im mogu biti samo dobar primjer
Abdulvahid

#204 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Abdulvahid »

psydelija wrote:znaci ova je tema zamisljena za blacenje siija i sirenju mrznje ka toj skupini?!

morate biti malo tolerantniji... eeeej, ko ste vi, sta ste vi... pitate li sebe kad ispred ogledala?!
pa Gospodar svih svetova je toliko milostiv, a vi Njegovi sledbenici tako surovi,... kakav paradox
!

prodekan al azhar univerziteta u kairu je pre 10-tak godina rekao sledece: "problem siija i sunita je politicke prirode!" znaci, ulema moze resiti problem ko je koga vise "uvredio i za**bo", ali dnevnoj politici i vanjskim neprijateljima vec vekovima nije u interesu jedinstvo muslimanskog umeta.
Niko ovdje ne blati sije, oni to sami sebe blate raznim lazima i potvorama.
psydelija

#205 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

arzuhal wrote:Ako neko kaže kako voli i hazreti Aliju, kerremellahu wedžheh, i Aišu, radijallahu 'anha, a drugi kaže kako voli Aliju, a Aišu proklinje - ko je tu tolerantan?
recimo ja sam ubedio jednog sledbenika siizma u suprotno od onog sto je on znao o aisi ra, ali, ne na nacin da sam se ja sa njim nadmetao ko ima zilavije misice, vec saburom, osmehom i cinjenicama... dug je to i mukotrpan proces.

sada recimo "radim" sa jednim "polu"hrscaninom koji ne poznaje dovoljno ni hriscanstvo, ali su mu usta puna mrznje ka islamu, muslimanima i poslaniku.

edit: ovo "radim", ne radim na poslu, vec konfesionalno ubedjivanje... povlacim mu dijagonalnu paralelu od malog ka velikom mozgu, brzinom centrifuge. :-)
Last edited by psydelija on 20/06/2011 00:56, edited 1 time in total.
ragib

#206 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ragib »

ljubav_aha wrote:
ragib wrote:
ljubav_aha wrote: znas li nesto o postojanju tolikih sekti u shia ogranku :?:
ima više pravaca kao i u sunizmu. Od onih koji ne nose mrznju prema ashabima, zejdije čini mi se da se tako zovu do onih sto prokljinju prijatelje i žene poslanika.a.s. Ovi iz mullasadra sto su se udomacili kod nas nemaju fino misljenje o prijateljima i zenama poslanika.a.s.
ima mnogo vise pravaca u shiite ogranku :!:

mozemo naci spisak :)
to je sasvim nebitno jel ima vise ili manje kod njih su najbrojnije imamije i uglavnom iz irana se širi vjerovanje te grupacije sija. Recimo u bosni za sirenje siizma je zaduzena organizacija mullasadr. Imaju uspjeha u pojedinim tekijama i medju pojedinim horovima koji su sada pomjesali sunizam i siizam. Najveci problem jeste da predstavljaju prijatelje i zene poslanika.a.s ruzno ili ih ne spominju zavisno od situacije i na takav jedan nacin stvaraju odbojnost od muslimana sunija jer valjda su zasluzili prijatelji poslanika.a.s koji su prvi primili Islam i njegove žene da se makar pozitivno gleda na njih.
BHF_Manijak

#207 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

Joj i ti ljubav_aha kad uletis sa pitanjem, ko grom iz vedra neba...To isto da ja pitam Zuhdiju, sto Mehina mama nosi pletenice...Odem fino do Mehe i pitam ga, ako me bas interesuje, pa tako i ti!
psydelija

#208 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

Abdulvahid wrote:Niko ovdje ne blati sije, oni to sami sebe blate raznim lazima i potvorama.
"blacenje" je tu samo figurativno... cilj mi je bio da ukazem na los efekat tog vida komunikacije.
ljubav_aha

#209 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:sada recimo "radim" sa jednim "polu"hrscaninom koji ne poznaje dovoljno ni hriscanstvo, ali su mu usta puna mrznje ka islamu, muslimanima i poslaniku.
takvih ima bilo gjde,bilo kad i u bilo kojoj religjskoj grupi

zivjela nepismenost i ogrnaicenost :D
ljubav_aha

#210 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Joj i ti ljubav_aha kad uletis sa pitanjem, ko grom iz vedra neba...To isto da ja pitam Zuhdiju, sto Mehina mama nosi pletenice...Odem fino do Mehe i pitam ga, ako me bas interesuje, pa tako i ti!
pa evo pitam shitte na forumu :)

znas da kod mene neme nervoze :)
ljubav_aha

#211 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

ragib wrote:
ljubav_aha wrote: ima mnogo vise pravaca u shiite ogranku :!:

to je sasvim nebitno jel ima vise ili manje kod njih su najbrojnije imamije i uglavnom iz irana se širi vjerovanje te grupacije sija. Recimo u bosni za sirenje siizma je zaduzena organizacija mullasadr. Imaju uspjeha u pojedinim tekijama i medju pojedinim horovima koji su sada pomjesali sunizam i siizam. Najveci problem jeste da predstavljaju prijatelje i zene poslanika.a.s ruzno ili ih ne spominju zavisno od situacije i na takav jedan nacin stvaraju odbojnost od muslimana sunija jer valjda su zasluzili prijatelji poslanika.a.s koji su prvi primili Islam i njegove žene da se makar pozitivno gleda na njih.
fazon je sto se sirenje takvih sketi desava u veicni nepismenih ili polupismenih drustava ,ili grijesim :!: :?:
BHF_Manijak

#212 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:Joj i ti ljubav_aha kad uletis sa pitanjem, ko grom iz vedra neba...To isto da ja pitam Zuhdiju, sto Mehina mama nosi pletenice...Odem fino do Mehe i pitam ga, ako me bas interesuje, pa tako i ti!
pa evo pitam shitte na forumu :)

znas da kod mene neme nervoze :)
Pa sta pitas kad ih nema... :mrgreen: Ima jeda lik kojeg ces morati sacekati da bi ti odgovorio, vidis da od ostalih niko nije voljan da odgovara... :mrgreen:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#213 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by anthraxQ »

ljubav_aha wrote:
anthraxQ wrote:
ljubav_aha wrote:
mislim da je uzrok postojanja takvog braka rezultat tradicije jednog drustva koje je prakticiralo takav brak

npr. u kini postoje plemena,koja su prakticirala walkin marriage

u izoliranima selima indije,roditelji djevojcice iskljucivo tokom noci odnesu u kucu buduceg muza,starog minimalno 20 godina od 9 godisenjeg djeteta

vrlo je intresatna cinjenica:ko se uopste sjetio improviziranog braka :D

privremeni brak nema veze sa amerikancima :D

kakve veze ovo što si napisala ima sa onim sto sam ja napisao?
pa i sunni su prakticirali privremeni brak,kasnije su ga ukinuli

nisu ga suniti ukinuli, postoje hadisi o tome. a i da ne postoje, suniti su s time zavrsili prije 13!!! stoljeca, a šiti se još drže.
RespectLifeBH

#214 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by RespectLifeBH »

Informacija više o šitskoj zajednici u BiH za one koji možda ne znaju ko su najistaknutiji propagatori šiizma i homeinizma u BiH zaogrnuti plaštom sunizma. Prvi i medijski najistaknutiji jeste svakako dr. Rešid Hafizović.

Rešid Hafizović je postdiplomski studij završio u Zagrebu na KATOLIČKOM BOGOSLOVNOM FAKULTETU 1989., a na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta doktorirao 1993. na temu: «FILOZOFSKO-TEOLOŠKO UČENJE O LOGOSU U DJELU MUHYIDDIN IBN AREBIJA».

Njegovo preferiranje šiizma, uz poznato naučavanje sufizma, ogleda se u njegovim radovima pod naslovom:

1. "Biti šiija – biti musliman na drugi način", «Znakovi vremena», IV, 12, Sarajevo 2001.

2. "Mikrokozmička dimenzija Tewhida u šiijskoj duhovnosti", Zbornik radova FIN-a, V, Sarajevo 1996.

dr. Rešid Hafizović je također i član Iranske akademije za filozofiju u Teheranu.

Također među najuticajnijim propagatorima šiizma i homeinizma u BiH potrebno je spomenuti još i dr Enesa Karića te dr. Adnana Silajdžića.
Last edited by RespectLifeBH on 20/06/2011 00:36, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#215 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak , ah tooo :-D :lol: hvala :-D
ljubav_aha

#216 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

anthraxQ wrote:
ljubav_aha wrote: pa i sunni su prakticirali privremeni brak,kasnije su ga ukinuli

nisu ga suniti ukinuli, postoje hadisi o tome. a i da ne postoje, suniti su s time zavrsili prije 13!!! stoljeca, a šiti se još drže.

procitala sam da su suniti prakticirali,ali su takodjer ukinuli,nema potrebe negirati istinu

takvi brakovi jesu drugaciji ;iskreno me interesuje sto je uopste osnovana takva institucija braka;povlastica muskarcima ili nesto kompleksnije ;-)
Abdulvahid

#217 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Abdulvahid »

psydelija wrote:
Abdulvahid wrote:Niko ovdje ne blati sije, oni to sami sebe blate raznim lazima i potvorama.
"blacenje" je tu samo figurativno... cilj mi je bio da ukazem na los efekat tog vida komunikacije.
Brate, na ovoj temi se javio samo jedan deklarisani sija koji ne uvazava nikog i nista osim samog sebe.
Koristi prevode Kurana koji njemu eventualno idu u korist po odredjenim pitanjima, koristi Buhariju i Muslima kada njema zatreba a inace te zbirke su pod lupom, pripisuje sunijama ono sto nije istina, laze na ashabe, laze na "svoje" imame Aliju ra, Hasana ra, Husejna ra, Dzafera ra. Direktan, do te mjere da je zatvorio usta i onim sunijama koji zbore ma nisu oni svi isti, oni koji proklinju Aisu su manjina itd itd, a ispade ovaj lik je "samo" proklinje al je ne naziva bludnicom znaci ima i gorih od njega itd da sada ne navodim bruku izvala koje je napisao.
ljubav_aha

#218 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

RespectLifeBH wrote:Informacija više o šitskoj zajednici u BiH za one koji možda ne znaju ko su najistaknutiji propagatori šiizma i homeinizma u BiH zaogrnuti plaštom sunizma. Prvi i medijski najistaknutiji jeste svakako dr. Rešid Hafizović.

Rešid Hafizović je postdiplomski studij završio u Zagrebu na KATOLIČKOM BOGOSLOVNOM FAKULTETU 1989., a na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta doktorirao 1993. na temu: «FILOZOFSKO-TEOLOŠKO UČENJE O LOGOSU U DJELU MUHYIDDIN IBN AREBIJA».

Njegovo preferiranje šiizma, uz poznato naučavanje sufizma, ogleda se u njegovim radovima pod naslovom:

1. "Biti šiija – biti musliman na drugi način", «Znakovi vremena», IV, 12, Sarajevo 2001.

2. "Mikrokozmička dimenzija Tewhida u šiijskoj duhovnosti", Zbornik radova FIN-a, V, Sarajevo 1996.

dr. Rešid Hafizović je također i član Iranske akademije za filozofiju u Teheranu.

Također među najuticajnijim propagatorima šiizma i homeinizma u BiH potrebno je spomenuti još i dr Enesa Karića te dr. Adnana Silajdžića.
gdje si tako nesto uopste saznao :?:
psydelija

#219 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

ljubav_aha wrote:psydelija,hajde postavi spisak sketi iz oba ogranka; sto mislis zasto postoje tolike sekte unutar shi'ah /tema je o njima/ :?:
vidi, ja nisam ekspert za nas mesheb, a kamoli za siitski pravac islama. :D ja sam jedan covek koji ne prav dodatne jazöve izmedju muslimane sveta... a siizam da ne budem pogresno shvacen, ignorisem do granice mrznje, i taj balans mi daje prostora da racionalnije razmisljam.

kada uzmes u obzir da nam je dragi Bog ostavio mogucnost pokajanja, zar se ne pitas koja je tvoja/moja uloga na ovome svetu?! pa kada uzmes zivotopis samog poslanika.., kroz sta je sve on prolazio, koliko je uvreda trpeo.... i covek je ipak preko svega toga prolazio, prolazio i nizao uspeh za uspehom...
BHF_Manijak

#220 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

Otkud Karic i Silajdzic na tom "spisku"?! Nidje veze al' eto... :-?
ragib

#221 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ragib »

ljubav_aha wrote:
ragib wrote:
ljubav_aha wrote: ima mnogo vise pravaca u shiite ogranku :!:

fazon je sto se sirenje takvih sketi desava u veicni nepismenih ili polupismenih drustava ,ili grijesim :!: :?:
reci da su recimo sijje manje pismeni ljudi u odnosu na sunije sigurno nije tacno. Pismenost nema nikakve veze i ne moze se povezati sa ispravnim vjerovanjem, Radovan Karadzic je bio doktor pa to opet ne znaci da je imao ispravno rezonovanje kao i Šešelj koji je bio najmladji doktor nauka u bivsoj jugoslaviji. U skandinavskim zemljama imamo mnogo ateista skolovanih itd.
Last edited by ragib on 20/06/2011 00:56, edited 1 time in total.
psydelija

#222 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by psydelija »

eeeej, drugari, ja vas sad sve redom kako sunite tako i siite :D selamim od srca... lepo spavali i slateke snove sanjali... vi pisite, a ja kada u pet postanem ponovo produktivan, rado cu citati, pa i ostaviti koji komentar.

svakko dobro.
ljubav_aha

#223 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
ljubav_aha wrote:psydelija,hajde postavi spisak sketi iz oba ogranka; sto mislis zasto postoje tolike sekte unutar shi'ah /tema je o njima/ :?:
vidi, ja nisam ekspert za nas mesheb, a kamoli za siitski pravac islama. :D ja sam jedan covek koji ne prav dodatne jazöve izmedju muslimane sveta... a siizam da ne budem pogresno shvacen, ignorisem do granice mrznje, i taj balans mi daje prostora da racionalnije razmisljam.

kada uzmes u obzir da nam je dragi Bog ostavio mogucnost pokajanja, zar se ne pitas koja je tvoja/moja uloga na ovome svetu?! pa kada uzmes zivotopis samog poslanika.., kroz sta je sve on prolazio, koliko je uvreda trpeo.... i covek je ipak preko svega toga prolazio, prolazio i nizao uspeh za uspehom...
JA razlike ne pravim jer razlike vec postoje stoljecima

posotjanje tolikih sekti u jednom ogranku jeste interesantno;i zato sam se pitala da li se medjusobno podrzavaju ili su goegrafski prilicno izolirani
ljubav_aha

#224 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

ragib wrote:
ljubav_aha wrote: fazon je sto se sirenje takvih sketi desava u veicni nepismenih ili polupismenih drustava ,ili grijesim :!: :?:
reci da su recimo sijje manje pismeni ljudi u odnosu na sunije sigurno nije tacno. Pismenost nema nikakve veze i ne moze se povezati sa ispravnim vjerovanjem, Radovan Karadzic je bio doktor pa to opet ne znaci da je imao ispravno rezonovanje kao i Šešelj koji je bio najmladji doktor nauka u bivsoj jugoslaviji. U skandinavskim zemljama imamo mnogo ateista skolovanih itd.
imas li dobre argumente kolega :?: molim minimalno 2 argumenta,hvala
Bloo
Globalna šefica

#225 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Bloo »

ragib wrote: U skandinavskim zemljama imamo mnogo ateista skolovanih itd.
u svim zemljama imas mnogo skolovanih ateista
Locked