Pitanje je veoma dobro al' svakako nije za ovu temu. Kamo srece da svijet napravi jedan takav civilizacijski iskorak i da pronadje model kojim bi zabranio dehumanizaciju (sovinizam, rasizam...), ostro sankcionisao negiranje i velicanje zlocina... Svijet je toliko zastranio da nista nije nedodirljivo. Cak se negira i ismijava Holokaust, najveci zlocin u historiji covjecanstva. Zapravo, ne postoji zlocin koji se ne negira.animus wrote:Pokušavam logicki da objasnim to razmisljanje. Stavljam se u ulogu prosjecnog srbina i da vidim kako bi ja opravdao zlocinca. Ne mogu biti iskren prema sebi i da nadjem nacin da ga opravdam. Kako god uvijek mi je jedino objasnjenje da vi nas lazete i folirate i da znate da je on zlocinac i da je pocinio genocid ali glumite. Nema mi tu nikako materijala da vjerujete u te konstrukcije da je mladic nevin i heroj. Da nije danasnje tehnologije i da nemate pristup modernim medijima pomislio bi da vam je ispran mozak ali to je danas nemoguce. Sve se moze pronaci na internetu i ako malo kriticki razmisljas razlucis istinu. Folirate vi nas sve. Nema druge.
Kada su Srbi u pitanju, ima tu svega... Vecina Srba, kao Balkanaca uopste, je neobrazovana i primitivna, podlozna manipulaciji. Nemoj sumnjati da veliki broj Srba smatra kako je sve to jedna zavjera i stimaljka, kako je Amerikancima trebao alibi za ofanzivu na Srbe itd. Da ne nabrajam razne varijante, ima tu svega i svacega, raznih interpetacija dogadjaja. Ima dosta i onih koji su svjesni razmjera zla i koji isto osudjuju. Ima onih krvolocnih kojima je svejedno. Ima onih koji ne zele prihvatiti i onda teze ka zavjerama, pravdanjima itd itd.
Pa pogledaj ovu temu, imas likove koji misle da iza svega stoje Zidovi, a drzava Izrael kao pola BiH i Zidova 10-15 miliona. Kakav mozak trebas imati da smatras kako tako mala skupina kontrolise cijeli svijet?
Imas 'slucaj Cheli' koji je za istrazivanja. Kako to objasniti, takav mozak i stanje uma? Covjek smatra da je Rusija bezgresna. Za sve je kriv neko drugi. Ne mogu Rusi uraditi nista lose i pogresno, uvijek postoji neko alternativno objasnjenje. E, mozes misliti koliko takvih likova ima u srpskom narodu? Ili u bosanskom, svejedno je!?? Ovom narodu je sve zavjera, sve je sumnjivo.