Sirija vol. 2
- Opetja033
#29601 Re: Sirija vol. 2
Salahudin Ejubi je bio Kurd a ne Arap.
-
sumirprimus
#29602 Re: Sirija vol. 2
aka ypg salahudinOpetja033 wrote:Salahudin Ejubi je bio Kurd a ne Arap.
- Krokodajl
#29603 Re: Sirija vol. 2
Vrlo zanimljiva prepirka Letih Fadela i Eyadal al Hosaina.
Stanje u Raki je sljedeće, SAA je nakon žestokih borbi izgubila Resafa raskrsnicu i povukla se do prve crte odbrane dakle do raskrsnice Zekiya, koja se nalazi 15 kilometara unutar provincije Raka i nekih 45 kilometara od Ithiyarije. Gubici kod Marinaca i Orlova su minimalni jer su se oni prvi povukli, dok su gubici kod ostalih regimenti SAA veliki, 20-ak ubijenih, isto toliko nestalih i oko 50 ranjenih, treba napomenuti da su teroristi ISIL-a izveli 10 samoubilačkih napada.
Eh sad, Leith tvrdi da je strašno i da je 555-a regimenta 4-e tenkovske brigade ostala zarobljena i da su mnogi izginuli, dok Eyad tvrdi da ta 555-a regimenta uopšte ne postoji i da 4-a brigada i ne učestuje u operaciji Tabka. Do sada je Eyad bio u pravu i nemam razloga da mu ne vjerujem, uvijek je išao oprezno sa tvrdnjama pa tako i sada. 555 regimenta je postoja do 2012 godine i tada je preustrojem SAA uklopljena u druge jedinice SAA.
Što se Palmire tiče situacija je stabilna i mirna, ISIL širi lažnu propagandu kao i kod Zora kad su prije neki dan javili da su uzeli raskrsnicu Panorama pa se obrukali... T3 pumpa je pod kontrolom ISIL-a, SAA ju je držala 1-2 dana, Telila raskrsnica je pod kontrolom SAA, Telila naftna polja su upitna, navodno je SAA to uzela ali niko nije potvrdio ali niko nije ni demantovao da nije, Arak je pod kontrolom SAA, barem što se tiče doline, ostalo je sve upitno, ali u ovom trenutku nema tamo žestokih borbi.
A kao i obično kad zapne onda kreće Damask, SAAa zauzela selo Al Bahariyah u Istočnoj Ghouti i dijelove sela Al Maqbarah , pobunjenici u Istočnoj Ghouti sada u još težoj situaciji jer je Al Bahariyah bila važna raskrsnica i taj istočni dio fronta je do sada bio miran.
Isto tako, Daraya je nakon 2 dana opet u potpunoj blokadi.
Stanje u Raki je sljedeće, SAA je nakon žestokih borbi izgubila Resafa raskrsnicu i povukla se do prve crte odbrane dakle do raskrsnice Zekiya, koja se nalazi 15 kilometara unutar provincije Raka i nekih 45 kilometara od Ithiyarije. Gubici kod Marinaca i Orlova su minimalni jer su se oni prvi povukli, dok su gubici kod ostalih regimenti SAA veliki, 20-ak ubijenih, isto toliko nestalih i oko 50 ranjenih, treba napomenuti da su teroristi ISIL-a izveli 10 samoubilačkih napada.
Eh sad, Leith tvrdi da je strašno i da je 555-a regimenta 4-e tenkovske brigade ostala zarobljena i da su mnogi izginuli, dok Eyad tvrdi da ta 555-a regimenta uopšte ne postoji i da 4-a brigada i ne učestuje u operaciji Tabka. Do sada je Eyad bio u pravu i nemam razloga da mu ne vjerujem, uvijek je išao oprezno sa tvrdnjama pa tako i sada. 555 regimenta je postoja do 2012 godine i tada je preustrojem SAA uklopljena u druge jedinice SAA.
Što se Palmire tiče situacija je stabilna i mirna, ISIL širi lažnu propagandu kao i kod Zora kad su prije neki dan javili da su uzeli raskrsnicu Panorama pa se obrukali... T3 pumpa je pod kontrolom ISIL-a, SAA ju je držala 1-2 dana, Telila raskrsnica je pod kontrolom SAA, Telila naftna polja su upitna, navodno je SAA to uzela ali niko nije potvrdio ali niko nije ni demantovao da nije, Arak je pod kontrolom SAA, barem što se tiče doline, ostalo je sve upitno, ali u ovom trenutku nema tamo žestokih borbi.
A kao i obično kad zapne onda kreće Damask, SAAa zauzela selo Al Bahariyah u Istočnoj Ghouti i dijelove sela Al Maqbarah , pobunjenici u Istočnoj Ghouti sada u još težoj situaciji jer je Al Bahariyah bila važna raskrsnica i taj istočni dio fronta je do sada bio miran.
Isto tako, Daraya je nakon 2 dana opet u potpunoj blokadi.
- Opetja033
#29604 Re: Sirija vol. 2
Obzirom da si tako kategorican, pretpostavljam da ti nece biti tesko dokazati da su Telila raskrnica i Telila naftna polja pod kontrolom Assada? Obzirom da i wiki mapa kaze da je Telila pod kontrolom Daesha.Krokodajl wrote:Telila raskrsnica je pod kontrolom SAA, Telila naftna polja su upitna, navodno je SAA to uzela ali niko nije potvrdio ali niko nije ni demantovao da nije, Arak je pod kontrolom SAA.
A wiki mapa je ipak, barem po misljenju vecine Assadovih simpatizera (licno se slazem sa tim), daleko najpouzdaniji izvor.
Telila raskrnica i Telila naftna polja su pod kontrolom Daesha. Sve ostalo je pokusaj medijskog spina Assadovih telala po twitteru.
Nego sta kazes prije mjesec-dva? Leith pouzdan izvor? Sada odjednom ispade da izmislja regimente, da nema pojma koje jedince ucestvuju u kojim akcijama, itd, itd.
- Kikibombona
#29605 Re: Sirija vol. 2
Ovako su zombiji nekada okruzili Kobane. Sada su oni u istoj situaciji, sa tom razlikom sto su osudjeni na poraz!

SDF zestoko napada silose na juznom ulazu u grad. Vidjet cemo koliko ISIL moze izdrzati.
Hasan Ridha potvrdjuje ono sto sam jucer pisao... Prema njegovim informacijama Manbij napada 4 000 boraca, od cega su 1 500 Arapi...
U Rojavi u posljednjih nekoliko mjeseci traje masovna mobilizacija. Hiljade boraca pristupaju YPG. Cilj mobilizacije nije ISIL, oni su svakako gotovi, cilj je odvratiti malo jace igrace od eventualnog napada.
Mobilizacija u Kobaniju
https://www.youtube.com/watch?v=riSKB8DRN4M

250, Efrin

Derik

Kurdi su fanatasticno motivisani, tek su se sad zaigrali!

SDF zestoko napada silose na juznom ulazu u grad. Vidjet cemo koliko ISIL moze izdrzati.
Hasan Ridha potvrdjuje ono sto sam jucer pisao... Prema njegovim informacijama Manbij napada 4 000 boraca, od cega su 1 500 Arapi...
U Rojavi u posljednjih nekoliko mjeseci traje masovna mobilizacija. Hiljade boraca pristupaju YPG. Cilj mobilizacije nije ISIL, oni su svakako gotovi, cilj je odvratiti malo jace igrace od eventualnog napada.
Mobilizacija u Kobaniju
https://www.youtube.com/watch?v=riSKB8DRN4M

250, Efrin

Derik

Kurdi su fanatasticno motivisani, tek su se sad zaigrali!
- Krokodajl
#29606 Re: Sirija vol. 2
Da evo sada je obojeno u crno, što se Telila naftnih polja tiče kažem, niko nije ni potvrdio ni demantovao, posljednja informacija koja se pojavila jeste da je SAA zauzela DIO naftnih polja, ali onda je "rahmetli" Sidorenko prenio informaciju novinara Al Mayadeena da SAA nije oslobodila ni Arak ni Telila naftna polja ali da jeste zauzela raskrsnicu. Al Mayadeen je vrlo nepouzdan i smiješan izvor ali kod Palmire je dosta kontradiktornosti, ja sam napisao i mislim da nisam pogriješio da SAA drži Telila raskrsnicu jer iz Palmire već dugo vremena nema pouzdanih informacija ali kako god okreneš situacija u Palmiri uopšte nije loša iz razloga jer dole sukobi uopće nisu u nekoj žestokoj fazi. Na kraju krajeva niko od "Assadovih telala" nije ni potvrdio da je ISIL zauzeo Telilu ali ni od objektivnih izvora sa druge strane nije ustvrdio da je ISIL zauzeo istu pa tako nema razloga ni vjerovati wiki mapi koja jeste najtačnija ali nije 100% tačna.Opetja033 wrote:Obzirom da si tako kategorican, pretpostavljam da ti nece biti tesko dokazati da su Telila raskrnica i Telila naftna polja pod kontrolom Assada? Obzirom da i wiki mapa kaze da je Telila pod kontrolom Daesha.Krokodajl wrote:Telila raskrsnica je pod kontrolom SAA, Telila naftna polja su upitna, navodno je SAA to uzela ali niko nije potvrdio ali niko nije ni demantovao da nije, Arak je pod kontrolom SAA.
A wiki mapa je ipak, barem po misljenju vecine Assadovih simpatizera (licno se slazem sa tim), daleko najpouzdaniji izvor.
Telila raskrnica i Telila naftna polja su pod kontrolom Daesha. Sve ostalo je pokusaj medijskog spina Assadovih telala po twitteru.
Nego sta kazes prije mjesec-dva? Leith pouzdan izvor? Sada odjednom ispade da izmislja regimente, da nema pojma koje jedince ucestvuju u kojim akcijama, itd, itd.![]()
Što se Letiha Fadela tiče on ima izvore sa terena, i kada nema razloga za nevjerovati i kada to potkrijepi informacijama onda i jeste pouzdan izvor ali u dosta slučajeva su to obična piskaranja i njegove ekspretize Šta bi bilo kad bi bilo.
Ako moram birati između Markita "brda govana" i Leitha Fadela onda ne bih vjerovao ni jednom, ali kada je na drugoj strani Eyad al Hosein onda ne moram razmišljati kome ću povjerovati, čovjeku koji se u ovom trenutku nalazi u provinciji Raka ili čovjeku koji u ovom trenutku sjedi negdje u Čikagu...
- madner
#29607 Re: Sirija vol. 2
Kao prvo, kaze se puk a ne regiment.
Regiment je strana rijec.
Kao drugo, SAA uglavnom koristi brigade.
Regiment je strana rijec.
Kao drugo, SAA uglavnom koristi brigade.
- Opetja033
#29608 Re: Sirija vol. 2
Nego sta bi sa @Sidorenkom fakat? Vidim neki twitterasi trolaju da je fakat rahmetlija postao.
- Krokodajl
#29609 Re: Sirija vol. 2
Upratio sam da je posljednja objava 17-og, nakon toga ništa i jučer je izgleda deaktivirao profil, čitao sam na redditu neku raspravu navodno je pričao sa nekim od twitteraša (valjda sa onim SAA reporterom) i kao dosta mu svega, hoće neko vrijeme da se odmori, počeli ga ljudi iz Sirije smarat šalju slike objave, prefosirao se lik, a tek što je postao kredibilan izvorOpetja033 wrote:Nego sta bi sa @Sidorenkom fakat? Vidim neki twitterasi trolaju da je fakat rahmetlija postao.
Nakon toga se na redditu rastegla ona rasprava kada je locirao neki kamp za obuku u Idlibu pa tagovo twitter Ministarstva Odbrane Rusije, kroz 2 dana službeno priopćenje da je MOD Rusije otkrio informacije o "terorističkim kampovima" zahvaljujući informacijama sa društvenih mreža, slučajno ili ne bombardovan je upravo kamp kojeg je Sidorenko locirao, o tome se i na ovom forumu pisalo.
Da, SAAa koristi brigade i upravo to stvara sumnju u postojanje tog 555 "puka "
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29610 Re: Sirija vol. 2
pa donald voli i podržava bašaraHerr Flick wrote:Ako Trump dobije izbore,Erdogan je donjiNe gine mu onda saveznistvo sa bivsim bratom Basharom
- DuckZz
#29611 Re: Sirija vol. 2
Došli ljude iz Latakije na odmor u Aleppu, "Gdje je ovde prva linija, odakle se puca, jel pucaju samo jednom ?"
-
zrakomlat
#29612 Re: Sirija vol. 2
Što bi rekla sestra doris, malo mi za sriću tribaMlohavi wrote:................djecije iskreno se nadam da je i poneki Rus ziv pao u ruke krmaka.SYRIA: Life expectancy for people in the country has dropped 20 years due to the ongoing war. - UN
Oh, kako bi ja sretan bio dok bi video gledao.
-
sarajevoxxxx
#29613 Re: Sirija vol. 2
Sjeverna okolina Haleba - Borci opozicije zauzeli sela Tel Ahmer i Er-Ragibijeh. Ponovo se nalaze pred ulazom u strateški važan grad Er-Ra'i koji je pod kontrolom Isila.
- Mlohavi
#29614 Re: Sirija vol. 2
SAA Reporter @Syria_Protector 11m11 minutes ago
#MAP update: The current military situation in #Raqqa, #Tabqa, #SAA back to #Ithriyah.

-
sarajevoxxxx
#29615 Re: Sirija vol. 2
Nije režim nešto pretjerano ni krenuo prema Tabki.Isil uništio dva tenka jedan top, jesu objavili veliki broj poginulih ali nigdje snimaka.Mlohavi wrote:SAA Reporter @Syria_Protector 11m11 minutes ago
#MAP update: The current military situation in #Raqqa, #Tabqa, #SAA back to #Ithriyah.
I to povlačenje u trenutku kada su Kurdi stigli do Manbija i kada je Isil maksimalno pritisnut na sjeveru i istoku Haleba. Na snimcima Isilovci na onim poljima oko Tabke ležerno hodaju tu i tamo koja eksplozija.
I sada ne vrše nikakav dodatni pritisak na Isil, nema bombardovanja, nema novih napada.
Čak i za ovakvu SAA je previše ovo ekspresno povlačenje.
- Krokodajl
#29616 Re: Sirija vol. 2
SAA se povukla skroz do Ithiyarije, vjerovatno će i obustaviti operaciju, držanje al Zakiye i nema smisla, piši propalo.
Sve informacije koje budu dolazile o zauzimanju tačaka od al Zakiye do Ithiyarije od strane ISIL-a će biti tačne jer su sve jedinice SAA prebačene u Ithiyariju. ISIL prolazi kroz prazan prostor, SAA jednostavno ne želi da ih ISIL napadne sa leđa sada kada su već sakupili dovoljno jedinica za sukob.
Brojka stradalih pripadnika SAA je još nepoznata ali stanje nije toliko haotično osim prvotnih borbi gdje je SAA uistinu imala velike gubitke u povlačenju uopće nije bilo sukoba te su od početka za cilj imali povlačenje do Ithiyarije.
Za operaciju ovakvog kalibra potrebna je ekspresnost, SAA to unatoč neorganizovanosti ISIL-a i nadmoći iz zraka nije imala, te su se vukli dosta sporo (iako su imali par epizoda brzog napretka). Pro vladini twitteraši optužuju Rusiju za neuspjeh, navodno Ruski avioni posljednjih par dana nisu nikako ni dejstovali, ali Arapima su uvijek treći krivi.
Sve informacije koje budu dolazile o zauzimanju tačaka od al Zakiye do Ithiyarije od strane ISIL-a će biti tačne jer su sve jedinice SAA prebačene u Ithiyariju. ISIL prolazi kroz prazan prostor, SAA jednostavno ne želi da ih ISIL napadne sa leđa sada kada su već sakupili dovoljno jedinica za sukob.
Brojka stradalih pripadnika SAA je još nepoznata ali stanje nije toliko haotično osim prvotnih borbi gdje je SAA uistinu imala velike gubitke u povlačenju uopće nije bilo sukoba te su od početka za cilj imali povlačenje do Ithiyarije.
Za operaciju ovakvog kalibra potrebna je ekspresnost, SAA to unatoč neorganizovanosti ISIL-a i nadmoći iz zraka nije imala, te su se vukli dosta sporo (iako su imali par epizoda brzog napretka). Pro vladini twitteraši optužuju Rusiju za neuspjeh, navodno Ruski avioni posljednjih par dana nisu nikako ni dejstovali, ali Arapima su uvijek treći krivi.
-
sarajevoxxxx
#29617 Re: Sirija vol. 2
Od početka nisu namjeravali udariti svim silama. Mislim da režimu više ovo odgovara, da u Manbiju sukob što duže traje, Kurdi više ne mogu nazad, a Isil rasterećen, nema više opasnosti ni prema Tabki ni prema Raqqi.
Čitam na komentarima neki predviđaju da će se Isil povući prema Al Babu i Raqqi, da će predati Er-Ra'i.
Čitam na komentarima neki predviđaju da će se Isil povući prema Al Babu i Raqqi, da će predati Er-Ra'i.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#29618 Re: Sirija vol. 2
ja sam pomalo nervozan zbog ruskog (ne)djelovanja
vise mi i nije jasan njihov cilj
ne znam ni sto sad zele i cemu se nadati
zirkus
zirkus
- Mlohavi
#29619 Re: Sirija vol. 2

Moj Boze evo i ovi se samoubijaju. Ponovo...
- Opetja033
#29620 Re: Sirija vol. 2
Nisu mi jasni nikako, ama bas nikako. Umjesto da krenu na Kafru i Sawran, ili barem ova manja sela juzno od sadasnjih pozicija da ociste - oni opet hrle na El Rai.Mlohavi wrote:
Daj Boze da opet ne bude bjezanija do Azaza.
-
sarajevoxxxx
#29621 Re: Sirija vol. 2
Pa i nije cirkus. Što bi režim ginuo u sukobima prema Raqqi i Tabki, realno nemaju oni snage za to. Još nikad ne znaš kada će udariti s leđa opozicija ili Kurdi prestati sa ofanzivom. Možeš se zavući sa jedinicima duboko u teritoriju Isila izgubiti gomilu vojniku i opet ko će to kontrolisati.Black swan wrote:ja sam pomalo nervozan zbog ruskog (ne)djelovanja
zirkus
Ovako utvrdiš se, puno kokica preda se, i navijaš i za jedne i za druge, želiš i jednima i drugima puno uspjeha.
A to ko će prije Raqqu zauzeti, to je smješno. Režimu odgovara više podjela, te priče kako Asad želi cijelu Siriju mislim da je odvraćanje pažnje od stvarnih ciljeva.
-
sarajevoxxxx
#29622 Re: Sirija vol. 2
Lakše je zauzimati mjesta koja su uz samu granicu sa Turskom. Evo danas Turci žestoko granatiraju Er-Ra'i i okolinu. Mislim da im je lakše sačuvati Er-Ra'i koji je bliže granici nego Sawran.Opetja033 wrote:Nisu mi jasni nikako, ama bas nikako. Umjesto da krenu na Kafru i Sawran, ili barem ova manja sela juzno od sadasnjih pozicija da ociste - oni opet hrle na El Rai.Mlohavi wrote:
- Kikibombona
#29623 Re: Sirija vol. 2
Arapi iz redova SDF obavljaju molitvu prije napada na ISIL monstrume u Manbiju...sarajevoxxxx wrote:...
Oko 1 500 Arapa, kurdskih saveznika, ucestvuje u ofanzivi.
Je li ti sada malo lakse sto ce Manbij pasti!??
https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 0545344512
YPG Efrin
https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 5786037248
- Mlohavi
#29624 Re: Sirija vol. 2
Mogli su hladiti jajca i cekati da ISIL pukne na Manbiju, pa u lesinarenje. Nazalost, vrlo vjerovatno im je turska pomoc uvjetovana ovim pokusajima napredovanja uz granicu, pa se zbog toga forsira. Jedino smisleno opravdanje koje mogu imati.Opetja033 wrote:
Nisu mi jasni nikako, ama bas nikako. Umjesto da krenu na Kafru i Sawran, ili barem ova manja sela juzno od sadasnjih pozicija da ociste - oni opet hrle na El Rai.
Ovaj put idu daleko, ali bjezanija neminovna u nekom trenutku. Vjerovatno za par dana kad ISILove snage koje su odbile SAA budu ponovo na raspolaganju.
- sunceKOtepsija
#29625 Re: Sirija vol. 2
nevalja, kazu isilovci iz turske "Ćaba im je Amerika"Kikibombona wrote:Arapi iz redova SDF obavljaju molitvu prije napada na ISIL monstrume u Manbiju...sarajevoxxxx wrote:...
Oko 1 500 Arapa, kurdskih saveznika, ucestvuje u ofanzivi.
Je li ti sada malo lakse sto ce Manbij pasti!??![]()
![]()
https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 0545344512
https://twitter.com/BeyazMinare__/statu ... 0676663297