SIR-Sve o siru

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#1 SIR-Sve o siru

Post by zlata »

Najvolim dobar sir:

Roquefort
Cheddar
Stilton
Romano
Feta
Kackavalj
Mizitra
Halumi
Mozzarella

Volim i dobar kruh:

Pada (portugalski kruh...slican nasoj lepinji...ali malko bolje pecen)
Baguette
Lepinja
Pogaca
Broa (portugalska bjela kuruza)
User avatar
Qler
Posts: 23604
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#2

Post by Qler »

hljeb :D
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#3

Post by zlata »

Qler wrote:hljeb :D
Meni je HLIB, al'kruh od dragosti.
ambulanta
Posts: 201
Joined: 16/08/2005 20:00
Location: mjesto

#4

Post by ambulanta »

zlata wrote:
Qler wrote:hljeb :D
Meni je HLIB, al'kruh od dragosti.
meni je mozzarela najboljsa!!!!!! :lol: :lol:
Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#5

Post by Harrys »

Govoriti o siru a ne spomenuti Svicarski sir. :D :D
Samo je jedan Emmentaler,sve ostalo su......... :D

Image

ImageImage
Last edited by Harrys on 31/08/2005 21:21, edited 1 time in total.
ambulanta
Posts: 201
Joined: 16/08/2005 20:00
Location: mjesto

#6

Post by ambulanta »

Harrys wrote:Govoriti o siru a ne spomenuti Svicarski sir. :D :D
Samo je jedan Emmentaler,sve ostalo su......... :D

Image
kako se pevaljka dobro sjetila. volim ja i svicarski.
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#7

Post by PR80. »

Od sireva volim:
Norvegia (norveski sir, mmmmmmm)
Gullost (norveski sir, zove se zlatni sir)
Parmesanoooooo (najbolji prilog uz pastu :-) )
Feta sir (Podsjeti me na ratne dane ali uvijek dobro dodje :) )
Edamer

Sto se tice hljeba svaki dan jedem razlicit, sa razlicitim dodatcima (od raznih zitarica, zatim od mrkve, kiselog mlijeka, masline).
Sto se tice baqueta najvise volim tamne baquete, mislim da su pravljene od raza).

P.S. Kruh ili hljeb? - Jednom me napade jedan covjek u izbjeglickom kampu, kao: zasto ja kazem hljeb a ne kruh (eto hljeb je kaze srpski naziv za kruh). Odgovorim mu da u mom rodnom gradu mi smo uvijek govorili hljeb, a ako cemo se vec raspravljati koja je od te dvije rijeci "bosanska" onda najbolje da svi zovemo hljeb/kruh = SOMUN i mirna Bosna (joj cime se ljudi zamaraju). :-) :-)
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#8

Post by zlata »

Nikad nisam probala kruh od mrkve...ali jesam sa orasima i suhim vocem...Dobar je. :-)
mačak u čizmama
Posts: 1189
Joined: 17/03/2004 09:18

#9

Post by mačak u čizmama »

koj ne vole dobar sira i leba :)
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#10

Post by zijancer »

njaoooo :razz: se meNNiiiii :-)
:D po tom pitanju sam :P:-) :skoljka:
Image
sunday_morning
Posts: 635
Joined: 23/01/2003 00:00

#11 Re: SIR-Sve o siru

Post by sunday_morning »

zlata wrote:Najvolim dobar sir:

Roquefort
Cheddar
Stilton
Romano
Feta - dobra za grcke salate :-)
Kackavalj
Mizitra
Halumi
Mozzarella

Volim i dobar kruh:

Pada (portugalski kruh...slican nasoj lepinji...ali malko bolje pecen)
Baguette
Lepinja
Pogaca
Broa (portugalska bjela kuruza)
sto se tice sira..veliki sam ljubitelj i skoro pa ne biram...uz casu bijelog vina mmmm
ipak...No 1. na mojoj listi je suhi dimljeni domaci sir...uvijek moram imati barem komadic u frizideru jer bez njega nema dobre bosanske meze..jel da?! uglavnom, stavljam ga na sve zivo :D :D
jako je ukusan i uzicki sir - moja mama ode na pijacu samo zbog njega - i onaj srpski slani sir...e tek to sto je dobro :P falilo je ovog za vrijeme rata :roll: ..ali sad opet veze funkcionisu..jer takav sir treba uzimat direktno od seljaka...
sirevima jos dodajem - Parmezan sa velikim P jer bez njeg ne mogu zamisliti recimo pastu, pizzu i sl.
emmentaler
gauda - dimljeni sir, ''Sirela'' proizvodi odlican itd.

nisam bas ljubitelj kozjih sireva ili onih sa plemenitom plijesni...ali sve zavisi opet...ako je bas cistokrvni francuz moze proci :)

- medju hljebove dodajem: crni hljeb sa zitaricama i francuska vekna
- i naravno proha....dobra je sa hladnim jogurtom
Last edited by sunday_morning on 01/09/2005 00:09, edited 1 time in total.
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#12

Post by PR80. »

zlata wrote:Nikad nisam probala kruh od mrkve...ali jesam sa orasima i suhim vocem...Dobar je. :-)
Jedem poprilicno cesto hljeb sa orasima i pravo je njam njam... A ako ti se pruzi prilika jedi sa mrkvom, ima poseban okus a meni je iskreno receno naj naj drazi hljeb koji sam probala do sada... Samo dobro dodje promjena.... :-) :-)
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#13

Post by zlata »

Evo dobar recept za krumpir sa sirom.
Uzmete male mlade krumpirice...skuhate u slanoj vodi. Izrezete na frtalj-kriske.

Zatim...pospete po kriskama:
svjeze izriban romano sir,
svjeze samljeven biber,
maslinovo ulje.

Dobro promjesati.

Romano se moze zamjeniti i drugom vrstom tvrdog sira. A moze se dodati i svjeze isjeckan persun, bosiljak ili kopar.
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#14

Post by PR80. »

Najvise volim krompir sa kozjim sirom ili sa Feta sirom. Uvijek to voljela pa i dan danas, ne znam sama kako mi to nikad ne moze da dodije. :-)
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#15

Post by kekec »

Prvo gorgonzola, a zatim ostali.
Image
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#16

Post by PR80. »

Uh @kekec podsjeti me na jedan sir francuski sto cesto kupujem u zadnje vrijeme, a ime tog sira.... :-? :-?
Uglavnom znam gdje da ga nabavim, sta mi vise treba? :-) :-)
User avatar
morti
Posts: 1594
Joined: 23/03/2004 18:08
Location: Republika Peyton

#17

Post by morti »

Ja najbolje obožavam onaj s rupicama...a i gaudu... :D ...a i svašta nešta... :-) ...a i više od toga... :D
User avatar
Pooll
Posts: 4980
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#18

Post by Pooll »

Probajte JOŠT

Image
User avatar
CiCiban
Posts: 2075
Joined: 17/02/2002 00:00

#19

Post by CiCiban »

:shock::shock: :shock: :roll: njamnajmMMM MMMMmm njam!!!!1 :P
pr80 javljaj ime sira :razz: ne moze to tako
:x vidis kako pool :D
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#20

Post by PR80. »

CiCiban wrote::shock::shock: :shock: :roll: njamnajmMMM MMMMmm njam!!!!1 :P
pr80 javljaj ime sira :razz: ne moze to tako
:x vidis kako pool :D
Sutra ima da ga sceniram i ubacim ovdje ako je tolika kriza... :D
User avatar
CiCiban
Posts: 2075
Joined: 17/02/2002 00:00

#21

Post by CiCiban »

:D:D i odmakni se od ekrana.. da ti ruku ne odgrizem :P:roll:
:-) :D faja fajaaaaaaa
PR80.
Posts: 2773
Joined: 03/08/2005 11:02

#22

Post by PR80. »

@Ciciban:
U to ja i ne sumnjam jer kako je dobar ovaj sir sve je moguce... njam njam... Ako volis bijelu i zelenu kombinaciju boje na siru onda ovaj je definitivno sir iz tvojih snova. :-) :-)

Joj moje dragosti kad sam ugledala Parmezan u Italiji... Jedan sir izmedju 10 - 20 kg, ja kontala da jedan ubacim u kofer a ostatak prtljage ostavim talijanima. :D :-)
Coco_Marocco
Posts: 98
Joined: 30/08/2005 15:07
Location: Sarajevo

#23

Post by Coco_Marocco »

Za sendvice sirelina Livada
Za pizzu Edamer ili Trapist
Za pastu Permezan ili Livanjski
Za zimski doručak Travnički ili Vlašićki uz ajvar i suho meso :)
Mozzarella - o njoj nemam rijeci

Sad dalje da ne nabrajam ima ih more.....ali ove sam morao izdvojiti.
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

#24

Post by The_Fluid »

u ex-sfrj samo su tri sira prepoznata kao istinska i originalna sa ovih podrucja:

1. paski sir
2. vlasicki sir i
3. livanjski sir
--

no ako koga put nanese u rakitno, kraj mostara, odlican sir ljudi prave, isto mozarella, just unbelieveable :-) :-)

Odlicna tvornica sira se nalazi i u Visicima, na samom jugu Bosne i Hercegovine, preporucujem zuti sir, kolut i dimenzije i okus su vrlo slicni livanjskom siru.

Tvornica mlijeka na Kupresu takodjer pravi odlican sir, prodaje se u kriskama (tako je vec pakovan, za kolut je potrebno otici u tvornicu)

Takodjer dobar, bjelimicki sir, bijeli, kravlji.(odlican za sirnice :D)
debela
Posts: 3201
Joined: 02/07/2002 00:00

#25

Post by debela »

a trapist? zar i on nije bio sa ovih podrucja?
Post Reply