Najvolim dobar sir:
Roquefort
Cheddar
Stilton
Romano
Feta
Kackavalj
Mizitra
Halumi
Mozzarella
Volim i dobar kruh:
Pada (portugalski kruh...slican nasoj lepinji...ali malko bolje pecen)
Baguette
Lepinja
Pogaca
Broa (portugalska bjela kuruza)
SIR-Sve o siru
Moderator: anex
-
- Posts: 2773
- Joined: 03/08/2005 11:02
#7
Od sireva volim:
Norvegia (norveski sir, mmmmmmm)
Gullost (norveski sir, zove se zlatni sir)
Parmesanoooooo (najbolji prilog uz pastu )
Feta sir (Podsjeti me na ratne dane ali uvijek dobro dodje )
Edamer
Sto se tice hljeba svaki dan jedem razlicit, sa razlicitim dodatcima (od raznih zitarica, zatim od mrkve, kiselog mlijeka, masline).
Sto se tice baqueta najvise volim tamne baquete, mislim da su pravljene od raza).
P.S. Kruh ili hljeb? - Jednom me napade jedan covjek u izbjeglickom kampu, kao: zasto ja kazem hljeb a ne kruh (eto hljeb je kaze srpski naziv za kruh). Odgovorim mu da u mom rodnom gradu mi smo uvijek govorili hljeb, a ako cemo se vec raspravljati koja je od te dvije rijeci "bosanska" onda najbolje da svi zovemo hljeb/kruh = SOMUN i mirna Bosna (joj cime se ljudi zamaraju).
Norvegia (norveski sir, mmmmmmm)
Gullost (norveski sir, zove se zlatni sir)
Parmesanoooooo (najbolji prilog uz pastu )
Feta sir (Podsjeti me na ratne dane ali uvijek dobro dodje )
Edamer
Sto se tice hljeba svaki dan jedem razlicit, sa razlicitim dodatcima (od raznih zitarica, zatim od mrkve, kiselog mlijeka, masline).
Sto se tice baqueta najvise volim tamne baquete, mislim da su pravljene od raza).
P.S. Kruh ili hljeb? - Jednom me napade jedan covjek u izbjeglickom kampu, kao: zasto ja kazem hljeb a ne kruh (eto hljeb je kaze srpski naziv za kruh). Odgovorim mu da u mom rodnom gradu mi smo uvijek govorili hljeb, a ako cemo se vec raspravljati koja je od te dvije rijeci "bosanska" onda najbolje da svi zovemo hljeb/kruh = SOMUN i mirna Bosna (joj cime se ljudi zamaraju).
-
- Posts: 635
- Joined: 23/01/2003 00:00
#11 Re: SIR-Sve o siru
sto se tice sira..veliki sam ljubitelj i skoro pa ne biram...uz casu bijelog vina mmmmzlata wrote:Najvolim dobar sir:
Roquefort
Cheddar
Stilton
Romano
Feta - dobra za grcke salate
Kackavalj
Mizitra
Halumi
Mozzarella
Volim i dobar kruh:
Pada (portugalski kruh...slican nasoj lepinji...ali malko bolje pecen)
Baguette
Lepinja
Pogaca
Broa (portugalska bjela kuruza)
ipak...No 1. na mojoj listi je suhi dimljeni domaci sir...uvijek moram imati barem komadic u frizideru jer bez njega nema dobre bosanske meze..jel da?! uglavnom, stavljam ga na sve zivo
jako je ukusan i uzicki sir - moja mama ode na pijacu samo zbog njega - i onaj srpski slani sir...e tek to sto je dobro falilo je ovog za vrijeme rata ..ali sad opet veze funkcionisu..jer takav sir treba uzimat direktno od seljaka...
sirevima jos dodajem - Parmezan sa velikim P jer bez njeg ne mogu zamisliti recimo pastu, pizzu i sl.
emmentaler
gauda - dimljeni sir, ''Sirela'' proizvodi odlican itd.
nisam bas ljubitelj kozjih sireva ili onih sa plemenitom plijesni...ali sve zavisi opet...ako je bas cistokrvni francuz moze proci
- medju hljebove dodajem: crni hljeb sa zitaricama i francuska vekna
- i naravno proha....dobra je sa hladnim jogurtom
Last edited by sunday_morning on 01/09/2005 00:09, edited 1 time in total.
-
- Posts: 2773
- Joined: 03/08/2005 11:02
#12
Jedem poprilicno cesto hljeb sa orasima i pravo je njam njam... A ako ti se pruzi prilika jedi sa mrkvom, ima poseban okus a meni je iskreno receno naj naj drazi hljeb koji sam probala do sada... Samo dobro dodje promjena....zlata wrote:Nikad nisam probala kruh od mrkve...ali jesam sa orasima i suhim vocem...Dobar je.
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#13
Evo dobar recept za krumpir sa sirom.
Uzmete male mlade krumpirice...skuhate u slanoj vodi. Izrezete na frtalj-kriske.
Zatim...pospete po kriskama:
svjeze izriban romano sir,
svjeze samljeven biber,
maslinovo ulje.
Dobro promjesati.
Romano se moze zamjeniti i drugom vrstom tvrdog sira. A moze se dodati i svjeze isjeckan persun, bosiljak ili kopar.
Uzmete male mlade krumpirice...skuhate u slanoj vodi. Izrezete na frtalj-kriske.
Zatim...pospete po kriskama:
svjeze izriban romano sir,
svjeze samljeven biber,
maslinovo ulje.
Dobro promjesati.
Romano se moze zamjeniti i drugom vrstom tvrdog sira. A moze se dodati i svjeze isjeckan persun, bosiljak ili kopar.
-
- Posts: 2773
- Joined: 03/08/2005 11:02
#22
@Ciciban:
U to ja i ne sumnjam jer kako je dobar ovaj sir sve je moguce... njam njam... Ako volis bijelu i zelenu kombinaciju boje na siru onda ovaj je definitivno sir iz tvojih snova.
Joj moje dragosti kad sam ugledala Parmezan u Italiji... Jedan sir izmedju 10 - 20 kg, ja kontala da jedan ubacim u kofer a ostatak prtljage ostavim talijanima.
U to ja i ne sumnjam jer kako je dobar ovaj sir sve je moguce... njam njam... Ako volis bijelu i zelenu kombinaciju boje na siru onda ovaj je definitivno sir iz tvojih snova.
Joj moje dragosti kad sam ugledala Parmezan u Italiji... Jedan sir izmedju 10 - 20 kg, ja kontala da jedan ubacim u kofer a ostatak prtljage ostavim talijanima.
-
- Posts: 98
- Joined: 30/08/2005 15:07
- Location: Sarajevo
#23
Za sendvice sirelina Livada
Za pizzu Edamer ili Trapist
Za pastu Permezan ili Livanjski
Za zimski doručak Travnički ili Vlašićki uz ajvar i suho meso
Mozzarella - o njoj nemam rijeci
Sad dalje da ne nabrajam ima ih more.....ali ove sam morao izdvojiti.
Za pizzu Edamer ili Trapist
Za pastu Permezan ili Livanjski
Za zimski doručak Travnički ili Vlašićki uz ajvar i suho meso
Mozzarella - o njoj nemam rijeci
Sad dalje da ne nabrajam ima ih more.....ali ove sam morao izdvojiti.
-
- Posts: 5591
- Joined: 02/08/2002 00:00
- Location: Earth
#24
u ex-sfrj samo su tri sira prepoznata kao istinska i originalna sa ovih podrucja:
1. paski sir
2. vlasicki sir i
3. livanjski sir
--
no ako koga put nanese u rakitno, kraj mostara, odlican sir ljudi prave, isto mozarella, just unbelieveable
Odlicna tvornica sira se nalazi i u Visicima, na samom jugu Bosne i Hercegovine, preporucujem zuti sir, kolut i dimenzije i okus su vrlo slicni livanjskom siru.
Tvornica mlijeka na Kupresu takodjer pravi odlican sir, prodaje se u kriskama (tako je vec pakovan, za kolut je potrebno otici u tvornicu)
Takodjer dobar, bjelimicki sir, bijeli, kravlji.(odlican za sirnice )
1. paski sir
2. vlasicki sir i
3. livanjski sir
--
no ako koga put nanese u rakitno, kraj mostara, odlican sir ljudi prave, isto mozarella, just unbelieveable
Odlicna tvornica sira se nalazi i u Visicima, na samom jugu Bosne i Hercegovine, preporucujem zuti sir, kolut i dimenzije i okus su vrlo slicni livanjskom siru.
Tvornica mlijeka na Kupresu takodjer pravi odlican sir, prodaje se u kriskama (tako je vec pakovan, za kolut je potrebno otici u tvornicu)
Takodjer dobar, bjelimicki sir, bijeli, kravlji.(odlican za sirnice )