Sinusitis i problemi sa njima

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
freelancerBIH
Posts: 1327
Joined: 06/08/2018 21:18

#1 Sinusitis i problemi sa njima

Post by freelancerBIH »

Pozdrav svima,

evo ovako probat cu u kratkim crtama da opisem svoje probleme sa sinusima koji su poceli pocetkom maja [Do tada sam imao samo povremene kratke probleme sa sinusima].

6. Maja su zapoceli problemi - temperatura - vrtoglavica - vrucica - pritisak u glavi - pritisak u usima - i problemi sa koordinacijom kada hodam [Osjecaj je bio kao da gubim tlo pod nogama] - mucnina u stomaku, problemi sa zvakanjem hrane - bukvalno nisam mogao zvakati hranu koliko su mi krajnici bili upaljeni takodjer.


Krajem maja odlazim kod doktora u lokalnu polikliniku Eurofarm - radim RTG sinusa.

Dijagnoza je sljedeca: Kompletno zacepljenje ceonih sinusa - frontalnih sinusa - te upala obe sluznice nosa [desna i lijeva] - sinusi su mi bili skroz zabetonirani.

Doktor mi propisuje Klacid antibiotik 500MG 2x dnevno, Nisita sprej, Dekstametazon kapi za usi [Iz usiju mi je tad izlazila crna smola punih 10-15 dana] - Lysobact tablete za grlo.

Nakon toga situacija se dramaticno popravila - zapoceo sam oporavak - ALI - i dalje sam imao problema u lijevoj nosnici [gdje je doktor na kontroli ustanovio da imam upaljenu sluznicu u lijevoj nozdrvi i dalje.

Od tada sam cekao nekih 15-20 dana - krajem juna - da vidim hoce li se popravit situacija - ali sve je nekako ostalo isto nakon sto sam popio antibiotike - povremena temperatura - pritisak u lijevom predjelu gdje se nalaze frontalni sinusi.

Doktor mi je konstantno govorio kako ce se to samo povuci jer je ljeto. Medjutim u predjelu frontalnih sinusa i dalje imam upalu.

Dolazi juli i najgori period u mom zivotu ikada - dobio sam koronu i od tada situacija se bas pogorsala opet sa sinusima.

Od pocetka korone kada sam je dobio na 1. dan bajrama u julu - od tada su temperature konstantno bile svaki moguci dan po 37.5-38.

Kad sam dobio negativan test da je korona prosla - odlazim u drugu polikliniku [Dr. Gezo] - u Sarajevu.

Na pregledu mi je doktor ustanovio upalu lijeve sluznice nosa u predjelu frontalnih sinusa [sto sam vec nekako znao] + devijaciju septuma

Dao mi je antibiotike da pijem 10 dana [Amoxicilin 825MG + 125MG klavulanska kiselina], Dymista sprej za nos + Flonidan anti histamin da se smiri upala.


Proslo je i to, popio sve antibiotike, medjutim temperatura je bila do 37.2 dok sam ih pio i do nekog sedmog dana - od tada je se "kao pocela smirivati" [to je prosli ovaj petak].

Nakon popijenih antibiotika - fizicki se mnogo bolje osjecam.

Medjutim temperatura je i dalje tu prisutna, ne ide preko 37C ovaj put, ali javlja se preko dana :-) :(

I jos jedan simptom koji imam kada temperatura spadne na neku normalnu moju 36.3 je da se javi pritisak u tom lijevom predjelu sinusa kao i prije...



Da naglasim:

Radio sam RTG + CT PNS sinusa - nema cista, polipa ili ne daj Boze cega goreg - postoji samo ta uporna upala koja mi remeti zivot :(

Evo teksta koji sam dobio nakon sto sam uradio CT sinusa:

"Rađen CT PNS u nativnoj seriji.
Na dobijenim CT skenovima vidljivo je da su sve primjereno razvijene i aerizirane
Zidovi svih PNS se prate u kontinuitetu.
U maksilarnim i sfenoidalno sinusu sitna polipoza.
Nosni septum lako valovito formiran bez značajnijeg odstupanja od mediosagitalne linije.
Srednje i unurašnje uho, te USK i VSK urednih CT karakteristika.
Mastoidne celule primjereno razvijene i dobro aerizirane.
Na mekotkivnim strukturama viscerokranijuma bez grubljih patomorfoloških promjena.
Dalje kontrolne prema indikaciji ORL.
"

Kada sam pitao Dr. Gezu [mladjeg] - kada bih mogao ocekivati da prodje temperatura - on mi je onako rekao da to "zavisi od upale" - sto me jako zbunilo - jer nemam pojma sta misli pod tim.


Sada je moje pitanje - da li je normalno da se i dalje javlja ta temperatura + pritisak u sinusima nakon terapije - i ako jest koliko to traje vremenski jos ? :(


Jel neko mozda imao iskustva sa bakterijskim upalama sinusa? Ima li neki savjet za dati?

I jos jedno pitanje je - ako mi se temperatura i pritisak u sinusima nastavi - jel mozete molim vas preporuciti ko je najbolji ORL ljekar u BiH da mu se moze otici privatno na pregled?
Post Reply