Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

BRCAK27

#26 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by BRCAK27 »

I ne govorim o ovom liku, vec se osvrnuh na tvoj komentar KAD BI NEKO TVOJ to uradio...
mojne skretat s teme kad nemas argument...[/quote]
Ja eto ti pametnice sve znas........................ :thumbup:[/quote]
Dokazi da nisam u pravu.
Do tada, tishu :D[/quote]
Znas onu pjesmu .... Odem li uvenut cu , ostanem li poludjet cu ...( mislim na tebe, temu itd) :shock:
terapija

#27 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by terapija »

Problem je sto sve "sve vodece religije u nas" tumace kao iskljucive, odnosno ili si nas ili si protiv nas. Nema prostora za druge, za razlicite. (ponavljam velikim slovima TUMACE, znaci da one zapravo nisu takve, vec ih mi koliko god se tome protivili, vrtimo kako nama odgovara)...

Za mene ti ljudi nisu vjernici i vise su se ogrijesili o covjecanstvo od ljudi koji se ne deklariraju eksplicitno prema bilo kojoj od religija, medjutim su osobe koje su tolerantne, vole druge ljude i cijene ih samo kroz to da li su ljudi ili ne, a nije im bitno kako se zovu, ili se izjasnjavaju.

To sto je ova osoba presla na krscanstvo je senzacionalisticka vijest, znajuci kakve ce tenzije prouzrociti. Meni licno je to pravo svake osobe. Stoga mi je bezvezno pokretanje ove teme, no kad je vec tu hocu da iskazem svoj revolt svima koji misle da je ovo lose ili skandalozno ili da covjek mora umrijeti i slicne kojestarije.

Vjera se ne namece, vjerovati mozes samo dobrovoljno (od srca sto bi se reklo). Ili hajde da ti neko proba pendrekom usaditi u glavu kako je trava plava a ne zelena, ili kako je ovca koza, itd itd. Reci ces "stani, vjerujem to je tako" ali hehe... zasto, jer ti je nametnuto, a ne zato sto si to istinski prihvatio :)
Kakav bi to Bog bio, da sebi primi takve???

Svaka religija striktno odbacuje nametanje, jer tu onda NEMA MJESTA VJEROVANJU. A budimo realni, i islam i krscanstvo su kroz historiju nametani ratovima, pohodima ili primjer inkvizicije, gdje neko rece, kakve to veze ima s krscanstvom. Naravno, nema nikakve veze. Isto kao sto ni Hammas ili nema nikakve veze s islamom. To za mene oni nisu ljudi, a kamoli vjernici. Naravno da bi imali "balans optuzbi" moram da spomenem i Izraelce, kad vec vucem bliski istok. Tu vise nije ni bitno ko je prvi poceo, jer ce se to onda odvuci unazad do nastanka civilizacije.

Religija je svakako u svojoj sustini duhovno utociste za vjernike, ali je mnogo vise oruđe za manipulaciju od strane onih koji sebe proglasavaju institucijom religije, ovlastenima da odredjuju moral, jer oni imaju moc i imali su je kroz historiju i pri tome nisu birana sredstva.
Bozija nacela su tu krsena nemilice, pod plastom "cinjenja dobra" u cilju pokoravanja slobodnih ljudi koji su se usudili biti sposobni sami da idu kroz zivot, po normama i nacelima koja su prvenstveno ljudska. Jer ko je ustanju da misli slobodno i neoptereceno bio je oduvijek prijetnja religijskim institucijama. (jbg. odoh sada u teoriju zavjere :P) Elem, da ne mislite da se to sve desavalo tamo nekada, imali smo krvavi rat okrunjen genocidom u bliskoj proslosti. A i dan danas situaciju da te proglase muchkom, mjesancem, samo ako su tvoji roditelji bili to te mjere normalni ljudi, da im nije necija vjeroispovijest predstavljala svrhu postojanja. Prosle godine je isto tako jedan "intelektualni krsh" po prezimenu Latic lezerno izjavio kako je za nasu drzavu stetno postojanje mijesanih brakova. Niko se maltene nije osvrnuo na to, znajuci kakve jos nebuloze izlaze iz gore pomenute osobe. Medjutim na zalost to doprinosi formiranju javnog stava, a on nije daleko od toga. Na ovu temu je bilo mnostvo diskusija, i moze ih biti jos nebrojeno, to sada nece mnogo promijeniti.

Vozdra.
Last edited by terapija on 25/08/2008 17:02, edited 1 time in total.
terapija

#28 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by terapija »

_veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.

ako si musliman u dushi i krvi, i ako se zaista drzis one: prvo Allah, pa Muhammed, pa onda ti i tvoja porodica - nema se sta drugo ocekivati. ima ljudi koji zaista takve vrijednosti slijede na ovom svijetu, nadajuci se nekom ljepsem i boljem, ako na ovakav nacin budu postupali.

medjutim, ima nas dosta koji koristimo razum uporedo sa vjerom, pa razmisljamo na racionalniji nacin, po meni jedini pravi, istinski, covjeciji - a da pri tom ne odstupamo od vjere.

kako nekome objasniti da je u pitanju VJERA, ne religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???
Svidja mi se ova zadnja recenica a i cijeli tekst koji je pogodio sustinu problema.

Samo mozda prepraviti malo recenicu ako smijem. Jesi htio reci ovo?

"Kako nekome objasniti da nisu isto VJERA i religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???"

Izvinjenje unaprijed ako je promasen smisao :)
Judge_Dread

#29 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by Judge_Dread »

_veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.

ako si musliman u dushi i krvi, i ako se zaista drzis one: prvo Allah, pa Muhammed, pa onda ti i tvoja porodica - nema se sta drugo ocekivati. ima ljudi koji zaista takve vrijednosti slijede na ovom svijetu, nadajuci se nekom ljepsem i boljem, ako na ovakav nacin budu postupali.

medjutim, ima nas dosta koji koristimo razum uporedo sa vjerom, pa razmisljamo na racionalniji nacin, po meni jedini pravi, istinski, covjeciji - a da pri tom ne odstupamo od vjere.

kako nekome objasniti da je u pitanju VJERA, ne religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???
Sjedi 5, a posebno zadnja recenica :thumbup:
Umjetnik a

#30 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by Umjetnik a »

još evengelista, aaaaaa šta li će to biti
to je njegova odluka

možda hoće da bude popularan
cyprus

#31 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by cyprus »

ako si musliman u dushi i krvi
, i ako se zaista drzis one: prvo Allah, pa Muhammed, pa onda ti i tvoja porodica - nema se sta drugo ocekivati. ima ljudi koji zaista takve vrijednosti slijede na ovom svijetu, nadajuci se nekom ljepsem i boljem, ako na ovakav nacin budu postupali.

Zar se može biti musliman u krvi?
x generation

#32 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by x generation »

Sad cemo jos poceti krenuti da brojimo i krvna zrnca ajde idemo...1,2,3,10,50.xxx,aha nadjoh vec "primjesu", :oops: :D
tranquil

#33 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by tranquil »

Svugdje u svijetu morala bi postojati garantovana sloboda vjeroispovijesti, a isto tako i sloboda IZBORA vjeroispovijesti.

Razmislite o ovom slučaju - u čovjeku se nešto vjerovatno okrenulo pa je uradio ovaj izbor. Šta ćeš, tako izabrao. Izabrao je u sebi, i šta je trebao ? Šutati do kraja života, držati to u sebi i pretvarati se da je nešto što nije da ne bi za druge bio "izdajnik" ?

Neki ga ovdje tretiraju kao izdajnika a isti oni aplaudiraju ljudima koji prelaze sa hrišćanstva na islam. Šta je sa tim konvertitima ? I oni su nekom izdajnici.

Pustite brate ljude da izaberu, neće univerzum eksplodirati ako neko ode na ovu ili onu stranu, pa Yasser Arafat oženio hrišćanku, i je li preživio islamski svijet ? Jeste. Ovakve stvari postoje i probajte ih samo prihvatiti, ne znam čemu frka oko ovoga. Da nije promjene religija, ne bi ovdje bilo ni islama ni hrišćantva nego bi smo se još molili Perunu i Dabogu.
x generation

#34 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by x generation »

sodom

#35 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by sodom »

religija je najgora stvar ikad...stvar koja zavadja i zbog koje mnogi ginu i prave gluposti.
religija je stvar koja je odnijela vise zivota od bilo koje druge boljke na svijetu.

religija je izgovor za odvajanje vjernika.

vjera je jedna, jedno je vjerovanje...

Ko zna zasto je on sve to uradio?, a i ako je neka je, zar nije bitnije biti vjernik nego pripadati ovoj ili onoj religiji?

Zar oprost nije stvar veca i od osvete i mrznje?
Pa cak i koliko je god neko gresan, zar da mi se jos vise grijesimo nad njim?
_veleposlanik

#36 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by _veleposlanik »

terapija wrote:

Svidja mi se ova zadnja recenica a i cijeli tekst koji je pogodio sustinu problema.

Samo mozda prepraviti malo recenicu ako smijem. Jesi htio reci ovo?

"Kako nekome objasniti da nisu isto VJERA i religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???"

Izvinjenje unaprijed ako je promasen smisao :)
nikakvo izvinjenje, to je upravo ono sto sam htio reci, ili: vjera je jedno, religija drugo. prva je svakom covjeku potrebna, cak i ateisti koji tvrdi da ne vjeruje, medjutim na kraju i on sam zna da u nesto vjeruje. ova druga je instrument koji se milenijumima koristi za upravljanje masama.

razlika je ocigledna i veoma bitna, trebali bi poceti razlucivati neke pojmove i razumiti ko smo i sta smo prije nego krenemo "u napad"...

@cyprus: ono "u krvi" sam upravo trebao staviti pod navodnike, ne znam zasto ti to upada u oci kad je misao ocigledna... "u krvi" - mislim da mu je to skoro pa urodjeno, da osjeca, zivi i djeluje uz/sa vjerom (ili bokje receno religijom) kao osnovnim uzrokom svega.
cyprus

#37 Re: Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Post by cyprus »

_veleposlanik wrote:@cyprus: ono "u krvi" sam upravo trebao staviti pod navodnike, ne znam zasto ti to upada u oci kad je misao ocigledna... "u krvi" - mislim da mu je to skoro pa urodjeno, da osjeca, zivi i djeluje uz/sa vjerom (ili bokje receno religijom) kao osnovnim uzrokom svega.
Ma dobro predpostavio sam "da se to samo tako kaže", ali samo htjedoh reći da se niko ne rađa sa vjerom i da mu ona nije urođena. Bar moje mišljenje.
Locked