Simple Minds

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

JBT

Post by JBT »

Na Balkanu je uvijek bolje prolazile priredbe gdje se vrsilo praznjenje viska energije kao posljedica nerada i viska testosterona, u stilu "oj haaaa", nego priredbe na kojima se mogla percipirati muzika u kvalitetnom izvodjenju i vrhunskoj audio-viziualnoj kvaliteti.
Dovoljno je uporediti kvalitet muzike, zvuka, izvodjenja.... na koncertu Bjelog Dugmeta i Simle Minds (da ne govorimo o tubo-folku i inima pravcima na Balkanu).
Nije dzaba Johny Stulic pjevao "Balkane, Balkane moj.....".
A nije ni rat slucajno pronasao pogodno tlo upravo na Balkanu.
Jasho

Post by Jasho »

Kažete karta skupa? Navedite mi bilo koji grad na svijetu gdje biste mogli gledati koncert Simple Mindsa za 30 km, nigdje! U Londonu bi ste dali 30, ali ne km, već funti! U2 su svjesno išli u gubitak, jer je Bono obećao da će održati koncert u Sarajevu! Inaće normalna cijena karte za U2 je 80 km i više! 20 km za Bijelo Dugme ne možete porediti sa Simpled Minds i U2. Koncert Bijelog Dugmeta je bio žešće sranje i razočarenje i z sljedećih razloga! Prvi je neuštimanost benda, a drugi i glavni je katastrofalno postavljeno ozvučenje, kao i katastrofa od rasvjete! Istrumenti su se jedva čuli, dok su vokali bili toliko jaki da su ugušili istrumente! Ne može se za mjesec dana, uz samo 2 do 3 puta Breginog pojavljivanja na probama uštimati Band, a i imao sam priliku da i prije rata gledam Dugme i nikad nisu znali postaviti ozvučenje! Umjesto da bude spetakl prepun emocija bilo je žešće sranje, gdje su jedini pozitivan faktor bile upravo emocije D.M. su svirali u Zagrebu i cijena karte je bila 100, km (ko bi bio od vas spreman da da 100 km za kartu?), pa prosle godine su svirali R.E.M., karta za njih je bila 80, km, pa Nick Cave 80 i 90 km. D.M. i R.E.M. su ispunili do psljednjeg mjesta dom sportova, dok je Cave imao dvije noći prepun Lisinski. BiH je jako čunda, jer više volimo dati pare na jeftine plastične, silikonske pjevaljke nego na prave muzičke vrijednosti! Gledao sam i Stonese i Pearl Jam i Metallicu i U2 i Massive Attack i R.E.M. i Simple Minds i znam da sam gledao prave muzičke spetakle prvenstveno za uši, a i oči i nije mi žao ni dinara koji sam potrošio na karte, jer ako hočete da vidite nešto što vrijedi onda budite spremni dati lovu za to, a ako ne onda idite i gledajte Cece i Karleuše i slušajte kritike jednog polovnog muzičara Dinu Šarana koji misli da zna šta je muzika, pa može da kaže da je koncert bezveze, a u stvari bezveze je on i njegov kreštavi brat, kojeg je pojela droga!
Last edited by Jasho on 16/04/2006 02:15, edited 1 time in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Jasho wrote:Kažete karta skupa? Navedite mi bilo koji grad na svijetu gdje biste mogli gledati koncert Simple Mindsa za 30 km, nigdje!!

Jasho jaro, procitao sam tvoj tekst. Ali prva recenica bode. Sarajevo, kao sto je bilo moze da trazi tako nesto, ali Sarajevo sada to ne smije traziti od ljudi koji odvajaju od usta za koncert.

Poenta je, ako padnemo sa vrha stepenica - ne nuzno nasom krivnjom - ne mozemo od sebe (a pogotovu od onoga ko nas je gurnuo) traziti da se vratimo gdje smo bili.
Jasho

Post by Jasho »

Horni, naravno da ne može i da ljudi teško žive, ali treba postaviti i pitanje koga onda mi možemo u Sarajevu očekivati od velikih imena da nam Svira? Recimo da dovedemo Red Hot Chili Peppers na Koševo? Taj spetakl se ne može gledati za 20 ili 30 km, osim ako se ne nađe dobar sponzor da pokrije glavni dio troškova! Dakle poenta je da sve dok BiH ne bude ekonomski razvijena zemlja, gdje će ljudi moći da normalno zarade za svoj život veliki će bandovi da nas za obilaze u širokom luku, jer im se ne ispati doći svirati u Sarajevo! Evo recimo karte za Pavarotija su bezobrazno skupe, jer se cijena kreće od 50 (najeftinije) do 1000 km (najskuplje)! I svima vama koji mislite da je koncert Pavarotija pomjeren zbog bolesti je čista manipulacija. Glavni razlog je katasrofalna prodaja karata, jer nije niko lud da da 160 km ili čak 1000 za kartu!
horns&drums

Post by horns&drums »

Jasho, poenta je u tome sto srede Jamiro pa ljude povuku pa onda dodju SM pa udare cijenu jer su na prvima izgubili tj. pozitivna nula.

I kontaju mi glupi, a oni Europa...
horns&drums

Post by horns&drums »

A Pavaroti je cista racunica, hiljade papaka ce kupiti kartu samo da se moze hvaliti da je gledao Lučijana, i ako je moguce da ga neko uslika za neke novine.

Pavaroti je još uvijek marketinški proizvod za široke narodne mase
JBT

Post by JBT »

Pavaroti je još uvijek marketinški proizvod za široke narodne mase
E, ovo ja zovem hrabroscu. Samoubilacki hrabro.
Bit ce da je do razlicitosti ukusa.
Belminator

Post by Belminator »

Ma Jasho sad ce Zeljko da napuni Zetru i to vjerovatno po cijeni karata za samo 10 km manje nego su kostali Simple Minds. Ma nema se sta ba raspravljati kreni evo od foruma, malo pogledaj teme. Recimo tema o Dzevadu Karahasanu koju je nedavno postavio cijenjeni forumas pod nickom Paul ima samo 116 ucitavanja i vec je pala negdje u arhivu. Nasuprost njoj tema o Jeleni Karleusi i kako je gurala krst u p..ku ima oko 2000 ucitavanja. I sutra ce se naci pametnjakovici da pitaju kako Karahasan moze reci nesto o Koelju a nemaju pojma da je covjek naprotiv trofejniji, bolji pisac od Koelja, da su njegove knjige proglasavane knjigama godine u svijetu, da je doktor knjizevnosti koji predaje na katedri u Austriji, da njegove knjige izlaze i u New Yorku, a ako se stampaju i izdaju tamo onda o ostatku svijeta ti ne trebam ni pricati... da ne zacatavam ovde sa knjizevnosti uglavnom prenesi to na muziku i dobices manje vise istu publiku. E sad cijene karata za Simple Minds jesu bile male ali uzmes li u obzir sve ove nedace koje su nas zadnjih godina spucale po glavi, pa dakle na ovaj gore izneseni belaj dodaj jos besparicu, ja dva mjeseca nisam izasao na kafu da bi mogao otici na koncert, i na kraju kad sam kupio kartu dva me lika zovu da mi daju karte besplatno... zatim mnogi istinski fanovi Simple Mindsa su se umorili, kako su meni vec neki od njih rekli "stari smo mi vise za tih koncerata" i na kraju kad sve saberes dobro je ono i proslo... E sad organizatori su trebali imati sve to u vidu pa spustiti ipak cijenu jer hajde te od 30 km su se nekako i prodavale a sta je sa onim od 80 km kako su oni mislili da popune ta mjesta... Nije to vise stvar toga vrijede li Mindsi te pare, vrijede i tri puta vece ali mislim da bi i organizatori puno bolje prosli da im je doslo 10.000-15.000 ljudi po cijeni karte od 15-20 pa najskuplje da budu 30 km, jer ovako su na gubitku i naravno citav događaj ne bi bio eto tek solidno posjecen koncert vec bi prisustvovali pravom spektaklu... Mozda bi po toj cijeni u salu te noci zalutali i oni sto govore da znaju samo dvije pjesme ili ih nisu cak ni slusali, pa bi nakon koncerta shvatili da u stvari slusali su mnogo toga od Simple Mindsa samo sto nisu znali da su to zapravo njihove pjesme... Ista stvar je i sa Pavarotijem. Moze li jedan profesor ili student muzike, građanin kojega privlaci Pavarotijeva muzika priustiti od 80 do 1000 km ( koliko se vec cijene karata krecu ) da ode na koncert? Cisto sumnjam pa da dalje o tome ne pricam eto Horns je dobro napisao, nema potrebe da prepisujem od njega... ja se samo nadam da ce organizatori nesto nauciti iz ovih promasaja a da ni slucajno nece odustati od dovođenja velikih muzicara u BiH...
vedderedi

Post by vedderedi »

Kada mladi u ovoj zemlji skontaju da njihov glas na izborima odlucuje o njihovoj mogucnosti buduceg zaposlenja, samim time i dizanja standarda i mogucnosti dolaska svjetskih bendova, kada nam nece biti problem platiti 100KM kartu za koncert, tada cemo i imati redovna gostovanja kvalitetnih i svjetski poznatih bendova u nasoj "metropoli".

Sto se tice Dine Sarana, sramota da je da neko ko je napisao onakve tekstove na odlicnom albumu "Letu stuke" odrzi prvi koncert u Sarajevu, u kockarnici "Coloseumu" leglu svega onoga po cemu je pljuvao u svojim pjesmama. Da ne pricamo o ozvucenju i tome kako organizatori nisu htjeli pustiti publiku da pridje blize bendu. :roll:
Post Reply