Simboli naroda u Bosni i Hercegovini - grbovi i zastave!?
-
crnAdusa
dajte ljudi nemojmoi izmisljati toplu vodu
moze li mi neko navesti bar jedan opravdanrazlog st fali
Kulinovim ponavljam KULINOVIM ljiljanima na grbu mozda uz manji dodatak
recimo kao na sahovnici gore oznake pojedinih kantona(naravno zemlju treba urediti na kantonalnoj ili regionalnoj osnovi)
recimo kao na sahovnici gore oznake pojedinih kantona(naravno zemlju treba urediti na kantonalnoj ili regionalnoj osnovi)
- pike
Kulinovom ljiljanu fali isto ono sto i Kotromanicevom , a to je da se radi o Bosanskom simbolu na sta su neka plemena alergicna.crnAdusa wrote:dajte ljudi nemojmoi izmisljati toplu vodu
-
zavrzlama
ima nade za Bosance i Hercegovce ..nema nade za one koji se nazor otimaju da ne budu ono sto stvarno jesu....Biti Bosanac i Hercegovac u drzavi Bosni i Hercegovini nije tesko jer je to urodjeno i prirodni fenomen...a biti gradjanin BIH a osjecati se(pokusavati izigravati) gradjanina Srbije ili Hrvatske je neprirodno stanje i iziskuju napor i borbu protiv civilizacijskih,moralnih i ljudskih zakona...daleko je lakse prosjecnom Bosancu i Hercegovcu biti to sto jeste i sutra ginuti za tu casnu stvar..nego onima koji su izdali i sebe i svoje komsije i svoju drzavu radi bolesnih apatita tkz. brace preko Drine i Save...crnAdusa wrote:e to je problem neka plemena nece da shvate da je ratna sjekira zakopana
i da je dosta skalpova skinuto za umrle ciljeve
dok se mi nebudemo nazivali Bosanci iHercegovci bez obzira kojoj vjeri pripadali nece nam biti nade
-
krkanko
Bosanci da, hercegovci ne, jer Hercegovina nikad nije bila drzava nego regija, a Bosna drzava. Sa druge strane Bosanac ili Bosnjanin ili Bosnjak bilo koje vjere i rjesen problem. Ko u Bosni zeli biti Srbin i Hrvat ne moze nikako voljeti tu istu Bosnu vise od svoje matice i tako ce biti i bice uvijek i zbog toga ce i biti uvijek problema u nasoj Bosni.crnAdusa wrote:e to je problem neka plemena nece da shvate da je ratna sjekira zakopana
dok se mi nebudemo nazivali Bosanci iHercegovci bez obzira kojoj vjeri pripadali nece nam biti nade
-
Jastreb35
Tu imas najmanje dva miliona problema. Ideja o bosanskoj naciji ne moze doci iz Sarajeva kolega. Da bi uspjela, mora se roditi i dobiti podrsku medju Srbima i Hrvatima BiH (u Banjaluci i Hercegovini). U protivnom, na sljedecem ces popisu imati dalje razbijanje Bosnjaka na Bosance, Bosnjake, Hercegovce itd, dok ce hrvatski i srpski korpus u drzavi ostati uglavnom neokrnjen tim projektom, a sto moze imati samo negativne posljedice po Bosnjake (vezano za zastupljenost u drzavnim organima), te samim tim i po drzavu. Tvoje su namjere plemenite, ali je prijedlog poguban.crnAdusa wrote:e to je problem neka plemena nece da shvate da je ratna sjekira zakopana
-
Jastreb35
Naravno da moze. To sto je tvoj vidokrug ogranicen kolega, mene ne obavezuje na bilo sta.krkanko wrote:Bosanci da, hercegovci ne, jer Hercegovina nikad nije bila drzava nego regija, a Bosna drzava. Sa druge strane Bosanac ili Bosnjanin ili Bosnjak bilo koje vjere i rjesen problem. Ko u Bosni zeli biti Srbin i Hrvat ne moze nikako voljeti tu istu Bosnu vise od svoje matice i tako ce biti i bice uvijek i zbog toga ce i biti uvijek problema u nasoj Bosni.crnAdusa wrote:e to je problem neka plemena nece da shvate da je ratna sjekira zakopana
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Pa, "jastrijebe", i nemoze doci iz Sarajeva, zato sto je vec davno dosla druga iz Beograda i Zagreba sa istom jacinom, a koju ti ovdje proklamiras i poturas ko "kukavicje jaje", te pravdas "majorizacijom"!Jastreb35 wrote:Tu imas najmanje dva miliona problema. Ideja o bosanskoj naciji ne moze doci iz Sarajeva kolega. Da bi uspjela, mora se roditi i dobiti podrsku medju Srbima i Hrvatima BiH (u Banjaluci i Hercegovini). U protivnom, na sljedecem ces popisu imati dalje razbijanje Bosnjaka na Bosance, Bosnjake, Hercegovce itd, dok ce hrvatski i srpski korpus u drzavi ostati uglavnom neokrnjen tim projektom, a sto moze imati samo negativne posljedice po Bosnjake (vezano za zastupljenost u drzavnim organima), te samim tim i po drzavu. Tvoje su namjere plemenite, ali je prijedlog poguban.crnAdusa wrote:e to je problem neka plemena nece da shvate da je ratna sjekira zakopana
Bosna pripada BOSANCIMA isto k'o Amerika AMERIKANCIMA , i dok god ima ona tvoja "dva miliona" onih koji "posteciju okrecu prema Beogradu ili Zagrebu, bice :"Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki: A kto je ta? Sta je ta da prostis? Gdje li je ta? Odakle je? Kuda je Ta Bosna Rekti? A zapitani odgovor njemu hitan tad dade Bosna da prostis jedna zemlja imade I ponosna, I bosa, da prostis I hladana i gladna, i k tomu jos Da prostis Prkosna Od Sna. "
.
-
Jastreb35
Samo naprijed kolega. Ti nastavi propagirati bosanstvo kao nacionalnu odrednicu, pa kada ti na sljedecem popisu bude konstitutivnih Bosnjaka koliko i konstitutivnih Srba, a manjinskih Bosanaca koliko i konstitutivnih Hrvata, sam ce Karadzic od silne srece citirati Dizdara.
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Bosnjanin, Bosnjak, Bosanac, je ime stanovnika Bosne u procesu promjene ili mozemo nazvati "lingvisticke evolucije"! Insistirati, i pokusavati dokazati da Bosnjak nije Bosanac, je samo opet pokusaj podmetanja "kukavicjeg jajeta" a u cilju ostvarivanja nekih drugih ciljeva! U ovom slucaju kontinuirano nastojanje da se drzava Bosna rasparca i dijelovi pripoje susjednim drzavama!Jastreb35 wrote:Samo naprijed kolega. Ti nastavi propagirati bosanstvo kao nacionalnu odrednicu, pa kada ti na sljedecem popisu bude konstitutivnih Bosnjaka koliko i konstitutivnih Srba, a manjinskih Bosanaca koliko i konstitutivnih Hrvata, sam ce Karadzic od silne srece citirati Dizdara.
Ali ponovo, "jastrijebe":
Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki: A kto je ta? Sta je ta da prostis? Gdje li je ta? Odakle je? Kuda je Ta Bosna Rekti? A zapitani odgovor njemu hitan tad dade Bosna da prostis jedna zemlja imade I ponosna, I bosa, da prostis I hladana i gladna, i k tomu jos Da prostis Prkosna Od Sna. "
.
-
Maksim
Ljiljani su bili bazni dio evropske srednjovjekovne heraldike kao i sahovnica, orao i kriz. Po Lovrenovicu, nase ljiljane je Tvrtko Kotromanic preuzeo od Ladislava Napuljskog i naravno ih stilizirao na svoj nacin. Zapravo, njegov Fleur-de-Lys je prvenstveno bio grb njegove obitelji a kako je tko vladao, njegova obiteljska znakovlja su bila drzavni simboli. Samim time je neprihvatljivo prisvajati ljiljane u samo jedan etnicki korpus, naime Bosnjacki. To vazi i za sahovnicu, jer i ona vjerojatno izvorno nije bila grb Hrvata nego mozda Tomislava ili nekog plemickog vladara prije njega a moguce je da se sahovnica i mnogo poslije pojavila kao jednostavna adapcija vec prezentne sahovnice u drugim evropskim drzavama.
Nama nisu potrebni nacionalni simboli, jer povijest nas je naucila da je svaki grb izazvao mnogo krvoprolica. Treba nam bosanskohercegovacki grb i basta. Ljiljani bi bili perfektni i mozda ih fuzirati sa heraldikom Hercega Stjepana Vukcica Kosace i dizajnirati zastavu odnosno pozadinu grba a ne kao prije gdje nam je zastava izgledala kao bijela krpa. To je manje vise moja zelja kao nekog tko je iz BiH, ali ja znam da nazalost vecina Srba i Hrvata ljiljane ne zele prihvatiti, jer su Bosnjaci vec dovoljno ljiljane promovirali kao iskljucivo svoj grb. Napominjem da je designer ljiljana iz 1992. godine bio Hrvat, umjetnik iz Sarajeva. Koliko znam zove se Zlatko, prezimena mu se ne sjecam. Mislim da danas zivi u Holandiji.
Dobro je pa na ovom forumu nisam jedini pripadnik nacionalne manjine zvana Bosanci.
Nama nisu potrebni nacionalni simboli, jer povijest nas je naucila da je svaki grb izazvao mnogo krvoprolica. Treba nam bosanskohercegovacki grb i basta. Ljiljani bi bili perfektni i mozda ih fuzirati sa heraldikom Hercega Stjepana Vukcica Kosace i dizajnirati zastavu odnosno pozadinu grba a ne kao prije gdje nam je zastava izgledala kao bijela krpa. To je manje vise moja zelja kao nekog tko je iz BiH, ali ja znam da nazalost vecina Srba i Hrvata ljiljane ne zele prihvatiti, jer su Bosnjaci vec dovoljno ljiljane promovirali kao iskljucivo svoj grb. Napominjem da je designer ljiljana iz 1992. godine bio Hrvat, umjetnik iz Sarajeva. Koliko znam zove se Zlatko, prezimena mu se ne sjecam. Mislim da danas zivi u Holandiji.
Dobro je pa na ovom forumu nisam jedini pripadnik nacionalne manjine zvana Bosanci.
- cinoeye
Kako to da Bosnjaci nisu Bosanci.
Pa za svakoga ko nije iz Bosne, Bosanac je svako ko je iz Bosne.
Jedino ako idete dublje pa pitate, onda kazu bosanski Hrvat, itd.....
NAchatr, sa obzirom na to da sam ja u veksoloskim i heraldickim krugovima, i can nekoliko "domacih" i medjunarodnih udruzenja, zelim ovako da te pred svima pohvalim za tvoja resenja!
@ Grom iz Vedra Neba-
Vec sam ti jednom rekao-nemoj proicati o stvarima koje ne razmes na tako primitivan i glup nacin!
Ne mislim na taj deo o obuhvatanju Srbije, vec o genetski modifikovanom orlu.
Nije u pitanju genetski inzinjering ili mutacija, niti neko mitolosko stvorenje.
DVoglavi orao je koriscen od strane:Vizantije, Istosnog RImskog Carstva, Austo-Ugarske, Austrije, Rusije, Albanije, Bugarske, Srbije, Crne Gore....
Mani se takvih glupavih komentara koji imaju za cilj da provociraju i vredjaju!
Pa za svakoga ko nije iz Bosne, Bosanac je svako ko je iz Bosne.
Jedino ako idete dublje pa pitate, onda kazu bosanski Hrvat, itd.....
NAchatr, sa obzirom na to da sam ja u veksoloskim i heraldickim krugovima, i can nekoliko "domacih" i medjunarodnih udruzenja, zelim ovako da te pred svima pohvalim za tvoja resenja!
@ Grom iz Vedra Neba-
Vec sam ti jednom rekao-nemoj proicati o stvarima koje ne razmes na tako primitivan i glup nacin!
Ne mislim na taj deo o obuhvatanju Srbije, vec o genetski modifikovanom orlu.
Nije u pitanju genetski inzinjering ili mutacija, niti neko mitolosko stvorenje.
DVoglavi orao je koriscen od strane:Vizantije, Istosnog RImskog Carstva, Austo-Ugarske, Austrije, Rusije, Albanije, Bugarske, Srbije, Crne Gore....
Mani se takvih glupavih komentara koji imaju za cilj da provociraju i vredjaju!
-
Nachtar
Eh.. ok..
evo prijedloga za zastavu BiH
Ljiljani su BOSANSKI, nisu ni bosnjacki, muslimanski, katolicki, pravoslavni.. vec jednotsavno BOSANSKI...
Na zastavama koj epredlazem koristio sam grb kraljevine Bosne (grb ljiljana sa krunom)...
PRVI PRIJEDLOG

DRUGI PRIJELOG

TRECI PRIJEDLOG

(norveska mi je draga pa zato
)
Tri boje = tri kons. naroda,
plava i zuta = bosna i hercegovina - bijela ih spaja okrunjena srednjovjekovnim grbom
takodjer, plava i zlatno zuta te bijela su kraljevske boje bosne i hercegovine
evo prijedloga za zastavu BiH
Ljiljani su BOSANSKI, nisu ni bosnjacki, muslimanski, katolicki, pravoslavni.. vec jednotsavno BOSANSKI...
Na zastavama koj epredlazem koristio sam grb kraljevine Bosne (grb ljiljana sa krunom)...
PRVI PRIJEDLOG

DRUGI PRIJELOG

TRECI PRIJEDLOG

(norveska mi je draga pa zato
Tri boje = tri kons. naroda,
plava i zuta = bosna i hercegovina - bijela ih spaja okrunjena srednjovjekovnim grbom
takodjer, plava i zlatno zuta te bijela su kraljevske boje bosne i hercegovine
-
crnAdusa
n nacelu trebamo se sloziti oko jednog treba uzeti sve simbole , grbove zastave koji su se koristili u historiji bosne do dolaska Turaka tj do prve okupacije. i ljepo ih razmotriti i naci najidealnije rjesenje koje ce predstavljati Bosnu i njenu drzavnos od njenog postanka jer samo ti simboli nece imati bilo kakvo etnicko znacenje kao ovi danas vec ono pravo NACIONALNO BOSANSKO tj obiljezje Bosanske nacije sto mi treba da budemo
- cinoeye
Kruna nije simbol kraljevine, ili tacnije nije jedino simbol kraljevine.Maksim wrote:nachtar, prva ti nije losa.... samo sto ce nam kruna ba, nismo kraljevina niti nam trebaju kraljevi
Kruna moze bit simbol utvrdjenja ili najcesce SUVERENITETA!
Nachtar, slazem se sa ljiljanima, nego imaj jedan veksoloski predlog!
Vecina, tacnije sve slovenske drzave imaju pan-slovenske(Bela-Plava-Crvena) boje na svojoj zastavi, osim sto bugarska ima zelenu(kao simbol nezavisnosti u veksologiji) umesto plave. Interesantno je da sve te zastave imaju vertikalno poredjane trobojke(osim naravno Ceske).
Mozda bi mogao da odradis nesto sa pan-slovenskim bojama ali veritkalno poredjanim(nesto poput drugog predloga? Ali izbegni postojece varijante npr. Francuska.
Treci predolg otpada iz cisto prakticnih razloga-svereni krst ili nordijski krst koj se moze naci na zastavama skandinavskih zemalja Norveske i Svedske, kao i na zastavama Finske, Farskih Ostrva, Danske i Islanda.
-
Nachtar
Izabrao sam plavu bijelu i zlatno zutu jer su to bile boje kraljevine bosne... Crvena bi se dobro uklopila i imala bi znacenje: krvava borba za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine.. no ipak.. prema mom misljenju smatram da crvena boja nema veze sa bosnom, tj bosanskim obiljezjem...cinoeye wrote:Kruna nije simbol kraljevine, ili tacnije nije jedino simbol kraljevine.Maksim wrote:nachtar, prva ti nije losa.... samo sto ce nam kruna ba, nismo kraljevina niti nam trebaju kraljevi
Kruna moze bit simbol utvrdjenja ili najcesce SUVERENITETA!
Nachtar, slazem se sa ljiljanima, nego imaj jedan veksoloski predlog!
Vecina, tacnije sve slovenske drzave imaju pan-slovenske(Bela-Plava-Crvena) boje na svojoj zastavi, osim sto bugarska ima zelenu(kao simbol nezavisnosti u veksologiji) umesto plave. Interesantno je da sve te zastave imaju vertikalno poredjane trobojke(osim naravno Ceske).
Mozda bi mogao da odradis nesto sa pan-slovenskim bojama ali veritkalno poredjanim(nesto poput drugog predloga? Ali izbegni postojece varijante npr. Francuska.
Treci predolg otpada iz cisto prakticnih razloga-svereni krst ili nordijski krst koj se moze naci na zastavama skandinavskih zemalja Norveske i Svedske, kao i na zastavama Finske, Farskih Ostrva, Danske i Islanda.
Kao sto vec rece.. kruna bi bila simbol suverenosti, moci, cjelovitosti, zajednistva i sl... Smatram da je grb ljiljana bez krune na njemu jednim dijelom "osakacen"
-
furlan
Posto postoji vec dobro poznati "bosanski grb" koji je opste prihvacen od svih naroda u Bosni i Hercegovini i trebalo bi sta uraditi po pitanju njegove primjene na nasim zastavama. I dan danas ima siroku upotrebu u svakodnevnom zivotu.On ujedno oznacava nasu zajednicku kulturu, trvrdoglavost i bahatost.U drugim zemljama ga koriste mozda pod drugim nazivom, kao "kisobran", "od sake do lakta" i ne znam jos kako.Jedan od primjera njegove svekolike upotrebe je bosanska negacija "hocu k....".

- burekodsira
a taj ljiljan dodje ko .... neka stvar tom orlu iz cernobila 
-
Mattan
#100 Simboli
Ovdje su moji prijedlozi:
Zastava i grb Federacije BiH:

Zastava i grb Republike Srpske:

Zastava i grb Federacije BiH:

Zastava i grb Republike Srpske: