Simbol Bošnjačkog naroda

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Josip

#251 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Josip »

Pietje_Bel wrote:pa šta sa ovim??
jesam li rekao da se ljudi tada nisu nacionalno opredjeljivali jer se tako nisu niti osjećali. naravno da su to bosanske zemlje bile kada je vladao njima.
dali to znači da venecija ili tiga mlatačka republika nije talijanska zemlja i da oni nisu talijanski narod??
isto su imali svoje zemlje, nisu bili u ujedinjenoj italiji jer takva nije niti postojala. znači li to da im podrijetlo nije isto kao recimo milanezima, firenćanima???

Sta mislis po podrijeklom? Je li mislis na pleme? Italijani nisu nastali iz jednog plemena vec iz 1000 plemena. Isto tako danasnji Hrvati su nastali od plemena Hrvata i nekih drugih sa kojim je se pleme Hrvata pomijesalo. To o cemu ti pricas nema smisla i to samo koriste oni zbunjeni koji su nepismeni sto se tice ove teme. Jer sta ti u stvari sugerises? Ti zelis reci da smo svi mi u Bosni Hrvati i Srbi zato sto smo nastali od plemena Hrvata i Srba?

Aha dobro.

Recimo da je to 100% tacno. Zaci da su dosli Hrvati i Srbi i da se nisu pomjesali sa Avarima, Ilirima itd. Da li to znaci da su ta plemena Hrvata i Srba imali narodnu svijest ako nisu imali drzavu? Bosnjani isu bili nacionalno osvijesceni naravno. To nije bio ni jedan narod ali su imali neku vrstu narodne svjesti. Za dubrovnik, Split, Bihac je se uvijek govorilo kako to zive Hrvati u srednjem vijeku. Ali uvijek je se pravila u poveljama razlika Izmedu Hrvata i Bosnjana i uvijek su se stavljali u isti rang kao 2 razlicita naroda. Ista razlika je se pravila izmeu Bosnjana i Srba.

Probati objasniti Hrvatso ili Spstvo Bosne preko plemena granici sa naucnom fanatstikom. To je ludo. Hiteler je to isto probao sa Holandjanima i Francuzima. :D[/quote]

ja da napišem bilo šta osim onoga kako ti misliš ti se nebi pokolebao i uzeo u razmatranje drugu stranu.
stoga nema smisla više tipkati sa tobom
Pietje_Bel

#252 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

Josip wrote:
Pietje_Bel wrote:pa šta sa ovim??
jesam li rekao da se ljudi tada nisu nacionalno opredjeljivali jer se tako nisu niti osjećali. naravno da su to bosanske zemlje bile kada je vladao njima.
dali to znači da venecija ili tiga mlatačka republika nije talijanska zemlja i da oni nisu talijanski narod??
isto su imali svoje zemlje, nisu bili u ujedinjenoj italiji jer takva nije niti postojala. znači li to da im podrijetlo nije isto kao recimo milanezima, firenćanima???

Sta mislis po podrijeklom? Je li mislis na pleme? Italijani nisu nastali iz jednog plemena vec iz 1000 plemena. Isto tako danasnji Hrvati su nastali od plemena Hrvata i nekih drugih sa kojim je se pleme Hrvata pomijesalo. To o cemu ti pricas nema smisla i to samo koriste oni zbunjeni koji su nepismeni sto se tice ove teme. Jer sta ti u stvari sugerises? Ti zelis reci da smo svi mi u Bosni Hrvati i Srbi zato sto smo nastali od plemena Hrvata i Srba?

Aha dobro.

Recimo da je to 100% tacno. Zaci da su dosli Hrvati i Srbi i da se nisu pomjesali sa Avarima, Ilirima itd. Da li to znaci da su ta plemena Hrvata i Srba imali narodnu svijest ako nisu imali drzavu? Bosnjani isu bili nacionalno osvijesceni naravno. To nije bio ni jedan narod ali su imali neku vrstu narodne svjesti. Za dubrovnik, Split, Bihac je se uvijek govorilo kako to zive Hrvati u srednjem vijeku. Ali uvijek je se pravila u poveljama razlika Izmedu Hrvata i Bosnjana i uvijek su se stavljali u isti rang kao 2 razlicita naroda. Ista razlika je se pravila izmeu Bosnjana i Srba.

Probati objasniti Hrvatso ili Spstvo Bosne preko plemena granici sa naucnom fanatstikom. To je ludo. Hiteler je to isto probao sa Holandjanima i Francuzima. :D

ja da napišem bilo šta osim onoga kako ti misliš ti se nebi pokolebao i uzeo u razmatranje drugu stranu.
stoga nema smisla više tipkati sa tobom[/quote]

Pa ja sam te saslusao ali moras razumijeti da je velika uvreda kad jednom Bosncu kazes da je on u stvari Srbin ili Hrvat. Mi to nismo nikada bili kao narod od prvog Bosanskog Bana mi smo svoji. Samo sam ti to zelio reci ako se ne slazes Boze moj... :run:
IBM

#253 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

Podrska Bosnjaka-muslimana Turskoj sad na Euro 2008 dokazala je jednu stvar koju nazalost mnogi "novinari" nisu bili u stanju da primjete. Bosnjaci-muslimani su poceli da se identifikuju sa polu-mjesecom i zvjezdom. Sa njihovim starim simbolom. Ja sam nekoliko puta na ovoj temi rekao: Simbol Bosnjaka-muslimana nije ljiljan, to je simbol Bosanstva. Simbol Bosnjaka-muslimana je polu-mjesec i zvjezda.

Image
Pietje_Bel

#254 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

IBM wrote:Podrska Bosnjaka-muslimana Turskoj sad na Euro 2008 dokazala je jednu stvar koju nazalost mnogi "novinari" nisu bili u stanju da primjete. Bosnjaci-muslimani su poceli da se identifikuju sa polu-mjesecom i zvjezdom. Sa njihovim starim simbolom. Ja sam nekoliko puta na ovoj temi rekao: Simbol Bosnjaka-muslimana nije ljiljan, to je simbol Bosanstva. Simbol Bosnjaka-muslimana je polu-mjesec i zvjezda.

Image
Sta ima u Novom Pazaru? :D
IBM

#255 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

Pietje_Bel wrote:
IBM wrote:Podrska Bosnjaka-muslimana Turskoj sad na Euro 2008 dokazala je jednu stvar koju nazalost mnogi "novinari" nisu bili u stanju da primjete. Bosnjaci-muslimani su poceli da se identifikuju sa polu-mjesecom i zvjezdom. Sa njihovim starim simbolom. Ja sam nekoliko puta na ovoj temi rekao: Simbol Bosnjaka-muslimana nije ljiljan, to je simbol Bosanstva. Simbol Bosnjaka-muslimana je polu-mjesec i zvjezda.

Image
Miki, ako mislis da je ovo simbol Sandzaka, jadan ti.
Ja sam s Drine za tvoju info.
A to sto ti imas kompleks i stidis se polu-mjeseca, tvoj problem.
Pietje_Bel

#256 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

IBM wrote:
Pietje_Bel wrote:

Image
Miki, ako mislis da je ovo simbol Sandzaka, jadan ti.
Ja sam s Drine za tvoju info.
A to sto ti imas kompleks i stidis se polu-mjeseca, tvoj problem.
Polumjesec je islamski znak ne Bosanski. Nismo arapi da vezemo nacionalnost za vjeru.A polumjesec na ovom grbu nema nikakve veze sa Islamom. Ovo je zvijezda danica i ovaj grb je cini mi se iz vremena kulina Bana kada je u Bosni Bosanska Crkva bila aktuelna a ne Bosanska dzamija.
IBM

#257 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

"Polumjesec je islamski znak ne Bosanski. Nismo arapi da vezemo nacionalnost za vjeru.A polumjesec na ovom grbu nema nikakve veze sa Islamom. Ovo je zvijezda danica i ovaj grb je cini mi se iz vremena kulina Bana kada je u Bosni Bosanska Crkva bila aktuelna a ne Bosanska dzamija."

1.Polumjesec je islamski znak ne Bosanski. Tacno a tema ovdje je simbol bosnjackog naroda.
2. ........i ovaj grb je cini mi se iz vremena kulina Bana kada je u Bosni Bosanska Crkva bila aktuelna a ne Bosanska dzamija."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run: :run: :run: rekao si svoje. nemam sta vise s tobom pricaatii :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Kulin Ban :lol: :lol: :lol: :lol:
Pietje_Bel

#258 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

IBM wrote:"Polumjesec je islamski znak ne Bosanski. Nismo arapi da vezemo nacionalnost za vjeru.A polumjesec na ovom grbu nema nikakve veze sa Islamom. Ovo je zvijezda danica i ovaj grb je cini mi se iz vremena kulina Bana kada je u Bosni Bosanska Crkva bila aktuelna a ne Bosanska dzamija."

1.Polumjesec je islamski znak ne Bosanski. Tacno a tema ovdje je simbol bosnjackog naroda.
2. ........i ovaj grb je cini mi se iz vremena kulina Bana kada je u Bosni Bosanska Crkva bila aktuelna a ne Bosanska dzamija."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run: :run: :run: rekao si svoje. nemam sta vise s tobom pricaatii :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Kulin Ban :lol: :lol: :lol: :lol:
Sta je smijesno? Pa sta ti mislis iz odakle ovaj grb u 11. vijeku u Bosni? Je li zato sto smo bili muslimani? Ne mi nismo bili muslimani ali jesmo se polako poceli da identifikujemo sa Bosnom i udarali smo temelje za zaseban narod. Bosnjak nije isto kao i musliman shvati to vec jednom. Ti kad bi shvatio sta znaci biti Bosnjak ti sigurno nebi vise bio Bosnjak. Tvoji prci nisu bili Muslimani ali jedu Bosnjaci. Ovaj grb je Bosnjacki/Bosnjanski ali ne muslimanski. :run: :thumbup:

http://www.samostan.ba/photos/thumbnails.php?album=11

Nadi taj grb ovdje na web site-u fojnickog samostana i posalji franjevcima e mail.Pitaj ih je li to bila zastava Bosne za vrijeme Kulina Bana i pitaj ih imali ikakve veze sa Islamom.

Image
Jazz_Junkie

#259 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Petje, taj grb koji si postavio nema veze sa islamom. On se nalazi u "Fojnickom grbovniku" i zapravo nikada nije bio u sluzbenoj upotrebi u Bosni ili Humu. Taj grb su izmislili pripadnici Ilirskog pokreta i pridali ga Bosni, jer su nju smatrali srcem Ilirije. To znakovlje nema pojma sa bilo kojom vjerom i danas dan se nalazi u sklopu hrvatskog drzavnog grba. Sestokraka zvijezda se famozno zove danica. Po njoj je nazvan i najvazniji knjizevni list "iliraca" "Danicza ilirska".

Nadam se da sam malo pojasnio povijest ovog grba kojeg neki svrstavaju u islamsku heraldiku. IBM, ovaj grb uopce nisu izumili muslimani. Sto je vas bosnjacki grb, to ne znam, ali mislim da su ljiljani dovoljni, ali ti izgleda zahtijevas vjersko oznacavanje cijelog naroda koji nije u potpunosti muslimanski.
Pietje_Bel

#260 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:Petje, taj grb koji si postavio nema veze sa islamom. On se nalazi u "Fojnickom grbovniku" i zapravo nikada nije bio u sluzbenoj upotrebi u Bosni ili Humu. Taj grb su izmislili pripadnici Ilirskog pokreta i pridali ga Bosni, jer su nju smatrali srcem Ilirije. To znakovlje nema pojma sa bilo kojom vjerom i danas dan se nalazi u sklopu hrvatskog drzavnog grba. Sestokraka zvijezda se famozno zove danica. Po njoj je nazvan i najvazniji knjizevni list "iliraca" "Danicza ilirska".

Nadam se da sam malo pojasnio povijest ovog grba kojeg neki svrstavaju u islamsku heraldiku. IBM, ovaj grb uopce nisu izumili muslimani. Sto je vas bosnjacki grb, to ne znam, ali mislim da su ljiljani dovoljni, ali ti izgleda zahtijevas vjersko oznacavanje cijelog naroda koji nije u potpunosti muslimanski.
Ja ne znam zasto se ti obracas meni i stavljas mi ono u usrta sto nikad nisam rekao. Ja sam probao ovom forumasu iznad upravo da objasnim to sto si ti meni objasnio. On je tvrdio da je to Muslimanski grb ja sam rekao da nije. Mislio sam da je iz vremenaKulin Bana ali ocito da sam se zeznuo. Hvala ti na objasnjenju ali trebao si mislim ipak prvo procitati ono sto sam ja napisao. :thumbup:
Jazz_Junkie

#261 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:Petje, taj grb koji si postavio nema veze sa islamom. On se nalazi u "Fojnickom grbovniku" i zapravo nikada nije bio u sluzbenoj upotrebi u Bosni ili Humu. Taj grb su izmislili pripadnici Ilirskog pokreta i pridali ga Bosni, jer su nju smatrali srcem Ilirije. To znakovlje nema pojma sa bilo kojom vjerom i danas dan se nalazi u sklopu hrvatskog drzavnog grba. Sestokraka zvijezda se famozno zove danica. Po njoj je nazvan i najvazniji knjizevni list "iliraca" "Danicza ilirska".

Ja ne znam zasto se ti obracas meni i stavljas mi ono u usrta sto nikad nisam rekao. Ja sam probao ovom forumasu iznad upravo da objasnim to sto si ti meni objasnio. On je tvrdio da je to Muslimanski grb ja sam rekao da nije. Mislio sam da je iz vremenaKulin Bana ali ocito da sam se zeznuo. Hvala ti na objasnjenju ali trebao si mislim ipak prvo procitati ono sto sam ja napisao. :thumbup:
Nisam se korektno formulirao u prethodnom postu, pa se izvinjavam sto sam ostavio pogresan dojam. Dakle nisam tebi nista pripisivao, ali je greska u izrazu. :)
Pietje_Bel

#262 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote:

Nisam se korektno formulirao u prethodnom postu, pa se izvinjavam sto sam ostavio pogresan dojam. Dakle nisam tebi nista pripisivao, ali je greska u izrazu. :)
Nista. Hvala ti puno na ovom objasnjenju. Ja sam prvu put vidio ovaj znak sa mjesecom i zvjezdom na Hrvatskoj zastavi. Kada sam dobro pogledao cini mi se u lievom desnom uglu na Hrvatskom grbu ima isto slican znak. Mislio sam da je to radi muslimana koji zive u Hrvatskoj. Sada znam, hvala ti. :thumbup:
Jazz_Junkie

#263 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Image

Kako vidis, taj grb je prvi stit u kruni kompletnog grba, To nazivaju najstarijim hrvatskim grbom, no u to ne zelim ulaziti, jer nisam dovoljno upucen. Dakle, pored sahovnice imas "najstariji hr. grb" i grbove Dubrovacke Republile, Dalmacije, Istre i Slavonije.
Pietje_Bel

#264 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:Image

Kako vidis, taj grb je prvi stit u kruni kompletnog grba, To nazivaju najstarijim hrvatskim grbom, no u to ne zelim ulaziti, jer nisam dovoljno upucen. Dakle, pored sahovnice imas "najstariji hr. grb" i grbove Dubrovacke Republile, Dalmacije, Istre i Slavonije.
Hvala na objasnjenju. A prije si rekao da je to nesto vezano za Ilirizam. Mozes li to malo pojasniti?

Hvala
Jazz_Junkie

#265 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Pa "ilirizam" je bio izvorno hrvatski narodni preporod, predvodjen "Ilirskim pokretom" na celu sa Ljudevitom Gajom i Stankom Vrazom. No krajniji cilj iliraca je bilo ujedinjenje svih juznih Slavena sa ideoloskom podlogom da svi juzni Slaveni potjecu od Ilira. Radi toga su svoj knjizevni jezik zvali "ilirskim", neznajuci da su Iliri bili posebna skupina indogermanskih naroda. Ilirci su bili i zagovornici panslavizma koji je Slavene dijelio na 4 veledijalekta: ruski, poljski, ceski i ilirski.
U to doba je nastao i ovaj grb sa danicom i polumjesecom, iako je on zapazen na medievalnim hrvatskim kovanicama. Adaptiran je u "ilirski" program kao znak Ilirije u koju je spadala i Bosna. Njoj je pridan status srca Ilirije.
IBM

#266 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

@Pietje_Bel: Ti da si procitao moj post kako treba ne bi valjao takve gluposti i mene optuzivao. Naime rekao sam da su Bosnjaci-muslimani "poceli da se identifikuju sa polu-mjesecom i zvjezdom". Nigdje nisam ni rekao da je ovaj grb muslimanski a kamoli da provalim glupost da je Kulin banski kao sto si ti rekao.Uostalom imam evo kod sebe Fojnicki Grbovnik , za razliku od tebe.
No, poenta mog teksta jeste da su Bosnjaci-muslimani i ranije se identifikovali sa polu-mjesecom. Pogledaj zastave Gradascevica i zastvu muslimanski branioca iz 1878. Vidis li ljiljan igdje? Ja nisam protiv ljiljana ali mrzim kada Bosnjaci-muslimani prisvajaju ljiljan kao muslimanski simbol. Kao npr. na starom grbu Federacije(ljiljan na zelenoj podlozi?) ili trenutno simbol Bosnjaka-muslimana na grbu RS-a (bosanska kraljevska kruna sa ljiljanima).Da li su to simboli Bosnjaka-muslimana? Jok
jennisjoplin

#267 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jennisjoplin »

sheilak wrote:Simbol bosanskog naroda uvijek je bio i bice LJILJAN! :)
ljiljan je simbol kraljevina, pogledaj malo (h)istoriju/povijest europe, i prije nego sto je bila bosna, pogledaj francuske kraljevske grbove (ipak su oni straiji od bosne), zato treba izabrati nesto nae sa ovih prostora, :mrgreen:
markes69

#268 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by markes69 »

..zar taj isti ljiljan koji bosnjaci svojataju i povezuju s islamom, nije i simbol krizarskih templara koji su navodno cuvali sveti gral i grob Isa a.s. ?
Molim da mi odgovori neko je upucen tematiku ,moje pitanje je samo pitanje ne i provokacija.
sesalmir

#269 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by sesalmir »

markes69 wrote:..zar taj isti ljiljan koji bosnjaci svojataju i povezuju s islamom, nije i simbol krizarskih templara koji su navodno cuvali sveti gral i grob Isa a.s. ?
Molim da mi odgovori neko je upucen tematiku ,moje pitanje je samo pitanje ne i provokacija.
Stvarno ne znam nikoga da ljiljane poistovjecuje sa islamom i zbog toga je upravo i cilj odabira toga grba bio da bi svi bosnu osjecali svojom drzavom, al djaba opet nekima i ljiljan smeta.
btw. meni nije los ni ovaj grb, evo imamo i kriz i mjesec i zvjezdu ;-)
Image
Pietje_Bel

#270 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

IBM wrote:@Pietje_Bel: Ti da si procitao moj post kako treba ne bi valjao takve gluposti i mene optuzivao. Naime rekao sam da su Bosnjaci-muslimani "poceli da se identifikuju sa polu-mjesecom i zvjezdom". Nigdje nisam ni rekao da je ovaj grb muslimanski a kamoli da provalim glupost da je Kulin banski kao sto si ti rekao.Uostalom imam evo kod sebe Fojnicki Grbovnik , za razliku od tebe.
No, poenta mog teksta jeste da su Bosnjaci-muslimani i ranije se identifikovali sa polu-mjesecom. Pogledaj zastave Gradascevica i zastvu muslimanski branioca iz 1878. Vidis li ljiljan igdje? Ja nisam protiv ljiljana ali mrzim kada Bosnjaci-muslimani prisvajaju ljiljan kao muslimanski simbol. Kao npr. na starom grbu Federacije(ljiljan na zelenoj podlozi?) ili trenutno simbol Bosnjaka-muslimana na grbu RS-a (bosanska kraljevska kruna sa ljiljanima).Da li su to simboli Bosnjaka-muslimana? Jok
Slazem se. Borba protiv BosnjakaMuslimana, SDAbOSNJAKA, TurcinBosnjaka treba biti zestoka. Moramo ih otjerati od Bosnjastva. Ili mi ili oni druge nam nema.
Pietje_Bel

#271 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Pietje_Bel »

Evo pravih muslimanskih grbova: :D :D

Image

Image

Image

Image

Iz koje godine je ovaj grb? :

Image
Jazz_Junkie

#272 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

jennisjoplin wrote:
ljiljan je simbol kraljevina, pogledaj malo (h)istoriju/povijest europe, i prije nego sto je bila bosna, pogledaj francuske kraljevske grbove (ipak su oni straiji od bosne), zato treba izabrati nesto nae sa ovih prostora, :mrgreen:
Ljiljane odnosno Fleur-de-Lys su Kotromanici preuzeli od francuskih Anzujaca koji su vladali Madjarskom. Francuski kraljevi stilizirane ljiljane na plavom polju upotrebljavaju od 1179. godine. Koliko znam, Tvrtko je "nase" ljiljane preuzeo od Ladislava Napuljskog koji jeste bio iz loze Anzujaca.
Fratris

#273 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Fratris »

Fojnicki grbovnik je autentican koliko i Dedo Mraz, Spajdermen i Becir Kuduz zajedno.
Jazz_Junkie

#274 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Fratris wrote:Fojnicki grbovnik je autentican koliko i Dedo Mraz, Spajdermen i Becir Kuduz zajedno.
Upravo to. Postoji teorija da je napravljen za Pedru (Petra) Ohmuchevicha koji je bio general u Spanskoj armadi i namjeravao uci u krug spanske aristokracije, ali to se moglo samo ako se posjeduju dokazi da su preci bili katolici. Zato je Ohmuchevich, inace porijeklom iz Bosne, falsifikovao embleme.
jennisjoplin

#275 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jennisjoplin »

Jazz_Junkie wrote:
jennisjoplin wrote:
Ljiljane odnosno Fleur-de-Lys su Kotromanici preuzeli od francuskih Anzujaca koji su vladali Madjarskom. Francuski kraljevi stilizirane ljiljane na plavom polju upotrebljavaju od 1179. godine. Koliko znam, Tvrtko je "nase" ljiljane preuzeo od Ladislava Napuljskog koji jeste bio iz loze Anzujaca.
tako je, vidi se da ti ide povijest :thumbup:
Post Reply