Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
hekaton

#451 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by hekaton »

Ludzak wrote:Do jučer niste znali ni ko su šije, ni ko su sunije. Niti ste znali kojoj grupi pripadate. Ali bog dao ove današnje religijske edukacije po internetu, po TV-u pa sada svi vi znate ko su i šta su.
Na jednom govorite da ne treba vjerovati medijima, a kada taj novinski medij izjave da neki šiit, budist, hrišćanin kolje muslimane onda svi vi vjerujete tome.

Zato kažem. Manite se tih gluposti. Bog\Allah ne postoji !
Zašto plemena Maje nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Inke nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Kelti nisu vjerovali u Allaha ?
Jednostavno pitanje, jer tada se nije ni znalo niti se ikada čulo za Allaha. Tačno je da su svi ovi imali nekog svog boga, ali oni su božanske moći pripisivali rijekama, planinama, Suncu, drvetu, ili nekom svom vođi plemena. To su njihovi tzv. bogovi bili.
Da li sva ova plemena onda gore u džehenemu dan danas zato što nisu vjerovali tom najispravnijem bogu ?

Okrenite se nauci. Kad ste tolike muslimančine, ne dozvolite onda da vam muslimanska vjera bude nejnenaprednija u svijetu. Poradite po tom pitanju. Kakav doprinos nauci i tehnici su muslimani imali u zadnjih 50 godina ? Ne poznajem ih.

Iran svoju državu prvenstveno gradi obrazovanjem i naukom, kao i još neke države (neću ih navoditi). Zajebali ste se ako mislite da je Irancima religija predtavlja nešto jako važno. I nije tačno da oni mrze sunite, oni mrze samo ektremne budale. Da nije Amerike i nafte, S.Arabija i arapske države bi načisto pale. Bili bi u rangu sa Sirijom.
Od prvog čovjeka na zemlji, Adema a.s ljudi su vjerovali i obožavali Allaha dž.š, tako će ostati i do dana Sudnjega. A ti što pričaš te gluposti o tome gdje su muslimani u nauci, i kako ih nema u posljednjih 50 godina, to je zato što gledaš samo američku televiziju i slijediš zapadnjačku propagandu pa nažalost ne vidiš dalje od nosa.
Ako se već pozivaš na nauku, vjerujem da si bistar čovjek, uzmi malo pročitaj o tome koliko je samo nauke u Kuranu časnome, pročitaj malo o tome kako je objavljeno da se dva mora sastavljaju a ne mješaju se (samo jedan primjer).
Pričitaj koliko je svijetskih naučnika prešlo na islam kad su uvidjeli da su je ono što su godinama istraživali i izučavali već odavno objašnjeno u Kuranu. (zadnji primjer su Japanski naučnic).

Nadam se da ćeš proširiti svoje vidike i spoznati istinu.
Neka te Allah uputi na pravi put i pomogne svakim dobrom.
asurbanipal

#452 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

johnlock071 wrote:Tako kad vidim arapa kako trči u džamiju na svaki namaz, kad si s njim priča o hajru, podsjeća te na Allaha, draži mi je 8 miliona puta od bošnje koji peče rakiju, nije uzeo abdest 30 godina i priča kako je on dobar musliman jer je dobar u srcu.

Danas ljudi mnogo spominju Božije ime, a ne znaju za Boga. Nikada se nije više spominjao Bog, Allah, kao danas, a nikada ga manje nije bilo...Niti je u namazu kvaka. Šta ti imaš od namaza ako ne znaš kome se spustaš na sedždu, ne znaš njegov smisao i svrhu. Upravo se munafici na tome najbolje vide, a kakav je uticaj namaza u arapskom svijetu vidimo danas. Meni je draži Bošnjo koji peče rakiju, veseo, zapjeva, neće te dušiti nekim arapskim mitovima i pseudo-predajama.
kritichar

#453 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

nasa wrote:Hajde ovako,

kako vam nije jasno da ono sto mi nazivamo bosanskim islamom je ustvari skupina muslimana, koje pod odredjenim geopolitickim, klimatskim, historijskim i sl. uslovima, interpretirala islam i na taj nacin stvorila neke svoje karakteristike.
To je sasvim razumljivo i nikako, nikako nije rijec o ispravnosti, mada se ne iskljucuje da se i o njoj moze pricati, vec o potrebi i nije a priori u suprotnosti s islamom.
Islam ne trazi od nas da se ponasamo kao da smo pali s Marsa vec da zivimo svijet uvazavajuci sve moguce okolnosti u kojim se mozemo naci te nam dalje namece odgovornost da za iste trazimo najbolje moguce rjesenje koje je u skladu s nacelima islama.

Zanemarimo za trenutak pricu koliko ispravno smo mi to u Bosni uradili<<<<<<<<

Isto su kroz histroriju radili perzijanc, arapi, ovi, oni i onda dalje jos kreirali i niz drzava koje u svoj svojoj razlicitosti sasvim razumljivo nude i razlicite interpretacije islama.

Isto kao i za Bosnu necemo ulaziti u pricu koliko ispravno<<<<<<<<<

E ono sto ja nikad necu skontati je kako vi ovo ne vidite????????

Ne mozemo nikako ici u pricu sta je ispravno kad kilometri postove na ovakvim temama otkrivaju da ste ubjedjeni da je postoji samo jedna, ogranicena, pa cak i geografski ogranicena ispravna interpretacija islama.

Max. sam se povukla otkako ste krenuli sa ovakvim temama kao top temama ali dosadili ste mi pravo :skoljka:
i sad došla jer si se zaželjela rasprave :mrgreen:

taj termin hafiz Elvir Duranović naziva "narodnom religijom" može se online naći rad koji je on napisao na tu temu
pored nekoliko definicija koje navodi uzeo je jednu od nekog prof. iz amerike
Narodna religija predstavlja ukupnost svih stavova i vjerskih obreda koji egzistiraju među ljudima odvojeno i uporedo sa strogim teološkim i liturgijskim formama službene religije
e ima i termin koji rijaset koristi, tradicionalni islam bosanskih muslimana ili tradicija bos. muslimana, bošnjaka...
pa se ti termini izmješaju, ovaj termin koji si navela, on se javlja među narodom i najviše na društvenim mrežama
postojanje narodne religije je svojstveno za sve krajeve, i toga ima na svim merdijanima i svim religijama
razlog raširenosti su labave uzde kod zvanične vjerske institucije u slijeđenju i sprovođenju izvora
tako su kršćani zarad ukidanja slavljenja boga sunca uveli mnoge predkršćanske običaje u obilježavanju božića
tako i kod našeg naroda ostalo je nekih stvari od predislamskog doba, npr. djevojačka pećina, jurjev, saljevanje strave, sva ta dovišta imaju korijene u tom paganstvu......
onda ima stvari koje su turci i derviši donijeli poput obilaženja turbeta i sl. i na kraju komunizam je dosta kumovao, posebno sa alkoholom i ovim modernijim zabudama našeg naroda

svaki pojedinac ima obavezu da mijenja sam sebe, ali i islamska zajednica ima veliku obavezu da prvo upućuje narod, pa zabranjuje i da konkretno uradi nešto po tom pitanju
kao u onom hadisu, osudit mislima, jezikom pa i rukom što je i najveći vid imana.

islamska zajednica će jednom morati to da presječe, pa i na uštrb "tradicije bosanskih muslimana"
to joj je obaveza ako ne njena, čija je
Ludzak

#454 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

insomnia78 wrote:
Ludzak wrote:
kritichar wrote:Zanimljivo kako ove ateiste brane Iran i šiizam, da se čovjek zamisli.

Maje, Inke, Kelti, sve izumrlo, zašto li, a s druge strane Islam najbrže rastuća religija, hmm.....
Izumrijet ćemo i mi, izumrijet će neke religije, sve će izumrijeti. Ništa vječno nije. Vječni život poslije smrti ne postoji, to znaj. Da postoji taj ljepši život poslije smrti većina bi se ubijala, niko se smrti ne bi plašio.

Ima jedna izreka od pametnog čika: "Čuo da postoji ljepši i bolji život poslije smrti, a jede luk da ostane što duže u ovom životu." Koja je to logika ?

Otiđi malo do Irana pa ćeš vidjeti. Promjenit ćeš mišljenje o Irani, i o irančanima. Ja nisam bio nikada, ali slušajući iskustva od drugih, mogu reči da su Irančani jako ponosan narod, ljubazan, patrioti u pravom smislu, nisu nešto religijski okrenuti (osim iranske islamske politike zbog koga plaćaju ceh).

Vi meni ovdje meljete o nekakvom lažnom muslimanstvu, a većini vas bale se razvuku kad vidite gajbu piva. Više popijete za Bajram (i Ramazan nije daleko) nego u ostalim danima. I vi nekome pričate o šiitima i sunitima.
Upravo zbog takvih sam postao ateist. Ne mogu da dozvolim da mi neko nameće svoje gluposti i da blati prema drugim. Svaki dan ja slušam priče kako ćete islamizirati Europu i prosipate velikoislamsku ideologiju. Gdje vam je ona tvrdnja da je Islam najmirnija vjera ?
Mirne vjere nema !
Prvi bold :lol: :lol: :lol: :lol:
Obojeno :lol: :lol: :lol: :lol:
Drugi bold :lol: :lol: :lol: pa kako se zove ta njihova ne bas vjerski obojena drzava i ko im donese revoluciju?
Govori sam da narod kao narod nije previse opterecen vjerom, osim njihove nametnute politike i zakona.
Ludzak

#455 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

nasa wrote:Ako ti nesto znaci to sto iranci nisu vise pretjerano posveceni vjeri onda da ti kazem da nije ni masa arapa :D
@ludzak malo uzmi u obzir da mnogi muslimani na forumu kojim se obracas ne trebaju lekcije o irancima i da za siju su culi i upoznali vjerovatno puno prije tebe.Mislim, shvatam i ne osporavam tvoje pravo na misljenje o temi ali nemoj da banalizujes, generalizujes itd.
A zasto vi generalizujete? Vecina vas siite baca u nekakve nevjernike, munafike, cioniste. Vi ste ti koji generalizujete, ne ja.

Bosna nikada nece biti arapska i muslimanska drzava, niti ce biti turska izdrkotina. Ako ste zeljni gledati nindze od zena idite u arapske zemlje.
Ludzak

#456 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

hekaton wrote:
Ludzak wrote:Do jučer niste znali ni ko su šije, ni ko su sunije. Niti ste znali kojoj grupi pripadate. Ali bog dao ove današnje religijske edukacije po internetu, po TV-u pa sada svi vi znate ko su i šta su.
Na jednom govorite da ne treba vjerovati medijima, a kada taj novinski medij izjave da neki šiit, budist, hrišćanin kolje muslimane onda svi vi vjerujete tome.

Zato kažem. Manite se tih gluposti. Bog\Allah ne postoji !
Zašto plemena Maje nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Inke nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Kelti nisu vjerovali u Allaha ?
Jednostavno pitanje, jer tada se nije ni znalo niti se ikada čulo za Allaha. Tačno je da su svi ovi imali nekog svog boga, ali oni su božanske moći pripisivali rijekama, planinama, Suncu, drvetu, ili nekom svom vođi plemena. To su njihovi tzv. bogovi bili.
Da li sva ova plemena onda gore u džehenemu dan danas zato što nisu vjerovali tom najispravnijem bogu ?

Okrenite se nauci. Kad ste tolike muslimančine, ne dozvolite onda da vam muslimanska vjera bude nejnenaprednija u svijetu. Poradite po tom pitanju. Kakav doprinos nauci i tehnici su muslimani imali u zadnjih 50 godina ? Ne poznajem ih.

Iran svoju državu prvenstveno gradi obrazovanjem i naukom, kao i još neke države (neću ih navoditi). Zajebali ste se ako mislite da je Irancima religija predtavlja nešto jako važno. I nije tačno da oni mrze sunite, oni mrze samo ektremne budale. Da nije Amerike i nafte, S.Arabija i arapske države bi načisto pale. Bili bi u rangu sa Sirijom.
Od prvog čovjeka na zemlji, Adema a.s ljudi su vjerovali i obožavali Allaha dž.š, tako će ostati i do dana Sudnjega. A ti što pričaš te gluposti o tome gdje su muslimani u nauci, i kako ih nema u posljednjih 50 godina, to je zato što gledaš samo američku televiziju i slijediš zapadnjačku propagandu pa nažalost ne vidiš dalje od nosa.
Ako se već pozivaš na nauku, vjerujem da si bistar čovjek, uzmi malo pročitaj o tome koliko je samo nauke u Kuranu časnome, pročitaj malo o tome kako je objavljeno da se dva mora sastavljaju a ne mješaju se (samo jedan primjer).
Pričitaj koliko je svijetskih naučnika prešlo na islam kad su uvidjeli da su je ono što su godinama istraživali i izučavali već odavno objašnjeno u Kuranu. (zadnji primjer su Japanski naučnic).

Nadam se da ćeš proširiti svoje vidike i spoznati istinu.
Neka te Allah uputi na pravi put i pomogne svakim dobrom.
Vjerovanje da smo nastali od Adema i Eve i da su se njihova djeca parila da bi nas stvorili, mi je kao fantastika. Prije cu vjerovati da smo od majmuna nastali, nego od njih dvoje.
insomnia78

#457 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by insomnia78 »

Ludzak wrote:Govori sam da narod kao narod nije previse opterecen vjerom, osim njihove nametnute politike i zakona.
Pa ko im izabra drzavno uredjenje, ko nametnu politiku i zakon?

Smijesno je kako forumski ateisti romantizuju Iran i šiizam
Ono, suniti su zaludjeni fanatici (slazem se i jesu, barem ovi zalivski) dok su šije (posebno ovi iranski) eto, onako. Neoptereceni vjerom

To su samo dvije strane iste medalje

Pogledaj ovdje na forumu koje su to rasprave i price
Prakticnu primjenu mozes vidjeti u Siriji, Iraku, Jemenu...
asurbanipal

#458 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: svaki pojedinac ima obavezu da mijenja sam sebe, ali i islamska zajednica ima veliku obavezu da prvo upućuje narod, pa zabranjuje i da konkretno uradi nešto po tom pitanju
kao u onom hadisu, osudit mislima, jezikom pa i rukom što je i najveći vid imana.

islamska zajednica će jednom morati to da presječe, pa i na uštrb "tradicije bosanskih muslimana"

Teško ćeš se boriti protiv toga. Nikad nikom nije uspjelo pa ni IZ, koja je po tom pitanju izgubila bitku davno. To je nešto što je lična karta našeg naroda, nešto što je u kontinuitetu, što potvrđuje egzistenciju naroda na ovim prostorima. Toga je svjesna i IZ jer bi krutim nametanjem stavova i dogmi, što je u suprotnosti sa islamom dovela dobrim dijelom do nestanka kolektivnog sjećanja. Ti u tome vidiš paganizam, ja vidiš ne vidim. I muslimani su se npr. okretali Kabi dok su kipovi još bili u njoj. Pokušaje mijenjanja te tradicije i narodnih običaja imamo od strane pripadnika vehabijskog pokreta, sekte koja slijedi učenje predislamskih Arapa i koji se "štancaju" sa Saudovih univerziteta. Kao zamjena za to nudi nam se beduinizacija naroda. I sama "ulema" i tzv. učenjaci nije ništa bolja. Njihov nastanak i geneza se može pratiti kroz historiju. Često su se nalazili na dvorovima vladara, despota i svojim iskrivljenim tumačenjem islama koje je pogodovalo određenoj dinastiji, Allaha (Boga) su predstavljali kao robovlasnika i krutog diktatora, samo da se narod drži u tami neznanja i pokori, dok su vladari redovno dobijali orpavdanja od te uleme da rade šta god žele, pa makar se kosilo i sa ispravnim učenjem. Svaki pokušaj krutog nametanja dogmi, nasilnog presijecanja sa Izvorom, može samo stvoriti kontraefekat i dezorijentisanost. Svakako, da pod uticajem određenih faktora, kako stranih, tako i domaćih, može doći do nekih dodatnih učenja, upijanja, novih saznanja, a samim time i do mijenjanja sadržaja, ali osnova, baza, ostaje ista...

A što se tiče "narodne religije" u BiH, u ovom slučaju po pitanju islama u Bosni i onog dijela koji se sinkretiziran iz ranijeg perioda, samo doprinosi dodatnom bogatstvu razumijevanja i toleranciji. A nije, da nije bilo pokušaja kroz historiju da se mijenjaju pogledi i učenja naroda na ovim prostorima. Pokušao je i Vatikan, pokušao je i Bizant, proglašavajući to učenje Crkve bosanske heretičkim. Danas nastavak takvih i sličnih vjerskih politika vidimo kroz tumačenje, propagandu i dogmu pripadnika vehabijske sekte i njihovih "učenjaka", koji su na svu sreću u dobroj manjini na ovim prostorima. Ne možeš kalemiti bananu na jabuku.
johnlock071

#459 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by johnlock071 »

asurbanipal wrote:
johnlock071 wrote:Tako kad vidim arapa kako trči u džamiju na svaki namaz, kad si s njim priča o hajru, podsjeća te na Allaha, draži mi je 8 miliona puta od bošnje koji peče rakiju, nije uzeo abdest 30 godina i priča kako je on dobar musliman jer je dobar u srcu.

Danas ljudi mnogo spominju Božije ime, a ne znaju za Boga. Nikada se nije više spominjao Bog, Allah, kao danas, a nikada ga manje nije bilo...Niti je u namazu kvaka. Šta ti imaš od namaza ako ne znaš kome se spustaš na sedždu, ne znaš njegov smisao i svrhu. Upravo se munafici na tome najbolje vide, a kakav je uticaj namaza u arapskom svijetu vidimo danas. Meni je draži Bošnjo koji peče rakiju, veseo, zapjeva, neće te dušiti nekim arapskim mitovima i pseudo-predajama.
Munafici se ne vide druže, a ja ne zalazim u tuđa srca da vidim nutrinu već rasuđujem po onom što vidim, čujem, osjetim.. Kad kažem podjeća te na Allaha i priča o hajru mislim na to da jednostavno osjetiš rast imana pored Bogobojaznih ljudi, al vjerovatno ne znaš o tome puno.
Mene što može bošnjo na rakiji ugušiti svojim naučnim teoremama, nepovezanim pričama od prije 100 godina i seljačkom muzikom, ne može niko.
zagortenej

#460 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

trebamo se ugledati na sultana od bruneja, kako je on došao tobe i odlučio da uvede šerijat:
Bogati sultanat ne zna šta će kad nestane nafte, mole se da otkriju nove rezerve

...Sve ove turbulencije utječu i na stanovništvo i podstiču sve glasnije kritike. Vladajuća porodica se, s druge strane, sve više okreće religiji te je započela uvođenje šerijata kroz tri faze.

Prva faza već se provodi i ona podrazumijeva obavezan post u vrijeme ramazana, zabranu proslave Nove godine...

Pojedinci misle da ovakvim potezima vladarska porodica nastoji onemogućiti kritike na vlastiti račun te priskrbiti sebi alat za obračun s političkim protivnicima. Ima i onih koji smatraju da se sultan, nakon prilično raspuštenog života u mladosti, sada okreće religiji.

Neki pak smatraju da će više vjere značiti i više ekonomskog napretka jer će Bog omogućiti da se otkriju nove zalihe nafte. :lol: Kako jedan analitičar primjećuje, sve je više onih koji razmišljaju na sljedeći način: Moraš se moliti, a ne raditi.
:-)
nasa

#461 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

Ludzak wrote:
nasa wrote:Ako ti nesto znaci to sto iranci nisu vise pretjerano posveceni vjeri onda da ti kazem da nije ni masa arapa :D
@ludzak malo uzmi u obzir da mnogi muslimani na forumu kojim se obracas ne trebaju lekcije o irancima i da za siju su culi i upoznali vjerovatno puno prije tebe.Mislim, shvatam i ne osporavam tvoje pravo na misljenje o temi ali nemoj da banalizujes, generalizujes itd.
A zasto vi generalizujete? Vecina vas siite baca u nekakve nevjernike, munafike, cioniste. Vi ste ti koji generalizujete, ne ja.

Bosna nikada nece biti arapska i muslimanska drzava, niti ce biti turska izdrkotina. Ako ste zeljni gledati nindze od zena idite u arapske zemlje.
Ohladi, ne obracaj mi se tako I ne pripisuj nesto sto nisam napisala!

A rjecnik ces malo da prilagodis jer mada govori najvise o tebi ruzno te je citati!

Znaci, ohladi ili te ja saljem na hladjenje :)
nasa

#462 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

insomnia78 wrote:
Ludzak wrote:Govori sam da narod kao narod nije previse opterecen vjerom, osim njihove nametnute politike i zakona.

Ono, suniti su zaludjeni fanatici (slazem se i jesu, barem ovi zalivski) dok su šije (posebno ovi iranski) eto, onako. Neoptereceni vjerom

Nazalost, potpuno isti...Mozda si imao priliku da ih upoznas u Francuskoj ali jednak broj i sija i sunije ces naci koji uzivaju privilegije sistema zasnovanog na islamu, a isti krse na sve nacine ili zaludjenih punih mrznje ili onih koji uopce ne mare ili....
Isti!
Sve price o historiji su dobro upakovana propaganda, ne kazem da medju njima nema obiucnog naroda koji to sve guta i vjeruje ali odavno politicka vodilja nema veze s ispravnoscu u islamu...
Mi nismo na toj teritoriji plus ako nista drugo imamo priliku da s odmakom sve analizirama i ne uzivljavamo se, a gledaj da i kod nas mnogi ipak se furaju i ginu za te price...
nasa

#463 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

insomnia78 wrote:Pa ko im izabra drzavno uredjenje, ko nametnu politiku i zakon?

Nazalost, potpuno isti...Mozda si imao priliku da ih upoznas u Francuskoj ali jednak broj i sija i sunije ces naci koji uzivaju privilegije sistema zasnovanog na islamu, a isti krse na sve nacine ili zaludjenih punih mrznje ili onih koji uopce ne mare ili....
Isti!
Sve price o historiji su dobro upakovana propaganda, ne kazem da medju njima nema obiucnog naroda koji to sve guta i vjeruje ali odavno politicka vodilja nema veze s ispravnoscu u islamu...
Mi nismo na toj teritoriji plus ako nista drugo imamo priliku da s odmakom sve analizirama i ne uzivljavamo se, a gledaj da i kod nas mnogi ipak se furaju i ginu za te price...
insomnia78

#464 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by insomnia78 »

nasa wrote:
insomnia78 wrote:

Isti!
:thumbup:
kritichar

#465 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: svaki pojedinac ima obavezu da mijenja sam sebe, ali i islamska zajednica ima veliku obavezu da prvo upućuje narod, pa zabranjuje i da konkretno uradi nešto po tom pitanju

Teško ćeš se boriti protiv toga. Nikad nikom nije uspjelo pa ni IZ, koja je po tom pitanju izgubila bitku davno. To je nešto što je lična karta našeg naroda, nešto što je u kontinuitetu, što potvrđuje egzistenciju naroda na ovim prostorima. Toga je svjesna i IZ jer bi krutim nametanjem stavova i dogmi, što je u suprotnosti sa islamom dovela dobrim dijelom do nestanka kolektivnog sjećanja. Ti u tome vidiš paganizam, ja vidiš ne vidim. I muslimani su se npr. okretali Kabi dok su kipovi još bili u njoj. Pokušaje mijenjanja te tradicije i narodnih običaja imamo od strane pripadnika vehabijskog pokreta, sekte koja slijedi učenje predislamskih Arapa i koji se "štancaju" sa Saudovih univerziteta. Kao zamjena za to nudi nam se beduinizacija naroda. I sama "ulema" i tzv. učenjaci nije ništa bolja. Njihov nastanak i geneza se može pratiti kroz historiju. Često su se nalazili na dvorovima vladara, despota i svojim iskrivljenim tumačenjem islama koje je pogodovalo određenoj dinastiji, Allaha (Boga) su predstavljali kao robovlasnika i krutog diktatora, samo da se narod drži u tami neznanja i pokori, dok su vladari redovno dobijali orpavdanja od te uleme da rade šta god žele, pa makar se kosilo i sa ispravnim učenjem. Svaki pokušaj krutog nametanja dogmi, nasilnog presijecanja sa Izvorom, može samo stvoriti kontraefekat i dezorijentisanost. Svakako, da pod uticajem određenih faktora, kako stranih, tako i domaćih, može doći do nekih dodatnih učenja, upijanja, novih saznanja, a samim time i do mijenjanja sadržaja, ali osnova, baza, ostaje ista...

A što se tiče "narodne religije" u BiH, u ovom slučaju po pitanju islama u Bosni i onog dijela koji se sinkretiziran iz ranijeg perioda, samo doprinosi dodatnom bogatstvu razumijevanja i toleranciji. A nije, da nije bilo pokušaja kroz historiju da se mijenjaju pogledi i učenja naroda na ovim prostorima. Pokušao je i Vatikan, pokušao je i Bizant, proglašavajući to učenje Crkve bosanske heretičkim. Danas nastavak takvih i sličnih vjerskih politika vidimo kroz tumačenje, propagandu i dogmu pripadnika vehabijske sekte i njihovih "učenjaka", koji su na svu sreću u dobroj manjini na ovim prostorima. Ne možeš kalemiti bananu na jabuku.
Poslanik je dokinuo sve predislamske religijske običaje, praznike, o ovome se uopšte nema šta raspravljati

ovo što ti zagovaraš nije islam, ovi stavovi su sektaški stavovi, ali i to je bolje nego što sufije inače uporno tvrde da su na sunnetu
asurbanipal

#466 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

nasa wrote: Sve price o historiji su dobro upakovana propaganda, ne kazem da medju njima nema obiucnog naroda koji to sve guta i vjeruje ali odavno politicka vodilja nema veze s ispravnoscu u islamu...

Propaganda u islamu ti je od samog početka, tačnije odmah nakon Poslanikove a.s. smrti...Stvoren je skoro cijeli sistem baziran na poluistinama i danas imaš to što imaš...
asurbanipal

#467 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Poslanik je dokinuo sve predislamske religijske običaje, praznike, o ovome se uopšte nema šta raspravljati

Računa li se u to i tavvaf oko Kabe ? Ili ljubljenje crnog kamena ?

A što se tiče predislamskih religijskih običaja i načina i sistema razmišljanja, počeo je on opet ulaziti na mala vrata odmah nakon Poslanika a.s....
kritichar

#468 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: Poslanik je dokinuo sve predislamske religijske običaje, praznike, o ovome se uopšte nema šta raspravljati

Računa li se u to i tavvaf oko Kabe ? Ili ljubljenje crnog kamena ?

A što se tiče predislamskih religijskih običaja i načina i sistema razmišljanja, počeo je on opet ulaziti na mala vrata odmah nakon Poslanika a.s....
"...i neka oko Hrama drevnog obilaze." (El-Hadždž, 29.)
"Crni kamen je spušten iz Dženneta, i tada je bio bjelji od mlijeka, ali su ga crnim učinili grijesi Ademovih potomaka."
nasa

#469 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

asurbanipal wrote:
nasa wrote: Sve price o historiji su dobro upakovana propaganda, ne kazem da medju njima nema obiucnog naroda koji to sve guta i vjeruje ali odavno politicka vodilja nema veze s ispravnoscu u islamu...

Propaganda u islamu ti je od samog početka, tačnije odmah nakon Poslanikove a.s. smrti...Stvoren je skoro cijeli sistem baziran na poluistinama i danas imaš to što imaš...
Jeste, samo sto si ti za razliku od mene pristrasan I mislis da su samo sunijski izvori dotjerani plus neces priznati ni da te mucim :mrgreen: da ti se ni Iranci bas ne drze onog sto fakat imamo svi zajedno, Kur'ana, vec I oni grade pricu na sporednom, onom sto je nejasno, neprovjerljivo, ljudsko itd.
Ludzak

#470 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

nasa wrote:
Ludzak wrote:

Ohladi, ne obracaj mi se tako I ne pripisuj nesto sto nisam napisala!

A rjecnik ces malo da prilagodis jer mada govori najvise o tebi ruzno te je citati!

Znaci, ohladi ili te ja saljem na hladjenje :)
Mene da šalješ na hlađenje ? Pročitaj tekst ove teme, pročitaj postove na ovu temu. Šta vidiš ? Obično pljuvanje po drugom narodu jer se kosi sa vašim pravilima u religiji. Oni su šiiti, a vi ste ko odabrane sunije, tako vi to gledate.

Ko tebi dade moderatorsku ulogu da mi je samo znati ?
Ako me je ružno čitati, zašto me citiraš ?

Ti ćeš meni sada ban dati, a ove velikosunitske ideologe ćeš ostaviti. Fino, nema šta.
sarajevsky

#471 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by sarajevsky »

:D Šta ima na Hayatu, tom TV lučonoši prosvijetljenja u Bošnjaka?

Nego, ne znam što se raja upali na šiitsko propovjedanje? Jel to SAFF , reisov minber,i ostala ekipa postala mjerilo pravovjerja, sa internet vehabijama kao žestokim momcima?

Mislim da svako ima izbor, da jednako verbalno isecira i sunite i šiite, da kaže i tvrdi i loše i dobro za njih, samo uz debele argumente jer ove podforume tradicionalno prate najokorjeliji internet moljci.

Meni ne smeta niko ko donosi širinu i novi aspekt u tumačenju religije, ne dirajući mene. Neukim glavama smeta civilizacija stara par milenija , izgleda, samo zbog činjenice da u jednom kratkom periodu postojanja imaju besmislene vjerske glavešine kao gospodare zemlje i rigidne državne zakone.

Još smješnije je kad se u polemiku uvuče onaj jednako besmisleni duh sektaškog prepucavanja uz citiranje bezbrojnih učenjaka, eklektične literature i neskrivene nesnošljivosti.
kritichar

#472 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

Ludzak wrote:
Mene da šalješ na hlađenje ? Pročitaj tekst ove teme, pročitaj postove na ovu temu. Šta vidiš ? Obično pljuvanje po drugom narodu jer se kosi sa vašim pravilima u religiji. Oni su šiiti, a vi ste ko odabrane sunije, tako vi to gledate.

Ko tebi dade moderatorsku ulogu da mi je samo znati ?
Ako me je ružno čitati, zašto me citiraš ?

Ti ćeš meni sada ban dati, a ove velikosunitske ideologe ćeš ostaviti. Fino, nema šta.
Ti si šejtan, tebe treba uklonit.
salik79

#473 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

johnlock071 wrote:
Towelie wrote: Druze, u vreme Omerovog ubistva niti su postojale siije, a ni sunije.
Postojali su druže Perzijanci, vatropoklonici, koji su poraženi od muslimana prihvatili Islam al su cijelo vrijeme do dana današnjeg gledali kako da naude Islamu i muslimanima. Tu su židovi našli plodno tlo. Evo šta ti šija kaže o Omerovom ubici.

Ovaj lik, kojeg si postavio kao "siju" je placenik, koji na slican nacin kao i veh-bi-aj "sunijske" daije skupljaju "sljedbenike" za daljnji razdor Ummeta...Evo sta o njemu kaze istinski siija, sejh sejjid Hasan Nasrullah, prvi covjek Hizbullaha (a narocito obrati paznju kako oslovljava majku vijernika, hz Aisu, sto mu sljedbenici ovog smutljivca itekako zamjeraju):

Kikibombona

#474 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Kikibombona »

Salik, sve hocu da te pitam...

Safet Kuduzovic optuzuje sije za privremeni brak. Kaze otprilike,... 'Jedan covjek je prisao zeni sa namjerom da ugovori privremeni brak. Pitao je da li je udata, na sta je ona odgovorila potvrdno. Covjek je odustao i nije izasao sa ponudom. Kada je za to rekao siitskom imamu, on mu je odgovorio da je tlpitanje bilo suvisno i da se muta brak moze sklopiti cak i ako je zena udata.' Meni ovo djeluje uvrnuto i ne vjerujem da je istina... Mozda jedino kod nekih 'radikalnih sija'? Kuduzovic govori kao da su sve sije takve!

Onda kaze da je kod siita dozvoljen analni seks i da kupanje u tom slucaju nije obaveza. Iznio je jos kamaru uvrnutih dokaza kontra sija. Izmedju ostalog, optuzio je i Homeinija, rekavsi da je dozvolio odredjenu vrstu odnosa cak i sa bebama.

Na kraju poziva 'bosanske sije' da se javno ograde od uleme koja zastupa ove i druge 'antiislamske' stavove.
salik79

#475 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Gomila gluposti kao i 99% stvari o kojima lupeta. Ista talasna i isti nepresusni izvori gluposti kao i kod Halida Tulica. Cak mi se cini da mu je osnovna literatura, odakle crpi vecinu nebuloza, Halidov "Veliki Sejtan".
Post Reply