Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
asurbanipal

#426 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

johnlock071 wrote:
Postojali su druže Perzijanci, vatropoklonici, koji su poraženi od muslimana prihvatili Islam al su cijelo vrijeme do dana današnjeg gledali kako da naude Islamu i muslimanima. Tu su židovi našli plodno tlo. Evo šta ti šija kaže o Omerovom ubici.

Pa zar nije islam religija mira ?

Islam - etimologija riječi od troslovnog korijena "S L M", Selam - što znači mir, i Islam koji znači predanost, pokornost Bogu. Eto, ti navede sad da su muslimani ratovali i ugonili u islam. Nije li to malo kontradiktorno za religiju mira, predanosti i pokornosti Bogu ?
Blue1

#427 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Blue1 »

Hajde procitaj jos jednom, i ako opet budes nasao nesto kontradiktorno onda procitaj jos jednom. Nigdje nije naveo da su muslimani silom tjerali u islam.
zvizdan

#428 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zvizdan »

asurbanipal wrote:
johnlock071 wrote:
Postojali su druže Perzijanci, vatropoklonici, koji su poraženi od muslimana prihvatili Islam al su cijelo vrijeme do dana današnjeg gledali kako da naude Islamu i muslimanima. Tu su židovi našli plodno tlo. Evo šta ti šija kaže o Omerovom ubici.

Pa zar nije islam religija mira ?

Islam - etimologija riječi od troslovnog korijena "S L M", Selam - što znači mir, i Islam koji znači predanost, pokornost Bogu. Eto, ti navede sad da su muslimani ratovali i ugonili u islam. Nije li to malo kontradiktorno za religiju mira, predanosti i pokornosti Bogu ?
Da ne govorimo da su Perzijanci masovno prihvatili siizam otprilike kad i Bosnjaci islam, dakle nekih 6 stoljeca unazad. Dotad su dominatno bili sunniti. Ali fakat trebas biti dobro ogranicen pa da ti neko proda pricu kako Perzijanci, evo 1500 godina, zdusno i neumorno rade na tome da zavedu pravovjerne, a sve s mracnim ciljem da se onda napokon vrate zoroastrijanstvu i zavrse svetu misiju :D
Ludzak

#429 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

Do jučer niste znali ni ko su šije, ni ko su sunije. Niti ste znali kojoj grupi pripadate. Ali bog dao ove današnje religijske edukacije po internetu, po TV-u pa sada svi vi znate ko su i šta su.
Na jednom govorite da ne treba vjerovati medijima, a kada taj novinski medij izjave da neki šiit, budist, hrišćanin kolje muslimane onda svi vi vjerujete tome.

Zato kažem. Manite se tih gluposti. Bog\Allah ne postoji !
Zašto plemena Maje nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Inke nisu vjerovali u Allaha ?
Zašto Kelti nisu vjerovali u Allaha ?
Jednostavno pitanje, jer tada se nije ni znalo niti se ikada čulo za Allaha. Tačno je da su svi ovi imali nekog svog boga, ali oni su božanske moći pripisivali rijekama, planinama, Suncu, drvetu, ili nekom svom vođi plemena. To su njihovi tzv. bogovi bili.
Da li sva ova plemena onda gore u džehenemu dan danas zato što nisu vjerovali tom najispravnijem bogu ?

Okrenite se nauci. Kad ste tolike muslimančine, ne dozvolite onda da vam muslimanska vjera bude nejnenaprednija u svijetu. Poradite po tom pitanju. Kakav doprinos nauci i tehnici su muslimani imali u zadnjih 50 godina ? Ne poznajem ih.

Iran svoju državu prvenstveno gradi obrazovanjem i naukom, kao i još neke države (neću ih navoditi). Zajebali ste se ako mislite da je Irancima religija predtavlja nešto jako važno. I nije tačno da oni mrze sunite, oni mrze samo ektremne budale. Da nije Amerike i nafte, S.Arabija i arapske države bi načisto pale. Bili bi u rangu sa Sirijom.
kritichar

#430 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

Zanimljivo kako ove ateiste brane Iran i šiizam, da se čovjek zamisli.

Maje, Inke, Kelti, sve izumrlo, zašto li, a s druge strane Islam najbrže rastuća religija, hmm.....
zagortenej

#431 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

It is a little known fact that all six of the authors/compilers of the major books of Sunni hadīth—works that are together known as the Siḥāḥ al-Sitta—were of Persian/Iranian origin.

Abu Hanifa, Ibn Hanbal, Abu Mansur Maturidi, Tabari, Al-Ghazali (and many more) were also persian origin.
:lol:
Towelie

#432 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

zagortenej wrote:It is a little known fact that all six of the authors/compilers of the major books of Sunni ḥhadīth—works that are together known as the Siḥāḥ al-Sitta—were of Persian/Iranian origin.
A otkad je to Persian=Shia? Zar siizam ne postaje zvanican pravac u Persiji/Iranu tek pocetkom 16. veka?
Eh da, i Ebu Hanife kao i El-Gazali su Persijanci, izmedju ostalih.
ExNihilo

#433 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by ExNihilo »

Buhari je, gle čuda, iz Buhare. Što možda jeste nekadašnja Perzija, ali sigurno nije Iran. A sve i da jeste, kakve to veze ima i sa čim? Malo manje listanja propagandnih portala, malo više atlasa svijeta. :D
zagortenej

#434 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:It is a little known fact that all six of the authors/compilers of the major books of Sunni ḥhadīth—works that are together known as the Siḥāḥ al-Sitta—were of Persian/Iranian origin.
A otkad je to Persian=Shia? Zar siizam ne postaje zvanican pravac u Persiji/Iranu tek pocetkom 16. veka?
ovima gore je ocito persian=shia.
zanimljivo da je i vecina naucnika koji su dali najveci doprinos nauci u vrijeme islamskog zlatnog doba bili perzijanci.
zvizdan

#435 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zvizdan »

zagortenej wrote:It is a little known fact that all six of the authors/compilers of the major books of Sunni hadīth—works that are together known as the Siḥāḥ al-Sitta—were of Persian/Iranian origin.

Abu Hanifa, Ibn Hanbal, Abu Mansur Maturidi, Tabari, Al-Ghazali (and many more) were also persian origin.
A Ibn Madze? Grehota je izostavljati tog Perzijanca iz Kazvina :D
zagortenej

#436 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

ExNihilo wrote:Buhari je, gle čuda, iz Buhare. Što možda jeste nekadašnja Perzija, ali sigurno nije Iran. A sve i da jeste, kakve to veze ima i sa čim? Malo manje listanja propagandnih portala, malo više atlasa svijeta. :D
ovo je suština
"Iran was indeed Islamized, but it was not Arabized. Persians remained Persians.
ibn khaldun piše:
It is a remarkable fact that, with few exceptions, most Muslim scholars both in the religious and in the intellectual sciences have been non-Arabs [ajams/Persians]. Even if a scholar is of Arab origin, he is Persian in language and upbringing and has Persian teachers […]
muslimani sebi moraju priznati da, ako hoce ponovo da dostignu zlatno doba, morace se ujediniti sa perzijancima da to postignu, od arapa nema nista, niti je ikad bilo (cast izuzecima) :mrgreen:
Towelie

#437 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
ovima gore je ocito persian=shia.
zanimljivo da je i vecina naucnika koji su dali najveci doprinos nauci u vrijeme islamskog zlatnog doba bili perzijanci.
Slazem se. Ima i hadis kod Taberanija: “Kada bi znanje bilo kod zvijezde Danice dohvatili bi ga Perzijanci.” :)
asurbanipal

#438 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

:mrgreen:

nasa

#439 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

zagortenej wrote:
ExNihilo wrote:Buhari je, gle čuda, iz Buhare. Što možda jeste nekadašnja Perzija, ali sigurno nije Iran. A sve i da jeste, kakve to veze ima i sa čim? Malo manje listanja propagandnih portala, malo više atlasa svijeta. :D
ovo je suština
"Iran was indeed Islamized, but it was not Arabized. Persians remained Persians.
ibn khaldun piše:
It is a remarkable fact that, with few exceptions, most Muslim scholars both in the religious and in the intellectual sciences have been non-Arabs [ajams/Persians]. Even if a scholar is of Arab origin, he is Persian in language and upbringing and has Persian teachers […]
muslimani sebi moraju priznati da, ako hoce ponovo da dostignu zlatno doba, morace se ujediniti sa perzijancima da to postignu, od arapa nema nista, niti je ikad bilo (cast izuzecima) :mrgreen:
Lijepo.Samo ne znam kako cemo se mi ukljuciti u to ujedinjenje jer nismo ni persijanci ni arapi :-?
Mi se trebamo odmaci od tih prica, bolje bi nam bilo da se ne ugledamo ni u jedne, a naravno s najljepsim zeljama da svoje problem rijese u miru
Ludzak

#440 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ludzak »

kritichar wrote:Zanimljivo kako ove ateiste brane Iran i šiizam, da se čovjek zamisli.

Maje, Inke, Kelti, sve izumrlo, zašto li, a s druge strane Islam najbrže rastuća religija, hmm.....
Izumrijet ćemo i mi, izumrijet će neke religije, sve će izumrijeti. Ništa vječno nije. Vječni život poslije smrti ne postoji, to znaj. Da postoji taj ljepši život poslije smrti većina bi se ubijala, niko se smrti ne bi plašio.

Ima jedna izreka od pametnog čika: "Čuo da postoji ljepši i bolji život poslije smrti, a jede luk da ostane što duže u ovom životu." Koja je to logika ?

Otiđi malo do Irana pa ćeš vidjeti. Promjenit ćeš mišljenje o Irani, i o irančanima. Ja nisam bio nikada, ali slušajući iskustva od drugih, mogu reči da su Irančani jako ponosan narod, ljubazan, patrioti u pravom smislu, nisu nešto religijski okrenuti (osim iranske islamske politike zbog koga plaćaju ceh).

Vi meni ovdje meljete o nekakvom lažnom muslimanstvu, a većini vas bale se razvuku kad vidite gajbu piva. Više popijete za Bajram (i Ramazan nije daleko) nego u ostalim danima. I vi nekome pričate o šiitima i sunitima.
Upravo zbog takvih sam postao ateist. Ne mogu da dozvolim da mi neko nameće svoje gluposti i da blati prema drugim. Svaki dan ja slušam priče kako ćete islamizirati Europu i prosipate velikoislamsku ideologiju. Gdje vam je ona tvrdnja da je Islam najmirnija vjera ?
Mirne vjere nema !
silm

#441 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by silm »

Ludzak wrote:
kritichar wrote:Zanimljivo kako ove ateiste brane Iran i šiizam, da se čovjek zamisli.

Izumrijet ćemo i mi, izumrijet će neke religije, sve će izumrijeti. Ništa vječno nije. Vječni život poslije smrti ne postoji, to znaj. Da postoji taj ljepši život poslije smrti većina bi se ubijala, niko se smrti ne bi plašio.

Ima jedna izreka od pametnog čika: "Čuo da postoji ljepši i bolji život poslije smrti, a jede luk da ostane što duže u ovom životu." Koja je to logika ?

Otiđi malo do Irana pa ćeš vidjeti. Promjenit ćeš mišljenje o Irani, i o irančanima. Ja nisam bio nikada, ali slušajući iskustva od drugih, mogu reči da su Irančani jako ponosan narod, ljubazan, patrioti u pravom smislu, nisu nešto religijski okrenuti (osim iranske islamske politike zbog koga plaćaju ceh).

Vi meni ovdje meljete o nekakvom lažnom muslimanstvu, a većini vas bale se razvuku kad vidite gajbu piva. Više popijete za Bajram (i Ramazan nije daleko) nego u ostalim danima. I vi nekome pričate o šiitima i sunitima.
Upravo zbog takvih sam postao ateist. Ne mogu da dozvolim da mi neko nameće svoje gluposti i da blati prema drugim. Svaki dan ja slušam priče kako ćete islamizirati Europu i prosipate velikoislamsku ideologiju. Gdje vam je ona tvrdnja da je Islam najmirnija vjera ?
Mirne vjere nema !
Suti ba`poslacu te iz Gorazda na Sokolac
nasa

#442 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

Ako ti nesto znaci to sto iranci nisu vise pretjerano posveceni vjeri onda da ti kazem da nije ni masa arapa :D
@ludzak malo uzmi u obzir da mnogi muslimani na forumu kojim se obracas ne trebaju lekcije o irancima i da za siju su culi i upoznali vjerovatno puno prije tebe.Mislim, shvatam i ne osporavam tvoje pravo na misljenje o temi ali nemoj da banalizujes, generalizujes itd.
zagortenej

#443 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

"Iran was indeed Islamized, but it was not Arabized. Persians remained Persians. And after an interval of silence, Iran reemerged as a separate, different and distinctive element within Islam, eventually adding a new element even to Islam itself. Culturally, politically, and most remarkable of all even religiously, the Iranian contribution to this new Islamic civilization is of immense importance. The work of Iranians can be seen in every field of cultural endeavor, including Arabic poetry, to which poets of Iranian origin composing their poems in Arabic made a very significant contribution. In a sense, Iranian Islam is a second advent of Islam itself, a new Islam sometimes referred to as Islam-i Ajam. It was this Persian Islam, rather than the original Arab Islam, that was brought to new areas and new peoples: to the Turks, first in Central Asia and then in the Middle East in the country which came to be called Turkey, and of course to India. The Ottoman Turks brought a form of Iranian civilization to the walls of Vienna :mrgreen: ."
salat=namaz
wudu=abdest
itd.

sad je cilj ovim vahabitima da arabiziraju ili bolje rečeno beduiniziraju balkan i da ponište taj perzisjko-turski uticaj na našim prostorima. naravno, uz svesrdnu podršku petrodolara :bih:
nasa

#444 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

Vecina koji pisu na ovakvim temama pa cak i na politici pojma nemaju niti o stanju u tim zemljama niti razlocitostima izmedju raznih zemalja koje naseljavaju muslimina niti o sunijama i sijama, a pogotovo to dalje ne znaju komparirati s islamom.
Znam da ovo zvuci arogantno i u prepotentnom fazonu ali ni za sebe ne smatram da sam strucnjak.E kad ja kao laik vidim da vecina pojma nema onda je jasno na kojem nivou se vrte ove rasprave.

Sistem, uredjenje, ekonomija, drustvo ...u razlicitim islamskim zemljama je razlicit i nije u iskljucivoj ovisnosti od pravca u islamu kojem pripadaju.Ovo se potpuno zanemaruje i tako npr. dodjemo do situacije da se usporedjuje gotovo iskljucivo Iran i Saudija i da se onda ove dvije zemlje uzimaju kao mjerilo za pricu sunije vs sije ili jos gore kao mjera za ocjenu islama.

Istina je da odredjeni problemi kada se govori o pristupu muslimana islamu tj. redefinisanje islamskih propisa u modernim uslovima jednako pogadja i sunije i sije odnosno u svakodnovnom zivotu, kada bi zaista posjetili te zemlje, vidjeli bi da je ta kriza generalno prisutna kod muslimana u svijetu.A i kod pripadnika drugih religija medjutim kod muslimana to se dalje nadovezuje drzavno-pravni sistem koji se manje ili vise poziva na islam i zbog toga izrazenije istice islam i potrebu ocitavanja po pitanjima islama.
Za pocetak, oni koji nisu muslimani, a i muslimani koji manje poznaju taj dio svijeta, bi trebali bar navedeno da savladaju.

Nikakvog animoziteta, a kamoli sta gore kod mene ne postoji prema sijama generalno, a ni prema Iranu kao zemlji u kojoj vecinski zive sije, niti bilo kojoj drugoj u kojoj zive sije.
Ali gledajuci da ja jesam savladala prethodno napisano potpuno sam svjesna da prica o islamu i svim problemima muslimana u modernom svijetu nema odgovor niti od jednih niti od drugih.To je ono sto mene interesuje kao muslimanku iz BiH i to je ono zbog cega moja, vjera>islam nije ni ovisan niti se ugleda u jedne ili druge.

Da su svi forumasi muslimani svjesni toga mi bi bi pisali o tome kako se uprkos sto se mnogi izjasnjavanju kao muslimani u nasoj zemlji mogu svakodnevno naci primjeri korupcije, licemjerja, lazi, nepravde, zasto nam zemlja propada godinama itd.
Ali imamo experte za bliskoistocne krize i identifikaciju /vjersku ali drugih vrsta/ s tim zemljama.
Problem je sta saudijci ili iranci uce o historiji islamskih zemalja nako smrti Poslanika i sve dalje, do najmanjih detalja, a manji problem je sta kod nas uce djeca npr. iz Konjevic polja.Valjda se nadaju da ce nam gore pomenuti rijesiti i to.

Nemam sta da pricam s muslimanima kojim su drazi ovi ili oni od bosanskih muslimana, koji bi nas prodali za saku pijeska iz tih zemalja...
i zato nemojte da prisivate mrznju protiv Irana i sija, nemam je ali imam odbojnost prema otrovu koji mnogi sipaju na ovakvim temam.
johnlock071

#445 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by johnlock071 »

Ludzak wrote: Izumrijet ćemo i mi, izumrijet će neke religije, sve će izumrijeti. Ništa vječno nije. Vječni život poslije smrti ne postoji, to znaj. Da postoji taj ljepši život poslije smrti većina bi se ubijala, niko se smrti ne bi plašio.
Ti si kao umro pa vidio? Il ti je neko ko je umro došao i rekao? Držiš se te svoje teze kao pijan plota, a to pitanje je, u najmanju ruku, veliki upitnik koji će svako saznati za sebe tek kad umre.
A o ubjeđenju muslimana ti možda dovoljno kaže pismo Halida ibn Velida koje je uputio baš Perzijskom lideru kada su kretali u pohod: "Dolazim ti s vojskom koja voli smrt više nego ti voliš život."

Ludzak wrote: Vi meni ovdje meljete o nekakvom lažnom muslimanstvu, a većini vas bale se razvuku kad vidite gajbu piva. Više popijete za Bajram (i Ramazan nije daleko) nego u ostalim danima. I vi nekome pričate o šiitima i sunitima.
Mirne vjere nema !
Znači ti si bazirao svoj smisao života na tome što neki lažni muslimani piju za Bajram? A tebi je dozvoljeno na namećeš svoje gluposti i teorije i da blatiš druge? Pravi licemjer.
johnlock071

#446 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by johnlock071 »

nasa wrote: Nemam sta da pricam s muslimanima kojim su drazi ovi ili oni od bosanskih muslimana, koji bi nas prodali za saku pijeska iz tih zemalja...
Kako kaže hadis "Arap nije bolji od ne-arapa, niti je ne-arap bolji od Arapa, osim po Bogobojaznosti".

Raščlanjivanje muslimana po boji kože i nacionalnosti je razdvajanje od užeta za koje nam je Allah naredio da se čvrsto držimo i da se ne razjedinjujemo. Nemoj me pogrešno shvatiti, nema ništa loše u narodnim tradicija (dok god nisu haram) ali prvobitno vezivanje nas muslimana treba biti na temelju Islama a ne nacionalnosti ili narodnosti ili plemena ili šta god. Tako kad vidim arapa kako trči u džamiju na svaki namaz, kad si s njim priča o hajru, podsjeća te na Allaha, draži mi je 8 miliona puta od bošnje koji peče rakiju, nije uzeo abdest 30 godina i priča kako je on dobar musliman jer je dobar u srcu.
nasa

#447 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

To sto si citirao nema veze s davanjem prednosti " bosanskom islamu" vec ne davanje prednosti niti iranskoj, saudijskoj i sl. interpretacijama koje upravo jesu obojene njihovom tradicijom, njihovim uslovima zivota, njihovom historijom, nacionalnom pripadnoscu itd.
Oni se odavno uglavnom bave sa sobom pod maskom islama dok istovremeno po svijetu bacaju koske pa i u ovoj nasoj napacenoj zemlji gdje, citajuci ove rasprave, vidim da mnogi fakat vjeruju da je rjesenje u nekakvoj "pobjedi" sunija nad sijama i obrnuto i jos to sve pakuju u borbu za nekaka ispravni islam bas kao da mu u BiH neko brani da eto sve senasest zivi taj svoj ispravni islam...

Odsustvo realnog pogleda ili paranoja, nazovi kako hoces ali sve zajedno zalosno!
kritichar

#448 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

Ludzak wrote: Izumrijet ćemo i mi, izumrijet će neke religije, sve će izumrijeti. Ništa vječno nije. Vječni život poslije smrti ne postoji, to znaj. Da postoji taj ljepši život poslije smrti većina bi se ubijala, niko se smrti ne bi plašio.

Mirne vjere nema !
Ovdje se radi o izumiranju kompletnog naroda, civilizacije, ne o umiranju koje nas sviju čeka.

Žalosno je tvoje shvatanje života, jer ti nemaš zašto živjeti, tvoj život nema smisla
eto zašto živiš, zašto svaki dan jedeš, zato da preživiš, a zašto preživaljvaš, koja je svrha svega?
da se zabavljaš možda, 2-3 sata sedmično, ili da rađamo djecu, zašto rađamo djecu, zašto produžavamo vrstu kad će ionako svi umrijeti?

ne znam hoće li šije reagovati na ove optužbe na Iran

Kako ti i tvoja porodica obilježavate Bajram?
insomnia78

#449 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by insomnia78 »

Ludzak wrote:

Mirne vjere nema !
Prvi bold :lol: :lol: :lol: :lol:
Obojeno :lol: :lol: :lol: :lol:
Drugi bold :lol: :lol: :lol: pa kako se zove ta njihova ne bas vjerski obojena drzava i ko im donese revoluciju?
nasa

#450 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by nasa »

Hajde ovako,

kako vam nije jasno da ono sto mi nazivamo bosanskim islamom je ustvari skupina muslimana, koje pod odredjenim geopolitickim, klimatskim, historijskim i sl. uslovima, interpretirala islam i na taj nacin stvorila neke svoje karakteristike.
To je sasvim razumljivo i nikako, nikako nije rijec o ispravnosti, mada se ne iskljucuje da se i o njoj moze pricati, vec o potrebi i nije a priori u suprotnosti s islamom.
Islam ne trazi od nas da se ponasamo kao da smo pali s Marsa vec da zivimo svijet uvazavajuci sve moguce okolnosti u kojim se mozemo naci te nam dalje namece odgovornost da za iste trazimo najbolje moguce rjesenje koje je u skladu s nacelima islama.

Zanemarimo za trenutak pricu koliko ispravno smo mi to u Bosni uradili<<<<<<<<

Isto su kroz histroriju radili perzijanc, arapi, ovi, oni i onda dalje jos kreirali i niz drzava koje u svoj svojoj razlicitosti sasvim razumljivo nude i razlicite interpretacije islama.

Isto kao i za Bosnu necemo ulaziti u pricu koliko ispravno<<<<<<<<<

E ono sto ja nikad necu skontati je kako vi ovo ne vidite????????

Ne mozemo nikako ici u pricu sta je ispravno kad kilometri postove na ovakvim temama otkrivaju da ste ubjedjeni da je postoji samo jedna, ogranicena, pa cak i geografski ogranicena ispravna interpretacija islama.

Max. sam se povukla otkako ste krenuli sa ovakvim temama kao top temama ali dosadili ste mi pravo :skoljka:
Post Reply