I nakon I svjetskog rata,nakon raspada Osmanskog Carstva,nagrađeni su drzavom (Saudijskom Arabijom) od Velike Britanije,Francuske i Amerike i dan danas su njihovi poslusnici.salik79 wrote: I opet cu citirati Reisa i podvuci najbitnije (s obzirom da je vec na ovoj temi objasnjeno ko i kako je stvorio "selefizam"):
"Nešto kasnije selefizam je tokom XIX i XX stoljeća korišten u procesu razvaljivanja tradicionalnih muslimanskih država: Osmanlijske carevine, Mogulskog carstva, Kadžarske države u Iranu, od strane zapadnih sila i Rusije. Taj proces je iskorišten kao zgodna prilika za unošenje razdora u svijet islama, kako bi se oslabila njegova koheziona snaga koja je povezivala periferiju islamskog svijeta sa centrom islamske države. Oni koji su stvorili selefizam, oni ga i održavaju, koristeći se njime za postizanje svojih ciljeva: vojnih, političkih i ekonomskih."
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... vog-ucenja
Nisam na strani ni sunnita niti siija,na strani sam tradicionalnog Bosanskog Islama (neka mi ALLAH oprosti ako sam pogrijesio),onog kojeg mi je prenio otac,a njemu njegov otac,a njemu njegov otac. Taj se razlikuje i od sunnitskog i od siitskog,jer mi ovoliku kolicinu mrznje i nerazumijevanja nikada nismo posjedovali.
Selam Alejkum i lijepo iftarite i neka se Allahova milosti spusti na sviju nas