Šiiti
-
tesanj
#451 Re: Šiiti
Kakav to presudni znacaj ima S. Arabija u geostrateskom oblikovanju bliskog istoka. Oni su samo pijunu amera tj. izraela. Njihova briga se svodi samo na to kako ostati na vlasti, samo ime drzave Saudija ti govori sve.
- Nele9
#452 Re: Šiiti
Šiti i ne misle da je neko trebao biti izabran. Smatraju da je Ali r.a. izabran od strane Poslanika s.a.w.s. te samim tim obaveza svakom muslimanu postaje da poštuje Alija ra.a. kao prvog pravednog halifu, odnosno u njihovoj verziji kao prvog imama.theTruePath wrote:tesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
Mozemo mi misliti sta zelimo ali danas je to otislo predaleko,sije nikako da se pomire s tim da Alija r.a nije izabran,citavu vjeru baziraju na tome....proslost je proslost
tesanj wrote:Proslost jeste proslost, ali ako smo mi sljedbenici Muavije i njegovog sina Jezida i kasnijih Halifa kojima je primarni cilj bio protjerivanje porodice Poslanika Islama, trebamo se zapitati, da li postoji mogucnost da je ona druga strana u pravu
Ne znam za tebe Tešanjac, ali ja se ne smatram sljedbenikom nit´ Muavije nit´ Jazida. Postoje četvorica pravednih halifa. Ova dvojica nisu medju njima. Proklinjanje jednog halife s minbera se ne čini nečim što bih ja slijedio.
Problem i jeste što se, izuzev malog broja njih, učenjaci ehlul-sunneta nisu kategorički odredili niti prema uvodjenju monarhističkog sistema Umevija niti dogadjajima na Kerbeli.
A, s druge strane šitsko učenje sve dalje od centra...
-
uroborus
#453 Re: Šiiti
Bože me sačuvaj...Oni su samo pijuni, činiti se, Saudija ima svoje interese, koji su zajednički i za Ameriku, i za Izrael. Jak Iran, u svakom smislu, je prjetnja i Arapima, kao i američkim, i izraelskim interesima!tesanj wrote:Kakav to presudni znacaj ima S. Arabija u geostrateskom oblikovanju bliskog istoka. Oni su samo pijunu amera tj. izraela. Njihova briga se svodi samo na to kako ostati na vlasti, samo ime drzave Saudija ti govori sve.
Sa te strene te cionističko-krščanska zvjera protiv Islama pada u vodu, jer su sami muslimani jedni od zavjernika!
-
theTruePath
#454 Re: Šiiti
uroborus wrote:Bože me sačuvaj...Oni su samo pijuni, činiti se, Saudija ima svoje interese, koji su zajednički i za Ameriku, i za Izrael. Jak Iran, u svakom smislu, je prjetnja i Arapima, kao i američkim, i izraelskim interesima!tesanj wrote:Kakav to presudni znacaj ima S. Arabija u geostrateskom oblikovanju bliskog istoka. Oni su samo pijunu amera tj. izraela. Njihova briga se svodi samo na to kako ostati na vlasti, samo ime drzave Saudija ti govori sve.
Sa te strene te cionističko-krščanska zvjera protiv Islama pada u vodu, jer su sami muslimani jedni od zavjernika!
Grijesis,saudijci pojma nemaju,ameri su ih uzeli i imaju ih u saci,daj im zlato,zene i moc i oni ce i Kjabu prodati ako treba.Kakvi njihovi interesi,oni imaju jedan interes,,a taj interes je da familija Fahd ostane na vlasti.Mene je sramota ko vlada nad dva sveta grada,puno nam je bolje bilo dok su turci vladali,...pogledaj sta rade od Mekke,prave cirkus od grada!!
-
uroborus
#455 Re: Šiiti
Ne pruža Amerika zaštitu samo Kralju Fahdu, već povečem broju autokrata i diktatora od Mašrika do Magreba. Stoga, interes Fahda je interes i svi oni arapski teokratija koje hoče da sačuvaju vlast!theTruePath wrote:uroborus wrote:Bože me sačuvaj...Oni su samo pijuni, činiti se, Saudija ima svoje interese, koji su zajednički i za Ameriku, i za Izrael. Jak Iran, u svakom smislu, je prjetnja i Arapima, kao i američkim, i izraelskim interesima!tesanj wrote:Kakav to presudni znacaj ima S. Arabija u geostrateskom oblikovanju bliskog istoka. Oni su samo pijunu amera tj. izraela. Njihova briga se svodi samo na to kako ostati na vlasti, samo ime drzave Saudija ti govori sve.
Grijesis,saudijci pojma nemaju,ameri su ih uzeli i imaju ih u saci,daj im zlato,zene i moc i oni ce i Kjabu prodati ako treba.Kakvi njihovi interesi,oni imaju jedan interes,,a taj interes je da familija Fahd ostane na vlasti
Npr. Katar je uveo vize za Palestince, dok građanima Izraela nije potrebno. Tu se više, onda, ne može govoriti o nekim neprijateljima Islama, kako to tvrdi @tesnjak!?
-
tesanj
#456 Re: Šiiti
Ako ja koji se nazivam muslimanom imam saveznika koji terorise muslimane nije mi jasno sta sam ja onda, prijatelj islama ili neprijatelj 
-
theTruePath
#457 Re: Šiiti
Kako da ne moze...oni gledaju svoj interes i nije ih briga sto se zapadna antiislamska politika poklapa s njihovom "cuvaj stolicu"-politikom
-
ragib
#459 Re: Šiiti
Šiti iskazuju mrznju prema EbuBekru.r.a a evo sta kaze Alija.r.a na dzenazi EbuBekra.r.a, ako zaista neko hoce da slijedi misljenje Alije.r.a onda bi valjda trebali izvuci i poukutesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
http://img219.imageshack.us/img219/4549/96518609.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/6159/70935494.jpg
iz knjige Osman i Alija
Mehmed Ćeman
-
ragib
#460 Re: Šiiti
hli Bejt - Poslanikov, a..s, emanet
Istinski varisi ili nasljednici Pejgambera, a.s., jesu alimi Ehli bejta koji u potpunosti žive po znanju koje posjeduju. Pejgamber milosti, a.s., ih je svojim nazarom i nurom podigao do visokih deredža. Bez sumnje, Ehli bejt je taj koji se najviše okoristio od njegovog, a.s., nazara i bereketa. Istinski alimi Ehli bejta su nazar i nur od Pejgambera, a.s., uzeli kao miraz.
Oni koji su bili prvi od njih, gledali su svijetlo lice Pejgambera milosti i fizičkim i srčanim očima, iz njegovog mubarek srca uzeli illahi nur i spoznali Gospodara Uzvišenog. Dok je Pejgamber, a.s., činio nazar na Ehli bejt, njihova srca su se otvorila, iman osnažio, ubjeđenje povećalo, vasvese prestale, a duše napunile ljubavlju. Oni su odrasli u kući poslanstva, okoristivši se sa Pejgamberovog, a.s., izvora znanja. Resulullah s.a.v.s. je sa njima činio sohbet stanjem i jezikom. Na ovaj način su članovi Ehli bejta postajali sjajne zvijezde na nebu islama.
Čvrsto se pridržavajući sunneta, oni su u svakom vremenu bili najljepši primjer ummetu. Prigrlili su Allahovu, dž.š., knjigu i sunnet Pejgambera, a.s., te druge pozivali tome, a svojim načinom življenja bili najsvjetliji uzor. Oni su ti koji su narod pozivali Hakku, a pri tome ni jedan tren nisu bili daleko od Hakka. Posjednici su visokih stepenova i vrijednosti koje su nabrojane u časnom Kur’anu. Bili su jedinstveni u znanju, takvaluku, ahlaku, čestitosti, postojanošću na Allahovom putu, čuvanju islama, suprostavljajući se zulumu i nepravdi. U svakom periodu borili su se da islam zaštite od izmjene i novotarija, da osnove islamskog vjerovanja (akida) sačuvaju, da uzvišena islamska načela provode u životu i da ummet dovedu do upute, borili su se i na tom putu nisu žalili ni svoje živote.
Alimi Ehli bejta su u svakom vremenu, kao ogledalo, reflektovali Resulullahovu, a.s., unutrašnju i spoljašnju ljepotu. Zbog toga Kur’an, kad spominje Ehli bejt, objašnjava nam da su čisti od svakog zla: “Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti” (Ahzab 33/33).
Posjednik mudrosti, Onaj koji je o svemu obavješten, Allah Teala u ovom ajetu objelodanjujući ulogu Ehli bejta u životu islamskog ummeta, govori nam da je svojom Voljom samo njih učinio čistim od svakog zla i svih prljavština. Uzvišeni Allah nakon što je od Ehli bejta odstranio grijehe i sve što je loše, dao im svojstva čestitosti i čistoće, kaže: “Bez sumnje kod Allaha je najugledniji onaj koji ga se najviše boji” (Hudžurat 49/13) Rekavši to, On Uzvišeni ih je pozvao da budu bogobojazni, da idu putem Pejgambera, a.s., da žive njegov sunet i da druge pozivaju tome i da u tome uzmu za primjer Pejgambera, a.s.
Dva emaneta Hz. Pejgambera
Pejgamber, a.s., je ostavio ummetu dva emaneta kao sredstva upute, naredivši nam da ih čvrsto prigrlimo. Od Zejda b. Erkama se prenosi da je Allahov Poslanik na jednoj hutbi na Hummenu, između Meke i Medine, nakon hvale i zahvale Uzvišenom rekao: “O ljudi! Ja sam samo čovjek. Vrijeme dolaska Allahovog izaslanika smrti i mog rastanka sa vama je blizu. Ostavljam vam dva teška i vrijedna emaneta. Prvi je vodič i svijetlo koji insana vodi pravo ka istini, Allahov kitab Kur’an časni. Njega čvrsto prigrlite!”
Hz. Pejgamber je naredio da budemo u čvrstoj vezi sa Kur’anom, zatim je nastavio:
„Drugi emanet je moj Ehli bejt. Prema mom Ehli bejtu odnosite se sa poštovanjem! Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha. Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha. Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha.”(Muslim, Fedailu Sahabe, 4 nr. 2408)
U ovom hadisi i šerifu skrenuta je pažnja na prava Ehli bejta tri puta i nagovješteno je da će i ono kao i Kur’an trajati do Sudnjeg dana. Uistinu muslimani su se trudili da ovaj povjereni emanet Pejgambera s.a.v.s. sačuvaju, da prema njima pokažu tražena osjećanja, da im otklone ono što im pričinjava poteškoću, i da visoko cijene alime Ehli bejta i ukažu im dužno poštovanje.
Ne iznevjeriti emanet hz. Pejgambera s.a.v.s.
Mi nismo mogli vidjeti Poslanika, a.s., na dunjaluku, ali njegov Ehli bejt je moguće vidjeti. Danas na svijetu na mnogim mjestima živi Ehli bejt. Kao što će prvi emanet, tj. Kur’an, trajati do Kijametskog dana, tako će i drugi emanet Ehli bejt trajati. Za ummet je velika počast što nam je Pejgamber, a.s., kao emanet ostavio svoju porodicu.
Zbog toga, tom emanetu koji nam je ostavljen, Ehli bejtu, u svim pogledima trebamo biti od pomoći i od srca ih voliti. Trebamo im pomagati više nego što pomažemo vlastitim rođacima. Baš kao što je Pejgamber, a.s., u vezi sa tim rekao: “Najhairniji od vas je onaj koji poslije mene prema mojoj porodici bude najbolji.”(Hakim, El Mustedrek, 3/311; Ebu Ja'la, Musned, nr 5924)
Ko uradi neko dobro prema jednom članu Ehli bejta, vidjet će to na Sudnjem danu. U vezi s tim Resulullah, a.s., je rekao: “Ko želi da mu na Sudnjem danu činim šefaat, neka obraduje moj Ehli bejt i neka ne prekida vezu s njima”.(Hejsemi, Memau'z Zevaid, 9/258)
Od Ibn Omera, r.a., se prenosi da su posljednje riječi Poslanika, a.s., bile: “Pazite moj Ehli bejt.”(Muslim, Fedailu Sahabe, 16,37)
Bezgranični sevap
Prema jednoj predaji Abdullah b. Mubarek, nijetivši da ide na hadž, pripremio je novaca koliko mu je bilo potrebno. Baš kad je krenuo, vidio je jednu ženu kako se sprema da ispeče krepano pile. Prišao joj je i upitao zašto to radi, a ona je odgovorila da se udalji i da je ništa ne pita. Abdulah je bio uporan i ponovo je pitao, te mu je žena objasnila: „Iako dolazim iz porodice Pejgambera, a.s., nemam nikoga, siromašna sam. Već tri dana djeca mi se previjaju i plaču od gladi. Makar i leš, ova kokoš je nama za nuždu halal.”
Abdulah ibn Mubarek dalje nastavlja: “Odmah sam odvezao pojas i dao toj ženi novac koji sam pripremio za hadž. Mislio sam, zar da idem na hadž dok su oni gladni, a zatim sam je napustio. Naravno, na hadž nisam otišao, a nakon što su se hadžije vratile, narod je počeo i meni prilaziti i čestitati mi hadž. Rekoh, šta se dešava? Nisam se ni pomaknuo iz svog grada. Tu noć na san mi je došao Pejgamber, a.s., i ovako mi rekao: “Pošto si onoj ženi dao novac i pošto si otklonio poteškoću od jetima, Allah Teala je u tvom obliku poslao meleka koji je za tebe hadž obavio i obavljat će ga do sudnjeg dana, a sevapi će se tebi pisati.”
Nastaviće se...
Istinski varisi ili nasljednici Pejgambera, a.s., jesu alimi Ehli bejta koji u potpunosti žive po znanju koje posjeduju. Pejgamber milosti, a.s., ih je svojim nazarom i nurom podigao do visokih deredža. Bez sumnje, Ehli bejt je taj koji se najviše okoristio od njegovog, a.s., nazara i bereketa. Istinski alimi Ehli bejta su nazar i nur od Pejgambera, a.s., uzeli kao miraz.
Oni koji su bili prvi od njih, gledali su svijetlo lice Pejgambera milosti i fizičkim i srčanim očima, iz njegovog mubarek srca uzeli illahi nur i spoznali Gospodara Uzvišenog. Dok je Pejgamber, a.s., činio nazar na Ehli bejt, njihova srca su se otvorila, iman osnažio, ubjeđenje povećalo, vasvese prestale, a duše napunile ljubavlju. Oni su odrasli u kući poslanstva, okoristivši se sa Pejgamberovog, a.s., izvora znanja. Resulullah s.a.v.s. je sa njima činio sohbet stanjem i jezikom. Na ovaj način su članovi Ehli bejta postajali sjajne zvijezde na nebu islama.
Čvrsto se pridržavajući sunneta, oni su u svakom vremenu bili najljepši primjer ummetu. Prigrlili su Allahovu, dž.š., knjigu i sunnet Pejgambera, a.s., te druge pozivali tome, a svojim načinom življenja bili najsvjetliji uzor. Oni su ti koji su narod pozivali Hakku, a pri tome ni jedan tren nisu bili daleko od Hakka. Posjednici su visokih stepenova i vrijednosti koje su nabrojane u časnom Kur’anu. Bili su jedinstveni u znanju, takvaluku, ahlaku, čestitosti, postojanošću na Allahovom putu, čuvanju islama, suprostavljajući se zulumu i nepravdi. U svakom periodu borili su se da islam zaštite od izmjene i novotarija, da osnove islamskog vjerovanja (akida) sačuvaju, da uzvišena islamska načela provode u životu i da ummet dovedu do upute, borili su se i na tom putu nisu žalili ni svoje živote.
Alimi Ehli bejta su u svakom vremenu, kao ogledalo, reflektovali Resulullahovu, a.s., unutrašnju i spoljašnju ljepotu. Zbog toga Kur’an, kad spominje Ehli bejt, objašnjava nam da su čisti od svakog zla: “Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti” (Ahzab 33/33).
Posjednik mudrosti, Onaj koji je o svemu obavješten, Allah Teala u ovom ajetu objelodanjujući ulogu Ehli bejta u životu islamskog ummeta, govori nam da je svojom Voljom samo njih učinio čistim od svakog zla i svih prljavština. Uzvišeni Allah nakon što je od Ehli bejta odstranio grijehe i sve što je loše, dao im svojstva čestitosti i čistoće, kaže: “Bez sumnje kod Allaha je najugledniji onaj koji ga se najviše boji” (Hudžurat 49/13) Rekavši to, On Uzvišeni ih je pozvao da budu bogobojazni, da idu putem Pejgambera, a.s., da žive njegov sunet i da druge pozivaju tome i da u tome uzmu za primjer Pejgambera, a.s.
Dva emaneta Hz. Pejgambera
Pejgamber, a.s., je ostavio ummetu dva emaneta kao sredstva upute, naredivši nam da ih čvrsto prigrlimo. Od Zejda b. Erkama se prenosi da je Allahov Poslanik na jednoj hutbi na Hummenu, između Meke i Medine, nakon hvale i zahvale Uzvišenom rekao: “O ljudi! Ja sam samo čovjek. Vrijeme dolaska Allahovog izaslanika smrti i mog rastanka sa vama je blizu. Ostavljam vam dva teška i vrijedna emaneta. Prvi je vodič i svijetlo koji insana vodi pravo ka istini, Allahov kitab Kur’an časni. Njega čvrsto prigrlite!”
Hz. Pejgamber je naredio da budemo u čvrstoj vezi sa Kur’anom, zatim je nastavio:
„Drugi emanet je moj Ehli bejt. Prema mom Ehli bejtu odnosite se sa poštovanjem! Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha. Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha. Podsjećam vas da se u vezi Ehli bejta bojite Allaha.”(Muslim, Fedailu Sahabe, 4 nr. 2408)
U ovom hadisi i šerifu skrenuta je pažnja na prava Ehli bejta tri puta i nagovješteno je da će i ono kao i Kur’an trajati do Sudnjeg dana. Uistinu muslimani su se trudili da ovaj povjereni emanet Pejgambera s.a.v.s. sačuvaju, da prema njima pokažu tražena osjećanja, da im otklone ono što im pričinjava poteškoću, i da visoko cijene alime Ehli bejta i ukažu im dužno poštovanje.
Ne iznevjeriti emanet hz. Pejgambera s.a.v.s.
Mi nismo mogli vidjeti Poslanika, a.s., na dunjaluku, ali njegov Ehli bejt je moguće vidjeti. Danas na svijetu na mnogim mjestima živi Ehli bejt. Kao što će prvi emanet, tj. Kur’an, trajati do Kijametskog dana, tako će i drugi emanet Ehli bejt trajati. Za ummet je velika počast što nam je Pejgamber, a.s., kao emanet ostavio svoju porodicu.
Zbog toga, tom emanetu koji nam je ostavljen, Ehli bejtu, u svim pogledima trebamo biti od pomoći i od srca ih voliti. Trebamo im pomagati više nego što pomažemo vlastitim rođacima. Baš kao što je Pejgamber, a.s., u vezi sa tim rekao: “Najhairniji od vas je onaj koji poslije mene prema mojoj porodici bude najbolji.”(Hakim, El Mustedrek, 3/311; Ebu Ja'la, Musned, nr 5924)
Ko uradi neko dobro prema jednom članu Ehli bejta, vidjet će to na Sudnjem danu. U vezi s tim Resulullah, a.s., je rekao: “Ko želi da mu na Sudnjem danu činim šefaat, neka obraduje moj Ehli bejt i neka ne prekida vezu s njima”.(Hejsemi, Memau'z Zevaid, 9/258)
Od Ibn Omera, r.a., se prenosi da su posljednje riječi Poslanika, a.s., bile: “Pazite moj Ehli bejt.”(Muslim, Fedailu Sahabe, 16,37)
Bezgranični sevap
Prema jednoj predaji Abdullah b. Mubarek, nijetivši da ide na hadž, pripremio je novaca koliko mu je bilo potrebno. Baš kad je krenuo, vidio je jednu ženu kako se sprema da ispeče krepano pile. Prišao joj je i upitao zašto to radi, a ona je odgovorila da se udalji i da je ništa ne pita. Abdulah je bio uporan i ponovo je pitao, te mu je žena objasnila: „Iako dolazim iz porodice Pejgambera, a.s., nemam nikoga, siromašna sam. Već tri dana djeca mi se previjaju i plaču od gladi. Makar i leš, ova kokoš je nama za nuždu halal.”
Abdulah ibn Mubarek dalje nastavlja: “Odmah sam odvezao pojas i dao toj ženi novac koji sam pripremio za hadž. Mislio sam, zar da idem na hadž dok su oni gladni, a zatim sam je napustio. Naravno, na hadž nisam otišao, a nakon što su se hadžije vratile, narod je počeo i meni prilaziti i čestitati mi hadž. Rekoh, šta se dešava? Nisam se ni pomaknuo iz svog grada. Tu noć na san mi je došao Pejgamber, a.s., i ovako mi rekao: “Pošto si onoj ženi dao novac i pošto si otklonio poteškoću od jetima, Allah Teala je u tvom obliku poslao meleka koji je za tebe hadž obavio i obavljat će ga do sudnjeg dana, a sevapi će se tebi pisati.”
Nastaviće se...
- aurora313
#461 Re: Šiiti
Dogodilo se isto kao i u svakoj bozanskoj ili nebozanskoj pori zivota. Dokaz da nista nije sveto.velaxsa wrote:...U sustini je sve pocelo oko bitke za stolicu nakon preseljenja Poslanika.
- aurora313
#462 Re: Šiiti
Svaka vjera ima svoje probleme pa mi nije jasno kako Milostivi nista ne cini po gornjem pitanju?theTruePath wrote:Grijesis, saudijci pojma nemaju, ameri su ih uzeli i imaju ih u saci, daj im zlato, zene i moc i oni ce i Kjabu prodati ako treba. Kakvi njihovi interesi,oni imaju jedan interes,,a taj interes je da familija Fahd ostane na vlasti...
Za mene najbolje objašnjenje oko (ne)akcija Svemogućeg dao je škotski filozof David Hume (Hjum), koji se još 1776—kada se na takva pisanija nije gledalo sa simpatijama—zapitao:
“Da li Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.
Da li je sposoban ali nije voljan? Onda je zao.
Je li Bog istovremeno sposoban i voljan?
Jer ako jeste, pa gdje je onda u svemu tome uloga đavola?”
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#463 Re: Šiiti
David Hume pretpostavlja đavla ravnog Bogu i iz takve premise ima navedenu dilemu. To je njegovo (ne)vjerovanje...
-
uroborus
#464 Re: Šiiti
Skrečemo sa teme, ali je uloga Đavla u mnogo čemu specifična!?za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:David Hume pretpostavlja đavla ravnog Bogu i iz takve premise ima navedenu dilemu. To je njegovo (ne)vjerovanje...
Ako je Bog jedini tvorac svaga oko nas, i nad tim ima kontrolu, kako tvrde vjerske knjige (pogotovo po pitanju njegove beskrajne milosti i ljubavi prema svome djelu-čovjeku), onda se sasvim opravdano zapitati kakve je to naravi Savez između Boga i jednog od njegovih pali anđela!?
Sa te strane, kao tumačenje, je zanimljiva tvrdnja Ghaala (vođa skandinavskog black metal banda Gorgoroth) koji Đavla tumači kao biće koje predstvlja "free will" (slobodnu volju), pa se sa te strane odbio pokoriti Božijoj naredbi.
-
sindzerveza
#465 Re: Šiiti
ragib wrote:Šiti iskazuju mrznju prema EbuBekru.r.a a evo sta kaze Alija.r.a na dzenazi EbuBekra.r.a, ako zaista neko hoce da slijedi misljenje Alije.r.a onda bi valjda trebali izvuci i poukutesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
iz knjige Osman i Alija
Mehmed Ćeman
kod sijja vjernika sto kaze Ajatollah tu vise nema polemike i rasprave.Fetva je davno jos donjeta al je Ajatollah Hameneji i jopet za takve poput tebe kojima je ocito akida sirenje mrznje relacija sijje-sunije donio da ne bi i dalje zagovarali i sirili medjumuslimansku mrznju.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#466 Re: Šiiti
Jest da je odstupanje od teme, ali interesantno, interesantno....uroborus wrote:Skrečemo sa teme, ali je uloga Đavla u mnogo čemu specifična!?
Ako je Bog jedini tvorac svaga oko nas, i nad tim ima kontrolu, kako tvrde vjerske knjige (pogotovo po pitanju njegove beskrajne milosti i ljubavi prema svome djelu-čovjeku), onda se sasvim opravdano zapitati kakve je to naravi Savez između Boga i jednog od njegovih pali anđela!?
Sa te strane, kao tumačenje, je zanimljiva tvrdnja Ghaala (vođa skandinavskog black metal banda Gorgoroth) koji Đavla tumači kao biće koje predstvlja "free will" (slobodnu volju), pa se sa te strane odbio pokoriti Božijoj naredbi.
-
tesanj
#467 Re: Šiiti
Ragibe......."Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetima pozivaj i s njima na najljepsi nacin raspravljaj". (16/125)
-
ragib
#468 Re: Šiiti
drago mi je da ne razmisljaju svi tako i da su pojedinci promjenili misljenje u posljednih 30 godina na bolje i da su se odrekli takvog nacina razmisljanja ali ipak sumnjam da tako vecina razmislja nadat se da ce jos napredovati neka im Allah pomogne. Ovo se ne odnosi na sijje koji postuju u svojoj dusi ashabe i zene poslanika.a.ssindzerveza wrote:ragib wrote:Šiti iskazuju mrznju prema EbuBekru.r.a a evo sta kaze Alija.r.a na dzenazi EbuBekra.r.a, ako zaista neko hoce da slijedi misljenje Alije.r.a onda bi valjda trebali izvuci i poukutesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
iz knjige Osman i Alija
Mehmed Ćeman
kod sijja vjernika sto kaze Ajatollah tu vise nema polemike i rasprave.Fetva je davno jos donjeta al je Ajatollah Hameneji i jopet za takve poput tebe kojima je ocito akida sirenje mrznje relacija sijje-sunije donio da ne bi i dalje zagovarali i sirili medjumuslimansku mrznju.
pogledaj sta ova stranica propagira
http://www.ehlulbejt.org/portal/
-
ragib
#469 Re: Šiiti
na ovakve sam misliosindzerveza wrote:ragib wrote:Šiti iskazuju mrznju prema EbuBekru.r.a a evo sta kaze Alija.r.a na dzenazi EbuBekra.r.a, ako zaista neko hoce da slijedi misljenje Alije.r.a onda bi valjda trebali izvuci i poukutesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
iz knjige Osman i Alija
Mehmed Ćeman
http://www.youtube.com/watch?v=j90gPy4I ... r_embedded
-
sindzerveza
#470 Re: Šiiti
Dokumentrni film o Imamu Homeiniju r.a RUHULLAH
u 10 dijelova engleski prijevod zaista ga vrijedi sa paznjom gledati
http://www.youtube.com/view_play_list?p ... 1F1BAA1CCA
u 10 dijelova engleski prijevod zaista ga vrijedi sa paznjom gledati
http://www.youtube.com/view_play_list?p ... 1F1BAA1CCA
- wild roses
#471 Re: Šiiti
Vi to kao nešto pišete protiv imam Homeinija, nisam šija, ali imam Homeini je učenjak, evlija i velikan, tužno je to što pišete, informisani putem interneta i knjiga kvazi šejhova, plače mi se.
Htjeli vi priznati ili ne i šije su musliman i sve dok ne govore protiv Hulafa-m-Rašidina i Ehli-Bejta pogrdno ili u bilo kojem negativnom kontekstu na istini su. Vi imate stav prema njima kao što i njihovi fanatici imaju prema vama.
Htjeli vi priznati ili ne i šije su musliman i sve dok ne govore protiv Hulafa-m-Rašidina i Ehli-Bejta pogrdno ili u bilo kojem negativnom kontekstu na istini su. Vi imate stav prema njima kao što i njihovi fanatici imaju prema vama.
- amoninan
#472 Re: Šiiti
wild roses wrote:Vi to kao nešto pišete protiv imam Homeinija, nisam šija, ali imam Homeini je učenjak, evlija i velikan, tužno je to što pišete, informisani putem interneta i knjiga kvazi šejhova, plače mi se.
I treba da ti se plačeš draga sestro. Evlija
Molit ću te, pošto ne vjeruješ internetu, da posjetiš iranski kulturni centar, i zatražiš knjigu od "evlije" pod nazivom "Islamska vlast". Da ti en kvarim doživljaj navešću ti samo jedan detalj iz rukopisa "evlije", pa između ostalih nebuloza "evlija" nam poručuje kako duhovni status njihovih imama nije dosegao niti Poslanik s.a.v.s. niti meleci. To je ono lajt detalj.
Nakon toga, rado ću ti prepuričiti još koji uredak "evlije".
-
tesanj
#473 Re: Šiiti
Kad istoriju pisu pobjednici pocev od Muavivje, ma koliko bila iskrivljena,ona ce biti istinita u pobjednickim masama sve dok su ti pobjednici na vlasti.Historicar MUHAMED JAFRI u svojoj knjizi o siizmu je rekao: "Mnogo pouzdanija osnova medimuslimanskog problema moze se naci u historijskim tekstovima, od kojih mnogi sadrzavaju dokumente koji su nastali u vrijeme dogadaja koje opisuju i fragmenta starijih i pouzdanih historijskih prilika.Unatoc tome, u izucavanju siizma ucenjaci skoro da i nisu posegnuli za tim,mnogo objektivnijim historijskim prikazima". Krajnje je nemoralno prikazivati slike krvavih hodocasnika, i govoriti ovo su sije. Isto je nemoralno prikazivati slike razmrskanih tijela, od bombasa samoubica( vehabija) i reci ovo su suniti.
- KotromanichII
#474 Re: Šiiti
Šiitske zablude kroz foto i video zapise , detaljno obradjeno
http://www.---NO LINKS---.com/Na-stubu-srama/sijje.html
- mrtva kokoš
#475 Re: Šiiti
kotromanichu necu ni pogledati dovoljno mi je da vidim koji je sajt u pitanju...KotromanichII wrote:Šiitske zablude kroz foto i video zapise , detaljno obradjeno
pazi da ne zavrsis u vehabijama ako vec nisi