Šiiti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tranquil

#376 Re: Šiiti

Post by tranquil »

pastirck wrote:
tranquil wrote: I onda skontam u čemu je fol: CL-u su kao kriterij srpstva i hrvatstva samo ako su ljudi u srpskim i hrvatskim strankama. Oni ostali se "ne pikaju", njih "postavljaju kao figure".
Pripadnost vjeri/mezhebu/pravcu nije isto sto i pripadnost naciji i politckoj stranci.
Kad sam napisao jedan sunit nisam ga svrstao ni u jednu politicku opciju koja
egzistira unutar Irana, to je jedan mali sunit koji ima pravo glasa, ali njegov
glas niti predstavlja zelje sunita u Iranu a niti utice na neke promjene unutar parlamenta.
Pa to sam i rekao, govoriš upravo isto ono što "Croatia Libertas" tvrdi za Hrvate i Srbe (ili ako hoćeš "katolike" i "pravoslavce") koji nisu u njihovim nacionalnim strankama, naravno da oni po njima ne predstavljaju želje katolika i pravoslavaca u Tuzli, samo ne znam za koga su onda oni glasali. Koliko znam suniti imaju pravo glasa u Iranu? Za koga onda glasaju? Pretpostavljam da ne glasaju za nekoga ko odgovara tvom izvoru informacija.
sindzerveza

#377 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

BHF_Manijak wrote:
sindzerveza wrote:
arte.fakt wrote: samo me jedna stvar iritira kod te skupine koji sebe nazivaju Siaa a to je Muta ili privremeni brak , to mi bas nije jasno ...
e bas neki dan sam o tome cutala neko bese to pitanje postavio o privremenom braku pa bas sejh iz Mulla Sadre je dao komepetentan i opsiran odgvor.

http://www.mullasadra.ba/index.php?opti ... Itemid=101
A tu smo dakle...Pa sto odmah ne kazes `tico! :wink: Kako polahko dresove skida... :thumbup:

Mulla Sadra ovo ono...Jel de, moze mut`a brak proci, ma ja malo djidji midji i hajmo razvod... :oops: :wink:
sta covjek nece sve dozvoliti kad ga sejtani uzmu pod svoje
prvo se zapitaj da li bi poslani neka je mir na njega i njegovu casnu porodicu dozvolio nemoral i prostituciju

pa razmisli dobro sta pricas

Prenijeto je od Musedded-a sto nam je ispricao Jahja od Imrana Ebu Bekra preko Abu Reda koji je ispricao o Imrana ibn Huseina (rd): "Objavljen je ajet za muta´ u Allahovoj Knjizi, pa smo mi radili muta' za vrijeme poslanika (s), a nije objavljen neki ajet koji to zabranjuje niti je to poslanik (s) zabranio sve do svoje smrti, kad je poslije toga dosao covjek koji ga je zabranio na osnovu njegovog misljenja, a taj covjek kazu da je Omer". (Sahih el-Buhari; 5.158)

Rekao je Ata: Dosao je Dzabir ibn Abdulah na umru, pa smo mi dosli kod njega da bi ga ljudi pitali o nekim stvarima i pomenuli su onda muta' brak, on je rekao: ´Da, mi smo za vrijeme Poslanika (s), Ebu Bekra i Omera vodili muta' brak" (Sahih Muslim; dio.4; str.158)

Ibn Abas je rekao: "Poslanik je radio muta' pa je Urve ibn el-Zubejr rekao: "Ebu Bekr i Omer su to zabranili, pa je Ibn Abas rekao: "Sta kaze mali Urve", rekao je: On kaze da su Ebu Bekr i Omer to zabranili, na sto je Ibn Abas rekao: "Propasce oni, ja kazem poslanik (s) je rekao to je dozvoljeno, a oni kazu Ebu Bekr i Omer su to zabranili". (Musned El-Imam Ahmed ibn Hanbel, dio 1, str 337).

muta´ brak pomenut u Kur'anu, ajetu 24 sure Al-Nisa:
"- a ostale su vam dozvoljene, ako zelite da im vjencane darove date i da se njima ozenite, a ne da blud cinite. A zenama vasim s kojima ste imali bracne odnose podajte vjencane darove njihove kao sto je propisano. I nije vam grehota ako se poslije odredjenog vjencanog dara, s njima nagodite (istamta´tum, istog korijena kao muta´)"
(Kur'an 4:24)
bujrum nadji koji hoces tefsr i vidi o cemu govori ovaj ajet.

Pa neka je Uzvisen Allah i casni poslanik koji je cist od vasih potvora da je on ikada dozvoljavao nemoral i prostituciju.
BHF_Manijak

#378 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

tranquil wrote:
pastirck wrote:
tranquil wrote: I onda skontam u čemu je fol: CL-u su kao kriterij srpstva i hrvatstva samo ako su ljudi u srpskim i hrvatskim strankama. Oni ostali se "ne pikaju", njih "postavljaju kao figure".
Pripadnost vjeri/mezhebu/pravcu nije isto sto i pripadnost naciji i politckoj stranci.
Kad sam napisao jedan sunit nisam ga svrstao ni u jednu politicku opciju koja
egzistira unutar Irana, to je jedan mali sunit koji ima pravo glasa, ali njegov
glas niti predstavlja zelje sunita u Iranu a niti utice na neke promjene unutar parlamenta.
Pa to sam i rekao, govoriš upravo isto ono što "Croatia Libertas" tvrdi za Hrvate i Srbe (ili ako hoćeš "katolike" i "pravoslavce") koji nisu u njihovim nacionalnim strankama, naravno da oni po njima ne predstavljaju želje katolika i pravoslavaca u Tuzli, samo ne znam za koga su onda oni glasali. Koliko znam suniti imaju pravo glasa u Iranu? Za koga onda glasaju? Pretpostavljam da ne glasaju za nekoga ko odgovara tvom izvoru informacija.
Mislim da ne mogu imati vise od jednog clana suniju u parlamentu, ili?! :shock:

@Sindzerveza, nemoj me citirati niti odgovarati, meni si maloprijedjasnjim postom sve rekla, da te Allah Uzviseni uputi na Pravi put!!!Mut`a brak smatrati dopustenim, meni je sve jasno!Jos plus natucas ljudima, meni prvom, kako smo sejtanom obuzeti...Hajd bona voz od mene, ziva bila!! :wink:
BHF_Manijak

#379 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

sindzerveza wrote:
sta covjek nece sve dozvoliti kad ga sejtani uzmu pod svoje
prvo se zapitaj da li bi poslani neka je mir na njega i njegovu casnu porodicu dozvolio nemoral i prostituciju

pa razmisli dobro sta pricas

Prenijeto je od Musedded-a sto nam je ispricao Jahja od Imrana Ebu Bekra preko Abu Reda koji je ispricao o Imrana ibn Huseina (rd): "Objavljen je ajet za muta´ u Allahovoj Knjizi, pa smo mi radili muta' za vrijeme poslanika (s), a nije objavljen neki ajet koji to zabranjuje niti je to poslanik (s) zabranio sve do svoje smrti, kad je poslije toga dosao covjek koji ga je zabranio na osnovu njegovog misljenja, a taj covjek kazu da je Omer". (Sahih el-Buhari; 5.158)

Rekao je Ata: Dosao je Dzabir ibn Abdulah na umru, pa smo mi dosli kod njega da bi ga ljudi pitali o nekim stvarima i pomenuli su onda muta' brak, on je rekao: ´Da, mi smo za vrijeme Poslanika (s), Ebu Bekra i Omera vodili muta' brak" (Sahih Muslim; dio.4; str.158)

Ibn Abas je rekao: "Poslanik je radio muta' pa je Urve ibn el-Zubejr rekao: "Ebu Bekr i Omer su to zabranili, pa je Ibn Abas rekao: "Sta kaze mali Urve", rekao je: On kaze da su Ebu Bekr i Omer to zabranili, na sto je Ibn Abas rekao: "Propasce oni, ja kazem poslanik (s) je rekao to je dozvoljeno, a oni kazu Ebu Bekr i Omer su to zabranili". (Musned El-Imam Ahmed ibn Hanbel, dio 1, str 337).

muta´ brak pomenut u Kur'anu, ajetu 24 sure Al-Nisa:
"- a ostale su vam dozvoljene, ako zelite da im vjencane darove date i da se njima ozenite, a ne da blud cinite. A zenama vasim s kojima ste imali bracne odnose podajte vjencane darove njihove kao sto je propisano. I nije vam grehota ako se poslije odredjenog vjencanog dara, s njima nagodite (istamta´tum, istog korijena kao muta´)"
(Kur'an 4:24)
bujrum nadji koji hoces tefsr i vidi o cemu govori ovaj ajet.

Pa neka je Uzvisen Allah i casni poslanik koji je cist od vasih potvora da je on ikada dozvoljavao nemoral i prostituciju.
"Hadise u kojima se spominje nedvosmislena zabrana mut'a (privremenog) braka zabilježili su Buharija i Muslim, kao i Ahmed te Ebu Davud. Nema dileme u vezi autentičnosti tih hadisa kod ehli-sunneta, odnosno četiri poznata ehli-sunnetska mezheba (hanefijski, malikijski, šafijski i hanbelijski) te su stoga svi spomenuti mezhebi zauzeli stav o zabranjenosti mut'a braka. Šije ne priznaju autentičnosti tih, kao i mnogih drugih hadisa koji se navode u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, kao i drugim zbirkama hadisa koje koriste suniti, odnosno ogromna većina muslimana, i zato smatraju mut'a brak dozvoljenim, osim grupacije zejdija koji smatraju takav brak zabranjenim. Ne znam šta Vam znači navođenje hadisa sa senedom, ne mislite valjda da možete osporavati hadise koji su zabilježeni u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, osim ako i sami naginjete šiijskom učenju?! Rasprave o navedenom pitanju su davno okončane, argumenti iznešeni, i ne mislimo da će bilo koja strana promijeniti svoje mišljenje. Šijama, i svima onima koji misle kao oni, kažemo: Vama vaše, a nama naše mišljenje. Šerijat ne dozvoljava mut'a brak. Svaka dalja priča o njemu je izlišna."

Enes Ljevakovic, fetva-i-emin! :wink:
sindzerveza

#380 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

naravno da je zabranjeno to niko ne osporava ali je za vrijeme poslanika bio i praktrikovan postoje SAHIH hadisi koji to potvrdjuju.Ali je bio praktikovan dok je drustvo bilo moralno.Ali da li bi poslanik ikada dozvolio nemoral i te stvari sa cime vi uporedjujete muta.brak?
ZAR TO NIJE JEDNA VELIKA I GOLEMA POTVORA NA CASNOGA POSLANIKA?
BHF_Manijak

#381 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

sindzerveza wrote:naravno da je zabranjeno to niko ne osporava ali je za vrijeme poslanika bio i praktrikovan postoje SAHIH hadisi koji to potvrdjuju.Ali je bio praktikovan dok je drustvo bilo moralno.Ali da li bi poslanik ikada dozvolio nemoral i te stvari sa cime vi uporedjujete muta.brak?
Jesi li ti fakat glupa il` se pravis???Ko prica ovdje o Poslaniku zenska glavo, ne izmisljaj!Rijec je o muta' braku, koji NIJE dozvljen i kraj price, pusti sad tu pricu bio dozvoljen pa zabranjen, bitna je cinjenica za danasnje vrijeme, tj NIJE dozvoljen, kraj price!

"Ljudi, bio sam vam dozvolio mut'a brak. Allah vam je to zabranio do Sudnjega dana. Ako neko od vas po tom osnovu drži ženu, neka je pusti i nemojte od njih vraćati ništa što ste im dali." (Bilježi ga Muslim, br.1406, i drugi)
arte.fakt

#382 Re: Šiiti

Post by arte.fakt »

hvala Allahu pa imamo Prof. dr. Enes Ljevaković
fetva-i-emin
Last edited by arte.fakt on 23/11/2010 23:05, edited 1 time in total.
sindzerveza

#383 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

BHF_Manijak wrote:
sindzerveza wrote:naravno da je zabranjeno to niko ne osporava ali je za vrijeme poslanika bio i praktrikovan postoje SAHIH hadisi koji to potvrdjuju.Ali je bio praktikovan dok je drustvo bilo moralno.Ali da li bi poslanik ikada dozvolio nemoral i te stvari sa cime vi uporedjujete muta.brak?
Jesi li ti fakat glupa il` se pravis???Ko prica ovdje o Poslaniku zenska glavo, ne izmisljaj!Rijec je o muta' braku, koji NIJE dozvljen i kraj price, pusti sad tu pricu bio dozvoljen pa zabranjen, bitna je cinjenica za danasnje vrijeme, tj NIJE dozvoljen, kraj price!

"Ljudi, bio sam vam dozvolio mut'a brak. Allah vam je to zabranio do Sudnjega dana. Ako neko od vas po tom osnovu drži ženu, neka je pusti i nemojte od njih vraćati ništa što ste im dali." (Bilježi ga Muslim, br.1406, i drugi)
sada ti meni reci da li je ok nazivati muta-brak prostituciom i nemoralom i da li bi poslanik (s) ikada dozvolio to??Zar nije to potvora na njega ako citiras hadis da je on to bio dozvolio pa zabranio?
arte.fakt

#384 Re: Šiiti

Post by arte.fakt »

sindzerveza wrote:
BHF_Manijak wrote:

sada ti meni reci da li je ok nazivati muta-brak prostituciom i nemoralom i da li bi poslanik (s) ikada dozvolio to??Zar nije to potvora na njega ako citiras hadis da je on to bio dozvolio pa zabranio?
evo ja cu ti odgovoriti na nacin na koji bolesni umovi danas to prakticiraju u Iranu je PROSTITUCIJA ...
detroit-mercy

#385 Re: Šiiti

Post by detroit-mercy »

Nele9 wrote:Detroit -mercy
Čitaj historiju Irana...šiizam je došao mnoooogo kasnije.
Šta onda sa šitima Levanta i Bahreina. Gdje ćemo njih smjestiti u tu logiku jer su oni Arapi.
Islam je živa religija neograničena manastirskim zidovima. Znači... i politika je život.

Iskustvo iz prve ruke...šiti su diskriminirani u skoro svim arapskim zemljama.
Iako su većina u Bahreinu, nemaju vlast. Sunitska manjina drži svu vlast i bogatstvo.
Libanski šiti se smatraju najvećom grupacijom u ovoj zemlji a na rubu su društva ekonomski, a bili su i politički do pojave Hezbollaha.
Nadam se da ne treba govoriti o saudijskim šijama jer to bi trebalo da je već poznato.
U Kuvajtu je nešto bolje od Saudije. Šije imaju 5 poslanika u parlamentu što je premalo s obzirom da čine oko trećinu stanovništva prema službenim kuvajtskim podacima.
Doduše istine radi, šijska sekta Alawi drži apsolutnu vojnu i političku vlast u Siriji iako su apsolutna manjina.
Siizam jeste dosao malo kasnije ali kazem ti da u ovom slucaju tradicija i druge vrijednosti a posebno politicki uticaj imaju itekako uticaj na pojavu razlicitih strujanja unutar monoteistickih religija. U raslojavanju Islama na dvije struje nezabilazno je gledati na istoriju Perzije i naroda koji je zivio u njoj, pored toga Perzija kao Perzija nije bila samo u granicama danasnjeg Irana nego je obuhvatala znatno sire podrucje. Pored toga, ja ne vezujem siizam striktno za teritoriju Irana/Perzije ali cinjenica je da je tu uhvatio najvise maha upravo radi odredjenih (gore nabrojanih okolnosti), ali kao i sto se Islam sirio medju ostalim ne muslimanskim narodima tako se je i siizam donekle prosirio na okolne oblasti.
Ponekad, ljudi kada pricaju o religiji suvise romanticarski predstavljaju tadasnji svijet i drustvene odnose. Ono, meleki hodali zemljom, sve je bilo samo tako. Iako je i tada vladala surova borba za politicku ili bilo koju drugu naklonost. Pa i sam Poslanikov brak sa Aishom je bio politicke prirode, da bi se pridobila naklonost tadasnjih uglednih trgovackih obitelji.
BHF_Manijak

#386 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

sindzerveza wrote:
BHF_Manijak wrote:

Hajd se sad fino vrati stranicu unazad i reci gdje sam ja to nazvao prostitucijom?! :oops: Rekao sam da je trazenje rupe u zakonu, sto i jeste, bar sto bi 90% radilo da je to dozvoljeno!Znaci uzmu se na mjesec dana, odrade koliko mogu, i hajmo razvod, pa ti sad to nazovi kako hoces...Porediti Poslanika saws sa danasjim ublehasima ti je bas onako extra poredjenje, nema sta... :oops: Zabranjena je ova vrsta braka upravo radi zloupotrebe istog! :wink:
sindzerveza

#387 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

danas se mnoge stvari pogresno tumace.Isto kao sto neki se dizu u vazduh i ubijaju nevine i to nazivaju dzihadom.Ne sumnjam da ima ljudi koji i muta.brak pogresno shvacaju i pogresno ga koriste.Ali nemozes niti dzihad zbog pojedinaca sto ga pogresno shvacaju i upraznjavaju nazivati necim losim niti muta-brak koji je poslanik bio dozvolio nazivati prostituciom i necim nemoralni.
Pa postaliste poput BBC.a i CNN.a koji citav islam kaljaju zbog par budala.
BHF_Manijak

#388 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

sindzerveza wrote:danas se mnoge stvari pogresno tumace.Isto kao sto neki se dizu u vazduh i ubijaju nevine i to nazivaju dzihadom.Ne sumnjam da ima ljudi koji i muta.brak pogresno shvacaju i pogresno ga koriste.Ali nemozes niti dzihad zbog pojedinaca sto ga pogresno shvacaju i upraznjavaju nazivati necim losim niti muta-brak koji je poslanik bio dozvolio nazivati prostituciom i necim nemoralni.
Ali sto si toliko zapela za taj brak kad je ZABRANJEN, halloooo, finito, ende, end...Sem ako ne slijedis shitsko ucenje, onda te razumijem!
sindzerveza

#389 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

BHF_Manijak wrote:
sindzerveza wrote:danas se mnoge stvari pogresno tumace.Isto kao sto neki se dizu u vazduh i ubijaju nevine i to nazivaju dzihadom.Ne sumnjam da ima ljudi koji i muta.brak pogresno shvacaju i pogresno ga koriste.Ali nemozes niti dzihad zbog pojedinaca sto ga pogresno shvacaju i upraznjavaju nazivati necim losim niti muta-brak koji je poslanik bio dozvolio nazivati prostituciom i necim nemoralni.
Ali sto si toliko zapela za taj brak kad je ZABRANJEN, halloooo, finito, ende, end...Sem ako ne slijedis shitsko ucenje, onda te razumijem!
vidis kako si los.Ja ne branim muta brak jer mi se to svidja vec branim islam i poslanika od vasih potvora da bi on ikada dozvolio nemoral jer vi muta-brak poredite sa prostituciom i nemoralom.
BHF_Manijak

#390 Re: Šiiti

Post by BHF_Manijak »

sindzerveza wrote:
BHF_Manijak wrote:
vidis kako si los.Ja ne branim muta brak jer mi se to svidja vec branim islam i poslanika od vasih potvora da bi on ikada dozvolio nemoral jer vi muta-brak poredite sa prostituciom i nemoralom.
Po drugi put, reci gdje sam rekao da je nemoral i prostitucija.... :oops: Ne lazi bezze na mene!Fino sam rekao, taj brak nije validan u islamu i gotovo, zloupotrebljavao bi se!Da ne branis taj brak ne bi ovoliko zapinjala i navodila mi kojekakvak shitska misljenja!

A kako branis Poslanika govori mi podatak da kontriras Poslaniku koji je rekao:"Kada vam covjek kaze da prima snagu sa nekih od planeta, znajte da je sihirbaz..." :oops:
ragib

#391 Re: Šiiti

Post by ragib »

sindzerveza wrote:
theTruePath wrote:
U sarajevu postoji vise stotina shija, zar ne mislite da bi vam informisanje o istima bilo potpunije ukoliko biste pitali jednog od njih? Pitati pseudo-vehabije o shijama je isto sto i pitati vladiku dabrobosanskog o muslimanima.

otkud tolike sijje u Sarajevu?
u Bosni imaju tarikati cije se vjerovanje i akida skoro ni ucemu ne razlikuje od akide sijja.Kao rifajjiski tarikat halidije itd.Tako da se oni ne ogradjuju od sijjskog vjerovanja i sami se osjecaju kao siia-sunniti ,sijje u akidi sunijje u tradiciji :)
kad hoces da nesto dokazes prije svega izbaci neistine
Last edited by ragib on 23/11/2010 23:43, edited 1 time in total.
ragib

#392 Re: Šiiti

Post by ragib »

halidije su naksibendije koji tiho zikre u sebi bez podizanja glasova i svak za sebe, bez njihanja itd. halidije su suniti koji smatraju da ce biti nasljednika poslanika.a.s koji moraju da se strogo pridrzavaju serijatskih propisa, znaci nema gledanja u zene, rukovanja itd. ljubav prema serijatu u svakom segmentu zivota i formalno i duhovno slijedjenje serijatskih propisa. Koliko je meni poznato sejh halidija pored toga sto se strogo pridrzava serijata potice iz poslanikove porodice.a.s sto je jos dodatni plus,
evo neki snimak sto sam pronasao na netu o ovom zanimljivom covjeku
Image
http://www.hoptek.tv/video-izle/308257/adiyaman-seyhi

misljenje halidija o ashabima

Potrebna nam je ljubav ashaba
sejjid Mehmed Saki Erol
prva
http://img717.imageshack.us/img717/7636 ... avasha.jpg
druga
http://img535.imageshack.us/img535/3488 ... ashaba.jpg
broj.16(april)

svakako da i halidije kao suniti jako vole poslanikovu porodicu sto je dio vjerovanja ali ne na nacin kako to sije rade
Ehli Bejt
Sejjid Mubarek Erol
semerkand

http://img685.imageshack.us/img685/2640/ehlibejt1.jpg
http://img811.imageshack.us/img811/4516/ehlibejt2.jpg
http://img822.imageshack.us/img822/7623/ehlibejt3.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/6742/ehlibejt4.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/8826/ehlibejt5.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/3462/ehlibejt6.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/9870/ehlibejt7.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/5372/ehlibejt8.jpg
http://img812.imageshack.us/img812/9903/ehlibejt9.jpg

od 26 - 31

http://img28.imageshack.us/img28/5241/ehlibejt2627.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/4936 ... jt2829.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/9642/3031.jpg
nastavlja se insAllah

od 32 - 37

http://img204.imageshack.us/img204/4620 ... jt3233.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/9027 ... jt3435.jpg
http://img40.imageshack.us/img40/4186/ehlibejt3637.jpg
nastavlja se insAllah

38-43

http://img413.imageshack.us/img413/2480/3839.jpg
http://img715.imageshack.us/img715/3/4041b.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/4125/4243j.jpg

44-51

http://img412.imageshack.us/img412/5913/4445q.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/6898/4647f.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/2416/4849.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/4787/5051.jpg

Ehli Bejt
Sejjid Mubarek Erol
semerkand

i ako ne pripadam nikakvom tarikatu ipak imam dovoljno znanja da oborim tvoju tvrdnju
Last edited by ragib on 23/11/2010 23:44, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#393 Re: Šiiti

Post by mrtva kokoš »

sindzerveza samo jedno kratko pitanje, koja si ti mislim kako se deklarises po ovom pitanju, kojoj skupini pripadas??

samo mi nije jasno kako imate snage da jedni druge ubjedjujete ko je sta u pravu i tako to, zar kadkad ne pokusate
da koristite vlastitu pamet, razumjevanje i sta ti ga ja znam da bi dosli do odg.
najpametnije je saslusati i jednu i drugu stranu i onda po vlastitom ubjedjenju donijeti sud o nekom pitanju, naravno uz pomoc Allaha tj. njegove upute. mnogo je banalnih stvari oko kojih postoje razlike i umjesto da nas/vas zblizavaju rade upravo suprotno. zdravo-razumski i logicki se uvijek moze doci do odg. samo pokusajte biti malo manje zadrti u svojim ubjedjenjima...

ocigledno da "visak znanja" negativno utice na kako na jedne tako i na druge. ponekad mi se cini da je bolje
zivjeti u neznanju nego u svakakvom znanju!!
sindzerveza

#394 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

ja cu zaista traziti halala za to sto sam rekla ako imas argumentacije i dokaze da sam slagala.Licno sam svojim usima cula od sufija i Sarajava pripadnici halidija jedan od njih se je doslovice ovako izrazio:"Osjecam se i kao sijja i kao sunija i sretan sam zbog toga". Eto Allah je moj svjedok.
I duze razgovore sam vodila sa njima pa sam to konstatovla iz razgovora sa njima.
A sto se tice ashaba mozda je tu razilazenje do nekle ali sto se tice akide skoro pa da ga i nema.
bijela

#395 Re: Šiiti

Post by bijela »

sindzerveza wrote:ja cu zaista traziti halala za to sto sam rekla ako imas argumentacije i dokaze da sam slagala.Licno sam svojim usima cula od sufija i Sarajava pripadnici halidija jedan od njih se je doslovice ovako izrazio:"Osjecam se i kao sijja i kao sunija i sretan sam zbog toga".
a tvoj argument je što si čula da je neko rekao osjećam se kao...?

uostalom, jedno je u tesavvufu govoriti o jedinstvu, razini ponad podjela ("živi sufizam" od s.h.nasra u kojem autor tvrdi da je sufizam odlično "oružje" za prevazilaženje svih vrsta podjela među ljudima),
a drugo govoriti o tome da halidije imaju šiijsku akidu, što nema veze sa realnošću.
ragib

#396 Re: Šiiti

Post by ragib »

sindzerveza wrote:ja cu zaista traziti halala za to sto sam rekla ako imas argumentacije i dokaze da sam slagala.Licno sam svojim usima cula od sufija i Sarajava pripadnici halidija jedan od njih se je doslovice ovako izrazio:"Osjecam se i kao sijja i kao sunija i sretan sam zbog toga". Eto Allah je moj svjedok.
I duze razgovore sam vodila sa njima pa sam to konstatovla iz razgovora sa njima.
A sto se tice ashaba mozda je tu razilazenje do nekle ali sto se tice akide skoro pa da ga i nema.
halidija ima par miliona u svijetu tako da se misljenje o njima ne formira na osnovu sta jedan od njihovih murida kaze vec na osnovu misljenja njihovog sejha i ljudi koji su vrlo bliski njim i koji sire davu, mogu i ja sutra otici kod halidija smatrat se halidijom a sve suprotno pricati i vjerovati to je imaginarno jer danas je neko murid jednog tarikata sutra vise nije vec je postao sufija drugog tarikata, sija, selefija, ili nevjernik tako da stavovi pojedinaca nisu realni i na osnovu njih se ne moze formirati stav.

stav halidija po pitanju nasljedstva

http://img205.imageshack.us/img205/571/ ... 145038.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/499/ ... ahalif.jpg
Mehmed Ćeman
semerkand
sindzerveza

#397 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

Splinter wrote:sindzerveza samo jedno kratko pitanje, koja si ti mislim kako se deklarises po ovom pitanju, kojoj skupini pripadas??
pravo da ti kazem ne pripdm ni jednoj ili pripadam svima pa kako ti je draze.osjecam se jedino kao muslimanka.Volim sve muslimane dobronamjerne od sviju grupacija se moze nesto nauciti i uzeti neka pouka.Allah nie dzaba reko da se ne razjedinjujemo..U svima je dao nekog hajra u neke vise hajra u neke vise shera ali ako odbacimo mahane pa istrazuemo samo dobro u drugim muslimanima sigurno niko nece pogrjesiti da istrazuje sve te grupacije.A ako ih istrazujes da bi mahane iznalazio sigrno si skrenuo sa pravoga puta.
Rado sam i sa sufijama i sa hanefijama i malikijama odem i u sijjske dzamije kad ima neki ders..nemm problema sa tim.
Ako trazis iskreno znanje da bi se okoristio Allah ce ti sigurno razdvojiti neistinu od istine.A ako izucavas druge da bi im mahane istrazivao,sto se suprostavlja sa Bozijim propisima onda se sam snalazi i razdvajaj.
mrtva kokoš

#398 Re: Šiiti

Post by mrtva kokoš »

serijatski brak se zloupotrebljava, zamisli kako bi se samo takva mogucnost sklapanja braka zloupotrebljavala!!
samim time sto donosi vise zla nego dobra meni je takva mogucnost neprihvatljiva!!
ko moze sem Allaha znati necije namjere, odobravanjem takvog braka otvara se rupa u zakonu koja bi bila previse pogubna na ovozemaljskom zivotu...

@sindzerveza :thumbup:
zahvaljujem na odgovoru i jedan savjet. sve dok budes ovako razmisljala kako si napisala u postu ne bi trebalo biti problema za tebe, ali opet ti savjetujem da se pripazis nikada ne mozes znati nicije namjere sa sigurnoscu ma koliko to u tvojim ocima/usima- izgledalo/zvucalo. ja s`rezervom pristupam prema ljudima koji se bilo kako deklariraju, jer kad se druzis sa ljudima koji prakticiraju slijepo odredjene rituale i kad citas iskljucivo "njihovu" literaturu to moze da nesvjesno utice na donosenje tvojih stavova, zato OPREZ!! ;-)
ragib

#399 Re: Šiiti

Post by ragib »

sindzerveza wrote:ja cu zaista traziti halala za to sto sam rekla ako imas argumentacije i dokaze da sam slagala.Licno sam svojim usima cula od sufija i Sarajava pripadnici halidija jedan od njih se je doslovice ovako izrazio:"Osjecam se i kao sijja i kao sunija i sretan sam zbog toga". Eto Allah je moj svjedok.
ne znam sta podrazumjevas pod pojmom argument, otidji predstavniku halidija u Sarajevu i pitaj, ja ti mogu odmah dati odgovor, da ljudi slijede ucenje ehli suneta. postirao sam ti knjige o shvatanju ehliBejta kod njih gdje na kraju pise da je to shvatanje skole ehlisuneta. Ja tebi direktno postavljam njihove knjige, tekstove itd. a ti nista vec samo pricu rekla/kazala, navedi mi jednu knjigu njihovu koja drugacije tvrdi?
sindzerveza

#400 Re: Šiiti

Post by sindzerveza »

ragib wrote:
ne znam sta podrazumjevas pod pojmom argument, otidji predstavniku halidija u Sarajevu i pitaj, ja ti mogu odmah dati odgovor, da ljudi slijede ucenje ehli suneta. postirao sam ti knjige o shvatanju ehliBejta kod njih gdje na kraju pise da je to shvatanje skole ehlisuneta. Ja tebi direktno postavljam njihove knjige, tekstove itd. a ti nista vec samo pricu rekla/kazala, navedi mi jednu knjigu njihovu koja drugacije tvrdi?
znas kako, bilo siizamili sunizam ili mu dali neko novo ime i pakovanje mene ne iteresuje ta kutija vec ono sto je unutra.To ako ti imas averziju od sijizma kao imena to je nesto drugo,i ako gledas na sizam kroz one koji su se poveli za svojim sttrastima kojih ima ama bas u svim skupinama do tebe je, ali ako uzmes Tewhid i svatanje tewhida tu nikakve razlike nema kod sufija i sijja.I jedni i drugi priznaju Nedzul Belagu ,u kojoj ALija a.s jako lijepo svjedoci tevhid,na nacin njemu dosljedan.Dok napr. vehabije ne priznaju tu knjigu kao vjerodostojnu.,I sto se tice autoriteta islamskih opozivaju se uglavnom na iste ljude.I ne ogradjuju se od sufijskih autoriteta.

AKo uzmes akidu uopsteno razilazenja nema.Sto se tice imameta takodjer su saglasne i sije i sufije i po tome pitanju.
Eto ima bas jedno fino predavanje od Hafizovica o Imamu Homejniju r. i navodi, kao jedan od vrhovnih vodja sijja je crpio snagu iz knjiga sufijskih autorita i smatrao ih je vjerodostojnim,kao npr. hazr.Mevlana,ibn Arebi koji se u sufijkom svijetu smatra sejhul-ekberom i sijje ga priznaju dok vehabije ga tekfire.

da ne oduzujem znaci tema o kojom smo mi diskutovali je bila jednakosti a ne razilazenja.Jer ako uzmes fikh razilazanje postoje medju mezhebima u samome sunizmu.Od nacina klanjanja pa nadalje.ALi vjerujumi mnogo je vise slicnosti nego onih pitanja u kojima se razilaze.Jer je bit i srz islama, tumacenje vjere u fundamentnim pitanjima isti kod sija i kod sufija.
Last edited by sindzerveza on 24/11/2010 07:25, edited 1 time in total.
Post Reply