Pa imas horore na temi o filmovima, preporuke i to,_Sarajka wrote:Pretvoriste ozbiljnu temu o sihirbazima u zezanciju.Ja očekujem nečije svjedočanstvo o istjerivanju zla, kao horor pred spavanje
Sihirbazi
- fatamorgana
#151 Re: Sihirbazi
- animals
#152 Re: Sihirbazi
Kad te nesto boli a doktori ne znaju sta je to, onda odes psihijatru, mozda ona zna uzroktheTruePath wrote:pa pise da boli stomak,da je to jedan od simptomaanimals wrote:Taj sindrom je bolest debelog crijeva, stomak je nesto drugo--theTruePath wrote:Mozda ima chrowns syndrom? djeluje kao to! googlaj hronov sindrom
-
_Sarajka
#153 Re: Sihirbazi
Nije to to, ipak.fatamorgana wrote:Pa imas horore na temi o filmovima, preporuke i to,_Sarajka wrote:Pretvoriste ozbiljnu temu o sihirbazima u zezanciju.Ja očekujem nečije svjedočanstvo o istjerivanju zla, kao horor pred spavanje
Osobno svjedočanstvo nekog od forumaša bi zadovoljilo moju znatizelju ..
- animals
#154 Re: Sihirbazi
Ma da, ko onaj film, istjerivac djavola..buuaaaaaaaaa...._Sarajka wrote:Pretvoriste ozbiljnu temu o sihirbazima u zezanciju.Ja očekujem nečije svjedočanstvo o istjerivanju zla, kao horor pred spavanje
- fatamorgana
#155 Re: Sihirbazi
Dobro,cim mi neko baci iz komsiluka sihire ispricam ti kako je,_Sarajka wrote:Nije to to, ipak.fatamorgana wrote:Pa imas horore na temi o filmovima, preporuke i to,_Sarajka wrote:Pretvoriste ozbiljnu temu o sihirbazima u zezanciju.Ja očekujem nečije svjedočanstvo o istjerivanju zla, kao horor pred spavanje
Osobno svjedočanstvo nekog od forumaša bi zadovoljilo moju znatizelju ..
-
_Sarajka
#156 Re: Sihirbazi
Nemoj da navodiš ljude na scenarije koji su isfurani.Malo ozbiljnosti molimanimals wrote:Ma da, ko onaj film, istjerivac djavola..buuaaaaaaaaa...._Sarajka wrote:Pretvoriste ozbiljnu temu o sihirbazima u zezanciju.Ja očekujem nečije svjedočanstvo o istjerivanju zla, kao horor pred spavanje
Zelim nešto u sopstvenoj interpretaci onih koji su dozivjeli !
-
theTruePath
#157 Re: Sihirbazi
Rijetko nije "nista",,moze biti i nesto neuroloskoKad te nesto boli a doktori ne znaju sta je to, onda odes psihijatru, mozda ona zna uzrok
-
live82
#158 Re: Sihirbazi
Great Cornholio wrote:Džehenem ne postoji, a ko će u Dženet to će Bog odlučiti.theTruePath wrote:a sta cemo ako je neko recimo budista? hocel on u dzehenem?
Džennet i Džehennem su stvoreni prije čovjeka
Autor: Imâm Abû Bakr al-Âdjurrî
Izvor: ash-Sharî´ah, str. 398-403
Dâr al-Kitâb al-´Arabî
238 – Držite se svog znanja –neka se Allah smiluje i nama i vama –da u Kur’ânu piše da je Allâh (´azza wa djall) stvorio Džennet i Džehennem prije Âdema (´alayhis-salâm). On je stvorio ljude za Džennet i ljude za Džehennem prije nego što je On dao da dođu na zemju. Muslimani i vjernici su ujedinjeni u ovome. Dokazi za ovo se nalaze u Kur’ânu i Sunnetu. Tražimo zaštitu kod Allâha od onih koji poriču ovo.
239 – Ako neko kaže da mu objasnimo, reći ćemo mu: Zar Allâh nije stvorio Âdema i Hawu i dao im da se nastane u Džennetu? On (´azza wa djall) kaže:
وَقُلْنَا يَا آدَمُ اسْكُنْ أَنتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلاَ مِنْهَا رَغَداً حَيْثُ شِئْتُمَا وَلاَ تَقْرَبَا هَـذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الْظَّالِمِينَ
“I Mi rekosmo: “O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!” [1]
يَا بَنِي آدَمَ لاَ يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُم مِّنَ الْجَنَّةِ
“O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo.” [2]
Allâh (´azza wa djall) je istjerao Âdema i Hawu iz Dženneta. Zatim im je oprostio i obećao im da će ih vratiti u Džennet. A s druge strane je također istjerao i Iblîsa iz Dženneta i zabranio mu ga za sva vremena.
240 – Ibn ´Abbâs je rekao o ajetu
فَتَلَقَّى آدَمُ مِن رَّبِّهِ كَلِمَاتٍ
“I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga” [3]
(u značenju) ”On je rekao: ”Gospodaru, zar me Ti nisi stvorio Svojom Rukom?” On reče: ”Da.” On reče: ”Gospodaru, zar nisi udahnuo Svoj Duh u mene?” On reče: ”Da.” On reče: ”Gospodaru, zar me nije stigla Tvoja Milost prije Tvoje Srdžbe?” On reče: ”Da.” On reče: ”Gospodaru, zar mi nisi dao da stanujem u Tvom Džennetu?” On reče: ”Da.” On reče: ”Gospodaru, hoćeš li me vratiti u Džennet ako se pokajem i popravim?” On reče: ”Da.”
241 – Hassân bin ´Atiyyah je rekao:
”Âdem je plakao šezdest godina kad je istjeran iz Dženneta, i plakao je četrdeset godina kad je njegov sin ubijen.”
242 – Yazîd ar-Ruqâshî je rekao:
“Nakon što je Âdem plakao jedno duže vrijeme za Džennetom, bio je upitan o razlogu. On reče: “Plačem zato što nisam blizu mog Gospodara u domu čija je zemlja divna i u kojem čujem glasove meleka.””
243 – Abû Hurejrah (radhiya Allâhu ´anh) ispričao je da je Poslanik (sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem) rekao (u značenju ):
”Nakon što je Allâh (´azza wa djall) stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Djibrîla (´alayhis-salâm) do Dženneta i rekao mu: ”Pogledaj šta sam pripremio za njegove stanovnike!” On je pogledao, došao nazad i rekao: ”Tako mi Tvoje Moći! Niko neće čuti za njega a da neće ući u njega.” Onda On naredi da se on prekrije sa poteškoćama. Zatim On reče: ”Idi i pogledaj ga!” On onda reče: ”Tako mi Tvoje Moći! Bojim se da niko neće ući u njega.” On reče: ”Idi i pogledaj Džehennem i ono što sam pripremio za njegove stanovnike!” On pogleda, dođe nazad i reče: ”Tako mi Tvoje Moći! Niko neće čuti za njega a da će zatim ući u njega.” On onda naredi da se prekrije požudama. Zatim On reče: ”Idi i pogledaj ga!” Tada on reče: ”Tako mi Tvoje Moći! Bojim se da niko neće izbjeći da uđe u njega.” [4]
244 – Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) ispričao je da je Poslanik (sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem) rekao (u značenju):
”Pogledao sam u vatru i vidio sam da su u njoj većinom žene. Pogledao sam u Džennet i vidio sam da su u njemu većinom siromašni.” [5]
245 – Abû Hurejirah (radhiya Allâhu ´anh) ispričao je da je Poslanik (sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem) rekao (u značenju):
”Jednom su se Vatra i Džennet raspravljali. Jedno od njih reče: ”U meni će biti tlačitelji i oholi.” Ovaj drugi reče: ”U meni će biti slabi i siromašni.” Onda Allâh (´azza wa djall) reče jednom: ”Ti si Moja kazna. S tobom kažnjavam onoga koga Ja hoću.” Zatim reče drugom: ”Ti si Moja milost. S tobom se smilujem onome kome Ja hoću. – o oboje ćete sa napuniti!” [6]
246 – Enes bin Mâlik (radhiya Allâhu ´anh) ispričao je da je Poslanik (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) rekao (u značenju):
”Ako jedna osoba zamoli Allâha (´azza wa djall) za Džennet tri puta, Džennet kaže: ”Allâhu, uvedi ga u Džennet.” A ako osoba zatraži zaštitu kod Alllâha (´azza wa djall) od Vatre tri puta, Vatra kaže: ”Allâhu, zaštiti ga od Vatre.”” [7]
[1] 2:35.
[2] 7:27.
[3] 2:37.
[4] Abû Dâwûd (4744), at-Tirmiziî (2560), an-Nasâ’î (7/3-4) i dr. al-Albânî je rekao: ”Dobar i autentičan.” (Sahîh Sunan Abî Dâwûd (3/162))
[5] Ahmad (1/234) i at-Tirmizî (2602) su rekli: ”Dobar i autentičan [hadîs].”
[6] Muslim (2846), al-Humaydî (1137), Ibn Hibbân (7477) i dr.
[7] at-Tirmizi (2572), an-Nasâ’î (8/279), Ibn Mâdjah (4340) i dr.
Izgrizanje u Džehennemu
Autor: Imâm Zejn-ud-Dîn bin Redžeb el-Hanbelî (d. 795)
Izvor: at-Takhwîf min-an-Nâr, str. 148-149
Jedna od kazni u Džehennemu je izgrizanje. Allâh (´azze we džell) je rekao:
“Ova dva protivnička tabora spore se oko Gospodara svoga; onima koji ne budu vjerovali bit će odijela od Vatre skrojena, a ključala voda bit će na glave njihove lijevana, od nje će se istopiti ono što je u trbusima njihovim, i koža.” [1]
Mudžâhid je rekao:
”Oni će se topiti.”
´Atâ’ el-Hurâsânî je rekao:
To će istopiti ono što je u njihovim stomacima kao što se maslo topi.”
Allâh (´azze we džell) je rekao:
خُذُوهُ فَاعْتِلُوهُ إِلَى سَوَاء الْجَحِيمِ
ثُمَّ صُبُّوا فَوْقَ رَأْسِهِ مِنْ عَذَابِ الْحَمِيمِ
ذُقْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْكَرِيمُ
“Ščepajte ga i usred ognja odvucite, a zatim mu, za kaznu, na glavu vodu koja ključa izlijevajte, kušaj, ta ti si, uistinu, ‘moćni’ i ‘poštovani’.” [2]
Mnogi od Selefa kažu da je ovaj ajet objavljen u vezi sa Ebû Džehlom. El-Evzâ´î je rekao:
”Ebû Džehl će na Sudnjem Danu biti uhvaćen i napravit će mu se rupa na glavi. Zatim će biti donešena posuda sa ključalom vodom i uliće se u tu rupu. Zatim će biti rečeno: ”Kušaj (ovu kaznu), ti koji si (na zemlji) bio moćni, otmjeni!””
Allâh (´azze we džell) je rekao:
يُرْسَلُ عَلَيْكُمَا شُوَاظٌ مِّن نَّارٍ وَنُحَاسٌ فَلَا تَنتَصِرَانِ
”Na vas će se ognjeni plamen i rastopljen mjed prolivati, i vi se nećete moći odbraniti.” [3]
Mudžâhid je komentirao i rekao:
”Istopit će se bakar i izliti po njihovim glavama. Tako će biti kažnjavani.”
´Atâ´ el-Hurâsânî je rekao:
”Istopit će se bakar i izliti po njihovim glavama. Tako će biti kažnjavani.”
[1] 22:19-20
[2] 44:47-49
[3] 55:35
Narod koji vuče crijeva
Izvor: at-Takhwîf min-an-Nâr, str. 153
Neki će hodati u Vatri vukući za sobom svoja crijeva. Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi we sellem) je vidio kako ´Amr bin Luhejj vuče svoja crijeva u Vatri. [1]
El-Buhârî i Muslim prenose od Usâme bin Zejda koji je ispričao da je Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) rekao:
”Jedan čovjek će biti doveden i bačen u Vatru. Njegova crijeva će tada ispasti. On će ići u krug kao što magarac ide u krug u svom mlinu. Stanovnici Vatre će se okupiti oko njega i reći: ”Šta je s tobom bilo? Zar nam ti nisi naređivao dobro i zabranjivao zlo?” On ce reći: ”Da, jesam, naređivao sam vam dobro a sam ga nisam radio i zabranjivao sam vam zlo a sâm sam ga činio.” [2]
Ebûl-Musennâ el-Amlûkî je rekao:
”Biće ljudi u Vatri koji će se svezati za kotač od vatre. Zatim će se okretati na kotaču i neće doživjeti niti odmor niti prekid.” [3]
[1] El-Buhârî (3521) i Muslim (2856)
[2] El-Buhârî (3267) i Muslim (2989)
[3] Sifat-un-Nâr (48) od Ibn Ebî Dunjâ
Džehennem će plamtjeti prema svojim stanovnicima
Izvor: at-Takhwîf min-an-Nâr, str. 86
Džehennem će plamtjeti prema svojim stanovnicima nakon što uđu u njega. Allâh (´azze we džell) je rekao:
وَمَن يَهْدِ اللّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِ وَمَن يُضْلِلْ فَلَن تَجِدَ لَهُمْ أَوْلِيَاء مِن دُونِهِ وَنَحْشُرُهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى وُجُوهِهِمْ عُمْيًا وَبُكْمًا وَصُمًّا مَّأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ كُلَّمَا خَبَتْ زِدْنَاهُمْ سَعِيرًا
“Onaj kome Allah ukaže na Pravi put – na pravom putu je, a onoga koga u zabludu odvede, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnika. Mi ćemo ih, na Sudnjem danu, sakupiti na njihovim licima, slijepe, nijeme i gluhe; boravište njihovo bit će Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im oganj.” [1]
Ibn ´Abbâs je rekao:
”Svaki put kad se ugasi, bit će ponovno zapaljen.”
Ibn Kutejbe je rekao:
”Vatra se smiri kad se plamen ugasi dok se ugljen i dalje žari.”
Kada ljudi postanu ugljen i Vatra više ništa ne bude imala da spaljiva, dobiće nazad nova tijela tako da ih može nastaviti spaljivati. Njegove (te´âlâ) Riječi: ”…pojačaćemo im oganj.” znači novu Vatru koja će se paliti i gorjeti.
Također je Allâh (´azze we džell) rekao:
فَأَنذَرْتُكُمْ نَارًا تَلَظَّى
”Zato vas opominjem razbuktalom vatrom.”
Mudžâhid je rekao:
”Tj. koja se usijava.”
´Umer bin ´Abdil-´Azîz je jedne noći učio suru “el-Lejl”. Kada je došao do ajeta”Zato vas opominjem razbuktalom vatrom”, počeo je plakati i nije mogao nastaviti. Zatim ju je počeo učiti iz početka dok nije došao do istog ajeta. Opet nije bio u stanju da ga prouči. Tako je uradio dva-tri puta. Zatim je umjesto toga proučio drugo poglavlje.
[1] 17:97
[2] 92:14
-
theTruePath
#159 Re: Sihirbazi
dzaba si mu to postao,on je krscanin ne musliman
- fatamorgana
#160 Re: Sihirbazi
Lijepe pripovjetke .....
-
_Sarajka
#161 Re: Sihirbazi
Post se odnosi i na raj odnosno pakaotheTruePath wrote:dzaba si mu to postao,on je krscanin ne musliman
Zanemarite kršćani arapska slova ..
-
live82
#162 Re: Sihirbazi
Islâm, jedina prihvaćena vjera
Autor: Imâm el-Begavî, Imâm et-Taberî i Imâm Ibn Kesîr
Izvor: Ma´âlim-ut-Tanzîl (1/286), Djâmi´-ul-Bayân (6/273) i Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (2/25)
Sastavljeno od: Dâr-ul-Hadîth.Com
Allâh (subhânehu we te´âlâ) kaže:
إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ
“Vjera je kod Allaha, doista, islam.” [1]
Objašnjenje Imâma el-Begavîa (rahimehullâh):
Ovo znači da je Islâm ispravna religija s kojom je Allâh zadovoljan. Allâh je također rekao:
وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا
”…i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” [2]
وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ
“A onaj ko bude slijedio neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima.” [3]
Islâm znači pokoravanje i poslušnost. Kaže se: ”Pokorio se, tj. podvrgnuo i predao se.” Katâde je rekao:
”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm.”
”Ovo znači svjedočenje da nema istinskog boga osim Allâha. Islâm je potvrđivanje onoga što je došlo od Allâha, kojeg je On propisao Sam Sebi, s čime je slao Svoje poslanike i u šta je uputio Svoje prijatelje. On ne prihvata ni jednu drugu vjeru niti On nagrađiva nekog za neku drugu vjeru.”
Objašnjenje Imâma et-Taberî (rahimehullâh):
U ovom kontekstu ‘vjera’ znači poslušnost i pokornost. Isto tako ‘Islâm’ znači podređenost kroz pokornost i poniznost. U ovom slučaju ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm” je slijedeće:
Jedina poslušnost koju On prima je poslušnost koja se posvećiva Njemu, da usta i srca potvrđivaju obožavajući i pokoravajući se Njemu, te poslušnost Njemu pokoravajući se Njegovim naredbama i zabranama bez oholosti, odstupanja i svakako bez obožavanja nekog drugog pokraj Njega. Ovo tumačenje također ima jedan broj drugih tuamača Kur’âna. Bišr nam je ispričao od Jezîda, a on od Se’îda a on od Katâde koji je rekao:
”Ovo znači svjedočenje da nema istinskog boga osim Allâha. Islâm je potvrđivanje onoga što je došlo od Allâha, kojeg je On propisao Sam Sebi, s čime je slao Svoje Poslanike i u šta je uputio Svoje prijatelje. On ne prihvata ni jednu drugu vjeru niti On nagrađiva nekog za neku drugu vjeru.”
El-Mutehennâ nam je ispričao i rekao: Ishâk nam je ispričao i rekao: Ibn Ebî Dža´fer nam je ispričao od svog oca, od Er-Rabî´ koji je rekao: Ebûl-´Âlijah nam je ispričao i protumačio ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm”:
”Islâm je da se iskreno obožava jedino Allâh, On nema pomoćnika, da se obavlja molitva, daje milostinja i da se izvršavaju ostale obaveze.”
Ibn Humejd nam je ispričao i rekao: Selema nam je ispričao i rekao, od Ibn Ishâka, od Muhammed bin Dža´fer bin ez-Zubejra koji je rekao o [ajetu] ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm”:
”Ono na čemu si ti, Muhammede, kada obožavaš samo Gospodara i potvrđivas poslanike.”
Objašnjenje Imâma Ibn Kesîra (rahimehullâh):
”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm” znači da Allâh ni od koga ne prihvata neku drugu vjeru osim Islâma. Islâm je da slijediš poslanike u onome s čime ih je Allâh poslao dok se poslanstvo nije završilo sa Muhammedom (sallallahu alejhi ve sellem). Islâm je zatvorio sve puteve koji vode ka njemu osim puta Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem). Onaj ko sretne Allâha s nekom drugom religijom a ne Muhammedovim (sallallahu alejhi ve sellem) zakonodavstvom poslije njega, vjera će mu biti odbijena. Allâh je rekao:
وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ
“A onaj ko bude slijedio neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima. [4]
U ovoj strofi On kaže da je jedina prihvaćena vjera Islâm:
“Vjera je kod Allaha, doista, islam.” [5]
[1] 3:19
[2] 5:3
[3] 3:85
[4] 3:85
[5] 3:19
Autor: Imâm el-Begavî, Imâm et-Taberî i Imâm Ibn Kesîr
Izvor: Ma´âlim-ut-Tanzîl (1/286), Djâmi´-ul-Bayân (6/273) i Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (2/25)
Sastavljeno od: Dâr-ul-Hadîth.Com
Allâh (subhânehu we te´âlâ) kaže:
“Vjera je kod Allaha, doista, islam.” [1]
Objašnjenje Imâma el-Begavîa (rahimehullâh):
Ovo znači da je Islâm ispravna religija s kojom je Allâh zadovoljan. Allâh je također rekao:
وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا
”…i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” [2]
“A onaj ko bude slijedio neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima.” [3]
Islâm znači pokoravanje i poslušnost. Kaže se: ”Pokorio se, tj. podvrgnuo i predao se.” Katâde je rekao:
”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm.”
”Ovo znači svjedočenje da nema istinskog boga osim Allâha. Islâm je potvrđivanje onoga što je došlo od Allâha, kojeg je On propisao Sam Sebi, s čime je slao Svoje poslanike i u šta je uputio Svoje prijatelje. On ne prihvata ni jednu drugu vjeru niti On nagrađiva nekog za neku drugu vjeru.”
Objašnjenje Imâma et-Taberî (rahimehullâh):
U ovom kontekstu ‘vjera’ znači poslušnost i pokornost. Isto tako ‘Islâm’ znači podređenost kroz pokornost i poniznost. U ovom slučaju ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm” je slijedeće:
Jedina poslušnost koju On prima je poslušnost koja se posvećiva Njemu, da usta i srca potvrđivaju obožavajući i pokoravajući se Njemu, te poslušnost Njemu pokoravajući se Njegovim naredbama i zabranama bez oholosti, odstupanja i svakako bez obožavanja nekog drugog pokraj Njega. Ovo tumačenje također ima jedan broj drugih tuamača Kur’âna. Bišr nam je ispričao od Jezîda, a on od Se’îda a on od Katâde koji je rekao:
”Ovo znači svjedočenje da nema istinskog boga osim Allâha. Islâm je potvrđivanje onoga što je došlo od Allâha, kojeg je On propisao Sam Sebi, s čime je slao Svoje Poslanike i u šta je uputio Svoje prijatelje. On ne prihvata ni jednu drugu vjeru niti On nagrađiva nekog za neku drugu vjeru.”
El-Mutehennâ nam je ispričao i rekao: Ishâk nam je ispričao i rekao: Ibn Ebî Dža´fer nam je ispričao od svog oca, od Er-Rabî´ koji je rekao: Ebûl-´Âlijah nam je ispričao i protumačio ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm”:
”Islâm je da se iskreno obožava jedino Allâh, On nema pomoćnika, da se obavlja molitva, daje milostinja i da se izvršavaju ostale obaveze.”
Ibn Humejd nam je ispričao i rekao: Selema nam je ispričao i rekao, od Ibn Ishâka, od Muhammed bin Dža´fer bin ez-Zubejra koji je rekao o [ajetu] ”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm”:
”Ono na čemu si ti, Muhammede, kada obožavaš samo Gospodara i potvrđivas poslanike.”
Objašnjenje Imâma Ibn Kesîra (rahimehullâh):
”Kod Allâha, je [istinita] vjera Islâm” znači da Allâh ni od koga ne prihvata neku drugu vjeru osim Islâma. Islâm je da slijediš poslanike u onome s čime ih je Allâh poslao dok se poslanstvo nije završilo sa Muhammedom (sallallahu alejhi ve sellem). Islâm je zatvorio sve puteve koji vode ka njemu osim puta Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem). Onaj ko sretne Allâha s nekom drugom religijom a ne Muhammedovim (sallallahu alejhi ve sellem) zakonodavstvom poslije njega, vjera će mu biti odbijena. Allâh je rekao:
“A onaj ko bude slijedio neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima. [4]
U ovoj strofi On kaže da je jedina prihvaćena vjera Islâm:
“Vjera je kod Allaha, doista, islam.” [5]
[1] 3:19
[2] 5:3
[3] 3:85
[4] 3:85
[5] 3:19
-
Great Cornholio
#163 Re: Sihirbazi
fatamorgana wrote:
Dobro,cim mi neko baci iz komsiluka sihire ispricam ti kako je,

Uploaded with ImageShack.us
- fatamorgana
#164 Re: Sihirbazi
@live 82
ovo opet nesto copy and paste, haj nam ti nesto svojim rijecima,
-
_Sarajka
#165 Re: Sihirbazi
Horor priču prije spavanja.Ako moze..fatamorgana wrote:@live 82
ovo opet nesto copy and paste, haj, nam ti nesto svojim rijecima,
Ona se zaljubila u tipa, koji je ustvari mrtav, no vraćen iz čistilišta da bi završio neke emotivne dijelove svog zivota
Te romabtične teme su mi slabost
- animals
#166 Re: Sihirbazi
je , da on to umijefatamorgana wrote:@live 82
-
live82
#167 Re: Sihirbazi
Islam je vjera sa dokazima, sta Allah subhane wa tea`alla kaze i Njegov Poslanik sallallahu `alejhi wa salam i kako su razumile prve generacije ( dobri predhodnici) Allah tea`alla kaze sura tawba 100 ajet:
وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ
”Allah je zadovoljan prvim Muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra dijela čineći a i oni su zadovoljni Njime.”
Ko kaze da je musliman on mora da slijedi islamske propise, a nevjernici ne moraju jer oni nevjeruju u to i za njih ne vaze islamski propisi, ali se mora biti pravedan prema njima.
Kaže Allah subhane wa ta`alla u 90. ajetu Sure En-Nahla (Prijevod nacenja na bosanski jezik): "Allah nareðuje: pravednost, dobročinstvo i udjeljivanje bližnjima, a zabranjuje: razvrat, sve što je odvratno i nasilje! On vas savjetuje, da bi pouku primili." (Suretu En-Nahl: 90.) Kaže Allah subhane wa ta`alla u 8. ajetu Sure Al-Maide (prijevod znacenja na bosanski jezik): ''O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite; to je najbliže bogobojaznosti i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što radite!'' (Suretu El-Maide:
وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ
”Allah je zadovoljan prvim Muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra dijela čineći a i oni su zadovoljni Njime.”
Ko kaze da je musliman on mora da slijedi islamske propise, a nevjernici ne moraju jer oni nevjeruju u to i za njih ne vaze islamski propisi, ali se mora biti pravedan prema njima.
Kaže Allah subhane wa ta`alla u 90. ajetu Sure En-Nahla (Prijevod nacenja na bosanski jezik): "Allah nareðuje: pravednost, dobročinstvo i udjeljivanje bližnjima, a zabranjuje: razvrat, sve što je odvratno i nasilje! On vas savjetuje, da bi pouku primili." (Suretu En-Nahl: 90.) Kaže Allah subhane wa ta`alla u 8. ajetu Sure Al-Maide (prijevod znacenja na bosanski jezik): ''O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite; to je najbliže bogobojaznosti i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što radite!'' (Suretu El-Maide:
- nasa
#168 Re: Sihirbazi
Vidim da ste se fino ispricali o svemu pomalo,dovoljno.....